Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Matzan

#36851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

Dakle, Hrvatska ruku pod ruku sa Avganistanom, Pakistanom, Bangladešom ...
Tesla Edison

#36852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:45
adsubzero wrote: 19/12/2020 22:15
Medobrundo25 wrote: 19/12/2020 22:06 Ziv i zdrav i ne ne dramim. Hajmo sad dramiti i oko par rengen snimaka i kure antibiotika.
Na taj nacin je vrlo lako negirati bilo kakav problem, zato sto je uvijek neko gore prosao. Ona to istice jer ljudi ne prihvataju da problem postoji i ne mogu da shvate neke stvari jer se licno nisu uvjerili, tako da to samo pogorsava situaciju. Isto da sad neko pocne da prica kako onkoloski pacijenti zapravo nisu problem vec je napuhana situacija oko toga svega, a zato sto to nije licno iskusio, ali jeste iskusio druge probleme. Nema tu mjerenja ciji je veci.
Ama niko ne negira nista, nego se drami oko 5 antibiotika i 2 rengena. Dajte ba ljudi dozovite se , u kojem vi paralelnom svijetu zivite da je to vrijedno da se spominje uopste? Neki se ovdje ponasaju kao da se nikada u zivotu nisu prehladili, da ne spominjem ozbiljnije bili bolesni. Korona je tu i cao, niko to ne negira, cak i ovih para forumasa koje konstantno prozivaju da su neki teoreticari zavjere isti ne negiraju, nego ukazuju na neke nelogicnosti u citavom formalnom narativu i medijskom idiotizmu, moram ga tako nazvati nazalost. Ovo je ba forum, niko ovdje nece nicije misljenje promjeniti, nemojte biti djeca sta vam je.
:thumbup:
swanfilter

#36853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Zar virus mutacijom ne slabi?
hillbill

#36854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hillbill »

Trappist wrote: 20/12/2020 13:46 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... d=2240421
:thumbup: novi soj u Engleskoj tik pred najvažniji "dogovor" nakon brexita. Hm hmm
vakcine su odobrene............ovakvih bombasticnih vijesti ce biti svaki dan.......treba to sada rasprodati
hillbill

#36855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hillbill »

ovi nisu nista naucili od srba.............................slobodno lizite oltar
daddy-kool

#36856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.independent.co.uk/news/worl ... 76766.html

EU states begin suspending all travel from UK over new Covid strain
Five EU countries halt incoming journeys from UK as others looks poised to follow suit

Germany is the latest to have suspended travel, announcing the move shortly after Austria, Italy, the Netherlands and Belgium made similar decisions. Others, including France and Ireland, look poised to follow suit.
laik1981

#36857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Pravicemo se da se ti novi sojevi virusa, kako britanski, tako i juznoafricki, vec nisu rasirili sirom evrope isto kao sto se krajem ljeta prosirio onaj koji je potekao sa spanskih farmi, a koji je zasluzan za drugi val u zapadnoj Evropi..
zposao

#36858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Kada sam ja davno napisao da ce pandemija sa vakcinom ili bez trajati min 2 godine prozvase me pojedini forumski naučnici ravnozemljašem...

Šta sad sa novom mutacijom?

Nek nam mogy objasni
Mogy87

#36859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zposao wrote: 20/12/2020 20:39 Kada sam ja davno napisao da ce pandemija sa vakcinom ili bez trajati min 2 godine prozvase me pojedini forumski naučnici ravnozemljašem...

Nek nam mogy objasni
Vakcina pokriva sve do sad poznate sojeve virusa. Znaci pokriva i vise razlicitih mutacija. Napravljene su na prvim izolovanim sojevima virusa, virus je u medjuvremenu vise puta mutirao, ali ne dovoljno da umanji efikasnost vakcine. Da li ce ova mutacija uticati na efikasnost vakcine bice sigurno poznato.

A ako imaju vakcinu koja je dokazano sigurna i efikasna (za sad 2) ne vidim razloga da je ne mogu prilagoditi mutacijama (kao kod gripe npr.). Situaciju dodatno olaksava cinjenica da se radi o mRNA vakcinama koje su najbolja opcija za prilagodbe.
aldinjo

#36860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

zposao wrote: 20/12/2020 20:39 Kada sam ja davno napisao da ce pandemija sa vakcinom ili bez trajati min 2 godine prozvase me pojedini forumski naučnici ravnozemljašem...

Nek nam mogy objasni
Samo dvije godine?
zposao

#36861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Mogy87 wrote: 20/12/2020 21:17

Nek nam mogy objasni
Vakcina pokriva sve do sad poznate sojeve virusa. Znaci pokriva i vise razlicitih mutacija. Napravljene su na prvim izolovanim sojevima virusa, virus je u medjuvremenu vise puta mutirao, ali ne dovoljno da umanji efikasnost vakcine. Da li ce ova mutacija uticati na efikasnost vakcine bice sigurno poznato.

A ako imaju vakcinu koja je dokazano sigurna i efikasna (za sad 2) ne vidim razloga da je ne mogu prilagoditi mutacijama (kao kod gripe npr.). Situaciju dodatno olaksava cinjenica da se radi o mRNA vakcinama koje su najbolja opcija za prilagodbe.
Pa kako objasnjavaš ovoliku paniku vezanu za mutaciju u Britaniji? Čemu onda totalni lockdowni i prejsecanje transportne komunikacije sa EU?
zposao

#36862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

aldinjo wrote: 20/12/2020 22:51

Nek nam mogy objasni
Samo dvije godine?
Rekoh minimalno 2 godine da će ovo ludilo trajati. Jednu godinu smo skoro već prebacili. Ne vjerujem da ce vakcine (pa taman one bile najbolje) išta pomoci.
Nisam epidemiolog, samo pišem svoje mišljenje. Ovo sve mi djeluje previše luda i šizofrena situacija da će tek tako za par mjeseci potpuno nestati kriza i vratiti se sve u normalu.

A pitanje je šta je i normala više.
Mogy87

#36863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zposao wrote: 20/12/2020 22:58
Mogy87 wrote: 20/12/2020 21:17

Nek nam mogy objasni

Pa kako objasnjavaš ovoliku paniku vezanu za mutaciju u Britaniji? Čemu onda totalni lockdowni i prejsecanje transportne komunikacije sa EU?
Totalni lockdowni su poceli i prije ove informacije po drugim drzavama u Evropi.
Zaboravljas da se vakcinacija veceg dijela populacije nece desiti preko noci jer se vakcine ne mogu proizvesti preko noci. Minimalno do 10. mjeseca naredne godine (i zemljama EU) dok svi koji budu zeljeli ne dobiju pristup vakcini.
aldinjo

#36864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

zposao wrote: 20/12/2020 23:01
aldinjo wrote: 20/12/2020 22:51

Nek nam mogy objasni
Samo dvije godine?
Rekoh minimalno 2 godine da će ovo ludilo trajati. Jednu godinu smo skoro već prebacili. Ne vjerujem da ce vakcine (pa taman one bile najbolje) išta pomoci.
Nisam epidemiolog, samo pišem svoje mišljenje. Ovo sve mi djeluje previše luda i šizofrena situacija da će tek tako za par mjeseci potpuno nestati kriza i vratiti se sve u normalu.

A pitanje je šta je i normala više.
Čuj za par mjeseci? Kod nas traje više od devet mjeseci. Najlakše je "napamet" mjesece i godine prognozirati.
espn

#36865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by espn »

Pomalo jeziv tekst lovca na viruse za National Geographic. Na Zemlji postoji 1,4 miliona tipova virusa medju sisavcima i pticama koji samo cekaju da preskoce na ljude. Za 10 godina se ocekuje nova pandemija smrtonosnog virusa. Slijepi misevi diljem svijeta su glavni nosioci virusa.

Zar nije sladak? (pogledom govori ubicu te) :run:

Image

https://www.nationalgeographic.com/scie ... dly-virus/
GAU8

#36866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Nek nam mogy objasni
Radiš ono zbog čega si se bunio neki dan...
Mogy87

#36867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naučni i kredibilni izvori informacija kažu da je zapravo broj mutacija mnogo veći, ali istovremeno struktura ovog virusa nije znatnije promijenjena da bi vakcine postale neefikasne.

U članku uglednog časopisa časopisa Nature iz septembra 2020. navodi se kako su naučnici katalogizirali više od 12.000 mutacija u genomima SARS-CoV-2“, a to ipak nije onemogućilo stvaranje vakcina. Sekvencionirano je oko 90 000 izolata ovog virusa i svih dijelova svijeta, pa čak i iz BiH, i utvrđeno je da se ovi mutirani virusi razlikuju vrlo malo – u svega oko 10 „slova“ svog genetičkog koda na RNK od 29 903 „slova“, koliko ih ima genom ovog virusa.

https://ba.voanews.com/a/nova-varijanta ... 01411.html
GAU8

#36868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Logika 70% zavjerasa nakon gornjeg posta gdje neko pokusava objasniti materiju:

"cekaj, pa je li mutirao ili struktira nije promijenjena... ova Mogy nema pojma.."
Naravno nije maknuo dalje od prve recenice, zatvara link i ide na off-guardian site da trazi "dokaze"
zposao

#36869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

GAU8 wrote: 21/12/2020 08:13

Nek nam mogy objasni
Štta radim? Jel ja niječem da postoji virus? Jel niječem da je opasan? Jel pričam da je zemlja ravna, 5G ubija, Gejts nas čipuje i to?

Pa u čemu je onda problem ako pišem svoja razmišljanja u vezi nastavka toka pandemija?

Ako ti i Mogy kao i ostali forumaš imate pravo pisati svoje mišljenje koji ni po čemu nije validnije od mojega ili bilo cijeg drugoga, šta imaš protiv?

Imam li ja pravo biti skeptičan i ne prihvatati svaku informaciju koja se pojavi zdravo za gotovo? Imam li pravo sam obraditi ponuđene informacije i formirati svoje misljenje na osnovu životnog iskustva?

Moje životno iskustvo mi govori da će određene interesne skupine svakako pokušati maximalno iskoristiti ovu novonastalu situaciju za svoju korist.

Ne mislim da je teorija zavjere to sto govorim da pandemijska kriza nece nestati sigurno tako lako u sljedece dvije godine. Mislim da se dosta stvari koje smo prije uzimali zdravo za gotovo nece tako lako vratiti.

A sto se tice vakcina, bumo još videli šta će od toga biti.

Samo nisam neki optimist da ce nas vakcine čudesno spasiti. Mislim da ce prije svi preboliti koronu nego sto ce se svi vakinisati
swanfilter

#36870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

A zima nam tek danas dosla. Bice do Marta jedan od duzih nam zivotnih perioda. Jos kada bi sa Martom ovoj ludosti nazirao se kraj ...
GAU8

#36871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

zposao wrote: 21/12/2020 09:28
GAU8 wrote: 21/12/2020 08:13

Nek nam mogy objasni
Štta radim? Jel ja niječem da postoji virus? Jel niječem da je opasan? Jel pričam da je zemlja ravna, 5G ubija, Gejts nas čipuje i to?

Pa u čemu je onda problem ako pišem svoja razmišljanja u vezi nastavka toka pandemija?

Ako ti i Mogy kao i ostali forumaš imate pravo pisati svoje mišljenje koji ni po čemu nije validnije od mojega ili bilo cijeg drugoga, šta imaš protiv?

Imam li ja pravo biti skeptičan i ne prihvatati svaku informaciju koja se pojavi zdravo za gotovo? Imam li pravo sam obraditi ponuđene informacije i formirati svoje misljenje na osnovu životnog iskustva?

Moje životno iskustvo mi govori da će određene interesne skupine svakako pokušati maximalno iskoristiti ovu novonastalu situaciju za svoju korist.

Ne mislim da je teorija zavjere to sto govorim da pandemijska kriza nece nestati sigurno tako lako u sljedece dvije godine. Mislim da se dosta stvari koje smo prije uzimali zdravo za gotovo nece tako lako vratiti.

A sto se tice vakcina, bumo još videli šta će od toga biti.

Samo nisam neki optimist da ce nas vakcine čudesno spasiti. Mislim da ce prije svi preboliti koronu nego sto ce se svi vakinisati
Ja sam samo htio da kazem da skeptici traze odgovore na kasiku i to po mogucnosti odmah i da su jednostavni, sto me licno pomalo vrijedja, jer iako se ne bavim ovom oblascu, dozivio sam iz profesionalnog iskustva u svojoj oblasti mnogo takvih situacija.

Ulozis mnostvo vremena i energije da istrazis i razumijes nesto. Dobijes pitanje koje po sebi nema smisla, i kada pokusas da objasnis zbog cega to nema smisla, dobijes odgovor "ma nisi ti to dobro skonto jarane.."
laik1981

#36872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

A jos uvijek ne znamo da li osobe koje posjeduju antitijela mogu biti prenosioci virusa.. To je izgleda jedno jako nebitno pitanje, na koje je naucnoj zajednici izuzetno tesko odgovoriti..
Karikaturist

#36873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Karikaturist »

swanfilter wrote: 21/12/2020 09:43 A zima nam tek danas dosla. Bice do Marta jedan od duzih nam zivotnih perioda. Jos kada bi sa Martom ovoj ludosti nazirao se kraj ...
Mozda bude obrnuto, raja ce se manje kretati i nece biti toliko izlozena virusu.
A mart moze biti kraj samo nepopravljivom optimisti. Ovome nema kraja.
Tesla Edison

#36874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

https://avaz.ba/globus/svijet/618153/sp ... ronavirusa

Bacili bombu o novom soju kako bi ubrzali vakcinaciju. Ja kao veliki pobornik vakcinacije samo ću reći bravo :thumbup:
Mogy87

#36875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Karikaturist wrote: 21/12/2020 09:55
swanfilter wrote: 21/12/2020 09:43 A zima nam tek danas dosla. Bice do Marta jedan od duzih nam zivotnih perioda. Jos kada bi sa Martom ovoj ludosti nazirao se kraj ...
Mozda bude obrnuto, raja ce se manje kretati i nece biti toliko izlozena virusu.
A mart moze biti kraj samo nepopravljivom optimisti. Ovome nema kraja.
Zaboravljas uticaj ljepseg vremena. Normalne drzave su imale drasticno manje slucajeva u ljetnom periodu. Taman da kupe vrijeme za vakcinaciju do jeseni.
Sta ce biti u BiH vile znaju.
Locked