Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Treba optika i do tih ormarica, a od ormarica dalje treba xdsl kablo ( a ne telefonsko ) da bi sve radilo kako treba. I opet ni nabavka niti radovi nisu problem vec lokalne/opstinske vlasti jer nisu svi razpolozeni da dozvole bhtu da prekopavaju ulice kao sto su u Gracanici i Gradaccu, a vecina problema unapredjenja mreze zastaje upravo pred opstinom kada se treba odobriti plan rada ( Lukavac 2011 ) pa tako konkretni planovi padaju samo zato sto se sve radi po legali.
Znam da treba optika do ormarića. A o kakvom xdsl kablu govoriš?
Znam da može postojeće kablo. Problem je udaljenost tog telefonskog kabla do ormarića. Najbolje radi do 600 m udaljenosti.
Što se tiče prokopavanja ulica to jeste problem. Ali mogu i oni kao i drugi iznajmiti bandere, tamo gdje je problem kopanje zemlje.
Sela sva mogu riješiti preko bandera.
Velika vecina kablova posljednjeg stepena prenosa nema adekvatnu zastitu i nisu dovoljno kvalitetni za velike brzine.
Na bandere moze opticko kablo,ali bakarni prave probleme zbog struje iz obliznih kablova i zato po PSu idu ispod zemlje.
Ljudi nisu svjesni da kablo iznad zemlje, ispod kablova EPa ( pogotovo visokih napona ) pravi ogromne probleme.
dend wrote: ↑02/01/2021 12:14
Ovo sa slike moze na VDSL bez problema do 100mbps ...
Treba ispitati da li uopste na ormaricu ima VDSL slotova, prijavi na [email protected]
Na ormariću ima slotova. Mislim da su od čitavog naselja dva korisnika na vdsl. Ljudi ne znaju da imaju pravo na veće brzine u postojećim paketima.
Nego odjavljuju - uzimaju total tv i bežični internet od jedne firme.
Ovome gore sam odmah rekao da ne odjavljuje i da traži vdsl, odnosno nazove 1444
dend wrote: ↑02/01/2021 12:14
Ovo sa slike moze na VDSL bez problema do 100mbps ...
Treba ispitati da li uopste na ormaricu ima VDSL slotova, prijavi na [email protected]
Na ormariću ima slotova. Mislim da su od čitavog naselja dva korisnika na vdsl. Ljudi ne znaju da imaju pravo na veće brzine u postojećim paketima.
Nego odjavljuju - uzimaju total tv i bežični internet od jedne firme.
Ovome gore sam odmah rekao da ne odjavljuje i da traži vdsl, odnosno nazove 1444
Po automatizmi idu vdsl ako je nova usluga u pitanju, kada se nova centrala postavi podaci se prebacuju sa stare i samim tim stara konfiguracija. U tom slucaju terenski nista nije dodatno odraditi ( osim zamjene modema za vdsl modem i splitera za vdsl spliter ) vec samo na portu izmjeniti tehnologiju rada.
Nije prvi put da o ovome pricam, a kao i svaki put kazem, obratite se preko [email protected] da vam provjere da li moze vdsl i ako moze da vas prebace. Ako nisu u stanju to odraditi trazite napismeno da vam posalju, kukati na forumu nista ne pomaze.
Zna li neko sigurno na Fritzbox-u 7490 ako krimpujem na svoj kabal RJ45 mikroutikac koji ukljucim u modem za signal VDSL-ADSL, koji pinovi idu, da li srednji 4-5?
Hvala
PlusSA wrote: ↑02/01/2021 12:52
Prijatelj isto ima kao kod mene mojatv full 1 sa 2x STB resivera
Isto placamo 54km i resiver dodatni oko 58KM
Ja imam evo 20/2 a on koji je bliži centrali 10/1.
Išao na šalter rekli da nazove 1444 i prijavi, nazove 1444 kažu idi na šalter
To je cijela prica, tako u krug
Ne trolam, nego pišem istinu
ako smijes daj i svoje i njegove podatke u pp i ja cu ovde napisati da li je istina ili ne i da stavimo tacku na ovo tvoje pisanje
Možeš li meni provjeriti zašto nemam tehničke mogućnosti za vdsl. Usluga ide preko dva modema, odnosno dvije parice.
Objavi ovdje javno. Ne mislim na to da objaviš moje ime i prezime, nego zašto nema tehničke mogućnosti. Moje podatke će ti dati @ing-ecc. Ne znam ja da li si uposlenik Bhtelecom?
ako smijes daj i svoje i njegove podatke u pp i ja cu ovde napisati da li je istina ili ne i da stavimo tacku na ovo tvoje pisanje
Možeš li meni provjeriti zašto nemam tehničke mogućnosti za vdsl. Usluga ide preko dva modema, odnosno dvije parice.
Objavi ovdje javno. Ne mislim na to da objaviš moje ime i prezime, nego zašto nema tehničke mogućnosti. Moje podatke će ti dati @ing-ecc. Ne znam ja da li si uposlenik Bhtelecom?
naravno da ti necu javno objaviti podatke ni tebi ni bilo kome drugo,ali ako ti ing-ecc to nije mogao rijesiti sumnjam da ce itko jer ako iko zna onda on to zna i hoce,predpostavljam sta je u pitanju ali cu vidjeti sa njim pa ti javim
naravno da ti necu javno objaviti podatke ni tebi ni bilo kome drugo,ali ako ti ing-ecc to nije mogao rijesiti sumnjam da ce itko jer ako iko zna onda on to zna i hoce,predpostavljam sta je u pitanju ali cu vidjeti sa njim pa ti javim
Nece ti na forumu pomoci, cim ugovor istekne raskid traži pa ces vidjeti da može VDSL
PlusSA wrote: ↑02/01/2021 13:46
Nece ti na forumu pomoci, cim ugovor istekne raskid traži pa ces vidjeti da može VDSL
Ma istekao je ugovor. Hoće ovi sa foruma pomoći koliko je u njihovoj nadležnosti.
Vidiš da je nagurano maksimalno po ADSL-u.
Ali ne mogu me oni prebaciti na VDSL.
@allem_77
znaci ono na nevidjeno da ti kazem a i svima ostalim ,vjerovatno znas da optika nekim ide do ormarica u ulazu a nekima u kucu i to zavisi od podrucja do podrucja i do investicija za to podrucje.Ukoliko ti je dovedena do kuce i stana nema problema ALI ako ti je dovedena do sanducica u ulazu a tvoja parica od ulaza do stana (koja nije u nadleznosti BH Telecoma vec upravitelja) nije dobra onda se zna desiti da stan do stana nema istu uslugu zbog same parice a ne zbog BH Telecoma ,sto je vjerovatno u tvom slucaju pa ides po dvije parice .
zbunjola71sa wrote: ↑02/01/2021 13:46
Upravo sam poslao mejl na podrška...
Mada znam da nema od toga ništa. Jer ovi sa moje općine kada vide da sam ja u pitanju, samo će poderati nalog.
Jer sam se žalio u nadležnu direkciju i ti monteri su morali ručno kopati da poprave kvar u zemlji, jer im je taj čovjek iz Zenice naredio. A znaš da ne voli niko kopati zemlju.
zbunjola71sa wrote: ↑02/01/2021 13:46
Upravo sam poslao mejl na podrška...
Mada znam da nema od toga ništa. Jer ovi sa moje općine kada vide da sam ja u pitanju, samo će poderati nalog.
Jer sam se žalio u nadležnu direkciju i ti monteri su morali ručno kopati da poprave kvar u zemlji, jer im je taj čovjek iz Zenice naredio. A znaš da ne voli niko kopati zemlju.
to je nesto slicno ovom gore sto sam napisao,optika ide za cijelo podrucje ne pojedinacno,ovo kod tebe je improvizacija ali rjesenje je da se cijeloj ulici prokopa optika do kuce a to nije mala investicija i ne ide bas tako brzo
zbunjola71sa wrote: ↑02/01/2021 14:14
to je nesto slicno ovom gore sto sam napisao,optika ide za cijelo podrucje ne pojedinacno,ovo kod tebe je improvizacija ali rjesenje je da se cijeloj ulici prokopa optika do kuce a to nije mala investicija i ne ide bas tako brzo
Mislim da je lakše pomjeriti taj ormarić u centar naselja, jer je sada izvan naselja. U tom slučaju niko ne bi bio udaljen više od 700 metara.
Ima vakufskog zemljišta 1 hektar u centru sela. Mislim da oni ne bi imali ništa protiv da se uzme par kvadrata zemljišta. Dobar sam sa efendijom, a i on kuka kako mu je slab internet.
Jedno pitanje ako je neko testirao vec, moze li se preko samsung tv stora i moja webtv aplikacije gledat sadrzaj na telemachovoj mrezi i koja je kvaliteta slike za arene sport?