Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Berin1995

#12801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Berin1995 »

Zdravo svima...nadam se da se ne ponavlja pitanje, pokušao sam pronaći ali nisam mogao.

U kuci imam nekih 90 kvadrata i htio sam da stavim podno grijanje ali na termoblok, samo u kuci nemam trofazne struje, tako da mogu jedino monofazni TB, pa me zanima da li bi on mogao na tu kvadraturu. PVC stolarija, na krovu vuna 10 cm, i na ljeto sam mislio da postavim 15 ili 20 cm stiropor na fasadu, trenutno je nemam.
noviclan

#12802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by noviclan »

Patak na lancu+ wrote: 19/12/2020 07:26
-Chesterfield- wrote: 19/12/2020 07:21

Najveći nedostatak grijanjem na klimu, po meni je strujanje zraka.
Kakvo strujanje zraka?

Ja to ne osjetim dok se ne približim klima uređaju, krilca su postavljena na dole i ovamo gdje sjedim ne osjetim strujanje zraka nikako!
Felix77

#12803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Trosili struje iko više od mene :-) jucer 25 kw, i danas ce biti ako ne vise isto , kuća 9*9 vanjske dimenzije, 3 daikina 35 ice,zadano 21, temp. U kuci oko 23 stepena
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nije to uopšte velika potrošnja.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Za sve ove kojima je hladno imam pravo rješenje...
Popravlja COP, raspoloženje, cirkulaciju... Nema frustracija, grije po ušima, nogama...
Image
axe22

#12806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by axe22 »

Pozdrav
Nije pitanje u vezi grijanja ali nadam se da neko moze pomoci.
U kuci je centralno grijanje (gradsko) ali ove godine se pojavljuje velika kolicina vlage, naprosto prozori na jutro budu mokri skroz, cak se na zidovima pocela pokazivati vlaga (crnilo) i samo se pojavljuje u dnevnom boravku.
Posto tu imam klimu Samsung, vec dvije noci je palim u dry mode po 2-3 sata i manje je vlage (vidim po prozorima) e sad sta me interesuje koju temp trebam namjestiti na uredaju, posto je mogu mjenjati na dry modu (na odreden modelima ne moze se).
Kompresor se pali mozda svaki 30 minuta kad je na dry mode.
baho

#12807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Jel ove godine uradjena izolacija ili zamjenjena stolarija na objektu?
romim

#12808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@piplica
Za cirkulaciju se pogresbo vjeruje, a ustvari je istina da suzava krvne sudove.
Poenta je da utice na nerve pa oslabi osjecaj na hladnocu.
Mozda bi valjalo klimu malo zaliti da manje ledi, a unutrasnju da malo osvjezi prostor :lol:
romim

#12809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@axe22
Jeli ti nesto u rodu ovaj axe21
Trebas grijati na vecu temperaturu da se ugriju zidovi.
Trebao bi bar 2 puta dnevno otvoriti prozore i napraviti promaju na 3 do 5min da smanjis vlaznost u prostoriji.
Ako ti se pojavi budj po zidovima, ne brisi krpama, ne peri itd.
Imas sredstvo muffa kiler, poprskas i sve nestane kao da si okrecio. Ima jos sredstava samo neka nisu bas efikasna. Za ovaj ti garantujem provjereno.
Tu postoje samo dva problema, losa izolacija ili pravis previse vlage kuvanjem itd.
axe22

#12810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by axe22 »

romim wrote: 19/12/2020 21:45 @axe22
Jeli ti nesto u rodu ovaj axe21
Trebas grijati na vecu temperaturu da se ugriju zidovi.
Trebao bi bar 2 puta dnevno otvoriti prozore i napraviti promaju na 3 do 5min da smanjis vlaznost u prostoriji.
Ako ti se pojavi budj po zidovima, ne brisi krpama, ne peri itd.
Imas sredstvo muffa kiler, poprskas i sve nestane kao da si okrecio. Ima jos sredstava samo neka nisu bas efikasna. Za ovaj ti garantujem provjereno.
Tu postoje samo dva problema, losa izolacija ili pravis previse vlage kuvanjem itd.
axe21 nije
stolarija nije dirana, drvena, dupla stakla.
Vec 3 godina je gradsko grijanje , do tad je bilo centralno s pec na ugalj, vlaga se pojavila ove godine.
fasada uradjena prije 10 godina, dnevno min 4-5 puta se prozrace prostorije.
Ove godine se pojavila vlaga, provjerio krov, ne pusta nigdje, ti zidovi ne kisnu.
Sad mi je najvaznije pitanje oko klime, moze li tako raditi i na koju temp da je postavim. Temp kako su nastimani radijatori (prostorije) ili neku drugu.
baho

#12811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Podesi najnize temperaturu sto moze a da ne smeta, tj da ne osjetis pad temperature u prostoriji, krilca ka gore.
Nadam se da nemas kalorimetre :-)
Bato 73

#12812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bato 73 »

Molim za pomoć.
Izbor mi se za kupovinu suzio na
1. DAIKIN KLIMA UREĐAJ FTXM35N/RXM35N9 R-32
PERFERA

2. MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ-LN35VGV/MUZ-LN35VG

Tu mi je blokada, šta od ova dva uređaja da kupim. Sa cijenom su tu negdje ali molim pomoć u tehničkom smislu šta je bolje da uzmem
axe22

#12813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by axe22 »

baho wrote: 20/12/2020 09:59 Podesi najnize temperaturu sto moze a da ne smeta, tj da ne osjetis pad temperature u prostoriji, krilca ka gore.
Nadam se da nemas kalorimetre :-)
Kalorimetar ima, podstanica centralnog je u kuci.
Kad podesim temp na 24 s opcijom dry opet se osjeti pad temp u prvom trenu, kasnije ne toliko.

Malo cu testirati.
Dajdja

#12814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dajdja »

Pozdrav,

zna li neko sta bi mogao biti razlog da voda kapa tacno ispod vanjske jedinice isto kao da direktno ide iz nje, a iz odvoda ne ide nista?

Napolju je trenutno 7 stepeni, natjerao sam je da prokapa u dry mode da provjerim, pretpostavljam da to inace radi u defrostu.
kenan77

#12815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

Daj ba ima li iko da se grije na struju a da nisu klime inverteri..ima li iko npr na termoblok da se grije..otvorite drugu temu samo za ta sranja od invertera..
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Mosa inverter :kakoste:
kenan77

#12817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

Hajde ozbiljno.I imate li iskustva sa termoblokovima?
Dajdja

#12818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dajdja »

Patak na lancu+ wrote: 20/12/2020 11:54
Dajdja wrote: 20/12/2020 11:50 Pozdrav,

zna li neko sta bi mogao biti razlog da voda kapa tacno ispod vanjske jedinice isto kao da direktno ide iz nje, a iz odvoda ne ide nista?

Napolju je trenutno 7 stepeni, natjerao sam je da prokapa u dry mode da provjerim, pretpostavljam da to inace radi u defrostu.
evo napisah na stranici prije ali u svakom slučaju zovi majstora.
e kod mene selamet ponovo sa Nocria procurilo iz vanjske ali ovaj problem sam već imao i radi se o začepljenju tacne voda svuda curi, prošli put nisam snimao ovaj put ću sve snimit kada se čistila klima da vidite koliko zemlje i prljavštine ima u tacni, usput ću stavit nove nosače i instalaciju kao i crijevo za odvod, nije nešto problematično ali smeta.ode 150 maraka za sve usput ide i čisšćenje unutrašnje generalka..

Hvala na informaciji. Prvo sam pomislio da je led, ali evo i danas je ista situacija a temperatura je par stepeni u plusu. Imate li nekoga majstora za preporučiti ko bi ovo mogao provjeriti i riješiti, a da je iz Sarajeva?
mehkoca

#12819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

baho wrote: 21/12/2020 12:55
mehkoca wrote: 21/12/2020 09:17
romim wrote: 18/12/2020 20:03

Sve je to isto sranje samo drugo pakovanje.
Odgovorio sam ti zato sto peckas na taj nacin.
Nego ebo to, sta je sa racunom?
Nisi se valjda postidio, neces prekinuti tradiciju?
Taman sam postao tvoj fan :-D
Svaki dan ulazim na forum da vidim kad ce novi rekord, a ono nista.
Bosanski jezik nije sranje.
Halo ba ljudi, smirite malo dozivljaje. Odoste u losem smijeru.
Narvano baho, kada on konstantno ide u tom smjeru, kako je došao na ovaj forum prije par mjeseci. Zašto to radi ako je došao sa dobrim namjerama?
baho

#12820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

@mehkoca nisam niciji advokat, al ako cemo posteno on tebe zeza zbog racuna, a ti okrenu na "zver" i na te budalastine.
Ako te nervira ignorisi ga i cao, nemoj da potezes ko kojim jezikom govori, gdje zivi, u sta vjeruje i td. Za takvo nesto nema mjesta ovdje, il bar ne bi trebalo da bude!
mehkoca

#12821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Ne, on naziva bolesnima, lažovima itd...
romim

#12822 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Uopste nisam nista rekao lose niti sam imao losu namjeru.
Ti si mene pecnuo prvi za zver.
Ja sam tebi odgovorio na saljiv nacin.
Da zavrsim tu zezanciju rekao sam da je to isto sranje a drugo pakovanje misleci na sva tri jezika.
Ja kada sam isao u, skolu svi smo ucili isti jezik i svi se razumjeli, a sve nam je bilo puno bolje.
Sad se trudimo da svi imamo razlicite jezike i opet se svi razumijemo, samo se jezici drugacije zovu, a sve nam je ostalo u kurcu.
Ko zeli da razumije shvatice.
mehkoca

#12823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Da, nisi nikako, pogledaj svoje postove od februara, biće ti jasno. Tvoja konverzacija je uvredljiva od početka, konstantno napadaš, nešto bi psovao ''po spisku'', nazivao bolesnima, lažovima (sjeti se ovih svojih riječi), i ne samo mene.
Opet kažem, ovaj forum mi je donio toliko dobrog, jer postoje ljudi koji žele pomoći, pa sam htio to isto uraditi, pomoći drugima koji žele i mogu da se griju na klime, da prenesem svoja iskustva (ne da čitam šta po forumima govore, pa da ovdje prosipam pamet), nemam namjeru i nikad u životu nisam lagao!
romim

#12824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Tvoja pomoc ljudima je da se javis svaki mjesec i pohvalis se kako nisi nista potrosio a imas 4 klime.
Ta pomoc nije realna.
Uz to tvoje javljanje ne stoji opis sta i koliko grijes na koju temperaturu i na koji nacin.
Ne vidim sta si ti nekom pomogao sto si rekao da 4 klime za mjesec potrosile 25km grijuci kucu od 2 sprata.
Sta si ti s tim nekom pomogao?
Objasni mi eto sta?
Evo i sad si izbjegao pitanje i kao politicas okrenuo u napad jer napad je najbolja odbrana.
Uhvatio si se jezika al nisi pomenuo pitanje kako je @HardCore za oktobar i novembar grijuci stan sa fh35 u koju se ti zaklinjes kao da radi na 12v, potrosio 100km, a ti grijes kuci od 2 sprata sa 4 klime i potrosis 25km.
Ja ne vidim da si ti nekom dao korisne savjete i podijelio neko iskustvo osim visine racuna?
Ti samo covjeka svojim racunima mozes zajebati da misli da ce kucu od 2 sprata grijati sa 25km.
Ne znam uopste cim se ti vodis kad dajes takve izjave, a nisi nijednom dao dokaze za svoje tvrdnje.
@baho te prozivao kad je on kacio racune da to uradis i ti pa si se ucutao.
Ja protiv tebe nemam nista, al imam protiv toga sto nerealno pokazujes potrosnju i zato te namjerno prozivam.
Ako se javis vec na ovaj forum da mu kao doprineses i da pomognes drugim ljudima, onda budi realan pa svaki put obrazlozi tu svoju potrosnju.
U redu potrosio si 25km, ne lazes, al usput objasni ljudima, dnevni grijem od do na 20c i sjedim u dzemperu, a ne u majici kratkih rukava. Sobe samo dogrijavam pred spavanje po 2 sata.
Onda ces pomoci ljudima da steknu pravu sliku pa da odluce, a ja te necu prozivati.
Al ne, ti se javis i kazes, ja ovaj mjesec sa 4 klime potrosio 25km.
Imam kucu sa boljom izolacijom od tvoje, klime rade od 07 00 do 18 00 na 23c i jedna grije 25m2 a druga 37m2.
Od 18 00 do 21 00 pali se kotao na pelet i grije i ove prostorije i dodatno sobe i kupatila.
Racun stigao jutros 757kwh 122km zarez nesto.
Prosli mjesec racun bio 87km
I sta sad trebam da napisem potrosile mi klime 22km?
Moja je racunica da su potrosile oko 40-45km uz pomoc peleta.
I sad ti treba mene da ubjedis kako ti imas klime koje niko nema, koje griju a nista ne trose.
Ako je to tvoja pomoc drugima, svaka ti cast.
Ja nikad nisam napisao grijem se na klime potrosio sam samo toliko.
Uvijek napomenem da klime ne rade stalno i da dogrijavam na pelet.
Kad nisam dogrijavao peletom, potrosnja od 07 00 do 22 00 bila je 12kwh za jednu klimu, a sad je od 6.5 do 7kwh.
Ali pelet odvrnem do daske 3 sata i ugriju se dobro zidovi.
Tebe sam prozivao namjerno zbog te potrosnje, a ti ako zelis da pomognes drugima, uz racun opisi i nacin grijanja, jer nekom je 20c dobro a nekom treba 24c, pa ce i potrosnja biti razlicita.

Da dodam. Mene su ovde prozivali, i ti i pojedini kako sam taj neki famozni clon sa bezbroj profila i nickova i govorili sve i svasta pa sam i ja uzvracao.
Last edited by romim on 21/12/2020 14:30, edited 1 time in total.
saiks

#12825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saiks »

Konvektori vec 170km struje. Biti ce veselo ovaj mjesec :D
Post Reply