Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
tempuser

#3926 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Emiremir33 wrote: 28/12/2020 16:39 Jeli izvršena reitrengracija poslije Dejtonskog sporazuma,jeli IFOR da Srpskoj strani da bez problema izvuku i očiste sve fabrike,stanove,kuće.Pa je tek Federalni MUP ušao u reitegrisana područja grada
Sporazum je dogovoren u Dejtonu 21.12.1995, a potpisan 14.12.1995 u Parizu. Reintegracija Sarajeva je počele reintegracijom Vogošće 23.2.1995, a završena 19.3.1995 reintegracijom Novog Sarajeva, tj Grbavice i Vraca, znači dobrih 2,5-3 mjeseca kasnije.
Srbi su tih 2,5-3 mjeseca iskoristili da pokupe sve što se moglo pokupiti, da demontiraju i odnesu sve fabrike (Pretis, TAS, Coca Cola itd), unište i popale ono što nisu moglu ponijeti. Svi su upozoravali na to, međutim niko nije reagovao do pred kraj kad su krenuli intenzivno paliti po Grbavici kad ih je talijanski SFOR hvatao. Sjećam se par godina kasnije da sam gomilu rostfrajne opreme, brda gajbi i jedan kamion iz Coca Cole vidio pobacane na ulasku u Sumbolovac. Livada, ulazna kapija bez ograde na kojoj piše Coca Cola S. Sarajevo!
Nekako s proljeća

#3927 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

_BataZiv_0809 wrote: 28/12/2020 16:14
Nekako s proljeća wrote: 28/12/2020 14:00 Ubleha ili ne, njeni preživjeli stanovnici su se vratili i ogradili svoje sa punim pravom.
To niko i ne spori.
Meni je to najbitniji dio priče o Grbi i okruženju. Da njeni stanovnici budu svoji na svome, pa ko dočeka to je to. Ne mora mi to opisivati, ja to znam, vratio sam se dolaskom mira i slobode i sam svom domu. Ništa tuđe, pa ni na njoj, nisam ''oslobodio''. Sekunde se ne kajem zbog takvog odgoja, sačuvao ruke , noge , ćunu, ...sve se ostalo stigne laganini. Sretan kao i nemali dio stanovnika Grabavice tokom obnavljanja poušenih mostova i veza među ljudima, naročito njenih predratnim ili ratnim sugrađanima. Uniformisani seljaci sa Sokolca se morali vratiti gdje im je kućni prag, Mirko Šarović npr nije napuštao Grbavicu ni u ratu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3928 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Nije oslobodjena vojnicki nego dobijena za zelenim stolom u Daytonu. To naravno ne znaci da mi nije drago sto se to desilo i da ne mogu razumjeti da se u proljece 1996 stvari nisu nazivale pravim imenom zbog euforije. Ali druze 2020. istice, pogledajmo istini u oci.
Nekako s proljeća

#3929 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ne ističe, bar ne bi trebalo dok je naslova teme. Poslije višegodišnje okupacije dolazi do reintegracije, vjerovatno i do danas traje to ''zaživljavanje'', obnova dotrajalog i sl. Bila je zasebna tema o reintegraciji, znaš i sam, ali ovoj temi kraj počinje dolaskom reintegracije. O tome vremenu mi pričamo haman 2021.To je vremenski okvir teme, iako je banovani autor teme kraj njenog naslova završio sa tri tačke. Imao je mentalitet loših zeničana.
PM72

#3930 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

iskren da budem,bolje sto se Grbavica vratila za zelenim stolom nego da smo morali ginuti za nju.Dosta bi nas poginulo i ostalo bez nogu,ruku,ćune...nisam je nesto simpatisao ni prije rata a i sad pomalo prezam od žutog nebodera na Šopingu ili bijelih nebodera pored Miljacke.
Sokočani su bili na Grbavici od juna 1992 do polovine 1993 kad su prebačeni u šumske predjele koji su im pasovali...dok je rogatički papan Mirko Šarović bio predsjednik ”srpske opstine Novo Sarajevo” i on je izdavao potvrde protjeranim Bošnjacima i Hrvatima u kojima su se odricali sve imovine zarad prelaska preko mosta.Ja mu to nisam ni zaboravio ni halalio mada nista sa Grbavicom nemam.Ne volim kad ga neko počne hvaliti...
Nekako s proljeća

#3931 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Amnestija je omogućila svakom ko nije okrvavio ratnim zločinom ruke da ostane ili se vrati, pa tako i Šaroviću. Ima na yt snimak na kojem daje izjavu u vrijeme reintegracije, tako nekako.Meni je to za respekta, ostati sa svojim sugrađanima i u takvim okolnostima.
PM72

#3932 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

A ko je određivao jesi li ili nisi amnestiran?
Nekako s proljeća

#3933 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Vjerovatno važeći zakon iz tog vremena. Policija je zakucavala table na namjenske objekte, to se slavilo kao dio pobjedničkog folklora. Ne znam precizniji odgovor.
tempuser

#3934 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote: 28/12/2020 18:06 Nije oslobodjena vojnicki nego dobijena za zelenim stolom u Daytonu. To naravno ne znaci da mi nije drago sto se to desilo i da ne mogu razumjeti da se u proljece 1996 stvari nisu nazivale pravim imenom zbog euforije. Ali druze 2020. istice, pogledajmo istini u oci.
:thumbup:
Mogu razumjeti da je narod u euforiji to nazvao oslobođenjem ili kao već, ali da GŠ ARBiH u martu 1996. to nazove oslobađanjem i da se to reciklira narednih 25 godina je već ozbiljno ispiranje mozga.
Lijepo je pričati bajke i romantične priče sa happy endom o ljudima koji su dočekali da se vrate na svoje, kako je to najbitnije it itd dok se istovremeno u tom veličanju uspjeha režima ignorišu i preskaču ljudi iz Banja Luke, Prijedora, Bijeljine, Trebinja, Foče, Višegrada itd koji u istom aranžmanu nikad neće dočekati da budu sretni i da se vrate na svoje. Jel i za nih Grbavica oslobođena...?
Last edited by tempuser on 28/12/2020 19:00, edited 1 time in total.
argyle

#3935 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by argyle »

Mirko Šarović na 3:22

Ovdje je sve počelo
Ovdje se završava
Ovdje će sve da počne
PM72

#3936 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 28/12/2020 18:48 Vjerovatno važeći zakon iz tog vremena. Policija je zakucavala table na namjenske objekte, to se slavilo kao dio pobjedničkog folklora. Ne znam precizniji odgovor.
ma kakvi zakoni...bio je privođen svaki uniformisani ili onaj u civilki kome smo našli oruzje ili vojnu knjižicu.Uživali smo u njihovom strahu liječivši vlastite komplekse i strahove...
tempuser

#3937 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 28/12/2020 19:04 ma kakvi zakoni...bio je privođen svaki uniformisani ili onaj u civilki kome smo našli oruzje ili vojnu knjižicu.Uživali smo u njihovom strahu liječivši vlastite komplekse i strahove...
Grbavica je bila već kraj priče do kad smo se ispraksali i mi i oni, IPTF, SFOR itd, konfuzija je bila u Ilijašu, sve minirano, oni pogubljeni tumaraju što u uniformama, što u civilu, a mi ne znamo gdje smo, kojekakvi Stari Ilijaši, Gornje Vogšće, Malešići, Lješeva, španska sela. Prolazimo kroz tu negu Gornju Vogošću, Srbin zapalio kuću ispod koje prolazi put, u trenutku kad smo prolazili nešto je golemo eksplodiralo, jal kakva granata, jal nešto. Kad je to sastavilo zaljuljalo auto ko luster, meni izbilo volan iz ruku, da je put bio u nivou kuće tu bi nam i kraj bio!
Last edited by tempuser on 29/12/2020 11:01, edited 1 time in total.
PM72

#3938 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Prilikom jedne patrole u Kovačićima pronađem sanduk municije 7.9...nov-neotpakovan.Bilo je dosta zolja,rucnih bacaca,bombi (nijedna puska) ali mi zao onog sanduka municije 7.9...sad je metak marka :D ...sve stavimo u gepek pa u stanicu...pa kad se sjetim puna metalna kanta metaka za tetejac...to je sad cifra :lol:
tempuser

#3940 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 28/12/2020 20:40 Prilikom jedne patrole u Kovačićima pronađem sanduk municije 7.9...nov-neotpakovan.Bilo je dosta zolja,rucnih bacaca,bombi (nijedna puska) ali mi zao onog sanduka municije 7.9...sad je metak marka :D ...sve stavimo u gepek pa u stanicu...pa kad se sjetim puna metalna kanta metaka za tetejac...to je sad cifra :lol:
Mi smo vagon toga našli, ušli u nekakvu kasarnu, sanduka nekakvih, bio Šljivo sa svojom ekipom da se akupi, osigura na sve što se naleti ... U nekakvom objektu bio kao neki zatvoreni bazen, to je bilo puno JNA čizama i gas maski...
tako to

#3941 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tako to »

Što se tiče Baričanina, neki tip (predstavio se kao Rus Vikićevac) je na Youtube razmontirao cijelu porodicu dotičnog – sad gledam i nema više tih komentara, izbrisani su, ali evo screenshot koji sam napravio jer je bilo izneseno stvarno dosta zanimljivih (čak i nevjerovatnih informacija). Tipa da su Ćentu njegovi poslali u klopku, te da su ga živog odrali i zaklali braća Sead i Esad Kubat. 21 zarobljenih šešeljevaca na Trgu Pere Kosorića? Ramiz Delalić Bakirova i Alijina produžena ruka. I još dosta toga, sjećam se da je spominjao da je jedan od Švrakića karao Severinu, ali mislim da to nije na screenshotu. :mrgreen:
https://imgur.com/dHjhf6O

https://ibb.co/vc9jN6h Ako ne radi Imgur.
toska

#3942 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

tako to wrote: 28/12/2020 22:59 Što se tiče Baričanina, neki tip (predstavio se kao Rus Vikićevac) je na Youtube razmontirao cijelu porodicu dotičnog – sad gledam i nema više tih komentara, izbrisani su, ali evo screenshot koji sam napravio jer je bilo izneseno stvarno dosta zanimljivih (čak i nevjerovatnih informacija). Tipa da su Ćentu njegovi poslali u klopku, te da su ga živog odrali i zaklali braća Sead i Esad Kubat. 21 zarobljenih šešeljevaca na Trgu Pere Kosorića? Ramiz Delalić Bakirova i Alijina produžena ruka. I još dosta toga, sjećam se da je spominjao da je jedan od Švrakića karao Severinu, ali mislim da to nije na screenshotu. :mrgreen:
https://imgur.com/dHjhf6O

https://ibb.co/vc9jN6h Ako ne radi Imgur.
uhh, uspio sam samo pola pročitati do sada, ali ono je pravo blago, samo da i ne završi kao obični screenshot.

edit: nastavio sam sa čitanjem, ali ima još... sada mi se već javlja problem vjerodostojnosti, fizički je prosto nemoguće da jedan čovjek ima toliko informacija o zbivanjima u ratnom Sarajevu, sve i da je lično pristvovao svakom zbivanju koje opisuje.
pa desi se sudar, a sudionici i svjedoci pola zaborave, što više čitam djeluje mi čudnije.
jedina opcija je da ima pristup nekom od istražnih arhiva iz tog doba, sve je pretrpao informacijama, a ne navodi ni jedan izvor sem sebe.
Valter Gustav

#3943 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Bila je prica za Safeta Zajku da ga je ubio snajper sa nase strane.Medjutim u dokumentarcu "Vanzemaljci iznad Sarajeva"jedan njegov prijatelj koji je bio pored njega kaze da je bio rafal iz mitraljeza sa njihove strane.Ne znam zasto bi lagao nakon svih ovih godina i koji bi mu bili motivi.
tempuser

#3944 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

toska wrote: 29/12/2020 00:11 edit: nastavio sam sa čitanjem, ali ima još... sada mi se već javlja problem vjerodostojnosti, fizički je prosto nemoguće da jedan čovjek ima toliko informacija o zbivanjima u ratnom Sarajevu, sve i da je lično pristvovao svakom zbivanju koje opisuje.
pa desi se sudar, a sudionici i svjedoci pola zaborave, što više čitam djeluje mi čudnije.
jedina opcija je da ima pristup nekom od istražnih arhiva iz tog doba, sve je pretrpao informacijama, a ne navodi ni jedan izvor sem sebe.
To se haman može navati sarajevskim mahalaškim sindromom... Sprema se akcija, sve tajno, a hamše po mahali raspredaju detalje! :D
Sjedi se u bazi u pripremi i prepričavaju ratne priče, nađu se komšije ispred haustora pa svak svoje akcije prepričava, onda to recikliraš i dalje proslijediš u prvom licu.
Generalno, mimo pikanterija sa Koševskog u ovome što sam stigao pročitati, lik barata imenima informacijama koje su generlno dostupne. Šta je meni upalo u oko je u ovome što sam stigao pročitati je da je on uzimao iskaze od zarobljenih Brnetovih četnika. U principu Odred Bosna se nije bavio poslovima bezbjednjaka, zatvaranjem, saslušavanjem, uzimanjem iskaza itd... To bi @PM72 mogao znati do u detalj...
PM72

#3945 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Pošto sam nosio kafe na Trgu Pere Kosorića,od kraja aprila pa do polovine jula 1992 :D ,saznao sam mnoge stvari...
Specijalna jedinica Bosna jeste zarobljava četnike ali se nije bavila njihovim pritvaranjima ili ispitivanjima.Korektno i bez maltretiranja sprovođeni su u zgradu CSB-a gdje su iste ispitivali inspektori
Dakle,onaj koji tvrdi suprotno -laže.

Također,golema je laž i izmišljotina o 21 zarobljenom šešeljovcu.21 aprila bio je njihov napad na Trg i na pravcu Elektroprivreda a taj neko je pomješao datum i broj zarobljenih.

Istina je da su zarobljena dva šešeljovca i to nisu zarobljeni nego su se predali pripadnicima TO na Trgu.21 aprila, kad su odbijeni kontra napadom pripadnika MUP-a i pripadnika TO ta dvojca sakrili su se u podrum slastičarne Palma.Tu su i prenoćili.Ujutru je jedan stanar sišao u taj podrum u namjeri da krade sokove i slatko i otamo su ga otjetala ta dva sakrivena četnika.

ovaj ko bez duše dotrčao u štab TO i rekao da neko ima u podrumu slastičarne.Oni su opkolili slastičarnu i pozivali te nepoznate da izađu.Nije bilo odgovora ali nisu smjeli da siđu...

Tek kad su zaprijetili da će bacati bombe u podrum-čuli su uzvike da se predaju.Izašla su dvojca u SMB uniformama,koliko se sjećam da su bili srbijanci.Odveli su ih pripadnici TO i šta je bilo s njima-niti znam niti me zanima.Ja da sam bio prisutan pobio bih govna u podrumu.

Kad su se predali našli su im opremu sakrivenu u podrumu,sjećam se da su puške zagurali ispod nekih starih frižidera...
To je prava istina...kakvih 21 zarobljen i da su ih ispitivali vikićevci...niđe veze
tako to

#3946 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tako to »

I meni iskreno djeluje baš tako, kao kombinacija informacija koje dotični zna iz prve ruke i koje su nepobitne, tipa Koševsko, Baričanin itd., te informacija rekla - kazala koje je pokupio iz usmenih predavanja (kojih nikad ne nedostaje u Sarajevu :D ) te prezentovao kao da su iz prve ruke.
Meni je poznat nadimak Rus iz Vikićevaca, ali ne mogu da se sjetim lika. @Dozer bi ga trebao znati bolje i reći nam da li se radi o ublehašu. A nije isključeno da se neko lažno predstavio na Yt, ne bi bilo prvi put u istoriji interneta. :D
Nekako s proljeća

#3947 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote: 28/12/2020 19:04
Nekako s proljeća wrote: 28/12/2020 18:48 Vjerovatno važeći zakon iz tog vremena. Policija je zakucavala table na namjenske objekte, to se slavilo kao dio pobjedničkog folklora. Ne znam precizniji odgovor.
ma kakvi zakoni...bio je privođen svaki uniformisani ili onaj u civilki kome smo našli oruzje ili vojnu knjižicu.Uživali smo u njihovom strahu liječivši vlastite komplekse i strahove...
Valjda se i to podrazumijevalo, ali ste ih bili dužni pustiti na slobodu i da u njoj uživaju kao i svi ostali, ukoliko nisu ratnim zločinom okrvavili ruke. Tako to i amnestija definiše. Tako je JB Tito , osim tratnih zločinaca, preko javne amnestije u svoje redove za front privukao veliki broj osoba, civila ali i pripadnika neke od vojski invorviranih u rat. Zločin po međunarodnom ratnom pravu ne zastarjeva, i ta odrednica je mahsuz namijenjena za one koji nisu i ne mogu biti predmet amnestije. Već predmet krivičnog gonjenja i sudskog procesuiranja. Takva preživjela gamad se sa Grbavice ispalila na davno osigurane odstupnice i pod okrilje jataka. Hajdučka posla. Kasnije će se te mreže razbijati a biće i nešto ulovljeno, sporo ali neki kontinuitet progona traje. Srećom nije vremenski ograničen, je zločin ne zastarjeva.
PM72

#3948 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Naravno da smo ih puštali (sem pukovnika Krsmanovića i đenerala Đukića koji su proslijeđeni u Hag a uhapšeni kad su zalutali na Stupskoj petlji).Recimo ( detalje znam jer su ih uhapsile moje kolege i dobri prijatelji) ,zalutali tj.sišli sa Stupske petlje prema gradu.Bili su u mercedesu limuzini (čijom je provjerom ustanovljeno da je vlasnik Bošnjak iz Hadžića kome je vozilo kasnije vraćeno) sa vozačem,vojnikom iz Han Pijeska koji se onesvjestio kad je skontao da se zajebo.Vozač je pušten kući nakon par dana a oficiri su sprovedeni za Hag.

Ja sam se zalagao da javno objavimo gdje je ko bio - sa sve tri strane.Da znamo ko je recimo bio artiljerac na Hreši,Trebeviću ili kod nas.Pa da onda uposlimo nadležne službe,ako se recimo zna da je tog i tog datuma sa Hreše pala granata i ubila XY osobe,da vidimo ko je bio na smjeni i ko je to uradio.Onda doći do onog ko je naredio...samo tako ćemo izganjati neku pravdu.
Nekako s proljeća

#3949 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Strani u sukobu kojoj se presudi da je udružena zločinačka organizacija, a presudom izreče da je ista počinila zločine protiv čovječnosti u obimo da se to kvalificira kao djelo skr ''UZP'', ISTOVREMENO podrazumijeva da mi moramo biti zadovoljni što nemamo u svom ratnom putu takvu kvalifikaciju nedjela. Govorim u svoje ime. Koliko sa ja čitao tu materiju vezanu za ''MKSJ'' Izvještaj Mazovjeckog, Badinterove komisije izvještaj,Hartman-kinu knjigu, ... bla bla bla
Kao što rekoh predhodno činjenicu-ratni zločin ne zastarjeva i taj duh prošlosti mora biti zatvoren u ''boci'' , to je jedino ispravno rješenje za buduće generacije, da se ne bi ostavio prostor za oni koji bi da uzimaju pravdu u svoje ruke. poriv osvete npr. Da normalni ljudi mogu ići dalje sa svojim životom, mir donosi priliku da se nešto pokuša popraviti bez sile, nasilja i budala. Mir je vrijeme pametnih generala nakon bitke. Defic'tarna roba.

Koliko skontah...udruženi zločinački poduhvat je takva kvalifikacija krivičnog djela da se rehabilitacija sistema međ pravde zasniva , između ostalog, da se sudski procesuiraju svi oni koji su involvirani u počinjenje zločina. Tu je odgovor na tvoje pitanje, tada i tada, taj i taj, po naređenju tog i tog , ....počinilo to i to. Sudi, vidi šta se nudi u odbrani, pravedno presudi i idi dalje. Ima i lažnih tj'' balvan optužnica'' , iz zamagljenog svijeta u svijetu sigurnosti, koji je u stanju preko svog saradnika angažovanog kao vozača oficirima VRS , za čija imena se zanimaju haški istražitelji-ce (Studentski domovi u Nedzarićima) isporučiti malo mesa za gladnu međunarodnu pravdu, a usput se riješiti dvojice i pokazati kooperativnost da bi se održao mir. Onaj potpisani i ispoštovani, tokom zadnje dvije decenije i više jednostavo traje. UZP podrazumijeva progon presuđenim od vrha do neposrednih izvršiocana zločina na terenu, tj nad zrtvom ili zrtvama zločina. Isti je princip za bilo koju etniju ili vojsku.
Veća reforma sudstva se najavljuje tokom 2021., bez tog funkcionalnog dijela državnog sistema se proces suočavanja sa prošlošću može razvlačiti i gurati pod tepih.Do tada je jedan dio istinskih zrtava , kao i njihovih istinskih katila, biološki umro i nije bilo suđenja za života. Pih, jašta nego sporo. Ali nema druge alternative, osveta je znak slabosti.
Biće i u tom segmentu reda, ako budemo znali odgovorno upravljati ogroooomnom arhivom sa stotinama hiljada sudski ustanovljenih činjenica, koja će preko ''mehanizma'' da nam bude dostupna u Sarajevu, glavnom gradu države Bosne i Hercegovine, odavno više Miljacka ne razdvaja Grbavicu od Kampusa il' ambasade SAD-.
PM72

#3950 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Čitam i ne vjerujem,tužilastvo BiH podiglo optužnicu protiv Brneta.Biće zanimljivo
https://www.klix.ba/vijesti/bih/protiv- ... /201229073
Post Reply