Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2576 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne placaju ljudi jer hoce, vec jer moraju! Da ja mogu usmjeriti iznos koji se placa za zdravstvo u privatni fond, ne bih se "razbacivao novcem".
Ljudi to ne rade ni sada jer im se eto da, vec jer moraju, ne mogu se pouzdati u drzavno zdravstvo.
Ljudi to ne rade ni sada jer im se eto da, vec jer moraju, ne mogu se pouzdati u drzavno zdravstvo.
-
adsubzero
#2577 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kako da se shvati nego provokativno?
- spinel_
#2578 Re: Iskustva sa koronavirusom
-
emmir1
-
mishic
#2580 Re: Iskustva sa koronavirusom
Tri mjeseca po izlasku iz izolacije čekam Rješenje o istoj u KS. Poslodavac ga traži a Zavod za javno zdravstvo KS se igra gluhih telefona.
Javašluk teški...
Javašluk teški...
- ovo_malo_duse
#2581 Re: Iskustva sa koronavirusom
I koja hanuma nema antibodies IGG 1, 2. Ista stvar kao i kod vas . Doduse ona nije imala nikakvih simptoma. Ja nakon 2 mjeseca ok pristijan broj.she+ wrote: ↑24/12/2020 23:32 Okej, ja nemam antitijela uopce, gledala danas i u Atrijumu. Za one sto nisu upratili, suprug je negdje pokupio virus, skontali kad se probudio sa temp 39.. zapravo, mislili smo da je upala grla jer smo se bas pazili, ja na porodiljnom a on ionako od kuce radi. On za 5 dana otisao Tawilu (uhvatio ga vikend), ispao pozitivan na brzom antigen testu, ct pluca pokazao 3 mrljice, kao pocetak upale pluca, dobio pancef 10 dana, xalerto i vitamine. Ja odem 2 dana poslije toga, nisam imala simptoma osim temp 37.2.. i to znam jer sam mjerila.. mislim, da se razumijemo, krepana sam svakako na ovom porodiljnom. Ugl, meni radili antitijela, igg oko 2,5 igm 7,5.. d dimer 800, tackica na ctu pluca, 2 table sumameda, tj. onog zamjenskog, 10 clexana i to je to. Danas, ni mjesec poslije, beba i ja nemamo antitijela uopce, muzu igg preko 300, cak je i igm neki jednocifreni broj. Nas troje smo stalno bili skupa, nismo se mogli beba i ja nesto odvajati. Znaci, meni nista vise nije jasno.
-
she+
#2582 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jeste se vi drzali odvojeno?ovo_malo_duse wrote: ↑25/12/2020 16:35 I koja hanuma nema antibodies IGG 1, 2. Ista stvar kao i kod vas . Doduse ona nije imala nikakvih simptoma. Ja nakon 2 mjeseca ok pristijan broj.
Ja jesam imala tu nisku temp, moglo bi se reci bez simptoma ali eto d dimer mi je skocio, i to sam provjeravala sad, neke dvije hefte nakon prestanka terapije clexanom, uredan je. I bila je ta neka mrljica na plucima.. stvarno ne znam kako bi prosla bez terapije, mozda je pomogla, mozda sam dzabe toliki sumamed popila.. pojma nemam.
- spinel_
#2583 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ccc, ne mogu da vjerujem. Jos pise toliki. Haj znaj koliko se to pilo
Definitivno pomracenje uma. Ljudi tako sami sebe sjebu citajuci mainstrem medije i gledajuci Dnevnike. Nista od ovoga ne bi bilo u ovom obimu da nije toliko medijski sve popraceno. Da mi je neko pricao prije godinu da ce vijest biti kako neko ima gripu rekao bih mu da je lud. I nakon toga, ljudi sami sebi naprave medvjedju uslugu. I neceg cega zapravo i nemaju, glupo je reci ali na silu se trude da dobiju i budu bolesni. Samo gore onda naprave. A taj test je toliko pouzdan i tacan da i pojedino zdravo voce moze biti pozitivno. Ima videea.
Unesi strah medju ljudi ti si obavio vecinu posla. Izbaci strah i paniku nista od toga nema. Opet mediji.
Unesi strah medju ljudi ti si obavio vecinu posla. Izbaci strah i paniku nista od toga nema. Opet mediji.
- spinel_
- aurora313
#2586 Re: Iskustva sa koronavirusom
Tek sam danas otvorio ovu temu, a imam i vlastito iskustvo sa koronom.
Zadnjih mjeseci ovdje u Sarajevu bio sam prinuđen da pomažem rodici staroj 94 godine. Starost, starosna demencija, nemogućnost da sama kuha i slično ponukali su me da joj pomognem. Meni je 81 pa ni ja nisam baš spring chicken.
U novembru joj se stanje pogoršalo pa nije više sama mogla da ide u WC. Znači, mjenjanje pelena i ostalo što ide sa higijenom. Imao sam i ženu koja je dolazila svako popodne da je kupa.
Kako nisam vidio bolju budućnost, odlučili smo da je pošaljemo u dom. Sve je bilo sređeno a ona je samo trebala da prođe PCR test. Na naše iznenađenje, na testu je reagovala pozitivno. Ujedno nad dvoje koji smo joj svaki dan pomagali nismo ni sanjali da ima kovid pa nismo pri posjeti nosili nikakvu zaštitu.
Sedam dana nakon testa, stanje joj se naglo pogoršalo. Prebačena je u KUM-Koševo gdje je umrla slijedeći dan. Dijagnoza: covid i srčana insufijencija.
Kako nisam imao nikakve znakove da sam i ja zaražen (kašalj, temperatura...), tek nakon dvije nedjelje poslije njene smrti otišao sam da napravim antigen test. Test je bio negativan.
Več mjesecima svaki dan uzimam vitamine D, E i B, te selen i cink. Da li je moj imuni sistem genetski dobar ili su i ovi dodatci pomogli, ne znam, ali bih svakoga savjetovao da ih uzima.
Zadnjih mjeseci ovdje u Sarajevu bio sam prinuđen da pomažem rodici staroj 94 godine. Starost, starosna demencija, nemogućnost da sama kuha i slično ponukali su me da joj pomognem. Meni je 81 pa ni ja nisam baš spring chicken.
U novembru joj se stanje pogoršalo pa nije više sama mogla da ide u WC. Znači, mjenjanje pelena i ostalo što ide sa higijenom. Imao sam i ženu koja je dolazila svako popodne da je kupa.
Kako nisam vidio bolju budućnost, odlučili smo da je pošaljemo u dom. Sve je bilo sređeno a ona je samo trebala da prođe PCR test. Na naše iznenađenje, na testu je reagovala pozitivno. Ujedno nad dvoje koji smo joj svaki dan pomagali nismo ni sanjali da ima kovid pa nismo pri posjeti nosili nikakvu zaštitu.
Sedam dana nakon testa, stanje joj se naglo pogoršalo. Prebačena je u KUM-Koševo gdje je umrla slijedeći dan. Dijagnoza: covid i srčana insufijencija.
Kako nisam imao nikakve znakove da sam i ja zaražen (kašalj, temperatura...), tek nakon dvije nedjelje poslije njene smrti otišao sam da napravim antigen test. Test je bio negativan.
Več mjesecima svaki dan uzimam vitamine D, E i B, te selen i cink. Da li je moj imuni sistem genetski dobar ili su i ovi dodatci pomogli, ne znam, ali bih svakoga savjetovao da ih uzima.
-
elk
#2587 Re: Iskustva sa koronavirusom
Neka ljudi provjere, kome nije zao para i vremena. Ali ovo za ct snimanje mi nije jasno. Toliko zracenje (puno vece nego rtg), samo za prevenciju ili prvi pregled? Obicni Rtg snimak ce pokazati upalu, a zracenje neuporedivo manje. I sumamedi na svoju ruku i bez pravih simptoma je neozbiljno i neodgovorno prema svom zdravlju. Svaki dan cujem: Bosnjo sam sebi "ukljucio antibiotike" 
-
akcija007
#2588 Re: Iskustva sa koronavirusom
Citao sam post od mlade mame koji su imali blage simptome i uradili seroloski i CT u Al Tawilu. Ok svako za svoje zdravlje radi sto smatra da je najbolje i moze finansijski.
Taj paket u Al Tawilu sa CT pluca je 300 KM.
Meni je CT pluca "brutalna " pretraga i siguran sam da mora imati neka indikacija za to. Da nije to bas preventivni pregled. Ne znam. Mojoj rodici u Covid Vrazova plica poslusali, kazu nema nista na slusalicama, krvna slika uredna, PCR +, simptomi gubitak culo mirisa i okusa i nisu joj dali da radi RTG pluca. E sada sta ona treba napraviti da uradi privatno CT ne znam...
Isto tako bi onda mogli preskociti ultrazvuk abdomena i reci ajmo mi na magnet ili ct abdomena. Nema veze sa koronom, u februaru sam bio u cekaonici privatne prakse i covjek se telefonom narucuje za ct abdomena i medicinsa sestra mu govori " ako ct ne pokaze zeljeni rezultat hocete li odmah na magnet da vas narucim kaze on moze ". Ne znam meni je ovo nepojmljivo bilo.
Taj paket u Al Tawilu sa CT pluca je 300 KM.
Meni je CT pluca "brutalna " pretraga i siguran sam da mora imati neka indikacija za to. Da nije to bas preventivni pregled. Ne znam. Mojoj rodici u Covid Vrazova plica poslusali, kazu nema nista na slusalicama, krvna slika uredna, PCR +, simptomi gubitak culo mirisa i okusa i nisu joj dali da radi RTG pluca. E sada sta ona treba napraviti da uradi privatno CT ne znam...
Isto tako bi onda mogli preskociti ultrazvuk abdomena i reci ajmo mi na magnet ili ct abdomena. Nema veze sa koronom, u februaru sam bio u cekaonici privatne prakse i covjek se telefonom narucuje za ct abdomena i medicinsa sestra mu govori " ako ct ne pokaze zeljeni rezultat hocete li odmah na magnet da vas narucim kaze on moze ". Ne znam meni je ovo nepojmljivo bilo.
-
laik1981
#2589 Re: Iskustva sa koronavirusom
Privatnici docekali da namlate lovu koju nisu mogli ni za 10 godina.. Panika i raspalo javno zdravstvo su im dosli ko kec na 11..
S druge strane svako ima pravo da svoj novac trosi kako zeli i da svoje tijelo i organizam izlaze cemu zeli..
S druge strane svako ima pravo da svoj novac trosi kako zeli i da svoje tijelo i organizam izlaze cemu zeli..
-
Naslovnica
#2590 Re: Iskustva sa koronavirusom
Meni su radili CT s kontrastom nakon što mi je D-dimer otišao preko 1100.
Pretpostavljam, zbog opasnosti od plućne embolije, a u skladu s ostalim komorbiditetima.
Halal svaka marka koji sam dao privatnicima, uzeli bris ujutro, popodne dobio terapiju.
Pretpostavljam, zbog opasnosti od plućne embolije, a u skladu s ostalim komorbiditetima.
Halal svaka marka koji sam dao privatnicima, uzeli bris ujutro, popodne dobio terapiju.
- banjaluka078
#2591 Re: Iskustva sa koronavirusom
Post-covid, tj. MISC kod djece, za vas koji ih imate - informacija za ne daj Bože.
https://vijesti.hrt.hr/693460/majcinski ... OlFPpY3_ic
-
hladan.preminger
#2592 Re: Iskustva sa koronavirusom
inače je majčinski instiknt dijagnostički alat.banjaluka078 wrote: ↑27/12/2020 12:36 Post-covid, tj. MISC kod djece, za vas koji ih imate - informacija za ne daj Bože.
ko ima djecu ovako, reaguje. znam po sebi.
ali ovakve ispade bi trebalo objektivno filtrirati.
edit: do mene je
-
Trappist
#2593 Re: Iskustva sa koronavirusom
"Zbunjen je, nije sav svoj. Budim ga jače. Kaže mi, mama, loše sam sanjao. Jako loše. Uhvatila me panika. Moje dijete koje savršeno spava je loše sanjalo."banjaluka078 wrote: ↑27/12/2020 12:36 Post-covid, tj. MISC kod djece, za vas koji ih imate - informacija za ne daj Bože.
-
Amaryl
#2594 Re: Iskustva sa koronavirusom
Sutra ponovo slikanje pluca, jer na ultrazvuku ustanovili da imam vode oko pluca. Mada se ja osjećam super, nekad se samo zadisem i umor me jos strašan prati.
Kompletan organizam mi je ovo sve poremetilo, moram raditi u ultrazvuk srca, gastroskopiju, sreca barem je jetra uredu od silnih tableta i bubrezi.
Noge su mi duplo natekle nego kako trebaju biti i dok se krecem okok opada, samo je problem sto ja nemam snage ni za 500 koraka i moram stati od otpuhnem...
Bit ce ovo veselo proljeće...
Kompletan organizam mi je ovo sve poremetilo, moram raditi u ultrazvuk srca, gastroskopiju, sreca barem je jetra uredu od silnih tableta i bubrezi.
Noge su mi duplo natekle nego kako trebaju biti i dok se krecem okok opada, samo je problem sto ja nemam snage ni za 500 koraka i moram stati od otpuhnem...
- zubi
#2595 Re: Iskustva sa koronavirusom
Zamisli da su takav ispad zaista "filtrirali"??' I sad bi joj dijete lezalo u bolnici bez prave dijagnoze i kljukali bi ga nasumicnim lijkovima, s pogresnom dijagnozom i terapijom... sreca pa je zena ima "ispad"hladan.preminger wrote: ↑28/12/2020 12:23inače je majčinski instiknt dijagnostički alat.banjaluka078 wrote: ↑27/12/2020 12:36 Post-covid, tj. MISC kod djece, za vas koji ih imate - informacija za ne daj Bože.
https://vijesti.hrt.hr/693460/majcinski ... OlFPpY3_ic![]()
ko ima djecu ovako, reaguje. znam po sebi.
ali ovakve ispade bi trebalo objektivno filtrirati.
edit: do mene je
- zubi
#2596 Re: Iskustva sa koronavirusom
To sve poslije korone? Na sistematskom ustanovljeno?Amaryl wrote: ↑28/12/2020 20:57 Sutra ponovo slikanje pluca, jer na ultrazvuku ustanovili da imam vode oko pluca. Mada se ja osjećam super, nekad se samo zadisem i umor me jos strašan prati.
-
Amaryl
#2597 Re: Iskustva sa koronavirusom
Plus psihijatar, jer imam traume od disanja, pa i dan danas me strah zaspati nestat ce mi zraka i haluciniram...zubi wrote: ↑28/12/2020 21:06To sve poslije korone? Na sistematskom ustanovljeno?Amaryl wrote: ↑28/12/2020 20:57 Sutra ponovo slikanje pluca, jer na ultrazvuku ustanovili da imam vode oko pluca. Mada se ja osjećam super, nekad se samo zadisem i umor me jos strašan prati.
Bolji sam bio kad sam imao obostranu upalu nego sada...
Tablete pio kako i svi, sumamed, onaj još jedan antibiotik, medrol koji je kasnije isključen zbog nus pojava, i završio sa nizonom koji je kao i medrol, ali mi je on pravio manje problema...
- zubi
#2598 Re: Iskustva sa koronavirusom
A kad je to bilo, kad si bio pozitivan?Amaryl wrote: ↑28/12/2020 21:45 Plus psihijatar, jer imam traume od disanja, pa i dan danas me strah zaspati nestat ce mi zraka i haluciniram...
Bolji sam bio kad sam imao obostranu upalu nego sada...
Tablete pio kako i svi, sumamed, onaj još jedan antibiotik, medrol koji je kasnije isključen zbog nus pojava, i završio sa nizonom koji je kao i medrol, ali mi je on pravio manje problema...
-
daddy-kool
#2599 Re: Iskustva sa koronavirusom
Dodaci imaju smisla, sve nabrojano plus još vitamin C. Antigenski test se radi prilikom pristunih simptoma, a inače ima veliki procenat lažno negativnih rezultata. Takođe, većina zaraženih (70%) ne prenese virus nikome dalje, postoji još dosta nepoznanica oko prenosa.aurora313 wrote: ↑26/12/2020 09:45 Tek sam danas otvorio ovu temu, a imam i vlastito iskustvo sa koronom.
Zadnjih mjeseci ovdje u Sarajevu bio sam prinuđen da pomažem rodici staroj 94 godine. Starost, starosna demencija, nemogućnost da sama kuha i slično ponukali su me da joj pomognem. Meni je 81 pa ni ja nisam baš spring chicken.![]()
-
adsubzero
#2600 Re: Iskustva sa koronavirusom
Eno sad seroloski pouzdan.boy_zelenski wrote: ↑28/12/2020 22:13 Seroloski test je pouzdan, PCR nije (zbog visoke mogucnosti kontaminacije ili pogreske pri temperaturama i ciklusima sto ga cini izuzetno senzitivnim), ne sirite dezinformacije. Ljudi pozitivni na PCR-u, a koji nemaju antitijela, nisu ni imali koronu.
Pa isto je i kao sa PCR, zna se tacno kada se treba raditi.
Seroloski je najbolje raditi nakon sto simptomi prodju, inace ces i na njemu dobiti negativan rezultat.