Škobo Habu wrote: ↑25/12/2020 10:48
kluz franjo wrote: ↑24/12/2020 15:58
Osoba potpuno odvojenih od realnosti ima svuda.
Srećom da je takvih manje u vrhovima stranaka (naravno da je SDA i po ovom pitanju izuzetak).
Jedno konkretno pitanje za tebe druže Kluz: vidiš li ti išta problematično u tome da niko iz BH Bloka ne postavlja pitanja SDP-u na konto TK i Tuzle gdje koaliraju sa PDA i SBB?
Tu se otvara mogućnost jačanje BH Bloka Radoničićem i Kukićem gdje im se pruži prilika. Onako, inkognito.
Ne znam za tebe, ali za mene je to rehabilitacija dvije potpuno krimogene političke strukture.
Nikšić već sklapa dilove sa Radončićem.
Ne znam ni tu za tebe, ali mene je strah ovakvog SDP-a. Ovakve tendencije mogu samo dovesti do slabljenja kohezije među BH blokom.
Ufff kolega, teško, jer višeslojno pitanje.
Nemam puno saznanja o dešavanjima u TK, pa i sam svoje mišljenje uzimam sa rezervom.
Koliko vidim SDP i NS su zajednički u ovoj priči oko smjene i formiranja nove Vlade u TK. Imajući to u vidu, čini se da je NS to prihvatljivo.
Ja dijelim mišljenje da su i SBB i PDA dvije organizacije koje su usavršile SDA mehanizme političkog kriminala.
Takođe treba imati u vidu, da su i lokalni izbori u TK donijeli neka nova saznanja.
Npr. i PDA i SBB su stranke u nestajanju. PDA je izgubila ne samo utvrdu u Banovićima već i više od polovine biračkog tijela u samo 2 godine. SBB je definitivno na putu ka političkoj nebitnosti. Ti trendovi stabiliziraju i djelimično jačaju pozicije i rezultate SDA.
Sa druge strane, iako je plan SDA propao da sa Bijedićem marginaliziraju SDP, ipak je značajan broj birača otkinut i time SDP oslabljen i uzdrman.
Istovremeno je izostanak bilo kakvog predizbornog dogovora između SDP-a i NS-a dodatno negativno uticao na izborne rezultate tih stranaka. Posebno NS-a, koji je uz to potpuno potcijenio efekat PzP-a.
Sve u svemu čini mi se da se pred SDP-om i NS-om u TK nalazi teško pitanje i odluka.
Da li demonstrirati jedinstvo i odlučnost, odvojiti SDA i bijedićevce od budžetskih mehanizama, te preuzeti vlast i odgovornost na kantonalnom nivou i eventualno dobrim rezultatima ojačati svoju poziciju pred izbore za dvije godine - uz svjestan rizik negativne konotacije i "davanja kisika" Kukiću i Radončiću.
Ili ostati principijelno po strani i u opoziciji, a prepustiti SDA i satelitima da se "razmašu" u naredne dvije godine.
I jedna i druga opcija nose svoje rizike i potencijalno su loše.
Ja se samo nadam da su i SDP i NS u TK izvukli pouku iz zadnjih izbora i konačno shvatili da je i za jedne i druge bolje, kada nastupaju zajednički.