Zavisi koliko si zahtjevan filmofil ili audiofil. Prije rata je katodna cijev, kugla ekran od 51 cm marke Goldstar bio 3x skuplji i prodavao se kao halva. Svi bi ti zavidjeli na ovom Vox-u.
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- vatrogasac
#16626 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
-
CooK
#16627 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To je 100% tvoja krivica, ne znam koji razlog imas za biti ljut na njih? Godila ti je tad ta cijena, da nije onda bi kupio negdje drugo.vatrogasac wrote: ↑26/12/2020 17:28I ja sam ovdje prije napisao da sam ljut na njih. Kupio tv kod njih prije dva mjeseca, a sada isti takav jeftiniji 700 KM. Kako da ne budem ljut?Ljudi su za 10, ali to je moj peh ili što nisam čekao praznike.
-
Costazza
#16628 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Gledam TV 5 sati sedmično hahaha
-
CooK
-
CooK
#16630 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prije par godina sam imao neki kupon za koji sam dobio 10 nekakvih Carnex pasteta, braco moja mila sto je ono lose. Kao stiropor da sam jeo, nikakvog ukusa.
-
Costazza
#16631 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
- muxa
#16632 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kako na Netflixu maknuti one crne trake u vrhu i dnu ekrana?
I jos jednom da pitam za preporuku aplikacija za Android tv
I jos jednom da pitam za preporuku aplikacija za Android tv
- vatrogasac
#16633 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Naravno da je moja odluka, a ovo gore do smajlija je ironija što potvrđuje ono poslije smajlija. Ne ljutim se na njih jer sam njihova mušterija negdje od 2016. pa sam što sebi što prijateljima od njega kupio oko 5 televizora, a periferiju za mobitele i kompjutere ne mogu nabrojati. Recimo, kupujem godinama u Planici cipele ili u Varteksu farmerke i znaju mi reći da dođem kroz mjesec dana kada planiraju sniženje što neki cijene kao vjernost kupca. Sumnjam da oni pored toliko prometa vode takvu evidenciju, ali to nije nikakav razlog da odem prvo do njih prvenstveno zbog svog interesa.CooK wrote: ↑26/12/2020 17:39To je 100% tvoja krivica, ne znam koji razlog imas za biti ljut na njih? Godila ti je tad ta cijena, da nije onda bi kupio negdje drugo.vatrogasac wrote: ↑26/12/2020 17:28I ja sam ovdje prije napisao da sam ljut na njih. Kupio tv kod njih prije dva mjeseca, a sada isti takav jeftiniji 700 KM. Kako da ne budem ljut?Ljudi su za 10, ali to je moj peh ili što nisam čekao praznike.
-
Cvikeras
#16634 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pao sony na kraju. Sta je ovo ovoliko braco, kao da sam do sada gledao tv na digitronu..
Sad se malo poigrat googleom i naci neke postavke..
Hvala svima na pomoci,
Hvala svima na pomoci,
zippoo87 wrote: ↑26/12/2020 13:30 ako si toliko citao,onda si morao negdje procitati da sony i sadasnji philips ne mogu u istu recenicu...nego ide sony pa tri stepenice ispod philips
em je ovaj sony model veci em bolji
local dimming jeste pozeljan ali nije nesto sto je odlucujuci faktor...osim ako neces gledati tv u potpunom mraku...pa da vidis probijanje osvjetljenja
uzmi sony i uzivaj u slici
evo ja uzeo skoro samsungov tv midrange iz 2019. i imam jos sony midrange iz 2014. i pogodi koji je dvostruko bolji,sto se slike tice
naravno na samsungu je OS tizen i radi brzo i fluidno a na starom sony-ju neki njihov smart OS koji se jedva pokrece ali po pitanju slike je dva puta bolji
meni pametne finkcije televiora nisu bitne i skoro pa nikako ne koristim,tako da ...meni nebitan taj segment
-
merkato
#16635 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
E ovako.
Prije 3 godine smo uzeli sve aparate kućne kod njih.. imali su akciju zadnju subotu u mjesecu za penzionere 10% popusta.. i na akcijske artikle
I sad u potražnji tv_a.. naletimo na akciju u katalogu.. navratimo u radnju, pitamo jel to vrijedi, kazu da,pitamo jel na akcijske artikle kazu naravno..ali mora neki penzioner kupiti i gotovina.. super..
Neki dan navratimo da rezerviramo tv pitamo da nebi bilo nema.. kazu ima ih dosta na stanju,nece se prodati..i još nam kaze koja će tacna cijena biti na akciji i kad je "ta" subota..
Jutros nazovem, pitam..jel ima,kazu ima.. dosli u radnju, kazu ne može.. zbog čega..neda sef,jer ima dosta akcijskih artikala.. nazovu šefa. Kaze da eventualno može spustiti 50 km.. popust je trebao biti preko 100 km..
Ja cu tv svakako uzeti u drugoj radnji sljedeće sedmice ali čekajući njihovu subotu prosao mi je i praznik .. mogli smo već uživati u istom danima prije
Prije 3 godine smo uzeli sve aparate kućne kod njih.. imali su akciju zadnju subotu u mjesecu za penzionere 10% popusta.. i na akcijske artikle
I sad u potražnji tv_a.. naletimo na akciju u katalogu.. navratimo u radnju, pitamo jel to vrijedi, kazu da,pitamo jel na akcijske artikle kazu naravno..ali mora neki penzioner kupiti i gotovina.. super..
Neki dan navratimo da rezerviramo tv pitamo da nebi bilo nema.. kazu ima ih dosta na stanju,nece se prodati..i još nam kaze koja će tacna cijena biti na akciji i kad je "ta" subota..
Jutros nazovem, pitam..jel ima,kazu ima.. dosli u radnju, kazu ne može.. zbog čega..neda sef,jer ima dosta akcijskih artikala.. nazovu šefa. Kaze da eventualno može spustiti 50 km.. popust je trebao biti preko 100 km..
Ja cu tv svakako uzeti u drugoj radnji sljedeće sedmice ali čekajući njihovu subotu prosao mi je i praznik .. mogli smo već uživati u istom danima prije
-
zippoo87
#16637 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sretno,da te posluzi dugo...moj sony fercera 4 godine evo...da dogura jos dva puta toliko ,ne bi ga mijenjaoCvikeras wrote: ↑26/12/2020 18:33 Pao sony na kraju. Sta je ovo ovoliko braco, kao da sam do sada gledao tv na digitronu..
Hvala svima na pomoci,![]()
zippoo87 wrote: ↑26/12/2020 13:30 ako si toliko citao,onda si morao negdje procitati da sony i sadasnji philips ne mogu u istu recenicu...nego ide sony pa tri stepenice ispod philips
em je ovaj sony model veci em bolji
local dimming jeste pozeljan ali nije nesto sto je odlucujuci faktor...osim ako neces gledati tv u potpunom mraku...pa da vidis probijanje osvjetljenja
uzmi sony i uzivaj u slici
evo ja uzeo skoro samsungov tv midrange iz 2019. i imam jos sony midrange iz 2014. i pogodi koji je dvostruko bolji,sto se slike tice
naravno na samsungu je OS tizen i radi brzo i fluidno a na starom sony-ju neki njihov smart OS koji se jedva pokrece ali po pitanju slike je dva puta bolji
meni pametne finkcije televiora nisu bitne i skoro pa nikako ne koristim,tako da ...meni nebitan taj segment
-
zippoo87
#16638 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
a sefic se malo umislio da je vazan...gura radnike u vatru ni krive ni duzne...naredi im sta da govore i onda kada dodje trenutak kupovine,ide kontramerkato wrote: ↑26/12/2020 19:34 E ovako.
nista neobicno za BH poslovne prilike i etiku
ti si jos dobro i prosao...mogao si kao ja dobiti polovan TV pod "nov" ,samo kod drugog trgovca
-
zippoo87
#16639 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ako pogledas detaljnije,vidjeti ces da je ovo snimano go pro kamerom koja ima zakrivljenu lecu i koja umanjuje sliku,tj. hvata veci ugao snimanja i zakrivljujeNadzornik wrote: ↑25/12/2020 23:33zippoo87 wrote: ↑25/12/2020 23:06
previse je to za tu udaljenost...ti moras pomjerati glavu da vidis sa kraja na kraj televizora
mislim da cesto pretjerujete ovdje sa velicinama i da tv nikada nije velik...itekako kvari dozivljaj i ugodjaj...ako moras vrtiti glavom lijevo desno...posebno ako se gleda sport ili neke brze scene u filmovima
ja gledam sada na 55'' sa 2,5 do 3,5 metara,zavisno od mjesta sjedenja i na 2,5 m je definitivno katastrofa meni...jedino da gledam iskljucivo 4K sadrzaj,to bi bilo bolje ali opet moras mahati glavom lijevo desno
mislim da si ga ti pretjerao sa 65'' na 2,5 m
Ovo tebi izgleda preveliko na 2,5 metra...![]()
Samsung Q80T 65 inca:
https://www.youtube.com/watch?v=19Ded5Lv_Tw
pocetak videa,gdje prikazuje tv,vidjeti ces da su linije zakrivljene i da ovaj video ne predstavlja realnu sliku tva od 65''
meni je preveliko...evo kolega ovaj muxa se zaletio i uzeo 65'' i desilo se upravo ono sto sam ja govorio...da moras pogled bacati sa jedne strane na drugu dok gledas sport ili brze scene a i nerjetko moras malo mahati glavom lijevo desno
meni ne smeta ,neka svako uzima sebi sta hoce ali evo meni je 55'' maksimum maksimuma na nekih 3,5 metara i sve preko bi mi bila patnja
ko moze gledati 65 sa 2,5 metara...neka gleda,nemam ja nista protiv toga
- Nadzornik
#16640 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ne mozes maknuti te crne trake na Netflix-u iz razloga toga sto se prije pojave HD TV vecina programa snimala u formatu 4:3 a nasi moderni TV uredjaji su projektovani za vecu rezoluciju tj. 16:9 formatu tako da se crne trake koriste za popunjavanje bocnih ili gornjih i donjih strana zaslona.
Kad bi takav format slike pokrio cijeli ekran,slika bi se iskrivila i film ili serija bi postala negledljiva pa se iz tog razloga dodaju crne trake.
Sto je jos interesantnije,Netflix i dalje snima neke filmove u bioskopskom formatu 21:9 koji kad se reproducira na nase TV ekrane ima nus pojavu crnih traka.
Zasto to Netflix radi,ne znam...
A ovo za aplikacije mi nije jasno pitanje...???
Na android OS-u imas bezbroj aplikacija a koje ces da koristis zavisi o tvom interesovanju tj. film,muzika,sport,igre itd...
Nego,reci ti meni je li ti se TV za ova dva dana bar malo smanjio...
- muxa
#16641 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Za filmove je OK, al za sport i dalje imam glavobolje nakon gledanja tenisa 
Sto se tiče aplikacija mislio sam sta bi vi preporučili kada su u pitanju sportski i filmski sadržaji? Znam da ima veliki izbor al da manje lutam
Sto se tiče aplikacija mislio sam sta bi vi preporučili kada su u pitanju sportski i filmski sadržaji? Znam da ima veliki izbor al da manje lutam
- Nadzornik
#16642 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Zaista,ovo mi je prvi put da cujem od nekoga da mu moze TV biti prevelik,konkretno ti i kolega muxa...zippoo87 wrote: ↑26/12/2020 20:42
ako pogledas detaljnije,vidjeti ces da je ovo snimano go pro kamerom koja ima zakrivljenu lecu i koja umanjuje sliku,tj. hvata veci ugao snimanja i zakrivljuje
pocetak videa,gdje prikazuje tv,vidjeti ces da su linije zakrivljene i da ovaj video ne predstavlja realnu sliku tva od 65''
meni je preveliko...evo kolega ovaj muxa se zaletio i uzeo 65'' i desilo se upravo ono sto sam ja govorio...da moras pogled bacati sa jedne strane na drugu dok gledas sport ili brze scene a i nerjetko moras malo mahati glavom lijevo desno
meni ne smeta ,neka svako uzima sebi sta hoce ali evo meni je 55'' maksimum maksimuma na nekih 3,5 metara i sve preko bi mi bila patnja
ko moze gledati 65 sa 2,5 metara...neka gleda,nemam ja nista protiv toga
Do sad sam cuo za ljude koje samo finansije sprecavaju u kupovini veceg TV uredjaja,nedostatak prostora u stanu,maloj komodi ili malom okviru regala u kojeg trebaju da smjeste svoj novi TV.
Ja sam prije ovoga od 65 inca imao TV od 55 inca i vjeruj mi da ce mi slijedeci TV biti 100% od 75 inca i to sve na istoj udaljenosti i za to vrijeme ce se mjenjati samo nove komode i novi namjestaj.
Ako TV od 75 inca postavim na zid,dobicu dodatnih pola metra udaljenosti od TV uredjaja i taj od 75 inca ce biti plafon za velicinu mog dnevnog boravka...
- muxa
#16643 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pazi, ja sam prije 2 dana uzeo TV i moguće da ću se naviknuti kroz neko vrijeme jer sam prije gledao 37 inča.
I ja razmišljam da ga okačim na zid jer ću tako dobiti još nekih 40 cm udaljenosti.
I ja razmišljam da ga okačim na zid jer ću tako dobiti još nekih 40 cm udaljenosti.
- Nadzornik
-
zippoo87
#16645 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
meni moze ali to opet zavisi mozda i od drugih faktora...tipa dalekovidnosti,kratkovidnosti...astigmatizma..navike i sta ti znam cega sve neNadzornik wrote: ↑26/12/2020 21:13Zaista,ovo mi je prvi put da cujem od nekoga da mu moze TV biti prevelik,konkretno ti i kolega muxa...zippoo87 wrote: ↑26/12/2020 20:42
ako pogledas detaljnije,vidjeti ces da je ovo snimano go pro kamerom koja ima zakrivljenu lecu i koja umanjuje sliku,tj. hvata veci ugao snimanja i zakrivljuje
ko moze gledati 65 sa 2,5 metara...neka gleda,nemam ja nista protiv toga![]()
Do sad sam cuo za ljude koje samo finansije sprecavaju u kupovini veceg TV uredjaja,nedostatak prostora u stanu,maloj komodi ili malom okviru regala u kojeg trebaju da smjeste svoj novi TV.
Ja sam prije ovoga od 65 inca imao TV od 55 inca i vjeruj mi da ce mi slijedeci TV biti 100% od 75 inca i to sve na istoj udaljenosti i za to vrijeme ce se mjenjati samo nove komode i novi namjestaj.
Ako TV od 75 inca postavim na zid,dobicu dodatnih pola metra udaljenosti od TV uredjaja i taj od 75 inca ce biti plafon za velicinu mog dnevnog boravka...![]()
evo danas primjer...neki bozicni film i dvije osobe razgovaraju,jedna je na tvu na lijevoj strani a druga na desnoj i oci ne mogu istovremeno fokusirati i izostriti sliku i na lijevoj i na desnoj strani i onda moras pomjerati pogled lijevo desno a kada gledas iz vece udaljenosti,onda tv i slika postaju manji i mozes ih u jednom kadru fokusirati
ovo je najgore za sport,kako je kolega muxa vec primjetio...gdje se loptica ili igraci ili nesto trece krece jako brzo i prokazuje se na raznime dijelovima ekrana,onda oko zbog velike plohe ekrana leti lijevo,desno,gore dole i ganja pokretni objekat i onda ti se zamanta
meni se ovo jos ne desava,jer su mi oci jos koliko toliko dobre a i velicinu evo drzim na toj nekoj "optimalnijoj" dimenziji ali evo vec na 55'' se desava da ne moze bas svaki kadar stati cijeli u fokus oka
ti mozda ovako i ne gledas ili nemas problema sa ovim pa ne primjecujes ili ti je sve zamagljeno pa i ne fokusiras nikada haha
mada je velicina subjektivna i najbolje je probati uzivo
-
zippoo87
#16646 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ma naviknuti ces se a i pomoci ce ako ga jos malo udaljis od sebe
ja kada sam presao sa 32'' na 48'',bilo je otprilike tako kao kod tebe wow efekat...stim da je taj puno veci,imas puno vecu povrsinu i ne mogu ocu cijeli TV fokusirati kao jedan objekat,pa onda lete po ekranu zavisno od scene na tvu
-
mashina44
#16647 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Poz ako moze savjet, uzimam polovan tv za sobu, znaci tv ce ici na zid ispred kreveta, znaci nece se gledati iz ugla nekog, nego je tacno ispred! Da li je bolje IPS ili VA panel, i vjer ce se vise gledati u mraku to jest navece sa ugasenim svjetlom!? Hvala
- vatrogasac
#16648 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
VA...definitivno.
-
zippoo87
#16649 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
VA je uvijek bolja opcija osim ako prostorija nije preosvjetljena
u tvom slucaju,VA ganjaj
- Nadzornik
#16650 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
U tom tvom slucaju VA panel i neki Samsung TV jer oni imaju VA panel i dobri su u mraku a ti vidi do koje cijene se mozes protegnuti.