Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
escobar__

#37601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

172. val. 😁
Mogy87

#37602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 03/01/2021 21:12 Evo i Norveška najavljuje jače mjere.

Opet virus sinhronizovano raste u evropskim zemljama? :D Ko će sljedeći jačat mjere, Austrija ili Italija? :D
Da. Potpuno je sokantno sto su praznici, inace poznati po druzenju s porodicom i prijateljima, te masovna kupovina poklona prije praznika doveli do porasta slucajeva.

Kao da su svuda praznici u isto vrijeme :?:
escobar__

#37603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Ili je novi soj? 😁
Mogy87

#37604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 03/01/2021 21:29 Ili je novi soj? 😁
Ma to ti je sve jedna velika zavjera.

Zamisli zlotvora Gejca naveo ljude da svi slave praznike u isto vrijeme. :roll:

I jos svi drzavnici vec mjesec dana trube da ce doci do ovoga. Zamisli zavjerasa.
spinel_

#37605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Pa bio je crni petak pa gdje su ti slucajevi?

Ovdje pojedini zive od raznoraznih mjera, restrikcija. zaraze, novih izmisljenih sojeva itd. Ukratko fasizma. Dokle vise? Dosta vas je.
escobar__

#37606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Mogy87 wrote: 03/01/2021 21:33

Nigdje na temi (a ni na forumu) virus nisam nazvao zavjerom.

No mjere protiv njega i budalaštine koje slušam svakodnevno mogu smatrat budalaštinom, jel tako? To se smije?
spinel_

#37607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Leglo fasizma je na ovom podforumu. Uvreda ste i stid za covjecanstvo. Sve ono sto je Hitler radio sada vi podrzavate s ovim. Dokle vise?
Mogy87

#37608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 03/01/2021 21:35

Nigdje na temi (a ni na forumu) virus nisam nazvao zavjerom.

No mjere protiv njega i budalaštine koje slušam svakodnevno mogu smatrat budalaštinom, jel tako? To se smije?
Sve se smije. Pa i misliti da masovne posjete i druzenja izmedju ljudi, kao i stajanje u redovima u prenatrpanim prodavnicama nece dovesti do sirenja virusa. Sto upravo impliciras.

Kako bi ti rijesio situaciju? Ignorisemo dok ne prodje? Ili si tu samo da kritikujes? U teoriji, naravno.
escobar__

#37609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Nemam potrebe bilo šta kritikovat jer kod nas mjere skoro da i ne postoje. :D Samo mi smiješne evropske zemlje koje prije svakog uvođenja jakih mjera građanima sole pamet kako je to samo sedmica-dvije dok se situacija ne ustabili, a onda kad mjere ne donesu skoro nikakve pomake i dalje stežu kajševe.

Nešto tu ne štima - ili su mjere go kurac ili ih se raja ne pridržava (ali me ne može niko ubijedit da se ni u jednoj zemlji ne pridržavaju mjera, to je već zajebancija).

Shodno tome malo se šegačim na račun toga, a tebi ako smeta koristi opciju Add Foe.
adsubzero

#37610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 03/01/2021 21:36 Leglo fasizma je na ovom podforumu. Uvreda ste i stid za covjecanstvo. Sve ono sto je Hitler radio sada vi podrzavate s ovim. Dokle vise?
Cuj Hitler... Jel ovdje neko poslan u gasnu komoru? Hitler je radio svasta sto svi normalni ljudi rade. Kakva je to bolesna komparacija :-)
Mogy87

#37611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 03/01/2021 21:41 Nemam potrebe bilo šta kritikovat jer kod nas mjere skoro da i ne postoje. :D Samo mi smiješne evropske zemlje koje prije svakog uvođenja jakih mjera građanima sole pamet kako je to samo sedmica-dvije dok se situacija ne ustabili, a onda kad mjere ne donesu skoro nikakve pomake i dalje stežu kajševe.

Nešto tu ne štima - ili su mjere go kurac ili ih se raja ne pridržava (ali me ne može niko ubijedit da se ni u jednoj zemlji ne pridržavaju mjera, to je već zajebancija).

Shodno tome malo se šegačim na račun toga, a tebi ako smeta koristi opciju Add Foe.
Ovo boldirano.
Neces vjerovati, to me ova pandemija naucila.
I ja sam djetinjasto idealizovala disciplinovane Svabe, donekle i Engleze. Pandemija me naucila da su svuda ljudi manje vise isti i da u drzavi od 80 miliona ljudi disciplina je misaona imenica. Naravno, ni blizu nama, ali su daleko od idealnog.
spinel_

#37612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

adsubzero wrote: 03/01/2021 21:44
spinel_ wrote: 03/01/2021 21:36 Leglo fasizma je na ovom podforumu. Uvreda ste i stid za covjecanstvo. Sve ono sto je Hitler radio sada vi podrzavate s ovim. Dokle vise?
Cuj Hitler... Jel ovdje neko poslan u gasnu komoru? Hitler je radio svasta sto svi normalni ljudi rade. Kakva je to bolesna komparacija :-)
Komparacija je odlicna. Jer si znao sta od njega da ocekujes - nema te kako god. A sta od ovih ocekujes? Lagano ubijanje u zdrav mozak i laganu smrt. A ovi sto podrzavaju te mjere. Ja samo pitam dokle vise sve ovo ima smisla. Eto dolaze te po vama spasonosne vakcine a od marta se ni pedalj nismo pomakli sto se tice tih mjera. Sve se produzava, produzava i produzava. Ja samo pitam dokle vise?
escobar__

#37613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

E vidiš, a meni to nema smisla.

Kao što mi nema smisla ni to što je jedna Hrvatska npr. ljetos imala po dva-tri slučaja dnevno, a onda buknulo na jesen. Okej, lažirali se podaci, to mogu razumjeti. No kako su mogli lažirati umrle? Kontaš? Ako su ljetos namjerno umanjivali brojke zbog turističke sezone to u praksi ne bi trebalo imat uticaj na ljude koji su tad i bili zaraženi i u konačnici umrli usljed zaraze - samo nisu bili dio statistike, slažeš se? To mene navodi na jedan drugi zaključak, odnosno taj da u svemu ovome države mogu lažirat sve onako kako njima u datim okolnostima odgovara.

Tu kod mene leži problem. Nemam ja problem s postojanjem virusa i bolesti koju izaziva (roditelji su preležali COVID) ali sa dosta toga oko bolesti itekako da. I kao šlag na tortu pročitam kako i nakon vakcinisanja valja nosit maske, držat distancu i sl. I to trebam prihvatit kao logično i normalno. :D
Casual's

#37614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sved ... /210103084

Kaže prijatelj koji 20 godina živi u SWE, da ovaj članak nema 5% istine u sebi. Čemu ova hajka? :mrgreen:
laik1981

#37615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

I jos svi drzavnici vec mjesec dana trube da ce doci do ovoga. Zamisli zavjerasa.
A sve sto su trebali uraditi je da uvedu restrikcije, zatvore neesecijalne biznise, prvenstveno ugostiteljske objekte, da zabrane putovanja izmedju pokrajina i regija, da nose maske u zatvorenim prostorima i da ne zaborave masovno testirati..

Ups, ali oni su sve to imali na snazi i to vise od dva mjeseca..

Nema veze, bitno je biti uporan. Produziti te mjere jos dva mjeseca. Valjda ce se krivulje stabilizovati pa cemo moci reci da su mjere uspjesne i djelotvorne, te da su ljudi u civilizovanoj Evropi pametni, disciplinovani i odgovorni..

Za to vrijeme kod divljih i zatucanih bosnja koji nista ne postuju trenutno ambulante skoro prazne, a broj hospitalizovanih u KS smanjen za 70% u odnosu na prije mjesec dana..

Kako majku mu? Nesto negdje me stima.. :?
homer2go

#37616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

Mogy87 wrote: 03/01/2021 21:45
escobar__ wrote: 03/01/2021 21:41 Nemam potrebe bilo šta kritikovat jer kod nas mjere skoro da i ne postoje. :D Samo mi smiješne evropske zemlje koje prije svakog uvođenja jakih mjera građanima sole pamet kako je to samo sedmica-dvije dok se situacija ne ustabili, a onda kad mjere ne donesu skoro nikakve pomake i dalje stežu kajševe.

Ovo boldirano.
I ja sam djetinjasto idealizovala disciplinovane Svabe, donekle i Engleze. Pandemija me naucila da su svuda ljudi manje vise isti i da u drzavi od 80 miliona ljudi disciplina je misaona imenica. Naravno, ni blizu nama, ali su daleko od idealnog.
Nadam se da mi neće te zamjeriti što se priključujem ovoj diskusiji, ali ni ja jednostavno ne mogu više slušati ovih "kora na rende" priča o disciplini.
Sve ove mjere su samo kozmetika za internet javnost i da bi nesposobne vlade pokazale da su "nešta radile".
Pored imuniteta krda, to jeste kolektivnog imuniteta, postoji i "kolektivna sigurnost". Da je Covid-19 tako poguban za ljudsku rasu i da je tako opasan, držale bi se već nočne straže ispred zgrada u Londonu i širom svijeta, a ljudi bi izlazili iz kuća u skafanderima.
Svako od nas u svakom trenutku, svjesno ili podsvjesno, procjenjuje rizik i šanse da dobije bolest. Stvarnost pokazuje da i pored silnih mjera, savjeta, pa čak i zamolbi, te ogromne propagande, veliki broj ljudi u Evropi još uvijek smatra da je rizik od oboljevanja od Covid-19 prihvatljiv.
I to nema nikakve veze sa disiplinom. Možda je ovo surov pogled na stvarnost ali takav je.
laik1981

#37617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Od silnih disciplinovanih naroda ostadose izgleda samo novozelandjani i australijanci..
Mogy87

#37618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

escobar__ wrote: 03/01/2021 21:52 E vidiš, a meni to nema smisla.

Kao što mi nema smisla ni to što je jedna Hrvatska npr. ljetos imala po dva-tri slučaja dnevno, a onda buknulo na jesen. Okej, lažirali se podaci, to mogu razumjeti. No kako su mogli lažirati umrle? Kontaš? Ako su ljetos namjerno umanjivali brojke zbog turističke sezone to u praksi ne bi trebalo imat uticaj na ljude koji su tad i bili zaraženi i u konačnici umrli usljed zaraze - samo nisu bili dio statistike, slažeš se? To mene navodi na jedan drugi zaključak, odnosno taj da u svemu ovome države mogu lažirat sve onako kako njima u datim okolnostima odgovara.

Tu kod mene leži problem. Nemam ja problem s postojanjem virusa i bolesti koju izaziva (roditelji su preležali COVID) ali sa dosta toga oko bolesti itekako da. I kao šlag na tortu pročitam kako i nakon vakcinisanja valja nosit maske, držat distancu i sl. I to trebam prihvatit kao logično i normalno. :D
Ljeto je mnogo lakse iz vise razloga: virus iako nije sezonski se mnogo teze siri ljeti sto zbog visih temperatura sto zbog boravka vani. Takodjer u vecini drzava bile su znatno blaze klinicke slike u ljetnom periodu (jaci imunitet, organizam nije iscrpljen drugim virozama, vise D vitamina).

Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 6,1% od ožujka do studenoga 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 2 298 više.

U novembru je bilo cak 30% vise umrlih, a decembar je katastrofa takodjer.

Naravno da drzave laziraju, ali vecini je u interesu frizirati podatke kao da je manji broj ljudi preminuo jer se tako ne vidi nesposobnost nosenja s krizom.

Zar stvarno mislis da bi neko ko je toliko mudar da cilja na promjenu poretka ili cega vec bi iskoristio momenat kad su maltene svi na rubu pucanja sto od nedostatka normalnog zivota, sto od ekonomske krize?
Mogy87

#37619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

homer2go wrote: 03/01/2021 21:57
Mogy87 wrote: 03/01/2021 21:45

Ovo boldirano.
Nadam se da mi neće te zamjeriti što se priključujem ovoj diskusiji, ali ni ja jednostavno ne mogu više slušati ovih "kora na rende" priča o disciplini.
Sve ove mjere su samo kozmetika za internet javnost i da bi nesposobne vlade pokazale da su "nešta radile".
Pored imuniteta krda, to jeste kolektivnog imuniteta, postoji i "kolektivna sigurnost". Da je Covid-19 tako poguban za ljudsku rasu i da je tako opasan, držale bi se već nočne straže ispred zgrada u Londonu i širom svijeta, a ljudi bi izlazili iz kuća u skafanderima.
Svako od nas u svakom trenutku, svjesno ili podsvjesno, procjenjuje rizik i šanse da dobije bolest. Stvarnost pokazuje da i pored silnih mjera, savjeta, pa čak i zamolbi, te ogromne propagande, veliki broj ljudi u Evropi još uvijek smatra da je rizik od oboljevanja od Covid-19 prihvatljiv.
I to nema nikakve veze sa disiplinom. Možda je ovo surov pogled na stvarnost ali takav je.
Ovo je jedna velika istina. Uz "nek je meni dobro" mentalitet i "sta me briga za one u starackim domovima odoh ja na pivu"
Last edited by Mogy87 on 03/01/2021 22:06, edited 1 time in total.
homer2go

#37620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

laik1981 wrote: 03/01/2021 22:01 Od silnih disciplinovanih naroda ostadose izgleda samo novozelandjani i australijanci..
Oni nisu disciplinovani, ali njihova vlada i establishment su uveli i provode pravi "lock down" slično kaou Wuhanu. I to daje rezultate, barem kratkoročno.
Mene ubi ovo donošenje mjera koje ne mogu donijeti nakve rezultate, svi to znaju ali krivac su uvije građani koji su stoka, primitivci, nedisciplinovani... i nastavite niz.
adsubzero

#37621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Casual's wrote: 03/01/2021 21:52 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sved ... /210103084

Kaže prijatelj koji 20 godina živi u SWE, da ovaj članak nema 5% istine u sebi. Čemu ova hajka? :mrgreen:
Isto kao sto i svugdje narod prica "ma sve u redu, super", jer se u njegovoj neposrednoj blizini nista ne desava.
escobar__

#37622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Mogy87 wrote: 03/01/2021 22:03
escobar__ wrote: 03/01/2021 21:52 E vidiš, a meni to nema smisla.

Ljeto je mnogo lakse iz vise razloga: virus iako nije sezonski se mnogo teze siri ljeti sto zbog visih temperatura sto zbog boravka vani. Takodjer u vecini drzava bile su znatno blaze klinicke slike u ljetnom periodu (jaci imunitet, organizam nije iscrpljen drugim virozama, vise D vitamina).

Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 6,1% od ožujka do studenoga 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 2 298 više.

U novembru je bilo cak 30% vise umrlih, a decembar je katastrofa takodjer.

Naravno da drzave laziraju, ali vecini je u interesu frizirati podatke kao da je manji broj ljudi preminuo jer se tako ne vidi nesposobnost nosenja s krizom.

Zar stvarno mislis da bi neko ko je toliko mudar da cilja na promjenu poretka ili cega vec bi iskoristio momenat kad su maltene svi na rubu pucanja sto od nedostatka normalnog zivota, sto od ekonomske krize?
Ne znam, u tome i jest problem. Informacije pristižu svakodnevno, naletim na statističke podatke iz dva-tri izvora i kod jednih smrtnost porasla, kod drugih ista, a kod trećih čak i pala u odnosu na ranije godine.

Tebi to možda zvuči smiješno (jer si u tim vodama koliko sam uspio shvatiti) ali meni je to razvlačenje pameti. Kao prosječan građanin ne želim da moram svaku informaciju provjeravat po pet puta, dakle ili da to bude precizno ili da se ne objavljuje nikako.
Milenkov buraz

#37623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Vezano za Australiju...poznajem jednu porodicu koja se ljetos nekad u Augustu vratila u Australiju gdje žive, porijeklom su iz SA. Kada su se vratili lijepo su prebačeni sa aerodroma u nekakav hotel gdje su smješteni svi koji ulaze u Australiju, karantin 15 dana. Nakon 12 dana u hotelu se pojavi jedan oboljeli i odmah ih u drugi hotel još 21 dan :shock: , nema neću, moja prava, ovo, ono, još morali sve da plate sami. Došli u svoju kuću nakon mjesec i nešto nakon što su sletili u Australiju. :-) I onda pitaju kako nema u Australiji, eto kako.
laik1981

#37624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ma samo cekic i ples i TTI.. Nema fule..
Mogy87

#37625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Casual's wrote: 03/01/2021 21:52 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sved ... /210103084

Samo nek taj tvoj jaran nazove kralja Svedske jer se cini da on nije obavijesten da je sve sjajno

The king of Sweden has said the country has failed in its response to Covid-19, as hospitals in the Stockholm region warned they were struggling to cope with a surge in cases and polls showed public confidence in the authorities had plunged to a new low.

“The people of Sweden have suffered tremendously in difficult conditions,” King Carl XVI Gustaf told the state broadcaster, SVT, in an end-of-year interview. “I think we have failed. We have a large number who have died, and that is terrible.”

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... tals-cases
Locked