Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
FantomX

#226 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by FantomX »

drndalo wrote: 31/12/2020 18:44
FantomX wrote: 31/12/2020 18:36 Tito je na vakat umro, da nije, kao Causesku bi zavrsio na identican nacin. Ovako je ostao nostalgicarima u super sjecanju kao "veliki" vodja i drzavnik. Ona ekonomija koja se forsirala, nije mogla da izdrzi 90-e godine. Teorije nema.
Mozemo samo nagadjati sta bi bilo, opet koliko je bio veci kapacitet od sviju koji ostase iza njega, zasto ne bi bio bolji da je mogao zivjeti 130 godina...? Nije ta zemlja bila u vakuumu, nego u medjunarodnoj zajednici, pa si s nekim dobar, s nekim onako, s ponekim i ne bas, ali su to relacije na kojima se radi...
Ma vjeruj mi da bi se narod pobunio ili bi se desio egzodus ili bi imali slicnu situaciju kao sad u BiH. Nesto bi se desilo da je osto ziv. A on se nije htjeo odreci vlasti, odnosno moci koju je imao. Problemi nisu nastali nakon njega, nego su se poceli pojavljivat vec krajem 70-ih godina. Tad je Amerika okrenula fokus prema Istocnom bloku evrope, ne samo na prema SSSR, nego prema njenim satelitima, a i mi smo bili u fokusu kao nesvrstani zbog sistema kojeg smo imali. Na nasu zalost vojna industrija koja je cinila ne znam kolko 50% budzeta, nam se odbila od glavu '92.... Vojska, vojska i samo vojska.... A i puno se gradilo, al se slabo ili nikako nije odrzavalo....

A za ove ostale, bezveze se poredi BiH sa Jugoslavijom.... Ono, come on :-)
drndalo

#227 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by drndalo »

Vojna potrosnja u SFRJ nije bila 50%, ne znam gdje si to cuo.

Ne znamo sta bi bilo, mozda bi Tile bio pametniji i od 80-90 napravio neke pametnije promjene nego nasljednici. Tile je bio majstor moguceg po meni tokom svoje vladavine.

Ne mislis da bi od svojih pandana iz razvijenih zemalja dobio signale sa se vremena mijenjaju i da se mora drugacije?
Login7777

#228 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Ispovijesti bogatih radnika iz doba giga ekonomije na ovim prostorima.
madner

#229 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by madner »

Oko 4% na odbranu, federalni budzet je bio mali dio ukupnog.
nikeze

#230 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

drndalo wrote: 31/12/2020 19:02 Vojna potrosnja u SFRJ nije bila 50%, ne znam gdje si to cuo.

Ne znamo sta bi bilo, mozda bi Tile bio pametniji i od 80-90 napravio neke pametnije promjene nego nasljednici. Tile je bio majstor moguceg po meni tokom svoje vladavine.

Ne mislis da bi od svojih pandana iz razvijenih zemalja dobio signale sa se vremena mijenjaju i da se mora drugacije?
Bila je emisija o tome krajem osamdesetih. Titu je nuđeno na sastanku da Juga ubrzano uđe u EU. To je u ispovjesti rekao jedan diplomata. Ali traźili su reforme dakle slobodno tržište i višepartijski sistem. On se prvo ozario aonda odbio uz rdnju da se ne želi odreći komunističkih ideala i principa. I tako odosmo u helać
nikeze

#231 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

madner wrote: 31/12/2020 19:14 Oko 4% na odbranu, federalni budzet je bio mali dio ukupnog.
Za odbranu je išlo 90 % budžeta i to su prvi otkrili Slovenci u novinama Mladina. Marković je to smanjio na 70%. Meni to zvuči bombastično ali tako piše. Meni je to nešto previše. To je bio žestok udar na JNA.
madner

#232 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by madner »

nikeze wrote: 31/12/2020 20:01
madner wrote: 31/12/2020 19:14 Oko 4% na odbranu, federalni budzet je bio mali dio ukupnog.
Za odbranu je išlo 90 % budžeta i to su prvi otkrili Slovenci u novinama Mladina. Marković je to smanjio na 70%. Meni to zvuči bombastično ali tako piše. Meni je to nešto previše. To je bio žestok udar na JNA.
To su igre sa brojevima. Federalni budzet je sluzio za savezne institucije i odbranu. Budzeti republika su bili puno veci. Kada se govori o tih 70%, misli se na federalni budzet. Medjutim medjunarodna usporedba je naspram BDPa. Moze biti i 99% budzeta i 1% BDPa.

4% nije nista specijalno za hladni rat.
Login7777

#233 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Image
Astronomski lični dohotci ekonomske velesile.
nikeze

#234 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Login7777 wrote: 31/12/2020 20:06 Image
Biti ekonomska sila i imati znanje i tehnologiju nije isto. Kinezi žive skromno ali su tehnološki dostigli Ameriku. Troškovi života su možda niži pa dođe na isto. Iphone i Lenovo se proizvode u Kini i ostalo, a ko fol komunistička zemlja.
Login7777

#235 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

nikeze wrote: 31/12/2020 20:15
Login7777 wrote: 31/12/2020 20:06 Image
Biti ekonomska sila i imati znanje i tehnologiju nije isto. Kinezi žive skromno ali su tehnološki dostigli Ameriku. Troškovi života su možda niži pa dođe na isto. Iphone i Lenovo se proizvode u Kini i ostalo, a ko fol komunistička zemlja.
U Kini je politički kapitalizam. Imaš pisanja Branka Milanovića o trojcu Erdogan, Putin i Xi.
Haris.ba

#236 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Haris.ba »

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... NLuNBoPFpF

Pogledati usporedbe potrosnje 67e na vojsku Juge i Belgije npr. :D
nikeze

#237 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Haris.ba wrote: 31/12/2020 20:26 https://www.google.com/url?sa=t&source= ... NLuNBoPFpF

Pogledati usporedbe potrosnje 67e na vojsku Juge i Belgije npr. :D
Imali svoje škole i vojne akademije od muzičke do tehničke, odmarališta na moru i planinama. Država u državi. Kad im je to srezano napali su kravu koju su muzli.
Login7777

#238 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

Vojska je bila klasa za sebe u "besklasnom" društvu and the rest of the ublehe

p.s. "...latentna nezaposlenost u poljoprivredi je iznosila nevjerojatnih 1.400.000 ljudi, jer je Jugoslavija članove obitelji seoskih gospodarstava vodila pod zaposlene."
Ovo kao kad Bakir dva Ugovora o djelu u toku godine vodi pod "zaposlen".
Tačno se vidi od koga su učili.
Login7777

#239 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Login7777 »

"Osamdesetih su sve češći postali “prinudni godišnji” neplaćeni odmori, koji su znali potrajati po godinu i više dana..."

Ovako je i Fadil korona zakonom omogućio u toku pandemije. Fadil i Bakir pioniri nad pionirima.
drndalo

#240 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by drndalo »

nikeze wrote: 31/12/2020 20:01
Mislim da je prije islo oko 137% na to. Svi ostali smo jeli prijesno korjenje, i odatle je krenuo hajp Raw Foodism-a u svijetu...

A lafo krenuo iz Amerike...
visuljak

#241 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by visuljak »

Login7777 wrote: 31/12/2020 20:55 "Osamdesetih su sve češći postali “prinudni godišnji” neplaćeni odmori, koji su znali potrajati po godinu i više dana..."

Ovako je i Fadil korona zakonom omogućio u toku pandemije. Fadil i Bakir pioniri nad pionirima.
Za ovo znam jer sam i sam koristio tu pogodnost za razvijanje drugog biznisa.
Dosta zaposlenih je tu pogodnost koristila a ne sjecam se da je neko nasilno poslan godinu dana na neplaceno.
Dope_Man

#242 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Dope_Man »

Milenkov buraz wrote: 31/12/2020 18:17 Da se u ono doba radio index sreće po zemljama kao danas mislim da bi u bivšoj YU bio visok. Zamisli nakon recimo 10 godina rada dobiješ stan. :shock: Ili te firma pošalje na godišnji onako, jer može i jer ima svoje odmaralište negdje na Jadranu. Za današnje uslove nezamislivo. Naravno bilo je tu i dosta loših stvari, to niko ne spori. I ne kontam kakva mega giga ekonomija, ne nije to bila jaka ekonomija ali sigurno bolja od ove današnje pa kkao god. Zamisli današnja ekonomija se uglavnom bazira na ruševinama ekonomije iz onog sistema i o čemu mi to dalje da raspravljamo? A da ne spominjemo političke odnose, ili recimo da 12 godina u Mostaru nismo imali izbore a busaju se današnjim sistemom kao o super duper mega giga... :lol:
Koliko ljudi je imalo sve te benefite? Ili neki od njih? Od moje sire porodice i kruga poznanika apsolutno ne znam nijednu osobu da je dobila stan (govorim o njihovim ocevima ili djedovima naravno koji su proveli vrijeme u tom rezimu). More vidjeli neki od njih kad su isli u vojsku pa ih bace negdje blizu mora, vecina nije makla iz svojih mjesta jer su rijetki imali i auto.

Danasnji sistem niko ne hvali, svi vide da je smeec, svi znaju da je smece i svi kazu da je smece. Jugoslaviju jedan dio jugonostalgicara, od kojih su neki bili tek bebe u tom periodu, uzdizu da je bila neka sila, i Americi se gace tresle na spomen Tita i crvene knjizice :lol:
Naravno da nisu svi takvi, ali tema upravo cilja takve kojima je sve bilo fenomenalno tad.
visuljak

#243 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by visuljak »

Pa zamisli stanogradnju prije rata, niko nije kupio stan za kesh niti na kredit nego se dogovore dvije firme od supruznika o ucescu pa se kupi stan.
Nekada se dodjeljivao stan da dodje neka ''budza'' u neko mjesto.
Poslije olimpijade ostalo je hiljade stanova koje su pokupovale firme i podijelile radnicima. Ja te srece nisam imao posto sam radio u predstavnistvu a nije mi se islo u sjediste firme.

Vojna lica prica za sebe. Kako gdje dodju zene se i traze stan. Nakon izvjesnog vremena dobija prekomandu i u velikom broju zena nece da ide a ostaje u tom stanu a on opet u drugom mjestu podnosi zahtjev za novi stan.
Imali su svoje prodavnice za dzabalamu, odmaralista kako za zimu tako i za ljeto.

Jugoslavija kao ''imaginarna'' zemlja nikada se nece ponoviti nigdje na zemaljskoj kugli.

Ostala je ona ''radio ne radio svira radio'' ali bukvalno. Zaposljavalo se vise zbog statistike a ne radi potrebe. Rijetko je ko dobio otkaz iz nekih razloga.

Kapu im treba skinuti da su od '45.god. od nicega(sve sravnjeno i popaljeno) za 35 god. stvorili sve od igle do lokomotive i aviona.
Ovaj put ne bih o metodama ali su uspjeli.
FantomX

#244 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by FantomX »

drndalo wrote: 31/12/2020 19:02 Vojna potrosnja u SFRJ nije bila 50%, ne znam gdje si to cuo.

Ma dobro sad, nisam ja bio zaposlen u zavodu za statistiku. Ali ogromna sredstva su se izdvajali za vojsku, pa eto, kolko je samo bunkera napravljeno sirom BiH? Ogromna su sredstva ulozena u to. A moglo se u industriju ulagati, u zdravstvo, u puteve itd. Onaj spomenu 4%!? :run: Kako ces onolika postrojenja sirom Juge odrzavati sa 4% ili 5,6%? Ma nema teorije :-) To i da je receno tako, to je bilo zbog mase. Pa kolko se stvari krilo prije od stanovnistva, ko da ce u ono doba neko izac i reci precizno, ulazemo 5% u vojsku :-) De ba
nikeze

#245 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

FantomX wrote: 01/01/2021 01:08

Ma dobro sad, nisam ja bio zaposlen u zavodu za statistiku. Ali ogromna sredstva su se izdvajali za vojsku, pa eto, kolko je samo bunkera napravljeno sirom BiH? Ogromna su sredstva ulozena u to. A moglo se u industriju ulagati, u zdravstvo, u puteve itd. Onaj spomenu 4%!? :run: Kako ces onolika postrojenja sirom Juge odrzavati sa 4% ili 5,6%? Ma nema teorije :-) To i da je receno tako, to je bilo zbog mase. Pa kolko se stvari krilo prije od stanovnistva, ko da ce u ono doba neko izac i reci precizno, ulazemo 5% u vojsku :-) De ba
Po podacima koje ste prikazali trošilo se 5 posto BDP. Na zapadu je standard 2 posto za odbranu. Budzet su imale republike i one su izdvajale dio poreza za savezni budzet koji je finansirao zajednicke savezne institucije a tu je bila i jna koja je navodno od tog dinela kolaca trosila navod o 70%. Meni je to previse ako je uopce istina. Znam samo da je aerodrom Zeljava kod Bihaca kostao milijarde a sad je rusevina, i atomsko sklkniste kod Konjica za koje sam saznao tek posline rata. Zato je narod patio. Znam pukovnika koji mi je bio komsija. Po njegovoj prici helikopterom se vozio na skijanje u Sloveniju, a kad mu se cefne opet ga helikopterom voze u hotel na more na kupanje. Bio je upravnik vojnih odmaralista. Stanovi u bivsoj Jugovini su se dijelili sto je bila velika greska, trebali su vlasnici otkupljivati i knjiziti na sebe. Nepravedno su se ponekad dijelili i. bilo je stimaljki. Gruntovne knjige su nesredjene jer socijalizam nije bendao za. Privatno zemljiste. Sas imate parcela sa 200 suvlasnika. To je nonsens. U preduzecima je trebalo prodavati dionice da se zna sta je cije, ane da bude nicije. Alk eto tako je bilo. Meni je bilo dobro kao djetetu. Ponekad ne treba znati nista rahatnije se zivi.
nikeze

#246 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

Konačno, našao sam iskaz Ante Markovića medjunarodnom sudu u Hagu
https://www.icty.org/x/cases/slobodan_m ... rkovic.htm
U decembru 1991. pripremao se budžet SFRJ za 1992. godinu, ali bez mene. To je bio ratni budžet. Prema tom budžetu otprilike 81% sredstava je trebalo dodijeliti za troškove JNA. Pokušao sam se boriti protiv toga u vladi, ali sam, po prvi put, ostao potpuno usamljen u tome. Nisam imao nikakve podrške. Nisam imao šanse da uspijem. Nisam želio sudjelovati u krvoproliću koje bi, sasvim sigurno, uslijedilo po prihvaćanju tog budžeta. Stoga sam 20. decembra 1991. dao ostavku. O svojoj odluci sam obavijestio oko 200-300 novinara i otputovao avionom preko Graza za Zagreb.
Evo šta je Marković uspio u svo mandatu, genije
Kao posljedica ekonomskih reformi

inflacija je bila na nuli

imali smo 11 milijardi dolara u deviznim rezervama

platni bilans je bio pozitivan

tokom prve godine mog mandata osnovano je 65.000 privatnih poduzeća

dug se s 21 milijarde smanjio na 12,2 milijarde dolara.
madner

#247 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by madner »

Cilj danas NATO saveza je oko 2%. Tokom hladnog rata oko 5. Pa Njemacka je sama imala 5000 tenkova, danas oko 200.
madner

#248 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by madner »

Inace i danas se za oruzane snage BiH izdvaja oko 40% drzavnog budzeta, kada se odbije odplata duga iz istog.

:D
nikeze

#249 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by nikeze »

madner wrote: 01/01/2021 09:21 Inace i danas se za oruzane snage BiH izdvaja oko 40% drzavnog budzeta, kada se odbije odplata duga iz istog.

:D
Koliko je to procenata BDP-a i koliko u Eurima ili dolarima u poređenju sa npr Belgijom, Austrijom ili Svicarskom. OS BiH se źale da nemaju dovoljno..
Ci-Nick

#250 Re: Mit o mega giga ekonomiji ex YU

Post by Ci-Nick »

Medonja77 wrote: 01/01/2021 09:17
nikeze wrote: 01/01/2021 08:19
FantomX wrote: 01/01/2021 01:08

Po podacima koje ste prikazali trošilo se 5 posto BDP. Na zapadu je standard 2 posto za odbranu. Budzet su imale republike i one su izdvajale dio poreza za savezni budzet koji je finansirao zajednicke savezne institucije a tu je bila i jna koja je navodno od tog dinela kolaca trosila navod o 70%. Meni je to previse ako je uopce istina. Znam samo da je aerodrom Zeljava kod Bihaca kostao milijarde a sad je rusevina, i atomsko sklkniste kod Konjica za koje sam saznao tek posline rata. Zato je narod patio. Znam pukovnika koji mi je bio komsija. Po njegovoj prici helikopterom se vozio na skijanje u Sloveniju, a kad mu se cefne opet ga helikopterom voze u hotel na more na kupanje. Bio je upravnik vojnih odmaralista. Stanovi u bivsoj Jugovini su se dijelili sto je bila velika greska, trebali su vlasnici otkupljivati i knjiziti na sebe. Nepravedno su se ponekad dijelili i. bilo je stimaljki. Gruntovne knjige su nesredjene jer socijalizam nije bendao za. Privatno zemljiste. Sas imate parcela sa 200 suvlasnika. To je nonsens. U preduzecima je trebalo prodavati dionice da se zna sta je cije, ane da bude nicije. Alk eto tako je bilo. Meni je bilo dobro kao djetetu. Ponekad ne treba znati nista rahatnije se zivi.
za JNA se izdavajalo cca 50 70 % budžeta SFRJ
tačnije, najviše 1986. sa 70,4%

Image
Ne treba uopšte gledati koji procenat federalnog budžeta je išao za JNA ako se ne naglasi šta se iz tog budžeta još finansiralo.
Treba gledati koliko je to procenata BDP-a.
1952. Godine je to bilo 22% a osamdesetih godina 5 do 7% BDP-a.
Post Reply