Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#36501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 15/12/2020 17:16
Mogy87 wrote: 15/12/2020 16:36
Kako mislis da Moderna nema lijek za rak?

Znam da ti Engleski jezik nije jaca strana, ali ima google translate.

Therapeutic Vaccines – Personalized Cancer Vaccines
Moderna is creating individualized, mRNA-based personalized cancer vaccines to deliver one custom-tailored medicine for one patient at a time. Through next-generation sequencing, we identify mutations found on a patient’s cancer cells, called neoepitopes. Neoepitopes can help the immune system distinguish cancer cells from normal cells. Using algorithms developed by our in-house bioinformatics team, we predict 20 neoepitopes present on the patient’s cancer that should elicit the strongest immune response, based on unique characteristics of the patient’s immune system and the cancer's particular mutations. We then create a vaccine that encodes for each of these mutations and load them onto a single mRNA molecule.

Once injected into the patient, the vaccine has the potential to direct the patient’s cells to express the selected neoepitopes. In turn, this may help the patient’s immune system better recognize cancer cells as foreign and destroy them.

https://www.modernatx.com/pipeline/ther ... o-oncology

Izvinjavam se za bold, prekopirao se font iz posta koji sam quotala.
Ne moraš se izvinjavati, nema veze. Iako mi je Engleski samo hobi, drago mi je da ima i vakcina, personalizirana, koja ima potencijal i koja možda može pomoći oboljelima, a možda i ne može.
Zaista je imunoterapija revolucionarno otkrice u lijecenju kancera.
Rezultati su fantasticni kad se uporede sa konvencionalnim metodama. Moja je velika nada (a imam razlog da budem optimisticna) da ove milijarde koje su investirane u pronalazak vakcine protiv COVIDA ce ovu vrstu terapije uciniti pristupacnijom bolesnicima od malignih oboljenja sirom svijeta.
laik1981

#36502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 17:09
laik1981 wrote: 15/12/2020 17:00
Mogy87 wrote: 15/12/2020 16:30
Zasto ne zelis da mi odgovoris na konkretna pitanja?
Odgovor mozes izvuci izmedju redova, al haj, mogu i konkretno.
1. Ne bih sirio paniku i histeriju..

2. Ne bih zatvarao bolnice i odgadjao operacije i preglede..

A sad je na tebe red. Mogu li ti grafikoni kiji pokazuju pikove smrtnosti bar za 11. i 12. mjesec prosle godine i prvi mjesec ove godine.. Imamo jasne pokazatelje da je virus cirkulisao bez ikakvih mjera predostroznosti..
Znaci tvoje rjesenje je ignorisanje situacije i sama ce proci? Ok. Onda se javljaju sljedeci problemi:

1. Ljudi koji imaju odredjene komorbiditete bi dosli kod GP-ova (primarna zdravstvena zastita) i sjedili bi skupa sa ljudima koji su pozitivni na COVID? Mislis li da je presucivanje ozbiljnosti stanja eticno?

2. Znaci dolaze ti ljudi koji se guse od COVIDA. Gdje bi njih smjestio ako bolnice normalno rade i nisi otpustio ove manje kriticne slucajeve? I dalje su ti resursi ograniceni (osoblje i oprema). Kako bi postigao da ti se ovi manje kriticni pacijenti ne zaraze i postanu kriticni?
Ono kad ne sirenje panike i pruzanje zdravstvene njege svima poistovjetis sa ignorisanjem situacije.. Zanimljiva percepcija nema sta..

Ako zelis dalje onda odgovori na pitanja vezana za cirkulaciju virusa u prosloj godini u Italiji i pokazi kakvi su grafikoni bili prije mjera..
Mogy87

#36503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 17:25
laik1981 wrote: 15/12/2020 17:00
Odgovor mozes izvuci izmedju redova, al haj, mogu i konkretno.
1. Ne bih sirio paniku i histeriju..

2. Ne bih zatvarao bolnice i odgadjao operacije i preglede..

A sad je na tebe red. Mogu li ti grafikoni kiji pokazuju pikove smrtnosti bar za 11. i 12. mjesec prosle godine i prvi mjesec ove godine.. Imamo jasne pokazatelje da je virus cirkulisao bez ikakvih mjera predostroznosti..
Znaci tvoje rjesenje je ignorisanje situacije i sama ce proci? Ok. Onda se javljaju sljedeci problemi:

1. Ljudi koji imaju odredjene komorbiditete bi dosli kod GP-ova (primarna zdravstvena zastita) i sjedili bi skupa sa ljudima koji su pozitivni na COVID? Mislis li da je presucivanje ozbiljnosti stanja eticno?

2. Znaci dolaze ti ljudi koji se guse od COVIDA. Gdje bi njih smjestio ako bolnice normalno rade i nisi otpustio ove manje kriticne slucajeve? I dalje su ti resursi ograniceni (osoblje i oprema). Kako bi postigao da ti se ovi manje kriticni pacijenti ne zaraze i postanu kriticni?
Ono kad ne sirenje panike i pruzanje zdravstvene njege svima poistovjetis sa ignorisanjem situacije.. Zanimljiva percepcija nema sta..

Ako zelis dalje onda odgovori na pitanja vezana za cirkulaciju virusa u prosloj godini u Italiji i pokazi kakvi su grafikoni bili prije mjera..
Ti stalno komentarises sve osim pitanja koje sam ti postavila. Ok, zanemarimo taj komentar. Molim te da mi odgovoris na sljedeca konkretna pitanja koja se odnose na situaciju u UK u proljece 2020 jer je to tema clanka koji si postavio, a ne da interpoliras neke svoje globalne zakljucke.

laik1981

#36505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 17:31

Ti stalno komentarises sve osim pitanja koje sam ti postavila. Ok, zanemarimo taj komentar. Molim te da mi odgovoris na sljedeca konkretna pitanja koja se odnose na situaciju u UK u proljece 2020 jer je to tema clanka koji si postavio, a ne da interpoliras neke svoje globalne zakljucke.

Ocito da ne zelis odgovoriti. Znam i zasto. Grafikoni bili normalni u Italiji dok nije dosla histerija pracena raznim protokolima..

Uzivaj u svojoj percepciji po kojoj je opravdano zanemarivanje svih stanja zbog covida.. Empatija na kvadrat.. Kod tebe i jos par vas je to bilo ocigledno od pocetka..
Mogy87

#36506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 19:42

Ocito da ne zelis odgovoriti. Znam i zasto. Grafikoni bili normalni u Italiji dok nije dosla histerija pracena raznim protokolima..

Uzivaj u svojoj percepciji po kojoj je opravdano zanemarivanje svih stanja zbog covida.. Empatija na kvadrat.. Kod tebe i jos par vas je to bilo ocigledno od pocetka..
Ja sam prva pitala. Vrlo konkretna pitanja vezana za clanak koji si ti postavio.
laik1981

#36507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 19:54

Ja sam prva pitala. Vrlo konkretna pitanja vezana za clanak koji si ti postavio.
I ja ti odgovorio. Kratko, jasno i konkretno, a tebi maca pojela jezik.. Toliko od mene. Ako zelis odgovori, a ako ne zelis ne moras.
Mogy87

#36508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 19:59

I ja ti odgovorio. Kratko, jasno i konkretno, a tebi maca pojela jezik.. Toliko od mene. Ako zelis odgovori, a ako ne zelis ne moras.
Ne, nisi. Napisao si prazne rijeci, a ne konkretne akcije. Ali evo prilike:

Sta za ugrozene kategorije znaci "ne bi dizao paniku"? Ne bi im rekao za virus? Sta to konkretno znaci? Kako bi im objasnio podatke o umrlim iz cijelog svijeta? Rekao nema veze, nema toga kod nas, slobodno vi dodjite u cekaonice?

Sta konkretno znaci:
"Ne bih zatvarao bolnice i odgadjao operacije i preglede.."
Gdje bi smjestio oboljele od COVIDA? Kako bi poredao prioritete za prijem i zastitio ljude koji borave u bolnici radi drugih stanja?

Molim te konkretne akcije, ne prazne rijeci. Ti si postavio ovaj clanak i ukazao na greske Vlasti. Sta bi ti uradio drugacije?
laik1981

#36509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 20:13

Sta za ugrozene kategorije znaci "ne bi dizao paniku"? Ne bi im rekao za virus? Sta to konkretno znaci? Kako bi im objasnio slike podatke o umrlim iz cijelog svijeta? Rekao nema veze, nema toga kod nas, slobodno vi dodjite u cekaonice?

Sta konkretno znaci:
Gdje bi smjestio oboljele od COVIDA? Kako bi poredao prioritete za prijem i zastitio ljude koji borave u bolnici radi drugih stanja?

Molim te konkretne akcije, ne prazne rijeci. Ti si postavio ovaj clanak i ukazao na greske Vlasti. Sta bi ti uradio drugacije?
Pa rekao sam ti. Ne kontam, treba li ti crtati mozda da shvatis? Lijecio bih sve i nikoga ne bi vracao. Ne bi odgadjao operacije i preglede. Ne bi mi covid bio nikakav prioritet. Ne bih dizao paniku, tjerao ljude od doktora i unistavao ih psihicki i fizicki kojekakvim zatvaranjima. Ja nedvosmisleno mislim da su protokoli, odredjene mjere i izazvana panika razlog sto je sve krenulo niz brdo. Mislim da bi bez tih, kako ih ti nazva "floskula", situacija bila neuporedivo bolja. Da li sam u pravu ili totalno grijesim ne znam, ali tako mislim. Je li ti sad jasno.

A sad ti ako imas obraza. Gdje su pikovi u novembru i decembru prosle godine i u januaru ove godine u Italiji?
Mogy87

#36510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 20:35
Mogy87 wrote: 15/12/2020 20:13

Sta za ugrozene kategorije znaci "ne bi dizao paniku"? Ne bi im rekao za virus? Sta to konkretno znaci? Kako bi im objasnio slike podatke o umrlim iz cijelog svijeta? Rekao nema veze, nema toga kod nas, slobodno vi dodjite u cekaonice?

Sta konkretno znaci:

Pa rekao sam ti. Ne kontam, treba li ti crtati mozda da shvatis? Lijecio bih sve i nikoga ne bi vracao. Ne bi odgadjao operacije i preglede. Ne bi mi covid bio nikakav prioritet. Ne bih dizao paniku, tjerao ljude od doktora i unistavao ih psihicki i fizicki kojekakvim zatvaranjima. Ja nedvosmisleno mislim da su protokoli, odredjene mjere i izazvana panika razlog sto je sve krenulo niz brdo. Mislim da bi bez tih, kako ih ti nazva "floskula", situacija bila neuporedivo bolja. Da li sam u pravu ili totalno grijesim ne znam, ali tako mislim. Je li ti sad jasno.

A sad ti ako imas obraza. Gdje su pikovi u novembru i decembru prosle godine i u januaru ove godine u Italiji?
Jasno. Samo nisi odgovorio na najvaznije. Mislis li da COVID, posebno kod najranjivijih grupa (ovi sa komorbiditetima koji su izbjegavali ljekara i ovi iz starackih domova koji su poslani nazad iz bolnice) moze biti opasan i ubiti ih? E sad da li bi uopste primao COVID pacijente? Ako bi kako bi zastitio ove ranije navedene? Sve ih pomijesao ili?

Jer lijepo zvuci: "pruzio bi svima njegu". Ali kako s ogranicenim resursima? Kako bi uvjerio ljude za koje je virus realno opasan da dodju na mjesto gdje ga najvjerovatnije mogu nahvatati ako su svi pomjesani? Vidim kritiku vlasti, ali neka konkretna rjesenja nisi ponudio?

Ili zaista mislis da ljudi od COVIDA nisu tesko bolesni i ne umiru? I to je ok, ali reci to transparentno da se zna na cemu smo.
laik1981

#36511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Znaci nemas obraza.. A ja se ponadao da, pored svega mozes biti normalan sugovornik.. I ja budala.. Haj uzivaj..
Mogy87

#36512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 20:51 Znaci nemas obraza.. A ja se ponadao da, pored svega mozes biti normalan sugovornik.. I ja budala.. Haj uzivaj..
Zasto ne zelis da mi odgovoris na koji nacin bi sproveo ono sto predlazes?
Da nije zato jer je nemoguce?

Kako ti zamisljas taj "business as usual" za vrijeme pandemije? Jedan sprat onkologija, drugi sprat COVID intenzivna?
vatreni__poljubac

#36513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 20:57
laik1981 wrote: 15/12/2020 20:51 Znaci nemas obraza.. A ja se ponadao da, pored svega mozes biti normalan sugovornik.. I ja budala.. Haj uzivaj..
Zasto ne zelis da mi odgovoris na koji nacin bi sproveo ono sto predlazes?
Da nije zato jer je nemoguce?

Kako ti zamisljas taj "business as usual" za vrijeme pandemije? Jedan sprat onkologija, drugi sprat COVID intenzivna?
Tako su sproveli kina i vijetnam i kod njih je i dalje staro normalno.
laik1981

#36514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Imali ovo u 2019. i prva dva mjeseca 2020.
https://journals.sagepub.com/doi/full/1 ... 1620974755
Image
Za to vrijeme u januaru i februaru dok nije bilo apsolutno nikakvih mjera i dok su ljudi masovno provodili vrijeme partijajuci prvenstveno u zatvorenim prostorima imali ovo:
https://www.statista.com/statistics/110 ... -in-italy/
Image
Sto bi rekli pikovi zakucali, al u minus u odnosu na proslu godinu.

A onda dodje nesretni mart i krenuse brojcanici, histerija, panika, protokoli u zdravstvu i zatvaranja:
Image

I tako pocesmo brojati, gledati klipove ljudi koji padaju po vuhanskim sokacima i citati basnu o sirotom vuhanovcu i njegovom druzenju sa sismisom na vuhanskoj pijaci..
Mogy87

#36515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@laik1981 i opet nema odgovora na moja vrlo jednostavna pitanja.

Da ironija bude veca, proizasla su iz clanka koji si ti postavio.
Trappist

#36516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 22:19 @laik1981 i opet nema odgovora na moja vrlo jednostavna pitanja.

Vidim cekas nekakav odgovor od laika. Da te ja onda pitam, sto nema povecane smrtnosti za decembar 2019 i januar i februar 2020 ako je objavljeno da je virus potvrdjen krajem novembra u Italiji? Ako se rezultati smrtnih slucajeva novozarazenih vide nakon 2-3 sedmice, sto se onda ta povecana smrtnost vidi tako naglo u martu? Tacno onda kad je zatvaranje i histerija krenula?
Last edited by Trappist on 15/12/2020 22:26, edited 1 time in total.
vatreni__poljubac

#36517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

Niko da pojasni kinu i vijetnam ... smijesan broj zarazenih umrli su statisticka greska.
laik1981

#36518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 22:19 @laik1981 i opet nema odgovora na moja vrlo jednostavna pitanja.

Ma nisi vise interesantna.. A za tvoju informaciju ja nisam ni postavio taj clanak, vec citirao forumasa naslovnicu. Al nebitno totalno, mogao sam ga i ja postaviti, jer se u tom clanku objasnjavaju neke jako bitne stvari.. Mozda je samo bitno kao pokazatelj da se ponekad malo pogubis, pa pocnes i da umisljas.. Kako god, nisam se ni obracao tebi kada sam postavio ovo gore.. Odgovarao sam ti u prethodnim postovima u u cilju razgovora jasno i nedvosmisleno. Ti odgovarati ne zelis i to je tvoje legitimno pravo.
Last edited by laik1981 on 15/12/2020 23:08, edited 1 time in total.
hali gali halid

#36519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hali gali halid »

@Mogy87
Opra na ruke, sidji malo s interneta.
Last edited by hali gali halid on 16/12/2020 10:03, edited 1 time in total.
Mogy87

#36520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 23:05

Ma nisi vise interesantna.. A za tvoju informaciju ja nisam ni postavio taj clanak, vec citirao forumasa naslovnicu. Al nebitno totalno. Mozda je samo bitno kao pokazatelj da se ponekad malo pogubis, pa pocnes i da umisljas.. Kako god, nisam se ni obracao tebi kada sam postavio ovo gore.. Odgovarao sam ti u prethodnim postovima u u cilju razgovora jasno i nedvosmisleno. Ti odgovarati ne zelis i to je tvoje legitimno pravo.
Pitao si drugog forumasa na drugoj temi za link.

Tvoja je teorija bila da je panika i zatvaranje medicinskog sistema dovelo do umiranja. To tvrdis svaki put kad se spominju excess deaths. Nisi jednom.

E sad kad analiziramo koji su to ljudi preminuli i pod kojim okolnostima nisi dao ni jedan jedini prijedlog kako im pomoci. Jer lijepo je reci tokom pandemije: ja zelim svima pruziti njegu. Niti jedno rjesenje KAKO to izvesti nisi ponudio. A nije da nisam pitala.

Da nije mozda jer je to lakse reci nego izvesti. Jer kritika (u ovom slucaju aktivnosti vlasti u UK) nije konstruktivna ako ne das rjesenje. A ti ni jedno nisi dao.
laik1981

#36521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:11

Ma nisi vise interesantna.. A za tvoju informaciju ja nisam ni postavio taj clanak, vec citirao forumasa naslovnicu. Al nebitno totalno. Mozda je samo bitno kao pokazatelj da se ponekad malo pogubis, pa pocnes i da umisljas.. Kako god, nisam se ni obracao tebi kada sam postavio ovo gore.. Odgovarao sam ti u prethodnim postovima u u cilju razgovora jasno i nedvosmisleno. Ti odgovarati ne zelis i to je tvoje legitimno pravo.

Tvoja je teorija bila da je panika i zatvaranje medicinskog sistema dovelo do umiranja. To tvrdis svaki put kad se spominju excess deaths. Nisi jednom.

E sad kad analiziramo koji su to ljudi preminuli i pod kojim okolnostima nisi dao ni jedan jedini prijedlog kako im pomoci. Jer lijepo je reci tokom pandemije: ja zelim svima pruziti njegu. Niti jedno rjesenje KAKO to izvesti nisi ponudio. A nije da nisam pitala.

Da nije mozda jer je to lakse reci nego izvesti. Jer kritika (u ovom slucaju aktivnosti vlasti u UK) nije konstruktivna ako ne das rjesenje. A ti ni jedno nisi dao.
Pitao za link, ne i postavio ga. Al opet nebitno..

Potrazi kako je italijansko zdravstvo funkcionisalo u decembru prosle i januaru ove godine. Eto ti odgovor sta bih i kako bih..

I fakat oprah.. Haj cao..
Mogy87

#36522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 23:20

Potrazi kako je italijansko zdravstvo funkcionisalo u decembru prosle i januaru ove godine. Eto ti odgovor sta bih i kako bih..

I opet nigdje odgovora na situaciju u UK na proljece 2020.

Da li to znaci da odustajes od price da su excess deaths proizrokovane najvecim dijelom medijskom panikom?

Jer ako ne znas sta bi drugacije u ovom konkretnom primjeru kako znas da su pogrijesili?
laik1981

#36523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:23

Da li to znaci da odustajes od price da su excess deaths proizrokovane najvecim dijelom medijskom panikom?

Jer ako ne znas sta bi drugacije u ovom konkretnom primjeru kako znas da su pogrijesili?
Talijanski primjer u "predpandemijskom periodu" ukazuje sta se desava kada virus cirkulise, a kada nema protokola i panike.. Ne znam sto bih ja nesto izmisljao kada imas konkretan primjer. Hronoloski poredano u onom postu na vrhu.. Dakle isto kao u Italiji u mjesecima koje sam naveo i nista drugacije.. Kraj price..
Mogy87

#36524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 15/12/2020 23:32
Mogy87 wrote: 15/12/2020 23:23

Talijanski primjer u "predpandemijskom periodu" ukazuje sta se desava kada virus cirkulise, a kada nema protokola i panike.. Ne znam sto bih ja nesto izmisljao kada imas konkretan primjer. Hronoloski poredano u onom postu na vrhu.. Dakle isto kao u Italiji u mjesecima koje sam naveo i nista drugacije.. Kraj price..
Znaci potpuno ignorisanje situacije na globalnom nivou?

Pa sto ne rece odmah, da se ne vrtimo u krug.

Treba samo javiti porodicama ovih sto su preminuli da su samo trebali ignorisati i njihovi najmiliji ne bi umrli u najtezim mukama od zatajenja pluca koja prakticno nestanu.

Cekaj da javim Hrvatima da zatvore KBD sa 800+ kreveta jer time stete bolesnicima. Sad ce ovi s respiratora ustati samo ako kolektivno izignorisemo problem.
Nivelacija

#36525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Al se Slovenci izblamirase hahahah sad ukidaju mjere nakon 2 mjeseca a na 3 puta manje mrtvih ih uveli hahahahahahahah

Kaze nemoj se sprdat pa kako neces 2 milijarde deficita skontali ljudi ode sve u pm a stanje isto kao prije 2 mjeseca.
Locked