Prvi korpus ARBiH

Post Reply
tempuser

#1351 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 04/01/2021 13:09 Reorganizacija 1. korpusa jos nije bila izvrsena, tek nakon tunela pocelo se sa manevarskim aktivnostima, prvo samo do Igmana a onda u proljece 94'. izbacivanje po jednog bataljona na linije vanjskog prstena. Od tada Armija BiH prelazi iz defanizvnog u ofanzivno djelovanje kontra tzv. VRS.
"Uspješna reorganizacija" oružanih snaga, uključujići i 1. Korpus po principu podobni umjesto spposobnih je tad već bila završena. Početkom juna Delić je zamjenio Haliloviča, krajem juna Karavelić je zamjenio Talijana itd...
toska

#1352 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

tempuser wrote: 04/01/2021 19:47
Grean wrote: 04/01/2021 13:09 Reorganizacija 1. korpusa jos nije bila izvrsena, tek nakon tunela pocelo se sa manevarskim aktivnostima, prvo samo do Igmana a onda u proljece 94'. izbacivanje po jednog bataljona na linije vanjskog prstena. Od tada Armija BiH prelazi iz defanizvnog u ofanzivno djelovanje kontra tzv. VRS.
"Uspješna reorganizacija" oružanih snaga, uključujići i 1. Korpus po principu podobni umjesto spposobnih je tad već bila završena. Početkom juna Delić je zamjenio Haliloviča, krajem juna Karavelić je zamjenio Talijana itd...
moje mišljenje da je R. Delić puno bolji izbor od Sefera ako sudim po samoj organizaciji na terenu.
O drugoj dvojici ne znam dovoljno.

@Grean izlazak jedinica iz Sa u formaciji bataljon po brigadi je počeo još u zimu, mi smo krenuli negdje 25.-27. februar 94., putovanje do Vareša trajalo je tačno 48 sati.
tempuser

#1353 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

toska wrote: 04/01/2021 20:28 moje mišljenje da je R. Delić puno bolji izbor od Sefera ako sudim po samoj organizaciji na terenu.
Delić nije imao ništa sa oranizacijom na terenu koje poboljšavala sa rastom oružanih strana.
toska

#1354 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

tempuser wrote: 04/01/2021 20:30
toska wrote: 04/01/2021 20:28 moje mišljenje da je R. Delić puno bolji izbor od Sefera ako sudim po samoj organizaciji na terenu.
Delić nije imao ništa sa oranizacijom na terenu koje poboljšavala sa rastom oružanih strana.
nisam bio u tim vodama pa je bezvezne da da ista kažem, ali postavljanje Delića i ustrojavanje u pravu vojsku se preklapa.
tempuser

#1355 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

toska wrote: 04/01/2021 20:36
nisam bio u tim vodama pa je bezvezne da da ista kažem, ali postavljanje Delića i ustrojavanje u pravu vojsku se preklapa.
Kako je rat odmicao tako je i vojska postakala ozbiljnija i ustrojenija, to je neki logičan slijed nevezan za to ko je bio komadant GŠ-a.
Grean

#1356 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

toska wrote: 04/01/2021 20:28
tempuser wrote: 04/01/2021 19:47
moje mišljenje da je R. Delić puno bolji izbor od Sefera ako sudim po samoj organizaciji na terenu.

@Grean izlazak jedinica iz Sa u formaciji bataljon po brigadi je počeo još u zimu, mi smo krenuli negdje 25.-27. februar 94., putovanje do Vareša trajalo je tačno 48 sati.
Bio sam na istom putu tad u februaru cak i raniji datum ali kazem proljece jer je skoro bio mart.

Samo je moj put trajao duze od 48h, prvo skola Hrasnica, pa nakon noci ili dvije dalje do Fojnice gdje se kamion kvari, neko vrijeme tu pa Mostre ili tacnije Radovlje kod Mostri, tu linija prema HVO neko vrijeme gdje smo docekali Vasingtonski. Ja odatle nazad u Sarajevo zbog infekcije a moji kasnije dalje u Vares. To je bio najduzi teren, ostali su preko 40 dana.

Sto se generala tice, ne bih se slozio. Mislim da je Sefer jedini od njih bio cijenjen od strane vojske, Delic klasicni kancelarijski mis a za Talijanom ne vjerujem da je ko zazalio. Bar je isla prica kontra njega dugo.
Emiremir33

#1357 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Sefer je maltene od nule krenuo u organizaciju Armije,od običnih seoskih i gradskih straža,i sve je to trebalo uvezati
toska

#1358 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

Emiremir33 wrote: 04/01/2021 20:48 Sefer je maltene od nule krenuo u organizaciju Armije,od običnih seoskih i gradskih straža,i sve je to trebalo uvezati

da, ali nije imao nikakav respekt od odmetnutih jedinica, faktički nije komandovao sa 2 brigade u Starom Gradu, Jukinim, Celinima.....neko je poslije njega to brzo riješio.
Emiremir33

#1359 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

toska wrote: 04/01/2021 21:02
Emiremir33 wrote: 04/01/2021 20:48 Sefer je maltene od nule krenuo u organizaciju Armije,od običnih seoskih i gradskih straža,i sve je to trebalo uvezati

da, ali nije imao nikakav respekt od odmetnutih jedinica, faktički nije komandovao sa 2 brigade u Starom Gradu, Jukinim, Celinima.....neko je poslije njega to brzo riješio.
Ili su mu sa "vrha" bile zavezane ruke da to riješi
Grean

#1360 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Grean wrote: 04/01/2021 12:08
Istina, srpske snage su 2. avgusta gotovo bez borbe ovladale hotelskim kompleksom na Bjelašnici, Crnim vrhom i Zoranjskim vrhom, te zauzele hotele “Borik” i “Igman”, a jedini otpor pružile su im snage 4. motorizovane brigade na Crnom vrhu i Zoranjskom vijencu....

...Agresor je 4. avgusta napao i položaje ARBiH u rejonu Obješnjak, gdje su se nalazili pripadici 4. motorizovane brigade i pripadnici MUP-a. I ovaj napad je uspješno odbijen.
Sto se onog izvlacenja njihovih poginulih tice nisam siguran koji od ova dva napada je vezan za to. Ne znam je li i ovaj Objesenjak na Crnom vrhu, prema Vojkovicima.
@Nekako s proljeća Prije svega ovo pokusavam odgonetnuti, gdje smo tacno otisli zamijeniti rezervni sastav policije.

Nama je receno da idemo na "Crne vrhove" (mora biti da je Crni vrh) i da to je iznad Vojkovica. Tu smo smijenili te policajce i onog naseg iz brigade koji se putem izgubio, ono kad su nam ispricali da su odbili napad dan ranije. Potvrda toga dolazi kad se treci dan boravka na toj liniji pronalaze cetiri tijela pripadnika njihove Ilidzanske.

Ne znam koji bi to od ova dva gore dogadjaja mogao biti, ovo 1 ili 2. augusta gdje se ne pominje rezervni sastav ili 4. augusta gdje kazu linija u rejonu Objesenjak.

Kao sto rekoh samo znam sta su nam rekli, "Crni vrhovi" i da ta linija nije bila puno daleko od Hrasnickog stana.

Bilo bi fino ako ko ima mapu ucrtanih linija Brezovaca - Tresnjevo brdo - Malo Polje - Veliko polje - Crni Vrh - Objesenjak te poziciju Hrasnickog stana gdje je bila komanda. Interesantne su i pozicije prije 1. augusta na Bjelasnici i Proskoku.

@tosca, Sefer za razliku od Delica ima operativne sposobnosti na terenu i zbog tih nekih je bio cijenjen puno sire od jedne ili dvije brigade. Pofalicka bitka, Neretva 93' neispunjen krajni cilj deblokade Mostara ali oslobodjeno 450 km2. Njegova je i strateska odluka da se slomi prvo HVO dok Delica ne pamti niko ni po cemu. Samo prati koji su generali najomrazeniji neprijatelju i jasno ce ti biti koji je valjao. Sefer je sljedbenicima UZP-a mrzi nego i Komsic.
toska

#1361 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

@Grean vidim da se stalno pitaš gdje si bio. Crni vrh ili vrhovi.
Mi smo došli krajem augusta poslije Unprofora i bili 30 dana Crni vrh, okrenuto prema jugoistoku.

mislim da nikome nije bilo jasno zašto smo poslani na Igman,već je Unp. razdvojio linije, bilo je kao na godišnjem odmoru nakon Stupa i klaustofobije u Sarajevu.
tempuser

#1362 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 04/01/2021 21:16 Neretva 93' neispunjen krajni cilj deblokade Mostara ali oslobodjeno 450 km2.
To i nije baš operacija kojom se treba dičiti.
Nekako s proljeća

#1363 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Nekako smo to doživljavali kao dio nas lično, mislim na montiraniu optužnicu Halilu iz PL-a u Den Hagu i nakon njegovog povratka na sarajevski aerodrom kao časnog i dostojanstvenog branioca Republike Bosne i Hercegovine. Bilo nam je drago zbog toga jer je Sefer i ljudi jednog vremena uz i oko njega, su nam postali bliski u toj trka-frka 1992.
Iako se tako naziva-operacijom, mislim da sam usvojio jednu bitnu činjenicu vezano za ''snagu i organizaciju'' naše Armije RBIH, da je operacija vlašić 1994. u ekstremno zimskim uslovima naša prva operacija do tada, tj da je zadovoljila najveći dio parametara prolazno i da se samim tim može smatrati operacijom, odnosno najsloženijem obliku borbenog djelovanja jedne vojske.

Ustati kada se pomene Halil iz PL-a.
Grean

#1364 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

tempuser wrote: 04/01/2021 23:20
Grean wrote: 04/01/2021 21:16 Neretva 93' neispunjen krajni cilj deblokade Mostara ali oslobodjeno 450 km2.
Ratni zlocin koji se desio i za koji su krivci kasnije presudjeni je mrlja ali ne moze se cijela operacija izjednaciti s tim.
tempuser

#1365 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 05/01/2021 07:51 Nekako smo to doživljavali kao dio nas lično, mislim na montiraniu optužnicu Halilu iz PL-a u Den Hagu i nakon njegovog povratka na sarajevski aerodrom kao časnog i dostojanstvenog branioca Republike Bosne i Hercegovine. Bilo nam je drago zbog toga jer je Sefer i ljudi jednog vremena uz i oko njega, su nam postali bliski u toj trka-frka 1992.

Optužnocu protiv Sefera možeš lično posmatrati kao montiranu, to je tvoje demokratsko pravi ali posmatrati ratne zločine u Grabovici i Trusini koje je ARBiH počinila u zamahu te operacije, pri čemu su u zločinima direktno učestvovale jedinice odane Seferu, kao "montirane" je jednako negiranju četničkih zločina.
Sad proberi...
tempuser

#1366 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 05/01/2021 08:01
Ratni zlocin koji se desio i za koji su krivci kasnije presudjeni je mrlja ali ne moze se cijela operacija izjednaciti s tim.
Valjda se ponosiš se i hvališ nečim što nema mrlja?!?
Grean

#1367 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

tempuser wrote: 05/01/2021 08:05

Hiljade vojnika je ucestvovalo u tom od kojih je nekolicina napravila zlocin za koji su i osudjeni. Ne moze se zbog toga ocrniti sve vezano za tu operaciju.
tempuser

#1368 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Grean wrote: 05/01/2021 08:12
tempuser wrote: 05/01/2021 08:05

Hiljade vojnika je ucestvovalo u tom od kojih je nekolicina napravila zlocin za koji su i osudjeni. Ne moze se zbog toga ocrniti sve vezano za tu operaciju.
Sve to stoji, ali se ne možeš ponositi sa nečim što ima mrlju na sebi. Nažalost, jedinice (tvrdnja da je to nekolicina je relativizacija kratkeritična za drugu stranu) se bukvalno popišala i posrala na trud i časnu borbu hiljade drugih u toj operaciji. I nije istina da su svi osuđenji. Zahvaljujući SDA optužnica protiv Ališpage je izdvojena zbog njegove "bolesti", a suđenje nikad završeno. Nema veze što "bolestan" čovjek 20 godina drži kafanu i bije policajce po cesti! I onda kmečimo kad druga strana radi istu stvar!
Nekako s proljeća

#1369 Re: Prvi korpus ARBiH

tempuser wrote: 05/01/2021 08:03
Nekako s proljeća wrote: 05/01/2021 07:51 Nekako smo to doživljavali kao dio nas lično, mislim na montiraniu optužnicu Halilu iz PL-a u Den Hagu i nakon njegovog povratka na sarajevski aerodrom kao časnog i dostojanstvenog branioca Republike Bosne i Hercegovine. Bilo nam je drago zbog toga jer je Sefer i ljudi jednog vremena uz i oko njega, su nam postali bliski u toj trka-frka 1992.

Optužnocu protiv Sefera možeš lično posmatrati kao montiranu, to je tvoje demokratsko pravi ali posmatrati ratne zločine u Grabovici i Trusini koje je ARBiH počinila u zamahu te operacije, pri čemu su u zločinima direktno učestvovale jedinice odane Seferu, kao "montirane" je jednako negiranju četničkih zločina.
Sad proberi...
Sud je na kraju mjerodavan i on rekao svoju zadnju riječ ''Nije kriv'' , ona je itekako kompatibilna sa tvrdnjom optuženog Halilovića koju je izrekao sudijama prilikom prvog obraćanja u početku sudskog procesa, citiram''Časni sude nisam kriv''. Tako nekako.
Za dijelove operacije '93 u kojoj je bez ikakve sumnje počinjen i ratni zločin, apsolutno treba da odgovara ko treba a nikako više Halil iz PL-a. Ostali realizovani dijelovi ili faze operacije su uspostavljali novi odnos snaga protiv kvislingške tvorevine HR HB na tom području Republike Bosne i Hercegovine . To je već tematika za 6 Korpus sa sjedištem u Konjicu ili Mostar u ratu, pošto namjenske teme o 4 Korpusu jedino nje nema. Pa ti proberi..
Emiremir33

#1370 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Šta je bio razlog da se prekine sa operacijom Neretva 93,dogovor o primrju sa HVO-m ili ?
Nekako s proljeća

#1371 Re: Prvi korpus ARBiH

Navodno su relevantni razgovori i pregovori kroz inicijativu Šefke Omerbašića iz Zagreba, da se mora imati mjera, da je savezništvo sa ''H'' komponentom strateški važno. To se na kraju u i ostvarilo u nekim drugim okolnostima koje su vladale u proljeće 1994. Najveći uspjeh politike Miloševića je izazivanje sukoba između ''B'' i ''H'' faktora, zavadi pa vladaj. To se uspjelo anulirati jedno vrijeme i bilo je dosta bolje po nas, a i po njih.

Možda je dobar primjer Vitezit kao rudnik eksploziva, prijeko potrebne sirovine za nalivanje trotilom granata izlivenih u zeničkoj željezari, sa upaljačima iz moguće Goražda, a kontrolisao ga je ''H'' faktor. Uz neku ogromnu eksploziju ili katastrofu, Armija je mogla da porazi ''H'' faktor i zauzme Vitezit. Ispalo je na kraju bolje, bez tih mogućih dodatnih konfrontacija, trotil je završio gdje treba i naša artiljerija npr je bila kud i kamo bolja 1994 i 1995.
invincible1921

#1372 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by invincible1921 »

Emiremir33 wrote: 04/01/2021 21:16
toska wrote: 04/01/2021 21:02

Ili su mu sa "vrha" bile zavezane ruke da to riješi
Nije bilo dovoljno jake sile tad da im se suprostavi, a da istovremeno se direktno ne ugrozi odbrana grada. Uostalom ja koliko znam Sefer je bio u sukobu samo sa Jukom..uostalom tog izdajnika i danas glorifikuju a kamol tada. Trebalo je imat damu pa se suprostavit
Nekako s proljeća

#1373 Re: Prvi korpus ARBiH

Prazina je imao problem sa ljudima iz Sandzaka, žargonski sandzaklijama, u pet deka slabije nego li četnička propaganda. Koincidencija je da je Halilović iz Prijepolja porijeklom, mislim da je Prazina bio hijerarhijski vojno neškolovan i nije trpio tobejarabi nikoga iznad sebe osim što je smatrao da Izetbegoviča svi pa i on moraju slušati. Sefera nije u tom smislu podnosio, što ga nije spriječilo da samohodkom i svojim ljudima napadne istureno komandno jesto IKM u Borik hotelu početkom 1993. Vehbija Karić i sin mu kao i Haznadar M. nisu ''sandzaklije'' da bi i to pripisali tome. Bandit kategorije i dometa do Konjica i to je to. Sefer i gotovonn svi ostali su nastavili dalje da se bore za cjelovitu državu BiH.
dimnjacar

#1374 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by dimnjacar »

toska wrote: 04/01/2021 21:22 @Grean vidim da se stalno pitaš gdje si bio. Crni vrh ili vrhovi.
Mi smo došli krajem augusta poslije Unprofora i bili 30 dana Crni vrh, okrenuto prema jugoistoku.

mislim da nikome nije bilo jasno zašto smo poslani na Igman,već je Unp. razdvojio linije, bilo je kao na godišnjem odmoru nakon Stupa i klaustofobije u Sarajevu.
Crni vrh, nekih 45 min do sat vremena od Hrasničkog stana, prođe se pored štala ....?
Mislim da sam tamo bio 1993., izašli smo negdje iza 10. augusta, kroz netom prokopani tunel. Na Cnom vrhu nije bilo ničega, nikakvih linija, samo smo zatekli i smijenili neke momke (nije ih bilo puno - možda desetak), čini mi se "Kobre" iz Jajca, barem su tako rekli. Na idućem brdu - uzvišenju (Vijenac, ako se ne varam) je Unprofor postavljao kamp, a na idućem brdu dalje su bili č. Prvu noć smo pravili neke improvizovane zaklone od granja za prespavati, a onda su sutradan došle sjekire, lopate, UNHCR folije i vreće za spavanje.
15 dana odmora, sunčanja, mira i tišine. Svaki dan po 2 konzerve, Homburg - plave, lanč paketi, beef u crveno-crnim konzervama, riba Makarel, paštete u velikim sjajnim zlatnim konzervama bez ikakvih oznaka i natpisa ..... Cigare, naravno. Ronhil. Plavi.
Pomalo kopali neke zaklone i rovove (tada smo vidjeli koliko je lakše kopati na terenu na Stupu nego na planinskom zemljištu). Jedina frka bila kada je lik iz 1. ili 2. brdske, s kojima smo se spajali, iz nehata i zaj.bancije ispucao metak prema drugom brdu pa pogodio unproforca :-)
Nakon toga smjena na liniji (možda si to bio ti?) i povratak u pripremu na Hrasnički stan. Tamo ostali nekih 7-10 dana, u pravom malom kampu - pravi šatori, došao septembar, okišalo se i smrzli se ko p.
I naravno, utalili se cigarama i uzelo se i ispeklo janje i karnister od 5 litara rakije.
Povratak niz Igman po kiši, pa boravak u razvaljenoj školi u Hrasnici dok ne padne mrak i na tunel. Ništa na meni suho ostalo nije - mokar do gaća :mrgreen:
U tunelu voda do koljena :skoljka: , kamion od Dobrinje do Žice a onda pješke u grad kući. Jedva sam se dovukao.
Kod kuće, nevjerovatno, došla struja sve blješti, voda, kupanje, okreće se pretis lonac sa teletinom kupljenom u nekoj garaži - podrumu u Hrasnici.
Šta više od života očekivati, u tom trenutku.
Jedino, nisam mogao stati na noge jedno dva dana od žuljeva....
102. MtBr.
jefff

#1375 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Cigarete koje su dobijali borci izvan obruca do polovine 1993. Tokat i Izmit. Od jeseni 1993. pristizu cigarete iz FDS u normalnom ili novinskom pakovanju.

Image

Image
Post Reply