Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Moderator: anex
-
skoronikako
#501 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Da citas vidio bi da sam i to napisao.
Na kraju, sa tim svim im ljudi rekli treba vam 8.000, a ne 24.000. Cak su bili i planovi da se o uradi, ali je to rat omeo.
Na kraju, sa tim svim im ljudi rekli treba vam 8.000, a ne 24.000. Cak su bili i planovi da se o uradi, ali je to rat omeo.
- sinuhe
#502 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Tu bi vec neko morao ponuditi godisnje izvjestaje. Zasluzuje Jugoslavija da se neko zabavi time
Medjunarodna poredjenja ne idu u prilog jugoslovenskog drustva i ekonomije.
Medjunarodna poredjenja ne idu u prilog jugoslovenskog drustva i ekonomije.
- nosara
#503 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Zamisli da sad negdje radis, primas platu, sve ok, a onda neko kaze, nismo rentabilni, 2/3 mora na ulicu.skoronikako wrote: ↑05/01/2021 08:12 Da citas vidio bi da sam i to napisao.
Da li bi bio dobrovoljac, s obzirom na to koliko ti je bitan kapitalisticki rezon profita po svaku cijenu, pa cak i po cijenu otpustanja radnika?
-
Ci-Nick
#504 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
postojao je taj zakon koji kaže da svako preduzeće na 50 uposlenih mora imati jednog novouposlenog godišnje.skoronikako wrote: ↑05/01/2021 08:12 Da citas vidio bi da sam i to napisao.
To vjerovatno nije bilo problematično realizovati u prehrambenoj ili prerađivačkoj industriji ali kud sa novih 400 ljudi u Željezari ako nisi otvorio novi pogon.
Zato su se radile nove sistematizacije.
To poređenje broja uposlenih i proizvodnja sa današnjim Mittalom nije realno jer je Željezara radila i šine koje vrijede 2 puta više od betonskog ili kovane proizvode koji vrijede 3 do 5 puta više.
Današnji Mittal koristi usluge drugih preduzeća za poslove koje je Željezara sama obavljala.
Da Progres Beograd nije skidao kajmak na cijeni, i da je drugi nisu muzli, Željezara je mogla bez problema hraniti i 15.000 radnika.
-
skoronikako
#505 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Zato nije mogla 24.000. Zato bi i bez rata propala, posebno ako bi krenula ka trzistu van Jugoslavije. O tome citavo vrijeme i govorim. Kupovao se socijalni mir tako sto su svi radili, ali to sto drzava ispasta jednostavno nikome nije bio problem.
Postoji i razlog zasto Mittal ne radi neke od tih stvari iako bi mozda i imao mogucnosti.
@Nosara nema kapitalistickog rezona. Jedini rezon ti je imas para mozes platiti plate. Nemas para, ne mozes i onda posudjujes dok se ne ugasis. Svijet tako funkcionise, i to na vrijeme nisu shvatili u Jugoslaviji. Ti to vidis kao profit vlasnika, ja to vidim kao mogucnost nastavka rada. Ne moze se raditi samo da bi se radilo. Radi se da se zaradi.
Postoji i razlog zasto Mittal ne radi neke od tih stvari iako bi mozda i imao mogucnosti.
@Nosara nema kapitalistickog rezona. Jedini rezon ti je imas para mozes platiti plate. Nemas para, ne mozes i onda posudjujes dok se ne ugasis. Svijet tako funkcionise, i to na vrijeme nisu shvatili u Jugoslaviji. Ti to vidis kao profit vlasnika, ja to vidim kao mogucnost nastavka rada. Ne moze se raditi samo da bi se radilo. Radi se da se zaradi.
-
Ci-Nick
#506 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Šta znači propala ?
Željezara je imala proizvodnju vrijednu više od 2 milijarde maraka.
I nije tu u pitanju sama Željezara, uz nju su živjele Željeznice, rudnici željezne rude, proizvođači kreča, uslužni sektor, građevinske firme u Zenici,.. tu je 2 milijarde novonastale vrijednosti jer je u gotovom proizvodu više od 95 % vrijednosti bilo domaće.
Na kraju pitanje da li bi i danas bez subvencija ili nekih povlastica opstale poljoprivreda, rudnici, željezare u EU?
Kina ruši sve ostale proizvođače čelika subvencionirajući svoj čelik.
Željezara je imala proizvodnju vrijednu više od 2 milijarde maraka.
I nije tu u pitanju sama Željezara, uz nju su živjele Željeznice, rudnici željezne rude, proizvođači kreča, uslužni sektor, građevinske firme u Zenici,.. tu je 2 milijarde novonastale vrijednosti jer je u gotovom proizvodu više od 95 % vrijednosti bilo domaće.
Na kraju pitanje da li bi i danas bez subvencija ili nekih povlastica opstale poljoprivreda, rudnici, željezare u EU?
Kina ruši sve ostale proizvođače čelika subvencionirajući svoj čelik.
- madner
#507 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Poredite opet neuporedive stvari. Ne stoji ni proizvodnja, nesto sto je bilo moderno 1970 je zastarjelo kao nacin rada 2020. Zapad je takodje odustao od velikih integrisanih kompanija, pa BMW ima svojih 50 000 zaposlenih i 250 000 dobavljaca.
Niti bi sve moralo propasti, niti bi bio problem da bude 12000 zaposlenih.
Niti bi sve moralo propasti, niti bi bio problem da bude 12000 zaposlenih.
-
saabsa
#508 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Zaposleni DOBIJALI stanove (a ne uvaljivali se u dužničko ropstvo kao sad)
Kontejneri služili za odlaganje smeća a ne kao kantina za ogroman broj starih i siromašnih koji nemaju za hljeba.
I sve propalo zbog par debila koji nisu htjeli da uđemo u EU jer ne bi ispunili svoje proklete ciljeve.
Od jedne dobre napravili 7 qrčevih država, zaduženih preko glave.
I opet neko dođe i ubjeđuje nas da je sad bolje.... jebem ti život kako je lijepo kad se bez obraza i stida rodiš.
Kontejneri služili za odlaganje smeća a ne kao kantina za ogroman broj starih i siromašnih koji nemaju za hljeba.
I sve propalo zbog par debila koji nisu htjeli da uđemo u EU jer ne bi ispunili svoje proklete ciljeve.
I opet neko dođe i ubjeđuje nas da je sad bolje.... jebem ti život kako je lijepo kad se bez obraza i stida rodiš.
-
Did
#509 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Prvi put čujem za mit o mega giga ex yu ekonomiji. Ekonomija bazirana na planskoj privredi u socijalističkom samoupravnom sistemu i ne može biti mega giga, pogotovo ako se uspoređuju makroekonomski pokazatelji s kapitalističkim ekonomijama. Čak i u smislu uspostavljanja socijalne pravde i jednakosti, ta ekonomija nije bila mega giga, ako se usporedi s nekim ekonomijama u "socijalnim" zapadnoevropskim državama, ali je bila uporediva ili čak i bolja. Međutim ex yu društvo, u smislu civilizacijskog napredovanja, u usporedbi sa svim današnjim ex yu banana državama bilo je i mega i giga.
- nosara
- nosara
-
Ci-Nick
-
redhat
#513 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Iako sam mišljenja da je civilizacijski yuga bila daleko normalnije i uređenije društvo, nisam ljubitelj šminkanja bilo čega pa ni yuge.saabsa wrote: ↑05/01/2021 09:36 Zaposleni DOBIJALI stanove (a ne uvaljivali se u dužničko ropstvo kao sad)
Kontejneri služili za odlaganje smeća a ne kao kantina za ogroman broj starih i siromašnih koji nemaju za hljeba.![]()
Znači radinici nisu dobijali stanove, već stanarsko pravo. Imao si pravo da koristiš stan i to pravo ti je dodijelila radna zajednica ili kolektiv, taj stan nije bio tvoj iako si ga ti koristio i to pravo korištenja ti je bilo zagarantovano.
Ima razalika i to podobra između korisnika i vlasnika nećega
- dr_Evil
#514 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
tOcno tako, dobro si definisao, samo da kazem da je stanarsko pravo bilo naslijednoredhat wrote: ↑05/01/2021 11:56Iako sam mišljenja da je civilizacijski yuga bila daleko normalnije i uređenije društvo, nisam ljubitelj šminkanja bilo čega pa ni yuge.saabsa wrote: ↑05/01/2021 09:36 Zaposleni DOBIJALI stanove (a ne uvaljivali se u dužničko ropstvo kao sad)
Kontejneri služili za odlaganje smeća a ne kao kantina za ogroman broj starih i siromašnih koji nemaju za hljeba.![]()
Znači radinici nisu dobijali stanove, već stanarsko pravo. Imao si pravo da koristiš stan i to pravo ti je dodijelila radna zajednica ili kolektiv, taj stan nije bio tvoj iako si ga ti koristio i to pravo korištenja ti je bilo zagarantovano.
Ima razalika i to podobra između korisnika i vlasnika nećega
Jedina dobra odluka BiH od 1991 do danas je sto su dozvolili otkup stanova preko certifikata i tako kupili socijalni mir, istovremeno napravili su barbarsku odluku i dozvolili tajkunima da kupuju dionice preko certifikata.
-
redhat
#515 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Kakvo god da je stanarsko pravo bilo, to je bilo korisničko i a ne vlasničko i to je nebo i zemlja. A moglo ti se desiti tamo negdje do kraja pedesetih da uz stan dobiješ još jednog stanara jer je država zaključila da ti realno ne treba više od 30 kvadrata stana. Mada slažem se da bih prvi ja da imam stanarsko pravo a da nisam morao iskihati XZ novčanica za kupovinu stana. Što se tiče otkupa stanova, to nije moglo proći drugačije i smiješno je i nerealno očekivati da se neko neće okoristiti nekom situacijom. Neko je imao pare a neko certifikate i prodavalo se i kupovalo, nema tu ništa barbarsko izvan barbarstva svakodnevne ponude i potražnje kapitalizma. Ne treba razbijati glavu s timdr_Evil wrote: ↑05/01/2021 12:13tOcno tako, dobro si definisao, samo da kazem da je stanarsko pravo bilo naslijednoredhat wrote: ↑05/01/2021 11:56Iako sam mišljenja da je civilizacijski yuga bila daleko normalnije i uređenije društvo, nisam ljubitelj šminkanja bilo čega pa ni yuge.saabsa wrote: ↑05/01/2021 09:36 Zaposleni DOBIJALI stanove (a ne uvaljivali se u dužničko ropstvo kao sad)
Ima razalika i to podobra između korisnika i vlasnika nećega![]()
Jedina dobra odluka BiH od 1991 do danas je sto su dozvolili otkup stanova preko certifikata i tako kupili socijalni mir, istovremeno napravili su barbarsku odluku i dozvolili tajkunima da kupuju dionice preko certifikata.
- nosara
- nosara
#517 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Kanton Sarajevo odlučio za 15 miliona eura kupiti bjeloruske trolejbuse
Nekad smo proizvodili svoje. Cak smo izbacili prototip aluminijske karoserije trolejbusa, ekipa iz Alusuisse bila fascinirana kvalitetom i karakteristikama. MEGA GIGA!
Nekad smo proizvodili svoje. Cak smo izbacili prototip aluminijske karoserije trolejbusa, ekipa iz Alusuisse bila fascinirana kvalitetom i karakteristikama. MEGA GIGA!
-
nikeze
#518 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Ovu knjigu je napisao pametan čovjek ali ga niko nije slušao. Radi se o tome da planiranje privrede imaju uspješne i rastuće ekonomije kao npr. Južna Koreja. Dakle imaju Zavode za planiranje razvoja kao što je to imala i Jugovina. Demantujte i polemišite. Problem je što ga niko nije slušao.

- drndalo
#519 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Sustanarstvo je bilo sranje, ali realno, sta je bila alternativa u ta doba? Fali ti za stanovnistvo 1mil. stamb.jedinica, i treba ti barem 10 godina da ih izgradis iza rata... Sta radis ? Pustas neke da se troje konformisu u 140m2, a neke na ledinu neka spavaju pod nebom...?redhat wrote: ↑05/01/2021 12:19Kakvo god da je stanarsko pravo bilo, to je bilo korisničko i a ne vlasničko i to je nebo i zemlja. A moglo ti se desiti tamo negdje do kraja pedesetih da uz stan dobiješ još jednog stanara jer je država zaključila da ti realno ne treba više od 30 kvadrata stana. Mada slažem se da bih prvi ja da imam stanarsko pravo a da nisam morao iskihati XZ novčanica za kupovinu stana. Što se tiče otkupa stanova, to nije moglo proći drugačije i smiješno je i nerealno očekivati da se neko neće okoristiti nekom situacijom. Neko je imao pare a neko certifikate i prodavalo se i kupovalo, nema tu ništa barbarsko izvan barbarstva svakodnevne ponude i potražnje kapitalizma. Ne treba razbijati glavu s timdr_Evil wrote: ↑05/01/2021 12:13tOcno tako, dobro si definisao, samo da kazem da je stanarsko pravo bilo naslijednoredhat wrote: ↑05/01/2021 11:56
Iako sam mišljenja da je civilizacijski yuga bila daleko normalnije i uređenije društvo, nisam ljubitelj šminkanja bilo čega pa ni yuge.
Ima razalika i to podobra između korisnika i vlasnika nećega![]()
Jedina dobra odluka BiH od 1991 do danas je sto su dozvolili otkup stanova preko certifikata i tako kupili socijalni mir, istovremeno napravili su barbarsku odluku i dozvolili tajkunima da kupuju dionice preko certifikata.![]()
Certifikati? Sad je kasno za to sranje, ali se nije smjela dozvoliti trgovina istim...
-
redhat
#520 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Ne možeš ti nekome ograničiti pravo raspolaganja nečim pa čak i certifikatom. Ako je moj a jeste moj, imam pravo i da ga prodam a i da ga uništim ako hoću. Samim tim imam pravo da ga prodam ako smatram da je to ono što mi paše. Nije se tu ništa pogriješilo, prodavali su ljudi jer im treba keša pod hitno, to je tvoje pravo i u neku ruku je za takve bilo i dobro da imaju to sredstvo brze dobiti novca. Logično da će se naći ljudi koji imaju keš naći da to iskoriste.drndalo wrote: ↑05/01/2021 13:12Sustanarstvo je bilo sranje, ali realno, sta je bila alternativa u ta doba? Fali ti za stanovnistvo 1mil. stamb.jedinica, i treba ti barem 10 godina da ih izgradis iza rata... Sta radis ? Pustas neke da se troje konformisu u 140m2, a neke na ledinu neka spavaju pod nebom...?redhat wrote: ↑05/01/2021 12:19Kakvo god da je stanarsko pravo bilo, to je bilo korisničko i a ne vlasničko i to je nebo i zemlja. A moglo ti se desiti tamo negdje do kraja pedesetih da uz stan dobiješ još jednog stanara jer je država zaključila da ti realno ne treba više od 30 kvadrata stana. Mada slažem se da bih prvi ja da imam stanarsko pravo a da nisam morao iskihati XZ novčanica za kupovinu stana. Što se tiče otkupa stanova, to nije moglo proći drugačije i smiješno je i nerealno očekivati da se neko neće okoristiti nekom situacijom. Neko je imao pare a neko certifikate i prodavalo se i kupovalo, nema tu ništa barbarsko izvan barbarstva svakodnevne ponude i potražnje kapitalizma. Ne treba razbijati glavu s timdr_Evil wrote: ↑05/01/2021 12:13
tOcno tako, dobro si definisao, samo da kazem da je stanarsko pravo bilo naslijedno![]()
Jedina dobra odluka BiH od 1991 do danas je sto su dozvolili otkup stanova preko certifikata i tako kupili socijalni mir, istovremeno napravili su barbarsku odluku i dozvolili tajkunima da kupuju dionice preko certifikata.![]()
Certifikati? Sad je kasno za to sranje, ali se nije smjela dozvoliti trgovina istim...
Sustanarstvo je bilo truba ali je rješavalo to što kažeš, poslije rata je to bilo jedino moguće
-
nikeze
#521 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Ma to društvo je za mene bila romantika i dženet. Ovo sad je džehenem.drndalo wrote: ↑05/01/2021 13:12Sustanarstvo je bilo sranje, ali realno, sta je bila alternativa u ta doba? Fali ti za stanovnistvo 1mil. stamb.jedinica, i treba ti barem 10 godina da ih izgradis iza rata... Sta radis ? Pustas neke da se troje konformisu u 140m2, a neke na ledinu neka spavaju pod nebom...?redhat wrote: ↑05/01/2021 12:19Kakvo god da je stanarsko pravo bilo, to je bilo korisničko i a ne vlasničko i to je nebo i zemlja. A moglo ti se desiti tamo negdje do kraja pedesetih da uz stan dobiješ još jednog stanara jer je država zaključila da ti realno ne treba više od 30 kvadrata stana. Mada slažem se da bih prvi ja da imam stanarsko pravo a da nisam morao iskihati XZ novčanica za kupovinu stana. Što se tiče otkupa stanova, to nije moglo proći drugačije i smiješno je i nerealno očekivati da se neko neće okoristiti nekom situacijom. Neko je imao pare a neko certifikate i prodavalo se i kupovalo, nema tu ništa barbarsko izvan barbarstva svakodnevne ponude i potražnje kapitalizma. Ne treba razbijati glavu s timdr_Evil wrote: ↑05/01/2021 12:13
tOcno tako, dobro si definisao, samo da kazem da je stanarsko pravo bilo naslijedno![]()
- drndalo
#522 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Naravno da mozes ograniciti, napravis ih da su prenosivi samo u krugu uze familije, i to za otkup stanova, i zdravo. Ostatak je morao isto ici samo licno, i npr. za kupovinu dionica Telekoma, Ekektroprivrede i mozda jos nekih firmi. Dozvoliti placanje rezija tim “parama”, u iznosu npr. 50% racuna, a ostatak moras platiti parama... Ogrjev, takse, poreze isto. Uglavnom, dati im neku upotrebnu vrijednost, zbog koje ti nece pasti na pamet da ih prodas ni za 50%, a kamoli za 3%... Ili ih pretvoriti u dugirocne obveznice, pa njima pustiti trgovinu na berzi, ako neko hoce 70% para sada umjesto da ceka 10-20 god. 100% glavnice...redhat wrote: ↑05/01/2021 13:21Ne možeš ti nekome ograničiti pravo raspolaganja nečim pa čak i certifikatom. Ako je moj a jeste moj, imam pravo i da ga prodam a i da ga uništim ako hoću. Samim tim imam pravo da ga prodam ako smatram da je to ono što mi paše. Nije se tu ništa pogriješilo, prodavali su ljudi jer im treba keša pod hitno, to je tvoje pravo i u neku ruku je za takve bilo i dobro da imaju to sredstvo brze dobiti novca. Logično da će se naći ljudi koji imaju keš naći da to iskoriste.drndalo wrote: ↑05/01/2021 13:12Sustanarstvo je bilo sranje, ali realno, sta je bila alternativa u ta doba? Fali ti za stanovnistvo 1mil. stamb.jedinica, i treba ti barem 10 godina da ih izgradis iza rata... Sta radis ? Pustas neke da se troje konformisu u 140m2, a neke na ledinu neka spavaju pod nebom...?redhat wrote: ↑05/01/2021 12:19
Kakvo god da je stanarsko pravo bilo, to je bilo korisničko i a ne vlasničko i to je nebo i zemlja. A moglo ti se desiti tamo negdje do kraja pedesetih da uz stan dobiješ još jednog stanara jer je država zaključila da ti realno ne treba više od 30 kvadrata stana. Mada slažem se da bih prvi ja da imam stanarsko pravo a da nisam morao iskihati XZ novčanica za kupovinu stana. Što se tiče otkupa stanova, to nije moglo proći drugačije i smiješno je i nerealno očekivati da se neko neće okoristiti nekom situacijom. Neko je imao pare a neko certifikate i prodavalo se i kupovalo, nema tu ništa barbarsko izvan barbarstva svakodnevne ponude i potražnje kapitalizma. Ne treba razbijati glavu s tim![]()
Sustanarstvo je bilo truba ali je rješavalo to što kažeš, poslije rata je to bilo jedino moguće
Naravno, od toga i nije bilo nista jer je to odgovaralo SDA-HDZ “po zakonu” Bratiji... Mater im gladnu, bijednicku...
- madner
#523 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
To je razlika izmedju prijasnjeg i sadasnjeg sistema, neko je tada razmisljao kako da poveca standard narodu, ovi kako sebi.
-
redhat
#524 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Veze ti nemaš drug.....ali hajde da zamislimo da imaš i prihvatimo tvoj model, čisto priče radi.drndalo wrote: ↑05/01/2021 13:47Naravno da mozes ograniciti, napravis ih da su prenosivi samo u krugu uze familije, i to za otkup stanova, i zdravo. Ostatak je morao isto ici samo licno, i npr. za kupovinu dionica Telekoma, Ekektroprivrede i mozda jos nekih firmi. Dozvoliti placanje rezija tim “parama”, u iznosu npr. 50% racuna, a ostatak moras platiti parama... Ogrjev, takse, poreze isto. Uglavnom, dati im neku upotrebnu vrijednost, zbog koje ti nece pasti na pamet da ih prodas ni za 50%, a kamoli za 3%... Ili ih pretvoriti u dugirocne obveznice, pa njima pustiti trgovinu na berzi, ako neko hoce 70% para sada umjesto da ceka 10-20 god. 100% glavnice...redhat wrote: ↑05/01/2021 13:21Ne možeš ti nekome ograničiti pravo raspolaganja nečim pa čak i certifikatom. Ako je moj a jeste moj, imam pravo i da ga prodam a i da ga uništim ako hoću. Samim tim imam pravo da ga prodam ako smatram da je to ono što mi paše. Nije se tu ništa pogriješilo, prodavali su ljudi jer im treba keša pod hitno, to je tvoje pravo i u neku ruku je za takve bilo i dobro da imaju to sredstvo brze dobiti novca. Logično da će se naći ljudi koji imaju keš naći da to iskoriste.drndalo wrote: ↑05/01/2021 13:12
Sustanarstvo je bilo sranje, ali realno, sta je bila alternativa u ta doba? Fali ti za stanovnistvo 1mil. stamb.jedinica, i treba ti barem 10 godina da ih izgradis iza rata... Sta radis ? Pustas neke da se troje konformisu u 140m2, a neke na ledinu neka spavaju pod nebom...?
Naravno, od toga i nije bilo nista jer je to odgovaralo SDA-HDZ “po zakonu” Bratiji... Mater im gladnu, bijednicku...![]()
Uradimo sve tako kako si ti predložio, i prvi osrednji advokat ti složi ustavnu tužbu radi povrede prava vlasništva koje je jedno od najjačih prava u svakom civilizovanom društvu i to sve što si ti napisao pada u vodu. Ja nad svojim vlasništvom imam pravo poptunog raspolaganja do uništenja - uključujući da ću to nešto svoje da koristim dok ga ne iskoristim odnosno ne uništim/potrošim. Ne možeš nečije vlasništvo kao pravo ograničavati a nije to ni u interesu ljudi koji imaju višak tih certifikata, ili su imali recimo. Nakon što su ti i takvi otkupili stanove, poslovne prostore i sta sve ne, ostalo im je viška certifikata - neko je odlučio da proda za malo veće ili malo manje pare a neko je odlučio da pokloni rodbini recimo pa da i taj neko njihov kupi jefitino stan. Rodbini ili prijateljima, nebitno. To je sve nečije pravo, isto ko što je moje i tvoje pravo da zarađenu platu trošiš onako kako ti je volja i na koga ti je volja. To što ti predlažeš je isto ko da ti neko nametne da platu možeš da trošiš samo u bingu, nikako u konzumu i da smiješ u kafani da častiš samo ljude koje znaš duže od pet godina i isključivo ako piju obojena pića.
Kužiš lave
- drndalo
#525 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU
Kuzim ja sve, ali ti ne kuzis... Postoje jos uvijek obveznice ratne stete, koje ne idu po 3%... Nego idu puno bolje.Radilo se o javnoj privatizaciji, gdje je svako imao pocetnu sumu istu, plus ratne “plate”. Ako je to tvoje vlasnistvo, zasto nisi tuzio BiH i dobio je jer je to najjace i neprikosnoveno pravo....... Da dobijes to sve u pravim parama, a ne u “parama” koje mozes privatizirati ako imas sta. A ako nemas, ne mozes?