Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
zigson

#3951 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zigson »

PM72 wrote: 29/12/2020 13:28 Čitam i ne vjerujem,tužilastvo BiH podiglo optužnicu protiv Brneta.Biće zanimljivo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/protiv- ... /201229073
Ma jel moguce. Zar nisu njega optuzili za cetnicko orgijanje u visegradu nedavno ili sam ja pobrkao. U svakom slucaju lijepa vijest
PM72

#3952 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Za postrojavanje u Višegradu kriv je Aleksić koji se kreće na relaciji Bileća- Višegrad.Brne je odavno u Srbiji.
Kažem,biće zanimljivo ako ga dovedu sa lisicama - u šta sumnjam.Taj postupak će predati tamošnjem tužilaštvu koje će ga razvlačiti 5 godina i nikom ništa.
toska

#3953 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

Moguće da će ovaj slučaj srpsko pravosuđe čak i efikasno riješiti, sitne ribe i kriminalci, a zločin prihvatljiv, tamam.

Sasvim drugo je npr. proces koji se vodi u Beogradu grupi za streljanje 1313 ljudi u Srebrenici. Traje već skoro 10 godina sa tendencijom gašenja. Tu se već politika aktivirala. U grupi optuženih je i Simo (nadimak po ocu) sa Alipasina.
https://www.slobodnaevropa.org/a/sudjen ... 88734.html
Nekako s proljeća

#3954 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

argyle wrote: 28/12/2020 18:57 Mirko Šarović na 3:22

Ovdje je sve počelo
Ovdje se završava
Ovdje će sve da počne
Hvala care, na izdvojenom citatu naročito. Da zločinac Momčilo Krajišnik nije učinio sve što je mogao da iseli i dio prijeratnog stanovništva Grbavice a samim tim Vrace i Kovačići, dio izjave ''odavde će sve da počne'' bi se mogla protumačiti kao optimizam. Optimizam ili lažna nada plasirana da će konkretno Grbavica biti kopča koja će povezati ljude sa obje obale Miljacke. Ta ideja je bila živa možda jednu godinu, dok se nisu osigurale alternative ili zamjene imovine ili kolektivni centri kao nova destinacija stanovanja. Hapalo se na sve strane prije nego dođe druga vlast. I druga je nastavila hapati jer im je to naša borba dala. Nije svaki kućni odgoj za hapanja, pišaj ih. Nek' ne roka samo.

Svi su bili umorni od takvog života. Političari i ne baš toliko.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3955 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

tempuser wrote: 29/12/2020 08:52
toska wrote: 29/12/2020 00:11 edit: nastavio sam sa čitanjem, ali ima još... sada mi se već javlja problem vjerodostojnosti, fizički je prosto nemoguće da jedan čovjek ima toliko informacija o zbivanjima u ratnom Sarajevu, sve i da je lično pristvovao svakom zbivanju koje opisuje.
pa desi se sudar, a sudionici i svjedoci pola zaborave, što više čitam djeluje mi čudnije.
jedina opcija je da ima pristup nekom od istražnih arhiva iz tog doba, sve je pretrpao informacijama, a ne navodi ni jedan izvor sem sebe.
To se haman može navati sarajevskim mahalaškim sindromom... Sprema se akcija, sve tajno, a hamše po mahali raspredaju detalje! :D
Sjedi se u bazi u pripremi i prepričavaju ratne priče, nađu se komšije ispred haustora pa svak svoje akcije prepričava, onda to recikliraš i dalje proslijediš u prvom licu.
Generalno, mimo pikanterija sa Koševskog u ovome što sam stigao pročitati, lik barata imenima informacijama koje su generlno dostupne. Šta je meni upalo u oko je u ovome što sam stigao pročitati je da je on uzimao iskaze od zarobljenih Brnetovih četnika. U principu Odred Bosna se nije bavio poslovima bezbjednjaka, zatvaranjem, saslušavanjem, uzimanjem iskaza itd... To bi @PM72 mogao znati do u detalj...
Moguće da lik zna neke detalje o baričaninu i ovom našem mufljuzu iz onog filma, ali ostale stvari koje naklapa su na nivou rekla kazala.

Zna tačno ko je ubio boška i admiru, kaže da je herenda ubio unproforca (ako sam dobro shvatio onog momka koji je kontejnere postavljao), do toga da su ćentu sa grbavice ubile cacine ubice. Ševe, ćele, sefer, zna sve čovjek.

Evo ovo i na trgu pere kosorica, prvi put čujem da je ovoliko četnika zarobljeno. A puškomitraljezac je opisivao taj napad i teško da za to ne bi saznao samim tim što je bio tamo.

Prije će biti da je u pitanju neki mlađi lik, ili možda potomak nekog učesnika.
tempuser

#3956 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Chmoljo wrote: 29/12/2020 23:23
tempuser wrote: 29/12/2020 08:52
toska wrote: 29/12/2020 00:11 edit: nastavio sam sa čitanjem, ali ima još... sada mi se već javlja problem vjerodostojnosti, fizički je prosto nemoguće da jedan čovjek ima toliko informacija o zbivanjima u ratnom Sarajevu, sve i da je lično pristvovao svakom zbivanju koje opisuje.
pa desi se sudar, a sudionici i svjedoci pola zaborave, što više čitam djeluje mi čudnije.
jedina opcija je da ima pristup nekom od istražnih arhiva iz tog doba, sve je pretrpao informacijama, a ne navodi ni jedan izvor sem sebe.
To se haman može navati sarajevskim mahalaškim sindromom... Sprema se akcija, sve tajno, a hamše po mahali raspredaju detalje! :D
Sjedi se u bazi u pripremi i prepričavaju ratne priče, nađu se komšije ispred haustora pa svak svoje akcije prepričava, onda to recikliraš i dalje proslijediš u prvom licu.
Generalno, mimo pikanterija sa Koševskog u ovome što sam stigao pročitati, lik barata imenima informacijama koje su generlno dostupne. Šta je meni upalo u oko je u ovome što sam stigao pročitati je da je on uzimao iskaze od zarobljenih Brnetovih četnika. U principu Odred Bosna se nije bavio poslovima bezbjednjaka, zatvaranjem, saslušavanjem, uzimanjem iskaza itd... To bi @PM72 mogao znati do u detalj...
Moguće da lik zna neke detalje o baričaninu i ovom našem mufljuzu iz onog filma, ali ostale stvari koje naklapa su na nivou rekla kazala.

Zna tačno ko je ubio boška i admiru, kaže da je herenda ubio unproforca (ako sam dobro shvatio onog momka koji je kontejnere postavljao), do toga da su ćentu sa grbavice ubile cacine ubice. Ševe, ćele, sefer, zna sve čovjek.

Evo ovo i na trgu pere kosorica, prvi put čujem da je ovoliko četnika zarobljeno. A puškomitraljezac je opisivao taj napad i teško da za to ne bi saznao samim tim što je bio tamo.

Upravo sam ti napisao, zna mahalske pikanterije sa Koševskog jer je vjerovatno odatle (nije isključeno da su ga pomenuti i laušili), a ostalo su sve opšte poznate priče i teorije koje su kolale Sarajevom.
Dimu1927

#3957 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dimu1927 »

Chmoljo wrote: 29/12/2020 23:23

Pisali smo na nekoj od ovih ratnih tema bas za te komentare, otprilike tih dana kad je taj covjek to pisao... i bas to za Zajku, kao ubili ga nasi da bi se eto sprijecilo izgledno osvajanje vogosce, odnosno da se ne bi deblokiralo sarajevo... :skoljka:
toska

#3958 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

doba interneta, par klikova i sve se može naći, niko ne piše iz glave i po sjećanju.
daj čovjeku par dana za pripremu i može se predstaviti učesnikom bilo čega, ne samo rata.

samo kako je saznao da je Švrakić opalio Severinu, tajni nadzor :D
tako to wrote: 29/12/2020 09:55 ...
Meni je poznat nadimak Rus iz Vikićevaca, ali ne mogu da se sjetim lika. @Dozer bi ga trebao znati bolje i reći nam da li se radi o ublehašu. A nije isključeno da se neko lažno predstavio na Yt, ne bi bilo prvi put u istoriji interneta. :D
bio je jedan iz Lasti sa tim nadimkom, komandir čete ili tako nešto, uvijek je išao u akcije i vodio ih, šta je sa čovjekom ?
Tromblon

#3959 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

Bio je Rus u Vikićevcima. Iz moje jedinice zajedno sa glumcem otišao u specijalu.
PM72

#3960 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

toska wrote: 30/12/2020 00:04 doba interneta, par klikova i sve se može naći, niko ne piše iz glave i po sjećanju.
daj čovjeku par dana za pripremu i može se predstaviti učesnikom bilo čega, ne samo rata.

samo kako je saznao da je Švrakić opalio Severinu, tajni nadzor :D
tako to wrote: 29/12/2020 09:55 ...
Meni je poznat nadimak Rus iz Vikićevaca, ali ne mogu da se sjetim lika. @Dozer bi ga trebao znati bolje i reći nam da li se radi o ublehašu. A nije isključeno da se neko lažno predstavio na Yt, ne bi bilo prvi put u istoriji interneta. :D
bio je jedan iz Lasti sa tim nadimkom, komandir čete ili tako nešto, uvijek je išao u akcije i vodio ih, šta je sa čovjekom ?
Rus je bio komandant OPSN LASTA - Rusmir Mrković.A ne bavi se takvim glupostima,čini mi se da je brigadir u OS BiH i fudbalski sudija.
Nekako s proljeća

#3961 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Objavljivao sam @Mujkić-evu fotografiju, pitao se zašto se neregistruje na forum i javi na nekoj od tema sa pdf-devedesete. Od @debeljače do klix-a je par klikova.
Predrag Močević je ubijen svirepo na Grbavici negdje na početku rata, tijelo nađeno mislim u kupatilu, tijelo bez glave u kadi. Nemam saznanja da je bio pripadnik neke naoružane formacije. Srpska strana u nekim nereklevantnim izjavama ili komentarima prstom ukazuje da su ga ''muslimani'' ubili. To bi podrazumijevalo da je neko ušao i vratio se sa Grbavice a predhodno svirepo likvidirao Tarzu, odrubljenu glavu stavio u kesu, i nisam siguran još gdje je glava Močevića završila. Objavio sam bar jedan članak iz sarajevskog '''Oslobođenja'' koji plasira informaciju o ubistvu Predraga Močevića, mi ga znali i zvali kao Tarzo, zvali u raju po potrebi da nalupamo neke vozare i sl. Moguće je da je u ratu postao mirotvorac ili toliko pobjesnio da ga je neka odmazda ili osveta, koćega znati šta već može biti motiv da mu se oduzme život u stanu.
Osim vanjskih i prirodnih granica okupacione zone JNA ,VRS, MUP i kojekakvi radikali Draškovića i Šešelja...Grabavica i njoj gravitirajući dijelovi, uspostavljali su nove i neprirodne podjele među stanovništvom zatečenom i zatočenom na okupiranom području. Galvanovići i Čengić su vrlo zahvalna svjedočanstva iz vremena okupacije, pisala je Edina Kamenica za Oslobođenje to u feljtonima...ljudske sudbine iz prve ruke. Meni su ta svjedočanstva pod imenom i prezimenom žrtve relevantnija .

Pa i na Vrbanji i Bratstva i jedinstva mostovima je pokušan napad, koordiniran sa onim kod željinog stadiona tj slastičarne palma. Istog tog dana, 21.aprila 1992. Izjava Gavrilovića 1994. negdje tamo daleko, daleko od mora je bila'' Bila je izdaja''. Kristijan Ivelić također potvrđuje da je sa pokojnim Šamarlićem i još jednim saborcem iz Specijalne, odbijen pokušaj proboja na ex Vrbanja mostu . Ovo ja tek da neupućenim ukažem na povezanost istog pokušaja proboja preko Miljacke 21 aprila 1992, ako je palma glava onda je na Vrbanji rep.
Mostar je isti taj dan baš bio nemiran, razarali su ga tako bar arhiv svjedoči.
Valter Gustav

#3962 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Kopirao sam ove sve komentare od Rusa ima vise nego sto je ovaj postavi fale mi ih jos nekoliko.Nisam ih htio ranije staviti jer ih je izbrisao mozda se je zaletio pa je napisao neke stvari koje nije trebao.Nakon sto je ovaj ih postavio onda jbg evo citajte.
Nekako s proljeća

#3963 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nedobrovoljac wrote: 30/12/2020 16:24 Jebi me ako sam išta skonto :shock:
Znali smo se, prije nego su se između nas mladih ljudi ispriječile razne prepreke i veze grubo pokidale. Naveo sam jedan takav primjer, žao mi što je tako izgubio život ma ko bio dzelat tj katil. A jeste katil čim glavu otkida. Kroz njegovu žrtvu se može približiti tadašnji osjećaj , da se okrutne stvari dešavaju, pa nek' se i pola baci u Miljacku, opet ih je puno.
O porodici Balvanović ili Čengić nema potrebe da na ležeran način pišem, to je priča vezana za crnogorsko pašče i katila Vlahovića, truhne zadnih godina u zatvoru. Edina Kamenica je intervjuisala i u ''Oslobođenju'' u nekoliko nastavaka tokom ljeta 1992. prenosila iskustva stanovništva Grbavice nakon što budu protjerani ili razmijenjeni sa tog okupiranog dijela grada Sarajeva.
Napad Gavrilovića je imao glavu u području ''Palme'' gdje je zaglavio sa oko dva odjeljenja četnika, vrat tog napada je namjeravao da pređe most ''bratstva i jedinstva '' prema Pofalićima, kojem bi se pridružio rep napada koji se nalazio oko mosta Vrbanja. Glava i rep osujećeni i spriječeni, vrat nije ni izveo ozbiljan pokušaj prodora. Mrka kapa za vadikale čiji su dobrovoljci oko Sarajeva, predhodno ratovali u Hrvatskoj, pokušali da presijeku grad 21 aprila 1992. Ima na yt snimak presretnutog razgovora pa eto, vidi ima li nekih novih saznanja iz izjava aktera koje sam naveo. Samo je umjesto SPO Draškovića uletio Mandić, Šešelj-Gavrilović je ugrožena linija. Gavrilović 1994. daje intervju za časopis ''Srpska reč'' koja je glasilo SPO-a i Vuka i Danice Drašković. U dijelu intervjua pojašnjava i događaj od 21 aprila 1992. kada je ranjen tokom napada na naš teritorij neposredno uz stadion Grbavicu. Za neuspjeh napada sa tri različita pravca (mostovi) i spajanjem sa snagama u Pofalićima, Obadu i dalje sa Žuči i Vogošćom, veli da je bila idaja, i kao svaki radikal prstom je upirao u SDS i JNA. Nebitno. Bitno je da početnog iznenađenja kod branilaca nestalo ,prihvaćen je borbeni dodir i napad je odbijen uglavnom od strane pripadnika MUP-a iz redovnog, rezervnog i specijalnog sastava. Vjerovatno se tokom odbrane pridružio i određen broj pripadnika TO-e lokalnog nivoa.
U isto vrijeme se u Mostaru vodile urbane borbe protiv JNA tj njenog tranformisanog dijela i drugačijih oznaka na kapama.
Ne znam šta još nije jasno
Grean

#3964 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Grean »

Nekako je najvise vezano za ovu temu pa makar indirektno.

Ne pushim one price o sta bi bilo kad bi bilo, pogotovo velkosrpsku propagandu o propustenoj prilici za potpisivanje Kutiljera gdje je trebalo samo potpisati a onda da druge dvije strane diktiraju teritorijalnu podjelu nakon toga jer ona u tom planu nije bila definisana ali se upitam na sta bi izaslo da ona nazovi skupstina sa Pala ne obori prvi plan kontakt grupe sa dva entiteta, onaj koji je Karadzic ko' potpisao a onda ovi odbili.

Po tom Dejtonu iz Atine enklave u istocnoj Bosni bi ostale u Federaciji, Bosanski Brod takodje, Grahovo, Glamoc, Petrovac (vukojebine) bi ostale entitetu sa srpskom vecinom, mislim da je i Brcko bilo u Federaciji izuzev uskog puta koji je trebao biti koridor a umjesto Brckog Sarajevo je trebalo biti distrikt

Bilo je misljenja da bi to bilo dobro za BiH kao drzavu, da bi ostanak sarajevskih Srba koji bi u toj varijanti ostali doprinjeo integraciji drustva dok ja mislim da je to jos jedno bosnjacko naivno zabijanje glave u pijesak. Mozda bi drzava bila na dobitku zbog teze podjele ali bi Sarajevo bilo gore nego Belfast, pogotovo za ono sto je bilo u prstenu ukljucujuci i Hrasnicu jer bi uvijek bili ovisni o "izlazu" za razliku od druge strane.

Nije mi drago sto je odbijen jer svi znamo sta je nakon toga slijedilo ali zivot u Sarajevu bi bio jedna konstantna tenzija.
Valter Gustav

#3965 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Grean wrote: 31/12/2020 02:02 Nekako je najvise vezano za ovu temu pa makar indirektno.

Ne pushim one price o sta bi bilo kad bi bilo, pogotovo velkosrpsku propagandu o propustenoj prilici za potpisivanje Kutiljera gdje je trebalo samo potpisati a onda da druge dvije strane diktiraju teritorijalnu podjelu nakon toga jer ona u tom planu nije bila definisana ali se upitam na sta bi izaslo da ona nazovi skupstina sa Pala ne obori prvi plan kontakt grupe sa dva entiteta, onaj koji je Karadzic ko' potpisao a onda ovi odbili.

Po tom Dejtonu iz Atine enklave u istocnoj Bosni bi ostale u Federaciji, Bosanski Brod takodje, Grahovo, Glamoc, Petrovac (vukojebine) bi ostale entitetu sa srpskom vecinom, mislim da je i Brcko bilo u Federaciji izuzev uskog puta koji je trebao biti koridor a umjesto Brckog Sarajevo je trebalo biti distrikt

Bilo je misljenja da bi to bilo dobro za BiH kao drzavu, da bi ostanak sarajevskih Srba koji bi u toj varijanti ostali doprinjeo integraciji drustva dok ja mislim da je to jos jedno bosnjacko naivno zabijanje glave u pijesak. Mozda bi drzava bila na dobitku zbog teze podjele ali bi Sarajevo bilo gore nego Belfast, pogotovo za ono sto je bilo u prstenu ukljucujuci i Hrasnicu jer bi uvijek bili ovisni o "izlazu" za razliku od druge strane.

Nije mi drago sto je odbijen jer svi znamo sta je nakon toga slijedilo ali zivot u Sarajevu bi bio jedna konstantna tenzija.
Nema tu pregovora kada su oni imali sve a mi nista.To je bezuslovna kapitulacija.Bili bi kao Albanci na Kosovu ili Palestina.nisu cetnici normalan narod pa da se mozes dogovoriti na neki normalan nacin.Krajisnik je potvrdio u ovom interviju na se rat nije mogao izbijeci.Slusao sam jednom Josipa Boljkovica sefa SIS.Kaze "Alija je pristajao na sve"

Nekako s proljeća

#3966 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Valter Gustav wrote: 31/12/2020 04:55
Grean wrote: 31/12/2020 02:02 Nekako je najvise vezano za ovu temu pa makar indirektno.

Nema tu pregovora kada su oni imali sve a mi nista.To je bezuslovna kapitulacija.Bili bi kao Albanci na Kosovu ili Palestina.nisu cetnici normalan narod pa da se mozes dogovoriti na neki normalan nacin.Krajisnik je potvrdio u ovom interviju na se rat nije mogao izbijeci.Slusao sam jednom Josipa Boljkovica sefa SIS.Kaze "Alija je pristajao na sve"

Svo vrijeme nakon međunarodnog priznanje Republike Bosne i Hercegovine početkom aprila se vodila borba da se odbrani volja većinskog naroda i većine građana-ki iskazana na demokratskom referendumu o nezavisnosti BIH od ostatka srpsko-crnogorske zajednice Jugoslavije. Tako je na kraju završeno, Badinterova komisija je definisala granice među bivšim republikama, članicama bivše federativne Jugoslavije, i to je to. Na taj način je , ono što sam boldov'o u tvom komentaru, da ne vadim iz kontexa.... sve što je bilo u predratnoj BIH je ostalo gdje je i bilo, sva priroda sigurno, a iza svakog rata ide i obnova pa se to smatra prirodnim procesom koji treba podržavati dugoročno, jer sporo teške rane zarastaju.

Svi međunarodni jebivjetri tzv evropske zajednice su šiljili u smislu podjele zemlje na zainteresovane strane u sukobu, da se kriza riješi.Nisu smjeli dovoditi u pitanje stolicu u Ujedinjenim nacijama koja je dodijeljena R BIH u proljeće 1992. Na kraju krajeva je činjenica, da je tzv Dejtonski mirovni sporazum najbitniji od svih drugih uključujući i konferencije, jer je ispoštovan, traje i dan danas. Lisabon '92, Ženeva '93, Paris '95 ili '96, valjalo je dobaciti dotle. A te unutrašnje administrativne entitetske, kantonalne, općinske....granice, to neka interesi u miru odluče koliko će biti propusne.
dječak sa šibicama

#3967 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Dino Mujkic je nasao odusev ljenu publiku pa im je upakovao neke opstepoznate cinjenice koje je zacinio pikanterijama koje je mozda cuo ili nacuo, rekla kazala, ko zna sta je tu istina.

Sto se tice Kosevskog, manje vise je sve istina, meni je Baricanin bio komsija iz ulice, Celo malo dalje on je iz Bara ali to je tu, Cuka i ostala ekipa, svi znamo manje vise ovo sto je Dino ispricao. Bila je to... pa kako ih nazvati, osebujna ekipa likova.
Grean

#3968 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Grean »

Valter Gustav wrote: 31/12/2020 04:55 Nema tu pregovora kada su oni imali sve a mi nista.To je bezuslovna kapitulacija.Bili bi kao Albanci na Kosovu ili Palestina.nisu cetnici normalan narod pa da se mozes dogovoriti na neki normalan nacin.Krajisnik je potvrdio u ovom interviju na se rat nije mogao izbijeci.Slusao sam jednom Josipa Boljkovica sefa SIS.Kaze "Alija je pristajao na sve"
To za Kutiljera je jasno. Moje razmisljanje je vise bilo vezano za Atinu jer to je bio Dejton sa drugom preraspodjelom.

Kao sto rekoh Sarajevo distriht i ostanak onih koji su se kasnije iselili u predgradjima i na Grbavici. Mi smo taj ugovor potpisali, odbila ga je paljanjska skupstina.
dječak sa šibicama

#3969 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

`93 su bila dva velika plana ili planirana dogovora, lord Owen Stoltenberg i lord Owen Vance plan ili ideja, sta god.

Owen Stoltenberg plan je predvidjao uredjenje drzave kao unije tri republike, distrikt Sarajevo i distrikt Mostar, slicne granice kao danas sa tim da bi Federacija bila podijeljena na dvije republike bosnjacku i hrvatsku, Kljuc i Sanski Most bi ostali srpskoj a Srebrenica i Zepa su trebale u bosnjacku republiku. Alija ga odbio uz podrsku USA. Vance Owen plan je slijedio nekakve predratne etnicke mape, uredjenje drzave na principu 10 regija etnicki formiranih, Srbi odbili jer im je nudio premalo teritorija u odnosu na sta su drzali tada, gubili bi cijelo Podrinje i nema koridora za Banjaluku.

Po meni, taj lord Owen je bio jedan veliki mucak a cudnovato je zaboravljena njegova retrogradna uloga. Imam osjecaj da je namjerno crtao besmislene granice, samo da neko odbije prijedlog. Ili se varam.
Nekako s proljeća

#3970 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Lord David Owen je hladno i tipično britanski izjavio stanovništvu Sarajeva krajem 1992. da ne sanjamo da će svijet intervenisati. Pih.
toska

#3972 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

Valter Gustav wrote: 31/12/2020 17:01 Dino Mujkic-Rus komentari

https://www.docdroid.net/KMwRTLs/rus-mu ... f#page=517
prvo sto mi je otvorilo "Talijan je otrovan zbog saradnje sa Hagom"

da je bar napisao vjerovatno ili moguće, ali ne, svaka njegova izjava je aksiom, 100% tačno, previše za mene.
Valter Gustav

#3973 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Zasto bi javno napisao svoje prezime i nadimak i onda lagao u vezi ovih zarobljenih Seseljevaca,ili je poludio ili govori istinu.Bilo je nekoliko komentara u kojima sam ga ja pitao u vezi VBR koji je bio izmdju Gorice i Kosevskog rekao mi je za ulicu pored nekih srusenih kuca.Taj je VBR dosao nakon iseljelja Marsalke.Postavio je i link kako VBR puca po Trebevicu.Dragan Bozanic je stanovao u Zadruginoj ulici na Gorici i prije rata se je posvadjao sa komsijom u vezi garaze,i kada je rat poceo narucio je granatiranje njegove kuce.Oko 15 granata je pogodilo u njegovu kucu ni jedna u druge kuce i zgrade samo u njegovu.Bili su u podrumu i nikom nista nije bilo.Sada Dragan Bozanic seta po gradu kao da se nista nije desilo.
Bosna u kandžama KOS-a Munir Alibabić-Munja
https://www.docdroid.net/BZABrzG/bosna- ... -munja-pdf
Last edited by Valter Gustav on 31/12/2020 19:01, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#3974 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Možda to nisu adekvatna pitanja za nas, o koječijem iznesenom mišljenju, negdje i nekada, ali ne i na ovom forumu. Jebo sagovornika čija informacija ne sadrži odgovore na bar osnovna pitanja, tipa šta se desilo, kada se, ko, gdje, kako, sa kim ili čim....
Od njih su gori oni koji pišu pa poslije obrišu napisano, pa mu sagovornici ispadaju budale, sa komentarima kao da pričaju sami sa sobom. Pih.

Obrađivali smo taj WBR sa Gorice, kinekski koliko se sjećam, @pm zna bolje.

Zbog nekoliko krupnih nedokazivih tvrdnji, @mujkić nije kredibilan bjanko, a upućeniji znaju da po pitanju Saše Baričanina ili njegovih potomaka, i mi isto mislimo. To svjedoči i ova tema. Ne znam što forsirate tu prepisku bez autorskih prava. Vjerovatno je i sam @mujić tražio od vlasnika kanala da se njegovo pisanje cenziriše ili učini nevidljivim posjetiocima kanala. Ako mu je do nastavka komunikacije može i tamo na yt-u a i da se registrije na ovaj forum i onda bi to bila korisna komunikacija i razmjena informacija i mišljenja. Sačuvajte kredibilitet ovog pdf-a i sajta generalno, on je svih vas registrovanih. Ćip je registracija. Ima taze registrovanih puno, ne znam da li je neko od njih @mujkić. Ali vidim da se pravi prostor za neregistrovanu priču.

Saša Baričanin je prije rata bio involviran u sekuritas agenciju ''Soko'' , i danas je to jača firma u R Hrvatskoj. Ima na yt-u taj video, Mitheta Kurspahič radila prilog na Otoci. Mislim da je i ''Ajnur'' bio član te agencije, pioniri tog posla tadašnjem Sarajevu.
Valter Gustav

#3975 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Ja sam obrisao ostale komentare stavio sam samo njegove,i taj VBR o kome govoris je bio na Zuci.
Post Reply