Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chloe wrote: ↑25/12/2020 08:37
Ma ja, i nas u po EU kad je bio rat trpali u nedođiju ...a ne u gradske sredine ..
Pa mi nismo u EU. Standardi u EU ovdje ne vrijede.
U EU neka vrijede kampovi u centru grada, ovdje vrijede standardi - nema kampa.
Nek nas prime u EU - pravicemo kampove.
¤ jelena ¤ wrote: ↑25/12/2020 09:42
OK, Jelena će nam ''udomljavati'' migrante, a ko će ih deportovati i zatvarati centre? Demonika i bingov buraz?
O, logiko! O, razume...zdravi!
Narod ce zatvarati centre. Idu izbori za 2 godine.
Ko voli kampove, glasa za stranke koje vole seksi turizam.
P.S.
Svako ko misli da ne treba zatvarati centre neka samo kaze lokaciju gdje zivi i da predlozi vladi da tu pravi kamp.
Davno sam ovdje napisao. Nema rjesenja pitanja migranata sve dok se ne napravi jedan kamp na Poljinama.
Niti jedan kamp ne treba zatvoriti, vec otvoriti ogromni kamp, gdje ce biti ograđeni žicom. Iz kampa mogu izlaziti samo oni koji imaju dozvolu za kretanje. Svi oni koji su bez dokumenata, ili identifikacije smjestiti u zatvore.
Oni koji imaju dokumente imaju pravo na dva obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, bez napuštanja kampa.
Ko mi kaže da ovo nije fer, pljunem ga u facu.
PS: da dva, jer naš narod i dalje jede iz kontejnera.
Chloe wrote: ↑25/12/2020 08:37
Ma ja, i nas u po EU kad je bio rat trpali u nedođiju ...a ne u gradske sredine ..
Pa mi nismo u EU. Standardi u EU ovdje ne vrijede.
U EU neka vrijede kampovi u centru grada, ovdje vrijede standardi - nema kampa.
Nek nas prime u EU - pravicemo kampove.
¤ jelena ¤ wrote: ↑25/12/2020 09:42
OK, Jelena će nam ''udomljavati'' migrante, a ko će ih deportovati i zatvarati centre? Demonika i bingov buraz?
O, logiko! O, razume...zdravi!
Narod ce zatvarati centre. Idu izbori za 2 godine.
Ko voli kampove, glasa za stranke koje vole seksi turizam.
P.S.
Svako ko misli da ne treba zatvarati centre neka samo kaze lokaciju gdje zivi i da predlozi vladi da tu pravi kamp.
E, to....narod će.... je problem. Jesmo li to već uspjeli zaboraviti Jasmina Berovića i šta se desi kad....narod će...
Narod je rastjerao razularene migrante i zaustavio tuču u tramvaju umjesto policije; narod brani svoje dvorište (bukvalno, ne u prenesenom značenju) tj. brani svoje ukućane i svoju imovinu od bahatih migranata sklonih kriminalu; narod će zatvoriti centre umjesto gradskih vlasti...
a još malo pa će narod braniti i granice ove države ako ovako nastave....
Mene samo zanima, dokle će više narod u ovoj državi raditi ono što treba da rade institucije sistema i oni koji sjede na odgovornim pozicijama, masno plaćeni da rješavaju probleme - a ne rješavaju ništa dok se ne digne narod.
A ove prijedloge po principu ''tuk na utuk'' i valjanje gluposti na ličnoj osnovi, prepuštam drugima.
un1ted wrote: ↑25/12/2020 10:26
Niti jedan kamp ne treba zatvoriti, vec otvoriti ogromni kamp, gdje ce biti ograđeni žicom. Iz kampa mogu izlaziti samo oni koji imaju dozvolu za kretanje. Svi oni koji su bez dokumenata, ili identifikacije smjestiti u zatvore.
Oni koji imaju dokumente imaju pravo na dva obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, bez napuštanja kampa.
Ko mi kaže da ovo nije fer, pljunem ga u facu.
Problem sa tom idejom da konstantno pristizu novi, to su milionske mase. Nema tog kampa koji moze sve to primiti. Da je u pitanju jedna grupa ljudi koja je ostala ovdje, pa u redu. Medjutim, em bi dobio kamp pun k'o sipak, em bi imao i dalje identicnu situaciju kao sada sa novim koji dolaze. Ovo je globalni problem. Sve dok brko sa Bosfora pusta, oni ce pristizati. To sto mi nemamo drzave, vlasti, vojske...da sprecavamo ulazak je druga strana price. Hrvatska, Slovenija, Madjarska...nemaju tih problema. Po neka grupica im prodje, ali da se suocavaju sa hiljadama ljudi koji im vrsljaju kroz drzavu kao nama, nema sanse.
S druge strane, kurvi Evropi da je stalo da zaustavi njihov priliv, pomogla bi nam da uspostavimo nepropusnu granicu na Drini, koju je mnogo lakse cuvati zbog prirodne prepreke u vidu rijeke. Al' mi smo markirani vec da budemo veliki prihvatni centar za buduce ''europljane''. I tu je kraj price.
baglama wrote: ↑25/12/2020 04:08
Najbezbolnije rjesenje je uloziti pare u aerodrom u Bihacu, pa ih direktno prebaciti Angeli ,bez da ih degenece zli Hrvati i genocidni Srbi. I da se nastavi sirenje religije mira ,dalje po Europi.
Covicev bojovnik, intelektualac sa kamenjara, za Bozic siri ljubav bacajuci lowkey hejt na milijardu ljudi i brani novootkrivenu bracu Srbe od ugrozbe zlih muhamedanaca i politickog Sarajeva.
Mora da ti je jako tesko kada si ovakav proser od posta napisao za Bozic u 5 sati ujutru.
irac300 wrote: ↑25/12/2020 11:31
S druge strane, kurvi Evropi da je stalo da zaustavi njihov priliv, pomogla bi nam da uspostavimo nepropusnu granicu na Drini, koju je mnogo lakse cuvati zbog prirodne prepreke u vidu rijeke. Al' mi smo markirani vec da budemo veliki prihvatni centar za buduce ''europljane''. I tu je kraj price.
Imas pravo na svoje misljenje,ali ja nikada nebih zapalio ono gdje zivim ,eno neko je iz migrantov je izjavio da su pozar napravili iz IOMa ,sve je to gola mafija...oni dosli u BiH da pomazu migrantima, a njihove drzave ne jebu migrante ni 2% ,neka ih uzmu sebi a ne da nas tjeraju da im stvaramo zivotne uslove na duge staze,ko ih jebe...medju migrantima ima svega juce gledam mnogi bjeze od kamere i skrivaju lice ,vjerovatno stide se
Drug, nas svijet radi sa migrantima u IOMu ima par ovih haduma iz inostranstva.
Kosto rece nemam namjeru da te ubjedjujem u ista, ali sa kakvom bagrom rade posebno lako kazu iz maroka nije za svakoga. Pa pobogu pocet ces tvrdit kako si krenuo da IOM unistava vikendice i kuce tamo.
Ima IOM puno greski u obavljanju svog posla.Prvo je slagao gradonacelnika da je Bira za par stotina ilegalaca na kratkoracno dok se druga lokacija nadje. Na kraju je samovoljno Biru prosirivao i na 2000 glava.Pa je otvorita Sedra gdje su par stotina porodica s djecom smjestena. Nakon toga Borici, takodjer za porodice i maloljetnike bez pratnje (Borici su takodje u centru grada) + divlji kampovi uz UNU i nekadasnje tvornice.Kad je grad okupiran bio onda je i nas gradonacelnik konacno progledao i vidio da su ga dobro nasukali (a sve pazeci na ljudska prava koja su u medjuvremenu biscanima pogazena bila).Grad je bukvalno od ilegalaca okupiran bio.Svakodnevne kradje,tuce po cesti medjusobno ubijanje,paljenje kuca... . Sam Peter je na jednom TV gostovanju izjavio da mu je zao biscana i uz osmjeh na licu dodao da to u njegovoj zemlji gradjani jednog grada nebi trpili.Kad je gradonacelnik vidio sta mu se od grada radi a i da su gradjani sve glasniji onda je, kako bi se Bira zatvorila, ponudio drugu lokaciju (mislim da su bile dvije lokacije).Takodjer Peter je naglasio da IOM ne prihvata lokacije privatnih vlasnika.Gle cuda, a Bira je privatno vlasnistvo Selvera Oruc, mafijasa koji i trgovacki lanac po BiH ima a iz tog lanca Peter sve kampove snabdjeva.Na te ponudjene lokacije nije pristao. Jos se toga moze nabrojati ali u svakom slucaju Peter je kriv sa svojim nacinom rada je narod i nadlezne do ovih mjera dotjerao. Da jos dodam u Biri kao i van Bire (po gradu) ilegalci su radili sta su god htjeli.Redari u Biri nisu mogli red drzati tako da je i policija par puta morala u samom kampu intervenisati (znaci nemaju neki program za u kampu, edukciju divljaka) .Moja braca su krvlju tu zmlju natopila (jedan je poginuo) njihova djeca su pozenjena -udata, imaju svoju djecu koju same na ulicu ili u grad pustiti nesmiju. Zene cim sumrak padne same se po uluci kretati nesmiju. E, tu prestaje sva solidarnost ma kolika ona u covjeku bila.Najvece greske koje IOM pravi je sto podcjenjuje domicilno stanovnistvo a bar kod nas trebao je imati na umu da je taj narod iz rata izasao da su u njihovoj psihi i na dusi jos krvavi tragovi . Covjek koji u IOMU vodecu ulogu ima mora bar nesto malo o ljudskoj psihologiji znati . A vrh nase vlade mogao je on preko EU na rad natjerati (naprimjer samo da im kredite stopiraju).Tad bi on vidio kako ti ministri svih nacionalnih stranki poskacu i na odobravanj ruke dizu.
PS. Moje misljenje je da je IOM putokaz za ilegalce.EU bi trebala na tome poraditi - to jest naci drugi nacin za odredjene vrste pomoci.
Ti kako opisa stanje u Bihaću ispade gore nego u ratu.
Drug, nas svijet radi sa migrantima u IOMu ima par ovih haduma iz inostranstva.
Kosto rece nemam namjeru da te ubjedjujem u ista, ali sa kakvom bagrom rade posebno lako kazu iz maroka nije za svakoga. Pa pobogu pocet ces tvrdit kako si krenuo da IOM unistava vikendice i kuce tamo.
Ima IOM puno greski u obavljanju svog posla.Prvo je slagao gradonacelnika da je Bira za par stotina ilegalaca na kratkoracno dok se druga lokacija nadje. Na kraju je samovoljno Biru prosirivao i na 2000 glava.Pa je otvorita Sedra gdje su par stotina porodica s djecom smjestena. Nakon toga Borici, takodjer za porodice i maloljetnike bez pratnje (Borici su takodje u centru grada) + divlji kampovi uz UNU i nekadasnje tvornice.Kad je grad okupiran bio onda je i nas gradonacelnik konacno progledao i vidio da su ga dobro nasukali (a sve pazeci na ljudska prava koja su u medjuvremenu biscanima pogazena bila).Grad je bukvalno od ilegalaca okupiran bio.Svakodnevne kradje,tuce po cesti medjusobno ubijanje,paljenje kuca... . Sam Peter je na jednom TV gostovanju izjavio da mu je zao biscana i uz osmjeh na licu dodao da to u njegovoj zemlji gradjani jednog grada nebi trpili.Kad je gradonacelnik vidio sta mu se od grada radi a i da su gradjani sve glasniji onda je, kako bi se Bira zatvorila, ponudio drugu lokaciju (mislim da su bile dvije lokacije).Takodjer Peter je naglasio da IOM ne prihvata lokacije privatnih vlasnika.Gle cuda, a Bira je privatno vlasnistvo Selvera Oruc, mafijasa koji i trgovacki lanac po BiH ima a iz tog lanca Peter sve kampove snabdjeva.Na te ponudjene lokacije nije pristao. Jos se toga moze nabrojati ali u svakom slucaju Peter je kriv sa svojim nacinom rada je narod i nadlezne do ovih mjera dotjerao. Da jos dodam u Biri kao i van Bire (po gradu) ilegalci su radili sta su god htjeli.Redari u Biri nisu mogli red drzati tako da je i policija par puta morala u samom kampu intervenisati (znaci nemaju neki program za u kampu, edukciju divljaka) .Moja braca su krvlju tu zmlju natopila (jedan je poginuo) njihova djeca su pozenjena -udata, imaju svoju djecu koju same na ulicu ili u grad pustiti nesmiju. Zene cim sumrak padne same se po uluci kretati nesmiju. E, tu prestaje sva solidarnost ma kolika ona u covjeku bila.Najvece greske koje IOM pravi je sto podcjenjuje domicilno stanovnistvo a bar kod nas trebao je imati na umu da je taj narod iz rata izasao da su u njihovoj psihi i na dusi jos krvavi tragovi . Covjek koji u IOMU vodecu ulogu ima mora bar nesto malo o ljudskoj psihologiji znati . A vrh nase vlade mogao je on preko EU na rad natjerati (naprimjer samo da im kredite stopiraju).Tad bi on vidio kako ti ministri svih nacionalnih stranki poskacu i na odobravanj ruke dizu.
PS. Moje misljenje je da je IOM putokaz za ilegalce.EU bi trebala na tome poraditi - to jest naci drugi nacin za odredjene vrste pomoci.
Ti kako opisa stanje u Bihaću ispade gore nego u ratu.
U ratu smo bili opkoljeni cuvali se od granata a sad "granate" imamo u samom gradu.Ne padaju iz vazdusnog prostora nego su ti pred vratima.
I evo naletih na bihackom portalu dobar post pa da ga prenesem. Cisto da se ne zaboravi uzrok danasnjeg stanja.
Cikotu donekle i razumijem. Treba sad ispravljati sve sto je Mektic (po izbjelickom problemu) ignorisao i samo ponavljao " oni su u prolazu i zele u Bihac to jest u EU". Dakle Mekta cijelo vrijeme ilegalcima umjesto domicilnom stanovnistvu zelje ispunjavao umjesto da se sa drzavnim vrhom po pitanju ovog problema zabavio. Nerad i nezaintersovanost da se problem adekvatno rijesi on je (Mektic) lagao i od nas budale pravio. Sad dok sve to Cikota koliko toliko u red postavi - kao prvo stvari i personal u svom nadlezstvu pa onda probleme sa suglasnosti ministara iz nacionalnih stranki + gradonacelnika sirom BiH (a svi u svojim gradovima migice nece) ima da se dobro namuci.Vidio je da solidarnost od svih navedenih i njihov posten i korektan rad ne postoji tako da, kako bi pred javnost bar donekle opravdao sramotni rad i ponasanje drzavnog vrha on to pokusava minimizirati i krivicu na nase kantonalne i opcinske nadleznike svaliti. Ne branim Cikotu ali malo ko Mektica koji je svojim (ne) radom sve ovo do ove mjere i doveo i koji se samo po tv gostovanjima kao dobrocinitelj predstavljao. Njegova izjava koju je prije nekoliko dao bila je -" dok sam ja bio ministar na srbskoj se zemlji nisu kampovi pravili ". Koliko ljigavo i licemjerno. Pa u Bihacu zivi vise biscana srbske nacionalnost nego po tim selima. Njihova sigurnost i sve sta od ovih ilegalaca skupa sa nama trpe, to mu je svejedno bilo.
Šta ti radiš po tom pitanju?
Zezas me? Sada ja treba da pisem sta radim kao pojedinac i da se "hvalim"? Sta radi drzava? ja sam u svom "entitetu" (kuci) postavio pravila i svi ih se drze i poštuju, ne seru gdje žive.
irac300 wrote: ↑25/12/2020 11:31
Problem sa tom idejom da konstantno pristizu novi, to su milionske mase
Nije problem, jer niko nece doci znajuci da ce mu biti ograniceno kretanje, ili da ce biti u zatvoru ako nema identifikacijske dokumente. Sada se ponašaju kao svoj na svome, bez da imaju ikakve posljedice za ilegalne radnje koje rade.
Šta ti radiš po tom pitanju?
Zezas me? Sada ja treba da pisem sta radim kao pojedinac i da se "hvalim"? Sta radi drzava? ja sam u svom "entitetu" (kuci) postavio pravila i svi ih se drze i poštuju, ne seru gdje žive.
Držiš li se ti svih zakona, odluka, pravila - u ovoj našoj državici?
meridiyan wrote: ↑24/12/2020 21:35
Cikoticu, IOM, EU zapjevajte slozno "A sad adio"
Vlada USK naredila
Inspekcija će sutra uz podršku policije zapečatiti Biru
– Gradska inspekcija je danas trebala zapečatiti Biru ali je spriječena u tome, tako da se očekuje da sutra uz podršku policije zapečatiti objekat i tako defintivno onemogući povratak migranata u ovaj objekat, objavljeno je u Dnevniku FTV-a.
Sta ovo tacno znaci? Sprjecena od koga? To neko boravi u tim prostorijama?
Chloe wrote: ↑25/12/2020 12:49
Ne znam zašto pričamo o meni, državljaninu Bosne i Hercegovine, nad kojim se primijenjuju svi zakoni?
Pričamo o ilegalnim osobama, koji su nezakonito izvršili ulazak u ovaj čmar od države, hodaju bez dokumenata i takve neko opravdava? Hajde molim vas, dosta mi je tog lažnog moralisanja, dok je problem daleko. Da li ti je ispred kuće, nabila bi ih nogom direktno samo da nisu tu.
Ako mene veceras nadju u gradu iza 23h, dobijem kaznu, koju moram platiti. Sta ce se desiti s ovim ilegalcima?
Chloe wrote: ↑25/12/2020 12:49
Ne znam zašto pričamo o meni, državljaninu Bosne i Hercegovine, nad kojim se primijenjuju svi zakoni?
Pričamo o ilegalnim osobama, koji su nezakonito izvršili ulazak u ovaj čmar od države, hodaju bez dokumenata i takve neko opravdava? Hajde molim vas, dosta mi je tog lažnog moralisanja, dok je problem daleko. Da li ti je ispred kuće, nabila bi ih nogom direktno samo da nisu tu.
Ako mene veceras nadju u gradu iza 23h, dobijem kaznu, koju moram platiti. Sta ce se desiti s ovim ilegalcima?
Prije svega - ne morališem,
kao drugo, meni su nanijeli štete minimalno 3.000,00 KM ...
Kao treće, svakodnevno ih susrećem i silom prilika postali su dio sredine u kojoj živim ( ne plašim ih se vjerovao ili ne )
kao četvrto, od njih 100 jedna je kabadahija, kojih imamo i mi
kao peto, postoje zakoni i konvencije kad su u pitanju ljudska prava, pa i migranata koje bi država BiH trebala poštovati i ispunjavati.
Chloe wrote: ↑25/12/2020 13:10
kao drugo, meni su nanijeli štete minimalno 3.000,00 KM ...
..hm dodaj im jos 3.000,00 kad je bal nek je maskenbal
... hej, sva šteta bila u tome. Bila je zima, ljudi se fino uvukli u obiteljsku kuću koja je u samoj čaršiji,
daaaanima boravili dok sam ja primjetila, grijali se na struju, kupali ... Jedni otišli, opet drugi došli ...
Od kad je centar otvoren, nema problema.
Chloe wrote: ↑25/12/2020 13:18 ... hej, sva šteta bila u tome. Bila je zima, ljudi se fino uvukli u obiteljsku kuću koja je u samoj čaršiji,
daaaanima boravili dok sam ja primjetila, grijali se na struju, kupali ... Jedni otišli, opet drugi došli ...
Meni to nije ok.... ne ulazim u razloge tvog -'odobravanja'--ilegalno usli u zemlju -ilegalno u kucu.. dovojno podataka da 'nesto ne stima'..
Chloe wrote: ↑25/12/2020 13:18 ... hej, sva šteta bila u tome. Bila je zima, ljudi se fino uvukli u obiteljsku kuću koja je u samoj čaršiji,
Meni to nije ok.... ne ulazim u razloge tvog -'odobravanja'--ilegalno usli u zemlju -ilegalno u kucu.. dovojno podataka da 'nesto ne stima'..
Ko je rekao da odobravam takve postupke?!
Stvar je bila, ako gledam na tu štetu.
Migracije su takve kakve su, nisu problem samo jedne države, nego svih kroz koje se ti ljudi kreću i gdje završavaju.
Što se BiH ne zna snaći i regulisati je drugi par opanaka.
Ne odobravam neiznalaženje rješenja, i usko gledanje kompletne situacije po pitanju migranata.
Prepucavanje između entiteta, kantona, gradova ... mržnju naroda prema tim ljudima itd.
Volio bih da se prestanu izjednacavati ilegalni migranti sa izbjeglicama, sa nasim narodom koji je bio prinudjen pobjeci iz drzave.
Mogu se neke paralele povlaciti o iskustvu. Ali, daleko je to za poredjenje.
Predvidjaju da ce za 20ak godina doci do povecanja visine mora. Nek se to obistini samo u Bangladesu, eto nekih 50ak miliona ljudi koji ce krenuti negdje.
I Slaveni su ovdje dosli odnekuda. I opet ce ovdje doci neki drugi narod. Nije to problem. Tako je bilo hiljadama godina. Migracije su nesta uobicajeno ljudima.
I ako ti ljudi zavrse u BiH, nastane se ovdje, ja ne bih nista rekao. Ljudski je pomoci. Prilagodicemo se.
Ali, ovo sada nije to.
P.S.
Bas me zanima ako poplavi Holandije gdje ce se taj narod povuci.
Chloe wrote: ↑25/12/2020 13:30
Ko je rekao da odobravam takve postupke?!
.. Iz prilozenog, sto si napisala..
Mislim da je više stvar prihvatanja situacije nego odobravanja.
Kao izbjeglica, boravila sam u tuđoj kući. Bila sam gladna. Smrzavala se. Da je bilo struje garant bih grijalicu neku upalila.
Naših ljudi je bilo koji su komentarisali što nisam ostala kući itd. Meni je to obilježilo mladost, ostavilo tragove.
Ko hoće, može razumjeti, ko ne može, šta ja mogu.