Sarajevo ratna iskustva

Post Reply
Dimu1927

#51 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Dimu1927 »

Valter Gustav wrote: 08/01/2021 21:02 WARNING! Graphic Content
War in Sarajevo (Bosnia)

https://www.youtube.com/watch?v=RfGTLnwwm3Y&t=3730s
oj Boze dragi... nisam ovo nikad vidio... strasno

90% ako ne i vise djeca, stariji, zene, civili... i kaze bio rat... ovo nema veze sa ratom izmedju dvije vojske.
tempuser

#52 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tempuser »

dupli
nikeze

#53 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by nikeze »

Dimu1927 wrote: 09/01/2021 00:36
Valter Gustav wrote: 08/01/2021 21:02 WARNING! Graphic Content
War in Sarajevo (Bosnia)

https://www.youtube.com/watch?v=RfGTLnwwm3Y&t=3730s
oj Boze dragi... nisam ovo nikad vidio... strasno

90% ako ne i vise djeca, stariji, zene, civili... i kaze bio rat... ovo nema veze sa ratom izmedju dvije vojske.
Ponekad se pitam da li treba ovo djeci i prikazivati. I nama su prikazivali partizanske filmove a mi gledali američke.
Možda ipak treba, i učiti ih da se brane i da je neprijatelj vrlo blizu tu na par kilometara.
Nekako s proljeća

#54 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Nekako s proljeća »

soferina wrote: 09/01/2021 08:03
Nekako s proljeća wrote: 08/01/2021 20:50
soferina wrote: 08/01/2021 19:56

Trebo bi ga tuzit za uvredu casti haha ma vidis da je neki klinjo odgojen u sda skolstvu
Image
Image
E to su ti.....dzamija amija alaami itd
Nisu sva djeca ili očevi preživjeli, ubijali ih kvislinzi 21 stoljeća.

Danas najvjerovatnije imamo svoje potomstvo, i bolje razmijemo zulum koji je počinjen stanovništvu kojem su ubijana i ranjavana djeca. Roditeljska pažnja!
Image

Sretan je onaj ko nije morao ići u krug bolnice Koševo, naročito onu staru zgradu tik uz Traumu. Moguće je i da je fotografija zabilježena u Republici Hrvatskoj, ali tu je to negdje, sve su mrtvačnice slične po mirisu smrti.
Image
tempuser

#56 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 09/01/2021 09:11 Danas najvjerovatnije imamo svoje potomstvo, i bolje razmijemo zulum koji je počinjen stanovništvu kojem su ubijana i ranjavana djeca. Roditeljska pažnja!
Ja sve slike djece u ratu danas gledam iz apsolutno druge dimenzije.
Nije fotografija nego screen shot, ali meni daleko najpotresniji...

Image
Nekako s proljeća

#57 Re: Sarajevo ratna iskustva

Sva su djeca ista-djeca i samim tim nedužna. Pa i one dvije djevojčice ubijene na Grbavici od naše strane, samo je nemjerljiv omjer počinjenog zuluma. Relativizacija na aparatima.
Dimu1927

#58 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Dimu1927 »

nikeze wrote: 09/01/2021 08:46 Ponekad se pitam da li treba ovo djeci i prikazivati. I nama su prikazivali partizanske filmove a mi gledali američke.
Možda ipak treba, i učiti ih da se brane i da je neprijatelj vrlo blizu tu na par kilometara.
Ja sam za apsolutno da se pokazuje, jer nije ovo bilo prije 300 godina nego prije manje od 30... i nisu to neki tamo prekookeanski narodi nego nasi tadasnji komsije, prijatelji, saradnici, kolege.
necko_hz

#59 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by necko_hz »

nikeze wrote: 09/01/2021 08:46Ponekad se pitam da li treba ovo djeci i prikazivati. I nama su prikazivali partizanske filmove a mi gledali američke. Možda ipak treba, i učiti ih da se brane i da je neprijatelj vrlo blizu tu na par kilometara.
Treba. Sve dok preko entitetske linije svjedočimo istoj onoj politici i istom onom mindsetu koji se ne stidi onoga čime je ta politika rezultirala i nadalje, koji bi sutra sve to isto radili ako bi im se pružila prilika za to.

Ovo je stav nekoga ko ima 26 godina, nekoga ko uprkos tome što nije osjetio ratno sranje, poštuje svu žrtvu i isto to sranje koje su njegovi stariji sugrađani/ke proživjeli boreći se za svoj, pa samim tim i moj opstanak, jer i ja sam tu zahvaljujući njima.

I sve dok fašistička politika koja je njima uzela mladost i najbolje godine, kao i ovoj djeci sa fotografija iznad, i dalje postoji, bilo bi naivno, da ne kažem glupo ne biti svjestan onoga što bi i mene sutra moglo zadesiti. A dobro je poznat ciklus ponavljanja historije na ovim prostorima.

Toliko, temu prepuštam borcima, a ja se vraćam u čitateljski mod. :bih:
soferina

#60 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by soferina »

Nekako s proljeća wrote: 09/01/2021 09:11
Nekako s proljeća wrote: 08/01/2021 20:50

Image
Image

Danas najvjerovatnije imamo svoje potomstvo, i bolje razmijemo zulum koji je počinjen stanovništvu kojem su ubijana i ranjavana djeca. Roditeljska pažnja!
Image

Sretan je onaj ko nije morao ići u krug bolnice Koševo, naročito onu staru zgradu tik uz Traumu. Moguće je i da je fotografija zabilježena u Republici Hrvatskoj, ali tu je to negdje, sve su mrtvačnice slične po mirisu smrti.
Image
U pravu si, nisu sva djeca prezivila, ubili ih pomahnitali islamski ratnici ili borci za gradzansku bih , ko ce znati koja sorta zlocinacka

Ljubica Garić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Srednjobosanske županije, ispričala je da je 9. siječnja 1994. godine u napadu na njeno selo Buhine Kuće ubijeno 26 osoba.

Među stradalima je, kako je kazala, osmero djece, a među njima i djeca njenog djevera, dok je sedmero teško ranjeno. Stradale su i četiri žene.

“Najmlađa žrtva je bio Danijel Grbavac. Bio je u naručju jednog roditelja, nije imao ni dvije godine. Majka mu je isto poginula”, rekla je Garić.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ona je kazala da je u to vrijeme bila mlada žena s dvoje djece i da ono što se dogodilo nikada ne može zaboraviti.

“Nije niko nikad procesuiran. Ja ne ulazim u rat, ne ulazim u politiku, ali su se tu pravili masakri. Dogodile su se Buhine Kuće, gdje su na kućnom pragu poginula braća Vidović, a troje djece je teško ranjeno, a od Dragana Vidovića poginula je supruga. Djeca su bila u kući”, rekla je Garić, dodavši da su najstariji civili zaklani na kućnom pragu.
Dozer

#61 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Dozer »

Zlocin je zlocin, i svaki treba biti procesuiran po individualnoj odgovornosti. Komandna takodjer ima tezinu, ali mene niko nije mogao natjerati da pucam u dijete ili civila, dakle... do pojedinaca je, ipak. Puske nisu same pucale, nozevi nisu sami klali, bombe nisu samo iskakale iz dzepova i padale medju gomile civila, nicija kita nije svojom voljom nekoga silovala, lopate i bageri nisu sami kopali masovne grobnice niti su ljudi sami u njih uskakali vec mrtvi, minobacacke i druge granate nisu same trazile pijace, skole, stambene zgrade... itd.

Sve je to neko pocinio, individualno, i kao takav treba i odgovarati. UZP je posebna prica, kao i planiranje svakog zlocina, i tu ide komandna odgovornost, ali se niposto iz svega ne smije izostaviti i individualna. Ako to znaci 20 ili 50.000 optuznica i presuda - neka tako i bude sto se mene tice.
Moje licno misljenje.

A ovo gornje navodjenje pojedinancih zlocina jednih nad drugima, uz ocigledno etiketiranje i mrznju, ne vodi nicemu osim ponavljanju istorije. Ko to zeli tudjoj djeci samo radi imena ili vjere po roditeljima (imbecilno), ja mu atomatski zelim bar 3 neizljecive teske bolesti.
Valter Gustav

#62 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Valter Gustav »

Vazno je naglasiti ko je koga prvi napao.Ne mozete ocekivati da cetnici i HVO masakriraju muslimanska sela i gradova a da se sa njihovim too nece isto desiti.Onda kazu "Svi su isti i jedni i drugi i treci"Da cetnici i HVO nisu prvi napali muslimane,muslimani nikad ne bi pocinili zlocine nad njima.
Loki2k9

#63 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Loki2k9 »

Valter Gustav wrote: 09/01/2021 23:56 Vazno je naglasiti ko je koga prvi napao.Ne mozete ocekivati da cetnici i HVO masakriraju muslimanska sela i gradova a da se sa njihovim too nece isto desiti.Onda kazu "Svi su isti i jedni i drugi i treci"Da cetnici i HVO nisu prvi napali muslimane,muslimani nikad ne bi pocinili zlocine nad njima.
Hercegovina je naocigledniji primjer. Protjerivanje Bosnjaka iz istocne Hercegovine, s podrucja Stoca, Capljine, Ljubuskog, stracni zlocini u Prozoru i Mostaru, pokusaji slicnog u Jablanici (mada su se desili Sovici koje niko ne spominje) i onda kazu, a Grabovica, a logor muzej u Jablanici?!? A do tad 20 zlocina nad Bosnjacima pocinjeno. Hajmo ici hronoloski, pa cemo doci i to ova dva pomenuta, ali 2 ili 3 ili 4 nije isto kao 34.
Dozer

#64 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Dozer »

To je tacno. Medjutim, nikoga ne amnestira.
Naprosto se ne mogu zamisliti da dodjem pred necija vrata i da pobijem ljude, zene i djecu samo jer se zovu kako se meni ne svidja ili vjeruju u boga kojeg nazivaju drugacije nego ja...

Sto se mene tice, ovo je suludo i ne zaslzuje nista drugo nego ili dozivotnu robiju ili smrtnu kaznu. I savrseno me ne zanima ni ko je pocinilac ni ko je zrtva.

Razumijem osvetu, naravno, ali ako se vec svetis, onda se sveti na onima ili onakvima koji su tebi to uradili. A to sigurno nisu ti ljudi, zene i djeca koje si pobio na njihovom kucnom pragu.
zigson

#65 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by zigson »

Razlika izmedju nas i njih je sto je nasa strana priznala i osudila individualne zlocine (a i nije bilo uzp-a sa nase strane za genocid, ubijanje i protjerivanje nemuslimanskog stanovnistva), sto suprotna strana nije nikad i niti ce (primjero drasko stanivukovic), a nece ni biti napretka dok se to ne uradi.
Primjer: Njemacka, pozatvarali sve zlocince, osudili, ogradili se i gdje je sad njemacka? A porusena je bila prije 60 godina, berlinski zid, istocna i zapadna (federacija i rs npr?) Itd itd.

Dok smradovi velicaju zlocince i dice se sa tim nema nama napretka. Na kraju krajeva samo nasa strana zeli neki suzivot, ljudi u rs i dijelom hercegovine i ne zele bas to. Pozdrav svim pravoslavcima, katolicima, muslimanima, ateistima, agnosticima - bosancima koji nisu ukaljali obraz i ruke krvlju nevinih ljudi i onih koji nisu ista vjeroispovijest kao oni, ili bilo kojeg drugog razloga i koji zele dobro za ovu nasu drzavicu :bih:
Valter Gustav

#66 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Valter Gustav »

Loki2k9 wrote: 10/01/2021 00:02
Valter Gustav wrote: 09/01/2021 23:56 Vazno je naglasiti ko je koga prvi napao.Ne mozete ocekivati da cetnici i HVO masakriraju muslimanska sela i gradova a da se sa njihovim too nece isto desiti.Onda kazu "Svi su isti i jedni i drugi i treci"Da cetnici i HVO nisu prvi napali muslimane,muslimani nikad ne bi pocinili zlocine nad njima.
Hercegovina je naocigledniji primjer. Protjerivanje Bosnjaka iz istocne Hercegovine, s podrucja Stoca, Capljine, Ljubuskog, stracni zlocini u Prozoru i Mostaru, pokusaji slicnog u Jablanici (mada su se desili Sovici koje niko ne spominje) i onda kazu, a Grabovica, a logor muzej u Jablanici?!? A do tad 20 zlocina nad Bosnjacima pocinjeno. Hajmo ici hronoloski, pa cemo doci i to ova dva pomenuta, ali 2 ili 3 ili 4 nije isto kao 34.
BiH Hrvate je Tudzman gunuo u rat protiv Muslimana ginuli su ni zasta,i do dan danas ga vole i imaju njegove slike na zidu.Nevjerovatna je moc medija.Pogledajte Kusturicu koji je iz moje ulice Avde Jabucice na Gorici,koliko mu je mozak ispran da ima slika kako pokazuje tri prsta.Da je Sarajevo palo i da je bio neki pekar ili postar bio bi ubijen kao svi ostali.Kaze u jednom interviju "U mojoj porodici se jako njegovao ateizam",i rezultat njegovanja tog ateizma je da se sada zove Nemanja.
PM72

#67 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by PM72 »

Jel tema o sarajevskim ratnim iskustvima ili propagandnim pamfletima?
tempuser

#68 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tempuser »

Loki2k9 wrote: 10/01/2021 00:02
Naravno da u pravljenju razlike jako bitan obim zločina i hronomogija, ali kad kreneš da rezonješ i ratuješ po principu oko za oko onda se u dosta stvari izjednačiš sa neprijateljem.
tempuser

#69 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tempuser »

Dozer wrote: 10/01/2021 00:03 Razumijem osvetu, naravno, ali ako se vec svetis, onda se sveti na onima ili onakvima koji su tebi to uradili. A to sigurno nisu ti ljudi, zene i djeca koje si pobio na njihovom kucnom pragu.
Razumijem i ja, a sad u kontekstu prirode zločina skontaj kome su se mogli svetiti vojnici iz Sarajeva u Grabovici.
tataćusak

#70 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tataćusak »

Dragi forumasi mozete li i na temi Sarajevo ratna iskustva nekako izjednaciti zlocine :run:
tempuser

#71 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by tempuser »

zigson wrote: 10/01/2021 00:25 Razlika izmedju nas i njih je sto je nasa strana priznala i osudila individualne zlocine (a i nije bilo uzp-a sa nase strane za genocid, ubijanje i protjerivanje nemuslimanskog stanovnistva), sto suprotna strana nije nikad i niti ce (primjero drasko stanivukovic), a nece ni biti napretka dok se to ne uradi.
Nažalost i ne baš i to baš oni koji su trebali biti proceusirani i debelo osuđeni. Veliki park i Kazani, vlast i jednu i drugu lokaciju s prozora svojih kancelarija vidi, a to nikad nije dovedeno do kraja. Tu mi, iz meni nekog neobjašnjivog razloga, padamo!
Nekako s proljeća

#72 Re: Sarajevo ratna iskustva

PM72 wrote: 10/01/2021 08:04 Jel tema o sarajevskim ratnim iskustvima ili propagandnim pamfletima?
Čitam nove komentare i sam se pitam. Ne pročitaju naslov izgleda.
Dozer

#73 Re: Sarajevo ratna iskustva

Post by Dozer »

Ja nsta ne izjednacavam. Zna se ko je pocinio najvise i najgorih zlocina (Srbi), kao i ko je slijedio njihov primjer (Hrvati). Bosnjaci su tu treci na listi i po kolicini i po gnusnosti pocinjenih zlocina.

Ali, kako rekoh, zlocin je zlocin i svaki tteba biti procesuiran i osudjen.
Ako to znaci da ce kod Srba biti 50,000 osudjenih zlocinaca, kod Hrvata 15.000, a kod Bosnjaka 1.000 - neka tako i bude.
I ovo niposto ne znaci da se nesto izjednacava, nego samo da svako dobije po "zaslugama".

Floskule "svi su cinili zlocine" ne znace nista..osim.pokusaja relativizacije vlastitih zlocina onih koji su ih najvise i pocinili.

Sto se naslova tice, dao sam odgvore na sve stavke uvodnog posta. Ostalo se vec nalazi na drugim relevantnim temama. Necemo pisati jedno te isto 20x.
Nekako s proljeća

#74 Re: Sarajevo ratna iskustva

Naravno, to je to, uz jedinu opasku da u jednoj rečenici ne mogu biti dzelat ili dzelati sa žrtvom, pa tako ni na istoj listi zbog nesrazmjera obima ratnih zločina od kojih su oni sa najtežim kvalifikacijama koje poznaje i priznaje međunarodno ratno pravo. Po tom pravu mi smo napadnuti i i godinama smo trpili zulum nekih naoružanih budala sa brda oko grada i gradova pod kontrolom bosanske Vlade.
Naravno, u takvim složenim okolnostima su se desilo i mnoštvo primjera koji su za osude, ne u naše ime već u svoje care, ako je nekome malo što te primjere nazivam ''mnoštvo'' neka doda koliko misli da je pravo. Sve preko 15% ukupno počinjenog zuluma ka drugom i drugačijem je neodrživa laž. Golemo je i tih do 15%, sramno i stidim se toga kao Bošnjak i pripadnik tog naroda. Ali ne dam da se zanemari preostalih 80 % zuluma, dokazanog i presuđenog zuluma nada mnom i nama na strani legalne bosanske Vlade. Od tih 80 i nešto procenata najveći dio se veže za zulum Vojske i MUP-a Republike srpske. Naročito u vezi sarajevskog ratišta.
Image
Nekako s proljeća

#75 Re: Sarajevo ratna iskustva

soferina wrote: 09/01/2021 21:36
Nekako s proljeća wrote: 09/01/2021 09:11

Image

Image
U pravu si, nisu sva djeca prezivila, ubili ih pomahnitali islamski ratnici ili borci za gradzansku bih , ko ce znati koja sorta zlocinacka

Ljubica Garić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Srednjobosanske županije, ispričala je da je 9. siječnja 1994. godine u napadu na njeno selo Buhine Kuće ubijeno 26 osoba.

Među stradalima je, kako je kazala, osmero djece, a među njima i djeca njenog djevera, dok je sedmero teško ranjeno. Stradale su i četiri žene.

“Najmlađa žrtva je bio Danijel Grbavac. Bio je u naručju jednog roditelja, nije imao ni dvije godine. Majka mu je isto poginula”, rekla je Garić.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ona je kazala da je u to vrijeme bila mlada žena s dvoje djece i da ono što se dogodilo nikada ne može zaboraviti.

“Nije niko nikad procesuiran. Ja ne ulazim u rat, ne ulazim u politiku, ali su se tu pravili masakri. Dogodile su se Buhine Kuće, gdje su na kućnom pragu poginula braća Vidović, a troje djece je teško ranjeno, a od Dragana Vidovića poginula je supruga. Djeca su bila u kući”, rekla je Garić, dodavši da su najstariji civili zaklani na kućnom pragu.
Strašno care, pravda je kažu spora ali dostižna, ratni zločin ne zastarjeva što je najbitnije. Odredili tako zakonski ljudi i cijelog svijeta, pravna zaštita čovjeka tj prava na život i ostalo. Vjerovatno je taj sluča ratnog zločina sa nekom drogom oznakom,one označene sa ''A'' su bile predmet procesuiranja u haškom Tribunau, a vjerujem da je dosta slučajeva sa oznakom ''B'' ili kako li već predato u ingerencije nacionalnog pravosuđa ili tužilaštva, na državnom nivou. Očito da neko ne radi svoj posao dovoljno dobro, jer gospođa Garić to na kraju i naglašava, niko nije procesuiran, žalosno je da su takve hulje na slobodi. I zbog nas samih.

Zatrolao si temu sa ovim primjerom, i neka si, ali ne bi trebao više, ne bi trebao sarajevsku djecu sa fotografija koje sam onako uzgred priložio bilo kako etiketirati. Oni su tada bili djeca, samo djeca...ako imaš neku predrasudu ka njihovoj religiji u vrijeme barbarske opsade Sarajeva, onda ništa. To su samo djeca, više od hiljadu ih je ipak ubijeno od drugih i drugačijih sa brda oko grada. Allaha mi.
Sretan sam što nisam doživio da nadživim svoje potomstvo.
Post Reply