Bila bi tematika za 4. i 6 korpus da u tom zločinima u Grabovici nisu učestvovali pripadnici jedinica iz 1. korpusa, 9 Bbr itd.Nekako s proljeća wrote: ↑05/01/2021 10:36 To je već tematika za 6 Korpus sa sjedištem u Konjicu ili Mostar u ratu, pošto namjenske teme o 4 Korpusu jedino nje nema. Pa ti proberi..
Prvi korpus ARBiH
-
tempuser
#1376 Re: Prvi korpus ARBiH
-
tempuser
#1377 Re: Prvi korpus ARBiH
Zato što je veliki gazda rješio da završi rat na Balkanu.Emiremir33 wrote: ↑05/01/2021 11:02 Šta je bio razlog da se prekine sa operacijom Neretva 93,dogovor o primrju sa HVO-m ili ?
-
goshpar
#1378 Re: Prvi korpus ARBiH
mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...
raja pocela ici u lokve po hranu, pjeske. u jednoj grupi isao i ja, sta cu, nema se sta jesti. jedva dosli do lokvi od iscrpljenosti. tu se mijenjali sa seljacima, cigare za hranu. pite, kajmaka, sira, hljeba... najeli se pravo
neki 6. 7. dan, dosao neko iz nase komande, donio peceno janje. ljudi jeli, sokirali organizam, bilo povracanja, proljeva...
poslije dan-dva trebamo ici kuci. ne daju nam kamione za prevoz do hrasnice... i sta cemo - krenemo pjeske.... i sa skakaonice krenemo oko 4-5 popodne pjeske preko igmana u hrasnicu, pa do tunela, pa kroz tunel na dobrinju, kazu bice prevoz do bistrika. ma jok, nigdje nikog. i s dobrinje pjeske kuci, do starog grada... ja dosao nekad pred zoru, poderao nove cizme...
sad kad se svega sjetim...
raja pocela ici u lokve po hranu, pjeske. u jednoj grupi isao i ja, sta cu, nema se sta jesti. jedva dosli do lokvi od iscrpljenosti. tu se mijenjali sa seljacima, cigare za hranu. pite, kajmaka, sira, hljeba... najeli se pravo
neki 6. 7. dan, dosao neko iz nase komande, donio peceno janje. ljudi jeli, sokirali organizam, bilo povracanja, proljeva...
poslije dan-dva trebamo ici kuci. ne daju nam kamione za prevoz do hrasnice... i sta cemo - krenemo pjeske.... i sa skakaonice krenemo oko 4-5 popodne pjeske preko igmana u hrasnicu, pa do tunela, pa kroz tunel na dobrinju, kazu bice prevoz do bistrika. ma jok, nigdje nikog. i s dobrinje pjeske kuci, do starog grada... ja dosao nekad pred zoru, poderao nove cizme...
- Nekako s proljeća
#1379 Re: Prvi korpus ARBiH
Nema potrebe, obračunali smo se mi sa dijelovima brigada i mangupima u svojim redovima nešto kasnije a iste godine. A sudski procesi su trajali i traju i dalje do današnjeg dana, tako i treba. Na čistac.tempuser wrote: ↑05/01/2021 13:42Bila bi tematika za 4. i 6 korpus da u tom zločinima u Grabovici nisu učestvovali pripadnici jedinica iz 1. korpusa, 9 Bbr itd.Nekako s proljeća wrote: ↑05/01/2021 10:36 To je već tematika za 6 Korpus sa sjedištem u Konjicu ili Mostar u ratu, pošto namjenske teme o 4 Korpusu jedino nje nema. Pa ti proberi..
-
invincible1921
#1380 Re: Prvi korpus ARBiH
Usput je stigao i uzet direktno ucesce u brobama u Mostaru na strani Hvoa kao i ucestvovati u zlocinu "Vranica" al nejse da ne sirimo temuNekako s proljeća wrote: ↑05/01/2021 11:47 Prazina je imao problem sa ljudima iz Sandzaka, žargonski sandzaklijama, u pet deka slabije nego li četnička propaganda. Koincidencija je da je Halilović iz Prijepolja porijeklom, mislim da je Prazina bio hijerarhijski vojno neškolovan i nije trpio tobejarabi nikoga iznad sebe osim što je smatrao da Izetbegoviča svi pa i on moraju slušati. Sefera nije u tom smislu podnosio, što ga nije spriječilo da samohodkom i svojim ljudima napadne istureno komandno jesto IKM u Borik hotelu početkom 1993. Vehbija Karić i sin mu kao i Haznadar M. nisu ''sandzaklije'' da bi i to pripisali tome. Bandit kategorije i dometa do Konjica i to je to. Sefer i gotovonn svi ostali su nastavili dalje da se bore za cjelovitu državu BiH.
- Nekako s proljeća
#1381 Re: Prvi korpus ARBiH
Sve je danas jasno onim koji nisu rat završili 1992 ili '93. Vrijeme uvijek da odgovore na sve, pa ko doživi neka svjedoči.
- Grean
#1382 Re: Prvi korpus ARBiH
Stvarno jadova. Sta je bio razlog da vas tako maltretiraju, "sto ste Cacini"? Nama je Ramiz kao sto ranije napisah "iznudio" kamion kod Karavelica.goshpar wrote: ↑05/01/2021 15:05 mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...
Ja ga nisam dobro poznavao, prvo on je iz 3. brdske brigade koja je pokrivala onaj dio Starog grada lijevo od Vratnika i Sedrenik a mi smo iz 7. brdske koja je bila uglavnom opstina Centar, Bjelave, Podhrastovi, Breka, Kosevo, Jezero, Kosevsko Brdo, Sip. Nakon ujedinjenja ove dvije brigade u 9. motorizovanu on postaje i nas komandant. Uz to on je kod sebe imao jurisni odred dok smo mi bili izvidzacka ceta, druga manevarska jedinica u brigadi, koja ce nakon Ramiza i rasformiravanja jurisnog postati izvidzacko-diverzantski odred.
Iako ga nisam znao on je ovakvim potezima zavrjedjivao simpatije vojske, nisi mogao biti imun na to. Nikad me nije ponijelo da predjem u jurisni jer to nije moj svijet ali sa distance sam imao respekt prema tom kako se on postavlja.
Sto se Juke tice, prije i u pocetku rata pozitivan lik prije svega prije rata kad je rasprodao svoja auta i ulagao u oruzje (koji broj nas obicnih smrtnika je uradio nesto slicno?), kao takav je bio potreban ako nista kao psiholoski efekat u samom pocetku. Poslije ga ponijelo, obradjen od hrvatskog SIS-a, nahuskan da je Sefer Sandzaklija i ubaceni element i to ga je u kombinaciji sa egom odvelo u izdaju. Dotle da je odgovoran za izvodjenje i smrt nekoliko nasih momaka, civila u Mostaru. Momka su izveli iz stana od njegovog druga gdje se on zadesio kad su Tutini usli. Kad je Juka usao u stan gdje je momak zivio nekoliko spratova vise i vidio sliku ovog momka sa Jukom uslikanu na Igmanu pitao je njegovu majku sto mi se ovaj momak nije javio. Tad je vec bilo kasno. Za ovo nema oprosta ni na ovom ni na onom svijetu.
- Nekako s proljeća
#1383 Re: Prvi korpus ARBiH

Mislim da se može izvući zaključak da je od prokopavanja tunela 31071992 i izlaska iste noći 130 nenaoružanih ljudi iz 5. motorizovane brigade iz Dobrinje, kao i pripadnika 2 samostalnog bataljona sa rahmetli Adnanom Solakovićem, tih do 300 ljudi bilo prvo što je od pomoći iz grada stiglo na područje Igmana. Za potvrdu ovih saznanja se može javiti @smurf-u i @Ramzes-u forumašima sa Dobrinjskog ratišta.
To neka bude naglašena pomoć prvobitna, a svi mi smo kasnije isfurali gore, dan-dva-hefta i td. I isto tako se zadržali različito i na različitim dijelovima napadnute teritorije. Hrabri hadžićani isto, oko 150 ljudi iz slavnih i viteških 7 muslimanske i 17 krajiške brigade...navest ću sve jedinice koje su se udružile tada gore drugi put, još prikupljam saznanja.
Predhodno su se vodile borbe i bez obzira na nanesene mu gubitke u ljudstvu i tehnici, neprijatelj je dobacio do kritične linije odbrane Hrasnice. Predhodno je VRS 28081992 odbranio kotu Golo brdo i nanio nam nemale gubitke u ljudstvu, dva voda ljudi je zbog smrti, ranjavanja ili jednostavo šoka bilo privremeno izbačeno iz stroja. Bilo je par naših neuspješnih pokušaja da preotmemo Golo brdo četnicima.Kažem četnicima jer mislim da arhiv ima zabilježen trag vojvode Gavrilovića tada na tom području 1993.Objevljivali smo te fotografije već . Kao i tvrdnju da je u našim redovima bila izdaja od strane Despotovića iz 101 brigade, lik se sutradan navodno pojavio na televiziji ''srna'' i to je to. Zanimljivost, vezana za teoriju izdaje kao uzrokom za posljedicu-pad ogromne teritorije bez ispaljenog metka.
@dimnjačar je bio tebi dosta blizu i vremski i prostorno. Stim što je njemu sve u svemu bila rehabilitacija i vazdušna banja uz jagnje i vatrenu vodu.
Zbog neupućenih:
na relativno malom dijelu igmansko-bjelašničkog područja postoje čak četiri Crna vrha, što nije neuobičajeno, jer se radi o planinskom području prekrivenom gustom šumom, a pridjev crn se obično davao vrhovima i vršnim glavicama koje su uslijed vegetacije (šume ili klekovine bora koja je bila u kontrastu sa svijetlijim okolnim područjima) davale dojam tamnoga.
To su:
^ Crni vrh (1647 m), jugoistočno od Planinarske kuće "Javornik"
^ Crni vrh (1502, 1503 , 1504 m n.v. - ovisno o izvoru), sjeverno od Velikog polja i južno od Planinarskog doma "Hrasnički stan"
^ Crni vrh (1433 m), istočno od Velikog polja i sjeveroistočno od Hodžinih livada.

^ Crni vrh (1594 m), na SI rubu grebena Bjelašnice, zapadno od Babina dola.
Izvor i više:https://www.dinarskogorje.com/igman.html
- Nekako s proljeća
#1384 Re: Prvi korpus ARBiH
goshpar wrote: ↑05/01/2021 15:05 mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...

-
goshpar
#1385 Re: Prvi korpus ARBiH
tada je vec caco bio u zestokom sukobu sa nadredjenim u gradu, pa su se ta neslaganja prenijela i na igman. danas kad razmislim, cudi me da je uopste poslao "svoje" ljude u ispomoc na igman...Grean wrote: ↑05/01/2021 23:03Stvarno jadova. Sta je bio razlog da vas tako maltretiraju, "sto ste Cacini"? Nama je Ramiz kao sto ranije napisah "iznudio" kamion kod Karavelica.goshpar wrote: ↑05/01/2021 15:05 mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...
Ja ga nisam dobro poznavao, prvo on je iz 3. brdske brigade koja je pokrivala onaj dio Starog grada lijevo od Vratnika i Sedrenik a mi smo iz 7. brdske koja je bila uglavnom opstina Centar, Bjelave, Podhrastovi, Breka, Kosevo, Jezero, Kosevsko Brdo, Sip. Nakon ujedinjenja ove dvije brigade u 9. motorizovanu on postaje i nas komandant. Uz to on je kod sebe imao jurisni odred dok smo mi bili izvidzacka ceta, druga manevarska jedinica u brigadi, koja ce nakon Ramiza i rasformiravanja jurisnog postati izvidzacko-diverzantski odred.
Iako ga nisam znao on je ovakvim potezima zavrjedjivao simpatije vojske, nisi mogao biti imun na to. Nikad me nije ponijelo da predjem u jurisni jer to nije moj svijet ali sa distance sam imao respekt prema tom kako se on postavlja.
Sto se Juke tice, prije i u pocetku rata pozitivan lik prije svega prije rata kad je rasprodao svoja auta i ulagao u oruzje (koji broj nas obicnih smrtnika je uradio nesto slicno?), kao takav je bio potreban ako nista kao psiholoski efekat u samom pocetku. Poslije ga ponijelo, obradjen od hrvatskog SIS-a, nahuskan da je Sefer Sandzaklija i ubaceni element i to ga je u kombinaciji sa egom odvelo u izdaju. Dotle da je odgovoran za izvodjenje i smrt nekoliko nasih momaka, civila u Mostaru. Momka su izveli iz stana od njegovog druga gdje se on zadesio kad su Tutini usli. Kad je Juka usao u stan gdje je momak zivio nekoliko spratova vise i vidio sliku ovog momka sa Jukom uslikanu na Igmanu pitao je njegovu majku sto mi se ovaj momak nije javio. Tad je vec bilo kasno. Za ovo nema oprosta ni na ovom ni na onom svijetu.
-
goshpar
#1386 Re: Prvi korpus ARBiH
hm, ovo je izgleda neka druga jurisna, ne cacina. kao da prepoznajem pusku...Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 11:13goshpar wrote: ↑05/01/2021 15:05 mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...
sad kad se svega sjetim...![]()
a kad sam pisao da smo izasli na igman, tada nisam bio u jurisnoj cacinoj (kasnije me i to zakacilo), nego je to bila ekipa "linijasa", sakupljeno je po nekoliko ljudi iz vise ceta...
-
high_volume
#1387 Re: Prvi korpus ARBiH
Ovo je 2. bb. Hilmo Kovač, Puška, Sejo Babić, neki dan umro, Mujić Hajrudin - Rus.... ostalim sam zaboravio imena, neke i ne znam
- Grean
#1388 Re: Prvi korpus ARBiH
@Nekako s proljeća , samo jedna ispravka vezano za izlaske.
Prvi su izasli noc 30 na 31 juli i pored onih koje si pomenuo bila je prva grupa iz 9. motorizovane, to garantujem. Druga grupa u kojoj sam i sam bio 31 juli na 1 avgust.
I za sliku, 1 klasa
. tad smo i mi pucali samo crnobijele, jedino taj film bio dostupan a danas i bolje izgleda nego u boji. Upravo je neko objavio dio nasih na FB 105. Prepoznao sam jednu da je bas nekako neposredno nakon ovog Igmana jer znam kakvu sam uniformu imao prije i poslije izlaska.
Prvi su izasli noc 30 na 31 juli i pored onih koje si pomenuo bila je prva grupa iz 9. motorizovane, to garantujem. Druga grupa u kojoj sam i sam bio 31 juli na 1 avgust.
I za sliku, 1 klasa
-
aldinjo
#1389 Re: Prvi korpus ARBiH
Je li rahmetli Caco prije vaše grupe poslao neku grupu vojnika kroz tunel na Igman , ili ste vi bili prvi iz vaše brigade?goshpar wrote: ↑06/01/2021 23:25tada je vec caco bio u zestokom sukobu sa nadredjenim u gradu, pa su se ta neslaganja prenijela i na igman. danas kad razmislim, cudi me da je uopste poslao "svoje" ljude u ispomoc na igman...Grean wrote: ↑05/01/2021 23:03Stvarno jadova. Sta je bio razlog da vas tako maltretiraju, "sto ste Cacini"? Nama je Ramiz kao sto ranije napisah "iznudio" kamion kod Karavelica.goshpar wrote: ↑05/01/2021 15:05 mene su poslali na igman, mislim nekad oko 20 augusta, jos nam caco bio komandant... mozda nas je bilo 50-60... zauzeli liniju od dna do vrha skakaonice, ne sjecam se koga smo smijenili... neko je valjda od cace trazio da idemo dalje prema velikom polju, on odbio, kao nije htio da nas zavaljuje. onda neko iz neke komande nama obustavio hranu... imali da jedemo dan-dva, ko je sta ponio od kuce, onda poceli da gladujemo, bukvalno...
-
goshpar
#1390 Re: Prvi korpus ARBiH
kao da mi u glavu negdje stoji da je isla jedna grupa ljudi do hrasnice po oruzje. a da li je isla na igman prije nas, nisam siguran...aldinjo wrote: ↑07/01/2021 01:16Je li rahmetli Caco prije vaše grupe poslao neku grupu vojnika kroz tunel na Igman , ili ste vi bili prvi iz vaše brigade?goshpar wrote: ↑06/01/2021 23:25tada je vec caco bio u zestokom sukobu sa nadredjenim u gradu, pa su se ta neslaganja prenijela i na igman. danas kad razmislim, cudi me da je uopste poslao "svoje" ljude u ispomoc na igman...Grean wrote: ↑05/01/2021 23:03
Stvarno jadova. Sta je bio razlog da vas tako maltretiraju, "sto ste Cacini"? Nama je Ramiz kao sto ranije napisah "iznudio" kamion kod Karavelica.
- Grean
#1391 Re: Prvi korpus ARBiH
@tosca , @Nekako s proljeća, sve smo blize zaokrzivanju slike tih dogadjaja. Mislim da je odgovor u ovom blogu, sad sam skoro siguran da je u pitanju Objesenjak sto se tice linije br.2 na kojoj smo najduze boravili. I dalje ima stvari koje je tesko povezati kad se citaju svi izvori te ono sto smo ovdje pominjali mi i @Jeff ali to je pokazatelj koliko je krhko znanje i da sve sto nije zapisano vremenom blijedi.11.06.2012.
Igman 93
Poslije par dana teških borbi u kojima smo bili "zavaljeni" i mi diverzanti 2 brdske brigade na Žuči, došao je i taj dan da i mi dobijemo uniformu ali "pravu" i da svako od nas ima pušku. Večeras su navraćali Talijan i Puška kažu da će da nas nagrade za naše usjehe na Žuči. Mislim da je bio 01.August 1993.
Obećali su nam po pušku i dvije uniforme[1a], samo da moramo po to otići na Igman jer se to navodno čuvalo za nas u hotelima na Igmanu i rekoše nad da obučemo najlošiju odjeću koju imamo jer je gore moramo baciti a da obučemo nove Alfine uniforme i dobit će mo još po jednu da se nađe i po pušku glanjc novu. A mi bosanska djeca najivna kao i bosanski narod povjerovasmo u sve to što rekoše "Generali" pa neće valjda i oni lagati nejde uz čin. I tako se mi obukosmo u neke stare krpe i pravac na Tunel. Od nas iz ID čete pođosmo nas šest dok ostali su bili jurišnici[1b] na čelu sa Papricom i Karagom.
Na tunel smo došli u kasnim satima negdje oko 12 sati u ponoć. Za sve nas je to bili iznenađenje kažu idete kroz tunel. Neki od raje su ranije "trčali pistu", Minđa je išao u Raštelicu kod svojih koji su izbjegli iz Foče i trčao je preko piste. Pričao nam je da je to trčanje pravo zeznuto trčiš preko piste blato, žice i još uz to love te plavci -francuzi i kada te ulove moguće da te odvezu i do Lukavice malo do braće četnika da ti oni postave par pitanja što ti trčiš po pisti. Na ulazu nas dočekaše dobro ugojeni i uglađeni vojni policajci u novim alfinim uniformama. Pratili su nas pogledom ništa ne pričajući dok smo mi prolazili. Naj vjerovatnije da su znali gdje idemo.
Ušli smo u tunel voda je bila do pasa pumpe koje su bile u tunelu su bez stajanja ispunpavale vodu. Tunel ali ovo kroz što mi prolazhimo je rupa a ne tunel . Sa Dobrinjske strane podkonstrukcija je urađena od željeznih profila tako da ti je prijetila opasnost da razbiješ glavu i da budeš ranjen bez borbe, dok je na Hrasničkoj strani konstrukcija bila od drveta najvjerovatnije dovlačena sa Igmana. Prošli smo kroz tunel i na izlazu iz tunela čekala nas je prava pravcata hladnjača za prevoz mesa, i mi smo bili "Topovsko meso". U tom momentu nismo ješ bili svjesni toga ali poslije će se ispostavit da smo upravo bili to. U hladnjači nas negdje oko 60 držali smo se za kuke i kad bi hladnjača stala ili mjenjala pravac svi bi završavali u jednom ćošku u kom bi pravcu vukla nas sila gravitacije.
Izašli smo iz Hladnjače u Hrasnici i čekali drugi prevoz odjedanput ispred nas je dogalopirao drug Nermin - zvani Ludi [2a] i počeo da se kune "rane mi moje" kako je van grada super. Od nekog seljaka iz Trnova koji je zbrisao od četnika kupio je konja za kutiju cigara i sad ga ješe po Hrasnici do iznemoglosti. Nerko je 92 bio kod nas u jedinici ali zbog nesporazume u brigadi između komadanta brigade i jednog od lokalnih Vratničkih bosova koji je bio komandir čete Nerko je stao na stranu komandira čete i htio je da raznese komadanta sa zoljom. Poslije tog incidenta Nerko da bi izvukao živu glavu zbrisao je u jurišnike kod Ćele.
Ćelini jurišnici su ranije izašli u Hrasnicu i na Igman to nam je Nerko saopštio [2b] u svom katkotrajnom zadržavanju kod nas. Poslije kraćeg čekanja pojavio se kamion plavi MAN sa otvorenom karaseriom. Ispeli smo se na kamion i krenuli iz Hrasnice put Hrasničkog stana. Na kamionu je bilo hladno šibalo nas je okolno granje sa stabala koja su rasla pored puta. Negdje oko 3 sata poslije pola noći stigli smo na Igman lokacija Hrasničkog stana. Poiskakali smo iz kamiona i kamion se okrenuo i vratio se u Hrasnicu. Na Hrasničkom stanu nije bilo nikoga postojale su dvije drvene kućice i psi lutalice koji su obilazili kazane sa vojničkom hranom koji su još uvjek bili topli. Ljudi koji su bili prije nas izgleda ko da su u zemlju propali.
Obilazili smo okolo ali nigdje nikog nije bilo. Poslije izvjesnog vremena pojavio se opet plavi kamion koji je dovezao jednu četu deda linijaša kažu da su iz II Viteške [3] i oni došli na Igman po nekom zadatku ali neznaju šta je u pitanju. Dede su nam naložile vatru jer već je pojedine počela groznica da trese od hladnoće.Prije na dan je grad padao ko jaja i ostao je da se bijeli u vrtačama ispod Hrasničkog stana.[4] Grijali smo se oko vatre dok su nam dede motali hercegovački duhan kažu nema bolje cigare od hercegovačke škije. Mokri i izmoreni kunjali mo oko vatre. Negdje u ranu zoru oko 5 sati pojavio se komadant prestavio se kao komadant 1 Korpusa Armije BiH Vahid Karavelić. Keže Vaha "momci dvije trećine Igmana je palo ostala nam je komunikacija preko Igmana da je branimo mi je moramo braniti nego javio sam u Sarajevo da vam pošalju puške kako bi mogli braniti Igman.
Odjedanput se pojavio i Ramiz Delalić Ćelo koji je počeo vikati i psovati Komadantu Vahi "moji ljudi krv pišaju braneći Igman a vi me u Sarajevu proglašavate paravojnom formacijom", sjeo je u žutog mercedesa na krilu je držao ranjenog momka iz svoje jedinice a u ruci je držao infuziju i otišao je prema Hrasnici.[5] Poslije određenog vremena pojavio se momak u alfinoj uniformi prestavio se kao komadan bataljona 7 muslimanske brigade iz Travnika.
Vaha ih je poslao prema Malom polju kaže tu četnici najžešće napadaju. Negdje oko 9 sati došla je i jedna četa sa Dobrinje i čim su sjeli, VBR je istresao teret po Hrasničkom stanu negdje oko 20 Dobrinjaca bilo je ranjeno. Nama su Ćelo, Pita stariji i par još momaka iz jedinice donijeli puške i poslije toga su nas uputili na Obješenjak da branimo Igman, to negdje dođe iznad Vojkovića i kamenoloma Krupac.[6] Prije toga su nam podjelili po jednu deku.
Ja i dr. Rebić Smo zajedno stavljeni na stražarsko mjesto do nas su bili Minđa i Kepa a do njih su Pita i Gagac onda su u produžetku bili "Fikrini diverzanti" odred Čarli. Nas šest diverzanata su stavili na put jedini tenkovsko prohodni pravac.[7] Paprica koji je bio zamjenik komandira Jurišnika što nas je stavio oko ovog puta se pravdao da njegovi jurišnici "slabo barataju sa osama i zoljama da smo mi imali do tada dosta akcija i da posjedujemo zolje " dok je svoje jurišnike stavio po šumi gotovo iza leđa nas.
Ja i dr. Rebić smo našli izvaljenu omoriku ispod koje smo prostrli jednu deku dok smo drugu stavili iznad da ne kisnemo. Deke su bile toliko tanke da se vidjelo kroz njih. Nismo stvari ni smjestili počelo se odjedanput pucati, četnici sa Krive trešnje krenuli u napad . Zauzeli smo pozicije iza omorika i čekamo da ih vidimo da nam se približe. Počela se paprat i stabljeike divlje maline povijati. Čim su nam prišli na desetak metara počeli smo rokat, počeli su ko zečevi iskakat iz paprati, nastala je opšta bježanija, mi smo se toliko okuražili da smo počeli da ih ganjamo.
Ostale su im stvari, podmetači koje je koristila bivša JNA za ležanje,[8] razne konzerve od topljenog sira, krmećih narezaka koje smo šutali konzerve "ikara" paketići SDO-a. Našli smo jednog u paprati bez pola glave neko ga je u toj svoj frci potrefio tromblonom u glavu. Tromblon mu je otkinuo pola glave. Pošto je imao dugu kosu i svezan rep, bio mu je skinut skalp ko što su indijanci skidali bjelcima na divljem zapadu. I kod nas je bio divlji zapad ubijali su nas isto ko što su bjelci ubijali indijance.
Objavio/la dura u 15:56, 0 komentar(a), print, #
http://bosanskadjeca.blogger.ba/
Primjeri, tekst sa bosnae.ba pominje odbijanje napada i Fikrine zajedno sa rezervnim sastavom, ja sam pomenuo rezervni sastav policije a nisam imao pojma ili sam zaboravio Fikrine a iz ovog blogga se vidi da su tu na liniji bili i I.C. i jurisni iz 2. bbr. kako kaze sa Fikrinim a nije znao da je u isto vrijeme tu nedaleko od njega bio rezervni sastav policije.
Ista struktura u brigadi i profil onih koji su izasli s tim da je bilo kod nas i ljudi iz bataljona kako ranije rekoh. Prica o oruzju i uniformama je slicna, mozda objasnjenje sto se ja uputih na planinu bez jakne.Od nas iz ID čete pođosmo nas šest dok ostali su bili jurišnici [1]
Kompletna prica u vezi ovog Nermina mi je poznata, sad se vraca i lik, mrsav, krakat, rep, cini mi se da ga se sjecam iz grada prije rata, kaubojke, Teatar, Sloga, da je znao i volio pleasati. Ovo njegovo razvlacenje zolje i prebjeg kod Cele sasvim jasno se sjecam te price. Cak i ovo sa konjem, sad je li zbog sugestije ili se vraca sjecanje.Nermin - zvani Ludi [2]
Za ove ljude nisam znao, mozda su pominjani u drugim navodima, cini mi se na Bosnae, kao sto nisam znao za Dobrinjce....dovezao jednu četu deda linijaša kažu da su iz II Viteške [3]
Poklapa se, onaj dan kad u nas izveli na te nove linije, kako rekose na Tresnjevo brdo, dan kada sam od ovog grada bio mokar do koze, 2.avgust po mojoj racunici. Doduse u ovom tekstu je grad velicine jaja, kod mene velicine solidne sljive. I sam sam htio napisati da je bio velicine jaja ali rekoh da odvadim za svaki slucajPrije na dan je grad padao ko jaja i ostao je da se bijeli u vrtačama ispod Hrasničkog stana.[4]
U mom sjecanju je bijeli mercedes, kao sto rekoh onaj sa uspravnim farovima. Ovo za ranjenog ne znam, pogotovo sto je ovo 3. avgust po mojoj racunici, ako je to dan poslije grada i dan prije napada na Objesenjak 4. avgusta. Sve se prilicno slaze. Ostaje da nekako izrovim ovo za ranjenog, slabo se ima kontakta ali naletit ce nekad neko sa boljom memorijom....sjeo je u žutog mercedesa na krilu je držao ranjenog momka iz svoje jedinice a u ruci je držao infuziju i otišao je prema Hrasnici.[5]
Ovo je nekako presudno, znam da su i nama rekli iznad Vojkovica....uputili na Obješenjak da branimo Igman, to negdje dođe iznad Vojkovića i kamenoloma Krupac.[6]
Ovo je doprinijelo ubjedjenju da je to to. Kao sto ja ranije napisah, isli smo makadamskim putem i tim putem ili novim putem koji se stiklao na ovaj iz pravca cetnickih pozicija usli u tu postavljenu liniju. To je upravo to mjesto koje opisuje kao jedini tenkovski pravac. Kad smo im mi dosli na smjenu mi smo se rasporedjivali lijevo od tog puta i mozda 3, 4 ili 5 pozicija lijevo od toga dublje u sumu smo smijenili onu dvojicu koji su nam ispricali za taj napad dan ranije. Jedino sto je nejasno, nama je receno da idemo smjeniti ljude koji su vec duze bili tu a po ovom svemu bar ovi iz 2.bbr nisu stigli biti tu 24 sata prije nego smo mi dosli na smjenu. Moguce je da su ovi drugi vec bili duze ili su nas jednostavno poslali da ih zamjenimo jer je bio taj napad....onda su u produžetku bili "Fikrini diverzanti" odred Čarli. Nas šest diverzanata su stavili na put jedini tenkovsko prohodni pravac.[7]
I ovo nekako govori u prilog tome da je to isto mjesto. Kao sto napisah njihov kojeg smo izvukli nije bio dalje od 15 metara od linije. Napisah da nisam htio detaljisati ali da se cinilo da su u velikoj brzini napustili mjesto nakon sto su ga pokusali previti, sudeci po oruzju i stvarima koje su ostale. Ja se ne sjecam podmetaca ali se sjecam izmedju ostalog plave ili ljubicaste vrece za spavanje iz humanitarne. Bio sam zijan da to vuku sa sobom, kontam ako vec uzmu liniju doci ce im logistika, donijeti sta trebaju s obzirom da su bili pripremljeni za ofanzivu. Jos da je napisao da su bili iz Ilidzanske bilo bi sve jasno s tim da je i kod njih vjerovatno bila mjesavina manevarskih jedinica kad idu u napad.Ostale su im stvari, podmetači koje je koristila bivša JNA za ležanje,[8]
Sto se tice nejasnog dijela kad smo izgubili druga iz nase cete na Tresnjevom i to mi ostaje da izrovim. Vise mi se poklapa sa ovim prvim pasusom iz teksta koji je objavio Bosnae. To smo culi pred povratak, onu noc na Hrasnickom kad je Ramiz dosao sa tim mercedesom sto je po mom sjecanju 9. ili 10. avgust s tim da je sve upitno dok makar tri covjeka ne potvrde.Snage 1. korpusa ARBiH su 9. avgusta, uz pomoć jedinica MUP-a, pokušale osloboditi Trešnjevo brdo, ali bez uspjeha. Komanda SRK VRS je istog dana izdala nova naređenja o napadu, koji je uslijedio sutradan na pravcu Malo polje – Brezovača i pored ultimatuma NATO-a. Ipak, branioci Igmana odbili su njihov napad.
Karavelić je ipak odlučio da sa dijelom Odreda “Lasta”, te diverzantskim grupama iz 2. motorizovane i 9. motorizovane brigade krene u oslobađanja Trešnjevog brda. Navedene snage krenule su u napad, odnosno u “češljanje terena”, ali nisu vidjeli ni jedno živog ni mrtvog srpskog vojnika. Ovo je značilo da su se snage VRS povukle na linije od 30. jula 1993. godine, čime je operacija “Lukavac 93” okončana.
https://bosnae.info/index.php/operacija ... u-agresije
I u svemu tome mi ostaje da se popuni rupa za 3. i 4. avgust, ostalo je nepovezano a vajlda bih znao da sam proveo dvije noci na liniji na Tresnjevom. Meni se cinilo da smo otisli isti dan na Objesenjak ili "Crne vrhove" kako nam tada rekose.
Za kraj, jadno je vidjeti kako se sve prepusta zaboravu, kao da zivimo u kamenom dobu pa treba klesati u stijenu. Zato i ne znamo jedni za druge, skupljaju se fragmenti iz raznih rica ne bi li se sastavio koliko toliko vjerodostojan mozaik.
- Nekako s proljeća
#1392 Re: Prvi korpus ARBiH
Dok ti i @dimnjačar skockate mapu sa fokusom toponima ''Crni vrh'' neku usaglašenu maršrutu odakle ste putovali do te kote-cilja, uz tačan ili okviran datum, ja bih uradio nešto još bolje u smislu predhodnog ili narednog događaja, pa dokle dobacimo.
Ja pročitam cjelosti komentar ali iz njega izvadim saamo ono što mi je indikator koji bi se trabao naći na mapi, ne samo što ga vi pominjete na temi, već ka kompariram i sa još nekoliko izvora. Što se više puta poklapa to mi postaje relevantnije i išlo bi na mapu. Ne žuriti, ima i drugih zanimanja forumaša , parcijalnih tipa Proskoka, Kozograda tj prokopanog puta kojim je , kao i mi kroz tunel, pristiglo branilaca veličine ojačane čete bez kojih ne bi bilo moguće formirati konačnu novu liniju odbrane.Ta linija je opstala. Sve druge su do tada padale bez ispaljenog metka ili uz velike borbe i gubitke. Realno, naš doprinos je u odnosu na njih manji, pa je korektno radi istine tako se odnositi ka tim činjenicama.
Možda se nisam dovoljno dobro izrazio, upućeni mogu jasno razumjeti na šta ukazujem, dok bi neupućeni trebali imati nešto predznanja iz kojih se ističu jasni odgovori na pitanja tipa, koliko je ljudi i iz kojih brigada došlo na Igman preko Kozograda, kada je to bilo, ko je odgovoran da se organizuje prevoz za njih i olakša im, gdje su i kada nakon odmora raspoređeni i jesu li imali borbi na tom pravcu napada neprijatelja... bla blabla.
U kasarni Pazarić je 31.07.1993 održan sastanak komandanata jedinica koje su se uključile u odbranu Igmana, kasnije ću navesti ko je bio i koji su zaključci izvučeni, mi smo ti pripadnici jedinica koje su naši komandanti na tom sastanku prisustvovali.
Ja pročitam cjelosti komentar ali iz njega izvadim saamo ono što mi je indikator koji bi se trabao naći na mapi, ne samo što ga vi pominjete na temi, već ka kompariram i sa još nekoliko izvora. Što se više puta poklapa to mi postaje relevantnije i išlo bi na mapu. Ne žuriti, ima i drugih zanimanja forumaša , parcijalnih tipa Proskoka, Kozograda tj prokopanog puta kojim je , kao i mi kroz tunel, pristiglo branilaca veličine ojačane čete bez kojih ne bi bilo moguće formirati konačnu novu liniju odbrane.Ta linija je opstala. Sve druge su do tada padale bez ispaljenog metka ili uz velike borbe i gubitke. Realno, naš doprinos je u odnosu na njih manji, pa je korektno radi istine tako se odnositi ka tim činjenicama.
Možda se nisam dovoljno dobro izrazio, upućeni mogu jasno razumjeti na šta ukazujem, dok bi neupućeni trebali imati nešto predznanja iz kojih se ističu jasni odgovori na pitanja tipa, koliko je ljudi i iz kojih brigada došlo na Igman preko Kozograda, kada je to bilo, ko je odgovoran da se organizuje prevoz za njih i olakša im, gdje su i kada nakon odmora raspoređeni i jesu li imali borbi na tom pravcu napada neprijatelja... bla blabla.
U kasarni Pazarić je 31.07.1993 održan sastanak komandanata jedinica koje su se uključile u odbranu Igmana, kasnije ću navesti ko je bio i koji su zaključci izvučeni, mi smo ti pripadnici jedinica koje su naši komandanti na tom sastanku prisustvovali.
-
dimnjacar
#1393 Re: Prvi korpus ARBiH
Ja mislim da sam bio na ovom Crnom vrhu od 1502 m nadmorske visine. Koliko se sjećam, bilo je oko 1 sat pješice udaljen od Hrasničkog stana i zato mi se čini na ovoj karti da je to ta udaljenost. Išlo se od Hrasničkog stana nekim šumskim makadamskim putem, sjećam se da se prolazilo pored objekta štala (kasnije su mi pričali ljudi koji su išli gore poslije mene da su od tih štala napravljene spavaonice i mjesto za boravak vojske), a onda se s puta skretalo u šumu, pa uzbrdo i onda se izlazilo taj Crni vrh koji je bio dijelom golet a dijelom obrastao žbunjem i niskom šumom, i crnogoričnom i bjelogoričnom, brežuljci i vrtače..... Odatle se u daljini vidjelo Sarajevo, dijagonalno lijevo. Unprofor - Francuzi, pričalo se da je u pitanju Legija stranaca. Bilo ih je, zaista, i sa naših područja koji su pričali nama razumljivim jezikom.....Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 10:41 @dimnjačar je bio tebi dosta blizu i vremski i prostorno. Stim što je njemu sve u svemu bila rehabilitacija i vazdušna banja uz jagnje i vatrenu vodu.
Zbog neupućenih:
na relativno malom dijelu igmansko-bjelašničkog područja postoje čak četiri Crna vrha, što nije neuobičajeno, jer se radi o planinskom području prekrivenom gustom šumom, a pridjev crn se obično davao vrhovima i vršnim glavicama koje su uslijed vegetacije (šume ili klekovine bora koja je bila u kontrastu sa svijetlijim okolnim područjima) davale dojam tamnoga.
To su:
^ Crni vrh (1647 m), jugoistočno od Planinarske kuće "Javornik"
^ Crni vrh (1502, 1503 , 1504 m n.v. - ovisno o izvoru), sjeverno od Velikog polja i južno od Planinarskog doma "Hrasnički stan"
^ Crni vrh (1433 m), istočno od Velikog polja i sjeveroistočno od Hodžinih livada.
Datum izlaska ne mogu odrediti, ali u svakom slučaju poslije 10.08.1993. (znam, jer se dobro sjećam gdje sam bio 09.08.
- Nekako s proljeća
#1394 Re: Prvi korpus ARBiH
U redu za dijagonalno lijevo, šta i ko je ispred i sa desnog boka, šta ostaje u pozadini i dubini sa te vaše pozicije. Orijentacija je osnova, sve karte se naslovom usmjeravaju prema sjeveru. Memorisao sam da si bio 102 brigada, dio nje.
Mislim da je vakat da skockam jedan komentar sa saznanjima o događajima koji su se desili predhodno, dakle prije i vašeg i mog izlaska. Zato sam naglasio dobrinjce, oni su odmah isfurali i nešto od raspleta ih je zakačilo, sve što je izašlo nakon okvirno 5 avgusta je izašlo na završnu fazu neprijateljske operacije Lukavac '93 , kada ona jenjava i staje. Otuda prostora za janje i vatrenu vodu za opuštanje.
Mislim da je vakat da skockam jedan komentar sa saznanjima o događajima koji su se desili predhodno, dakle prije i vašeg i mog izlaska. Zato sam naglasio dobrinjce, oni su odmah isfurali i nešto od raspleta ih je zakačilo, sve što je izašlo nakon okvirno 5 avgusta je izašlo na završnu fazu neprijateljske operacije Lukavac '93 , kada ona jenjava i staje. Otuda prostora za janje i vatrenu vodu za opuštanje.
- Grean
#1395 Re: Prvi korpus ARBiH
@Nekako s proljeća, vec nekoliko postova govoris za Dobrinjce da su prvi isfurali. Ne znam jesmo li se dogovorili da su najmanje jos 2 jedinice izasle prvu noc, 30 na 31 juli, 2. samostalni i 9. motorizovana, drugu noc 9. motorizovana i rezervni sastav policije. Ovi iz 2. bbr i 2. viteska trecu noc kako sam shvatio ovog autora blogga jer kaze misli da je 1. avgust, samo ne znam da li 1 na 2 ili noc ranije kad imi, sto je isto moguce.
Ili ti mislis Dobrinjci bili i prije iskopavanja tunela?
Ili ti mislis Dobrinjci bili i prije iskopavanja tunela?
- Nekako s proljeća
#1396 Re: Prvi korpus ARBiH
Sastanku 31 jula 1993 (Edit 1993). u večernjim satima su u kasarni Pazarić bili prisutni Aziz Fišo i Mustafa Đelilović kao čelni ljudi ratnog predsjedništva Općine Hadzići, a ostali su uglavnom vojna lica. Ramiz Delalić Ćelo komandant 9 motorizovane brigade.Zulfikar Ališpago (Zulfo Aljić) komandant specijalne jedinice ''Zuka'', Mušan Topalović Caco komandant 10 brdske brigade, Kazić Nezir komandant 9. brdske brigade, Nihad Bojadzić pomoćnik komandanta sj ''Zuka'', Adnan Solaković komandant drugog samostalnog bataljona I Korpusa A RBIH, Zaim Imamović komandant 12 divizije ARBIH, Hase Tirić komandant specijalne jedinice ''Crni Labudovi'' i još po neki pojedinci, pratioci ili vozači za koje nema podataka. Sastankom je rukovodio Sefer Halilović, pojma nemam kako da ga ispravno u tom vremenu oslovim.
Standardno, svi krivca za pad velike teritorije Igmana i Bjelašnice dolaska teškog stanja traže u drugom izbjegavajući sebe. Rasprava do usijanja dolazila. Hadzićkoj delegaciji je bilo jasno o čemu se radi, pošto su četnici od 29 do 31 jula 1993. gotovo bez borbi preuzeli veliki dio Igmana i Bjelašnice, ništa drugo ne preostaje nego da se spasi putni pravac Hrasnica-Igman-Kabalovo brdo-Lokve-Pazarić i da se učvrste linije odbrane.
Tim vođeni, tražili su i od Predsjedavajućeg RBIH Alije Izetbegovića, i od komandanta Štaba ARBIH Rasima Delića da se hitno djeluje i iznađe mogućnost da se na Igman izmjeste borci 17 Krajiške i 7 muslimanske brigade. I uspjeli su u tome. Mogu kasnije nešto detalja kako i na koji način.
Ako neko zna ovu komunikaciju ''putni pravac Hrasnica-Igman-Kabalovo brdo-Lokve-Pazarić '' i ima neku mapu , valjalo bi. Alternativni put spasa.
Standardno, svi krivca za pad velike teritorije Igmana i Bjelašnice dolaska teškog stanja traže u drugom izbjegavajući sebe. Rasprava do usijanja dolazila. Hadzićkoj delegaciji je bilo jasno o čemu se radi, pošto su četnici od 29 do 31 jula 1993. gotovo bez borbi preuzeli veliki dio Igmana i Bjelašnice, ništa drugo ne preostaje nego da se spasi putni pravac Hrasnica-Igman-Kabalovo brdo-Lokve-Pazarić i da se učvrste linije odbrane.
Tim vođeni, tražili su i od Predsjedavajućeg RBIH Alije Izetbegovića, i od komandanta Štaba ARBIH Rasima Delića da se hitno djeluje i iznađe mogućnost da se na Igman izmjeste borci 17 Krajiške i 7 muslimanske brigade. I uspjeli su u tome. Mogu kasnije nešto detalja kako i na koji način.
Ako neko zna ovu komunikaciju ''putni pravac Hrasnica-Igman-Kabalovo brdo-Lokve-Pazarić '' i ima neku mapu , valjalo bi. Alternativni put spasa.
Last edited by Nekako s proljeća on 08/01/2021 19:39, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
#1397 Re: Prvi korpus ARBiH
Da završim kada sam već počeo taj komad mozaika , vrlo bitan komad mozaika koji čine ukupno 102 borca iz 17 krajiške i 7 muslimanske brigade, 9 brdske brigade iz Pazarića i Tarčina i pripadnika policijske stanice Hadzići. Komanda 9 brdske brigade je izmjestila veliki broj boraca na dominantne kote Mala i Velika Vlahinja, Brezovaču i ostale prostore Igmana, kako bi spriječili prodor i daljnje napredovanje neprijatelja.
U Bradini je bilo sjedište i boravak većeg broja komandanata i oficira ARBIH. Tu se 1 avgusta 1993. nije dobila podrška za što brži prijevoz boraca 17 krajiške i 7 muslimanske brigade helikopterom OS RBIH, iz Fojnice do Pazarića a odatle na Igman. Preostala je jedina mogućnost da se preko Repovaca i planinskog prevoja Kozigrad iznad Fojnice, izvrši prevoz tih boraca sa kamionima 9 brdske brigade. Prebačeni su 2 avgusta 1993. preko Kozigrada (neurađen i neizgrađen put) zemljanim putem sa usponom od preko 15 %. Narod Pazarića i Tarčina se radovao toj koloni sa njima dok su prolazili, jer je to kolona koja ide da se bori. Borci iz 17k i 7m brigade su smješteni u kasarni Krupa u Zoviku da se odmore a kasnije su odvezeni na područje Hrasničkog stana na Igmanu, kako bi bili raspoređeni za borbena djelovanja.

Eto, ovim je pojašnjena uloga ratnog predsjedništva Hadzića (Fišo i Đelilović) oko dovlačenja 102 borca od Fojnice do Pazarića i Igmana do 2 avgusta 1993. Narednog dana 3 avgusta 1993. VRS neprijatelj kreće u konačan proboj i spajanje srpskih jedinica sa Hadzićima i Hrasnicom preko Malog polja i Brezovače. Sa Malog polja je poslat vodič na Hrasnički stan, da odatle dovede i uključi u odbranu jedinice i borce 17 krajiške i 7 muslimanske brigade, a po njihovom brzom dolasku se brzo zauzimaju i ukopavaju položaji i uspostavlja linija odbrane. Tom prilikom je navodno palo oko 350 granata raznih kalibara, svi napadi neprijatelja odbijeni, dva neprijateljska tenka su uništena.
Dakle, osim pomenutih 17 k i 7 m i 9 brdske brigade, u tim borbama od 4 avgusta 1993. u popodnevnim satima i sprječavanju četnika da izvrše spajanje koridora Trnovo-Bjelašnica-Igman- Brezovača- Hadzići, učestvovali su i borci 109. brdske brigade . Odbijanjem tog tenkovsko-pješadijskog napada VRS iz pravca Veliko polje prema Malom polju, 4 avgusta je neprijatelj zaustavljen.
Od toga dana linije odbrane na Igmanu samo jačaju i stabilizuje se.
U Bradini je bilo sjedište i boravak većeg broja komandanata i oficira ARBIH. Tu se 1 avgusta 1993. nije dobila podrška za što brži prijevoz boraca 17 krajiške i 7 muslimanske brigade helikopterom OS RBIH, iz Fojnice do Pazarića a odatle na Igman. Preostala je jedina mogućnost da se preko Repovaca i planinskog prevoja Kozigrad iznad Fojnice, izvrši prevoz tih boraca sa kamionima 9 brdske brigade. Prebačeni su 2 avgusta 1993. preko Kozigrada (neurađen i neizgrađen put) zemljanim putem sa usponom od preko 15 %. Narod Pazarića i Tarčina se radovao toj koloni sa njima dok su prolazili, jer je to kolona koja ide da se bori. Borci iz 17k i 7m brigade su smješteni u kasarni Krupa u Zoviku da se odmore a kasnije su odvezeni na područje Hrasničkog stana na Igmanu, kako bi bili raspoređeni za borbena djelovanja.

Eto, ovim je pojašnjena uloga ratnog predsjedništva Hadzića (Fišo i Đelilović) oko dovlačenja 102 borca od Fojnice do Pazarića i Igmana do 2 avgusta 1993. Narednog dana 3 avgusta 1993. VRS neprijatelj kreće u konačan proboj i spajanje srpskih jedinica sa Hadzićima i Hrasnicom preko Malog polja i Brezovače. Sa Malog polja je poslat vodič na Hrasnički stan, da odatle dovede i uključi u odbranu jedinice i borce 17 krajiške i 7 muslimanske brigade, a po njihovom brzom dolasku se brzo zauzimaju i ukopavaju položaji i uspostavlja linija odbrane. Tom prilikom je navodno palo oko 350 granata raznih kalibara, svi napadi neprijatelja odbijeni, dva neprijateljska tenka su uništena.
Dakle, osim pomenutih 17 k i 7 m i 9 brdske brigade, u tim borbama od 4 avgusta 1993. u popodnevnim satima i sprječavanju četnika da izvrše spajanje koridora Trnovo-Bjelašnica-Igman- Brezovača- Hadzići, učestvovali su i borci 109. brdske brigade . Odbijanjem tog tenkovsko-pješadijskog napada VRS iz pravca Veliko polje prema Malom polju, 4 avgusta je neprijatelj zaustavljen.
Od toga dana linije odbrane na Igmanu samo jačaju i stabilizuje se.
-
high_volume
#1398 Re: Prvi korpus ARBiH
Nekako s proljeća wrote: ↑08/01/2021 14:49Nije li ovo cesta uz "Osmice", pa na Kabalovo i dalje preko Brezovače niz Lokve?Ako neko zna ovu komunikaciju ''putni pravac Hrasnica-Igman-Kabalovo brdo-Lokve-Pazarić '' i ima neku mapu , valjalo bi. Alternativni put spasa.
Last edited by high_volume on 08/01/2021 19:36, edited 1 time in total.
-
tempuser
#1399 Re: Prvi korpus ARBiH
1993.Nekako s proljeća wrote: ↑08/01/2021 14:49 Sastanku 31 jula 1992. u večernjim satima su u kasarni Pazarić bili prisutni Aziz Fišo i Mustafa Đelilović kao čelni ljudi ratnog predsjedništva Općine Hadzići, a ostali su uglavnom vojna lica. Ramiz Delalić Ćelo komandant 9 motorizovane brigade.Zulfikar Ališpago (Zulfo Aljić) komandant specijalne jedinice ''Zuka'', Mušan Topalović Caco komandant 10 brdske brigade, Kazić Nezir komandant 9. brdske brigade, Nihad Bojadzić pomoćnik komandanta sj ''Zuka'', Adnan Solaković komandant drugog samostalnog bataljona I Korpusa A RBIH, Zaim Imamović komandant 12 divizije ARBIH, Hase Tirić komandant specijalne jedinice ''Crni Labudovi'' i još po neki pojedinci, pratioci ili vozači za koje nema podataka. Sastankom je rukovodio Sefer Halilović, pojma nemam kako da ga ispravno u tom vremenu oslovim.
-
jefff
#1400 Re: Prvi korpus ARBiH
Do pada Golog Brda put Pazaric - Hrasnica je imao malo drugaciju rutu na predjelu Igmana. Prvibitno se islo pravcem Lokve - Aisnik - Kovaci kod Hrasnice. Padom Golog Brda ta relacija postaje isuvise opasna pa se koristi pravac Lokve - Kabalovo - Malo Polje - ratna dzamija - Hrasnica.