Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
esawyer

#12851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

Uh kod mene je toplotna pumpa, nismo se skontali :mrgreen:
kavaz34

#12852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kavaz34 »

Pozdrav forumašima. Vidim da ovdje ima stručnjaka sto se tice frigo tehnike pa se nadam da ce mi neko moci dati neki konkretan odgovor. Naime na novu kucu sam postavio dva klima uredjaja invertera oba . Jedan je vivax nov 3.5kw po deklaraciji grije do -20 dok je drugi musti sistem sa dvije unutarnje jedinice panasonic 7kw polovan malo stariji uredjaj radi na r410a gas i kada sam ga kupio covjek me uvjeravao da zadnjih 10 godina nije radio jer gdje je bio ugradjen niko to vrijeme nije zivio tu. lično sam obje postavio jer razumijem se u tu tehniku "donekle". imam i manometre i gas i jos dosta alata (nije mi to profesija niti sam neki dundjer majstor to imam samo za svoje potrebe). Stvar je u tome da po ovom vremenu kad je vanjska temp izmedju +5 i +1 obje klime jako cesto zalede vanjske jedinice te cesto idu u defrost . To rezultira jako slabim zagrijavanjem unutra. Jeste kuca nova i nema vanjske izolacije jos uvijek ali nekako mi to ne izgleda normalno. NPR u kuci gdje jos uvjek zivim imam neku 100 god staru klimu on-off koja na ovom vremenu grije kao luda ,bukvalno vreo vazduh izlazi iz nje s tim da vani nema ni trunke leda iako radi po nekoliko sati :? :? :? . to me najvise buni...ako moze neki od mastora da baci neki prijedlog bio bi zahvalan ...da sprat koji grijem je cca 70m
rovac13

#12853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jesil ubacio novi freon u te polovne klime ?
Mike Ross

#12854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mike Ross »

esawyer wrote: 29/12/2020 12:15 Nisam pametna :mrgreen: prosli racun je bio 290 KM, a ovaj mjesec potrosnja veca za 2000 kWh u odnosu na taj. Tacnije potrosnja 3800 kWh. Vidjecemo kako ce dalje ici, al da nam je toplo i da smo u rahatluku, to jeste. Valjda sve ima svoju cijenu, al kako god povratka na staro nema :lol:
Ako se ne varam kod tebe je Vaillant TP? Nesto tu ne stima, ne moze biti tolika razlika od proslog mjeseca ako niste mijenjali postavke. Ja grijem oko 250 kvadrata plus topla voda, 3 stana u kuci isto Vaillant TP, razlika je neki 300 kWh od proslog mjeseca.

Image
Image
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#12855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

kavaz34 wrote: 29/12/2020 13:01 Pozdrav forumašima. Vidim da ovdje ima stručnjaka sto se tice frigo tehnike pa se nadam da ce mi neko moci dati neki konkretan odgovor. Naime na novu kucu sam postavio dva klima uredjaja invertera oba . Jedan je vivax nov 3.5kw po deklaraciji grije do -20 dok je drugi musti sistem sa dvije unutarnje jedinice panasonic 7kw polovan malo stariji uredjaj radi na r410a gas i kada sam ga kupio covjek me uvjeravao da zadnjih 10 godina nije radio jer gdje je bio ugradjen niko to vrijeme nije zivio tu. lično sam obje postavio jer razumijem se u tu tehniku "donekle". imam i manometre i gas i jos dosta alata (nije mi to profesija niti sam neki dundjer majstor to imam samo za svoje potrebe). Stvar je u tome da po ovom vremenu kad je vanjska temp izmedju +5 i +1 obje klime jako cesto zalede vanjske jedinice te cesto idu u defrost . To rezultira jako slabim zagrijavanjem unutra. Jeste kuca nova i nema vanjske izolacije jos uvijek ali nekako mi to ne izgleda normalno. NPR u kuci gdje jos uvjek zivim imam neku 100 god staru klimu on-off koja na ovom vremenu grije kao luda ,bukvalno vreo vazduh izlazi iz nje s tim da vani nema ni trunke leda iako radi po nekoliko sati :? :? :? . to me najvise buni...ako moze neki od mastora da baci neki prijedlog bio bi zahvalan ...da sprat koji grijem je cca 70m
Ako kuca nije zagrijana ,znaci prvo grijanje,normalno je da ide cesto na otapanje jer tad rade sa punim opterecenjem,dok ne zagriju .
A tu posto je polovno najbolje je izvuci rekuperatorom sav freon,vagnuti,napraviti vakum i ponovo napuniti.
haso hasic

#12856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

esawyer wrote: 29/12/2020 11:44 24.11.-28.12. - 580 KM racun :D inace duzi obracunski period nego inace (35 dana). Ocekujem jos jedan veci racun za iduci mjesec, a onda nadam se sve manje i manje. Ovo cemo izbjeci iduce godine jer planiramo biti u preplati struje tokom ljeta.
Ugradio sam dosta vaillantovih tp.pumpi.
Njihova automatika ima najvise mogucnosti ali je i najkoplikovanija.
Dosta majstora nece da dira po postavkama,nego ostavi postavke tvornicke.
Potrebno je ukljuciti adaptivnu krivulju.
Tad ce se voditi po vanjskoj temp.Potrebno je jos smanjiti bivalentnu temp.
To je temp na kojoj se pali dodatni elektricni grijac.
Tvornicki je podeseno na 0 stepeni.Komotno moze ici na -5.
Zovnite ko je montirao neka vam to isprogramira.
Puno je to love.Tu nesto ne stima.
esawyer

#12857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

haso hasic wrote: 29/12/2020 17:35
esawyer wrote: 29/12/2020 11:44 24.11.-28.12. - 580 KM racun :D inace duzi obracunski period nego inace (35 dana). Ocekujem jos jedan veci racun za iduci mjesec, a onda nadam se sve manje i manje. Ovo cemo izbjeci iduce godine jer planiramo biti u preplati struje tokom ljeta.
Vidis sad kad si mi ovo rekao, sjetila sam se da nam je prije 15,20 dana opao nivo vode, a prije nego smo dosuli vodu nam je majstor rekao da uradimo "reset". Postoji li mogucnost da su se tad sve postavke koje je podesio vratile na fabricke?

Svakako cemo ga kontaktirati da dodje opet podesiti, jer bas sto kaze Mike gore nemoguce je bas da je ovolika razlika u potrosnji.

Hvala svima na savjetima, ucimo ove godine :mrgreen:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Zašto reset ako je vode nestalo?
Zašto je opao nivo vode?
esawyer

#12859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

Puno me pitas, kad je pokazalo gresku receno nam je da uradimo reset, a zatim je utvrdjeno da je nivo vode u pitanju. Onda je muz dosuo vodu i poslije toga se nije javljao isti problem. To je bilo 04. decembra, od tad nije javljalo vise nikakve greske, al moguce da su se postavke poremetile. Ako nista znacemo po iducem racunu, jer doci ce majstor sutra da pogleda.
piplica

#12860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ne radi se radi svake greške reset, nego se vidi koja je greška u pitanju.
Pa se onda djeluje.
Radi toga se postoji dijagnostika na ovako skupim mašinama.
Najlakše je resetovati i reći sada će sve biti ok.
esawyer

#12861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

Kod nas vecina da ne kazem "majstora" ne znaju nista nego de reset.. cast pojedincima ali vecini je tesko doci na lokaciju pa onda de bilo sta da smire korisnike. Al hajd na greskama se uci.
piplica

#12862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ma ja ih razumijem, naplate sistem 20k KM, nema razloga da dođe.
To je ipak sitnica.
Odavno ja govorim da nije svačije da piša po putu.
esawyer

#12863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

haso hasic wrote: 29/12/2020 17:35
Upravo sam podesila ovo sto si pisao, adaptivna krivulja je bila deaktivirana, aktivirala sam. Bivalentna temperatura je isto bila 0, stavila sam na -5. Ako ima jos nesto da treba a imas vremena pisi, barem dok se ovaj nas ne pojavi pa da ga upitam licno.

Zaboravila sam dodati da stvarno covjek jest podesavao na termostatu svasta nesto na dan kad je pustena pumpa u rad, al ocito se poremetilo dosta toga.
haso hasic

#12864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Nije trebalo resetovati citav sistem,zato je sve vraceno na tvornicke postavke.
Mozda vam je rekao da samo resetujete greske?
Ja inace promijenim sifru tako da ne mozete uci u nivo za strucnu osobu,pa ne mozeste onda ni uraditi reset citavog sistema.
Nemojte nista dalje dirati nek dodje i nek podesi.
kavaz34

#12865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kavaz34 »

haso hasic wrote: 29/12/2020 17:24
kavaz34 wrote: 29/12/2020 13:01 Pozdrav forumašima. Vidim da ovdje ima stručnjaka sto se tice frigo tehnike pa se nadam da ce mi neko moci dati neki konkretan odgovor. Naime na novu kucu sam postavio dva klima uredjaja invertera oba . Jedan je vivax nov 3.5kw po deklaraciji grije do -20 dok je drugi musti sistem sa dvije unutarnje jedinice panasonic 7kw polovan malo stariji uredjaj radi na r410a gas i kada sam ga kupio covjek me uvjeravao da zadnjih 10 godina nije radio jer gdje je bio ugradjen niko to vrijeme nije zivio tu. lično sam obje postavio jer razumijem se u tu tehniku "donekle". imam i manometre i gas i jos dosta alata (nije mi to profesija niti sam neki dundjer majstor to imam samo za svoje potrebe). Stvar je u tome da po ovom vremenu kad je vanjska temp izmedju +5 i +1 obje klime jako cesto zalede vanjske jedinice te cesto idu u defrost . To rezultira jako slabim zagrijavanjem unutra. Jeste kuca nova i nema vanjske izolacije jos uvijek ali nekako mi to ne izgleda normalno. NPR u kuci gdje jos uvjek zivim imam neku 100 god staru klimu on-off koja na ovom vremenu grije kao luda ,bukvalno vreo vazduh izlazi iz nje s tim da vani nema ni trunke leda iako radi po nekoliko sati :? :? :? . to me najvise buni...ako moze neki od mastora da baci neki prijedlog bio bi zahvalan ...da sprat koji grijem je cca 70m
Ako kuca nije zagrijana ,znaci prvo grijanje,normalno je da ide cesto na otapanje jer tad rade sa punim opterecenjem,dok ne zagriju .
A tu posto je polovno najbolje je izvuci rekuperatorom sav freon,vagnuti,napraviti vakum i ponovo napuniti.
Ova polovna bila je bez freona ,znaci kada je postavljena nove cijevi,vakumiranje i novi freon vagom napunjen. Nevidim nikakav problem osim tog cestog defrosta mada i ova druga vivx nova sa svojim plinom r32 isto se ponasa tako da vjerovatno si u pravu jer je kuca hladna ko led tako da dosta vremena treba se sve to zagrije..
kavaz34

#12866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kavaz34 »

rovac13 wrote: 29/12/2020 16:31 Jesil ubacio novi freon u te polovne klime ?
Da,da vagom napunjena..
esawyer

#12867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

haso hasic wrote: 30/12/2020 06:50 Nije trebalo resetovati citav sistem,zato je sve vraceno na tvornicke postavke.
Mozda vam je rekao da samo resetujete greske?
Ja inace promijenim sifru tako da ne mozete uci u nivo za strucnu osobu,pa ne mozeste onda ni uraditi reset citavog sistema.
Nemojte nista dalje dirati nek dodje i nek podesi.
Mi smo radili reset na onom displayu sto bude pored pumpe, ima bas tipka reset.. malo duze sam je drzala dva puta vjerovatno sam poremetila sve tad. :-)
red evil

#12868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by red evil »

Vjerujem da je bila rasprava oko ovog. Kolika bi bila normalna potrošnja struje, u cijeni, sa grijanjem sa termoblokom stana od 58 kvadrata? Sad pošto još uvijek u tom stanu ne živim je termoblok postavljen da se upali na 10 stepeni i došlo mi struje preko 100 km.
starii

#12869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

red evil wrote: 01/01/2021 10:47 Vjerujem da je bila rasprava oko ovog. Kolika bi bila normalna potrošnja struje, u cijeni, sa grijanjem sa termoblokom stana od 58 kvadrata? Sad pošto još uvijek u tom stanu ne živim je termoblok postavljen da se upali na 10 stepeni i došlo mi struje preko 100 km.
zavisi od izolacije, najisplatnije je odrzavati konstantnu temperaturu, potrosnju mozes regulisati na termobloku koliko kw da troši.
starii

#12870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

red evil wrote: 01/01/2021 13:51
starii wrote: 01/01/2021 11:38
red evil wrote: 01/01/2021 10:47 Vjerujem da je bila rasprava oko ovog. Kolika bi bila normalna potrošnja struje, u cijeni, sa grijanjem sa termoblokom stana od 58 kvadrata? Sad pošto još uvijek u tom stanu ne živim je termoblok postavljen da se upali na 10 stepeni i došlo mi struje preko 100 km.
zavisi od izolacije, najisplatnije je odrzavati konstantnu temperaturu, potrosnju mozes regulisati na termobloku koliko kw da troši.
Kontam da je dobra izolacija, nova je zgrada. Najgore i ne koristi se to skoro nikako jer tu ne živimo još uvijek pa sad se samo upali možda 1-2 sata u sedam dana kad se nešto radi. Ne razumijem se u to, koliko sam skontao taj termoblok je nešto oko 6 kW.
Vidi da ti nije do termostata, ja sam uzeo digitalni i namjesti na onu zastitu od smrzavanja, do sada se jos nije upalio jer temperature nije pala ispod 5C..
HardCore

#12871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

madesa wrote: 27/12/2020 14:08 evo prvi problwm sa klimom. od komsije mi kapa od oluka na klimu i sav se led ufatio. nije citavu prekrio ali jeste pola sigurno. napravili smo oluk i sadane kapa ali led stoji. klima normalno radi , sta da radim,moze li taj led da pokvari?
Otopi vrelom vodom, ako ti se opet pojavi
manuchao91

#12872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by manuchao91 »

32 KM struje doslo za mjesec danaa
Klima je paljena u periodu 17h -23.30 h
Kad spavam i kad sam na poslu ugašena je
Grije 45 m2 dnevni i kuhinja.
Favourite 3.5 kw 650 KM plus ugradnja
Ja zadovoljan
esawyer

#12873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by esawyer »

Bio nam je majstor u nedjelju i podesio je postavke, sad vec ima smisla - ako zadamo 23.5 sobnu temp grije do 23.5 i ugasi se. Prije smo zadavali 21, a u sobi je temp bila uvijek 24 ili 25 stepeni, nije imalo smisla al otkud znam kako funkcionise :mrgreen:

Vec se sad vidi na aplikaciji da je manja potrosnja nego prije, pa eto svakako cemo najbolje vidjeti kad dodje racun :lol:
Bakonja baki

#12874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

Pozdrav svima,moze li mi neko odgovoriti da li se može pratiti potrosnja klime preko melcloud aplikacije za mitsu klime i ako moze da mi napise kako...
piplica

#12875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ovisi od modela, ali ti u svakom slučaju treba MelCloud modul.
Bez njega ne ide.
Post Reply