Prefiks bosanski

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#26 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 22/12/2020 20:05 Namjera mi je bila razgovarati o tome kako mi iako imamo bosanski jezik niko ne govori u potpunosti njim. Pristajemo da se ukine prefiks bosanski pravdajuci se da ima puno bitnijih stvari,ekonomskih i sl. Ali to je najbitnije,insistirati na dvojezicnosti i trojezicnosti ali se drzati i koristiti svoj jezik. Ne samo kod gradova sa prefiksom bosanski nego i eto kod Varcar vakufa, Duvna ali i kod izgovora bosanskih rijeci i naravno rijeci sa glasom H. Ne vidim da se kod mladjih generacija primijeti da izgovaraju rijeci Lahko,Mehko,Kahva a kad npr. odem u dio BiH sa hrvatskom vecinom sva djeca govore tipicne hrvatske izraze npr.ljekarna,tisuca,siječanj,tijekom,kupit ću si i sl. To je do obrazovnog sistema kojeg mi nemamo izgleda kako bi trebalo. Na stranu sto je nase ljude sramota govoriti npr. rijeci sa hajde recimo H poput Kahva ,mehko,lahko. Ja razumijem da dosta nas nije to ucilo u školama, ali su stasale generacije koje su bosanski jezik u potpunosti trebale govoriti poput gore spomenutih mladih iz hrvatskog korpusa koji to svoj jezik vrlo rado govore mada im recimo roditelji nisu u onoj drzavi govorili tipicni hrvatski jezik.
Na bosanskom jeziku je i lahko i lako ispravno.
Ja govorim maternjim jezikom za koji kazem da je bosanski, a ne srpski ili hrvatski.
Ali ne govorim ni lahko, ni mehko, ni opcina, ni placa.
Ako mislis da ce neko natjerati moju djecu da u skoli koriste lahko umjesto lako - nece proci.Niti je moja mati tako govorila, niti je njena mati tako govorila.
Isto tako, niko ne brani njihovim drugarima u razredu da koriste lahko, mehko, kahva...I ja nemam nista protiv toga, niti bi bilo ko normalan trebao imati.
Ti mozes zvati Tomislavgrad ili Mrkonjic grad kako hoces, ali to ne mijenja cinjenicu kako se ti gradovi sluzbeno zovu.
Tomislavgrad se na bosanskom kaze Tomislavgrad a ne Duvno. Isto vazi i za Mrkonjic grad. Isto ze zovu i na bosanskom, i na srpskom, i na hrvatskom, i na bilo kojem drugom svjetskom jeziku. Isto kao sto je i Sarajevo - Sarajevo.
dustaban

#27 Re: Prefiks bosanski

Post by dustaban »

Da... stalno zanemarujemo ovaj problem.
Bosnjaci se sturise da ocuvaju (i prisvoje :wink: ) prefiks "bosanski" a vamo... NI BOGU SE NE MOLE na svome bosanskom jeziku!
Mecu turcizme dze treba i ne treba, djeci imena arapska daju... itd.

Stara prica.
Van Halen

#28 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Naslovnica wrote: 22/12/2020 20:40
Van Halen wrote: 22/12/2020 20:05 Namjera mi je bila razgovarati o tome kako mi iako imamo bosanski jezik niko ne govori u potpunosti njim. Pristajemo da se ukine prefiks bosanski pravdajuci se da ima puno bitnijih stvari,ekonomskih i sl. Ali to je najbitnije,insistirati na dvojezicnosti i trojezicnosti ali se drzati i koristiti svoj jezik. Ne samo kod gradova sa prefiksom bosanski nego i eto kod Varcar vakufa, Duvna ali i kod izgovora bosanskih rijeci i naravno rijeci sa glasom H. Ne vidim da se kod mladjih generacija primijeti da izgovaraju rijeci Lahko,Mehko,Kahva a kad npr. odem u dio BiH sa hrvatskom vecinom sva djeca govore tipicne hrvatske izraze npr.ljekarna,tisuca,siječanj,tijekom,kupit ću si i sl. To je do obrazovnog sistema kojeg mi nemamo izgleda kako bi trebalo. Na stranu sto je nase ljude sramota govoriti npr. rijeci sa hajde recimo H poput Kahva ,mehko,lahko. Ja razumijem da dosta nas nije to ucilo u školama, ali su stasale generacije koje su bosanski jezik u potpunosti trebale govoriti poput gore spomenutih mladih iz hrvatskog korpusa koji to svoj jezik vrlo rado govore mada im recimo roditelji nisu u onoj drzavi govorili tipicni hrvatski jezik.
Ja govorim maternjim jezikom za koji kazem da je bosanski, a ne srpski ili hrvatski.
Ako mislis da ce neko natjerati moju djecu da u skoli koriste lahko umjesto lako - nece proci.Niti je moja mati tako govorila, niti je njena mati tako govorila.
Isto tako, niko ne brani njihovim drugarima u razredu da koriste lahko, mehko, kahva...I ja nemam nista protiv toga, niti bi bilo ko normalan trebao imati.
Ti mozes zvati Tomislavgrad ili Mrkonjic grad kako hoces, ali to ne mijenja cinjenicu kako se ti gradovi sluzbeno zovu.
Tomislavgrad se na bosanskom kaze Tomislavgrad a ne Duvno. Isto vazi i za Mrkonjic grad. Isto ze zovu i na bosanskom, i na srpskom, i na hrvatskom, i na bilo kojem drugom svjetskom jeziku. Isto kao sto je i Sarajevo - Sarajevo.
To i jeste problem,ti kazes da niko nece tvoju djecu natjerati da govore bosanski koji ukljucuje lahko i mehko. Da je sistem kako treba niko tebe ni mene ne bi ni pitao za mišljenje nego bi se tako pricalo. Tako je i kod Srba i Hrvata. To sto su nazivi gradova takvi sluzbeni je takodje do nemanja sistema i pravca kojim se treba ici u buducnosti pa se propusta insistirati na bosanskim izrazima u zemlji gdje smo kao narod vecina. Kazes da tako nije govorila tvoja nana i nece tvoja djeca,tu lezi sav nas problem. Zaboravili smo kad smo imali stav,karakter i govorili svojim jezikom bez ustezanja i prilagođavanja komsijama/susjedima da bi nam kao bilo bolje. Uvijek na nasu stetu dugorocno.
sandzokan

#29 Re: Prefiks bosanski

Post by sandzokan »

dustaban wrote: 22/12/2020 20:52 Da... stalno zanemarujemo ovaj problem.
Bosnjaci se sturise da ocuvaju (i prisvoje :wink: ) prefiks "bosanski" a vamo... NI BOGU SE NE MOLE na svome bosanskom jeziku!

Stara prica.
:lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#30 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 22/12/2020 21:19
To i jeste problem,ti kazes da niko nece tvoju djecu natjerati da govore bosanski koji ukljucuje lahko i mehko. Da je sistem kako treba niko tebe ni mene ne bi ni pitao za mišljenje nego bi se tako pricalo. Tako je i kod Srba i Hrvata. To sto su nazivi gradova takvi sluzbeni je takodje do nemanja sistema i pravca kojim se treba ici u buducnosti pa se propusta insistirati na bosanskim izrazima u zemlji gdje smo kao narod vecina. Kazes da tako nije govorila tvoja nana i nece tvoja djeca,tu lezi sav nas problem. Zaboravili smo kad smo imali stav,karakter i govorili svojim jezikom bez ustezanja i prilagođavanja komsijama/susjedima da bi nam kao bilo bolje. Uvijek na nasu stetu dugorocno.
HA HA HA
Cuj problem sto nema sistema koji ce moju djecu natjerati da govore bosanskim sa lahko i mehko.
De se ba prvo dogovorite da li je ispravno i lako i lahko, pa cemo dalje. :lol: :lol: :lol:
Znas sta? Ja mislim da si ti bezze trolujes ozbiljnu temu neozbiljnim komentarima. :thumbup:
escobar__

#31 Re: Prefiks bosanski

Post by escobar__ »

Stara prica.
Ja, i? Koristiš i anglicizme, germanizme i druge -izme pa se niko ne osvrće na njih već isključivo na turcizme. Šta je tačno problem s turcizmima? Hoćemo li kao komšije počet izmišljat nove riječi samo da bi bile što 'bosanskije'? Kako ćemo jastuk zvat?

Što se islamske molitve tiče ona ima religijski, ne nacionalni ili etnički kontekst pa zaista ne razumijem zašto si je uopće pomenuo na temi?
pemanapemani

#32 Re: Prefiks bosanski

Post by pemanapemani »

escobar__ wrote: 22/12/2020 18:52
pemanapemani wrote: 22/12/2020 17:49 O cemu govorimo kada na vise od pola drzave ne priznaju bosanski jezik.
Ko se buni zbog toga? Ove godine se bunilo 30-40 roditelja djece iz manjeg entiteta i to dvije, tri sedmice prije pocetka skolske godine i to je to.

Mozemo se zavaravati koliko hocemo, ali veliku vecinu gradjana vise nije briga za bosanski identitet.

Vecina Bosnjaka je spala sa konja na magarca. Od primarnog identificiranja sa drzavom do primarnog identificiranja sa etnijom.

Jednostavno, ne mozes pljuvati bosanstvo za vrijeme popisa stanovnistva, a kasnije se ibretiti kako skidaju prefiks bosanski i negiraju bosanski jezik.

Ako ti mozes negirati Bosance, sutra ce neko drugi negirati bosanski jezik, prekosutra imena gradova...
Zapravo greška je na vašoj (pod 'vašoj' mislim na vas Bosance) strani koji su Bosanstvo htjeli rezervisat samo za sebe - svi mi drugi smo bili "za torove", "za podjele", "nacionalisti" i sl., a od nečeg što pripada svim građanima Bosne i Hercegovine (to Bosanstvo) ste htjeli napraviti četvrtu etničku grupu čime ste svjesno ili nesvjesno odvojili Bosanstvo od svih nas.

Inače da pomenem i to da se kao Bošnjak prvenstveno identifikujem sa državom i bosanskim identitetom, a etnički mi je bitan samo onoliko koliko je potrebno u kontekstu odnosa unutar Bosne i Hercegovine.
Da postojimo "mi", Bosanaca bi bilo barem 10%, a ne manje od 1%.

Da rezimiramo, niko realan nije trazio 4 etnicku grupu, nego da se na popisu razdvoji narod/etnija i nacija ili da se nacija (bosanskohercegovacka) podrazumijeva.

Tada bi ti bio etnicki Bosnjak, a nacionalni Bosanac.

Isto tako, popisom se mogla demaskirati nebuloza konstitutivnosti naroda, ali je bilo vaznije da Bosnjaka bude preko 50%, umjesto da Bosnjaka, Bosanaca i ostalih bude blizu 60%.

Danas uzivamo u plodovima popisa i pristajanja na velikosrpsku etnicku matricu.
Last edited by pemanapemani on 22/12/2020 22:08, edited 1 time in total.
escobar__

#33 Re: Prefiks bosanski

Post by escobar__ »

Na temi, baj d vej, tačno dođe do izražaja ono što je za ovo društvo simptomatično - s jedne se teme skoči na drugu i dok se mi natežemo je li ovako ili onako u pozadini se odrađuju stvari kontra nas i naše zemlje i cementira se neka sasvim drukčija realnost.

Ovakve su stvari jedan od većih razloga zašto danas nema bosanskog jezika u genocidnoj prčiji i zašto su službeni nazivi gradova i općina u njoj promijenjeni, tj. iz njih je izbrisan prefiks 'Bosanski'.
dustaban

#34 Re: Prefiks bosanski

Post by dustaban »

escobar__ wrote: 22/12/2020 22:03

Stara prica.
Ja, i? Koristiš i anglicizme, germanizme i druge -izme pa se niko ne osvrće na njih već isključivo na turcizme. Šta je tačno problem s turcizmima? Hoćemo li kao komšije počet izmišljat nove riječi samo da bi bile što 'bosanskije'? Kako ćemo jastuk zvat?

Što se islamske molitve tiče ona ima religijski, ne nacionalni ili etnički kontekst pa zaista ne razumijem zašto si je uopće pomenuo na temi?
Ne anlaišeš ti mene :mrgreen:
escobar__

#35 Re: Prefiks bosanski

Post by escobar__ »

dustaban wrote: 22/12/2020 22:09
escobar__ wrote: 22/12/2020 22:03

Stara prica.

Ne anlaišeš ti mene :mrgreen:
Moguće, jebaji ga onda. :D
Van Halen

#36 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Naslovnica wrote: 22/12/2020 22:01
HA HA HA
Cuj problem sto nema sistema koji ce moju djecu natjerati da govore bosanskim sa lahko i mehko.
De se ba prvo dogovorite da li je ispravno i lako i lahko, pa cemo dalje. :lol: :lol: :lol:
Znas sta? Ja mislim da si ti bezze trolujes ozbiljnu temu neozbiljnim komentarima. :thumbup:
Ja bih rekao da je upravo suprotno,ali da ne duljimo na tome ne mislim vise s tobom raspravljati. Inace,vrlo djeluješ ozbiljan tako sto ces ti reci i odrediti sta ce tvoja djeca uciti.
Naslovnica

#37 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Problem je sto mnogi misle da istorija Bosne pocinje od 1463 godine.
Stide se sopstvene proslosti i prepravljaju povelju Kulina bana, a pricaju o BOSANSTVU, daju imena djeci po okupatorima ove zemlje, a ne po starim bosanskim imenima kojih se gnusaju, a moju bi djecu prisiljavali da pricaju onako kako im mati nikada nije pricala.
Kakvo licemjerje.
Nije to ni licemjerije, to je ona seljacka politika sa dna kace.
Ono bi nesto drugome nametalo i uredjivalo...
FUJ!

Image
Naslovnica

#38 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 22/12/2020 22:14
Naslovnica wrote: 22/12/2020 22:01

HA HA HA
Ja bih rekao da je upravo suprotno,ali da ne duljimo na tome ne mislim vise s tobom raspravljati. Inace,vrlo djeluješ ozbiljan tako sto ces ti reci i odrediti sta ce tvoja djeca uciti.
Naravno da sam ozbiljan, mrtav-ozbiljan.
Moja djeca su odlicni ucenici, naravno da govore bosanski a ne srpski i hrvatski, ali govore varijantu bosanskog gdje je opstina - opstina a ne opcina, gdje je meko - meko a ne mehko, gdje je plata - plata, a ne placa. Tako ce i ostati.
A ako im se bude nametalo da govore nekako drugacije, onda je to znak da im ovdje nije mjesto.
Izvinjavam se sto nemam afrikate na ovoj gejmerskoj tastaturi. :lol:
Van Halen

#39 Re: Prefiks bosanski

Post by Van Halen »

Ja nijednom nisam spomenuo da je ispravno općina a ne opština. Cak se tu slazem s tobom. Ali opet ne razumijes,problem je sto ne moze po bosanskom biti jedako ispravno lako i lahko,mora se standardizovati tacno kako se ispravno kaze i da se napravi sistem koji ce djecu uciti bosanskom jeziku (a ne nekoj nakaradnoj mjesavini srpsko-hrvatskog ). I ono sto pokusavsm id pocetka reci a ti ne razumijes je to da moramo kao narod insistirati na ravnopravnosti jezika u svim dijelovima BiH a ne da je ravnopravnost poslovicno prisutna samo na onom dijelu gdje su Bosnjaci vecina. S takvim nas nece biti nigdje
kuli1961

#40 Re: Prefiks bosanski

Post by kuli1961 »

mayab wrote: 21/12/2020 06:29 Sve je to dio planske velikosrpske politike,uz još dosta drugih slučajeva, vidljivo iz svakodnevnih vijesti, ništa drugo ti ne treba!
I samo blesav čovjek to ne vidi...

Takođe, mislim da se na prste ruka mogu nabrojati firme iz entiteta RS koji imaju internet sajt na BA domeni !
Na koliko "rukA"? Zasto mislis da je to bitno, u kontektstu ove teme? Da ne bude zabune. nemam firmu, a zaboli me....koji je domen, bitno bi mi bilo samo da obezbijedim dobru posjecenost. Ako mi je domen .com ili .net besplatan ili jeftniji od .ba, a dobijam isti rezultat, zasto da ga placam?
Besmisleno.
Last edited by kuli1961 on 22/12/2020 22:38, edited 1 time in total.
dustaban

#41 Re: Prefiks bosanski

Post by dustaban »

Sve bi bilo puno lakše i logičnije kad bi se Bogu molili NA SVOM JEZIKU, ime bilo razumljivo i bez nadimka a nacija odvojena od vjere...

Ovako... jebajiga, glupo i raspravljati.
kuli1961

#42 Re: Prefiks bosanski

Post by kuli1961 »

Na ovom ili bilo kojem drugom forumu mozemo do prekosutra iznositi svoje misljenje, raspravljati, diskutirati, oponirati jedni drugima, svadjati se, pricati, tabiriti.. sta god hocemo. Ali, mi- drzavljani Bosne i Hercegovine, NEMAMO Bosance i Hercegovce! Sva naša 3 Ustava (BiH i entiteti) i jedan Statut (Brčko Distrikt BiH), poznaju samo Bošnjake, Hrvate i Srbe, te gradjane i Ostale. Nema Bosanaca ni Hercegovaca.
Htjeli smo tako. eto nam ga.
Naslovnica

#43 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

Van Halen wrote: 22/12/2020 22:27 Ja nijednom nisam spomenuo da je ispravno općina a ne opština. Cak se tu slazem s tobom. Ali opet ne razumijes,problem je sto ne moze po bosanskom biti jedako ispravno lako i lahko,mora se standardizovati tacno kako se ispravno kaze i da se napravi sistem koji ce djecu uciti bosanskom jeziku (a ne nekoj nakaradnoj mjesavini srpsko-hrvatskog ). I ono sto pokusavsm id pocetka reci a ti ne razumijes je to da moramo kao narod insistirati na ravnopravnosti jezika u svim dijelovima BiH a ne da je ravnopravnost poslovicno prisutna samo na onom dijelu gdje su Bosnjaci vecina. S takvim nas nece biti nigdje
A ko kaze da po bosanskom ne moze biti ispravno i LAHKO i LAKO?!
Ti ili Senahid Halilovic?!
Hocemo li koristiti Halilovicev pravopis iz 1996 ili iz 2018?! 8-)
Hajde se prvo to dogovorite, o vrli poznavaoci bosanskog jezika i svega bosanskoga, pa da vidimo na cemu smo.
Sto se tice tvoje zadnje dvije recenice, ako mislis da se pod ravnopravnoscu jezika podrazumijeva da na tabli pise i Tomislavgrad i Duvno, e prijatelju, da nije smijesno - bilo bi zalosno.
I ja sam za ravnopravnost SVIH sluzbenih jezika u svim dijelovima BiH, ali nisam ja spominjao pricu da bi mojoj djeci sistem trebao da nametne da govore lahko umjesto lahko. Ti si. Pa o cemu onda pricamo?!
Kakva papazjanija od tvojih postova, nevjerovatno.
sandzokan

#44 Re: Prefiks bosanski

Post by sandzokan »

Naslovnica wrote: 22/12/2020 22:15 Problem je sto mnogi misle da istorija Bosne pocinje od 1463 godine.
Stide se sopstvene proslosti i prepravljaju povelju Kulina bana, a pricaju o BOSANSTVU, daju imena djeci po okupatorima ove zemlje, a ne po starim bosanskim imenima kojih se gnusaju, a moju bi djecu prisiljavali da pricaju onako kako im mati nikada nije pricala.
Kakvo licemjerje.
FUJ!

Image
jao lowkey fašizma i islamofobije. :-)

Šta ste se ufatili imena koji đavo? Vi svojoj djeci dajite imena koja želite, djeca koja imaju arapska/perzijska/turska imena nisu vaš problem niti na osnovu imena imate pravo zaključivati bilo šta o osobi. Koji ste vi klinac da na osnovu imena vršite procjenu bilo koga i da govorite da li se neko gnuša nekog imena? Šta je sljedeće, hoćete li ljudima sa imenima okupatora zabraniti da se osjećaju kao Bosanci/Bošnjaci i da vole ovu zemlju jer se vama ne sviđa kako se on zove.

Što bi se Johan ili Christian iz Norveške osjećao manje Norvežaninom zato što se ne zove Abjorn?
Naslovnica

#45 Re: Prefiks bosanski

Post by Naslovnica »

sandzokan wrote: 22/12/2020 22:54
Naslovnica wrote: 22/12/2020 22:15 Problem je sto mnogi misle da istorija Bosne pocinje od 1463 godine.
Kakvo licemjerje.
FUJ!

Image
jao lowkey fašizma i islamofobije. :-)

Šta ste se ufatili imena koji đavo? Vi svojoj djeci dajite imena koja želite, djeca koja imaju arapska/perzijska/turska imena nisu vaš problem niti na osnovu imena imate pravo zaključivati bilo šta o osobi. Koji ste vi klinac da na osnovu imena vršite procjenu bilo koga i da govorite da li se neko gnuša nekog imena? Šta je sljedeće, hoćete li ljudima sa imenima okupatora zabraniti da se osjećaju kao Bosanci/Bošnjaci i da vole ovu zemlju jer se vama ne sviđa kako se on zove.

Što bi se Johan ili Christian iz Norveške osjećao manje Norvežaninom zato što se ne zove Abjorn?
AHA, nije dugo trebalo da dodjemo do fasizma i islamofobije...
Najbolji agument kada ponestane argumenata je da si islamofob i fasista, stara fora koja mozda pali kod ljudi koji imaju tebi slican mentalni sklop. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Daji djeci imena kako zelis, ko ti brani, samo konstatujem da nesto u posljednje vrijeme rijetko cujem da je neko od ovih Bosnjaka sto se busaju bosanstvom dao djetetu ime Ljiljana ili Kulin. 8-)
Za tvoju informaciju, nisam ja taj koji ovdje prica o zabranama, dapache. ;-)
Uostalom, ko smo to mi a ko ste vi?! Ako me persiras - nema potrebe, zaista. :thumbup:
sandzokan

#46 Re: Prefiks bosanski

Post by sandzokan »

Naslovnica wrote: 22/12/2020 23:06
AHA, nije dugo trebalo da dodjemo do fasizma i islamofobije...
Najbolji agument kada ponestane argumenata je da si islamofob i fasista, stara fora koja mozda pali kod ljudi koji imaju tebi slican mentalni sklop. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Daji djeci imena kako zelis, ko ti brani, samo konstatujem da nesto u posljednje vrijeme rijetko cujem da je neko od ovih Bosnjaka sto se busaju bosanstvom dao djetetu ime Ljiljana ili Kulin. 8-)
Za tvoju informaciju, nisam ja taj koji ovdje prica o zabranama, dapache. ;-)
Uostalom, ko smo to mi a ko ste vi?! Ako me persiras - nema potrebe, zaista. :thumbup:
A ne, reći za nekoga ko djetetu da ime koje nije po tvom ukusu da se "stidi sopstvene proslosti" i da "daju imena djeci po okupatorima ove zemlje" i da se gnušaju starih bosanskih imena je jedna lijepa izjava koja odiše tolerancijom i kosmopolitizmom i nimalo ne podsjeća na "veru za večeru" guslanje.

Ovo o mentalnom sklopu i slični, izlizani pokušaji forumske psihoanalize su baš patetični.

Ne pričaš o zabranama ali bi da na osnovu imena mjeriš koliko neko voli ovu zemlju i da mu definišeš mentalni sklop, što je vrh forumskog nadriintelektualizma.

Ne persiram te, ne brini, ali znam da ima još sutručnjaka koji imaju iste ili slične stavove.

I ne reče mi ništa za Johana... :(
Grean

#47 Re: Prefiks bosanski

Post by Grean »

sandzokan wrote: 22/12/2020 21:24

Stara prica.
:lol: :lol: :lol:
Stvarno, citam i ne mogu da vjerujem.

Pa pored ovolike kolicine nebuloza koje mozes procitati na forumu nije ni cudo sto nas djikani u svemu preveslase :D
cyprus

#48 Re: Prefiks bosanski

Post by cyprus »

Znači, Hrvati recimo mogu reć - ne priznajemo kolonijalno ime Sarajevo, na hrvatskom se kaže Vrhbosna, kako se stoljećima zvalo :D

Jel to ta logika?
high_volume

#49 Re: Prefiks bosanski

Post by high_volume »

cyprus wrote: 23/12/2020 00:14 Znači, Hrvati recimo mogu reć - ne priznajemo kolonijalno ime Sarajevo, na hrvatskom se kaže Vrhbosna, kako se stoljećima zvalo :D

Jel to ta logika?
Priznaj da ti je neko ukrao password i da je ovu gomilu gluposti pisao umjesto tebe :-)
Grean

#50 Re: Prefiks bosanski

Post by Grean »

cyprus wrote: 23/12/2020 00:14 Znači, Hrvati recimo mogu reć - ne priznajemo kolonijalno ime Sarajevo, na hrvatskom se kaže Vrhbosna, kako se stoljećima zvalo :D

Jel to ta logika?
Mogu ako im se da stvarati naviku. Ionako Vrhbosanska nikad nije postala Sarajevska.

Bosanski jezik je mogao i trebao zadrzati nazive sa bosanskim prefiksom. Imamo danas i Gornji Vakuf i Uskoplje, imamo i Bombaj i Mumbai. Pogotovo treba kad su razlozi promjene nacionalisticke prirode kao zatiranje imena Bombaj ili inih drugih naziva u Indiji (da iz principa ne uzimam nase primjere).
Post Reply