Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nosara

#401 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

Tokom 70-ih godina je oko polovine punoljetnih građana Jugoslavije posjedovalo pasoše i koristilo ih aktivno, zbog turizma, rada ili kupovine. Tako dolazi do pojave gastarbajtera, ali i famoznog šverca odjeće iz Trsta. Koliko su Jugosloveni voljeli putovati govori činjenica, da je 1976. godine država od 20 miliona stanovnika imala čak 16 miliona prelazaka sa jugoslovenskim pasošem.
Login7777

#402 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

rajv0sa wrote: 03/01/2021 16:21
nosara wrote: 03/01/2021 16:12 Pare u dzep, dobri stari

Image

i sretan put gdje god pozelis, istok, zapad, sjever, jug. Svugdje dobro dosao, bez viza, sumnjicavih pogleda i potcjenjivanja.
Jes jes moglo se ko i sad za tri stoje do istanbula. Ko je ba putovo, svaki stoti stanovnik imao pasoš, vrhunac turizma torbanje do trsta, pa štekanje u pet slojeva da ne oduzimaju graničari. To i jest vaš problem niste bili dio običnog svijeta, seljaka koji je morao 8 sati radit u fabrici pa opet 8 poljoprivredom da bi priuštio sebi 80' fiću, auto dizajniran 1957
Koristio sa za mega giga ljetovanje..khm za kupovinu jbenih farmerki u Trstu.
nosara

#403 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

Dogovorite se... Ili se nije imalo ili se kupovalo po Trstu. Ne more oboje. :D
Login7777

#404 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Image

Red za plin, pa će onda sa mega giga pasošem do Majorke.
drndalo

#405 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by drndalo »

Login7777 wrote: 03/01/2021 15:57
high_volume wrote: 03/01/2021 15:51
Login7777 wrote: 03/01/2021 15:46
The New York Times. April 13.1986

Image
Zato imamo današnje blagostanje predvođeno ekonomskim stručnjacima. Vjerujem da svi slijede tvoju mantru :-)

https://www.klix.ba/biznis/dw-o-ekonomi ... /210103045
Danas je BH ekonomija takođe u rasulu. To nije ništa novo.
Jedan od razloga i jeste naslijeđeni socijalistički "poduzetnički" mentalitet, san o državnim jaslama kao ideal.
Kako to kad ste uspjesno ukinuli mrski komunizam, komuniste i SKJ? Te uveli u Ustav trzisnu ekonomiju i blagostanje?
fijesta7

#406 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by fijesta7 »

Evo zašto je u Jugoslaviji bilo bolje nego danas

https://www.index.hr/magazin/clanak/evo ... 25798.aspx
drndalo

#407 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by drndalo »

nosara wrote: 03/01/2021 16:38 Dogovorite se... Ili se nije imalo ili se kupovalo po Trstu. Ne more oboje. :D
Kako ne kontas, nije se imalo hljeba jesti, kao ni kruha, sve bankrotiralo, 6 miliona zaposlenih viska kako debil prevede, pa da se prehranimo, svercovali kafu, farmerke i tene iz Trsta... Bile su jako ukusne posebno Wrangler farmerke, od njih se najbolje varivo kuhalo... Placali smo ih po 1 dinar u Testu, samo smo toliko imali, a kusur su nam vracali u naturi, iz straha da opet ne uzmemo sebi Zonu B...
nosara

#408 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

fijesta7 wrote: 03/01/2021 16:49 Evo zašto je u Jugoslaviji bilo bolje nego danas

https://www.index.hr/magazin/clanak/evo ... 25798.aspx
Dica su se igrala vanka. U toku godine bi izderali i prominili najmanje 4 para patika. Današnja dica se igraju doma. U toku godine, zbog rasta dioptrije, promine do 4 para naočala.

:lol:
rajv0sa

#409 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by rajv0sa »

drndalo wrote: 03/01/2021 16:53
nosara wrote: 03/01/2021 16:38 Dogovorite se... Ili se nije imalo ili se kupovalo po Trstu. Ne more oboje. :D
Kako ne kontas, nije se imalo hljeba jesti, kao ni kruha, sve bankrotiralo, 6 miliona zaposlenih viska kako debil prevede, pa da se prehranimo, svercovali kafu, farmerke i tene iz Trsta... Bile su jako ukusne posebno Wrangler farmerke, od njih se najbolje varivo kuhalo... Placali smo ih po 1 dinar u Testu, samo smo toliko imali, a kusur su nam vracali u naturi, iz straha da opet ne uzmemo sebi Zonu B...
Ovakav humor do sada nije viđen na ovom forumu
nikeze

#410 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Klix dans piše da odosmo u depresiju, Napuhano kao i za osamdesete
So What!

#411 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by So What! »

nosara wrote: 03/01/2021 14:14 Bile dobre plate, nemas gdje potrosit. Ne moze drzava uvest koliko narod ima para.

Danas, docim, guzva na kontejnerima za prikupljanje sekundarnih sirovina i u narodnim kuhinjama. Radni narod uziva u plodovima demokracije.
Druže, jedno je braniti neki vlastiti ideal, pa i pri tome se poslužiti cinizmom, ali ne ponuditi nijedan relevantan argument u ime odbrane svog ideala osim cinizma zaista te i ne čini nekim sagovornikom na temu, a mnogo upisa daješ.

Javne kuhinje postoje svagdje, pa tako postoje i kod nas, ali ja nikada niti sam čuo niti sam vidio za red ispred jedne.

Ispred kontejnera sam uglavnom viđao Rome, koji iz nekog razloga prednjače u sakupljanju sekundarnih sirovina.

Čuo sam ja priče, da i u onom sistemu, išla su dva radnika na jedan šaraf, jedan da zavrće, drugi da odvrće, ali svi znamo da je to cinizam i teška gluposti i recimo ne bi imalo smisla da vrtimo takve gluposti po temi.

Ako imaš nešto da navedeš i dokažeš da je SFRJ zaista bila ekonomski gigant, bujrum, ja uvijek volim poslušati nečije mišljenje.
So What!

#412 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by So What! »

nikeze wrote: 03/01/2021 17:52 Klix dans piše da odosmo u depresiju, Napuhano kao i za osamdesete
O današnjoj ekonomiji ne postoji nikakav mit kao superiornoj, čak šta više svi je pljujemo, samo što tekstovi i analize stranaca o domaćoj ekonomiji, bez problema dolaze do nas, što u vrijeme prije čedreset godina i nije bio slučaj.
visuljak

#413 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by visuljak »

Ne falite je puno a nemate pravo ni kuditi je jer niste napravili nista u svojim zivotima.
Login7777

#414 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Jedan lik u JNA, dobio preko strica koji je bio neka glavešina prije rata, bitnu poziciju za snabdijevanje tadasnjeg tuzlanskog korpusa. Sve hrane što vojnici nisu pojeli ili što ostane netaknuto i što se mahne sa haverima prodavao restoranima i slično. Kaže da je plivao u parama, danas bitan tajkun Dodika. Gradi pumpe po RS-u. Uvijek se rado sjeti Tuzle i love koju je zgrnuo u mega giga ekonomiji.
p206

#415 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by p206 »

Realno je da nikad više novca nije bilo u BiH nego sada, samo što je taj novac pokraden i nesrazmjerno podijeljen, za razliku u Jugoslaviji.

Moj otac kao vodoinstaleter Unioninvesta nikad ne bi mogao napraviti kuću koju je napravio, da je radio u BiH nego je gledao da što više ide na teren, pa su ga prvi put poslali u Prištinu, plata mu bila manja nego kad je bio u Sarajevu, kasnije gledao da ide na more, pa je radio u Dubrovniku, Splitu, Rijeci i kratko u Zagrebu...sa tom platom je mogao dići kredit i praviti kuću...nešto kasnije 83 je otišao u Irak i tu su ih plaćali u dolarima i to su prve veće pare koje je zaradio. Kao i 1990 u Rusiji.

Ja sad, sa poslom koji je plaćen iznad prosjeka u Sarajevu, ne mogu okrečiti što je on napravio. Jer je recimo građevinski materijal skup za plate koje se zarađuju u glavnom gradu, a vidim kako je u manjim mjestima jer često odem da obiđem ta mjesta iz znatiželje.
Takođe danas je nesigurnost glavni razlog odlaska ljudi, jer danas radiš sutra ko zna...u Jugoslaviji su uprave firmi imale pameti da uvežu sistem i da zadrže radna mjesta. Da nema te nesigurnosti , i pod cijenu manjih plata, sigurno 70% ljudi ne bi ni pomislilo da ide vani.
Onaj sistem ne bi mogao ostati do danas naravno...ali kad vidim da predsjednici ovih banana država ne mogu otići u Kongo ili Eritreju da ugovore izvoz bilo kojeg proizvoda dođe mi da povraćam... Niko im to u kapitalizmu ne brani..i sam Trump ode kod Arapa pa im uvali robu od nekog svog pajdaša.
nosara

#416 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

So What! wrote: 03/01/2021 18:50
nosara wrote: 03/01/2021 14:14 Bile dobre plate, nemas gdje potrosit. Ne moze drzava uvest koliko narod ima para.

Danas, docim, guzva na kontejnerima za prikupljanje sekundarnih sirovina i u narodnim kuhinjama. Radni narod uziva u plodovima demokracije.
Druže, jedno je braniti neki vlastiti ideal, pa i pri tome se poslužiti cinizmom, ali ne ponuditi nijedan relevantan argument u ime odbrane svog ideala osim cinizma zaista te i ne čini nekim sagovornikom na temu, a mnogo upisa daješ.

Javne kuhinje postoje svagdje, pa tako postoje i kod nas, ali ja nikada niti sam čuo niti sam vidio za red ispred jedne.

Ispred kontejnera sam uglavnom viđao Rome, koji iz nekog razloga prednjače u sakupljanju sekundarnih sirovina.

Čuo sam ja priče, da i u onom sistemu, išla su dva radnika na jedan šaraf, jedan da zavrće, drugi da odvrće, ali svi znamo da je to cinizam i teška gluposti i recimo ne bi imalo smisla da vrtimo takve gluposti po temi.

Ako imaš nešto da navedeš i dokažeš da je SFRJ zaista bila ekonomski gigant, bujrum, ja uvijek volim poslušati nečije mišljenje.
Evo slika, red ispred narodne kuhinje.

Image

https://www.slobodnaevropa.org/a/sve-vi ... 92631.html

Nikad nisam tvrdio da je SFRJ bila ekonomski gigant, ali u odnosu na ove banana drzave, bivse republike, bila je gigant nad gigantima, ne samo u ekonomiji.

Evo baja ruca iz kontejnera, nisam siguran da je Rom, ali vidim da jede.

Image

https://www.h-alter.org/vijesti/kontejn ... o-a-na-dnu

https://www.vecernji.hr/zagreb/kopanje- ... du-1245424

https://www.sjeverni.info/video-foto-tu ... tejnerima/

Obje slike su posljedica "demokratskih" promjena koje su drzavu za narod pretvorili u drzave za povlastene pojedince i protiv naroda, po pravilu.
So What!

#419 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by So What! »

nosara wrote: 03/01/2021 20:03 Evo slika, red ispred narodne kuhinje.

Image

Nikad nisam tvrdio da je SFRJ bila ekonomski gigant, ali u odnosu na ove banana drzave, bivse republike, bila je gigant nad gigantima, ne samo u ekonomiji.

Image

Obje slike su posljedica "demokratskih" promjena koje su drzavu za narod pretvorili u drzave za povlastene pojedince i protiv naroda, po pravilu.
Nije uopšte gigant ni za današnje zemlje, ljudi čekaju i u redu pred Slovenskom ambasadom druže, pa i u toj bivšoj jugoslovenskoj državi ljudi idu u narodnu kuhinju i rove po kontejnerima, a slike ljudi ispred kontejnera se mogu pronaći i postavljati bez većih problema i govoriti da su iz BiH.

Tema je mit o bivšoj Jugoslaviji i njenoj giga ekonomiji, državi koja je imala more dobrih stvari, ali laž da nije bilo nejednakosti i gladnih ljudi, između ostalog.
zrakomlat

#420 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by zrakomlat »

So What!

#421 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by So What! »

p206 wrote: 03/01/2021 19:34 Realno je da nikad više novca nije bilo u BiH nego sada, samo što je taj novac pokraden i nesrazmjerno podijeljen, za razliku u Jugoslaviji.

Moj otac kao vodoinstaleter Unioninvesta nikad ne bi mogao napraviti kuću koju je napravio, da je radio u BiH nego je gledao da što više ide na teren, pa su ga prvi put poslali u Prištinu, plata mu bila manja nego kad je bio u Sarajevu, kasnije gledao da ide na more, pa je radio u Dubrovniku, Splitu, Rijeci i kratko u Zagrebu...sa tom platom je mogao dići kredit i praviti kuću...nešto kasnije 83 je otišao u Irak i tu su ih plaćali u dolarima i to su prve veće pare koje je zaradio. Kao i 1990 u Rusiji.

Ja sad, sa poslom koji je plaćen iznad prosjeka u Sarajevu, ne mogu okrečiti što je on napravio. Jer je recimo građevinski materijal skup za plate koje se zarađuju u glavnom gradu, a vidim kako je u manjim mjestima jer često odem da obiđem ta mjesta iz znatiželje.
Takođe danas je nesigurnost glavni razlog odlaska ljudi, jer danas radiš sutra ko zna...u Jugoslaviji su uprave firmi imale pameti da uvežu sistem i da zadrže radna mjesta. Da nema te nesigurnosti , i pod cijenu manjih plata, sigurno 70% ljudi ne bi ni pomislilo da ide vani.
Onaj sistem ne bi mogao ostati do danas naravno...ali kad vidim da predsjednici ovih banana država ne mogu otići u Kongo ili Eritreju da ugovore izvoz bilo kojeg proizvoda dođe mi da povraćam... Niko im to u kapitalizmu ne brani..i sam Trump ode kod Arapa pa im uvali robu od nekog svog pajdaša.
Pa problem tranzicijskih zemalja je oligarhija koje ni BiH nije lišena, nismo baš kao u neke zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, ali je ima.

Manja mjesta su probujala, nakon rata, ne sva, ali jedan značajan dio, pogotovo ona koja su bila vezana za neki regionalni centar. Najveći dio sela je vidio, asfalt, rasvjetu i komunalne usluge tek nakon rata, a jedan dobar dio manjih gradova u ZDK i TK se dobro razvio nakon rata. Tešanj i Gračanica su napravili više industrijskih zona i proširili postojeće.

U Jugoslavij, upravo najbolje je prolazio stalež radnika vleikih preduzeća, njih je bilo mnogo, ali nisu bili većina, ali upravo su oni mogli ostvariti neke benefite i živjeti lijepim životom jedne solidne srednje klase. Priče o dodjeli stanova, odlasku na more i 13. plati su upravo priče koje je ovaj stalež društva proživljavao.

Ovaj stalež je ujedno bio i pismen, pa je tako i ostala uspomena na ovaj, poprilično lijep život za to vrijeme. Život ljudi na selu (ne svakom naravno) je bio znatno drugačiji, skromniji, jednostavniji i sa manje modernih benefita. Moguće je naravno bilo, napraviti nešto više od života, ali masovna jugoslovenska emigracija je upravo sa sela odlazila u zemlje Zapadne Evrope.

To je dio koje ljudi kojima je bilo dobro ne vide u cijeloj toj priči, a sama činjenica da prosječan Jugosloven i nije baš mnogo putovao, poznavao život izvan svoje zemlje, jednostavno nije mogao znati za bolje, pa mu je i u Jugoslaviji bilo sasvim dobro.

Što se tiče ideja o prodaji proizvoda Eritreji i Gani, to je teško, jer te zemlje i nemaju baš novca, pa Trump prodaje oružje bogatim Arapima, a ne siromašnim zemljama. S druge strane, naše kompanije još uvijek posluju sa inostrastvom i to baš one koje su ostale iz Jugoslavije, recimo 2017. godine, Energoinvest je dobio posao izgradnje dalekovoda u dužini od 114 kilometara.
zrakomlat

#422 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by zrakomlat »

So What! wrote: 03/01/2021 23:00
p206 wrote: 03/01/2021 19:34 Realno je da nikad više novca nije bilo u BiH nego sada, samo što je taj novac pokraden i nesrazmjerno podijeljen, za razliku u Jugoslaviji.

Pa problem tranzicijskih zemalja je oligarhija koje ni BiH nije lišena, nismo baš kao u neke zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, ali je ima.

Manja mjesta su probujala, nakon rata, ne sva, ali jedan značajan dio, pogotovo ona koja su bila vezana za neki regionalni centar. Najveći dio sela je vidio, asfalt, rasvjetu i komunalne usluge tek nakon rata, a jedan dobar dio manjih gradova u ZDK i TK se dobro razvio nakon rata. Tešanj i Gračanica su napravili više industrijskih zona i proširili postojeće.

U Jugoslavij, upravo najbolje je prolazio stalež radnika vleikih preduzeća, njih je bilo mnogo, ali nisu bili većina, ali upravo su oni mogli ostvariti neke benefite i živjeti lijepim životom jedne solidne srednje klase. Priče o dodjeli stanova, odlasku na more i 13. plati su upravo priče koje je ovaj stalež društva proživljavao.

Ovaj stalež je ujedno bio i pismen, pa je tako i ostala uspomena na ovaj, poprilično lijep život za to vrijeme. Život ljudi na selu (ne svakom naravno) je bio znatno drugačiji, skromniji, jednostavniji i sa manje modernih benefita. Moguće je naravno bilo, napraviti nešto više od života, ali masovna jugoslovenska emigracija je upravo sa sela odlazila u zemlje Zapadne Evrope.

To je dio koje ljudi kojima je bilo dobro ne vide u cijeloj toj priči, a sama činjenica da prosječan Jugosloven i nije baš mnogo putovao, poznavao život izvan svoje zemlje, jednostavno nije mogao znati za bolje, pa mu je i u Jugoslaviji bilo sasvim dobro.

Što se tiče ideja o prodaji proizvoda Eritreji i Gani, to je teško, jer te zemlje i nemaju baš novca, pa Trump prodaje oružje bogatim Arapima, a ne siromašnim zemljama. S druge strane, naše kompanije još uvijek posluju sa inostrastvom i to baš one koje su ostale iz Jugoslavije, recimo 2017. godine, Energoinvest je dobio posao izgradnje dalekovoda u dužini od 114 kilometara.
:thumbup:
nosara

#423 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nosara »

So What! wrote: 03/01/2021 22:47
nosara wrote: 03/01/2021 20:03 Evo slika, red ispred narodne kuhinje.

Image

Image

Nije uopšte gigant ni za današnje zemlje, ljudi čekaju i u redu pred Slovenskom ambasadom druže, pa i u toj bivšoj jugoslovenskoj državi ljudi idu u narodnu kuhinju i rove po kontejnerima, a slike ljudi ispred kontejnera se mogu pronaći i postavljati bez većih problema i govoriti da su iz BiH.

Tema je mit o bivšoj Jugoslaviji i njenoj giga ekonomiji, državi koja je imala more dobrih stvari, ali laž da nije bilo nejednakosti i gladnih ljudi, između ostalog.
Trazio si argumente, dobio si ih. Ima toga more. Sve gore se zivi, ne pomaze vise sminka na les, smrdi grozno. :cry:
Posla sve manje, vani ce biti sve teze otici zbog korone, balkanski lonac lagano vri.

S Jugoslavijom smo bili na vrhu, to se desi jednom ili nijednom u istoriji nekog naroda. Sve nakon toga je logicna posljedica urodjene gluposti zbog koje se unistilo nesto sto je trebalo samo modifikovati.

I sta kazes, Energoinvest 2017. dobio posao? Otprilike tad su dobili redovnu platu posljednji put. :bih:
Ci-Nick

#424 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Ci-Nick »

Zanimljivo je da se decenijama pljuvala planska ekonomija i tržišna ekonomija hvalila do neba a sad smo stigli dotle da bi se ta tržišna ekonomiju bez "planske kamate" i kredita bez pokrića urušila u par mjeseci.
Što bi Merlin rekao,.. sve je laž....
sinuhe

#425 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by sinuhe »

Gdje nestadose komunisti. Ekonomija i drzava mogu propasti ali gdje su komunisti i njihova djeca?
U Americi je ljevica jaca nego na Balkanu.
Post Reply