Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
napiso sam prekrasan dopis o zoloskom vrtu u bihacu otvorenog tipa, prvi u evropi, i nesto pogresno pritisno i nestalo ...
medzutim, ima jedna logicka igrarija. naime ljudi u pokretu, akording tu alan ford 'ko trci taj ne spava' slicno mora bit i sa ljudima u pokretu. daklem, njima treba samo napojna stanica, pojilo, ko biciklistima i maratoncima a ne nekakav trajni kamp, to mi nije jasno
i jos nesta, imal ko da onog uvezenog premijera posalje u 3pm
RtrnOfSalisbury wrote: ↑05/01/2021 22:39
napiso sam prekrasan dopis o zoloskom vrtu u bihacu otvorenog tipa, prvi u evropi, i nesto pogresno pritisno i nestalo ...
medzutim, ima jedna logicka igrarija. naime ljudi u pokretu, akording tu alan ford 'ko trci taj ne spava' slicno mora bit i sa ljudima u pokretu. daklem, njima treba samo napojna stanica, pojilo, ko biciklistima i maratoncima a ne nekakav trajni kamp, to mi nije jasno
i jos nesta, imal ko da onog uvezenog premijera posalje u 3pm
...zato sto ih ima dosta sto ne zavrse trku, vec ostanu na pojilu dugo.
Ovdje sve što poželim to i dobijem. Osobe koje su zadužene za nas nastoje nam udovoljiti u svemu i na tome sam im izuzetno zahvalan", navodi Kahoul koji je trenutno očekuje poziv za intervju od nadležnih bh. službi koji je jedan od koraka ka krajnjem cilju – omogućavanju azila u našoj zemlji te pružanju mogućnosti za radnom dozvolom koju trenutno nema.
Mehdi Kahoul, Alzir
Bihać između borbe migranata za tlom EU i njegovih građana za siguran grad
5. Januara 2021.
Bosna i Hercegovina alarmirana je već sedmicama, po mnogima i mjesecima, humanitarnom migrantskom krizom. Neki će reći – i sigurnosnom, uzme li se u obzir posljednji incident u Bihaću. Uvertira su bila višesedmična okupljanja građana ispred Bire, kada su jasno poručili – Biru za kamp ne damo, migrante ne mrzimo i sve ove godine pomažemo. To je bio razlog da pojedini strani mediji najoštrije osude njihove poteze, dovodeći sve u vezu i sa fašizmom.
Kamp Lipa, do ovog mjesta se dolazi makadamskim putem, često kroz blato i šipražje. Smješten usred šume udaljen oko 20 kilometara od centra Bihaća. Humanitarna kastrofa tako ovo mjesto definišu naslovi domaćih ali i stranih medija. Da se uvjeri u stanje na terenu došla je i novinarka Arte Francea.
“Obišla sam kamp Lipa. Uslovi su vrlo loši. Ljudi žive u blatu, nema hrane i vode. Hladno je, nema grijanja. Stekla sam utisak da su ovo vrlo vrlo teški uslovi”, izjavila je Marion Roussey, novinarka Arte France.
Iako ganuta prizorom u koji gleda Marion koja je obilazila kampove i po zemljama EU – Grčke, Francuske i Italije kaže da su slike gotovo identične. Ni u tim visokouređenim društvima ne zatičemo osjetljivost prema ugroženoj populaciji, naglašava.
“Ovdje nema struje, toaleta, nema tople vode što je i najveći problem jer mi smo ljudi kao i vi, mi nismo životinje, ljudi smo”, rekao je Ahmed iz Pakistana.
Samo tri dana ranije Bira je bila jedina moguća alternativa smještaju migranata. Obilaskom lokaliteta Lipe delegacija vlasti sa državnog i kantonalnog nivoa, kao i međunarodnih organizacija odustalo se od toga.
“S ove pozicije želim da poručim da naši Bišćani ne moraju čuvati kamp Biru, mi želimo da ovdje stvorimo uslove”, izjavio je Selmo Cikotić – ministar sigurnosti BiH.
“Bira više nije uopšte u opciji, ljudi ne treba da se okupljaju dolje, ne treba da stražare, da čuvaju Biru, nemaju je od koga čuvati”, izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.
Prije 24 mjeseca u Biri su i boravili migranti, ali – eskalacija nasilja, oružanih pljački i napada, međusobne tuče i bojazan za vlastitu i sigurnost svojih sugrađana bili su razlog protivljenja Bišćana.
Ovim ulicama nisu se više mogli slobodno kretati i postali su taoci u vlastitom gradu, kažu Bišćani. Poučeni tom lekcijom, ističe bivši demobilisani borac Emin Muminović, Bira nikada više neće biti migrantski centar.
Migranti u kampu kod Velike Kladuše borave u izuzetno teškim uslovima
6. Januara 2021.
Ekipa AA sa terena javlja kako se u kampu, kojeg su migranti oformili u ljetnom periodu, nalazi nekoliko desetina ljudi, s tim da ih je zbog vremenskih uslova manje nego inače
Nekoliko desetina migranata, većinom porijekla iz Bangladeša, nalazi se u kampu u šumama kod Velike Kladuše, javlja Anadolu Agency (AA).
Ekipa AA sa terena javlja kako se u kampu, kojeg su migranti oformili u ljetnom periodu, nalazi nekoliko desetina ljudi, s tim da ih je zbog vremenskih uslova manje nego inače.
Migranti, među kojima ima i Pakistanaca i Afganistanaca, borave u izuzetno teškim uslovima i nastoje zapaliti grančice, papir, plastične flaše i tome slično te se tako ugrijati za vrijeme zimskog perioda.
Navode kako su kamp napravili iz razloga jer nije bilo dovoljno mjesta u drugim kampovima te su sami podigli šatore koji su tokom zime uništeni uslijed vremenskih neprilika, pa ih sada ponovo postavljaju.
Nastoje opstati uz pola obroka dnevno, sami kuhaju u skromnim uslovima, a zahvalni su i lokalnom stanovništvu koje im pomaže.
Migranti su puni riječi hvale za ljude iz BiH koji im pomažu, a nadaju se da će njihove vapaje čuti i Evropska unija te da će im otvoriti granice kako bi mogli ići dalje u Evropu, gdje žele pronaći posao tvrdeći da su izuzetno vrijedni radnici. Kako kažu radili bi i fizičke poslove samo da bi prehranili porodice.
Većinom je riječ o muškarcima koji putuju ka Evropi, a mnogi od njih porodice imaju u matičnim zemljama u kojima je ekonomska situacija izrazito teška zbog čega su na putu ka boljem životu.
Jahangir iz Bangladeša kaže kako u BiH boravi otprilike četiri mjeseca te da je prošlog mjeseca išao do kampa ”Lipa“, ali se nakon požara vratio u Veliku Kladušu.
”Ovo mjesto nije dobro za nas. Imamo mnogo problema, poput snježnih padavina. Mislim da će sutra pasti snijeg. Svugdje ima blata i kliže se. Pored toga, nema toaleta. Suočavamo se s mnogo problema“, kaže on.
Dodaje kako im pomažu ljudi s tog područja i međunarodne organizacije među kojima je i IOM, koji im donose hranu, lijekove, odjeću te ostale potrepštine.
O teškim uslovima u kojima borave govorio je i njegov sunarodnjak Mahmoud. U BiH boravi već nekoliko mjeseci. Granicu sa Hrvatskom, ili odlazak u avanturu koju migranti nazivaju “game“, pokušao je preći nekoliko puta. Jednom je došao do Slovenije, koja ga je vratila u Hrvatsku, a Hrvatska u BiH. Prilikom jednog od pokušaja došao je do Austrije, odakle je poslan nazad u Sloveniju, pa u Hrvatsku i onda opet u BiH.
”Ovaj put vrijeme nije dobro. Za dva mjeseca pokušavam sa sljedećim ‘gameom’. Ljudi u BiH su veoma dobri“, rekao je on dodavši kako im ljudi donose hranu.
Naveo je i kako je stanje u Bangladešu izrazito loše.
Izvor: face.ba
Toliko o EU koja stalno o ljudskim pravima ilegalaca po BiH pametuje ali u njihovim zemljama to ne vazi.
sinuhe wrote: ↑06/01/2021 08:55
Pa da. Ozakoniti kroz sigurne kuce da se lokalni humanitarci i vjernici muslimani isprse a kaznjavati samostalne prevoznike.
Bilo bi zanimljivo sta vise saznati o doticnoj. Siguran sam da internet pamti jos dosta stvari.
Prvo bili odvezli pred Biru. Kao IOM napravio gresku.
Ovako su isto dovozili krevete u 2-3 ujutro u Biru kada je bila u funkciji,da narod kao ne primijeti,a unutra ih je znalo biti naslagano 2000-2500 hiljade kao sardine.Koji su to pokvareni govnari
Prvo bili odvezli pred Biru. Kao IOM napravio gresku.
Ovako su isto dovozili krevete u 2-3 ujutro u Biru kada je bila u funkciji,da narod kao ne primijeti,a unutra ih je znalo biti naslagano 2000-2500 hiljade kao sardine.Koji su to pokvareni govnari
Adisa Imamovic N1 govori da kreveti iz Bire stizu na Lipu.
Znaci preko noci dovlacili. Nije mi jasno kako se to nije nadgledalo tada. I sad bi bilo 2500 unutra i uz to 1000 najmanje ispred.
Pa svima je jasno kako je dobar dio ovih migranata upravo iz Sirije koji su se borili medju raznim grupacijama. Samo iz Bosne ih je otislo oko 400, a zamislite samo ove zemlje sa vecim brojem stanovnika. Ja se mogu kladiti da je vecina ovih migranata iz Alzira i Maroka upravo na put krenuli iz Sirije, jer Maroko je udaljen samo 19 km od Spanije, tj. Evrope i zasto bi neko uopste kretao na put preko 5000 km, a Evropa ti pred nosom? Evo i da su krenuli na put iz Maroka, kako su oni presli put od Egipta pa do Turske, kako su presli preko Izreala i Sirije, to vam nikad nijedan migrant nece reci.
IOM-ov placenik Vrbas se ovdje hvalio kako je pomagao Ujgurima, kako su bili u nasim kampovima, mozda se i dalje nalaze, a ja mogu ruku u vatru staviti da su to Ujguri koji su bili u Siriji na ratovanju. Forumas tepsija, ako se ne varam, na temi Siriji je odlicno dokumentovo to, kako je preko 10000 Ujgura doslo u Siriju, da skidaju mrskog diktatora i ovi Ujguri nisu bili u ISILu, vec su bili, kako ih je zapad nazivao "umjereni pobunjenici". Kada je Asad krenouo u konacni obracun sa ovim bjelosvjetskim sljamom, vecina njih se nije mogla vratit u maticnu zemlju, vec su krenuli put Evrope. Ovo je problem za obavjestajne strukture, ali cisto sumnjam da je Osmica i njegov tim sposoban identifikovati nekog teroristu, oni su tu samo jer su podobni, a ne sposobni.
Ova zena je trebala biti u zatvoru, pridruzila se teroristickoj formaciji, ali kod nas vlasti nisu procesuirale zene koje su otisle u ISIL, sto je jedna velika greska.
imal sanse da se angazuje mihrija stanoprodavacica pelak u cilju osnivanja neke organizacije za pomoc govnarima, sto bi bilo u skladu sa preporukama ministra elma sigurnosnog jer bi ekonomija bejundha imala prilicno koristi dati joj koncesiju i naplacivat pinku i svima dobro
Ovu ISIL-ovu babuskaru i njoj slične treba krivično procesuirati zbog trgovine ljudima, 2013 pod krinkom humanitarizma boravila u Siriji i posjecivala kampove u kojima su bili zarobljeni ISIL pripadnici, i sada ih po Bosni organizuje, priprema i okuplja
I da sve bude očitije sve ide preko muslimansko vehabističkih humanitarnih organizacija iz Austrije, Austrije koja ima najače uporište vehabija sa Balkana u cijeloj Evropi, svakako materijala za bh. policijske i obavjestajne službe na pretek, ali naravno ništa se nece desiti ukoliko ih stranci ne pritisnu, ili ako se nešto ne desi, sami Osmica i Cikotić neće ništa uraditi zarad mira u kući
koristim priliku da se u ime bejundha gradzanstva zahvalim njemackoj vladi koja je rekla da nece primit nijednog govnara i da bi to bio los poteeeez i poruka. inace i braca rvati bi mogli otvorit neki privremeni kamp, eto jasenovac recemo, sta bi him falilo.
glede kuca, zar je jos koja ostala
Majetić je 2010. godine uhapšen nakon što je sa svojom majkom Razijom sumnjičen da su na monstruozan način ubili, sjekirom iskasapili svoju komšinicu Fethiju Čaušević, čiji su leš bacili u rijeku Unu.