Snajperisti u Sarajevu..
-
tetka762
#5626 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisam često nosio snajper, najviše sam ga imao na južnom bojištu 91/92. Ovo je možda glupo reći iz snajpera sam pucao samo kad sam morao.
-
Valter Gustav
#5627 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jesam bio sam.Jesi li cuo za night vision genije?Procitaj malo na internetu.tetka762 wrote: ↑03/01/2021 14:40Nisam, jesi ti?Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 07:04Jesi li ikada strazario po noci?Kada prnes cuje se kao grom a kamoli pucanj iz prigusivaca.
Možeš nam pojasniti kako ćeš znati/znaš koliko ima stražara da bi mogao rasporediti dvojicu na jednog?![]()
Do Special Forces use crossbows?
Special forces in both Greece and Turkey also continue to employ the crossbow. Spain's Green Berets still use the crossbow as well. ... The Indian Navy's Marine Commando Force were equipped until the late 1980s with crossbows supplied with cyanide-tipped bolts, as an alternative to suppressed handguns.
-
tetka762
#5628 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro oprosti, nemoj se ljutiti.Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 15:27Jesam bio sam.Jesi li cuo za night vision genije?Procitaj malo na internetu.tetka762 wrote: ↑03/01/2021 14:40Nisam, jesi ti?Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 07:04
Jesi li ikada strazario po noci?Kada prnes cuje se kao grom a kamoli pucanj iz prigusivaca.
Možeš nam pojasniti kako ćeš znati/znaš koliko ima stražara da bi mogao rasporediti dvojicu na jednog?![]()
Special forces in both Greece and Turkey also continue to employ the crossbow. Spain's Green Berets still use the crossbow as well. ... The Indian Navy's Marine Commando Force were equipped until the late 1980s with crossbows supplied with cyanide-tipped bolts, as an alternative to suppressed handguns.
- MorningStar
#5629 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kad setas sad se obavezno okreci da te nebi zik iz sjene ovaj specijalac sa strijelomtetka762 wrote: ↑03/01/2021 15:39Dobro oprosti, nemoj se ljutiti.Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 15:27Jesam bio sam.Jesi li cuo za night vision genije?Procitaj malo na internetu.
-
jefff
#5630 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Istina nezvanicno je pravilo da se zarobljenim snajperistima presudjuje na licu mjesta.
Jedna epizoda iz drugog svijetskog rata donekle u vezi sa tim pravilom.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Biscari_massacre
-
tetka762
#5631 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mog’o bi nas obadvojicu žiktetka762 wrote: ↑03/01/2021 15:39Dobro oprosti, nemoj se ljutiti.Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 15:27Jesam bio sam.Jesi li cuo za night vision genije?Procitaj malo na internetu.
Taj nigh vision je meni bez veze ali sigurno su ga sada usavršili. Istina, doduše ja sam ga koristio za vožnju bez svjetala niz Kobilovaču, nije mi se baš dojmio.
-
toska
#5632 Re: Snajperisti u Sarajevu..
spominjanje snajperskog djelovanja više djeluje kao odbrana od zločina na zarobljenicima. grupa Italijana je vodila odsudnu odbranu, okružena i na kraju se predala. ne spada u ovu temu uopšte.jefff wrote: ↑03/01/2021 20:03 Istina nezvanicno je pravilo da se zarobljenim snajperistima presudjuje na licu mjesta.
najviše mi upada u oči da su počinioci zločina green, vojnici bez prijašnjeg borbenog iskustva, par psihopata je dobilo svojih 5 minuta.
-
tetka762
#5633 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovi nisu bili snajperisti a i da jesu nema razlike. Ubiti zarobljenika je zločin i ovi američki šupci su trebali odguliti robiju samo za Amere nema ni Nurnberga ni Haga.jefff wrote: ↑03/01/2021 20:03 Istina nezvanicno je pravilo da se zarobljenim snajperistima presudjuje na licu mjesta.
-
Valter Gustav
#5634 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imaju sada night vision snajperi koji djeluju na ljutsku toplotu.Ako se nalazis iza grma moze te vidjeti.tetka762 wrote: ↑04/01/2021 00:12Mog’o bi nas obadvojicu žiktetka762 wrote: ↑03/01/2021 15:39Dobro oprosti, nemoj se ljutiti.Valter Gustav wrote: ↑03/01/2021 15:27
Jesam bio sam.Jesi li cuo za night vision genije?Procitaj malo na internetu.
Special forces in both Greece and Turkey also continue to employ the crossbow. Spain's Green Berets still use the crossbow as well. ... The Indian Navy's Marine Commando Force were equipped until the late 1980s with crossbows supplied with cyanide-tipped bolts, as an alternative to suppressed handguns.![]()
Taj nigh vision je meni bez veze ali sigurno su ga sada usavršili. Istina, doduše ja sam ga koristio za vožnju bez svjetala niz Kobilovaču, nije mi se baš dojmio.
-
toska
#5635 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Valter Gustav imala je i JNA slično, naravno ne današnje kvalitete, a samim tim i vrs.
znam zato jer sam imao gađanje iz istog, koristili smo AK umjesto PASPa, naše AK su imale nosače za optiku, izviđačka četa jna. bilo je i velikih durbina, dvogleda, radi se o pojačivačima svjetlosti-edit.
gađanje je vršeno na 100 m u obicnu metu,
holandske proizvodnje, a kasnije sam čuo da je isto radio i Zrak po licenci.
da malo i pojasnim: davali skroz jednobojnu zelenu sliku, radili na nestandardne baterije kratkog vijeka, a još velika mana im je bila jer se nisu smjeli izlagati jakoj svjetlosti, to je vjerovatno u praksi jako otežavalo upotrebu. nišani su imali samo jednu svijetleću uspravnu liniju do pola tkz. končanica.
edit: izbrisao da se radi o IC uređajima
znam zato jer sam imao gađanje iz istog, koristili smo AK umjesto PASPa, naše AK su imale nosače za optiku, izviđačka četa jna. bilo je i velikih durbina, dvogleda, radi se o pojačivačima svjetlosti-edit.
gađanje je vršeno na 100 m u obicnu metu,
holandske proizvodnje, a kasnije sam čuo da je isto radio i Zrak po licenci.
da malo i pojasnim: davali skroz jednobojnu zelenu sliku, radili na nestandardne baterije kratkog vijeka, a još velika mana im je bila jer se nisu smjeli izlagati jakoj svjetlosti, to je vjerovatno u praksi jako otežavalo upotrebu. nišani su imali samo jednu svijetleću uspravnu liniju do pola tkz. končanica.
edit: izbrisao da se radi o IC uređajima
Last edited by toska on 05/01/2021 04:09, edited 1 time in total.
-
Valter Gustav
#5636 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znam da je JNA imala.Razlika izmedju ovih je sto ako si iza grma ili granja moze te vidjeti.
-
toska
#5637 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Valter Gustav, moja greška sorry, google sve zna... koja budala je mene učila da ti optoelektronski uređaji rade po principu registrovanja infracrvenog spektra
vjerovatno je pomješano sa aktivnim IC noćnim osmatranjem.
fino objašnjenje https://www.lovac.info/lovacko-oruzje-o ... acije.html
jesu pasivni, ali nisu IC, radi se o pojačivačima svjetlosti i dan danas su u proizvodnji, ali nisu Thermal night vision "sistemi koriste infracrvenu energiju srednje ili duge talasne dužine. Termovizijski snimci su pasivni i osjete samo razlike u toplini."
fino objašnjenje https://www.lovac.info/lovacko-oruzje-o ... acije.html
jesu pasivni, ali nisu IC, radi se o pojačivačima svjetlosti i dan danas su u proizvodnji, ali nisu Thermal night vision "sistemi koriste infracrvenu energiju srednje ili duge talasne dužine. Termovizijski snimci su pasivni i osjete samo razlike u toplini."
- Nekako s proljeća
#5638 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kaže mi on ,@Tromblon da je bio u onoj Spajića farma akciji kada se nadošla rijeka forsirala kao dionica šunjanja neprijatelju, pominje Sašu da mu je geler valjda komad guza odvalio, a on sam nešto metala pokupio po nozi, čizma bila topla od krvi, tek poslije skont'o. Poslije se u miru skontalo i za nastranost jednog ranjenika , valjda i zvanično sudski. Znaš njega,
se dok je to on na svoj način iznosio.
A u vezi pogibije Karla u Otesu, prepričane priče iz usta njegovog saborca Miličevića, nakon što je onesposobio jedno oklopno vozilo tenk ili pragu, ili oboje, minobacačke granate su im napravile dar-mar. Kod jednog izvlačenja preživjelih iz tog granatiranja, izložio se pješadiji u okolini. Navodno da ga je optika neprijatelja ubila. Zato i komentarišem na ovoj temi, a nešto baš i ne vladam sa relevantnijim informacijama, a volio bih znati. Ako je optika u pitanju, onda ima smisla to staviti u fokus.
A u vezi pogibije Karla u Otesu, prepričane priče iz usta njegovog saborca Miličevića, nakon što je onesposobio jedno oklopno vozilo tenk ili pragu, ili oboje, minobacačke granate su im napravile dar-mar. Kod jednog izvlačenja preživjelih iz tog granatiranja, izložio se pješadiji u okolini. Navodno da ga je optika neprijatelja ubila. Zato i komentarišem na ovoj temi, a nešto baš i ne vladam sa relevantnijim informacijama, a volio bih znati. Ako je optika u pitanju, onda ima smisla to staviti u fokus.
-
Tromblon
#5639 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pvo za "nastranost" što si spomenuo je grozna priča. Jedna rekla-kazala namještaljka zbog koje si je jedan čovjek i nekada sjajan borac oduzeo život. I nikakvog sudskpg epiloga nije bilo. Ali, nije ni mjesto, ni tema.Nekako s proljeća wrote: ↑05/01/2021 11:01 Kaže mi on ,@Tromblon da je bio u onoj Spajića farma akciji kada se nadošla rijeka forsirala kao dionica šunjanja neprijatelju, pominje Sašu da mu je geler valjda komad guza odvalio, a on sam nešto metala pokupio po nozi, čizma bila topla od krvi, tek poslije skont'o. Poslije se u miru skontalo i za nastranost jednog ranjenika , valjda i zvanično sudski. Znaš njega,se dok je to on na svoj način iznosio.
- Nekako s proljeća
#5640 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eto vidiš..a drago mi je da si mi ukazao da tu stvari nisu baš onakve kako ih drugi predstave. Jašta, još jedan koji nije preživio mir.
- Dozer
#5641 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prvi na slici nije iz Specijalne, ostala 2 iza njega jesu.tetka762 wrote: ↑03/01/2021 14:44Ne mogu da vjerujem da mu post nije obrisan. Još mene pita jesam bio u šumi, vidi mu specijalaca samo im koplja faleNekako s proljeća wrote: ↑03/01/2021 13:29Vjeruj da se kod nas na sarajevskom ratištu ili bar među desetinama hiljada VOJNIKA i tisućama policajaca , vazda može naći primjer koji će Stalonea juniora, seniora i td., otresti k'o slinu.
![]()
![]()
- Nekako s proljeća
#5642 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mitraljezac sa trga će ti tvrditi suprotno ako se zakači na udicu. Bar je ostao pri mišljenju da je sa optikom umjesto Delalića zapravo Ademović. Na ''osi'' piše ''Jež'' ali on nije siguran da je riječ o borcu protivoklopnjaku Ademu. Za rahmetli Ramiza Salčina nije bilo rasprave.
Halali, isključi komentar od @tetejcatetke ruski model ...on se zakačio za neke lovačke sprave i harpune. Ispade da se podsmijava našim braniocima sa slike, a nije tako, ustaša jest' ali je i fajter.
Halali, isključi komentar od @tetejcatetke ruski model ...on se zakačio za neke lovačke sprave i harpune. Ispade da se podsmijava našim braniocima sa slike, a nije tako, ustaša jest' ali je i fajter.
- Dozer
#5643 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mah... NightVision podrazumijeva nekoliko sprava, i to razlicitih, a sve spadaju pod taj termin.
Imamo aktivne (IC) i pasivne nocne optike (nisani, durbini/teleskopip, dvogledi).
IC (IR) optike rade na principu koji sugerise i njihovo ime, tj. na bazi Infracrvenog spektra, dok pasivne rade na principu pojacavanja dostupne svjetlosti (mjesec, zvijezde i bilo koji drugi izvor svjetlosti).
Imamo i trecu vrstu, a to su termalne optike koje putem laserskog snopa detektuju toplotu tijela (ili bilo cega). Ove optike su toliko napredovale da danas neke jace verzije mogu ocitati toplot tijela cak i iza betonskog zida.
Cetvrta vrsta su elektronske optike, koje su (a ne moraju biti) kombinacija neke od prethodnih tehnika sa dodatnim digitalnim i senzorskim tehnikama kojima upravlja procesor. Zavisno od modela, ove optike su 2 ili 3 ili AllInOne varijante, pri cemu primarno imaju inkorporiran laserski daljinar i elektronsko izracunavanje nisanske tacke sa samopodesavanjem koncanice, sve za dedicated zrno, a onda se na ovo dodaju i mjerac vjetra, pa i neka Night i/ili Thermal Vision varijanta.
Podrazumijevano, ovo nisu ni mali, a ni tako lagani uredjaji, ali kod utreniranog strijelca i s dobrim kalibrom mogu biti nightmare tokom kompletna 24h, i to bez potrebe za spoterom. Dakle, samo 1 covjek, sam, s ovim moze praviti dar-mar na daljinama do 500-600m.
Imamo aktivne (IC) i pasivne nocne optike (nisani, durbini/teleskopip, dvogledi).
IC (IR) optike rade na principu koji sugerise i njihovo ime, tj. na bazi Infracrvenog spektra, dok pasivne rade na principu pojacavanja dostupne svjetlosti (mjesec, zvijezde i bilo koji drugi izvor svjetlosti).
Imamo i trecu vrstu, a to su termalne optike koje putem laserskog snopa detektuju toplotu tijela (ili bilo cega). Ove optike su toliko napredovale da danas neke jace verzije mogu ocitati toplot tijela cak i iza betonskog zida.
Cetvrta vrsta su elektronske optike, koje su (a ne moraju biti) kombinacija neke od prethodnih tehnika sa dodatnim digitalnim i senzorskim tehnikama kojima upravlja procesor. Zavisno od modela, ove optike su 2 ili 3 ili AllInOne varijante, pri cemu primarno imaju inkorporiran laserski daljinar i elektronsko izracunavanje nisanske tacke sa samopodesavanjem koncanice, sve za dedicated zrno, a onda se na ovo dodaju i mjerac vjetra, pa i neka Night i/ili Thermal Vision varijanta.
Podrazumijevano, ovo nisu ni mali, a ni tako lagani uredjaji, ali kod utreniranog strijelca i s dobrim kalibrom mogu biti nightmare tokom kompletna 24h, i to bez potrebe za spoterom. Dakle, samo 1 covjek, sam, s ovim moze praviti dar-mar na daljinama do 500-600m.
-
PM72
#5644 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 13:13 Mitraljezac sa trga će ti tvrditi suprotno ako se zakači na udicu. Bar je ostao pri mišljenju da je sa optikom umjesto Delalića zapravo Ademović. Na ''osi'' piše ''Jež'' ali on nije siguran da je riječ o borcu protivoklopnjaku Ademu. Za rahmetli Ramiza Salčina nije bilo rasprave.
Ja ti ispao som?
- Nekako s proljeća
#5645 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tehnologija te vrste se vjerovatno više koristila u snagama unprofora, sarajevski aerodrom prati arhiv koji uključuje uređaje za noćno osmatranje i kretanje. Kod nas je mislim ''pasiva'' bila najzastupljeniji uređaj uz zaduženu pušku. Vjerujem da je od 1992 do 1995 stanje na tom polju opreme popravljeno, a 1992. je priča za sebe, ko je šta imao na raspolaganju to je bilo to. Specijalne jedinice su u startu imali ''konja'' za trku. Boga mi i u tom antisnajperkom ratu i ginuli i bili ranjavani. Mada sam ja i dalje laičkog mišljenja da je čovjek a ne mts ključni faktor, dobra tehnologija u pravim rukama je prava stvar.
- Nekako s proljeća
#5646 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nema veze, i ja sam svjesno zagrizao ne bi li se prebacili na Mojmilo, svakako me zanima položaj šiljenja optikom sa JNA položaja na Rezervoaru do juna 1992. Rahmetli Enver Šakić je ubijen u B-fazi a Eniz u C-fazi, da vidimo šta je od optike došlo sa Rezervoara a šta eventualno iz Mlađana.

A privatnom porukom mi potvrđuje da jeste Adem a nije Delalić. O mjesto lokacije smo našrživali i nisam siguran da smo je tačno locirali.
Last edited by Nekako s proljeća on 06/01/2021 17:52, edited 1 time in total.
- Dozer
#5647 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To se podrazumijeva. Tehnika i tehnologija su mrtvi bez ljudi. Dzaba ti pasiva ili NV ili 12,7 ako to nema ko da koristi ili ako ne zna da koristi.Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 13:54 Tehnologija te vrste se vjerovatno više koristila u snagama unprofora, sarajevski aerodrom prati arhiv koji uključuje uređaje za noćno osmatranje i kretanje. Kod nas je mislim ''pasiva'' bila najzastupljeniji uređaj uz zaduženu pušku. Vjerujem da je od 1992 do 1995 stanje na tom polju opreme popravljeno, a 1992. je priča za sebe, ko je šta imao na raspolaganju to je bilo to. Specijalne jedinice su u startu imali ''konja'' za trku. Boga mi i u tom antisnajperkom ratu i ginuli i bili ranjavani. Mada sam ja i dalje laičkog mišljenja da je čovjek a ne mts ključni faktor, dobra tehnologija u pravim rukama je prava stvar.
-
Kasper100
#5648 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Dozer Do sada sam citao nisam se zelio javljati ali stvarno si pretjerao sa svojim pametovanjima i predavanjima,da si najpametniji i da imas neograniceno znanje.Pa ovde se nista ne moze napisati a da ti ne pocnes pametovati.Vidim da su te na drugim temama nazvali "Sveznajuci klipan".Najbolje je da ti otvorimo temu "Pitajte Dozera".Evo u ovom postu ovaj te je dobro opisao.
caros wrote: ↑03/12/2020 13:05
Ovaj Dozer je jedan od onih ril lajf likova koji se razumiju u apsolutno sve. Ekonomija, zdravstvo, genetika, politika, you name it.
Ovaj Dozer je jedan od onih ril lajf likova koji se razumiju u apsolutno sve. Ekonomija, zdravstvo, genetika, politika, you name it.
Last edited by Kasper100 on 06/01/2021 16:13, edited 1 time in total.
- MorningStar
#5649 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislis registrovao se po 20 i putKasper100 wrote: ↑06/01/2021 15:43 @Dozer Do sada sam citao nisam se zelio javljati ali stvarno si pretjerao sa svojim pametovanjima i predavanjima,da si najpametniji i da imas neograniceno znanje.Pa ovde se nista ne moze napisati a da ti ne pocnes pametovati.Vidim da su te na drugim temama nazvali "Sveznajuci klipan".Najbolje je da ti otvorimo temu "Pitajte Dozera".Evo u ovom postu ovaj te je dobro opisao.
Ovaj Dozer je jedan od onih ril lajf likova koji se razumiju u apsolutno sve. Ekonomija, zdravstvo,
Jal si slovenac ili onaj pvo bistrik
-
Kasper100
#5650 Re: Snajperisti u Sarajevu..
O cemu ti pricas balavce?MorningStar wrote: ↑06/01/2021 15:48Mislis registrovao se po 20 i putKasper100 wrote: ↑06/01/2021 15:43 @Dozer Do sada sam citao nisam se zelio javljati ali stvarno si pretjerao sa svojim pametovanjima i predavanjima,da si najpametniji i da imas neograniceno znanje.Pa ovde se nista ne moze napisati a da ti ne pocnes pametovati.Vidim da su te na drugim temama nazvali "Sveznajuci klipan".Najbolje je da ti otvorimo temu "Pitajte Dozera".Evo u ovom postu ovaj te je dobro opisao.
Ovaj Dozer je jedan od onih ril lajf likova koji se razumiju u apsolutno sve. Ekonomija, zdravstvo,
Jal si slovenac ili onaj pvo bistrik![]()