Prvi korpus ARBiH

Post Reply
Grean

#1226 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Ima li slika Mrazista?
Emiremir33

#1227 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Grean wrote: 28/12/2020 19:17 Veliko ovo brate ali ja ne znam ukratko.

Kako god, znaci 2. augusta smo u Hrasnici, sad shvatih nakon tolikih godina da jednu noc i dan nismo spavali jer je izlazak bio u noci 31. jula. Uglavnom izlazimo iz kuglane, vec vidimo da je dosao tadasnji komadant brigade sa jos vojske, ovaj put naouruzane. Ne znam koiliko ih je ali po onoj zahvalnici od opstine Centar za pripadnike 9. motorizovane znam da nas je na kraju bilo 180 i nesto a u prve dvije noci je izaslo nas sezdesetak do osamdeset ljudi.

Ide komandant okolo, prica sa svima, kako je, sta ima, treba li vam sta, hrane, jeste li za janje...nismo vala ni za sta. U neka dodje neko, ne znam ko, da li nas komandir cete ili komandant da kaze vi bi trebali na Golo brdo da rasteretite 4. motorizovanu koja je vec danima gore (ovo Golo brdo je vjerovatno Brezovaca jer Golo brdo je palo prije nego smo izasli iz grada). Ko ce ici? Nas mozda tridesetak (pogadjam) uglavnom iz moje cete. Nas smo tu sestorica iz ulice koji smo zajedno, ko' neko odjeljenje. A., K. i ja smo generacija iz osnovne, S. je generacija poslije nas ali vec zadnje tri godine je s nama nerazdvojan dok su H. i E. stariji, ovaj prvi godinu, drugi dvije, njih dvojica su haveri i druzimo se intezivno kako je rat poceo. A. je taj dan rodjendan, eto i to sad skontah, ne znam jesmo li i pominjali tada. E. je od silnog pjesacenja dobio zuljeve, rane na nogama i ne moze hodati, kaze on bi da ostane a ostaje i H. sa njim posto su njih dvojica nerazdvojni.

Mi ostali smo se skupili, dobili konzerve za nas koliko nas ima i to skupimo u jedan ruksak pa cemo se mjenjati ko da nosi. Nova kozerva je na meniju, takvu nismo do sad vidjeli, Hamburg, plava etiketa, oko 300 grama govedjeg nareska, po imenu sudeci njemacka. Nama to tad nekako luksuz, gledaj kako nas pripazise. Krenuli smo, iskreno malo nam je bezveze sto samo mi, lakse bi bilo da svi idemo. Komanda i jos bukadar ljudi ostaje u Hrasnici. Ne znam kako smo dosli do Ilidze, da li su nas prebacili ili se hodalo (nesto mi velika razdaljina). Sjecam se da smo krenuli sa penjanjem od Stojcevca i da sam se zijanio da je Stojcevac nas (meni tad bilo Stoojcevac = Ilidza = okupirano), pokazali su nam nase u krugu hotela, rov nekako pod brdom.

Dan dzehenem, vruce, uspon kakav do tad a ne znam ni da sam poslije ikad dozivio. Dva koraka naprijed, jedan nazad. Ide se padinom brda u pravcu jugo-zapad. Ne znam koliko treba za taj uspon ali kad smo dosli na makadamsku cestu gore na Igmanu bio je mrkli mrak, mislim da je dobar dio penjanja prosao u mraku. Gore nas docekuje vodic, mladji momak iz grada, nasih godina, pretpostavljam 101. (koja je da pomenem zbog gubitka Golog brda vec prozvana 101. rasprskavajuca na tom terenu, opravdano ili ne ali ja licno ne volim takvo etiketiranje pogotovo od onih koji mozda iz pozadine smisljaju dosjetke, gubitak jeste bio veliki i kostao je poslije mnogih zivota). Negdje je on iz Novog grada uglavnom. Onako cvaka, urbana, odmah se vidi.

Idemo tim makadamom i naprijed nasta komesanje, on se pogubio. Ide onda scena iz filma "Nicija zemlja" i ono "jebo mater ako ovaj zna gdje nas vodi" s jednom razlikom da srecom nije bilo svitanje vec mrkli mrak. Vracamo se istim putem nazad i nekako nabasasmo na nase linije iznad puta. Uglavnom poveo nas je putem izmedju nasih linija i Golog brda, putem koji vodi prema Lokvama i koji je na tom dijelu presjecen tj. kao na dlanu je za obje linije (svejedno je u takvoj situaciji ko te povali), blizi je nama jer ga od GB dijeli jarak pa onda veliki uspon a chete su negdje na vrhu kako sam tad shvatio. Izvukli su gore pragu koja ljulja po svemu sto se putem krece, cak pokriva i jedan dio puta koji se ne moze zaobici prije one velike okuke prema Lokvama od Golog brda.

Nista, docekali su nas ovi iz 4. motorizovane, malo prica, rekose da ce nas sutra po danu izvesti na linije, kazu da obavezno uzmemo maske jer Golo brdo je palo tako sto su cetnici bacili bojne otrove a od ovih iz 101. niko nije imao maske (sto je realno bilo uobicajeno). Pokazase nam da se povaljamo u neku "vrtacu" (opet nova rijec, malo veca uvala u sumi). Legli smo onako na golu zemlju, ja i dalje samo u onom prsluku bez jakne. Zaspali umorni a hladnoca iz zemlje je takva da te budi tacno kao da je nesto fizicko, opipljivo sto se uvlaci u kosti. Ujutro ustali smrznuti kaze ovaj iz 4.te pa imali ste deke 10 metara dalje. Jarane kakvi ste bili da nam kazete, otkud mi znamo u onoj mrakusi.

Eto ti i onog iz grada sto nas je vodio, skakuce u mjestu i lupa se kanisterom po glavi da sebi da ritam za zagrijavanje.

3. je august da se notira jer mi nekako fali dan ili dva kad poredim sa hronologijom dogadjaja na onoj stranci Bosnae. Rekose nam da ce nas rasporediti na liniju na neko Tresnjevo brdo.
Da,je rasprskavajuća malo ružan naziv,držati linije od Hrasnog Brda do Mojmila brda,uz konstane borbe na Hrasnom brdu,zatim borbe na Nišićkoj visoravni,pogibija Zame Dučića,Krajina,Treskavica...
Grean

#1228 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

ImageImage
Polaganjem cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula koji su poginuli 28. jula 1993. na Golom brdu na Igmanu danas je obilježena 28. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade.
Emir Bogunić-Čarli bio je komandir voda Četvrte viteške motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Rođen 26.11.1966. godine na Ilidži. Najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan “Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima” i promovisan u čin pukovnika Armije R BiH. Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira koje su izbjegavši iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo, poginule su na Golom brdu. Mevlida je posthumno odlikovana “Zlatnim ljiljanom”. Džemail Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.
Kada je prvi put palo Golo brdo, Čarli je išao da ga vrati i vratio ga je, kaže Hasečić, te dodaje kako je Čarli znao pripremiti akciju.
Komandant je taj dan zvao da mi kaže da je poginuo. Nisam mogao da vjerujem da ga više nema. Ljudi su mu toliko vjerovali. Bili su sigurni kad je on tu. Teško mi je bilo porodici otići i reći da je poginuo. Bil aje velika nevjerica kako se to uopće moglo desiti. Otac je njegov pitao gdje se desilo i jesmo li ga izvukli, rekao sam mu da jesmo. Rekao je da niko više to Golo brdo neće vratiti i tako je i bilo – kaže Hasečić.
Govoriti o Golom brdu a ne pomenuti rahmetli Carlija i saborce mu bilo bi sramota.

Mi smo znaci dosli nad Golo brdo 2.augusta, pet dana nakon sto je Fikrin diverzantski odred koji je vodio Carli pokusao ponovo vratiti kotu (mislim da su je Carlijevi uzeli i prvi put kad je nekad 92' oslobodjena). Hrasnicani su nam pricali kako je islo i samo su govorili o njemu, vidjelo se koliko je cijenjen. Po njima njegova pogibija je bila presudna sto je akcija stala kako to obicno i biva, ona prica o lavu ili misu na celu sto drugih. Na zalost detalji se ne mogu pronaci na netu pa prenosim ono sto sam cuo od njih tu noc, da je uzeo jedan rov, sjeo na njega da odmori i da je pala granata. Malo nevjerovatno u toj frtutmi a kao sto rekoh ovo je sto sam cuo.

Za sestre Elcic i Bulbula nisam cuo do sad, herojska pica. Dvije djevojke koje su preko Hrvatske dosle da brane Sarajevo i BiH. Koliko je takvih prica? Srce kakvo malo muskaraca ima a o patriotizmu da ne pricam. Da je srece makar bi se kakva skola zvala po njima.

Nazalost fotografije Semire i Dzemaila Bulbula su na slideshow i ne mogu se pojedinacno postaviti dok su Carli i Mevlida kao dobitnici Zlatnog ljiljana na izdvojenoj stranici. Ima i neki video diverzanata 4. motorizovane iz 92' na yt. kad su isli za Trnovo, bilo je iznenadjujuce puno djevojaka sa puskom.

Ne znam kako ovo da kazem a da se izbjege neka komparacija, mislim da je nemoguce. Postujem hrabrost svih komadanata brigada koji su dobili Zlatnog ljiljana, Sehovica, Zajke, Imamovica, heroji svi do ednog ali mislim da su i oni sami najvise postovali momke kakvi su bili tada 21. godisnji Hakija Mrso iz Vogosce koji je gotovo sam uzeo kotu 850 (ili da kazem najzasluzniji jer isli su neki policajci za njim ali kad su ih intervjuisali oni su samo pricali o njemu, ma kakvi mi samo Hakija Mrso), Carli vodja diverzanata iz Hrasnice, Cedo iz Hadzica, Hujka iz Mostara, Cupo iz 2. viteske i ini drugi, oni koji su isli prvi i probijali linije a takvi kad krenu svim ostalim se srce udupla.

Svi smo mi dosta dali ali oni najbolji su vecinom izginuli.
Grean

#1229 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Utorak29. decembar 2020

Podignuta optužnica protiv Branislava Gavrilovića Brneta za ratne zločine

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno, učestvovao u zlostavljanju zarobljenika, lično pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ine-616198
Koincidencija.

Upravo upravo pistavih post ranije o Golom brdu kad procitah da je podignuta optuznica protiv Brneta nakon tolikih godina.

Pretpostavljam za ovo na Golom brdu da se radi o akciji kad su ga uzeli, ono sto sam vec pominjao ranije. Znaci Brnetovi su ucestvovali u toj akciji.

Zna li neko ko su momci koji su zarobljeni i ubijeni i sta je kasnije bilo sa ovim koji je jedini prezivio? Jesu li iz 101?
Emiremir33

#1230 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Grean wrote: 29/12/2020 20:08
Utorak29. decembar 2020

Podignuta optužnica protiv Branislava Gavrilovića Brneta za ratne zločine

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno, učestvovao u zlostavljanju zarobljenika, lično pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ine-616198
Koincidencija.

Upravo upravo pistavih post ranije o Golom brdu kad procitah da je podignuta optuznica protiv Brneta nakon tolikih godina.

Pretpostavljam za ovo na Golom brdu da se radi o akciji kad su ga uzeli, ono sto sam vec pominjao ranije. Znaci Brnetovi su ucestvovali u toj akciji.

Zna li neko ko su momci koji su zarobljeni i ubijeni i sta je kasnije bilo sa ovim koji je jedini prezivio? Jesu li iz 101?
Ovo imaš na zadnjoj stranici teme Napad na Ilidžu,NSP je pisao i slike imaš Brnete i Šešelja na Golom brdu.Mislim da nisu momci iz 101
PM72

#1231 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Imas svjedocenje u Hagu Perice Koblara ...tada je svjedocio kako su pobijeni pripadnici Armije BiH ,koliko se sjećam prezimena Krajisnik i nesto kao Karamehmedovic ili nesto slicno.Mislim da su bili iz 101 a tom Perici život je postedio bas Brne...
jefff

#1232 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Koliko se mogu sjetiti prvi pokusaj zauzimanja Golog Brda cetalji su izveli Maja 1993. Kombinovani artiljerijsko pjesadijski napad. Napad odbijen uz njihove vece gubitke a kako se govorilo u bjegu naletili na vlastite mine pa su onda imali jos vise gubitaka. Mislim a nisam siguran da je Golo Brdo obezbjedjivala 9. Brdska. Drugi napad je bio uspjesan po njih ali su tada izveli desant helikopterom Gazela.
Kasnije se ispostavilo da su ti napadi bili priprema boljih pozicija za operaciju Lukavac 93.
Nekako s proljeća

#1233 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Grean wrote: 29/12/2020 19:11 ImageImage
Polaganjem cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula koji su poginuli 28. jula 1993. na Golom brdu na Igmanu danas je obilježena 28. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade.
Emir Bogunić-Čarli bio je komandir voda Četvrte viteške motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Rođen 26.11.1966. godine na Ilidži. Najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan “Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima” i promovisan u čin pukovnika Armije R BiH. Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira koje su izbjegavši iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo, poginule su na Golom brdu. Mevlida je posthumno odlikovana “Zlatnim ljiljanom”. Džemail Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.
Kada je prvi put palo Golo brdo, Čarli je išao da ga vrati i vratio ga je, kaže Hasečić, te dodaje kako je Čarli znao pripremiti akciju.
Komandant je taj dan zvao da mi kaže da je poginuo. Nisam mogao da vjerujem da ga više nema. Ljudi su mu toliko vjerovali. Bili su sigurni kad je on tu. Teško mi je bilo porodici otići i reći da je poginuo. Bil aje velika nevjerica kako se to uopće moglo desiti. Otac je njegov pitao gdje se desilo i jesmo li ga izvukli, rekao sam mu da jesmo. Rekao je da niko više to Golo brdo neće vratiti i tako je i bilo – kaže Hasečić.
Govoriti o Golom brdu a ne pomenuti rahmetli Carlija i saborce mu bilo bi sramota.

Mi smo znaci dosli nad Golo brdo 2.augusta, pet dana nakon sto je Fikrin diverzantski odred koji je vodio Carli pokusao ponovo vratiti kotu (mislim da su je Carlijevi uzeli i prvi put kad je nekad 92' oslobodjena). Hrasnicani su nam pricali kako je islo i samo su govorili o njemu, vidjelo se koliko je cijenjen. Po njima njegova pogibija je bila presudna sto je akcija stala kako to obicno i biva, ona prica o lavu ili misu na celu sto drugih. Na zalost detalji se ne mogu pronaci na netu pa prenosim ono sto sam cuo od njih tu noc, da je uzeo jedan rov, sjeo na njega da odmori i da je pala granata. Malo nevjerovatno u toj frtutmi a kao sto rekoh ovo je sto sam cuo.

Za sestre Elcic i Bulbula nisam cuo do sad, herojska pica. Dvije djevojke koje su preko Hrvatske dosle da brane Sarajevo i BiH. Koliko je takvih prica? Srce kakvo malo muskaraca ima a o patriotizmu da ne pricam. Da je srece makar bi se kakva skola zvala po njima.

Nazalost fotografije Semire i Dzemaila Bulbula su na slideshow i ne mogu se pojedinacno postaviti dok su Carli i Mevlida kao dobitnici Zlatnog ljiljana na izdvojenoj stranici. Ima i neki video diverzanata 4. motorizovane iz 92' na yt. kad su isli za Trnovo, bilo je iznenadjujuce puno djevojaka sa puskom.

Ne znam kako ovo da kazem a da se izbjege neka komparacija, mislim da je nemoguce. Postujem hrabrost svih komadanata brigada koji su dobili Zlatnog ljiljana, Sehovica, Zajke, Imamovica, heroji svi do ednog ali mislim da su i oni sami najvise postovali momke kakvi su bili tada 21. godisnji Hakija Mrso iz Vogosce koji je gotovo sam uzeo kotu 850 (ili da kazem najzasluzniji jer isli su neki policajci za njim ali kad su ih intervjuisali oni su samo pricali o njemu, ma kakvi mi samo Hakija Mrso), Carli vodja diverzanata iz Hrasnice, Cedo iz Hadzica, Hujka iz Mostara, Cupo iz 2. viteske i ini drugi, oni koji su isli prvi i probijali linije a takvi kad krenu svim ostalim se srce udupla.

Svi smo mi dosta dali ali oni najbolji su vecinom izginuli.
Obrađivali smo taj događaj i ono što ga prati na području Golog brda al' onog na Igmanu, ne onog krajem jula iste1993. godine na Žuči. Ista je to VRS operacija Lukavac 93, samo različite faze.Stigli smo se uz veliku cijenu odbraniti i na Žuči i na Igmanu, ženevskim pregovorimo rekli -vidimo se opet. @HozeMujica forumaš je bio akter tog događaja, opisao je okolnosti iz ''prve ruke'' , on ti je bio vjerovatno desni susjed na tom dijelu ratišta. Onih 100-njak ljudi sa krampama i lopatama što su došli u neka doba na borbemu liniju, valjali su zlata da se linija utvrdi i održi tu gdje može, jer Golo brdo nemamo pod kontrolom. I on je to posvjedočio koliko se sjećam, mislim na kopače. A drugi izvor koji ih takožer pominje je od autora Fiše sa područja Hadzića . Borbe tog 28. jula 1993 su nam uzele lavove i lavice. Neka im je vječni rahmet, slava i hvala.

Za žene u uniformi pa i dio njih sa puškom u rukama, meni je u sjećanju ostao jedan primjer sa kraja decembra 1992. Pretrčao sam aerodromsku pistu, predhodno pomno izučenu sa dobrinjske strane, bila je i osvijetljena dovoljno da se slobodno krećeš po njoj dok ne naletiš na neku od desetak prepreka, koje su eliminacione svaka za sebe i možeš da padneš na nekoj prepreci i eto ti bijelog transportera i par patuljaka sa šljemovima , pancirima i cijevima. AleAle...izvršavaš komande i osjećaš se bezveze, nesvjestan da te mogu isporučiti na teritoriju neprijatelja nenaoružanog. E to bi tek bio zajeb da se doživi. Nakon uspješnog pretrčavanja aerodromske piste, izlaskom iz velikog i dubokog rova sa nešto manje bodljikave žice , već si na teritoriji koju kontroliše bosanska Vlada, unproforcima možeš mahat' ćunom iz tog zzadnjeg velikog rova, ništa ti ne može ako se bude držao zakona i ingerencija. Mater im njihovu, jedna od ključnih prepreka su bili transporteri sa ljudima, koji su u razmaku kružili po dvije piste i tako je farovima dodatno osvjetljavali i privodili putnike na nekom središnjem dijelu piste. Tu je najviše raje padalo, pa onda oni što se zapetljaju u bodljikavu žilet žicu, pa onda oni koji iz Butmira prelaze u Dobrinju su padali haman na ogradi koja ih dijeli od slobodne teritorije grada, unprofor predhodno zakrpio rupu u ogradi i hvatali raju kao u mišolovci.
Negdje u području butmirskog prvog mosta od aerodromske piste, nas tri pješaka je sam od sebe pokupio vojni dzip iz jedinice ''Zulfikar'' , sjedili na otvorenom zadnjem dijelu i gledali nešto protivavionskog oružja , bila je noć i mjesečina, pam ili pat ne znam koliko cijevi. Uniformisani mladić i isto tako uniformisana žena ili djevojka. Razgovor mi je izlapio, ostalo samo da su iz pomenute jedinice, mi izašli u Hrasnicu a oni se nastavili voziti gore uz Igman. Aerodromska pista je svijetlila kao Las Vegas, a Butmir i Dobrinja sa njenih rubova...sablasno.
Last edited by Nekako s proljeća on 29/12/2020 21:57, edited 1 time in total.
Grean

#1234 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Hvala za info.

Sad citam i ne mogu da vjerujem imaju svake godine u crkvi u Blazuju parastos za "branioce Ilidze" iz Ilidzanske brigade.
PM72

#1235 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

:lol:
Kakav desant helikopterima na Golo brdo pa još gazelom.To bi isto bilo kao kad bi rekao da Gras peglicom prevozi narod na Mihrivode...u gazelu stanu pilot,mehanicar i dvije osobe a ako imaju opremu-nema teorije,samo jedan...pa nisu istovari Spajdermena ns Golo brdo
PM72

#1236 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Grean wrote: 29/12/2020 21:55 Hvala za info.

Sad citam i ne mogu da vjerujem imaju svake godine u crkvi u Blazuju parastos za "branioce Ilidze" iz Ilidzanske brigade.
Ne mozes im zabraniti a ja znam da odavno to rade,čak i parastose za poginule pripadnike igmanske i ilidzanske brigade,srpsku gardu ...
Nekako s proljeća

#1237 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Nedavno sam čitao neka relevantna svjedočenja oficira VRS u haskom Tribinalu, u kojem on potvrđuje svoje predhodnih godina date izjave, da se sa Igmana jednom prilikom granatirala svadba , tu negdje Blažuj-Hadzići. Mislim da je bilo nešto mrtvih i još više ranjenih na tom civilnom događaju oko crkve.
Parastos ovaj ili onaj, neka rade šta misle da trebaju, gubitak je gubitak i u miru.
PM72

#1238 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Slazem se s tobom i ne treba im zabranjivati ili sprjecavati pomene i parastose ali nikako ne mogu da zaboravim ono mezarje u Visegradu u kojem su ukopane žrtve etnickog čiscenja i specijalnu jedinicu MUP-a RS kad brusilicom skidaju riječ genocid sa nišana...
Dakle,tamo ne mozes ni napisati u vlastitom mezarju sta je bilo a u blazujskoj crkvi četnici mogu drzati govore i patastose o hrabrosti srpskih branilaca Ilidze pred muslimanskom agresijom...
jefff

#1239 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Golo brdo su do 2. jula 1993. godine branili borci 108. motorizovane, a zatim pripadnici 101. motorizovane brigade. Ipak, otpor boraca trajao je svega 15 minuta
Nisu trebali gradskim momcima davati ovu zonu odgovornosti. Tu su trebali ostaviti Hadzicane koji su navikli na ovaj teren i koji su poznavali situaciju.
Dimu1927

#1240 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Dimu1927 »

Golo brdo Igman, to je onaj "komad" od vrela bosne pa tamo do blazuja i prema hadzicima, odnosno, kad se ide cestom hadzici-igman golo brdo je sa lijeve strane ?
jefff

#1241 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Da. Okruzeno sa naseljima Plandiste, Blazuj, Binjezevo.
Golo dobilo naziv zato jer je izgorilo u pozaru 1947. Prema rijecima savremenika tih dogadjanja susa je te 1947. bila tolika da je jedino u koritu rijeke Bosne bilo vode.
jefff

#1242 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Ako se pazljivo osmotri moze se jos uvijek uociti na obroncima Golog brda pojas sume koja je dosta manja od sume iznad i ispod tog pojasa. To su srpske snage u ratu posjekle da osiguraju bolju preglednost ako nase snage krenu sa vrha Golog brda dole prema njima u napad.
Grean

#1243 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

PM72 wrote: 29/12/2020 22:15 Slazem se s tobom i ne treba im zabranjivati ili sprjecavati pomene i parastose ali nikako ne mogu da zaboravim ono mezarje u Visegradu u kojem su ukopane žrtve etnickog čiscenja i specijalnu jedinicu MUP-a RS kad brusilicom skidaju riječ genocid sa nišana...
Dakle,tamo ne mozes ni napisati u vlastitom mezarju sta je bilo a u blazujskoj crkvi četnici mogu drzati govore i patastose o hrabrosti srpskih branilaca Ilidze pred muslimanskom agresijom...
Ili "ratna zastava BiH" cije isticanje je kaznjivo u tzv. RS-u zadnjih nekoliko godina pa onda bosanski jezik.

Ne znam bas bi li isao tuk na utuk pa zabranio da visi i na crkvi za praznike dok se ne ukine sporni zakon jer sta sa nasim pravoslavcima koji vjerovatno vole tu zastavu ali bi mi Ljiljani visili na stadionu Sarajeva, Zelje kad vec vise druge "ratne zastave" gdje god mi gostujemo ali jok, nema je ni jedan klub. Nedavno mi neko kod nas rece, ma sta ce nam to, to je "ratna zastava", treba graditi drzavu i respekt ovoj novoj. Kao da jedna iskljucuje drugu. Znas ti nas, jebo ti nas. Sve ko' nekom finocom ces postici a zaboli povratnika u Glamocu, Petrovcu pa i u Sarajevu sto Bosnjak ne smije ni zastavu ponijeti na svadbu niti jezik zvati bosanskim sve dok ovaj drugi uziva sva ta prava. Sto bi se on sikiro za njega.
PM72

#1244 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

jefff wrote: 30/12/2020 00:21 Ako se pazljivo osmotri moze se jos uvijek uociti na obroncima Golog brda pojas sume koja je dosta manja od sume iznad i ispod tog pojasa. To su srpske snage u ratu posjekle da osiguraju bolju preglednost ako nase snage krenu sa vrha Golog brda dole prema njima u napad.
Na Golom brdu nije bilo šume...onako ko ćelava glava.Na Golom brdu i prije rata je bio plato.Bio...pravio kahvu :D
tempuser

#1245 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

PM72 wrote: 29/12/2020 22:00
Grean wrote: 29/12/2020 21:55 Hvala za info.

Ne mozes im zabraniti a ja znam da odavno to rade,čak i parastose za poginule pripadnike igmanske i ilidzanske brigade,srpsku gardu ...
Šta te čudi?! U crkvi na Pofalićima svako ljeto za neki svetac organizuju nekakvo slavlje. Razvuče se kolo, muzika uživo, hajcanje preko razglasa, digera zavija od jutra do mraka, a repertoar jebo ti svaki Čačak, Valjevo i Rogaticu. Slučajno saznah da su posjetioci bivše Sarajlije preko brda i domicilni koji su ostali na Vracama, a kojima ne treba puno da se resetuju na osnovne VRS postavke (ako su se ikad odmakli od njih)!
Nekad je jaran moj govorio da je ta crkva najsigurnije mesto da se napravi baza! :D
PM72

#1246 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Nije to isto.U crkvi u Blažuju prave se parastosi poginulim četnicima sa Ilidže i tad dođu bivši pripadnici srpske garde Ilidža a kolovođa im je onaj utovljeni krmak iz Nedžarića Šehovac.Daju se izjave na OSMTV,pominju "uspjehe" kako su odbranili svoje u 45 muslimanskih ofanziva...

U crkvi u Pofalićima je narodni teferič povodom praznika preobraženja koje je ,čini mi se,polovinom augusta.I to je bilo i prije rata.Tad nema politike i pominjanja rata.Slave ljudi i to mi ne smeta.

Ja to dvoje razlikujem.
jefff

#1247 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Sve je to provokacija prema nama, isto kao ona svadba na Carsiji a koja uopce nije ni bila svadba nego navlakusa. Tada smo nasjeli.
soferina

#1248 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by soferina »

jefff wrote: 30/12/2020 10:13 Sve je to provokacija prema nama, isto kao ona svadba na Carsiji a koja uopce nije ni bila svadba nego navlakusa. Tada smo nasjeli.
nisi ti dobar nikako ...beli bi voilo svoj begluk od 24 posto pa da si svoj na svom kako treba , a ne ovako , Srbi ti u sred muslimanskog grada kolo igraju , :run:
PM72

#1249 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

jefff wrote: 30/12/2020 10:13 Sve je to provokacija prema nama, isto kao ona svadba na Carsiji a koja uopce nije ni bila svadba nego navlakusa. Tada smo nasjeli.
Bila je svadba i to u mom komšiluku...čuj nasjeli...
jefff

#1250 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Nikakva to svadba nije bila. Namjerno poturaju ekscesne situacije, zele isprovocirati nasu reakciju pa da onda kmece kako ih tucemo i ubijamo.
Post Reply