TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Idemedosumom

#16901 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

Moja preporuka je da prelistaš nekoliko stranica unazad. Preporuke se uglavnom svode na isto. Gledaj da je što duža garancija. Kvalitetan panel se za takav iznos ne može očekivati.
Nadzornik

#16902 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

Cossack wrote: 06/01/2021 16:15

Ko god može finansijski dobaciti samo OLED treba doći u obzir. Uzmi taj LG OLED u uživaj u vrhunskoj slici! :thumbup:

Ja dobacio i prebacio cijenu Oleda i kupio Q80T 65 inca... :thumbup:

Ja se vodio onom narodnom,ko ne zna sta je dobro,zna sta je skupo... 8)
Nadzornik

#16903 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

Domy31 wrote: 06/01/2021 15:48
Nadzornik wrote: 02/01/2021 13:27

Ako zelis da budes rob TV uredjaju kupi taj OLED a ako hoces vrhunski premium TV kojem ces ti suditi,koji ce imati brutalnu maksimalnu svjetlinu a samim tim i vrhunski prikaz HDR sadrzaja i uz kojeg ces moci i zaspati bez bojazni da mu se nece sta desiti sa panelom kupi Q90T.

Da sam na tvom mjestu ja bih za te pare kupio bez razmisljanja ovako nesto:

https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM65Q85RAT
zašto to
OLED je za uzivanje po noci i obaveznom navlacenju roletni po danu radi ogranicene svjetline koja je pozeljna radi efekta Burn in.
Da se razumijemo,OLED ima najbolju sliku ali je osjetljiva stvar sa kojom moras pazljivo rukovati i stalno gledati na sat i prebacivati programe,redovno rucno ili automatski pokretati opciju osvjezavanja pixele.
Skupa igracka koja ce ti uz obazrivo rukovanje potrajati mozda 3 do 4 godine i ono najbitnije,u garanciju ne spada Burn in.

Ovo je samo moja topla preporuka a ti za svoje pare kupi sta zelis... :thumbup:

p.s. Q85R je bolji od Q90T i na tu razdaljinu od 2,5 -3 metra obavezno kupi TV od 65 inca jer je to prava velicina i na toj istoj razdaljini i ja gledam svoj TV od 65 inca.
NecuVise

#16904 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NecuVise »

...
NecuVise

#16905 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NecuVise »

@Domy31 pošto te ovaj plaši kao malo dijete, čisto da ti kažem da ne moraš raditi ništa od onog što on kaže.

Dovoljno ti je da odeš na bilo koji strani sajt sa visokom reputacijom i da vidiš koji televizor preporučuju i šta kažu o burn inu. Otiđi sam i pročitaj ako znaš engleski.

Kuoi šta god želiš, ali nemoj od nečega odustati zbog takvih plašenja.
Cossack

#16906 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

Nadzornik wrote: 06/01/2021 20:39

Ko god može finansijski dobaciti samo OLED treba doći u obzir. Uzmi taj LG OLED u uživaj u vrhunskoj slici! :thumbup:

Šampion si u samohvaljenju i sigurno si mnogo ponosan na sebe 8-) Jos da si bio dovoljno mudar pa uzeo OLED gdje bi ti kraj bio :)
Cossack

#16907 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

NecuVise wrote: 06/01/2021 22:03 @Domy31 pošto te ovaj plaši kao malo dijete, čisto da ti kažem da ne moraš raditi ništa od onog što on kaže.

Dovoljno ti je da odeš na bilo koji strani sajt sa visokom reputacijom i da vidiš koji televizor preporučuju i šta kažu o burn inu. Otiđi sam i pročitaj ako znaš engleski.

Bas tako. Da ima istine u ovome sto on priča ne bi se ni jedan OLED prodao. Umjesto toga OLED je pojam za kvalitet slike. Nazalost mnogima finansijski nepristupačan.
visuljak

#16908 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by visuljak »

je li se nesto pojavilo poslije oled-a?
ultra ili nesto trece.
sve ispod toga je tehnologija iz proslosti a drugo je ko sta moze da priusti pa je zadovoljan i sa fhd.
Cossack

#16909 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

visuljak wrote: 06/01/2021 23:01 je li se nesto pojavilo poslije oled-a?
ultra ili nesto trece.
sve ispod toga je tehnologija iz proslosti a drugo je ko sta moze da priusti pa je zadovoljan i sa fhd.
Možeš ti 100 puta napucati golfa ali nikada neće biti porshe :)
vatrogasac

#16910 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vatrogasac »

visuljak wrote: 06/01/2021 23:01 .... a drugo je ko sta moze da priusti pa je zadovoljan i sa fhd.
Ja sam vrlo zadovoljan sa FHD signalom i od onoga što gledam 80% je FHD. Pretjerujemo mi nekada zato što se dešava da ne znam da li mi na YT teče FHD ili 4K. Možda i tv-e radi upscaling. 8K na 4K je i dalje 4K pa ne znam kakav je taj ugođaj, ali mislim da tu naše oko postaje lijeno da bitno uoči razliku. Ono što hoće sigurno uočiti je crna i kontrast. 16K neće imati svrhe.
problemnatravunu

#16911 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by problemnatravunu »

NecuVise wrote: 06/01/2021 22:03 @Domy31 pošto te ovaj plaši kao malo dijete, čisto da ti kažem da ne moraš raditi ništa od onog što on kaže.

Prije cca 11 godina se slično pisalo i pričalo, plašilo ljude burn inom kod tada slikom daleko nadmoćnijim plazmama..... :skoljka:
Nadzornik

#16912 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

problemnatravunu wrote: 07/01/2021 06:44

Prije cca 11 godina se slično pisalo i pričalo, plašilo ljude burn inom kod tada slikom daleko nadmoćnijim plazmama..... :skoljka:
I gdje je sad plazma... :?
NecuVise

#16913 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by NecuVise »

Zamijenjena OLEDom.
lonely_wolf

#16914 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

Svašta čovjek može pročitati na ovim forumima i teško onome ko misli da će ovde naći rješenje za svoje probleme.
Ja sam mišljenja da forum prevashodno treba da bude razmjena ličnih iskustava jer mi obićni smrtnici nemamo vremena da sve upratimo, pa bi nečije lićno iskustvo bilo od izuzetnog značaja. Međutim ovde je 90% "google" stručnjaka koji misle ako pročitaju par recenzija da su bogom dati da palamude nadugo i naširoko, još ako usput pokupe kakvu mahalsku priću, pameti nema kraja.

Koliko pratim ovau temu 80% pitanja za kupovinu TV-a odnose se na buđet do 1000-1200KM i jedini pravi odgovor na to je onaj da se kupi TV sa najvećom garantnim rokom. Razlika u modelima je u par dekika i ako bi ja dao prednost "zvučnijim" brendovima ne znaći da Tesla neće dati istu kvalitetu slike (namjerno kažem kvaliteta slike jer ostalo neću da komentarišem) u ovom cjenovnom rangu.
Samo 1% pitanja ovde se odnosi na buđet preko 3000KM i to postavljaju ljudi koji fakat imaju pare a ne znaju ništa o TV tehnici ili oni koji traže sutra mogućeg krivca ako im se nešto desi sa TV-om jer su dali lijevi bubreg samo da bi imali "najbolji" TV u selu.

Što se tiće koju velićinu izabrati vidim da sad sve ispod 65" q...u ne valja, a do samo prije par godina 45-47" je bio wow, jer se za "veće" nije imalo para. Ima stručnjaka pa su se potrudili i izbacili tabelu sa određenim parametrima (udaljenos gledanja i rezolucija) na osnovu kojih se dobije "velićina", al' jbg. mi smo pametniji jer veće je bolje (sindrom malog penisa).

Najveći prodavać magle i ublehaš je Samsung (lično moj stav i mišljenje), cjelokupnu svoju kampanju prodaje QLED-a je bazirao na blačenju OLED-a, a uredno je obićni LED panel nazvao QLED samo radi sličnosti pisanja sa OLED, a u biti malo ljepše upakovali LED panel. Takođe svake godine izbace novu seriju koja je za klasu lošija od predhodne, a koja ako nije skuplja jeftinija nije sigurno. Jedino što im se ne može osporiti je da imaju agresivnu kampanju i ne prezaju ni do čega pa ni od toga da garantuju nešto što se ne može desiti.
U najvećoj mjeri zahvaljujući upravo Samsungu, LG i OLED imaju zvono zvano burn-in, za koji ne tvrdim da se ne može desiti ali ni približno u onlikoj mjeri koliko se to prezentuje.

Ko može sebi priuštiti i želi zaista vrhunsku sliku gdje nije bitno iz kojeg se ugla gleda, niti koji sadržaj je u pitanju, neka kupi sebi TV sa OLED panelom i prepusti se užitku.
typeOnegative

#16915 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

+1
Ma sto posto, kakav burn in i pm, bar ne u mjeri u kojoj se pokušava prikazati,a i zadnje dvije tri generacije su značajno poboljšane i po tom pitanju tako da je po meni strah bezrazlozan.
Kako god skontam, i moj sljedeći tv će bit OLED.
A ovo u vezi Samsunga se sve slažem, pored degradacija modela svake godine, još se koriste prljavim igrama i lažnim marketingom
Sjetimo se samo "garancije na burn in" što su davali, kojeg btw nikako ne mogu ni imati.
Futavci mrtvi, mogu pod ruku sa nVidiom :run:
HardCore

#16916 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Jel to kod sonya nema degradacije? Sve je to u par deka, dvoljno je samo upredit stari Q6FN i novi sony x900H i sve tu bude jasno...
typeOnegative

#16917 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ne kažem da nema i kod drugih. Ali, Samsung je prekuc'o, njihove degradacije previše upadaju u oko.
Cossack

#16918 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

typeOnegative wrote: 07/01/2021 13:00 Ne kažem da nema i kod drugih. Ali, Samsung je prekuc'o, njihove degradacije previše upadaju u oko.
TU je momačko sakaćenje RU serije.
Idemedosumom

#16919 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

lonely_wolf wrote: 07/01/2021 08:59
Što se tiće koju velićinu izabrati vidim da sad sve ispod 65" q...u ne valja, a do samo prije par godina 45-47" je bio wow, jer se za "veće" nije imalo para. Ima stručnjaka pa su se potrudili i izbacili tabelu sa određenim parametrima (udaljenos gledanja i rezolucija) na osnovu kojih se dobije "velićina", al' jbg. mi smo pametniji jer veće je bolje (sindrom malog penisa).
Pa uglavnom se dijele savjeti u skladu s tabelama koje su svima dostupne na netu. Ne znam da je iko preporucio 75" pri udaljenosti od 1,5 m.

Neki argumentuju kako nasi domaci kanali ruzno izgledaju na velikom ekranu. Vezano za to- kada je kupovina tehnike u pitanju, generalno se savjetuje "future proofing" -koliko je isti moguc u datom trenutku. Znaci kupuje se sto veci tv, kako bi se moglo uzivati u FHD i 4K sadrzaju, a ne SD.

Htio ti, ili neko drugo to priznati ili ne, mnogo je veca vjerovatnoca da ce kupcu ponestati novca za kupovinu velikog tv-a, nego li slobodnog zida/prostora do secije ;)

lonely_wolf wrote: 07/01/2021 08:59 Najveći prodavać magle i ublehaš je Samsung (lično moj stav i mišljenje), cjelokupnu svoju kampanju prodaje QLED-a je bazirao na blačenju OLED-a, a uredno je obićni LED panel nazvao QLED samo radi sličnosti pisanja sa OLED, a u biti malo ljepše upakovali LED panel. Takođe svake godine izbace novu seriju koja je za klasu lošija od predhodne, a koja ako nije skuplja jeftinija nije sigurno. Jedino što im se ne može osporiti je da imaju agresivnu kampanju i ne prezaju ni do čega pa ni od toga da garantuju nešto što se ne može desiti.
U najvećoj mjeri zahvaljujući upravo Samsungu, LG i OLED imaju zvono zvano burn-in, za koji ne tvrdim da se ne može desiti ali ni približno u onlikoj mjeri koliko se to prezentuje.

Ko može sebi priuštiti i želi zaista vrhunsku sliku gdje nije bitno iz kojeg se ugla gleda, niti koji sadržaj je u pitanju, neka kupi sebi TV sa OLED panelom i prepusti se užitku.
Dijelimo misljenje po pitanju Samsungove kampanje. Medjutim, opasnost od neravnomjernog trosenja sub-piksela (burn-in) u Oled panelima je stvarna. Ako tvoji ukucani po 4-sata dnevno drze kojekakve muzicke kanale upaljene (koji imaju hejbet staticnih elemenata), to ce sigurno nakon izvjesnog vremena ostaviti vidljivog traga na tv-u. Mozda ne nakon jedne ili dvije godine s novijim modelima, ali sta ce biti nakon 3, 4, 5 ili 6 godina? Cak ni imucnije drustvo ne mijenja tv svake druge godine. A garancija burn-in kod nas ne pokriva, koliko ja znam.

Da ne kazem, kako se skoro sva prednost Oled-a istopi u jako osvijetljenoj prostoriji. Stavise, lcd uglavnom moze svijetliju sliku proizvesti, pa se u takvim uslovima uglavnom percipira da lcd ima bolju sliku.

Ako ces uglavnom gledati sadrzaj visoke kvalitete u relativno mracnom ambijentu, i ako si spreman donekle robovati tv-u (govorim iz licnog iskustva s plazmama), i naravno, ako budzet dopusta, onda je Oled definitivno prava stvar za tebe.

I mali prijateljski savjet, ako ne znas kada ide "č" a kada "ć," bolje ti je da pises c ;)
Nadzornik

#16920 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

Cossack wrote: 07/01/2021 13:07
typeOnegative wrote: 07/01/2021 13:00 Ne kažem da nema i kod drugih. Ali, Samsung je prekuc'o, njihove degradacije previše upadaju u oko.

Jeste sakacenje ali i u cijeni je sakacenje.
Pogledaj kolika je pocetna cijena Q70R bila a kolika je cijena ovogodisnjeg Q70T,razlika ocigledana,primjerna ocitoj degradaciji.
Ko recimo namjerava da plati TV recimo 2000 ili 3000 KM ce dobiti TV koji vrijedi te cijene,kako juce,danas a tako i sutra.
Nikoga Samsung ili Sony nisu prevarili,koliko para toliko i muzike.
Proslogodisnji Q70R je danasnji Q80T i njihova cijena je ista i to ne vidi samo onaj ko to ne zeli da vidi.
muxa

#16921 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

Nadzornik wrote: 06/01/2021 20:39

Pa sad...ne bih bas rekao da si prebacio, ako poredimo istu dijagonalu, što bi bilo logično
typeOnegative

#16922 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Nadzornik wrote: 07/01/2021 15:53
Cossack wrote: 07/01/2021 13:07

Jeste sakacenje ali i u cijeni je sakacenje.
Pogledaj kolika je pocetna cijena Q70R bila a kolika je cijena ovogodisnjeg Q70T,razlika ocigledana,primjerna ocitoj degradaciji.
Ko recimo namjerava da plati TV recimo 2000 ili 3000 KM ce dobiti TV koji vrijedi te cijene,kako juce,danas a tako i sutra.
Nikoga Samsung ili Sony nisu prevarili,koliko para toliko i muzike.
Proslogodisnji Q70R je danasnji Q80T i njihova cijena je ista i to ne vidi samo onaj ko to ne zeli da vidi.
Nećemo o tome ko sta hoce ili nece da vidi ... ocito je da si fanboy samsunga i nemam problem s tim , al de ohani malo :thumbup:
zippoo87

#16923 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

Evo vam lineup od SONYja za 2021. godinu
https://www.theverge.com/2021/1/7/22218 ... j-ces-2021

A evo od SAMSUNGA za 2021. godinu

https://www.theverge.com/2021/1/6/22215 ... s-ces-2021
Nadzornik

#16924 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

zippoo87 wrote: 07/01/2021 20:13 Evo vam lineup od SONYja za 2021. godinu
https://www.theverge.com/2021/1/7/22218 ... j-ces-2021

A evo od SAMSUNGA za 2021. godinu

https://www.theverge.com/2021/1/6/22215 ... s-ces-2021
Ma dzaba im sve,ko ce to kupovati pored OLEDA... :-D
Nadzornik

#16925 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

Idemedosumom wrote: 07/01/2021 14:34
Pa uglavnom se dijele savjeti u skladu s tabelama koje su svima dostupne na netu. Ne znam da je iko preporucio 75" pri udaljenosti od 1,5 m.

Neki argumentuju kako nasi domaci kanali ruzno izgledaju na velikom ekranu. Vezano za to- kada je kupovina tehnike u pitanju, generalno se savjetuje "future proofing" -koliko je isti moguc u datom trenutku. Znaci kupuje se sto veci tv, kako bi se moglo uzivati u FHD i 4K sadrzaju, a ne SD.

Htio ti, ili neko drugo to priznati ili ne, mnogo je veca vjerovatnoca da ce kupcu ponestati novca za kupovinu velikog tv-a, nego li slobodnog zida/prostora do secije ;)

Dijelimo misljenje po pitanju Samsungove kampanje. Medjutim, opasnost od neravnomjernog trosenja sub-piksela (burn-in) u Oled panelima je stvarna. Ako tvoji ukucani po 4-sata dnevno drze kojekakve muzicke kanale upaljene (koji imaju hejbet staticnih elemenata), to ce sigurno nakon izvjesnog vremena ostaviti vidljivog traga na tv-u. Mozda ne nakon jedne ili dvije godine s novijim modelima, ali sta ce biti nakon 3, 4, 5 ili 6 godina? Cak ni imucnije drustvo ne mijenja tv svake druge godine. A garancija burn-in kod nas ne pokriva, koliko ja znam.

Da ne kazem, kako se skoro sva prednost Oled-a istopi u jako osvijetljenoj prostoriji. Stavise, lcd uglavnom moze svijetliju sliku proizvesti, pa se u takvim uslovima uglavnom percipira da lcd ima bolju sliku.

Ako ces uglavnom gledati sadrzaj visoke kvalitete u relativno mracnom ambijentu, i ako si spreman donekle robovati tv-u (govorim iz licnog iskustva s plazmama), i naravno, ako budzet dopusta, onda je Oled definitivno prava stvar za tebe.

I mali prijateljski savjet, ako ne znas kada ide "č" a kada "ć," bolje ti je da pises c ;)
Ni sta dodati ni oduzeti... :thumbup:
Post Reply