Prefiks bosanski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

cyprus

#51 Re: Prefiks bosanski

Post by cyprus »

high_volume wrote: 23/12/2020 00:51
cyprus wrote: 23/12/2020 00:14 Znači, Hrvati recimo mogu reć - ne priznajemo kolonijalno ime Sarajevo, na hrvatskom se kaže Vrhbosna, kako se stoljećima zvalo :D

Jel to ta logika?
Priznaj da ti je neko ukrao password i da je ovu gomilu gluposti pisao umjesto tebe :-)
Što? :D Kome smeta ime (Vrh)Bosne u nazivu glavnog grada? :D
Van Halen

#52 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Isti je princip da niko nikom ne smije braniti pa ako Hrvati Sarajevo zovu Vrhbosna neka stoji na tabli i taj naziv,jer imaju pravo. Ali ovdje ne govorimo o nametanju kako onaj iznad stalno trubi,nego o tome da Bosnjaci ne insistiraju na svom jeziku nego se stalno povijaju kako ih drugi pritiscu. Istina ne svidja mi se pravopis koji kaze mozes u bosanskom pisati i ovako i onako sve je ispravno,to je povijanje pred drugima. A sto se tice imena to je za temu religija a ne ovdje. Covjek je sve zivo fulio. Zna se kako se daju imena u Islamu, treba nekad nesto i procitati prije pametovanja na forumu.
tataćusak

#53 Re: Prefiks bosanski

Post by tataćusak »

cyprus wrote: 23/12/2020 01:04
cyprus wrote: 23/12/2020 00:14 Znači, Hrvati recimo mogu reć - ne priznajemo kolonijalno ime Sarajevo, na hrvatskom se kaže Vrhbosna, kako se stoljećima zvalo :D

Jel to ta logika?
Priznaj da ti je neko ukrao password i da je ovu gomilu gluposti pisao umjesto tebe :-)
Nikome. U Faletićima se osnovna škola zove tako i ime joj je dao ratni i poratni direktor škole koji je inače bio historičar. Tako da taj naziv škole nikome u Sarajevu, makar ljudima koji su iz Sarajeva, ne para uši :bih: .
Naslovnica

#54 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 23/12/2020 07:05 Isti je princip da niko nikom ne smije braniti pa ako Hrvati Sarajevo zovu Vrhbosna neka stoji na tabli i taj naziv,jer imaju pravo. Ali ovdje ne govorimo o nametanju kako onaj iznad stalno trubi,nego o tome da Bosnjaci ne insistiraju na svom jeziku nego se stalno povijaju kako ih drugi pritiscu. Istina ne svidja mi se pravopis koji kaze mozes u bosanskom pisati i ovako i onako sve je ispravno,to je povijanje pred drugima. A sto se tice imena to je za temu religija a ne ovdje. Covjek je sve zivo fulio. Zna se kako se daju imena u Islamu, treba nekad nesto i procitati prije pametovanja na forumu.
Jarane, hajde priznaj da si ti ustvari @Ljuci .
:lol:
Van Halen

#55 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Naporan si trolas,ne doprinosis temi
Naslovnica

#56 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

sandzokan wrote: 22/12/2020 23:26
Naslovnica wrote: 22/12/2020 23:06
AHA, nije dugo trebalo da dodjemo do fasizma i islamofobije...
Najbolji agument kada ponestane argumenata je da si islamofob i fasista, stara fora koja mozda pali kod ljudi koji imaju tebi slican mentalni sklop. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Daji djeci imena kako zelis, ko ti brani, samo konstatujem da nesto u posljednje vrijeme rijetko cujem da je neko od ovih Bosnjaka sto se busaju bosanstvom dao djetetu ime Ljiljana ili Kulin. 8-)
Za tvoju informaciju, nisam ja taj koji ovdje prica o zabranama, dapache. ;-)
Uostalom, ko smo to mi a ko ste vi?! Ako me persiras - nema potrebe, zaista. :thumbup:
A ne, reći za nekoga ko djetetu da ime koje nije po tvom ukusu da se "stidi sopstvene proslosti" i da "daju imena djeci po okupatorima ove zemlje" i da se gnušaju starih bosanskih imena je jedna lijepa izjava koja odiše tolerancijom i kosmopolitizmom i nimalo ne podsjeća na "veru za večeru" guslanje.

Ovo o mentalnom sklopu i slični, izlizani pokušaji forumske psihoanalize su baš patetični.

Ne pričaš o zabranama ali bi da na osnovu imena mjeriš koliko neko voli ovu zemlju i da mu definišeš mentalni sklop, što je vrh forumskog nadriintelektualizma.

Ne persiram te, ne brini, ali znam da ima još sutručnjaka koji imaju iste ili slične stavove.

I ne reče mi ništa za Johana... :(
Falsificiranje natpisa na spomeniku Povelji Kulina bana u Tuzli je ništa drugo nego stid od sopstvene istorije.
Kako drugačije komentirati izbacivanje dijelova Povelje gdje piše "u ime oca, sina i svetoga duha" na početku, te "tako mi bog pomogao i svo Sveto Evanđelje" na kraju?! Slučajnost?! :lol:
Nisu u pitanju imena, naravno da mi ne smeta bilo čije ime, niti sam fašista niti nacionalista, a ni islamofob. Samo konstatujem da bi lijepo bilo vidjeti da oni koji se toliko busaju bosanstvom koriste lijepa tradicionalna bosanska imena koja postoje od kada je Bosne.
Konstatujem činjenicu da mnogi koji se busaju da su veći bosanci od Husein-kapetan Gradaščevića, zanemaruju činjenicu da istorija Bosne i Hercegovine ne počinje početkom okupacije od strane Osmanskog carstva godine 1463.
Zanemaruju činjenicu da se slavi pobjeda bivše okupatorske osmanlijske vojske na Galipolju upravo na mjestu sukoba osmanske i bosanske vojske (Donji Kamengrad - Sanski Most), a većina ih nikada nije posjetila Bobovac niti zna njegovu istoriju. :-)
Stavljali bi na tablu grada i Tomislavgrad i Duvno (jer je valjda na bosanskom Tomislavgradustvari Duvno - tragikomedija), a moju bi djecu sistemski natjerali da u školi koriste lahko i mehko. E pa neće moći. ;-)
Veru za večeru nisam ni pomislio, ni spomenuo, nije mi ni palo na pamet, ali je tebi palo. :lol:
Što se tiče
Što bi se Johan ili Christian iz Norveške osjećao manje Norvežaninom zato što se ne zove Abjorn?
nigdje nisam napisao da je naš Mehmed manji Bosanac od našeg Kulina, niti da je naša Ljiljana veća bosanka od naše Emine.
Što se tiče tolerancije, itekako sam tolerantan, sve dok mi ne diraš na djecu. Onda pošizim, uostalom, kao i svaki normalan roditelj.
Naslovnica

#57 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 23/12/2020 09:22 Naporan si trolas,ne doprinosis temi
Pa naravno da sam naporan kada ne idem niz dlaku, ne klimam glavom i kada vas ogolim do srži i sasječem u korijenu.
Vjerovatno bih bio manje naporan kada se uopšte ne bih javljao na temu ili kada bih samo klimao glavom i prosipao šovinizam.
high_volume

#58 Re: Prefiks bosanski

Post by high_volume »

tataćusak wrote: 23/12/2020 07:19
cyprus wrote: 23/12/2020 01:04

Nikome. U Faletićima se osnovna škola zove tako i ime joj je dao ratni i poratni direktor škole koji je inače bio historičar. Tako da taj naziv škole nikome u Sarajevu, makar ljudima koji su iz Sarajeva, ne para uši :bih: .
Ma provocira @cyprus, zna od odlično kontekst Vrhbosne i Sarajeva. Međutim, na tragu je sveprisutnijeg revizionizma, evo u nazivu ulica, nazivu naseljenih mjesta, vlasništvu nekretnina, itd. Od političkog do religioznog. Pitanje je samo odakle početi, i ko ima pravo na zahtjeve i revizionizam
Van Halen

#59 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Naslovnica wrote: 23/12/2020 09:26
Pa naravno da sam naporan kada ne idem niz dlaku, ne klimam glavom i kada vas ogolim do srži i sasječem u korijenu.
Vjerovatno bih bio manje naporan kada se uopšte ne bih javljao na temu ili kada bih samo klimao glavom i prosipao šovinizam.
Ogolis nas do srži i sasječeš u korjenu. Bravo majstore,sta drugo da ti kazem.
Naslovnica

#60 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 23/12/2020 12:14
Ogolis nas do srži i sasječeš u korjenu. Bravo majstore,sta drugo da ti kazem.
Hvala! :thumbup: :bih:
Grean

#61 Re: Prefiks bosanski

Post by Grean »

Nego kad cemo vratiti Ljiljane, makar kod nas.
Naslovnica

#62 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Grean wrote: 23/12/2020 12:31 Nego kad cemo vratiti Ljiljane, makar kod nas.
Ja sam za. :thumbup:
Prema Varti ne gajim nikakve emocije.
Grean

#63 Re: Prefiks bosanski

Post by Grean »

Naslovnica wrote: 23/12/2020 12:32
Neka i Varte ona je zajednicka. Jedna ne iskljucuje drugu.

Eto ja se nadam da ce makar FKS i ostali klubovi poceti sa tom praksom na utakmicama. Nikakav inat, samo postovanje prema svom.
dr_Evil

#64 Re: Prefiks bosanski

Post by dr_Evil »

Van Halen wrote: 23/12/2020 07:05 Isti je princip da niko nikom ne smije braniti pa ako Hrvati Sarajevo zovu Vrhbosna neka stoji na tabli i taj naziv,jer imaju pravo. Ali ovdje ne govorimo o nametanju kako onaj iznad stalno trubi,nego o tome da Bosnjaci ne insistiraju na svom jeziku nego se stalno povijaju kako ih drugi pritiscu. Istina ne svidja mi se pravopis koji kaze mozes u bosanskom pisati i ovako i onako sve je ispravno,to je povijanje pred drugima. A sto se tice imena to je za temu religija a ne ovdje. Covjek je sve zivo fulio. Zna se kako se daju imena u Islamu, treba nekad nesto i procitati prije pametovanja na forumu.
Zapravo si ti masio temu i ideju, ne on. Standard jezika je upravo onako kako ga vecina ljudi izgovara. Sam autor (zaboravih mu ime halali) pravopisa bosanskog jezika kad je napisao 96 i 2018 govorio je da se neke stvari tipa te tvoje mahrame i lahko nisu primili medju rajom. Da nije tako ne bismo svake godine ubacivali nove rijeci!

Neki jezici imaju cak dvije pisane norme, a svako smije da prica upravo onako kako su govorili njegovi pretci i to se smatra tacnim, recimo norveski jezik.

Otkud nam pravo da kazemo da je hiljada i tisuca tacno, a ijada nije kada je ikavica starobosanski dijalekt. Sada cemo izgleda reci da je samo sarajevski sa mindera tacan, a mi svi ostali smo nepismeni u lipoj nasoj. 'Ajde ohladi i oladi.

Zna se kako se daju imena u islamu, treba dati djeci lijepo ime koje ce ih pratit kroz zivot, niposto ruzno ime koje moze izazvati probleme u zivotu. I onda su se nasi dosjetili da u tu recenicu ubace jos i muslimansko ime, sve zbog tobozeg panislamizma od kojeg smo mi dobili samo genocide. Ne, ne postoje muslimanska imena bez obzira sta hocete da nas uvjerite, postoje imena turskog i arapskog podrijetla koja tamo nose i krscani ;)
stubrijez

#65 Re: Prefiks bosanski

Post by stubrijez »

pemanapemani wrote: 22/12/2020 17:49 O cemu govorimo kada na vise od pola drzave ne priznaju bosanski jezik.
Ko se buni zbog toga? Ove godine se bunilo 30-40 roditelja djece iz manjeg entiteta i to dvije, tri sedmice prije pocetka skolske godine i to je to.

Mozemo se zavaravati koliko hocemo, ali veliku vecinu gradjana vise nije briga za bosanski identitet.

Vecina Bosnjaka je spala sa konja na magarca. Od primarnog identificiranja sa drzavom do primarnog identificiranja sa etnijom.

Jednostavno, ne mozes pljuvati bosanstvo za vrijeme popisa stanovnistva, a kasnije se ibretiti kako skidaju prefiks bosanski i negiraju bosanski jezik.

Ako ti mozes negirati Bosance, sutra ce neko drugi negirati bosanski jezik, prekosutra imena gradova...
Sve se slazem osim ovog... vidis ja sam ubjedjen da je takvih ovdje ostalo manje od 10% a evo zasto... malo sam vido zivota prije rata, vjeruj mi pola sela (ne exkluzivno bosnjackih) nije imalo ni vodu uvedenu kako treba a ulicna rasvjeta i posao u grOdu je bio teska utopia, znalo se ko je seljanin ko gradjanin, meni je to bio sok 80ih kad je otac kupio vikendicu na selu, djeca bosa hodaju po tegu, loze paturike u bubnjaricu. E sad su ti dosli na svoje dakle klasicna revolucija. To sto nas je ostalo to su ti i njihovi potomci ostalo se razislo ili ostalo tu nekim sticajem ili slucajem... Zato jest kako jest.
stubrijez

#66 Re: Prefiks bosanski

Post by stubrijez »

Grean wrote: 23/12/2020 12:34

Eto ja se nadam da ce makar FKS i ostali klubovi poceti sa tom praksom na utakmicama. Nikakav inat, samo postovanje prema svom.
E a vidis druze, pretpostavljam iz mladje si generacije, meni ti ljiljani bude najgora sjecanja. Na promasenu mladost i cetiri bacene godine zivota. Ne treba nista reanimirati, sve ima svoje mjesto u historiji pa i oni. Bilo pa proslo, idemo dalje... Nije to nista nase, to su neki politicari sjeli i tako nacrtali kao da je nesto tradicionalno isl. da stvar bude jos gora taj grb i zastava je u stvari partizanska ideja i design koju su jos 1945. gurali Mosa Pijade i Eduard Kardelj a nije usvojena iz prostog i realnog razloga jer ne predstavlja drzavu Bosnu u kontinuitetu vec porodicni grb jednog od velmoza.
dr_Evil

#67 Re: Prefiks bosanski

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 23/12/2020 13:13
Grean wrote: 23/12/2020 12:34

E a vidis druze, pretpostavljam iz mladje si generacije, meni ti ljiljani bude najgora sjecanja. Na promasenu mladost i cetiri bacene godine zivota. Ne treba nista reanimirati, sve ima svoje mjesto u historiji pa i oni. Bilo pa proslo, idemo dalje... Nije to nista nase, to su neki politicari sjeli i tako nacrtali kao da je nesto tradicionalno isl. da stvar bude jos gora taj grb i zastava je u stvari partizanska ideja i design koju su jos 1945. gurali Mosa Pijade i Eduard Kardelj a nije usvojena iz prostog i realnog razloga jer ne predstavlja drzavu Bosnu u kontinuitetu vec porodicni grb jednog od velmoza.
Interesantno vidjoh vise znanja kod Hrvata, da vidimo sta kazu nasi susjedi iz zapadne 'Ercegovine:
Vratite zastavu, ali onu pravu našu Konačno

, i kad smo kod zastave, pa onda i himne i državnih praznika, nama uvijek nedostaje ono nešto. Kralj Tvrtko imao je prepoznatljiv grb svoje prkosne kraljevine, vlastelinsko plave podloge, s mačem i ljiljanom, dabome. Ali manje je poznato da su i Tvrtko i svi koji su ga naslijedili imali i prelijep barjak uz taj grb, crveno-žuti (mada je teško bilo sačuvati žutu boju pa je barjak nerijetko bio crveno-bijeli). Ali s dovoljno simbolike, spremni braniti krvlju svoju kraljevinu/slobodu.

Kada je kasnije nastala Hercegovina, kao počasna grofovija ili vojvodina kraljevine Bosne, za svoje obilježje koristila je isti taj barjak, samo obrnutog poretka, što bi zlatno žuto-krvavo crveno, značilo otprilike: spremni smo našeg kralja/slobodu i krvlju braniti. Toliko su živo osjećali tu brigu za kraljevinom Bosnom, da se i grb Kosače tvorio od istih polja, crvenog i zlatnog/bijelog. Jasno i jednostavno.

Zanimljivo, u geografskom smislu taj isti barjak je ostao kao geografska oznaka Bosanskog pašaluka i tijekom osmanske petstoljetne okupacije. Potom dolazi Austro-ugarska monarhija, izmislili su putem neke pojmove poput Bošnjana, ali su Tvrtkov barjak poštivali u punom značenju kraljevskoga naslijeđa: crveno i žuto

Možda nećete odmah nazrijeti nastavak priče, ali komunistička Jugoslavija, koja je vjerovala da je Bosna i Hercegovina povijesni fetus te države i njezino fizičko srce, zadržala je iste boje. U suvremenoj radničkoj zastavi bila je mala Jugoslavija, ali također i te dvije ključne boje, crvena podloga i zlatni obrub, nerijetko predstavljen ukrasnim zlatnim resama. Dakle, ni oni nisu negirali naslijeđe.

Kraj priče znate, umjetni mir u Daytonu, umjetna intermezzo himna bez riječi, umjetni državotvorni okvir polurepublike, polukonfederacije, varta zastava koju je netko natakario kao lošu kopiju barjaka Unije, a onda ponovio i u slučaju Kosova, ipak, mnogo uspjelije, jer barem Kosovari znaju kako im se okreće barjak na svečanostima, u nas je i to upitno.

onda, uz tradicionalni nedostatak kompromisa i pameti, da ponovno izaberemo stoljećima svoju bordocrvenu-zlatnožutu uz prikladnu himnu koja će poštivati naše slavensko i europsko naslijeđe... je li, mi opet mlohavo i mlitavo, kao za sapun, kao za Lavrova, kao za sve u životu. Ili što bi Sidran rekao: A vidi mahnita momka! Obrnuto, hajvanu jedan, koja ti je lijeva, znaš li?
stubrijez

#68 Re: Prefiks bosanski

Post by stubrijez »

Ja nisam Hrvat, ljiljane sam nosio na uniformi dakle sve govorim iz vlastitog iskustva. Nagledo sam se u njoj prosutog droba i jada da je dosta za dva zivota. Zato ovo i pisem... Na oba popisa, onom prvom koju vecina ovde niti ne pamti i ovom zadnjem sto je propao sam se izjasnio kao Bosanac.
dr_Evil

#69 Re: Prefiks bosanski

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 23/12/2020 14:26 Ja nisam Hrvat, ljiljane sam nosio na uniformi dakle sve govorim iz vlastitog iskustva. Nagledo sam se u njoj prosutog droba i jada da je dosta za dva zivota. Na oba popisa, onom prvom koju vecina ovde niti ne pamti i ovom zadnjem sto je propao sam se izjasnio kao Bosanac.
Samo rekoh da postoji konitnuitet ljiljana, nije ga lako uvijek ocuvati jer zemlja je bila pod okupacijom i dio raznih saveza 500 godina.

A bijela podloga iza njih nema nikakav kontinuitet, to nikad nsiam skontao.
General War

#70 Re: Prefiks bosanski

Post by General War »

mayab wrote: 21/12/2020 06:29 Sve je to dio planske velikosrpske politike,uz još dosta drugih slučajeva, vidljivo iz svakodnevnih vijesti, ništa drugo ti ne treba!
I samo blesav čovjek to ne vidi...

Takođe, mislim da se na prste ruka mogu nabrojati firme iz entiteta RS koji imaju internet sajt na BA domeni !
Jos blesaviji ne vidi koliko drugoj strani je stalo da to brani.
sandzokan

#71 Re: Prefiks bosanski

Post by sandzokan »

Naslovnica wrote: 23/12/2020 09:24
Falsificiranje natpisa na spomeniku Povelji Kulina bana u Tuzli je ništa drugo nego stid od sopstvene istorije.
Ko je falsificirao njega prozivaj, ostavi se "širokih narodnih masa".
Kako drugačije komentirati izbacivanje dijelova Povelje gdje piše "u ime oca, sina i svetoga duha" na početku, te "tako mi bog pomogao i svo Sveto Evanđelje" na kraju?! Slučajnost?! :lol:
Nisu u pitanju imena, naravno da mi ne smeta bilo čije ime, niti sam fašista niti nacionalista, a ni islamofob. Samo konstatujem da bi lijepo bilo vidjeti da oni koji se toliko busaju bosanstvom koriste lijepa tradicionalna bosanska imena koja postoje od kada je Bosne.
E super, fina želja. I ja bih želio da svi sadašnji stanovnici Bosne i Hercegovine, a koji nemaju "imena osvajača", vole i poštuju ovu državu a ne neke "matice". Zato ti govorim, pusti se imena. Ko god ovu zemlju voli i poštuje je sa svim njenim specifičnostima ja ga smatram prijateljem, pa neka se taj zove i Gilgameš, nebitno je.
Konstatujem činjenicu da mnogi koji se busaju da su veći bosanci od Husein-kapetan Gradaščevića, zanemaruju činjenicu da istorija Bosne i Hercegovine ne počinje početkom okupacije od strane Osmanskog carstva godine 1463.
Nažalost, ima i takvih.
Zanemaruju činjenicu da se slavi pobjeda bivše okupatorske osmanlijske vojske na Galipolju upravo na mjestu sukoba osmanske i bosanske vojske (Donji Kamengrad - Sanski Most), a većina ih nikada nije posjetila Bobovac niti zna njegovu istoriju. :-)
Stavljali bi na tablu grada i Tomislavgrad i Duvno (jer je valjda na bosanskom Tomislavgradustvari Duvno - tragikomedija), a moju bi djecu sistemski natjerali da u školi koriste lahko i mehko. E pa neće moći. ;-)
Što ne bi stajalo i Duvno? Ovo za obilježavanje Galipolja je blesavo, kao i proslava turskog "Dana omladine" kada djeci podjele turske zastave pa ih slikaju.
Veru za večeru nisam ni pomislio, ni spomenuo, nije mi ni palo na pamet, ali je tebi palo. :lol:
Kada mi neko pomene "smrad" ja pomislim na govno. Asocijacija.
Što se tiče
Što bi se Johan ili Christian iz Norveške osjećao manje Norvežaninom zato što se ne zove Abjorn?
nigdje nisam napisao da je naš Mehmed manji Bosanac od našeg Kulina, niti da je naša Ljiljana veća bosanka od naše Emine.
Što se tiče tolerancije, itekako sam tolerantan, sve dok mi ne diraš na djecu. Onda pošizim, uostalom, kao i svaki normalan roditelj.
Super si napisao ove zadnje rečenice. Slažem se upotpunosti.
stubrijez

#72 Re: Prefiks bosanski

Post by stubrijez »

Ovde moram da se slozim sa covjekom, bosnjacko bosanstvo nazalost uglavnom pocinje dolaskom turaka. Tu nam je "svanulo" prije toga smo bili u mraku neki patareni, iliri, bogumili, svi muljaju i izvrcu niko da kaze da smo bili krscani sto je istina (odnosno ne mi, vec ti uslovno receno tadasnji bosanci i hercegovci naravno). Rezirana nacionalna svijest, lako se tu uklopit i imas povlastice, klimas i sve OK. Mogu shvatit da to prihvata i odobrava nepismen puk ali od ljudi uslovno pametnih sto su vidjeli pokoju knjigu i isli u skole nikako. Kad smo toliki bosanci ili bosnjaci, zasto niko za ovih 20 i kusur godina ne dade djetetu ime Trvrtko, Sinisa, Stanoje ili neko trece... sta je prioritet religija ili nacija. Namjerno pisem religija jer religija je institucija a vjera osjecaj. Islam kaze dajite djeci nasa imena, koja su nasa - turska ili bosanska imena? Ima li ko da se kuzi u hadise, postavljam pitanje laicki... siva zona. Gdje se zavrsavaju "vlaska" a pocinju "nasa" imena i sta nam je vaznije bosnjastvo ili bosanstvo. Nadalje, Sarajevo... Jedan od turskih gradova, nije postojao prije dolaska turaka pa se drukcije ne moze ni zvati.
Van Halen

#73 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Nalupaste se gluposti vas 2 na temi koja nije predvidjjena za to uopste.
stubrijez

#74 Re: Prefiks bosanski

Post by stubrijez »

... za tebe su gluposti to je jasno. Tema je bosanski a ocigledno bosanski i bosnjacki nije i ne moze biti isto. Sta nije predvidjeno, da pisu drugi osim "vas"?
Van Halen

#75 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Naglabanje o turskim imenima,hadisima,molitvi na "maternjem" jeziku i sve ono sto ova tema ne bi trebala biti. Ako vec pricate o tome prefiks Bosnjački nikad nije iskljucivao Bosanski,dok druga dva prefiksa uglavnom jesu. Bosanski i Bošnjački idu pod ruku najvise zato sto driga 2 naroda odbacuju Bosnu uglavnom.
Last edited by Van Halen on 24/12/2020 16:00, edited 1 time in total.
Post Reply