Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nosara

#426 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

sinuhe wrote: 04/01/2021 08:17 Gdje nestadose komunisti. Ekonomija i drzava mogu propasti ali gdje su komunisti i njihova djeca?
U Americi je ljevica jaca nego na Balkanu.
Ljevicom, pa promijene ruku. :lol:
dr_Evil

#427 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 31/12/2020 22:29
Milenkov buraz wrote: 31/12/2020 18:17 Da se u ono doba radio index sreće po zemljama kao danas mislim da bi u bivšoj YU bio visok. Zamisli nakon recimo 10 godina rada dobiješ stan. :shock: Ili te firma pošalje na godišnji onako, jer može i jer ima svoje odmaralište negdje na Jadranu. Za današnje uslove nezamislivo. Naravno bilo je tu i dosta loših stvari, to niko ne spori. I ne kontam kakva mega giga ekonomija, ne nije to bila jaka ekonomija ali sigurno bolja od ove današnje pa kkao god. Zamisli današnja ekonomija se uglavnom bazira na ruševinama ekonomije iz onog sistema i o čemu mi to dalje da raspravljamo? A da ne spominjemo političke odnose, ili recimo da 12 godina u Mostaru nismo imali izbore a busaju se današnjim sistemom kao o super duper mega giga... :lol:
Koliko ljudi je imalo sve te benefite? Ili neki od njih? Od moje sire porodice i kruga poznanika apsolutno ne znam nijednu osobu da je dobila stan (govorim o njihovim ocevima ili djedovima naravno koji su proveli vrijeme u tom rezimu). More vidjeli neki od njih kad su isli u vojsku pa ih bace negdje blizu mora, vecina nije makla iz svojih mjesta jer su rijetki imali i auto.

Danasnji sistem niko ne hvali, svi vide da je smeec, svi znaju da je smece i svi kazu da je smece. Jugoslaviju jedan dio jugonostalgicara, od kojih su neki bili tek bebe u tom periodu, uzdizu da je bila neka sila, i Americi se gace tresle na spomen Tita i crvene knjizice :lol:
Naravno da nisu svi takvi, ali tema upravo cilja takve kojima je sve bilo fenomenalno tad.
Moj dedo promijenio dva stana, dobio amidza stan i dobio stari stan. Eto toliko o tome da ne znam nikoga ko je dobio stan.

Pricao profa na faxu kada je tito potpisao sa gadafijem ugovor za izvoz GALEBA u libiju, od dvije plate kupio Yugu, i sljedeci mjesec dobio od firme stan u SOKOlu.

Moji sa obicnim radnickim platama obisli pola Grcke, Italije, Madjarsku, Poljsku, Tursku, Bugarsku i zato sikter metlom.
nikeze

#428 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Imam prijatelja živi u EU. ZA 25 godina je kupio i otplatio dva stana, vozi novog mercedesa plaćenog kešom.
Znači postigao je nešto.
Rekao mi je da nikad više ranička klasa neće imati to što im je Tito dao.
To nisam rekao ja nego on.
I čudi me kako je takav sistem uopće postigao sve to jer u socijalizmu je vladao javašluk. To će mi biti vječita misterija.
Kad mojoj majci želim da pokažem slike prije titina vakta, kaže mi: "Sine ja to ne želim da gledam. Znam ja kako je bilo."
Kad sam razgovarao sa profesorom sa Virginia univerziteta u Americi i rekao mu da sam završio fakultet a da nisam plaćao školarinu on me gledao otvorenih usta i razrogačenih očiju. Njegov zet je 8 godina studirao. Jednu godinu je radio i skupi novac za školarinu pa uplati godinu i završi pa opet radi da skupi pare za narednu godinu. Taj profa je govorio da njega ne bi bilo stid da pere i mete ulice.
Login7777

#429 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Tito im je dao tako što se mega giga zaduživao. Dug je rastao 17% godišnje, on umro, pa država u bankrot. Bukvalno je napravio plodno tlo za ekonomski krah i raspad države.

Pogotovo nedopuštajući reforme i kretanje ka otvorenijem i slobodnijem društvu i ekonomiji koje su zahtjevali liberalnije snage unutar partije.
Đilasa, jarana iz rova, šutno nogom i prognao jer je tražio veće slobode.
Sva retardiranost se i ogleda u mitologiji o tom liku, u ideološkom slijepilu.
Al razumljivo je to, kad su djeca bila ispirana kultom ličnosti od bukvara do fakulteta.
nikeze

#430 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Pričao mi anegdotu prijatelj iz Kanade.
Razgovarao je sa Kanađaninom i Kanađanin ga pta da li je bio ratu BiH.
Kaže moj prijatelj da jeste.
I vi ste rušili kuće jedni drugima?
Pa jesmo.
Kanađanin: Pa ko će to platiti, to je pod kreditima?
Pa nije na kreditima.
Kanađanin: Pa kako?
Pa kod nas su se stanovi dijelili besplatno?
Kanađanin: Besplatno? I vi ste ih palili jedni drugima? Pa vi niste normalni.
Eto kako razmišlja jedan Kanađanin. I u pravu je. Ono što se neplati i ne cijeni se.
skoronikako

#431 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by skoronikako »

Tačno životni san Kanađana i Amerikanaca da dosele u YU. :lol: Šteta što ne postoji.
Haris.ba

#432 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Haris.ba »

Ostao mi podatak da je Juga pravila godisnje najvise 100.000 stanova. Znaci, matematicki nije bilo moguce da svi dobiju stan.

Stanogradnja za vrijeme Juge je veoma zanimljiva tema. Imaju istrazivanja ko je dobijao stanove. Veci dio je bio tzv.bijeli okovratnici (sluzbenici, administracija, skolovaniji). A, oni sto su pravili te stanove, radnici (plavi okovratnici) u vecini su morali privatnom izgradnjom rjesavati stambeno pitanje.

Gledano kako je na Zapadu bilo, u Jugi je doslo do inverzije gdje je sirotinja privatnom inicijativom rjesavala stanovanje, a oni sto su imali vecu platu mogli su se zamarati vikendicama jer su dobijali stanove koje je njihova porodica mogla naslijediti (stanarsko pravo se nasljedjivalo).
Last edited by Haris.ba on 04/01/2021 11:39, edited 1 time in total.
nikeze

#433 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

skoronikako wrote: 04/01/2021 11:34 Tačno životni san Kanađana i Amerikanaca da dosele u YU. :lol: Šteta što ne postoji.
Ima ih koji to žele, upoznao sam ih. Ali...
Da bi primao Kanadsku penziju moraš 6 mjeseci godišnje boraviti u Kanadi i trošiti pare tamo. Mnogi su uzimali njihovu penziju i državljanstvo i bježali u Evropu jer je Kanadi zimi -40 stepeni a na vjetru na sjeveru zemlje do -60 stepeni. E nemože više.
Neke američke penzije nisu vječne nego su navodno kao štedni fond i trošiš dok ima, pa pazi koliko trošiš. Ispravite me ako griješim.
U našoj uspješnoj kapitalističkoj BiH ekonomiji 500 000 nezaposlenih, jedan radnik zarađuje i za sebe i penzionera, a dokle tako.Dok se štampaju Euri bez pokrića i plasiraju kao krediti ovdje?
Nije zlato sve što sja.
dr_Evil

#434 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 04/01/2021 11:39 Ostao mi podatak da je Juga pravila godisnje najvise 100.000 stanova. Znaci, matematicki nije bilo moguce da svi dobiju stan.

Stanogradnja za vrijeme Juge je veoma zanimljiva tema. Imaju istrazivanja ko je dobijao stanove. Veci dio je bio tzv.bijeli okovratnici (sluzbenici, administracija, skolovaniji). A, oni sto su pravili te stanove, radnici (plavi okovratnici) u vecini su morali privatnom izgradnjom rjesavati stambeno pitanje.

Gledano kako je na Zapadu bilo, u Jugi je doslo do inverzije gdje je sirotinja privatnom inicijativom rjesavala stanovanje, a oni sto su imali vecu platu mogli su se zamarati vikendicama jer su dobijali stanove koje je njihova porodica mogla naslijediti (stanarsko pravo se nasljedjivalo).
Prije svega nije istina, radnici su dobivali stanove i te kako. Onaj ko je imao rijeseno stambeno pitanje nije dobivao. E sada da ti kazem, ono sta ti ne brojis(valjda) je da su mnogi, a pogotovo iz prigradskih naselja uzimali kredit od firmi za gradnju kuce, koji je po pravilu, a pogotovo u inflaciji bio otpisan ;)

Tako da ti ne stoji izjava, iskreno. Gdje su jace firme bile kao kod nas po Mostaru, sve je to islo mnogo brze
Last edited by dr_Evil on 04/01/2021 11:51, edited 1 time in total.
dr_Evil

#435 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

Login7777 wrote: 04/01/2021 10:25 Tito im je dao tako što se mega giga zaduživao. Dug je rastao 17% godišnje, on umro, pa država u bankrot. Bukvalno je napravio plodno tlo za ekonomski krah i raspad države.

Pogotovo nedopuštajući reforme i kretanje ka otvorenijem i slobodnijem društvu i ekonomiji koje su zahtjevali liberalnije snage unutar partije.
Al razumljivo je to, kad su djeca bila ispirana kultom ličnosti od bukvara do fakulteta.
Eh jarane i da je istina to sta pricas, tito zaduzio i znaci dao narodu, danas zaduzuju i daju sebi u dzep.

Hoce da kaze da mrzimo tita jer nam je dao stanove, besplatno skolovanje, zdravstvo, izgradio fabrike i naucio nas kako da radimo. Svaka cast, ako ce Bake uzeti kredit za takve stvari odmah potpisujem da nas uvali u kredit
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#436 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by anex »

Nema ova tema smisla, osim vrijeđanja, psovki i izliva jugonostalgičnosti nekoliko trol računa.
nikeze

#437 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Tema je bila odlična. Uvijek može bolje.
nosara

#438 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

dr_Evil wrote: 04/01/2021 11:45
Login7777 wrote: 04/01/2021 10:25 Tito im je dao tako što se mega giga zaduživao. Dug je rastao 17% godišnje, on umro, pa država u bankrot. Bukvalno je napravio plodno tlo za ekonomski krah i raspad države.

Eh jarane i da je istina to sta pricas, tito zaduzio i znaci dao narodu, danas zaduzuju i daju sebi u dzep.

Hoce da kaze da mrzimo tita jer nam je dao stanove, besplatno skolovanje, zdravstvo, izgradio fabrike i naucio nas kako da radimo. Svaka cast, ako ce Bake uzeti kredit za takve stvari odmah potpisujem da nas uvali u kredit
Tip je bolestan od mrznje i ljubomore. Dzaba krecis. Sto je najgore i njega je Juga napravila covjekom, opismenila ga, othranila... To ga najvise boli. Da moze to da iscupa iz sebe, al' kurac, preduboko je usadjeno. :D
dr_Evil

#439 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

anex wrote: 04/01/2021 11:54 Nema ova tema smisla, osim vrijeđanja, psovki i izliva jugonostalgičnosti nekoliko trol računa.
Slazem se da nema tema smisla, a znaci pod trol racunima smatras ove sta zavrsavaju na 7 :)
dr_Evil

#440 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

nosara wrote: 04/01/2021 11:56

Tip je bolestan od mrznje i ljubomore. Dzaba krecis. Sto je najgore i njega je Juga napravila covjekom, opismenila ga, othranila... To ga najvise boli. Da moze to da iscupa iz sebe, al' kurac, preduboko je usadjeno. :D
U rangu onih sta kunu tita jer si se morao pisati sa M. A ne shvataju i ne zele da shvate polozaj Bosne i Bosnjaka prije '45. Sve SDA akademija mladih sa Bjelasnice
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#441 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by anex »

dr_Evil wrote: 04/01/2021 12:01
anex wrote: 04/01/2021 11:54 Nema ova tema smisla, osim vrijeđanja, psovki i izliva jugonostalgičnosti nekoliko trol računa.
Slazem se da nema tema smisla, a znaci pod trol racunima smatras ove sta zavrsavaju na 7 :)
Ne treba biti puno pametan, da se vidi ko trola....

Ide ova tema pod ključ u toku dana vjerovatno...
dr_Evil

#442 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

anex wrote: 04/01/2021 12:04

Temu treba pod kljuc. Nego hajde reci ko je trol, ko to lijepi stranice iz jedne knjige od hrvatske teroristicke emigracije i ne pristaje na nikakav razgovor.
nosara

#443 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

anex wrote: 04/01/2021 12:04

Ko trola?
Ci-Nick

#444 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Ci-Nick »

dr_Evil wrote: 04/01/2021 11:43
Haris.ba wrote: 04/01/2021 11:39 Ostao mi podatak da je Juga pravila godisnje najvise 100.000 stanova. Znaci, matematicki nije bilo moguce da svi dobiju stan.

Prije svega nije istina, radnici su dobivali stanove i te kako. Onaj ko je imao rijeseno stambeno pitanje nije dobivao. E sada da ti kazem, ono sta ti ne brojis(valjda) je da su mnogi, a pogotovo iz prigradskih naselja uzimali kredit od firmi za gradnju kuce, koji je po pravilu, a pogotovo u inflaciji bio otpisan ;)

Tako da ti ne stoji izjava, iskreno. Gdje su jace firme bile kao kod nas po Mostaru, sve je to islo mnogo brze
Sjećam se da je Željezara Zenica negdje 1987. ili 1988. godine izgradila oko 400 stanova u jednoj godini.
Dakle skoro 5% radnika je u jednoj godini moglo dobiti stan. Bilo je i rješavanja putem uzajamnog kredita.
Istina bilo je privilegija ali ko se nije bojao napraviti 4 djece taj je brzo rješavao stambeno pitanje. :lol:
Last edited by Ci-Nick on 04/01/2021 12:09, edited 1 time in total.
Haris.ba

#445 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 04/01/2021 11:43

Ne znam jesu li u Jugi lagali statistiku. Ali, odnos bijeli okovratnika i plavih koji su dobijali stanove je bio ugrubo 2/3 naspram 1/3. Naravno da si imao firmi koje su mogle gurati stanogradnju, ali nit je Mostar Hercegovina, nit je svako mogao praviti kucu i da je htio. Nije bilo materijala. Nisi mogao otici i kupiti ko sada sve sto ti treba. Tada je bolje bilo biti poslovodja na stovaristu nego logisticar u ratu.
A da ne pricam o birokratizmu u gradnji individualnih objekata, raznim problemima sa infrastrukturom, kostanju papira...

Ko zeli moze naci sve podatke. Novine su pisale, filmovi se snimali, statistike se pravile, politicari su se ozbiljno bavili stanogradnjom jer je to bilo ideoloski bitno. Ima poznato Kardeljevo obecanje o povecanju standarda kvadrata po osobi. Nesta tipa sa 9 na 12 kvadrata. Time se tada drzava bavila.

Inflacija, ili barem hiperinflacija je nesta u 80im, narocito u drugoj polovini. Postoji statistika koliko je stanova pravljeno i kada je drzava nezvanicno priznala da ne moze efikasno zadovoljiti potrebe, pa je stihijski poluzvanicno prepustila privatnoj inicijativi stambeno zbrinjavanje. Pa nelegalna gradnja je upravo zapocela u Jugi.
Last edited by Haris.ba on 04/01/2021 12:18, edited 1 time in total.
skoronikako

#446 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by skoronikako »

nikeze wrote: 04/01/2021 11:39 Ima ih koji to žele, upoznao sam ih. Ali...
Da bi primao Kanadsku penziju moraš 6 mjeseci godišnje boraviti u Kanadi i trošiti pare tamo. Mnogi su uzimali njihovu penziju i državljanstvo i bježali u Evropu jer je Kanadi zimi -40 stepeni a na vjetru na sjeveru zemlje do -60 stepeni. E nemože više.
Neke američke penzije nisu vječne nego su navodno kao štedni fond i trošiš dok ima, pa pazi koliko trošiš. Ispravite me ako griješim.
U našoj uspješnoj kapitalističkoj BiH ekonomiji 500 000 nezaposlenih, jedan radnik zarađuje i za sebe i penzionera, a dokle tako.Dok se štampaju Euri bez pokrića i plasiraju kao krediti ovdje?
Nije zlato sve što sja.
Naravno da ima jer im je neko govorio o stanovima, ali nije o bdpu i primanjima. Nije govorio o ravnopravnosti i slobodi govora.

Vidi sad ovo. Spominješ sad 500.000 nezaposlenih i kako to ne valja. Valja li to što je u Željezari Zenica prije rata radilo 24.000-27.000 ljudi, dok je prema studiji firme iz Velike Britanije taj broj trebao biti oko 8.000? Dakle 16.000 ljudi je trebalo biti nezaposleno, ali je neko odlucio da mu je bolje da ti rade i primaju platu, iako ne doprinose, nego da budu nezaposleni.

Nije sada stanje idealno, ali necemo se lagati i pretvarati da smo bili Njemacka kad smo bili malo veca Bosna u malo zatvorenijoj okolini. Korupcija, visina plata, uhljebi. Nije to nastalo preko noci vec je doslo iz tog sistema. Ljudi koji grade BiH, Hrvatsku... su iz tog sistema, nisu pali s neba.

Bili bijeda, ostali bijeda. Samo sto se tadasnja bijeda glorifikuje, jedina razlika.
drndalo

#447 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by drndalo »

So What! wrote: 03/01/2021 22:47
Tema je mit o bivšoj Jugoslaviji i njenoj giga ekonomiji, državi koja je imala more dobrih stvari, ali laž da nije bilo nejednakosti i gladnih ljudi, između ostalog.
Takav mit kod normalnih ljudi ne postoji, posebno ne o Giga ekonomiji, jer svi znamo sve mane tog vremena, iz prve ili druge ruke.

Oni klonovi koji su zapoceli temu da bi po istoj SFRJ mogli pisati i pljuvati iznoseci Hanalize su napisali taj idiotsko naziv teme, kao oni ce da sruse mitove itd...

Vecina ljudi koji im ovdje oponiraju tezi “sve je bilo sranje” su ljudi koji mogu sagledati i staviti u korelaciju neke stvari, uporediti, tvrditi. Klonovi 77-77 to bas i ne mogu jer ne znaju te stvari ni iz trece ruke, nego citaju neke grafikone i misle da iz njih sve mogu saznati... To sto ne damo da se pisa po dobrim stvarima, ne znaci da ne znamo 1000 sranja onog sistema.

Ali znamo i 1000 odlicnih stvari, koje ovi 7x7 klonovi i ne znaju, a i da znaju nece priznati.

Nejednakosti je bilo, naravno, ljudi su kvarna roba. Doduse, puno manje nego sad u slobodi... Gladnih je bilo manje, sa teznjom ka nikako, ali je bilo ljudi kojima su i tada bile namijenjene javne kuhinje, a sad nam je tendencija da sve penzice prebacimo na taj vrlo efikasan sistem prehrane, koji im je jos i dijetalno pozeljan...

Jel se u SFRJ placala participacija za neke od osnovnih ljekova, i pored placanja Zdravstvenog iz bruto dohotka? Penzioneri sada moraju da vagaju, jedan obrok ili lijek za srce...
Last edited by drndalo on 04/01/2021 12:39, edited 1 time in total.
nosara

#448 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

Mozgovi su im isprani, nema povratka. Njima je normalno da sve placaju po pet puta, da je drzava suprotna strana koja je tu da ih proganja, da je profit najvazniji, cak i profit nekog bjelosvjetskog olosa koji je dno.

Cuj, sto su drzali ljude na poslu, a nije bilo profita? Rekli englezi ne mere ovo. :lol:
Treba da voda kosta vise od nafte, nije nasa. Struja isto. Ne mere, reko englez.
Normalno je da ti drzava nista ne da, pa svakako nije nasa nego njihova. :D

Dobio stan of firme, a, pa tu nejma profita, kako to more? Svasta.

On voli fino da digne kredit, uvali se do pemzije, placa mafijasku kamatu i kupi stan na Alipasinu od mene, a ja ga dobio dzaba. A nije mi ni bio prvi. :lol:
dr_Evil

#449 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 04/01/2021 12:12

Ne znam jesu li u Jugi lagali statistiku. Ali, odnos bijeli okovratnika i plavih koji su dobijali stanove je bio ugrubo 2/3 naspram 1/3. Naravno da si imao firmi koje su mogle gurati stanogradnju, ali nit je Mostar Hercegovina, nit je svako mogao praviti kucu i da je htio. Nije bilo materijala. Nisi mogao otici i kupiti ko sada sve sto ti treba. Tada je bolje bilo biti poslovodja na stovaristu nego logisticar u ratu.
A da ne pricam o birokratizmu u gradnji individualnih objekata, raznim problemima sa infrastrukturom, kostanju papira...

Ko zeli moze naci sve podatke. Novine su pisale, filmovi se snimali, statistike se pravile, politicari su se ozbiljno bavili stanogradnjom jer je to bilo ideoloski bitno. Ima poznato Kardeljevo obecanje o povecanju standarda kvadrata po osobi. Nesta tipa sa 9 na 12 kvadrata. Time se tada drzava bavila.

Inflacija, ili barem hiperinflacija je nesta u 80im, narocito u drugoj polovini. Postoji statistika koliko je stanova pravljeno i kada je drzava nezvanicno priznala da ne moze efikasno zadovoljiti potrebe, pa je stihijski poluzvanicno prepustila privatnoj inicijativi stambeno zbrinjavanje. Pa nelegalna gradnja je upravo zapocela u Jugi.

Ne znam druze sta je bilo kod vas, ali je kod nas cinjenica da je grad Mostar sa 48.000 stanovnika 1948 doshao do 126.000 1991, dakle dogodilo se kretanje stanovnistva sa sela u grad upravo zbog novootvorenih fabrika. Ista stvar je bila i u Sarajevu, a vjerujem i u svim vecim industrijskim centrima. Dovoljno je uporediti slike grada '45 i '91 da se vidi koji je broj novogradnje u taj vakat bio i vjerujem da cemo lako doci do podatka da se radi o stanarskim pravima. NIje to sa neba palo.

Naravno da je ogroman broj firmi imao visak zaposlenih, ali se radilo da firme nisu nagomilavale profit nego su imale i socijalni aspekt. Logika je bila da je bolje da imaju svi dovoljnu platu da prehrane porodicu nego da 10 ljudi ima milione kao sto je danas slucaj. Sa svake knjige o ekonomiji sa zapada, vjerujem da zvuci suludo, ali Jugoslavija je radila sa nepismenih seljacima i zemljom ispod 50km asfalta, ljudima dati hljeb, izgraditi drzavu, i stvoriti obrazovanu naciju koja ce moci graditi nesto za 50 godina. Vjerujem da je neko planirao unaprijed, danas drzava nema plan za sljedecu godinu, budzet usvajamo iza svih rokova.

Ja se ne sjecam tog tvog privatnog stambenog zbrinjavanja, kuce su se gradile po selima i to kreditima od firmi gdje su zaposleni radili. Da je neko otisao na banku i sam sebi pravio kucu na kredit, mozda, ali nije bilo pravilo, daleko od toga.

Slazem se da ostatak Bosne nije bio Mostar, ali mi ne mozes reci da se slicno nije zivjelo u svim vecim gradovima.
skoronikako

#450 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by skoronikako »

nosara wrote: 04/01/2021 12:27 Mozgovi su im isprani, nema povratka. Njima je normalno da sve placaju po pet puta, da je drzava suprotna strana koja je tu da ih proganja, da je profit najvazniji, cak i profit nekog bjelosvjetskog olosa koji je dno.

Cuj, sto su drzali ljude na poslu, a nije bilo profita? Rekli englezi ne mere ovo. :lol:
Treba da voda kosta vise od nafte, nije nasa. Struja isto. Ne mere, reko englez.
Normalno je da ti drzava nista ne da, pa svakako nije nasa nego njihova. :D

Dobio stan of firme, a, pa tu nejma profita, kako to more? Svasta.

On voli fino da digne kredit, uvali se do pemzije, placa mafijasku kamatu i kupi stan na Alipasinu od mene, a ja ga dobio dzaba. A nije mi ni bio prvi. :lol:
Pa sto se raspade onda taj raj na zemlji?

Ti sve gledas iz svoje perspektive. Tako je nekom i rat valjao, ali objektivno gledano to je jedno veliko sranje. Kao i Jugoslavija. Kao i danasnje stanje, sto se opet moze pripisati "strucnjacima" iz Jugoslavije.
Post Reply