Dobro,nosao sam kafe po kancelarijama .I to je neki doprinos?Valter Gustav wrote: ↑27/12/2020 16:46 Jesi li ikada ispricao taj dozivljaj iz Krajine?Sigurno te je sramota da priznas da nisi nigdje bio izvan grada.Mozda si nosio kafe po kancelarijama.Ali u redu samo ne mozes biti strucnjak za izvore po Bjelasnici i Igmanu u toku rata.
Prvi korpus ARBiH
-
PM72
#1201 Re: Prvi korpus ARBiH
-
jefff
#1202 Re: Prvi korpus ARBiH
8. motorizovana se nalazila na Igmanu i bila je sastavljena od boraca sa prostora Hadzica kao i 9. brdska brigada. Ne znam tacno gdje je bila na Igmanu zona njihove odgovornosti ali se bojim da po velicini 8. motorizovana nije bila na nivou brigade. Poslije ovih zbivanja na Igmanu 8. motorizovana je rasformiana a jedan njen dio je otisao u Konjic. Spominjana kao - osma rasprskavajuca u narednom periodu.Grean wrote: ↑27/12/2020 15:14 Vezano za slanje ispomoci na opservatorij tog 1. augusta, pominje se 8. motorizovana brigada a nigdje ne mogu da nadjem informaciju koja je to brigada, odakle su. To mijenjanje imena je napravilo zbrku, cesto vijesti nisu povezane.
"Bez obzira što je borcima na vrhu Bjelašnice stiglo pojačanje iz sastava 8. motorizovane brigade, srpske snage su u poslijepodnevnim satima 1. avgusta, bez većeg otpora, zauzele opservatoriju"
9.brdska je sveukupno imala 4.500 boraca, uz 4. brigadu iz Hrasnice koja je sigurno imala jos i vise bila je u mogucnosti da se vise angazuje na datom prostoru i u dato vrijeme bez obzira na to sto je bila opterecena sa HVO i cetaljima iz Hadzica. Sa MTSom je bilo lose stanje ali ne i kriticno. 9. i 4. brigada nisu dovoljno angazirane i što je jos gore nisu ukljucene na vrijeme kao ispomoc focanskim brigadama. Vjerovatno se mislilo da ce Focaci i Trnovljaci odoliti a mozda se namjerno pustilo radi strane vojne intervencije.
Na terenu su bile:
181. i 182. focanska, ne znam je li 1. Muslimanska jos bila formirana, 4. viteska, 9. brdska, 8. motorizovana, pripadnici MUPa CSB Trnovo, Ilidza, Hadzici, Laste. Njima ce se prikljuciti odjeljenja brigada iz Sarajeva, 7. Muslimanska, 17. Krajiska iz 3. korpusa. Odredjene operacije su vrsili i pripadnici 6. korpusa
Focanske brigade su popustile zbog velikog pritiska i nedostatka MTSa jer smo bili od Aprila 1993. u punoj blokadi. Neka najisturenija odjeljenja prema Gorazdu nisu dobijali hranu i municiju 2. mjeseca. To je dovelo do apatije. Obezbjedjenje koridora preko Grepka nije imalo smisla ako se kroz taj koridor nije imalo sta isporuciti za Gorazde. Na Rogoju je odbijeno nekoliko pjesadijskih napada a po rijecima ucesnika i ocevidaca na popristu je ostajalo i po 15. mrtvih cetnika. Na kraju se Focaci jednostavno povlace a prema svjedocenjima zbog nastupa apatije kod znatnog dijela boraca i takodjer se smatra da se Rogoj mogao drzati jos najmanje 10. dana.
Last edited by jefff on 27/12/2020 17:21, edited 1 time in total.
-
jefff
#1203 Re: Prvi korpus ARBiH
Husein Mahmutovic. Direktno znaci u opkoljeno Sarajevo.PM72 wrote: ↑27/12/2020 17:03Pojasni,ako ti nije mrsko...ko je Huso i kuda su upaljaci ulazili ”direktno”?jefff wrote: ↑27/12/2020 16:16I meni se Hrasnica - Butmir - SK zgadili ali prije. Kada je JNA htjela da izuzima vojnu dokumentaciju iz opcinskih sekretarijata narodne odbrane svugdje je bio nalog da gradjani blokiraju pristup vojnoj dokumentaciji. Na Ilidzi se iskupio narod sa svih djelova opcine, najvise iz Rakovice ali iz gore pomenutih mjesnih zajednica nije dosao niko. Jeste Huso poslao policiju naoruzanu Heklerima pred sekretarijat, rezervna policija jos nije bila mobilisana.PM72 wrote: ↑27/12/2020 15:13
![]()
![]()
Jeff...posto si ti prigradski iz Hadzica...u opkladu da znam Igman i Bjelasnicu bolje i od tebe.Od planinarskih domova pa do skijanja...svaki ćosak tih planina sam obisao.
Usput nisi nikad rastumacio kuda je Murat prenosio upaljace a nije preko Grepka.Jos sam te i zamolio a ti ni mukajet.
Ja ih od tada ne volim i stid me sto pripadam Ilidzi i zbog ovoga a i zbog drugih ponatih desavanja u ratu. Upaljaci su ulazili direktno u grad.
-
PM72
#1204 Re: Prvi korpus ARBiH
Huso je bio predsjednik skupstine opstine Ilidza iliti po sadasnjem nacelnik opstine i nije mogao naređivati miliciji gdje će ko.To je radilo Tomo Kovač a on nije slao miliciju radi takvih stvari...
Nisi razjasnio kako su upaljaci ulazili ”direktno ” u grad.I to pod Muratovom komandom.Niđe veze i bezveze ali me živo interesuje .
Nisi razjasnio kako su upaljaci ulazili ”direktno ” u grad.I to pod Muratovom komandom.Niđe veze i bezveze ali me živo interesuje .
-
jefff
#1205 Re: Prvi korpus ARBiH
Imas temu na forumu o kuhanju i gastronomiji, temu o planinarenju a nas koji smo bili na prislinom planinarenju popusti.PM72 wrote: ↑27/12/2020 17:05Dobro,nosao sam kafe po kancelarijama .I to je neki doprinos?Valter Gustav wrote: ↑27/12/2020 16:46 Jesi li ikada ispricao taj dozivljaj iz Krajine?Sigurno te je sramota da priznas da nisi nigdje bio izvan grada.Mozda si nosio kafe po kancelarijama.Ali u redu samo ne mozes biti strucnjak za izvore po Bjelasnici i Igmanu u toku rata.
-
PM72
#1206 Re: Prvi korpus ARBiH
I kuhanje kafa je doprinos...i ne pravi se gazija jer si dovoljno puta naletio na volej nepoznavanjem osnovnih pojmova i stvari.
- Grean
#1207 Re: Prvi korpus ARBiH
Uglavnom da ne ostanem duzan a ne bi li se i meni povezali ti dani ako ko cime dopuni, 1. je august, neki kasni popodnevni sati. Pocelo je to granatiranje Velikog polja. Tamo dalje od Mrazista iz ratne bolnice Igman evakuisu ranjenike i bolesne u kamione.
Mi smo se sabrali nakon odlaska Zukinih koji su trebali biti nas kontakt, naoruzani smo iz tog skladista. Meni da je neko dao milon i trazio da se orijentisem gdje i kako sad ja ne bih znao. Komandir cete srecom zna, djeluje samouvjereno a i nekako mu je takva pozadina, ne sjecam se i ne znam odakle je ali nije ni mahalac a ni haustorce. Mislim da je bio vojno lice, kasnije ce otici za komadanta bataljona 1. Bosnjacke kad je osnovana a poslije rata sam ga sreo negdje na pumpi, osnovao firmu, bavio se deminerstvom. Sad mu se krajnjim naporima sjetim prezimena, proguglam, vidim non stop je u prirodi, bavi se lovom dok ja i dan danas prirodu mogu samo na slici. Uglavnom takvi su zlata vrijedni izvan urbane sredine a mi smo uglavnom bili kontra, kombinacidja mahala i padinski dijelovi koje ne mozes nazvati mahalom. Nekako smo tako bili i podijeljeni po vodovima, kako koja raja.
Krenuli smo u koloni prema Hrasnici. Sljedece cega se sjecam a da je bilo jos vidno, prolazimo pored nase haubice okrenuta je prema gradu ili Vojkovicima, dva ili tri momka su tu, pitamo ih sta s njima. Kaze cekaju naredbu da uniste haubicu onom granatom sto se navodno navrne na cijev ili ubaci a namjenjena je bas za toga. Jos uvijek je to kretanje po nekom ravnijem terenu.
Nakon toga vec mi je sjecanje spustanja niz Igman ali sad nije niz tocila vec se ide kroz sumu, strmo je, jedva se kontrolises. Vec je mrak, noc je vedra, zvjezdana, vidis grad negdje u totalnom mraku a desno svijetli ko' Las Vegas, Vojkovici. Misli svakakve, najvise sta je sa svim onima koji su vec bili na linijama u tom prostranstvu meni pomalo nepojmljvom nakon stiske gradskih linija gdje je sve blizu, mijesa se osjecaj bijesa (prvo embargo a onda i ta svjetla selendre dok je grad u mraku) i neke tuge i nemoci, brige sta ce biti sa svim nasim ljudima. Da ne do' Bog' u takvoj situaciji imas pristup kakvom oruzju masovnog unistenja danas ne bi bilo pola Evrope a bilo je i takvih misli. Od tad se ne pitam kako se neke stvari desavaju u svijetu, desperatni ljudi su na svasta spremni (mada jos su opasniji isprani mozgovi da se sve ne bi svelo samo na ovo).
U tom spustanju sjecam se cujes najednom lome se grane negdje sa strane, vidis ljude sa sitnom stokom koju vode sa sobom, nana pokrivena, sa njom vjerovatno sin ili neko od familije.
Kad smo dosli u Hrasnicu smjestili su nas u podzemnu kuglanu da prespavamo koja je negdje na nekom trgu. Sjecam se da je bila puna madraca poredanih jedan do drugog i da je vec je bilo dosta vojske tu. Sjecam se i da sam se probudio potpuno mokar kolika je vlaga unutra bila. Curilo je niz zidove.
Mi smo se sabrali nakon odlaska Zukinih koji su trebali biti nas kontakt, naoruzani smo iz tog skladista. Meni da je neko dao milon i trazio da se orijentisem gdje i kako sad ja ne bih znao. Komandir cete srecom zna, djeluje samouvjereno a i nekako mu je takva pozadina, ne sjecam se i ne znam odakle je ali nije ni mahalac a ni haustorce. Mislim da je bio vojno lice, kasnije ce otici za komadanta bataljona 1. Bosnjacke kad je osnovana a poslije rata sam ga sreo negdje na pumpi, osnovao firmu, bavio se deminerstvom. Sad mu se krajnjim naporima sjetim prezimena, proguglam, vidim non stop je u prirodi, bavi se lovom dok ja i dan danas prirodu mogu samo na slici. Uglavnom takvi su zlata vrijedni izvan urbane sredine a mi smo uglavnom bili kontra, kombinacidja mahala i padinski dijelovi koje ne mozes nazvati mahalom. Nekako smo tako bili i podijeljeni po vodovima, kako koja raja.
Krenuli smo u koloni prema Hrasnici. Sljedece cega se sjecam a da je bilo jos vidno, prolazimo pored nase haubice okrenuta je prema gradu ili Vojkovicima, dva ili tri momka su tu, pitamo ih sta s njima. Kaze cekaju naredbu da uniste haubicu onom granatom sto se navodno navrne na cijev ili ubaci a namjenjena je bas za toga. Jos uvijek je to kretanje po nekom ravnijem terenu.
Nakon toga vec mi je sjecanje spustanja niz Igman ali sad nije niz tocila vec se ide kroz sumu, strmo je, jedva se kontrolises. Vec je mrak, noc je vedra, zvjezdana, vidis grad negdje u totalnom mraku a desno svijetli ko' Las Vegas, Vojkovici. Misli svakakve, najvise sta je sa svim onima koji su vec bili na linijama u tom prostranstvu meni pomalo nepojmljvom nakon stiske gradskih linija gdje je sve blizu, mijesa se osjecaj bijesa (prvo embargo a onda i ta svjetla selendre dok je grad u mraku) i neke tuge i nemoci, brige sta ce biti sa svim nasim ljudima. Da ne do' Bog' u takvoj situaciji imas pristup kakvom oruzju masovnog unistenja danas ne bi bilo pola Evrope a bilo je i takvih misli. Od tad se ne pitam kako se neke stvari desavaju u svijetu, desperatni ljudi su na svasta spremni (mada jos su opasniji isprani mozgovi da se sve ne bi svelo samo na ovo).
U tom spustanju sjecam se cujes najednom lome se grane negdje sa strane, vidis ljude sa sitnom stokom koju vode sa sobom, nana pokrivena, sa njom vjerovatno sin ili neko od familije.
Kad smo dosli u Hrasnicu smjestili su nas u podzemnu kuglanu da prespavamo koja je negdje na nekom trgu. Sjecam se da je bila puna madraca poredanih jedan do drugog i da je vec je bilo dosta vojske tu. Sjecam se i da sam se probudio potpuno mokar kolika je vlaga unutra bila. Curilo je niz zidove.
- Grean
#1208 Re: Prvi korpus ARBiH
Veliko ovo brate ali ja ne znam ukratko.
Kako god, znaci 2. augusta smo u Hrasnici, sad shvatih nakon tolikih godina da jednu noc i dan nismo spavali jer je izlazak bio u noci 31. jula. Uglavnom izlazimo iz kuglane, vec vidimo da je dosao tadasnji komadant brigade sa jos vojske, ovaj put naouruzane. Ne znam koiliko ih je ali po onoj zahvalnici od opstine Centar za pripadnike 9. motorizovane znam da nas je na kraju bilo 180 i nesto a u prve dvije noci je izaslo nas sezdesetak do osamdeset ljudi.
Ide komandant okolo, prica sa svima, kako je, sta ima, treba li vam sta, hrane, jeste li za janje...nismo vala ni za sta. U neka dodje neko, ne znam ko, da li nas komandir cete ili komandant da kaze vi bi trebali na Golo brdo da rasteretite 4. motorizovanu koja je vec danima gore (ovo Golo brdo je vjerovatno Brezovaca jer Golo brdo je palo prije nego smo izasli iz grada). Ko ce ici? Nas mozda tridesetak (pogadjam) uglavnom iz moje cete. Nas smo tu sestorica iz ulice koji smo zajedno, ko' neko odjeljenje. A., K. i ja smo generacija iz osnovne, S. je generacija poslije nas ali vec zadnje tri godine je s nama nerazdvojan dok su H. i E. stariji, ovaj prvi godinu, drugi dvije, njih dvojica su haveri i druzimo se intezivno kako je rat poceo. A. je taj dan rodjendan, eto i to sad skontah, ne znam jesmo li i pominjali tada. E. je od silnog pjesacenja dobio zuljeve, rane na nogama i ne moze hodati, kaze on bi da ostane a ostaje i H. sa njim posto su njih dvojica nerazdvojni.
Mi ostali smo se skupili, dobili konzerve za nas koliko nas ima i to skupimo u jedan ruksak pa cemo se mjenjati ko da nosi. Nova kozerva je na meniju, takvu nismo do sad vidjeli, Hamburg, plava etiketa, oko 300 grama govedjeg nareska, po imenu sudeci njemacka. Nama to tad nekako luksuz, gledaj kako nas pripazise. Krenuli smo, iskreno malo nam je bezveze sto samo mi, lakse bi bilo da svi idemo. Komanda i jos bukadar ljudi ostaje u Hrasnici. Ne znam kako smo dosli do Ilidze, da li su nas prebacili ili se hodalo (nesto mi velika razdaljina). Sjecam se da smo krenuli sa penjanjem od Stojcevca i da sam se zijanio da je Stojcevac nas (meni tad bilo Stoojcevac = Ilidza = okupirano), pokazali su nam nase u krugu hotela, rov nekako pod brdom.
Dan dzehenem, vruce, uspon kakav do tad a ne znam ni da sam poslije ikad dozivio. Dva koraka naprijed, jedan nazad. Ide se padinom brda u pravcu jugo-zapad. Ne znam koliko treba za taj uspon ali kad smo dosli na makadamsku cestu gore na Igmanu bio je mrkli mrak, mislim da je dobar dio penjanja prosao u mraku. Gore nas docekuje vodic, mladji momak iz grada, nasih godina, pretpostavljam 101. (koja je da pomenem zbog gubitka Golog brda vec prozvana 101. rasprskavajuca na tom terenu, opravdano ili ne ali ja licno ne volim takvo etiketiranje pogotovo od onih koji mozda iz pozadine smisljaju dosjetke, gubitak jeste bio veliki i kostao je poslije mnogih zivota). Negdje je on iz Novog grada uglavnom. Onako cvaka, urbana, odmah se vidi.
Idemo tim makadamom i naprijed nasta komesanje, on se pogubio. Ide onda scena iz filma "Nicija zemlja" i ono "jebo mater ako ovaj zna gdje nas vodi" s jednom razlikom da srecom nije bilo svitanje vec mrkli mrak. Vracamo se istim putem nazad i nekako nabasasmo na nase linije iznad puta. Uglavnom poveo nas je putem izmedju nasih linija i Golog brda, putem koji vodi prema Lokvama i koji je na tom dijelu presjecen tj. kao na dlanu je za obje linije (svejedno je u takvoj situaciji ko te povali), blizi je nama jer ga od GB dijeli jarak pa onda veliki uspon a chete su negdje na vrhu kako sam tad shvatio. Izvukli su gore pragu koja ljulja po svemu sto se putem krece, cak pokriva i jedan dio puta koji se ne moze zaobici prije one velike okuke prema Lokvama od Golog brda.
Nista, docekali su nas ovi iz 4. motorizovane, malo prica, rekose da ce nas sutra po danu izvesti na linije, kazu da obavezno uzmemo maske jer Golo brdo je palo tako sto su cetnici bacili bojne otrove a od ovih iz 101. niko nije imao maske (sto je realno bilo uobicajeno). Pokazase nam da se povaljamo u neku "vrtacu" (opet nova rijec, malo veca uvala u sumi). Legli smo onako na golu zemlju, ja i dalje samo u onom prsluku bez jakne. Zaspali umorni a hladnoca iz zemlje je takva da te budi tacno kao da je nesto fizicko, opipljivo sto se uvlaci u kosti. Ujutro ustali smrznuti kaze ovaj iz 4.te pa imali ste deke 10 metara dalje. Jarane kakvi ste bili da nam kazete, otkud mi znamo u onoj mrakusi.
Eto ti i onog iz grada sto nas je vodio, skakuce u mjestu i lupa se kanisterom po glavi da sebi da ritam za zagrijavanje.
3. je august da se notira jer mi nekako fali dan ili dva kad poredim sa hronologijom dogadjaja na onoj stranci Bosnae. Rekose nam da ce nas rasporediti na liniju na neko Tresnjevo brdo.
Kako god, znaci 2. augusta smo u Hrasnici, sad shvatih nakon tolikih godina da jednu noc i dan nismo spavali jer je izlazak bio u noci 31. jula. Uglavnom izlazimo iz kuglane, vec vidimo da je dosao tadasnji komadant brigade sa jos vojske, ovaj put naouruzane. Ne znam koiliko ih je ali po onoj zahvalnici od opstine Centar za pripadnike 9. motorizovane znam da nas je na kraju bilo 180 i nesto a u prve dvije noci je izaslo nas sezdesetak do osamdeset ljudi.
Ide komandant okolo, prica sa svima, kako je, sta ima, treba li vam sta, hrane, jeste li za janje...nismo vala ni za sta. U neka dodje neko, ne znam ko, da li nas komandir cete ili komandant da kaze vi bi trebali na Golo brdo da rasteretite 4. motorizovanu koja je vec danima gore (ovo Golo brdo je vjerovatno Brezovaca jer Golo brdo je palo prije nego smo izasli iz grada). Ko ce ici? Nas mozda tridesetak (pogadjam) uglavnom iz moje cete. Nas smo tu sestorica iz ulice koji smo zajedno, ko' neko odjeljenje. A., K. i ja smo generacija iz osnovne, S. je generacija poslije nas ali vec zadnje tri godine je s nama nerazdvojan dok su H. i E. stariji, ovaj prvi godinu, drugi dvije, njih dvojica su haveri i druzimo se intezivno kako je rat poceo. A. je taj dan rodjendan, eto i to sad skontah, ne znam jesmo li i pominjali tada. E. je od silnog pjesacenja dobio zuljeve, rane na nogama i ne moze hodati, kaze on bi da ostane a ostaje i H. sa njim posto su njih dvojica nerazdvojni.
Mi ostali smo se skupili, dobili konzerve za nas koliko nas ima i to skupimo u jedan ruksak pa cemo se mjenjati ko da nosi. Nova kozerva je na meniju, takvu nismo do sad vidjeli, Hamburg, plava etiketa, oko 300 grama govedjeg nareska, po imenu sudeci njemacka. Nama to tad nekako luksuz, gledaj kako nas pripazise. Krenuli smo, iskreno malo nam je bezveze sto samo mi, lakse bi bilo da svi idemo. Komanda i jos bukadar ljudi ostaje u Hrasnici. Ne znam kako smo dosli do Ilidze, da li su nas prebacili ili se hodalo (nesto mi velika razdaljina). Sjecam se da smo krenuli sa penjanjem od Stojcevca i da sam se zijanio da je Stojcevac nas (meni tad bilo Stoojcevac = Ilidza = okupirano), pokazali su nam nase u krugu hotela, rov nekako pod brdom.
Dan dzehenem, vruce, uspon kakav do tad a ne znam ni da sam poslije ikad dozivio. Dva koraka naprijed, jedan nazad. Ide se padinom brda u pravcu jugo-zapad. Ne znam koliko treba za taj uspon ali kad smo dosli na makadamsku cestu gore na Igmanu bio je mrkli mrak, mislim da je dobar dio penjanja prosao u mraku. Gore nas docekuje vodic, mladji momak iz grada, nasih godina, pretpostavljam 101. (koja je da pomenem zbog gubitka Golog brda vec prozvana 101. rasprskavajuca na tom terenu, opravdano ili ne ali ja licno ne volim takvo etiketiranje pogotovo od onih koji mozda iz pozadine smisljaju dosjetke, gubitak jeste bio veliki i kostao je poslije mnogih zivota). Negdje je on iz Novog grada uglavnom. Onako cvaka, urbana, odmah se vidi.
Idemo tim makadamom i naprijed nasta komesanje, on se pogubio. Ide onda scena iz filma "Nicija zemlja" i ono "jebo mater ako ovaj zna gdje nas vodi" s jednom razlikom da srecom nije bilo svitanje vec mrkli mrak. Vracamo se istim putem nazad i nekako nabasasmo na nase linije iznad puta. Uglavnom poveo nas je putem izmedju nasih linija i Golog brda, putem koji vodi prema Lokvama i koji je na tom dijelu presjecen tj. kao na dlanu je za obje linije (svejedno je u takvoj situaciji ko te povali), blizi je nama jer ga od GB dijeli jarak pa onda veliki uspon a chete su negdje na vrhu kako sam tad shvatio. Izvukli su gore pragu koja ljulja po svemu sto se putem krece, cak pokriva i jedan dio puta koji se ne moze zaobici prije one velike okuke prema Lokvama od Golog brda.
Nista, docekali su nas ovi iz 4. motorizovane, malo prica, rekose da ce nas sutra po danu izvesti na linije, kazu da obavezno uzmemo maske jer Golo brdo je palo tako sto su cetnici bacili bojne otrove a od ovih iz 101. niko nije imao maske (sto je realno bilo uobicajeno). Pokazase nam da se povaljamo u neku "vrtacu" (opet nova rijec, malo veca uvala u sumi). Legli smo onako na golu zemlju, ja i dalje samo u onom prsluku bez jakne. Zaspali umorni a hladnoca iz zemlje je takva da te budi tacno kao da je nesto fizicko, opipljivo sto se uvlaci u kosti. Ujutro ustali smrznuti kaze ovaj iz 4.te pa imali ste deke 10 metara dalje. Jarane kakvi ste bili da nam kazete, otkud mi znamo u onoj mrakusi.
Eto ti i onog iz grada sto nas je vodio, skakuce u mjestu i lupa se kanisterom po glavi da sebi da ritam za zagrijavanje.
3. je august da se notira jer mi nekako fali dan ili dva kad poredim sa hronologijom dogadjaja na onoj stranci Bosnae. Rekose nam da ce nas rasporediti na liniju na neko Tresnjevo brdo.
Last edited by Grean on 28/12/2020 21:03, edited 2 times in total.
-
soferina
#1210 Re: Prvi korpus ARBiH
ma ovaj Suljo sto mariše žene u slobodno vrijeme , toliko mrzi Hrvate iz samo njemu znanih razloga , da će za koju godinu početi trolati da je direktno HVO učestvovao 95 u Sreberenici ,...Grean wrote: ↑27/12/2020 15:14 Vezano za slanje ispomoci na opservatorij tog 1. augusta, pominje se 8. motorizovana brigada a nigdje ne mogu da nadjem informaciju koja je to brigada, odakle su. To mijenjanje imena je napravilo zbrku, cesto vijesti nisu povezane.
"Bez obzira što je borcima na vrhu Bjelašnice stiglo pojačanje iz sastava 8. motorizovane brigade, srpske snage su u poslijepodnevnim satima 1. avgusta, bez većeg otpora, zauzele opservatoriju"
Za vodu se ni ja ne sjecam. Kao kroz maglu da je dolazila na konju.
Ovdje ima postan dokument vezano za finansiranje akcije. Nesto sto se zna ali opet da se ne zaboravi ko je i kako je doprinijeo stvaranju RS-a a danas prizeljkuje da mu se udijeli isti status.
-
jefff
#1211 Re: Prvi korpus ARBiH
Hrasnicana ko pasa a zalozili Sarajlije na Kabalovu. Bem ti Fikru i Hrasnicu.
- Grean
#1212 Re: Prvi korpus ARBiH
Mislim ovo je opstepoznato kako se VRS obezbijedila za ofanizvu na Igman. Ne znam je li dovoljan razlog da se mrzi HVO, tj. da li bi bi dovoljan za drugu stranu da je bilo obratno?
-
jefff
#1213 Re: Prvi korpus ARBiH
Hotel Igman nakon iizgradnje i u toku agresije. Kaze da je na teritoriji Trnova.
Name: Igman Olympic Village & Hotel
Lead Architect(s): Ahmed Džuvić

Name: Igman Olympic Village & Hotel
Lead Architect(s): Ahmed Džuvić

- Nekako s proljeća
#1214 Re: Prvi korpus ARBiH
Pa fino se opet objavi status Emira Suljagića, koji je to doživio i preživio, šta nudi kao argument koji govori da je počinjenju genocida predhodila priprema, a u toj pripremi konce vuče zločinačka organizacija i njeni plaćenici i psi rata , čak i i onaj koji je kršio međunarodne sankcije u smislu nafte i benzina, tj goriva za mašineriju i mehanizaciju, od tenka do autobusa i bagera ili sveg ostalog na gorivo...sve je to indirektno učešće u izvršenju genocida kao najtežoj kvalifikaciji međ ratnog prava.
Srebrenica je bila 1992. slobodna teritorija sve do njenog pada 1993, demilitarizacije i proglašenja zaštićenom zonom UN-a. Od tada više ne nalazi na mapi zone odgovornosti 1 korpusa Armije RBIH. Na početnoj mapi iz septembra 1992 kada je formiran 1 korpus, bila je i općina Srebrenica uključena u zonu odgovornosti. Ukrajinci su se mnogo bolje ponijeli u Žepi, isto zaštićenoj zoni.
Što se tiče HVO-a, neke fajde od njih 1992 je vjerovatno i bilo, ali kasnije se ne sjećam, čak smatram da su se bili osilili i otišli u ..pm kada nas nisu uspjeli dotući. Ništa me ne bi iznenadila neka involviranost u vezi svega onog vezanog za Srebrenicu 1993 ili onu sa počinjenim genocidom nad Bošnjacima iz ljeta 1995. Znam da većina normalnih ljudi širom svijeta tu tragediju poštuje na ispravan način, budale neće nikada, oni u neznanju moguće je da dožive.
Srebrenica je bila 1992. slobodna teritorija sve do njenog pada 1993, demilitarizacije i proglašenja zaštićenom zonom UN-a. Od tada više ne nalazi na mapi zone odgovornosti 1 korpusa Armije RBIH. Na početnoj mapi iz septembra 1992 kada je formiran 1 korpus, bila je i općina Srebrenica uključena u zonu odgovornosti. Ukrajinci su se mnogo bolje ponijeli u Žepi, isto zaštićenoj zoni.
Što se tiče HVO-a, neke fajde od njih 1992 je vjerovatno i bilo, ali kasnije se ne sjećam, čak smatram da su se bili osilili i otišli u ..pm kada nas nisu uspjeli dotući. Ništa me ne bi iznenadila neka involviranost u vezi svega onog vezanog za Srebrenicu 1993 ili onu sa počinjenim genocidom nad Bošnjacima iz ljeta 1995. Znam da većina normalnih ljudi širom svijeta tu tragediju poštuje na ispravan način, budale neće nikada, oni u neznanju moguće je da dožive.
-
jefff
#1215 Re: Prvi korpus ARBiH
Britanska artiljerija u operaciji - "Namjerna sila" 1995.
Light Gun of the 19th Regiment Royal Artillery in action, Mount Igman, Bosnia, 30th August 1995 by David Rowlands.

Francuzi

Light Gun of the 19th Regiment Royal Artillery in action, Mount Igman, Bosnia, 30th August 1995 by David Rowlands.

Francuzi

-
jefff
#1216 Re: Prvi korpus ARBiH
Francuzi i Britanci, Igman 26. Juli 1995.

THE FRR ON MOUNT IGMAN (Photo by © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images)
26 July, 1995

THE FRR ON MOUNT IGMAN (Photo by © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images)
26 July, 1995
-
jefff
#1217 Re: Prvi korpus ARBiH
Francuski general André Soubirou i britanske kolege. 01.Septembar 1995.

-
tempuser
#1218 Re: Prvi korpus ARBiH
Imao sam sreću da slavim prvu novi godinu koja se dočekivala u tom hotelu. Bila je 1984/1985, hotel nov, miriše na novo i lamperiju, milina bila!
- Nekako s proljeća
#1219 Re: Prvi korpus ARBiH
Pa da, mirovna okupacija novopridruženih kontigenata ljudi i mts-a , onim što su do tada već bili veterani u okviri UN snaga. Francuz Žanvije ako sam dobro zapamtio je bio glavnokomandujući, morao je da pod zakletvom poriče inkriminaciju koja se vezala za njega i genrala Mladića, da su imali tajni dil. Predstava se mogla vidjeti u dijelu kada se un trupe od strane VRS-a uzimaju za taoce i njihovo vezanje lisicama uz vitalne infrastrukturne objekte, kako ne bi bili meta vazdušnih i drugih udara snaga , ne UN-a i onog teletabisa Akašija ili Butrosa Galija, nego snaga NATO saveznika. Negirao je, a nama ostaje da vjerujemo da je zaista kmečao kada bi se javila mogućnost bombardovanje položaja VRS , naročito je zakmećao kada je vidio ucrtanu metu nad vojnim kompleksom u Lukavici ili Palama.General Morion i Srebrenica, to je već priča za sebe. Sramnija od nje je samo priča o poručniku Morionu što je dobro sarađivao sa neprijateljskom stranom na sarajevskom ratištu kontra memli strane, tako bar svjedoče srpski borci.
Velika vojna sila sa savremenim naoružanjem i opremom se slila u BIH, kopnom, rijekama, iz vazduha...gledao sam neke ''Ap'' snimke sa područja distrikta Brčko, plus infrastuktura i ''baze'' sa predhodnim un sanagama po cijeloj državi do državnih granica. I kome nije bilo do mira, morao je ustuknuti. Ma mir je zakon.
Velika vojna sila sa savremenim naoružanjem i opremom se slila u BIH, kopnom, rijekama, iz vazduha...gledao sam neke ''Ap'' snimke sa područja distrikta Brčko, plus infrastuktura i ''baze'' sa predhodnim un sanagama po cijeloj državi do državnih granica. I kome nije bilo do mira, morao je ustuknuti. Ma mir je zakon.
-
jefff
#1221 Re: Prvi korpus ARBiH
Ove snage su tada ucestvovale u akciji protiv srpskih snaga nakon Markala 2. a djelovali su i ranije. Morion, Zanvije, Mekenzi tada su vec bili proslost a Akasija vise niko nista nije zarezivo. Tada general André Soubirou, sijed a zajeban uzima stvar u svoje ruke. Rokali su posvuda a najvise po Lukavici. Jednom Britanci slozili plotun na igmansko Golo Brdo, zapomaganje i vriskovi srpskih ranjenika culi su se do nasih polozaja. Jezivo.Nekako s proljeća wrote: ↑29/12/2020 13:38 Pa da, mirovna okupacija novopridruženih kontigenata ljudi i mts-a , onim što su do tada već bili veterani u okviri UN snaga. Francuz Žanvije ako sam dobro zapamtio je bio glavnokomandujući, morao je da pod zakletvom poriče inkriminaciju koja se vezala za njega i genrala Mladića, da su imali tajni dil. Predstava se mogla vidjeti u dijelu kada se un trupe od strane VRS-a uzimaju za taoce i njihovo vezanje lisicama uz vitalne infrastrukturne objekte, kako ne bi bili meta vazdušnih i drugih udara snaga , ne UN-a i onog teletabisa Akašija ili Butrosa Galija, nego snaga NATO saveznika. Negirao je, a nama ostaje da vjerujemo da je zaista kmečao kada bi se javila mogućnost bombardovanje položaja VRS , naročito je zakmećao kada je vidio ucrtanu metu nad vojnim kompleksom u Lukavici ili Palama.General Morion i Srebrenica, to je već priča za sebe. Sramnija od nje je samo priča o poručniku Morionu što je dobro sarađivao sa neprijateljskom stranom na sarajevskom ratištu kontra memli strane, tako bar svjedoče srpski borci.
Kada je u pitanju natureni mir, da su bogdom prvi dan rata dosli i naturili mir. Treba podsjetiti da su stranci nakon Markala 1. rastjerali tesko naoruzanje oko grada pa civili nisu vise patili nakon Februar 1994. kao do tada. Da je nastavilo dotadasnjim intezitetom...
Najteze je bilo kada granate preljecu preko nas i pogadjaju civilne objekte iza nas. Tamo dole ti sve, zena, djeca, starci i ti goris od brige za njima. Teska situacija sa civilima padala je i na teret boraca koji su odvajali od svojih usta dok su bili na polozajima da bi kuci ponjeli jednu ili dvije vekne hljeba ili konzervu, neki slatkis da prehrane porodicu ako ih zateknu zive i zdrave. Ako se islo u akciju dobijali su se lanch paketi a to je bilo vec nesto za kuci ponjeti ukoliko, naravno prezivis.
-
jefff
#1222 Re: Prvi korpus ARBiH
Sto se tice hotela to su rudnici zlata koji vec 30. godina ne donose nista. Neka daju to arpskim magnatima, oni ce s tim providiti.
-
jefff
#1223 Re: Prvi korpus ARBiH
Polozaji IFORA 14. Decembar 1995.
Photo by Antoine GYORI/Sygma via Getty Images

Photo by Antoine GYORI/Sygma via Getty Images
-
jefff
#1224 Re: Prvi korpus ARBiH
Name: Hotel Borik
Lead Architect(s): Mladen Kovačević
Year opened: 1983

Name: Hotel Famos (today called Hotel Maršal)
Lead Architect(s): Slobodan Jovandić
Years of construction: 1982-1983

Lead Architect(s): Mladen Kovačević
Year opened: 1983

Name: Hotel Famos (today called Hotel Maršal)
Lead Architect(s): Slobodan Jovandić
Years of construction: 1982-1983

-
Valter Gustav
#1225 Re: Prvi korpus ARBiH
Prolazio sam po noci pored ovih hotela u toku rata kada smo isli na Bjelasnicu,izgledali su sablasno.Bio je jedan put blizu UNPROF gdje se moralo pretrcati jer je bila zasticena zona,jedan sto je pretrcavao ispred mene pade nasred puta. 
EDIT:Pricalo se da je nekoliko nasih vojnika ranjeno blizu tog punkta kada su unproforci zapucali.Ako si pogodjen u arteriju treba 3-5 mimuta da iskrvaris ako ne zaustavis krvarenje.Ako si ranjen kuda sa tobom kada nema bolnice u blizini.Jedan cetnik je opisivao na slavic forumu da kada su napadali na 11 plavih njegov jaran je ispalio tromblon koji je pogodio nesto u blizini i geler ga je pogodio u arteriju i iskrvario je za oko 5 min.Sam je sebe ubio.Laka mu zemlj bila od 1000 tona.
EDIT:Pricalo se da je nekoliko nasih vojnika ranjeno blizu tog punkta kada su unproforci zapucali.Ako si pogodjen u arteriju treba 3-5 mimuta da iskrvaris ako ne zaustavis krvarenje.Ako si ranjen kuda sa tobom kada nema bolnice u blizini.Jedan cetnik je opisivao na slavic forumu da kada su napadali na 11 plavih njegov jaran je ispalio tromblon koji je pogodio nesto u blizini i geler ga je pogodio u arteriju i iskrvario je za oko 5 min.Sam je sebe ubio.Laka mu zemlj bila od 1000 tona.
Last edited by Valter Gustav on 29/12/2020 18:33, edited 4 times in total.