Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
General War

#4751 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

Guadalajara wrote: 24/12/2020 20:45
archi_a wrote: 24/12/2020 19:28 To rade svi vojnici koji su raspoređeni. Takav je i sporazum. To daje američka logistika. I normalno je da će svaki vojnik stati u red da zaduži ono što mu pripada. Nije baš da su došli goli i bosi. Jednostavno, svako se raduje upgrejdovanju svoje opreme. Zlonamjerno je to predstavljati na taj način.

Apropo, blokada. Lijepe reformice naše..... zadiru duboko. Ne znam kako će se u tome dalje snalaziti dušanka i sredoje. :wink:
Čak i hrana, kuhinja ide preko privatnih firmi :mrgreen:

I održavanje baza isto :mrgreen:

Transport goriva... :mrgreen:

I još svasta :mrgreen:
Ne ide to tako, mora vojska ( DCMA/ ACO ) odobriti gdje sta ide i kome sta ide...sve je vojno, civilne kompanije se pitaju koliko i mi na forumu.
archi_a

#4752 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

General War wrote: 24/12/2020 21:02
archi_a wrote: 24/12/2020 19:28 To rade svi vojnici koji su raspoređeni. Takav je i sporazum. To daje američka logistika. I normalno je da će svaki vojnik stati u red da zaduži ono što mu pripada. Nije baš da su došli goli i bosi. Jednostavno, svako se raduje upgrejdovanju svoje opreme. Zlonamjerno je to predstavljati na taj način.

Apropo, blokada. Lijepe reformice naše..... zadiru duboko. Ne znam kako će se u tome dalje snalaziti dušanka i sredoje. :wink:
Netacno, oni koriste kuhinje, spavaonice i sve zajednicke prostorije...opremu morali bi sa sobom imati ko i druge vojske sto dodju na misiju....znas li ti koliko razne vojske ima u avganistanu i na drugim misijama? Pa to nebi niko mogao da obuce i sredi da to tako ide.
Da se razumijemo, nije vojska kriva niti ja njoj sta prigovaram tu je radi broja, vec oni koji bi trebali kad ih vec salju da ih obuku kako bog zapovjeda, ima ih manje nego tim BH fudbalske reprezentacije.
Svaki vojnik koji ode u misiju, pod pokroviteljstvom američkih oružanih snaga, potpada pod komandu US Army i američke logistike. Mi još nismo NATO članica i ne treba pričati o stvarima o kojima je već sve rečeno. I ima ih više od tima BH fudbalske reprezentacije. I nije radi broja, tu je radi nadogradnje, dobijanja iskustva, jačanja, stasanja, mijenjanja svijesti i pripreme za ono u šta će izrasti i šta će u konačnici biti.

Svaka kompanija koja prođe na tenderu snabdjevanja američke vojske, ugovorom ulazi pod američku logistiku i lanac snabdjevanja. Tako i za "još svašta".
General War

#4753 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote: 24/12/2020 21:22
General War wrote: 24/12/2020 21:02

Netacno, oni koriste kuhinje, spavaonice i sve zajednicke prostorije...opremu morali bi sa sobom imati ko i druge vojske sto dodju na misiju....znas li ti koliko razne vojske ima u avganistanu i na drugim misijama? Pa to nebi niko mogao da obuce i sredi da to tako ide.
Da se razumijemo, nije vojska kriva niti ja njoj sta prigovaram tu je radi broja, vec oni koji bi trebali kad ih vec salju da ih obuku kako bog zapovjeda, ima ih manje nego tim BH fudbalske reprezentacije.
Svaki vojnik koji ode u misiju, pod pokroviteljstvom američkih oružanih snaga, potpada pod komandu US Army i američke logistike. Mi još nismo NATO članica i ne treba pričati o stvarima o kojima je već sve rečeno. I ima ih više od tima BH fudbalske reprezentacije. I nije radi broja, tu je radi nadogradnje, dobijanja iskustva, jačanja, stasanja, mijenjanja svijesti i pripreme za ono u šta će izrasti i šta će u konačnici biti.

Svaka kompanija koja prođe na tenderu snabdjevanja američke vojske, ugovorom ulazi pod američku logistiku i lanac snabdjevanja. Tako i za "još svašta".
To se kaze dio americkog kontigenta a ne pokroviteljstva...sto znaci jedino ne placaju troskove misije kao druge zemlje koalicije.
Cetrdesetak vojnika koji cuvaju ( jednu) zgradu nije bas neki broj koji utice na zivot baze...ali eto.
archi_a

#4754 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

A tako se kaže? I samo (jednu) zgradu čuvaju? Klasika
Sve ok.
General War

#4755 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

DA, jednu zgradu u Bagramu cuvaju unutar baze...to im je citav posao...pitaj ih ako meni ne vjerujes. :wink:
archi_a

#4756 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Djeluju defanzivno. Osiguravaju parametre u drugom prstenu sigurnosti. Osiguravaju unutar same baze koja broji preko 15000 ljudi. Osiguravaju komandu Divizije i samu komandu komadanta baze Bagram, osiguravaju letačke površine unutar baze, koja ima svoj aerodrom. Inače najvažnija baza NATO snaga u Afganistanu. Na kontu nakon rotacije imaju oko 20000 BAM.
Malo li je.

Image

Image

Image
General War

#4757 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote: 25/12/2020 00:52 Osiguravaju parametre u drugom prstenu sigurnosti. Osiguravaju unutar same baze koja broji preko 15000 ljudi. Osiguravaju komandu Divizije i samu komandu komadanta baze Bagram, osiguravaju letačke površine unutar baze, koja ima svoj aerodrom. Inače najvažnija baza NATO snaga u Afganistanu. Na kontu nakon rotacije imaju oko 20000 BAM.
Malo li je.

Image

Image

Image
Osiguravaju jednu zgradu u bazi i nista ali bas nista drugo. ECP-ove obezbjedjuju civilni kontraktori, perimeter osiguravaju Gruzijci i civilna kompanija.
archi_a

#4758 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ja napisah šta i kako. Dalje neću. Nije ni bitno. Osiguravaju vešeraj. :wink:
General War

#4759 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

I ja sam isto tako napisao...pa dobro blizu su veseraja sto jest jest.
jbg, ne treba sad glumit da su neki rambo..ako ce ti bit lakse ni amerikanci ne izlaze iz baze u patrole osim specijalaca.
archi_a

#4760 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Niko nije ni napisao da su neki Rambo. Djeluju na odvraćanju, nisu spacijalne operacije. Obezbjeđuju komandu. U cijeloj priči je važno ono što je najbitnije, a to je poruka svim onim, koji se zbog onog grba kojeg vojnici OSBiH u rotaciji nose na ramenu pored zastave Bosne i Hercegovine doslovno osipaju!!!! Saznanje u kojem smjeru naša vojska ide je očaravajuće. Poruka koja se šalje je očaravajuća a oni nek pjene. :wink:
General War

#4761 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

Daljina i vrijeme tog smjera je porazavajuca.
archi_a

#4762 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Kao i obećanja odvajanja bosanskohercegovačkog entiteta rs od države Bosne i Hercegovine! :wink:

Reforme, reformice moje, kako ćete da budete bolne.
Aequus

#4769 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Aequus »

Znam da je u domenu naučne fantastike, ali postoji li ikakva mogućnost da eventualno u budućim godinama se pristupi nekoj modernizaciji OS BiH. Gledam slike naših oklopnih vozila ali i tenkova, stvarno nam je potrebna obnova.
I Srb i Hr rade nabavke, samo mi i dalje koristimo smeće iz 60tih....
Što se tiče oklopnih vozila pješaštva, vidim Hr dogovorila nabavku bradlya, srbi isto nešto nabavljaju, mi gledamo, ni ne spominjemo, koristimo M113A2 :?
Tenkovi su ista situacija, makar da ove M84ke da malo modernizujemo (Hr će to raditi uskoro, a i srb)...

Znam da ima jako puno politike u svemu tome, ali zaista bih volio da makar negdje pročitam, da smo nabavili (ili makar da su nam poklonili) neku novu tehniku.

Žao mi je i momaka koji su OS a koji i dalje koriste ove muzejske primjerke...
archi_a

#4770 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nije u domenu naučne fantastike. Tačno se zna koliko čega treba, šta će se nabavljati, šta su potrebe, koje formacije. To je sve već isplanirano i upisano u knjigu planiranja. Nije da ima jako puno politike u tome, već je sve politika. Između ostalog to i jeste jedan dio reformi koje dolaze. Gašenje mogućnosti određenim politikama da blokiraju napredak u svim sferama države, pa tako i u odbrani. :wink:
A i bez toga, sad onako iskreno, šta ti se baš ne sviđa kod ove tehnike koju gledaš na slikama? Šta, prljava, izgrebana, ne sviđa ti se boja, nije moderna, nije šminka? U slučaju vojnih aktivnosti svaka tehnika će nakon par dana ovako izgledati. Izrabljena, masna, prljava, garava, izgrebana. I ovo što imaju OSBiH je dostatno da u slučaju da se angažuje, da krene, ima da gori i podrhtava zemlja u i oko nas. Ova tehnika je sposobna da ruši, ubija i masakrira ljude. Ova tehnika je sposobna, po komandi, da odgovori na napad. Nemojte to zaboraviti.
General War

#4771 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

archi_a wrote: 25/12/2020 16:50 Nije u domenu naučne fantastike. Tačno se zna koliko čega treba, šta će se nabavljati, šta su potrebe, koje formacije. To je sve već isplanirano i upisano u knjigu planiranja. Nije da ima jako puno politike u tome, već je sve politika. Između ostalog to i jeste jedan dio reformi koje dolaze. Gašenje mogućnosti određenim politikama da blokiraju napredak u svim sferama države, pa tako i u odbrani. :wink:
A i bez toga, sad onako iskreno, šta ti se baš ne sviđa kod ove tehnike koju gledaš na slikama? Šta, prljava, izgrebana, ne sviđa ti se boja, nije moderna, nije šminka? U slučaju vojnih aktivnosti svaka tehnika će nakon par dana ovako izgledati. Izrabljena, masna, prljava, garava, izgrebana. I ovo što imaju OSBiH je dostatno da u slučaju da se angažuje, da krene, ima da gori i podrhtava zemlja u i oko nas. Ova tehnika je sposobna da ruši, ubija i masakrira ljude. Ova tehnika je sposobna, po komandi, da odgovori na napad. Nemojte to zaboraviti.
Ova tehnika je zastarila i nije kompatibilan sa nacinom ratovanja u 21 vijeku, jedino sto je sposobna je da posada brzo bude neutralisana a da ne zna ni sta je snaslo. Ti bas ne pratis ratna zbivanja i taktike koje se primjenjuju :-)
atmel

#4772 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by atmel »

Aequus wrote: 25/12/2020 16:32 Znam da je u domenu naučne fantastike, ali postoji li ikakva mogućnost da eventualno u budućim godinama se pristupi nekoj modernizaciji OS BiH. Gledam slike naših oklopnih vozila ali i tenkova, stvarno nam je potrebna obnova.
I Srb i Hr rade nabavke, samo mi i dalje koristimo smeće iz 60tih....
Što se tiče oklopnih vozila pješaštva, vidim Hr dogovorila nabavku bradlya, srbi isto nešto nabavljaju, mi gledamo, ni ne spominjemo, koristimo M113A2 :?
Tenkovi su ista situacija, makar da ove M84ke da malo modernizujemo (Hr će to raditi uskoro, a i srb)...

Znam da ima jako puno politike u svemu tome, ali zaista bih volio da makar negdje pročitam, da smo nabavili (ili makar da su nam poklonili) neku novu tehniku.

Žao mi je i momaka koji su OS a koji i dalje koriste ove muzejske primjerke...
Ove slike tenkova gore su zaista znanstvena fantastika. Znam, da je na kamenjarko forumu mnogima teško to progutati.
atmel

#4773 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by atmel »

General War wrote: 25/12/2020 17:17
archi_a wrote: 25/12/2020 16:50 Nije u domenu naučne fantastike. Tačno se zna koliko čega treba, šta će se nabavljati, šta su potrebe, koje formacije. To je sve već isplanirano i upisano u knjigu planiranja. Nije da ima jako puno politike u tome, već je sve politika. Između ostalog to i jeste jedan dio reformi koje dolaze. Gašenje mogućnosti određenim politikama da blokiraju napredak u svim sferama države, pa tako i u odbrani. :wink:
Ova tehnika je zastarila i nije kompatibilan sa nacinom ratovanja u 21 vijeku, jedino sto je sposobna je da posada brzo bude neutralisana a da ne zna ni sta je snaslo. Ti bas ne pratis ratna zbivanja i taktike koje se primjenjuju :-)
Predobra za komšije, nećemo valjda ratovati sa Izraelom :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
M60A3 TTS: Tank Thermal Sight; opremljen sa AN/VSG-2 termovizijom.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4774 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Bobi »

Samo dronovi i navodjene rakete. Eno jucer gledam Hellfire 70k $, Hr kupila 1700 komada TOW i nepoznat broj Spike atgm, Egipat nagomilo kineskih dronova na granicu sa Libijom, Huti prcaju Saude sa dronovima,Ameri non stop imaju desetine borbenih dronova u zraku po cijelom svijetu,...
General War

#4775 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

atmel wrote: 25/12/2020 17:26
General War wrote: 25/12/2020 17:17
Predobra za komšije, nećemo valjda ratovati sa Izraelom :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
M60A3 TTS: Tank Thermal Sight; opremljen sa AN/VSG-2 termovizijom.
...i 105 mm topom, nedovoljno ni za airsofta a ne za komsije.
Post Reply