nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#19826 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 29/12/2020 14:09 Imao obavezu da se sklonim ili ne, ja ću se skloniti zbog onog sa suprotne strane, da čovjek ne nastrada zbog idiota koji pretiču.
Ma naravno! :thumbup: Puna groblja onih koji su bili u pravu!
Naš saobraćaj je odraz opšteg stanja u društvu. Jednako kao što su svi pozvani da budu selektori i fudbalske sudije, tako su svi postali stručnjaci za ZOBS. Pričitali na portalu dva tendenciozna i netačna teksta kojekakvih nadrinovinara i krenuli da tumače kome će se oni pomaći, a kome neće, bla, bla, bla, a niko da pomene šta zakon kaže o njihovim obavezama. Čitam ovaj slučaj, razumijem frustraciju @Seyfo ali da ga citiram:

Buduci da se na tom dijelu vozi malo brze (80ak km/h),kocenje u oba smjera je bilo neminovno i svi auti su morali da se sklone u stranu i da stanu ili skoro da stanu,da bi kabadahije prosle po sredini ceste. Svi redom su poceli da galame i psuju,ja sam se kroz otvoren prozor poceo derati iz petnih zila,psovati sve po spisku...

Da li @Seyfo zna da postoji ovaj član zakona:

24. Vozila pod pratnjom

Član 125

(2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.

Znači stiće ga vozilo pod pratnjom, lice iz pratnje mu daje nardbe, a on je psuju sve po spisku jer su morao uraditi ono što su bili dužni da urade po zakonu. Drugim rječima da nije bilo tih makazica svi bi redom kršili zakon vezan za vozila pod pratnjom.
Last edited by tempuser on 29/12/2020 15:29, edited 1 time in total.
tempuser

#19827 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zigson wrote: 29/12/2020 15:18
I mene takodjer fasciniraju ljudi poput tebe. Namjerno izostavis (3) tog istog clana:

(3) Ako zbog nedovoljne sirine kolovoza/kolnika ili njegovog stanja preticanje/pretjecanje nije moguce bez ugrozavanja bezbjednosti/sigurnosti prometa, vozac vozila koje se krece sporije od vozila koja se krecu neposredno iza njega duzan je pomjeriti svoje vozilo sto vise udesno, a ako to nije dovoljno, cim to bude moguce, zaustaviti svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brza vozila.

Sad ti iz krajnpsti u krajnost ides i spominjes kacenje nekoga retrovizorom, sto ja nigdje nisam rekao da treba da ubijes pjesaka da bi se sklonio nekome, pa valjda imas oci, ako si sposoban da vozis.
Prije toga imaš
Član 57.
(2) Vozač ne smije da pretiče i obilazi kad time, s obzirom na karakteristike puta i postojeće okolnosti na putu i u saobraćaju ili s obzirom na tehnička svojstva vozila kojim upravlja, ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Ovo boldirano se dešava samo u situacijama gdje nema iscrtanih kolovoznih traka, a ti usporavaš saobraćaj. Ovo na 90% situacija na našim cestama nije primjenivo. Tamo gdje postoje kolovozne trake, crta po sredini ti je zakon kad možeš preticati, a obaveze vozača kojeg pretiču su one dvije koje sam ti citirao, nikakvo sklanjanje do bijele linije ili zaustavljanje.
Laplace

#19828 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

zigson wrote: 29/12/2020 13:58
tempuser wrote: 29/12/2020 13:49
zigson wrote: 29/12/2020 13:38

Opet ti po starom :lol:
Nije po starom nego po zakonu!
Isto cu ti napisati kao i prije. Ne govorim da se svalis u kanal nego koliko mozes u desno, tj. Do bijele linije, i treba da usporis,
A šta ako nema bijele linije? :D
zigson

#19829 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zigson »

Laplace wrote: 29/12/2020 15:31
zigson wrote: 29/12/2020 13:58
tempuser wrote: 29/12/2020 13:49

Nije po starom nego po zakonu!
Isto cu ti napisati kao i prije. Ne govorim da se svalis u kanal nego koliko mozes u desno, tj. Do bijele linije, i treba da usporis,
A šta ako nema bijele linije? :D
Onda je aca lukas prosao tuda :D
Logovan

#19830 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Logovan »

Better Man wrote: 29/12/2020 13:21 Takve kabadahije ne poštujem ni 1% i u takvim situacijama gledam samo svoju sigurnost. Ako ću sebe ugroziti sklanjanjem samo da bi oni prošli, nema šanse da im se sklonim. Jednom je takva situacija bila od Sarajeva prema Vogošći. Kolona se ufatila u oba smjera i nalete tako ti s rotacijama. Mislim da je premijer FBiH bio u pitanju. Niko se od vozača nije sklonio, niti ih je propustio, jer nisu imali gdje. Mislim da su se pojeli od muke što ne mogu preticati.
:thumbup: Isti sam.
Volim kada su kolone pa foteljasi nemaju gdje proci. :D Lafo zuri im se. Lagano kao i svi ostali pa ce stici gdje su krenuli.
preludezalude

#19831 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by preludezalude »

tempuser wrote: 29/12/2020 09:58 A obaveza vozača da se pomjeri ustranu i po potrebi čak da zaustavi vozilo ne postoji u zakonu?!?
Bahatost vozača pod pratnjom, policajaca, ministara itd je beskonačna jer su zo većinom priučene seljačine zaposlene po stranačkim i rodbinskim vezama, ali fascinira neznanje ili ignorisanje obaveza vozača kad se susreću sa vozilom sa pravom prvenstva ili vozilom po pratnjom, nego oni nešto kao tjeraju inat, ko će koga navući u makaze i ocjenjuju ko me treba da se maknu.
Ja ti opet kazem... kada naidjem na vozila pod pratnjom iz suprotnog smijera a prvo vozilo vozi po sred linije ja se ne sklanjam. Nema sta traziti u mojoj traci ako ne pretice drugo vozilo.
Ako pretice u nepreglednim situacijama gdje je zabranjeno preticanje, time krsi zakon i direktno ugrozava sigurnost drugih ucesnika u saobracaju. Ne sklanjam se ni tada.
On ima pravo prednosti u saobracaju a nema pravo da krsi zakon.
tempuser

#19832 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

preludezalude wrote: 29/12/2020 16:48
tempuser wrote: 29/12/2020 09:58 A obaveza vozača da se pomjeri ustranu i po potrebi čak da zaustavi vozilo ne postoji u zakonu?!?
Bahatost vozača pod pratnjom, policajaca, ministara itd je beskonačna jer su zo većinom priučene seljačine zaposlene po stranačkim i rodbinskim vezama, ali fascinira neznanje ili ignorisanje obaveza vozača kad se susreću sa vozilom sa pravom prvenstva ili vozilom po pratnjom, nego oni nešto kao tjeraju inat, ko će koga navući u makaze i ocjenjuju ko me treba da se maknu.
Ja ti opet kazem... kada naidjem na vozila pod pratnjom iz suprotnog smijera a prvo vozilo vozi po sred linije ja se ne sklanjam. Nema sta traziti u mojoj traci ako ne pretice drugo vozilo.
Ako pretice u nepreglednim situacijama gdje je zabranjeno preticanje, time krsi zakon i direktno ugrozava sigurnost drugih ucesnika u saobracaju. Ne sklanjam se ni tada.
On ima pravo prednosti u saobracaju a nema pravo da krsi zakon.
Dok ti jedom neko ne stane, pa će od forumskih muda ostati piskutav glasić i klecava koljena k'o onome glupanu u Živinicama koji je isto mudrovao po cesti kao ti!
tempuser

#19833 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Better Man wrote: 29/12/2020 13:21 Takve kabadahije ne poštujem ni 1% i u takvim situacijama gledam samo svoju sigurnost. Ako ću sebe ugroziti sklanjanjem samo da bi oni prošli, nema šanse da im se sklonim. Jednom je takva situacija bila od Sarajeva prema Vogošći. Kolona se ufatila u oba smjera i nalete tako ti s rotacijama. Mislim da je premijer FBiH bio u pitanju. Niko se od vozača nije sklonio, niti ih je propustio, jer nisu imali gdje. Mislim da su se pojeli od muke što ne mogu preticati.
Poslije ulaska u kružni tok u pogrešnom smjeru, kupvine uložaka, guslanja lijevom na AP i maglenki kad nema magle, to da ne poštuješ zakon kod vozila s pravom prvenstva je najmanje što se od tebe može očekivati! :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#19834 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

Nosi i Ranibos za vozace ministara ako im se smuci
drug_profi

#19835 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Logovan wrote: 29/12/2020 15:53 Volim kada su kolone pa foteljasi nemaju gdje proci. Lafo zuri im se. Lagano kao i svi ostali pa ce stici gdje su krenuli.
Sto kasnije stignu gdje su posli, manje stete drzavi ce naciniti.
Seyfo

#19836 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seyfo »

Ja ne znam konta li mene ovdje iko vezano za ovaj slucaj. Kada se gine,jebe se svakom ha zakone. Jedno je kada niz Hanu Hadziavdagic prema Vogosci preticu jer se tuda ide 40 km/h zbog krivina pa je i lakse stati. Ali na ovom dijelu se ide hladno 80 km/h,nije to isto,sta je vama? I nisam budala niti neiskusan,znam sta pricam. Idioti preticu racunajuci da ce se svi putnicki auti skloniti,ali su krivo procijenili jer na celu kolone od 4 vozila koju su preticali je vozilo koje vuce autoprikolicu. Znaci vozilo duze i sire nego sto su mislili. Zbog toga je i nastao belaj. Ko to ne konta,nemam sta dalje da objasnjavam. Nadam se da necete dozivjeti takvo nesto.
tempuser

#19837 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Seyfo wrote: 29/12/2020 18:51 Ja ne znam konta li mene ovdje iko vezano za ovaj slucaj. Kada se gine,jebe se svakom ha zakone. Jedno je kada niz Hanu Hadziavdagic prema Vogosci preticu jer se tuda ide 40 km/h zbog krivina pa je i lakse stati. Ali na ovom dijelu se ide hladno 80 km/h,nije to isto,sta je vama? I nisam budala niti neiskusan,znam sta pricam. Idioti preticu racunajuci da ce se svi putnicki auti skloniti, ali su krivo procijenili jer na celu kolone od 4 vozila koju su preticali je vozilo koje vuce autoprikolicu. Znaci vozilo duze i sire nego sto su mislili. Zbog toga je i nastao belaj. Ko to ne konta,nemam sta dalje da objasnjavam. Nadam se da necete dozivjeti takvo nesto.
Vjerujem da nisi ni budala i neiskusan, vjerujem da su bili bahati, ali isto tako vjerujem da se buniš, a nisi znao ili si ignorisao svoje obaveze jer si psovao kroz prozor zato što su te primorali da uradiš ono što si po zakonu bio dužan da uradiš.
drug_profi

#19838 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Sta je duzan da ucini po zakonu? Da sjebe auto bjezeci na bankinu? U jarak, na livadu?
Covjek ti objasnjava da su bile takve brzine i razmaci da se nije moglo bezbjedno izvoditi to sto su oni htjeli da izvedu. Ugrozili su druge objesnom voznjom pod rotacijama.
I Ne da mu vjerujem, nego mu vjerujem 100%. Nisam jednom morao full kocnicu stisnut da me "rotirani" ne raznesu zajedno sa djecom, matere im se naebem.
artur morgan

#19839 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by artur morgan »

Bahatost znaci u pravilu grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa od strane vozaca vozila pod pratnjom. Njima to nije dozvoljeno da rade. Oni imaju samo pravo nesmetanog prvenstva prolaza kad sustignu drugo vozilo.

Koga interesuje sta znaci grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa sa pravnog aspekta, posto se tumace zakoni na forumu, neka to googlaju.
tempuser

#19840 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 29/12/2020 21:15 Sta je duzan da ucini po zakonu? Da sjebe auto bjezeci na bankinu? U jarak, na livadu?
Covjek ti objasnjava da su bile takve brzine i razmaci da se nije moglo bezbjedno izvoditi to sto su oni htjeli da izvedu. Ugrozili su druge objesnom voznjom pod rotacijama.
I Ne da mu vjerujem, nego mu vjerujem 100%. Nisam jednom morao full kocnicu stisnut da me "rotirani" ne raznesu zajedno sa djecom, matere im se naebem.
Uvijek krenem od disclaimera da su blinkeraši generalno bahati, ali u jako puno slučajeva vozač ne znaju ili ise prave ludi i filozofi pa ignorišu zakon, kome ja da se sklanjam, ne sklanjam se ja nikome itd, i onda se nađu u situaciji da skaču po kočnici i bježe u jednek. Ne voze blonkeraši F-16 da ti se niotkuda pojave pored tebe.
nivla

#19841 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nivla »

blinkerasi voze ko zadnji debili, meni su dva tri puta na otoci pokusali natjerati da prodjem kroz crveno da bi oni prosli pa se to nesto gura medju trakama pa iz krajnje lijeve za skretanje prema buca potoku samo se poprijece i slicno, jasta nego idioti, na magistrali isto tako provode silu,
sklonim se ja uvijek kad je to moguce uraditi al ne pada mo napamet kroz crveno
tempuser

#19842 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

artur morgan wrote: 29/12/2020 21:24 Bahatost znaci u pravilu grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa od strane vozaca vozila pod pratnjom. Njima to nije dozvoljeno da rade. Oni imaju samo pravo nesmetanog prvenstva prolaza kad sustignu drugo vozilo.
Boldirano nije istina.

24. Vozila pod pratnjom

Član 125

(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila.... i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Kad već pominješ guglanje zakona, koje su tvoje obaveze kao vozača kad vidiš vozilo pod pratnjom ili vozilo sa pravom prvenstva?
Ne pada mi napamet da branim blinkeraše, čak šta više, ja reagujem na elemenarno nepoznavanje zakona onih koji komentarišu.
r_faruk

#19843 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by r_faruk »

Valjda je kljucna ova recenica "pod uslovom da ne ugrozavaju bezbijednost drugih ucesnika u saobracaju".
Nekako olako zaboravljamo da najcesce upravo to i rade, ugrozavaju.

Nase ceste su grozne, 200km se prelazi po 5-6 sati umjesto da to traje manje od 2 sata. Do jebenog Neuma se vozis 4.5 sata, do mostara, tuzle, bihaca.... slomis se ziv, i onda neko prestize kolonu (kao sto smo vidjeli i ima pravo) ali pri tome ne smije ugrozavati ostale ucesnike. Pa ako prestizes kolonu a to radis dok iz suprotnog smijera dolaze automobili, onda ugrozavas oatale ucesnike i nemas pravo prestizati, al jebo ovaj dio o ugrozavanju, samo se skloni... i treba nam jebat mater kad smo ovakvi
artur morgan

#19844 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by artur morgan »

tempuser wrote: 29/12/2020 21:37
artur morgan wrote: 29/12/2020 21:24 Bahatost znaci u pravilu grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa od strane vozaca vozila pod pratnjom. Njima to nije dozvoljeno da rade. Oni imaju samo pravo nesmetanog prvenstva prolaza kad sustignu drugo vozilo.
Boldirano nije istina.

24. Vozila pod pratnjom

Član 125

(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila.... i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Kad već pominješ guglanje zakona, koje su tvoje obaveze kao vozača kad vidiš vozilo pod pratnjom ili vozilo sa pravom prvenstva?
Ne pada mi napamet da branim blinkeraše, čak šta više, ja reagujem na elemenarno nepoznavanje zakona onih koji komentarišu.
Boldirano je tacno, jer svako krsenje saobracajnih propisa nije grubo niti bezobzirno, ali da bi se to razumjelo treba malo vise od elementarnog poznavanja materije. Zbog toga sam ti i sugerisao ukucaj na google " grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa - sudska praksa ". Nakon toga, pogledaj ovo sto sam ti u postu boldirao.
tempuser

#19845 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

artur morgan wrote: 29/12/2020 21:56
tempuser wrote: 29/12/2020 21:37
Boldirano nije istina.

24. Vozila pod pratnjom

Član 125

Boldirano je tacno, jer svako krsenje saobracajnih propisa nije grubo niti bezobzirno, ali da bi se to razumjelo treba malo vise od elementarnog poznavanja materije. Zbog toga sam ti i sugerisao ukucaj na google " grubo i bezobzirno krsenje saobracajnih propisa - sudska praksa ". Nakon toga, pogledaj ovo sto sam ti u postu boldirao.
Kad smo kod elementarnog znanja i razumjevanja, šta ćemo sa netačnom tvrdnjom da blinkerašima nije dozvoljeno da krše saobr. propise????
Kolona od 4 auta, pravac, voze 80, nailazi vozilo pod pratnjom, blinkeraši predpostavljaju da će vozači poštovati zakon, da će poštovati čl. 125/2, usporiti, pomjeriti se da kolona prođe i kreću u prticanje bez ugrožavanja, no međutim, u ta 4 auta su 4 boliqurca i forumska filozofa koji ne znaju ili misle da ne trebaju da poštuju zakon i voze svoju vožnju, u tome nailazi auto sa suprotne strane, po belaju isti takav "stručnjak", kočanje, sklanjanje, uvaljivanje. Ko je tu prekršio zakon i ko je koga ugrozio?
Naravno da za to treba malo više od elemtarnog poznavanja materije, pogotovo kad neko ima i papir za to!
Last edited by tempuser on 29/12/2020 22:21, edited 1 time in total.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#19846 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Evolution_IV »

necu ga postovat prvi,jer ni mene a ni vecinu drugih ne postuje drzava koju oni prestavljaju!!!

PS.zao mi auta,inace bi me bolila neka stvar...
artur morgan

#19847 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by artur morgan »

@tempuser
Imam vise papira za to :-D

Ti se bavis obavezama drugih vozaca kad ih sustigne vozilo pod pratnjom. Svacija odgovornost je individualna. Prebaci se na obaveze vozaca vozila pod pratnjom.

Kao sto si citirao iz zakona, oni ne smiju ugrozavati bezbjednost drugih ucesnika u saobracaju. Zbog toga, njima nije dozvoljeno da bahato voze. Ukoliko ugroze druge, tada ce odgovarati za to.

Naravno da nemaju pravo krsiti saobracajne propise na nacin kako ti to razumijes, bahatom voznjom.

Član 332. KZ FBiH
Ugrožavanje javnog prometa
(1) Učesnik u prometu na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa i time tako ugrozi javni promet da dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većih razmjera, pa zbog toga kod drugoga nastupi imovinska šteta preko 5.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora do pet godina.
Last edited by artur morgan on 29/12/2020 22:28, edited 1 time in total.
tempuser

#19848 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Evolution_IV wrote: 29/12/2020 22:17 necu ga postovat prvi,jer ni mene a ni vecinu drugih ne postuje drzava koju oni prestavljaju!!!

Ma ja, ne valja mi država pa neću poštovati zakon. :-)
Po istoj analogiji, ne valja mi meni jer nije rješila pitanje parkinga pa neću poštovato zakon i zagraditi te cijeli dan. Boli me qurac...
Dobra ti je logika, nema šta! :lol:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#19849 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Evolution_IV »

tempuser wrote: 29/12/2020 22:27
Evolution_IV wrote: 29/12/2020 22:17 necu ga postovat prvi,jer ni mene a ni vecinu drugih ne postuje drzava koju oni prestavljaju!!!

Ma ja, ne valja mi država pa neću poštovati zakon. :-)
Po istoj analogiji, ne valja mi meni jer nije rješila pitanje parkinga pa neću poštovato zakon i zagraditi te cijeli dan. Boli me qurac...
Dobra ti je logika, nema šta! :lol:
jest isto je to ko i ministri i govna sto idu s njima u paketu...
artur morgan

#19850 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by artur morgan »

U Banja Luci je bio slucaj prije nekih 5 godina, kada je vozac vozila pod rotacijom mislio da moze praviti slalom na cesti, udario drugog vozaca, bile su teske posljedice....uglavnom osudjen je na zatvorsku kaznu.
Post Reply