Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#4301 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Pitar sa Kariba »

A i Gejcovi danas dali jos 250M$ za borbu protiv Corone.
Bas je tanak sa matematikom ovaj Bill....
Dozer

#4302 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 22/12/2020 22:53 Covjek i banana imaju 70% podudaranja izmedju dnk molekula. Da ti pojasnim, ne u sekvencama nego kompletan genom, dakle hiljade identicnih sekvenci. Unutar genoma koji u sebi ima oko 30 hiljada nukleotida kod ovog virusa imas jako veliki broj sekvenci koje se nalaze u drugim mikroorganizmima, ali jako puno unikatnih. Moras nauciti razlikovati genom od sekvenci.
Ne moras mi pojasnjavati, razumijem sve to sasvim dovoljno.
A nisi shvatio poentu mog pitanja. Da, postoje gomile identicnih sekvenci unutar genoma. Posto virus sa svakim prenosom mutira, sasvim je normalno da ce u tom procesu doci i do promjene u nekim sekvencama (prilagodjavanje radi opstanka), a koje onda postaju unikatne.
Medjutim, kod mnogih pacijenata je detektovano i prisustvo jos nekih drugih bakterija, zbog cega se pretpostavlja da je to moguci uzrok teskog kliickog stanja zarazenih. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310664/
Ali, izgleda da se ta veza nije dalje strazivala (bar ja nisam uspio pronaci vise nikakve podatke o tome).
U skladu s ovim, poenta mog pitanja je bila - da li smo sigurni da je sam virus zasluzan za teske simptome, ili se, ipak, radi o bakteiji?
Znamo da se virusne upale lako pretvore u bakterijske, a to je slucaj i s ovim, pa me zanima strucno misljenje (posto kazes da si expert u tome) o tome da li je moguce da ovaj virus uopste nije zajeban sam po sebi (sto vec znamo), nego da je on zapravo samo aktivator bakterijskih upala?

Ostavi ego po strani, malo razmisli, pa odgovori.
-Chesterfield- wrote: 22/12/2020 23:34 Moguće je. Znaš da imaju zajedničkog pretka. :D

Najbliži zajednički predak svih današnjih živih organizama je posljednji univerzalni predak koja živio oko prije 3,9 milijardi godina.
A sta mislis zasto sam to pitao...?
shbc wrote: 23/12/2020 08:06 :lol:
Mojne se ti, ekonomista, smijati svega ti... Nakon izvale da je swot primjenjiv samo za proizvode i marketing, i da je "jednostavna analiza", dalje ne trebas... :roll:
Ali, eto...mozda mozes pojasniti @Mogy87 sta su akcize, kako se formiraju cijene i, najbitnije - ko na kraju sve to placa. Cisto da vise ne lupeta kako su proizvodjaci vakcina nekakvi super odgovorni likovi i da nesto placaju ako njihova vakcina nekoga zajebe....

---
I dalje mi je neshvatljivo kako niste u stanju sagledati siru sliku, nego stalno cupate stvari iz konteksta, nekad cak samo jednu rijec, i onda na tome "gradite" nekakav stav...
spinel_

#4303 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

vatreni__poljubac wrote: 22/12/2020 14:26
zubi wrote: 22/12/2020 13:10

Zeljan paznje i kompleksas, prestalo se pisati o njemu pa pati :P
Šta misliš o Đikiću? Prosle sedmice kritikuje mjere, već juče kaže da mjere djeluju. Svaki dan piše predsjedniku, premijeru, komentariše, daje intervjue. Šta je cilj čovjeku koji se predstavlja kao naučnik?
:mrgreen:

Image

Image
spinel_

#4304 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

shbc wrote: 23/12/2020 11:06 Posto su inace svedski i bosanski zdravstveni sistem bare-bare 8-)

Eh, da:
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... jere-dosad

Da, ali...
Sve je opet na PREPORUKAMA :thumbup:
Bez ikakvih represija kao sto je kod nas: Dogovorene preventivne i represivne mjere
Dozer

#4305 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Pitar sa Kariba wrote: 23/12/2020 11:19 A i Gejcovi danas dali jos 250M$ za borbu protiv Corone.
Bas je tanak sa matematikom ovaj Bill....
Siromah...
A ove godine je ostvario najveci neto prihod ikada... preko 44 milijarde USD... Plus skoro 8 od dionica :roll:
Ali, jbg...dao je 250M za borbu protiv corone...
Last edited by Dozer on 23/12/2020 11:57, edited 1 time in total.
spinel_

#4306 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Image
Dozer

#4307 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

LIjek koji postoji vec 40 godina...
https://www.healio.com/news/primary-car ... -treatment#

Ali jok...daj neprovjerenu vakcinu.
shbc

#4308 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by shbc »

Dozer wrote: 23/12/2020 11:41
Industrialyzer wrote: 22/12/2020 22:53 Covjek i banana imaju 70% podudaranja izmedju dnk molekula. Da ti pojasnim, ne u sekvencama nego kompletan genom, dakle hiljade identicnih sekvenci. Unutar genoma koji u sebi ima oko 30 hiljada nukleotida kod ovog virusa imas jako veliki broj sekvenci koje se nalaze u drugim mikroorganizmima, ali jako puno unikatnih. Moras nauciti razlikovati genom od sekvenci.
A nisi shvatio poentu mog pitanja. Da, postoje gomile identicnih sekvenci unutar genoma. Posto virus sa svakim prenosom mutira, sasvim je normalno da ce u tom procesu doci i do promjene u nekim sekvencama (prilagodjavanje radi opstanka), a koje onda postaju unikatne.
Medjutim, kod mnogih pacijenata je detektovano i prisustvo jos nekih drugih bakterija, zbog cega se pretpostavlja da je to moguci uzrok teskog kliickog stanja zarazenih. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310664/
Ali, izgleda da se ta veza nije dalje strazivala (bar ja nisam uspio pronaci vise nikakve podatke o tome).
U skladu s ovim, poenta mog pitanja je bila - da li smo sigurni da je sam virus zasluzan za teske simptome, ili se, ipak, radi o bakteiji?
Znamo da se virusne upale lako pretvore u bakterijske, a to je slucaj i s ovim, pa me zanima strucno misljenje (posto kazes da si expert u tome) o tome da li je moguce da ovaj virus uopste nije zajeban sam po sebi (sto vec znamo), nego da je on zapravo samo aktivator bakterijskih upala?

Ostavi ego po strani, malo razmisli, pa odgovori.
-Chesterfield- wrote: 22/12/2020 23:34 Moguće je. Znaš da imaju zajedničkog pretka. :D

Najbliži zajednički predak svih današnjih živih organizama je posljednji univerzalni predak koja živio oko prije 3,9 milijardi godina.
A sta mislis zasto sam to pitao...?
shbc wrote: 23/12/2020 08:06 :lol:
Mojne se ti, ekonomista, smijati svega ti... Nakon izvale da je swot primjenjiv samo za proizvode i marketing, i da je "jednostavna analiza", dalje ne trebas... :roll:
Ali, eto...mozda mozes pojasniti @Mogy87 sta su akcize, kako se formiraju cijene i, najbitnije - ko na kraju sve to placa. Cisto da vise ne lupeta kako su proizvodjaci vakcina nekakvi super odgovorni likovi i da nesto placaju ako njihova vakcina nekoga zajebe....

---
I dalje mi je neshvatljivo kako niste u stanju sagledati siru sliku, nego stalno cupate stvari iz konteksta, nekad cak samo jednu rijec, i onda na tome "gradite" nekakav stav...
Nista, kad nadjes naucnika koji pravi vakcine swot analizom javi :mrgreen:
Dozer

#4309 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Cak i nastavlja...nevjerovatno...
Nego, deder, pokusaj s onim pojasnjenima sto te zamolih. Ili i ti mislis da proizvodjaci vakcina pune nekakav fond preko akciza? :D
shbc

#4310 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by shbc »

Hocu hocu. Kad mi nadjes ovo sto sam ti trazio :mrgreen:

Posto ti ipak ne googlas, vjerujem da imas i u glavi tu informaciju. Ionako znas "sasvim dovoljno" kako rece :mrgreen:
Dozer

#4311 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Izvini, nisam upratio sta si trazio....?
Ali_G

#4312 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Ali_G »

Medjutim, kod mnogih pacijenata je detektovano i prisustvo jos nekih drugih bakterija, zbog cega se pretpostavlja da je to moguci uzrok teskog kliickog stanja zarazenih.
Znamo da se virusne upale lako pretvore u bakterijske, a to je slucaj i s ovim, pa me zanima strucno misljenje (posto kazes da si expert u tome) o tome da li je moguce da ovaj virus uopste nije zajeban sam po sebi (sto vec znamo), nego da je on zapravo samo aktivator bakterijskih
U jednoj americkoj studiji je bakterijska superinfekcija dokazana samo kod 3% pacijenata koji su lezali na intenzivnoj njezi
Dozer

#4313 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Super.

Sta cemo s ovim... https://www.healio.com/news/primary-car ... -treatment

Ili nastavljamo s neprovjerenom vakcinom...? Ako se i ovo banuje, a nastavi se s vakcinom, hoce li vam to biti bar neki dokaz (pored svih ostalih do sada) da nesto ne stima...?
Last edited by Dozer on 23/12/2020 12:55, edited 1 time in total.
Ali_G

#4314 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Ali_G »

Pominjao se taj lijek i ranije u nekim smjernicama. Sta, kako, djeluje li, nemam pojma. Ameri su i hlorokin gurali na pocetku, sad izbacen. Protokoli su se izmijenili desetine puta.
Dozer

#4315 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Ovo sad su rezultati studije objavljeni prije par dana.
Malo mi je tesko povjerovati da s njim nisu imali rezultate na pocetku, a imaju sada... Mislim...
Numerous studies have provided evidence supporting the use of Ivermectin to prevent and treat COVID-19

Paul Marik, MD, FCCM, FCCP, founder of the alliance and a professor and chief of the division of pulmonary and critical care medicine at Eastern Virginia Medical School, said that ivermectin “is a safe drug that is exceedingly cheap.”
I dalje nista ne zvoni...nista ne smrdi...? Opet ide glava u pijesak...?
Uputili su i apel nadleznima...
“We are appealing to these national and global health authorities,” Marik said. “Please, review the data, and provide guidance to health care workers across the world so that they can prescribe this medication.”
Sad cekamo da se oglase oni, i da vidimo na koje nacine ce eskivirati upotrebu ovog lijeka i nastavak vakcinisanja.
Last edited by Dozer on 23/12/2020 13:03, edited 1 time in total.
shbc

#4316 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by shbc »

Pa to da se lijekovi i vakcine prave prema swot analizi :mrgreen:
Dozer

#4317 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

shbc wrote: 23/12/2020 13:00 Pa to da se lijekovi i vakcine prave prema swot analizi :mrgreen:
Jel' ti zaista, kao nekome ko tvrdi da je napravio XY swot analiza, trebam ubaciti shemu za to za vakcinu...?
Nikad nisi cuo da se swot koristi i za implementaciju neke nove tehnologije, razvoj novih proizvoda (vakcina je proizvod, a i tehnologija koliko je znam...), finansijske resurse, staffing, operativnu efikasnost, itd...? Ozbiljno te pitam.
vatreni__poljubac

#4318 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vatreni__poljubac »

spinel_ wrote: 23/12/2020 11:44
vatreni__poljubac wrote: 22/12/2020 14:26
zubi wrote: 22/12/2020 13:10

Zeljan paznje i kompleksas, prestalo se pisati o njemu pa pati :P
Šta misliš o Đikiću? Prosle sedmice kritikuje mjere, već juče kaže da mjere djeluju. Svaki dan piše predsjedniku, premijeru, komentariše, daje intervjue. Šta je cilj čovjeku koji se predstavlja kao naučnik?

Image

Image
frajer influencer klasicni
Lao Ce

#4319 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Jedan od brojnih ljudi i stručnjaka koga se ništa ne pita u vezi covid krize. Sjajan intervju.

https://www.logicno.com/politika/ugledn ... mbcwhTu58w
Prof. dr. sc. Velo Markovski – Zbog konfuzije koja je umjetno stvorena da se radi o novoj bolesti, za koju nitko ništa ne zna, posljedično je da svi imaju podjednako pravo da daju mišljenje i da liječe. Pri tom neki doktrinarni stavovi (koji nisu bili napisani, ali su se prenosili do svih liječnika) su smao pravili štetu. Često su davani antibiotici, u početku po dva i tri moćna antibiotika kod virusne bolesti. Probali su se razni lijekovi, više kako rezultat pritiska farmaceutskih kompanija koji su praznili svoje zalihe, a ne kao objektivan znanstveni stav i princip liječenja infektivnih bolesti. Često su uključivani kortikosteroidi i drugi antiinflamatorni ljekovi koji su kontraindricirani kod akutnih infektivnih bolesti. Skupi imunomodulatori su se trošili kao alva iako je jasno da imunitet uopće nije kompromititan. Troše se svi mogući antivirusni lijekovi, prvotno namijenjeni za liječenje drugih virusnih oboljenja, koji nisu bili efikasni ni kod prvotnih namjena, ali oni (proizvođači) nisu tada znali, sad su provjerili da je u stvari njihov lijek bio namijenjen za liječenje Covid-19. Pri tom se ne pita za cijenu. Na desetine tisuća eura se troši u prosjeku po pacijentu od tih takozvanih spasonosnih lijekova.
A. Š. – Trenutne politike „zaključavanja“ diljem svijeta proizvode razorne učinke na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje.Nažalost, poruke javnog zdravstva o Covidu-19 stvorile su mnoge pogrešne percepcije o bolesti i raširile strah i paniku. Znanstvene činjenice se ne uvažavaju, protokoli u liječenju – desetljećima primjenjivani – postali su opasni. Što se događa s medicinskom strukom? Gdje se najviše griješi? Ima li pomoći?

Prof. dr. sc. Velo Markovski – Mislim da pomoći nema. Izgubljeno je previše vremena, netko je uspio skloniti nauku, i sada, točno je, mi se odričemo dosadašnjih saznanja klasične medicine, mukotrpno stečenih tokom zadnjih 150-200 godina. Sada ništa ne važi, sada ne postoji ni jedna druga bolest, svi se razboljevaju i umiru uglavnom od jedne bolesti. Interesnatno je kako je ušutkana nauka.

Kad jedan liječnik koji radi respiratorne infekcije više decenija i kaže neki stav, odmah se poslije njega pojave drugi liječnici (profesori, autoriteti) sa drugih specijalnosti, intelektualci, novinari … koji na neki način ospore njegov stav i znanje, i na taj način se javnost zbuni. Poslije toga se forsira donošenje političke odluke, referendumsko izjašnjavanje za neku mjeru ili za izlaz iz ove situacije. Opasno se forsira teza da struka treba dati mišljenje, a odluku mora donijeti politika. A kad se radi o znanosti, najčešće jedan ili nekoliko znanstvenika, u ovom slučaju liječnika, nalazi rješenje. Sasvim nejasno za mene zašto skoro u nijednom štabu nisu uključeni ljudi koji znaju respiratorne infekcije, koji mogu pomoći. Medicina je veoma široko područje, infektologija isto tako, više od 150 bolesti izučava infektologija i zbog toga je infektologija podijeljena u uže supspecijalnosti. Tako da je vrlo malo infektologa kojima su respiratorne infekcije, osobito gornjorespiratorne virusne infekcije uže područje. Malo ih je ali oni su tu, na žalost ne vidim da su ti ljudi uključeni ili ako su uključeni da oni diktiraju rješenja i doktrine. Još u samom početku sam rekao da bez obzira što se radi o novom uzročniku, ako se ostavi da struka vodi igru posljedice će biti tolike koliko moraju biti, ali ako politika preuzme i ona donosi odluke, posljedice će biti bar deset puta veće.
Industrialyzer

#4320 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

---

Ono sto je meni dosad najblize jeste informacija gdje ovaj virus "zbunjuje" imuni sistem covjeka i zbog toga imamo reakcije vrslo sirokog spektra i simptome toliko generalne da je nemoguce utvrditi specificne. Vrlo je moguce da ovaj virus nije toliko patoloski jak, ali da djeluje na imuni sistem tako da bilo koji drugi prisutni patogen moze naskoditi. Npr. Imas odredjenu patogenu bakteriju u organizmu i tvoj organizam se, moguce bez vidljivih simptoma bori sa tim, zarazis se koronom i zbog prisustva novog patogena tvoj organizam krece u borbu protiv njega, djeluje "zbunjujuce" i stari patogen napravi vuse stete. Zbog toga je ovaj virus opasan.

Ne mora doci do mutiranja da bi bilo unikatnih sekvenci, ali tim procesom se one uvecavaju i raste njihov broj. Isto tako, razlicite sekvence mogu raditi translaciju u identicnu amino kiselinu, ali to je sad prekomplikovano da o tome pricamo.

Genom virusa je najmanji postojeci i njegova izolacija i sekvenciranje je zaista rutinski posao za bilo koju ozbiljniju laboratoriju, tako da ona teza o kojoj pricas da nije izolovan cijeli genom nego samo neke sekvence zaista nije istinita. Takodjer, pogledao sam intervju Luca i stvarno nije ponudio niti jedan dokaz za svoje tvrdnje osim prisustva sekvence koja se moze naci u HIV virusu, ali to zaista nije nikakav dokaz za bilo sta. Dovoljno je manje od 1% genoma da bude unikatno, i imas ogromne razlike medju organizmima. Pogledaj sta 1% radi u razlici bonobo majmuna i covjeka.

A hajde budi iskren, da li mozes shvatiti ovaj rad koji si postavio u potpunosti?
Dozer

#4321 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Vidis da mozemo komunicirati i sasvim normalno, bez ego tripova i price s visine. Da se ovako stalno komunicira, na bazi argumenata, i da se svi argumenti sa svih strana stavljaju nasuprot jedni drugima na jedan normalan nacin, i diskusija bi bila daleko kvalitetnija i jasnija.

Zar iz mog pitanja nije jasno da mogu to shvatiti? Ja kada nesto na razumijem, onda se edukujem da bih razumio. Ne upirem k'o sivonja drzzeci se svog misljenja o necemu, nego samo ako mi je to nesto jasno.

Hajde i ti iskreno, a na bazi samo ova dva nasa zadnja posta - da li je tebi sve oko ovog virusa sasvim ok (ne samo medicinski) i zaista mislis da u pozadini nema jos necega?
Industrialyzer

#4322 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

Dozer wrote: 23/12/2020 14:24 Vidis da mozemo komunicirati i sasvim normalno, bez ego tripova i price s visine. Da se ovako stalno komunicira, na bazi argumenata, i da se svi argumenti sa svih strana stavljaju nasuprot jedni drugima na jedan normalan nacin, i diskusija bi bila daleko kvalitetnija i jasnija.

Zar iz mog pitanja nije jasno da mogu to shvatiti? Ja kada nesto na razumijem, onda se edukujem da bih razumio. Ne upirem k'o sivonja drzzeci se svog misljenja o necemu, nego samo ako mi je to nesto jasno.

Hajde i ti iskreno, a na bazi samo ova dva nasa zadnja posta - da li je tebi sve oko ovog virusa sasvim ok (ne samo medicinski) i zaista mislis da u pozadini nema jos necega?
Treba razrvojiti misljenje od cinjenice, a to je ovdje glavni problem. Ja sam se drzao onoga sto znam, a to je bioloska struktura virusa. Odgovarao sam na postove gdje se spominjala nepreciznost pcr, nepostojanje unikatnih sekvenci itd. Ne ulazim u pricu o vakcinama, mjerama zabrane jer to izlazi iz okvira mog poznavanja materije.

Eh edukacija da bi se ovakav rad shvatio u potpunosti traje nekoliko godina.

Ne mislim da su lockdowni dobra mjera, maskama i distancom kupujemo vrijeme jer nemamo dovoljno informacija. Bice zloupotreba sigurno, vecih i manjih, ali zaista ne smatram ovu pandemiju namjerno stvorenom, ali da je bilo zloupotreba u toku nje, sasvim je jasno. Ono sto meni smeta jeste stav ljudi koji smatraju da 99% naucne zajednice radi protiv covjecanstva, a ovih par koii kazu drugacije se predstavljaju kao spasioci vrste. To je domen sci-fi i tu nema argumentovane rasprave.

Luc M. je covjek koji, da ima zaista validne dokaze, bi nasao nacin da ih objavi. Ali, i on zna jednu vrlu bitnu stvar koja njegovu hipotezu baca na koljena, a koju nije znao niko u tom trenutku. To je evolucija virusa koja ide potpuno 100% prirodnim putem i nijedan vjestacki stvoren virus ne moze to postici.
vatreni__poljubac

#4323 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

medicinari u svijetu su blečci i ovce koji slijepo prate procedure WHO. bilo ko da iskoči iz tog kolosijeka stigmatizira se i proglašava šarlatanom. nauka nije konačna i nikada ne može biti. gušenje i cenzura ideja (bilo kakvih) je znak da nesto ne štima.
Diogenes420

#4324 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Diogenes420 »

Dozer wrote: 23/12/2020 14:24 Vidis da mozemo komunicirati i sasvim normalno, bez ego tripova i price s visine. Da se ovako stalno komunicira, na bazi argumenata, i da se svi argumenti sa svih strana stavljaju nasuprot jedni drugima na jedan normalan nacin, i diskusija bi bila daleko kvalitetnija i jasnija.

Apsolutno SVE je sumnjivo oko ovog virusa.

ostaje još nepoznanica: ko i sa kojim konačnim ciljem je iza ovoga? I kad će ljudima dopizdit
vatreni__poljubac

#4325 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Diogenes420 wrote: 23/12/2020 15:12

Apsolutno SVE je sumnjivo oko ovog virusa.

ostaje još nepoznanica: ko i sa kojim konačnim ciljem je iza ovoga? I kad će ljudima dopizdit
ovo je priprema čovječanstva za objelodanjenje postojanja vanzemaljskih rasa.
Post Reply