nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
JavierBosnia

#20101 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

mirsek wrote: 04/01/2021 02:48 Citroen vozi cestom sa prvenstvom prolaza. Sa sporednog puta auto ceka golf da se ukljuci.
Citroen da zmigavac da ce skrenuti desno, golf krene da se ukljucuje. Citroen se predomisli i ne skrene desno nego produzi pravo, nastane sudar. Ko je kriv ?
E jesi dao primjer svaka ti cast. Pa golf, ali ne prica ovdje niko o tome. Ja pricam o tome da ovi kazu da ne smijes uco u kruzni ako neko u njemu ima, jer je on na putu sa prvenstvom. Da, ne mozes, ako ces svojim ulaskom u kruzni presjeci njegovu putanju i izazvati sudar. Tada si kriv
Ali imas pravo uci u kruzni iako ima auta unutra ako ne ugrozavas nikog

Mozda sam i ja pogresno razumio al ovdje sam shvatio da neko prica da ne moues uci i kruzni ako je npr auto u unutrasnjoj traci, a vamjska slobodna. To je isto kao da na cesti sa 2 trake koja ima prvenstvo, ti se ukljucujes sa sporedne, ide kolona auta u lijevoj traci i ti kao moras cekat da prodju da se ukljucis.. naravmo pazis da neko ms predje u desnu, ali nemas sta cekati da se isprazni
mirsek

#20102 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 03:05
mirsek wrote: 04/01/2021 02:48 Citroen vozi cestom sa prvenstvom prolaza. Sa sporednog puta auto ceka golf da se ukljuci.
Citroen da zmigavac da ce skrenuti desno, golf krene da se ukljucuje. Citroen se predomisli i ne skrene desno nego produzi pravo, nastane sudar. Ko je kriv ?
E jesi dao primjer svaka ti cast. Pa golf, ali ne prica ovdje niko o tome. Ja pricam o tome da ovi kazu da ne smijes uco u kruzni ako neko u njemu ima, jer je on na putu sa prvenstvom. Da, ne mozes, ako ces svojim ulaskom u kruzni presjeci njegovu putanju i izazvati sudar. Tada si kriv
Ali imas pravo uci u kruzni iako ima auta unutra ako ne ugrozavas nikog

Mozda sam i ja pogresno razumio al ovdje sam shvatio da neko prica da ne moues uci i kruzni ako je npr auto u unutrasnjoj traci, a vamjska slobodna. To je isto kao da na cesti sa 2 trake koja ima prvenstvo, ti se ukljucujes sa sporedne, ide kolona auta u lijevoj traci i ti kao moras cekat da prodju da se ukljucis.. naravmo pazis da neko ms predje u desnu, ali nemas sta cekati da se isprazni
Kako je golf kriv ako je citroen davao pogresnu signalizaciju ?
Ja sam shvatio da je diskusija da li je onaj ko je na kruznom kriv ili nevin, makar i napravio prekrsaj i tako izazvao sudar, jer se nalazi na cesti sa prvenstvom prolaza i to mu je alibi za svako krsenje propisa u slucaju sudara sa autima koja se ukljucuju na kruzni. Meni je isto da li je neko nepropisno skrenuo iz unutrasnje u vanjsku i udario u auto koje je vec bilo u vanjskoj ili nepropisno skrenuo i udario u auto koje se tek ukljucilo u vanjsku i kruzni tok. Zato jer njegovo skretanje u vanjsku nije ocekivano/dozvoljeno tako da mu po toj logici niko nije uzeo prednost posto on tu nije ni trebao biti.
tempuser

#20103 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

mirsek wrote: 04/01/2021 03:30 Meni je isto da li je neko nepropisno skrenuo iz unutrasnje u vanjsku i udario u auto koje je vec bilo u vanjskoj ili nepropisno skrenuo i udario u auto koje se tek ukljucilo u vanjsku i kruzni tok. Zato jer njegovo skretanje u vanjsku nije ocekivano/dozvoljeno tako da mu po toj logici niko nije uzeo prednost posto on tu nije ni trebao biti.
O tome se radi! :thumbup:
Kako možes uzeti prednost ako se uključuješ u vanjsku traku nekome ko se kreće unutrašnjom trakom i kojem je na tom mjestu nije dozvoljeno da se prestroji u vanjsku?!?!?!? E tu misteriju još niko nije objasnio! :-)

Image

Zasad sam ovdje pročitao razne elaborate da se iz unutrašnje trake može preko pune isključiti iz kružnog toka, da je dovoljno samo započeti prestrojavanje preko isprekidane, da puna ne važi ako je auto duži od isprekidane, da možeš voziti po punoj zbog gabarita vozila, da puna na putu s pravom prvenstva nema nikakve važnosti, da puna ne važi jer je naknadno docrtana, da puna ne važi jer je Gjuraj Feta sagradio dezovoljeni priključak na kružni tok! Samo proberi šta ti paše! :D
nepass1

#20104 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

muha_sa wrote: 03/01/2021 09:38
c0de wrote: 03/01/2021 09:33 E, a kako se vozi kružnim tokom?
Ko prije uleti njegovo je :lol:
Bgm ja uletio jutros, kad trola ulijece, jebi ga koci pustaj ga. Gleda me lola ko haj ako smijes.
c0de

#20105 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by c0de »

A sta zakon kaze ako se vozi sredinom kruznog toka?
Laplace

#20106 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 01:50
JavierBosnia wrote: 04/01/2021 00:00
vjeshalica wrote: 03/01/2021 21:33 Znak prvenstva prolaza vrijedi za obadvije trake unutar toka, jedino sto se moze desiti je da prilikom prestrojavanja dodje do udaranja, ali to je vec radnja u saobracaju a ne oduzimanje prvrnstva u smislu kaznjavanja
Nikakva vanjska traka nema prednost u odnosu na unutrasnju
Ljubicice moja, pa ako je auto u kruznom dovoljno udaljen od mene da ga ne usporavam svojim ukljucivanjem, ja se trebam i moram ukljuciti ako procjenim da ima dovolkno vremena da i ja udjem a da njega ne ometam.
Isto tako ako auto ide unutrasnjom trakom cak i da je tacno ispred mene ja imam pravo da se ukljucim u vanjsku traku opet ako ga ne ugrozavam

Pobogu necu cekati da se isprazni kruzni da bih ja usao
Poceli smo pricati o kretanju unutar kruznog a ne o ukljucivanju u isti. Jos jednom procitaj svoju izvalu da vanjska ima prednost u odnosu na unutrasnju i moj odgovor na to.
Znak prvenstva prolaza vrijedi za sve trake u kruznom toku, taman da ih ima 4,5 nebitno...
Kruzni tok je za novokomponovane vozace kompleksna stvar jer za pocetak nemaju pojma o osnovnim stvarima tako da im se uobicajne proste radnje u saobracaju dodatno usloznjavaju s vremenom jer zive u ubjedjenju da su u pravu, a nisu.
Pa, ako se vozilo kreće unutrašnjom trakom i hoće se isključiti, mora bar presjeći vanjsku (u slučaju kad je samo jedna isključna - u stvari se tad mora prestrojiti u vanjsku). Ako se u tom trenutku vanjskom trakom kreće auto, logično je da ima prednost jer je na svojoj traci. Vozač u unutrašnjoj može da se prestroji u vanjsku jedino ako je ona prazna (ili se može prestrojiti a da ne omete saobraćaj u traci u koju se prestrojava), isto kao što se i vozač vanjske može prestrojiti u unutrašnju samo ako je ona prazna(ili se može prestrojiti a da ne omete saobraćaj u traci u koju se prestrojava).

Ne može kamion tek tako da presiječe vanjsku traku ne vodeći računa o saobraćaju u njoj.
tempuser

#20107 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 01:50 Kruzni tok je za novokomponovane vozace kompleksna stvar jer za pocetak nemaju pojma o osnovnim stvarima tako da im se uobicajne proste radnje u saobracaju dodatno usloznjavaju s vremenom jer zive u ubjedjenju da su u pravu, a nisu.
Upravo tako! Za njih je obična puna linija nerješiva misterija, šta znači i čemu služi, a rasrpavljaju o krućnom toku, mrljavim linijama i nelegalnim priključcima! :lol:
vjeshalica

#20108 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 04/01/2021 08:45
Pa, ako se vozilo kreće unutrašnjom trakom i hoće se isključiti, mora bar presjeći vanjsku (u slučaju kad je samo jedna isključna - u stvari se tad mora prestrojiti u vanjsku). Ako se u tom trenutku vanjskom trakom kreće auto, logično je da ima prednost jer je na svojoj traci. Vozač u unutrašnjoj može da se prestroji u vanjsku jedino ako je ona prazna (ili se može prestrojiti a da ne omete saobraćaj u traci u koju se prestrojava), isto kao što se i vozač vanjske može prestrojiti u unutrašnju samo ako je ona prazna(ili se može prestrojiti a da ne omete saobraćaj u traci u koju se prestrojava).

Ne može kamion tek tako da presiječe vanjsku traku ne vodeći računa o saobraćaju u njoj.
Pogresno upotrebljavate termine
Nema vanjska prednost u odnosu na unutrasnjost
Tu i ako odalamis lika to nije oduzimanje prvenstva vec pogresno prestrojavanje, brkate pojmove i pravila
Ja mogu iz vanjske da se prestrojim u unutrasnju i sta onda? Isto mogu da odvalim nekoga ako ne pratim i sta onda? Ko je kriv? Naravno da sam ja u tom slucaju kriva i da nisam pravilno se prestrojila...
Mijesate pojam presteojavanja i oduzimanja prvenstva ja to drvim vec 2 stranice i opet se pojedincima mora crtati

Uzmi za primjer glavnu cestu i da ja hocu iz srednje trake da se iskljucim udesno na nekoj od raskrsnica, naravno da nemam pravo nekome presjeci putanju ko je u desnoj vec trazim pogodan trenutak i nacin da se prestrojim postepeno do iskljucivanja udesno..ista stvar je ovdje...
Dakle nema oduzimanja prvenstva to je izmisljotina novokomponovana da je vanjska traka sa prvenstvom u odnosu na unutrasnju...samo pri udaru dok su oba vozila u toku, to je pogresno prestrojavanje a ne oduzimanje prvenstva
Jer u tom slucaju bi traka lijevo iliti unutrasnja bila oznacena kao sporedni put sto nigdje na svijetu nije zabiljezeno
tempuser

#20109 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 04/01/2021 08:45 Ne može kamion tek tako da presiječe vanjsku traku ne vodeći računa o saobraćaju u njoj.
Ne može kamion tek tako da presječe vanjsku traku sve da nema nikoga oko njega.

7. Saobraćaj na raskrsnici

Član 50.
1) Vozač koji se približava raskrsnici mora da vozi s povećanom opreznošću, koja odgovara uslovima saobraćaja na raskrsnici.
...
(3) Vozač je dužan da pred raskrsnicom vozilom zauzme položaj na dovoljnoj udaljenosti, na onoj saobraćajnoj traci kojom mora da prođe kroz raskrsnicu.
vjeshalica

#20110 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

c0de wrote: 04/01/2021 08:05 A sta zakon kaze ako se vozi sredinom kruznog toka?
Pa ne drzis putanju u svojoj traci to su peglaci sa magistrala itd...msm ti modeli debila
tempuser

#20111 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 09:06 Ja mogu iz vanjske da se prestrojim u unutrasnju i sta onda? Isto mogu da odvalim nekoga ako ne pratim i sta onda? Ko je kriv? Naravno da sam ja u tom slucaju kriva i da nisam pravilno se prestrojila...
Mijesate pojam presteojavanja i oduzimanja prvenstva ja to drvim vec 2 stranice i opet se pojedincima mora crtati
A šta ćemo kad između dvije trake imaš punu, kad ne možeš, odnosno kad ne smiješ da se iz unutrašnje prestrojiš u vanjsku, jel to i dalje nepravilo prestrojavanje i jel ti onda neko uzima prednost, ili je to nepoštovanje saobraćane signalizacije, a profesore Lindov? Toliko o mješanju pojmova! :mrgreen:

Image

Kao što napisah, za neke je puna linija nesavladivo gradivo!
Last edited by tempuser on 04/01/2021 10:06, edited 1 time in total.
Laplace

#20112 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

tempuser wrote: 04/01/2021 09:08
Laplace wrote: 04/01/2021 08:45 Ne može kamion tek tako da presiječe vanjsku traku ne vodeći računa o saobraćaju u njoj.
Ne može kamion tek tako da presječe vanjsku traku sve da nema nikoga oko njega.

7. Saobraćaj na raskrsnici

Član 50.
1) Vozač koji se približava raskrsnici mora da vozi s povećanom opreznošću, koja odgovara uslovima saobraćaja na raskrsnici.
...
(3) Vozač je dužan da pred raskrsnicom vozilom zauzme položaj na dovoljnoj udaljenosti, na onoj saobraćajnoj traci kojom mora da prođe kroz raskrsnicu.
:thumbup:
vjeshalica

#20113 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 04/01/2021 09:28
:thumbup:
Na kojem dijelu puta vrijedi ovaj znak desno? Mozda budes shvatio zasto vanjska nema prvenstvo u odnosu na unutrasnju

Image
tempuser

#20114 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 10:03 Na kojem dijelu puta vrijedi ovaj znak desno? Mozda budes shvatio zasto vanjska nema prvenstvo u odnosu na unutrasnju
Image
Imamo novi detalj!!!!! :navijacica: Pravo prvenstva sad zavisi od zabrana saobraćaja sa vozlima preko 3,5T!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

A šta ćemo kad između dvije trake imaš punu? :D

Image
Last edited by tempuser on 04/01/2021 10:11, edited 2 times in total.
holowey

#20115 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

ako je puna nije zid
tempuser

#20116 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

holowey wrote: 04/01/2021 10:08 ako je puna nije zid
Možda bi neki lakše razumjeli šta je puna linija da je umesto nje zid! ;-)
Laplace

#20117 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

holowey wrote: 04/01/2021 10:08 ako je puna nije zid
Šteta.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20118 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by un1ted »

Zadrtost :) Niti jedna nesreca se nije desila radi pune, ili znaka, vec radi niza okolnosti pa tako i ovdje:

1. automobil se NIJE mogao uključiti sve dok ne propusti SVA VOZILA S pravom prvenstva
2. kamion se NIJE mogao isključiti preko pune, odnosno u prekršaju je.

Je li ovo dovoljno da završimo raspravu?
EasyMan

#20119 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by EasyMan »

Zar pravila nisu napisana da se krse? 8-)
tempuser

#20120 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

un1ted wrote: 04/01/2021 10:20 Zadrtost :) Niti jedna nesreca se nije desila radi pune, ili znaka, vec radi niza okolnosti pa tako i ovdje:

1. automobil se NIJE mogao uključiti sve dok ne propusti SVA VOZILA S pravom prvenstva
2. kamion se NIJE mogao isključiti preko pune, odnosno u prekršanju je.

Ovu konstataciju bi neki definisali kao paradoks.
Objasni kako kamion je koji se nije mogao isljučiti preko pune imao pravo prvenstva u odnosu na automobil!
JavierBosnia

#20121 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

un1ted wrote: 04/01/2021 10:20 Zadrtost :) Niti jedna nesreca se nije desila radi pune, ili znaka, vec radi niza okolnosti pa tako i ovdje:

2. kamion se NIJE mogao isključiti preko pune, odnosno u prekršaju je.

Nije. Pitam te ja zasto se nije mogao ukljuciti ako je njegova vanjska traka slobodna, a u unutrasnjoj se nalazi kamion koji nema pravo izaci tu?
tempuser

#20122 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 10:26
Nije. Pitam te ja zasto se nije mogao ukljuciti ako je njegova vanjska traka slobodna, a u unutrasnjoj se nalazi kamion koji nema pravo izaci tu?
To su izgleda za neke metafitička pitanja!
JavierBosnia

#20123 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

Ispade ovdje treba kruzni biti potpuno prazan da ti udjes, pa ono 1 po 1 auto u kruznom da se vozi ili jos gore ako si u unutrasnjoj za tebe ostala pravila ne vaze izlazis kako hoces.
Pa ovaj kamion i da je izlazio prema stadionu na isprekidanoj, a da je udario auto u vanjskoj opet bi bio kriv, a tek preko pune, jel tako tempuseru il grijesim?
tempuser

#20124 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 10:32 ...ili jos gore ako si u unutrasnjoj za tebe ostala pravila ne vaze izlazis kako hoces.
Pa ovaj kamion i da je izlazio prema stadionu na isprekidanoj, a da je udario auto u vanjskoj opet bi bio kriv, a tek preko pune, jel tako tempuseru il grijesim?
Da budemo porecizniji, za onog koji se kreće unutrašnjom trakom, ukoliko se drugi auto kreće vanjskom trakom puna linija važi, ukoliko se drugi auto uključuje u vanjsku traku tad puna linija ne važi! Ta puna linija je vrlo komplikovana, u svakoj situaciji drugačije važi, možda je zato komplikovana za razumjeti?! :D
Upravo tako, auto bi već "uveliko" bio u vanjskoj traci!
JavierBosnia

#20125 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

A da je Caddy ulazio sa tranzita i krenuo vanjskom, udari ga kamion iz unutrasnje koji je krenuo izaci u lijevu traku ka stadionu, jel onda caddy uzeo prvenstvo prolaza ili se opet racuna da je caddy bio u svojoj traci i da mu je ovaj presjekao put?
Caddy je dovoljno da kaze pa ja sam usao davno u kruzni i bio u svojoj traci, ko bi mu dokazao da nije tako :D
Post Reply