Osiguranje auta - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
azdralovic

#951 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by azdralovic »

S4mpion wrote: 15/12/2020 12:10
azdralovic wrote: 15/12/2020 11:06
zigson wrote: 15/12/2020 11:06

Policija se mora zvati iz razloga da ne bi bilo malverzacija sa europskim. Oni dodju naprave zabiljesku u nekim slucajevima uvidjaj, i radi se europski ako je to moguce
I kako je to razlicito od toga da samo dodju i naprave uvidjaj ?
Krivac ne dobije kaznu, završavate sve za 20 minuta umjesto 3 sata peglanja.
Slazem se za kaznu to ok,
Ali za vrijeme, ne treba nista duze da policija napravi uvidjaj nego sto tebi treba da ispunis obrazac...
Poenta je valjda da ne stojis na cesti i cekas policiju nego se odmah sklonis i popunis obrazac sa drugom stranom. Ovako ako ih svakako cekas nisi nista dobio...
tabija

#952 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by tabija »

azdralovic wrote: 15/12/2020 10:50
S4mpion wrote: 15/12/2020 00:08 Kad popunite Euro obrazac, obavezno zovete policiju da evidentira nezgodu.

Dakle, policiju zovete u svakom slučaju, jer bez policijske evidencije, slučaj vam je na tankim nogama.
Sta ce mi onda euro obrazac?
Upravo...ja sam imao udes proslo ljeto.Na meni steta cca 50 KM (jedna plastika nazad na karambolci) a drugom autu cca 2000 KM, ja bio kriv.

Sve izgledalo kao da je namjesteno jbt..i opet nam niko nije problem pravio.Ispunili euronalog, momak dobio pare i eto...
noviclan

#953 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by noviclan »

I ti bijata dobio malus na polici i jbg :run:
tabija

#954 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by tabija »

noviclan wrote: 15/12/2020 18:59 I ti bijata dobio malus na polici i jbg :run:
Tako je...jbg..bolje nego minus na polici plus kazna.
Poenta je da nismo zvali policiju vec sve preko euro naloga zavrsili.Niko nista nije pitao.
emotivac

#955 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by emotivac »

Pozdrav svima,

Da li je neko imao iskustva sa laksim tjelesnim ozljedama tj. da li je iko naplatio od osiguranja i koliko je uspio izvuc novca? Lakse tjelesne mislim na povredu vrata, pa okovratnik, pa fizikalne terapije, rtg, pregledi bla bla....
vindfaker

#956 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by vindfaker »

emotivac wrote: 04/01/2021 14:27 Pozdrav svima,

Da li je neko imao iskustva sa laksim tjelesnim ozljedama tj. da li je iko naplatio od osiguranja i koliko je uspio izvuc novca? Lakse tjelesne mislim na povredu vrata, pa okovratnik, pa fizikalne terapije, rtg, pregledi bla bla....
iščašenje koljena (bilo osjetljivo zbog ranijih ozljeda), rtg, fizikalna, langeta, dva mjeseca ležanja i još toliko navikavanja da hodam - 550KM (ali prije 5g)
emotivac

#957 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by emotivac »

vindfaker wrote: 04/01/2021 14:51
emotivac wrote: 04/01/2021 14:27 Pozdrav svima,

iščašenje koljena (bilo osjetljivo zbog ranijih ozljeda), rtg, fizikalna, langeta, dva mjeseca ležanja i još toliko navikavanja da hodam - 550KM (ali prije 5g)
Eh hvala,

Znaci to je to oko 500km ok pozzz
vindfaker

#958 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by vindfaker »

tako nekako, nema na cemu, sretno :D
Livorno

#959 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Livorno »

Imao sam danas udes, ja zapoceo preticanje vozila ispred sebe, da bi levat ispred odlucio da skrene lijevo u malu sporednu cestu.
On svojim zadnjim LIJEVIM dijelom branika očešao moj prednji branik.
Stigla policija i pitaju sta je bilo... kaze ovaj ja skretao lijevo a on me opalio, pita ga policajac da li je pogledao u retrovizor prije skretanja, on kaže da jeste, a policajac ga ponovo pita isto pitanje jer situacija nije dobra po njega i kaze mu da ima i njegove krivice jer se nije uvjerio da je bezbjedno izvršiti skretanje.
Slikaju, rade uvidjaj, on prvi ulazi u vozilo i daje izjavu. Zatim ja ulazim i stariji policajac kao da nije onaj od maloprije, govori mi da mene terete za izazivanje udesa jer se ja nisam uvjerio da je bezbjedno preticanje, i pisu mi član 36 i ubjedjuju me da sam kriv. Kazem da necu prihvati krivicu i potpisem sudsko odlucivanje.
Jel imao neko slicnu situaciju??
nivla

#960 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by nivla »

:lol:
Dzontra_Volta

#961 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Dzontra_Volta »

Livorno wrote: 05/01/2021 22:11 Imao sam danas udes, ja zapoceo preticanje vozila ispred sebe, da bi levat ispred odlucio da skrene lijevo u malu sporednu cestu.
Stigla policija i pitaju sta je bilo... kaze ovaj ja skretao lijevo a on me opalio, pita ga policajac da li je pogledao u retrovizor prije skretanja, on kaže da jeste, a policajac ga ponovo pita isto pitanje jer situacija nije dobra po njega i kaze mu da ima i njegove krivice jer se nije uvjerio da je bezbjedno izvršiti skretanje.
Slikaju, rade uvidjaj, on prvi ulazi u vozilo i daje izjavu. Zatim ja ulazim i stariji policajac kao da nije onaj od maloprije, govori mi da mene terete za izazivanje udesa jer se ja nisam uvjerio da je bezbjedno preticanje, i pisu mi član 36 i ubjedjuju me da sam kriv. Kazem da necu prihvati krivicu i potpisem sudsko odlucivanje.
U suštini, s obzirom da se ne može utvrdiiti ko je kriv, sud će vjerovatno odlučiti o podjeli krivice.
S4mpion

#962 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by S4mpion »

Očigledno se sve desilo na raskrsnici, a tu nema preticanja.
uvijekIInikadI

#963 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by uvijekIInikadI »

S4mpion wrote: 06/01/2021 01:05 Očigledno se sve desilo na raskrsnici, a tu nema preticanja.
A kako je ovo ocigledno?
jelleMania

#964 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by jelleMania »

Livorno wrote: 05/01/2021 22:11 Imao sam danas udes, ja zapoceo preticanje vozila ispred sebe, da bi levat ispred odlucio da skrene lijevo u malu sporednu cestu.
Jesam ja...na sudu ce vas obojicu kaznit ... i mirna Bosna :D
azdralovic

#965 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by azdralovic »

Moj kolega imao slicnu situaciju, on je jos prestizao auto s prikolicom bez signalizacije... na sudu se trenutno povlace, ali u sustini do sada je zakljucak da ovaj sto prestize je trebao vise paziti nego ovaj koji skrece...
Jos ga jebe i osiguranje, obracunali mu malus, jer je valjda tom drugom isplacena steta od osiguranja, pa mu skuplja registracija bila...
Cirkus uglavnom
S4mpion

#966 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by S4mpion »

uvijekIInikadI wrote: 06/01/2021 06:51
S4mpion wrote: 06/01/2021 01:05 Očigledno se sve desilo na raskrsnici, a tu nema preticanja.
A kako je ovo ocigledno?
Pa čovjek reče da je vozač skretao na sporednu cestu, dakle, to je raskrsnica.
vindfaker

#967 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by vindfaker »

S4mpion wrote: 06/01/2021 16:33
uvijekIInikadI wrote: 06/01/2021 06:51
A kako je ovo ocigledno?
Pa čovjek reče da je vozač skretao na sporednu cestu, dakle, to je raskrsnica.
meni ovo više zvuči kao da su se vozili nekom magistralom ili lokalnom cestom sa dvije trake koja ima priključak male sporedne ceste, u ovom slučaju sa lijeve strane. čovjek valjda vidio pravac, isprekidanu, krenuo preticati i ovaj mu presjekao put i skrenuo lijevo.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#968 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by sime_cipol »

Kad sam polagao prije 20+ godina, prvo sto mi je instruktor rekao kad smo dosli na raskrsnicu "nikada ne obilazi auto ispred sebe". Sacekaj da ovaj ispred tebe obavi svoju radnju, pa ti nastavi svojim putem.
vindfaker

#969 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by vindfaker »

da l je taj ispred dao žmigavac ko će znati :-D ostat će istine dvije....
nivla

#970 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by nivla »

taj sto je skretao je vjerovatno usporio da bi mogao skrenuti na lijevu stranu, moguce i da je zaboravio dat zmigavac ili da je neispravan, ovaj uletio u preticanje tj nije dobro procijenio situaciju i ovaj ga udario,po cistoj logici i zakonu ovaj sto je preticao je kriv, losa procjena, mozda sud i presudi da je obostrana krivica, ili ga oslobodi krivice ali ako slijepo slijedimo pravila kriv je presretac a ne skretac
skretac ulijevo ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila iza sebe a vozila koja mu dolaze u susret duzan je propustiti osim u slucaju da je znakovima drugacije regulisano
ovaj skretac je mogao na isti nacin imati i iznenadnu prepreku na putu te izvrsiti naglo skretanje pa da ga presretac udari i opet bi presretac bio kriv,
vindfaker

#971 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by vindfaker »

pravnickim rijecnikom receno, popusio je..
Livorno

#972 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Livorno »

Ja smatram da smo podjednako krivi.
Hipoteticka situacija, neko sa skuterom na mom mjestu, i ovaj mu presijece put jer nije pogledao u retrovizor, i vozac skutera pogine.
Tad vise nije bitno jel skuter preticao na raskrsnici ili na punoj ili vec gdje.
Treba biti realan.
Qler

#973 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Qler »

Imao ja identičnu situaciju, preticao kamion, golf 2 ispred naglonodlučionda skrene na stovarištw građevinskog materijala... Nije pogledao i ja ga udarim u bok i izvrnem na krov.

Epilog, obostrana krivica.. Davno je to bilo, cca 2009.
no_sekirli

#974 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by no_sekirli »

Imao ja slicnu situaciju prije cca 15ak godina, ali sam ja skretao lijevo, na gradskoj prometnici. Dao zmigavac, pogledao u retrovizor i lagano poceo skretati, kao odjednom s lijeve strane zuuuuum, ocesa me lik malo i u banderu pored ceste.
I na kraju epilog, da sam ja kriv, jer se nisam uvjerio da mogu slobodno skrenuti, odnosno prijeci kroz suprotnu traku. Dzabe sto je bilo u gradskoj zoni gdje je pretjecanje zabranjeno, dzaba sto je lik isao oko 80 u zoni gdje je max 40, dzabe sto sam dao zmigavac, dzabe sto sam presao samo 25 cm u suprotnu traku.
Najbolje u svemu je sto sam ja na svom autu imao samo ogrebotinu na braniku, a ovaj je totalno razbio auto. Kasnije sam skontao da je ovaj angazirao neku vezu i u policiji i u osiguranju, pa mi se nije dalo peglati po sudovima za 20 km stete i pustio sam da budem kriv. Platio kaznu cini mi se 50ak KM i mirna Bosna. Na kraju mi nije bilo zao, jer je moje osiguranje platilo stetu liku, a kad sam ja dosao kod njih da prijavim, frajer mi ladno bez bilo kakvih papira sa uvidjaja kaze da sam.ja kriv.
Od tog dana nikada vise nisam usao u Euroherc.
avijon

#975 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by avijon »

Livorno wrote: 06/01/2021 17:34 Ja smatram da smo podjednako krivi.
Hipoteticka situacija, neko sa skuterom na mom mjestu, i ovaj mu presijece put jer nije pogledao u retrovizor, i vozac skutera pogine.
Tad vise nije bitno jel skuter preticao na raskrsnici ili na punoj ili vec gdje.
Treba biti realan.
Cuj pitali ga jel pogledo u retrovizor reko jeste i opet te udari ?? pa znaci on se nije uvjerio? Sta ti trebas izbacis se nema nikog ispred tebe ti si cist.
Ako je isprekidana on je kriv.

Ne mogu da shvatim cuj "pogledao" u retrovizor i automatski nije kriv znaci namjerno te udario onda, glupi policajci
Post Reply