Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
video wrote: ↑06/01/2021 12:29
Taj njegov jucerasnji "performas" je bio, po meni, potez ocajnika koji je napustanjem SDP-a (da ne pisemo sada razloge) sebi zatvorio vrata ucestvovanja u vlasti.
Nije on za politike!
I bez Nikšićeva "performansa" svakom političkom analitičaru će upasti u oči nacionalni sastav Vlade.
Taj njegov jucerasnji "performas" je bio, po meni, potez ocajnika koji je napustanjem SDP-a (da ne pisemo sada razloge) sebi zatvorio vrata ucestvovanja u vlasti.
Nije on za politike!
I bez Nikšićeva "performansa" svakom političkom analitičaru će upasti u oči nacionalni sastav Vlade.
Mozemo se obojica sloziti da to jucer nije bio cilj Damira Niksica.
Njegovi porivi jucer su bili drugaciji.
Nije on za politike!
Za njega je samo kandidovanje na listi SDP-a i ulazak u SKS umjetnički performans u kojem on kao nešto pokazuje i dokazuje! Kao nekad Pernar u Saboru.
Nažalost SDP-ovi glasači su naivčine koji se lože na takve tipove, umjetnike, avangarda, bla. bla pa su ispucali glasove na ovu budalu!
tempuser wrote: ↑06/01/2021 11:53
Vjeruj mi, svojim očima gledao intervju u kojem objelodanjuje pretenzije na Sarajevogas jer kao tamo može najefikasnije provesti svoj ekološki program koji je kao obećao gasačima (stranke koji više nije član).
Ja sam isto gledao te intervjue i nikad nije rekao da bi on to vodio, kao Direktor. Jeste spominjao Sarajevogas kao sredstvo za provodjenje ekoloskog programa.
Što je objedodanjivanje aspiracija. Budi realan, kakva je suštinska razlika između biti direktor ili postaviti svog direktora? To je kao tvrditi da Kifla nema nikakvu moć jer je on samo pslanik koji pstavlja ministre.
Slazem se ja s tim, on je cak i potencirao da zeli takvo mjesto da moze nesto da mijenja uticajem.
Ono sto ja pisem je odgovor na neke koji su prije par strana pisali da je zelio to mjesto da sebe uhljebi kao Direktora. A sto mislim da je tendenciozno netacno.
Kao sto znas, ti Direktori inace nisu podlozni smjenama nakon promjene vlasti, pa je to jasta bolje uhljebljenje nego u Skupstini... <- Sarkazam...
Nije on za politike!
Ti "analitičari" su onda očigledno prespavali zadnjih 10-ak godina.
video wrote: ↑06/01/2021 12:35
Mozemo se obojica sloziti da to jucer nije bio cilj Damira Niksica.
Njegovi porivi jucer su bili drugaciji.
Njegovi porivi su prilično jasni - nije imao ulogu u sastavu Vlade koju je imao u onoj predhodnoj. Čovjek traži sebe...
Nemoj te sad biti tako cinični spram Nikšića, jer je u predhodnoj Vladi išao glavom tamo gdje ne bi Forto i slični nogom.
Takav jedan im je trebao.
Gledaj št se dešava u Tuzli - SDP pozvao DF na konsultacije oko formiranja vlasti. To je vijest. Damir je sporedna ličnost u svom ovome cirkusu koji nas očekuje za kratko vrijeme.
Škobo Habu wrote: ↑06/01/2021 12:32
Ali bi taj politički analitičar prilikom analize trebao uzeti u obzira da vladu čine stranke koje gravitiraju građanskoj opciji gdje je nacionalni sastav vlade sporedna stvar!
Last edited by tempuser on 06/01/2021 12:44, edited 1 time in total.
tempuser wrote: ↑06/01/2021 12:30
Pa nije DF na vlasti da u pauzi mjenjaju nacionalnost!
Čak i kad bu našli takvog morali bi naći još jednog da pređe u Ostale!
Šta fali. I to predlažem da se Naida Hota-Muminović izjasni tako i svako izlaganje započne sa bismillom.
Nije on za politike!
Za njega je samo kandidovanje na listi SDP-a i ulazak u SKS umjetnički performans u kojem on kao nešto pokazuje i dokazuje! Kao nekad Pernar u Saboru.
Nažalost SDP-ovi glasači su naivčine koji se lože na takve tipove, umjetnike, avangarda, bla. bla pa su ispucali glasove na ovu budalu!
E vidis, ja i danas mislim da je cak i takav Damir puno veci SDPovac i ljevicar, nego skoro svi okostali clanovi istog sa liste na kojoj je bio... Ja kao tradicionalno lijevi i vrlo pro-SDP nastrojen, na tim izborima da nije bilo Damira na listi, uopste ne bih glasao za njih nego za NS vjerovatno... I bilo je jos takvih. Pa bi time i ostalih 3 koji su s te liste prosli u SKS bili pod pitanjem, pa bi vjerovatno imali bar jednog zastupnika manje tamo...
Godinama, mjesesecima se trubi o tome da bez pravne države nema napretka, i onda kada se netko pozove na pravnu državu, onda se nađe sto i jedan razlog zašto to nije dobro.
kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 12:40
Ti "analitičari" su onda očigledno prespavali zadnjih 10-ak godina.
Analitičari, Nikšić, djeca iz hora "Kolibrić" - pitanje je na mjestu.
Meni je više za čuđenje da ti, kao neko ko drži do demokratskih vrijednosti , a koji podrazumjeva i etnički balans, u svemu tome ne vidiš problem?
a) "etnički balans" je vrlo često suprostavljen "demokratskom balansu"
b) postojeća "tronožac" primjena načela "konstitutivnosti" kao sredstvo namirivanja, destrukcije i blokade je direktno suprostavljena osnovnim načelima demokratskih vrijednosti
c) ako se uzima odluka CIK-a iz 2018. kao relevantna za "etnički balans", onda je i prva i ova Fortina vlada potpuno u skladu sa ustavnim odredbama
Lično mišljenje: Anex 7 je davno završena stvar, posebno u KS. To što neko misli da može time ostvarivati politički ili drugi benefit, to je njegovo dobro pravo.
Nije on za politike!
Za njega je samo kandidovanje na listi SDP-a i ulazak u SKS umjetnički performans u kojem on kao nešto pokazuje i dokazuje! Kao nekad Pernar u Saboru. Nažalost SDP-ovi glasači su naivčine koji se lože na takve tipove, umjetnike, avangarda, bla. bla pa su ispucali glasove na ovu budalu!
E vidis, ja i danas mislim da je cak i takav Damir puno veci SDPovac i ljevicar, nego skoro svi okostali clanovi istog sa liste na kojoj je bio... Ja kao tradicionalno lijevi i vrlo pro-SDP nastrojen, na tim izborima da nije bilo Damira na listi, uopste ne bih glasao za njih nego za NS vjerovatno... I bilo je jos takvih. Pa bi time i ostalih 3 koji su s te liste prosli u SKS bili pod pitanjem, pa bi vjerovatno imali bar jednog zastupnika manje tamo...
Pa upravo ti spadaš u ovu boldiranu kategoriju. Jasno je da Nikšić u politici nikad nije prevazišao fazu performera i nije dorastao svom položaju. Istina, imao je simpatičnih performerski poteza ali u benignim situacijama, tipa poslaničko pitanje Đe su pare? međutim u bitnim stvarima je izgubljen ko burek u svemiru!
Ja ne sporim njegovu lijevu orjentaciju, međutim on ima problem dosljednosti koji je ključan da bi bio tamo gdje jeste. On ne može da prevaziđe sebe i svoju potrebu da kontrira i pravi cirkus. On insistira na provođenju Ustava KS (po principu pristao bi on i na 2 Srbina, Ostali nisu bitni), a taj ustav se apsolutno kosi za građanskom državom kojoj bi on kao istinski ljevičar trebao da teži!?!?!? Hipotetički, on danas može da progura vladu prema Ustavu, a sutra ćeš imati sutuaciju gdje ćeš imati 3 vrhunska kandidata iz reda Ostalih ili Hrvata, ali ih nećeš moći birati jer je ustav takav.
Last edited by tempuser on 06/01/2021 13:19, edited 1 time in total.
kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 12:56
Lično mišljenje: Anex 7 je davno završena stvar, posebno u KS. To što neko misli da može time ostvarivati politički ili drugi benefit, to je njegovo dobro pravo.
Slažem se, nek se primjene rezultati iz 2013. Samo će onda Srbe i Hrvate u Vladi KS zapasti po pola minisarstva (Srbi parnim, a Hrvati neparnim danima), jer sa 3,2%, odnosno 4,2% zastupljenosti nemaš osnova da učestvuješ u vladi. Tako izgleda uređenje države kad se broje krvna zrnca!
Za njega je samo kandidovanje na listi SDP-a i ulazak u SKS umjetnički performans u kojem on kao nešto pokazuje i dokazuje! Kao nekad Pernar u Saboru. Nažalost SDP-ovi glasači su naivčine koji se lože na takve tipove, umjetnike, avangarda, bla. bla pa su ispucali glasove na ovu budalu!
Pa upravo ti spadaš u ovu boldiranu kategoriju. Jasno je da Nikšić u politici nikad nije prevazišao fazu performera i ije dorastao svom položaju. Istina, imao je simpatičnih performerski poteza ali u benignim situacijama, međutim nije dorastao bitnim stuacijama.
Ja ne sporim njegovu lijevu orjentaciju, međutim on ima problem dosljednosti koji je ključan da bi bio tamo gdje jeste. On ne može da prevaziđe sebe i svoju potrbu da kontrira i pravi cirkus. On insistira na provođenju Ustava KS (po principu pristao bi on i na 2 Srbina, Ostali nisu bitni), a taj ustav se apsolutno kosi za građanskom državom kojoj bi on kao istinski ljevičar trebao da teži!?!?!? Hipotetički, on danas može da progura vladu prema Ustavu, a sutra ćeš imati sutuaciju gdje ćeš imati 3 vrhunska kandidata iz reda Ostalih ili Hrvata, ali ih nećeš moći birati jer je ustav takav.
Po tvom vidjenju jesam..
Ono sto ja kazem je da je jedini razlog sto je SDP zadnji put od mene dobio glas u KS 2018, samo zato sto je Damir bio dovoljno razlicit i interesantan da glasam za njega na njihovoj listi.Ostali "normalni" SDPovci na listi to ne bi postigli.
Ne zato sto sam ja avangarda velika, nego zato sto sa ostalima nisam znao na cemu sam, a to zamalo ne dovede do koalicije sa SDA. I to opet zahvaljujuci Damiru, i psovanju... Ako je to cijena, neka je...
On zasad bar pokazuje da ide glavom na nelogicnosti, makar i do apsurda. Pa mozda cemo nekad izaci iz blatnog gliba. Ne moze ni on sam, jos par njih slicnih nastupa bi nam bilo korisno... Barem nije od onih politicara koji u 39 recenicane kazu nista.
Damir N. je jedina osoba koja ce hrabro i jasno razgolititi problem da i idiotu bude jasan. Niko u SKS nema taj afinitet. Vecina neke stvari niti razumije, niti zeli da prica o njima ako ih razumije.
Stotine stvari su prosle ispod radara za 20 godina jer nije bio niko kao "performer" u klupama.
drug_profi wrote: ↑06/01/2021 13:42
Damir N. je jedina osoba koja ce hrabro i jasno razgolititi problem da i idiotu bude jasan. Niko u SKS nema taj afinitet. Vecina neke stvari niti razumije, niti zeli da prica o njima ako ih razumije.
Stotine stvari su prosle ispod radara za 20 godina jer nije bio niko kao "performer" u klupama.
Mi naivni SDP glasaci izgleda jedini to vidimo.
Hrabro i jasno razgolitio problem koji je htio riješiti pogađanjem k'o na stočnoj pijaci?!?!?
Bjež ba...
drug_profi wrote: ↑06/01/2021 13:42
Mi naivni SDP glasaci izgleda jedini to vidimo.
Hrabro i jasno razgolitio problem koji je htio riješiti pogađanjem k'o na stočnoj pijaci?!?!?
Bjež ba...
Govorim općenito o njegovom dosadašnjem političkom radu.
A i ovdje je jasno ukazao da je kršenje Ustava mac sa dvije oštrice.
Last edited by drug_profi on 06/01/2021 13:58, edited 1 time in total.
kluz franjo wrote: ↑06/01/2021 11:57
I u jednom i u drugom slučaju se radi o identičnoj ustavnoj odredbi o primjeni popisa iz '91.
Ako je trenutni sastav vlade KS neustavan, onda je to i trenutni sastav Doma naroda FBiH.
Ne piše isto u Ustavu FBiH i Ustavu KS
...u skladu sa članom IX.11.a. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
Ovaj član?
Ustav Federacije BiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a;
„1. Proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH. Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirati će se na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede, sukladno Zakonu o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovo opće načelo će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirati će narečeno načelo sukladno regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.
Javne institucije u smislu ovoga članka su ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH.“
drndalo wrote: ↑06/01/2021 13:26
Po tvom vidjenju jesam..
Ono sto ja kazem je da je jedini razlog sto je SDP zadnji put od mene dobio glas u KS 2018, samo zato sto je Damir bio dovoljno razlicit i interesantan da glasam za njega na njihovoj listi.Ostali "normalni" SDPovci na listi to ne bi postigli.
Ne zato sto sam ja avangarda velika, nego zato sto sa ostalima nisam znao na cemu sam, a to zamalo ne dovede do koalicije sa SDA. I to opet zahvaljujuci Damiru, i psovanju... Ako je to cijena, neka je...
On zasad bar pokazuje da ide glavom na nelogicnosti, makar i do apsurda. Pa mozda cemo nekad izaci iz blatnog gliba. Ne moze ni on sam, jos par njih slicnih nastupa bi nam bilo korisno... Barem nije od onih politicara koji u 39 recenicane kazu nista.
Načelno se slažem, međutim da bi bio poslanik SKS moraš da poštuješ pravila igre da bi tvoj mandat imao smisla. Nikšić ili to ne želi ili nije kapacitet da poštuje ta pravila.
Za njega je ulazak u SKS tek jedan performans. Jedan od načina kako da napravi taj performans i uđe u SKS je da bude glasniji i grlatiji od ostalih na SDP-ovoj listi, da se istakne i provuče pažnju. Time je tebe i slične navukao i osvojio veliki broj preferencijalnih glasova. Problem je što on svoj mandat u SKS-u nije koristio da bude poslanik nego da nastavi sa performansom! I ovo sa neglasanjem za vladu je dio tog performansa.
Upravo čitam podatke o nabavci helikoptera kojeg je prethodna Fortina vlada namjeravala nabaviti, ne stoji tu sama stavka nabavka helikoptera, već i kupovina dodatnog zemljišta za lokaciju samog heliodroma, zatim izgradnja hangara, nabavka oprema za održavanje, alata, obuka pilota i šta sve još ne, a SDA je to prikazivala pa i do besvijsesti nabijala cijenu i prikazivala kao "kupovina helikoptera"
Kolika je opravdanost tada bila nabavka helikoptera dokazuje i činjenica da RS sada ima 6 novih helikoptera, a FBIH jedan star 35 godina, i tada kada se moglo i trebalo nabaviti zarad političkih igrarija nije, a sada neće pogotovo jer jednostavno za to nema para u budžetu, da ne spominjem da je slučaj "helikopter" SDA uzimala kao glavni argument za rušenje prve Fortine vlade, i evo kako završiše na kraju