Pogledaj na satu gdje se nalazi onaj trokutić u donjem lijevom uglu displeja, da li iznad T1 (veća tarifa) ili iznad T2 (manja tarifa), to je jedini tačan pokazatelj koju ti tarifu obračunava.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
mehkoca
#12776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- bude
#12777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
romim
#12778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- bilic
#12779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ti sat uklopnog kasni
1. 10 h onda ti kasni uključenje i jeftine za taj period.
Znači umjesto 13 h tebi počinje manja tarifa u 14 .10 h pa produži do 17.10 h
Isto tako navečer do 23.10 h do 08.10 h.
Al najbolje nazovi besplatni broj i prijavi da kasni
Doči če majstori u roku 24 h ( radnog dana )
Ako si slučajno u Novom Sar
Pošalji meni privatnu poruku pa ti sutra sredim ....
- bude
#12780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tako sam i shvatio, nisam u SA ali hvala na ponudi, zvao sam neke svoje pa ce doci da rijese situaciju, supruzi odgovara da ranije krene niza tarifabilic wrote: ↑17/12/2020 18:31Ako ti sat uklopnog kasni
1. 10 h onda ti kasni uključenje i jeftine za taj period.
Znači umjesto 13 h tebi počinje manja tarifa u 14 .10 h pa produži do 17.10 h
Isto tako navečer do 23.10 h do 08.10 h.
Al najbolje nazovi besplatni broj i prijavi da kasni
Doči če majstori u roku 24 h ( radnog dana )
Ako si slučajno u Novom Sar
Pošalji meni privatnu poruku pa ti sutra sredim ....
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#12781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Digitalne manometre koristim vise od 10 god.Vakum pumpe imam dvije dvostepene.Refo rl8 i vigam.rida1976 wrote: ↑17/12/2020 09:00@haso hasichaso hasic wrote: ↑09/12/2020 17:50 Sto se tice vakumiranja evo da pokusam objasniti primjerom.
Stavite na sporet posudu u kojoj ima par kapi vode i pocnite zagrijavati.Cim se serpa ugrije tih par kapi vode ce ispariti.
E sad nalijete pola te serpe sa vodom i stavite na sporet i ukljucite.Voda ce poceti kuhati na 100 stepeni i pocet ce isparavati.
Trebat ce dosta vremena dok sva voda ispari.Vi to vizuelno mozete vidjeti i pratiti.
Kod freonske instalacije se radi maltene isto,samo umjesto da se zagrijava,uz pomoc vakum pumpe u sistemu se pravi vakum odnosno spusta tlak.
Voda na sporetu pocne isparavati na 100 stepeni i normalnom atmosferskom tlaku.
A ako smanjite taj tlak odnosno napravite vakum voda ce poceti vriti i na 10-20 stepeni.
Znaci nije dovoljno samo upaliti vakum pumpu i dovesti sistem u vakum.Potrebno je ostaviti pumpu da radi,da moze izvuci vlagu ako je ima u sistemu.
Ja uvijek prvo skopcam cijevi i odmah nakacim pumpu da radi.Dok ja skopam kablove i uradim odvod i vakum je napravljen.
I ovdje ne mozete vizuelno vidjeti vlagu u sistemu ,kao sto vidite u serpi voda da isparava ,nego pratite na vakummetru.Kad se sistem dovede na ispod 200 mikrona vakuma,ugasite pumpu i pratite na uredjaju ,ako stoji ista brojka ,ne raste ,znaci sistem je ok,nepropustan i nema vlage.
Ovo je po ps-u i vecina mojih kolega meni kaze da sam budala sto gubim vrijeme na tome.Ja idem tom logikom ako se moram vratiti na neku klimu to me vise kosta nego to malo vise vremena koje sam izgubio.
De mi reci koju vakum pumpu koristis za vakumiranje? Ovo te pitam iz razloga sto sam gledao na YT kanalu 024 Elektro onog momka Lasla, kaže kad je prešao na digitalni manometar tek je vidio koliko su neprecizni ovi analogni. Tvoje misljenje?
https://www.youtube.com/watch?v=P8NeNPg5Ou8&t=903s
od 7:30 do 11:00 priča upravo o tome
Da bi se stvarno vidjelo da li sistem negdje uvlaci zrak kad se zavrsi vakumiranje treba imati vakum metar.
Jer negdje kad je stvarno malo pustanje i na digitalnom ce pisati -1,10 bara i ta se cifra nece promijeniti za nekih 5-10 minuta koliko se obicno saceka da se vidi ima li nepropusnosti.A na digitalnom vakum metru to se lako vidi.
U principu to je kao da mjerite tezinu u kilogramima(analogni manometar),gramima(digitalni manometar)i miligramima(vakum metar)
Mada vecina majstora koji vam dodje montirati( ako i budu pravili vakum) donijet ce analogne, rijetki digitalne a vakummetar da ne govorim.
Ja sam valjda jedan od rijetkih koji vise voli uloziti u alat nego kupiti nov mob,tv,pc, i ostalo.
Mada kakvo je vrijeme doslo pitam se trebali mi to sve.
Dundjer dodje sa nikakvim alatom odradi montazu ,bitno da bude jefiniji od mene,musterija zadovoljan jer nema pojma sto sve treba ispostovati.
Vecina ljudi ne visi po forumima godinama kao vi ovdje,vi znate neke stvari o montazi i funkciji klima uredja(bar na papiru) bolje nego dosta "majstora"na kojem se nailazio.
Vecina ugradi,koristi i to je to,ne mjeri potrosnju,ne gleda kako modulira,kad stane onda zovne da nesto ne stima.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#12782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo drugi put se dešava da mi Fid sklopka izbaci dok je klima u defrostu. Šta bi to moglo biti?
- pezzar
#12783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jutro.
Gree 18-ka regular, u grijanju zavrti vanjski ventilator, k'o trzne kompresor al' stane i izbaci H5 grešku. Strujni kontakti su dobri, napon je isto ok (234V). Da se spremam na zamjenu kompresora ili ploče?
Gree 18-ka regular, u grijanju zavrti vanjski ventilator, k'o trzne kompresor al' stane i izbaci H5 grešku. Strujni kontakti su dobri, napon je isto ok (234V). Da se spremam na zamjenu kompresora ili ploče?
-
mehkoca
#12784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jao, jesi to povećao kvadraturu grijanja sa 37 na 38 m2, od početnih, hvaljenih 240 m2 na tri etaže dupleks kućeromim wrote: ↑17/12/2020 17:15Sta je bilo, nije stigao racun ili te sramota napisati pored ovih ostalih racuna?
Koliko ono '' zverova'' imas?
Kako njima mehkoca tjepa![]()
Kod mene su "Zvijeri" valjda zato puno trose![]()
![]()
P.S. Znaš ti dobro da je kod tebe "zver"
- HardCore
#12785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene fh35 do sad potrosila ukupno 100KM, u 10 mjesecu restartovana potrosnja, temp podesena na 24c, radi 24/7, ovo joj je 3 zima 
-
romim
-
romim
#12787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Malo si pogrijesio cifre. Dupleks je u osnovi 16m x 10 pa je to 480m2, a pola je 240m2.mehkoca wrote: ↑18/12/2020 10:05Jao, jesi to povećao kvadraturu grijanja sa 37 na 38 m2, od početnih, hvaljenih 240 m2 na tri etaže dupleks kućepa ti puno troše
![]()
P.S. Znaš ti dobro da je kod tebe "zver"![]()
Dvije klime griju dva dnevna 37m2 + 25m2 od 07 00 do 18 00, a od 18 00 do 21 00 radi kotao na pelet koji ugrije kupatila i sobe.
Treca klima grije 37m2 i ne gasi se nikako.
Iako imam bolju izolaciju od tebe, sta cu ne mogu se grijati sa 25km cijeli mjesec.
Nego reci ti meni jeli ovaj Fh35 kod HardCore pokvaren pa mu trosi ovoliko?
A sto se tice "zvijeri", ja sam ucio srpskohrvatski jezik i cini mi se da se tako pise. Koji si ti ucio ne znam.
- HardCore
#12788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jbg starija zgrada bez ikakve izolacije, ljeti bude hladno u stanu a da ne govorim zimi xD, potrosnja je za 2 i po mjeseca, ja sam zadovoljan i grijanjem i potrosnjom 
-
romim
#12789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma druze nije ti to nesto u redu 
Kod mehkoce trosi 5km mjesecno
Trebas ti to reklamirati
Kod mehkoce trosi 5km mjesecno
Trebas ti to reklamirati
- HardCore
#12790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A vidim da je kod nekih potrosnja po 20KM i da im klime rade na 160w, al u to necu da ulazim 
-
mehkoca
#12791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@romim
Bosanski jezik!!!
Bosanski jezik!!!
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#12792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo za sviju koji imaju gree ,ovo su greske.:
E1 Visoki pritisak "1.Prepunjen sistem.
2. Prljavi izmenjivači.
3. Ventilator ne radi.
4.Spolj temp previsoka."
E2 Zaštita od smrzavanja "1.Loš protok vazduha na unut jedinici.
2.Ventilator ne radi.
3.Isparivač prljav ili blokiran"
E4 Visoka temperatura na izlazu kompresora Proveriti kompresor
E5 Strujno opterećenje 1.Napon napajanja nestabilan. 2.Nizak napon napajanja. 3.Zaprljan ili blokiran isparivač
E6 Greška u komunikaciji Proveriti kablove , zameniti ploču elektronike
E8 Zaštita od visoke temperature Zaprljana jedinica; na radi motor ventilatora;neispravan kompresor;neispravna ploča elektronike
H6 Ne radi motor unut jed 1.Loš kontakt na kablovima 2.Zaglavljen ventilator 3.Neispravan motor 4.Neispravna el ploča
C5 Greška na džamperima "1.Nema džampera na el ploči. 2.Džamperi na pogrešnim pozicijama.
3.Neispravan džumper.
4.El ploča ne registruje džampere."
F1 Prekid ili kratak spoj na temp senzoru prostorije. "1.Loš kontakt.
2.Proveriti vrednost senzora. 3.Neispravna el ploča."
P5 Prekostrujna zaštita kompresora "1.IPM modul.
2.Gubitak sinhronizacije. "
F2 Prekid ili kratak spoj na temp senzoru isparivača "1.Loš kontakt
2.Proveriti vrednost senzora. 3.Neispravna el ploča."
F3 Prekid ili kratak spoj na temp senzoru spoljašnje temp "1.Loš kontakt
2.Proveriti vrednost senzora. "
F4 Prekid ili kratak spoj na temp senzoru kondenzatora "1.Loš kontakt
2.Senzor nije u ležištu. 3.Proveriti vrednodt senzora."
F5 Prekid ili kratak spoj na temp senzoru na izlazu kompresora "1.Loš kontakt
2.Senzor nije u ležištu. 3.Proveriti vrednodt senzora."
F6 Smanjenje obrtaja rada kompresora usled opterećenja "1.Preopterećenje.
2.Temp senzor na izlazu kompresora."
F8 Smanjenje obrtaja rada kompresora usled povećane potrošnje struje. 1.Napon napajanja suviše nizak 2.Pritisak suviše visok
F9 Smanjenje obrtaja rada kompresora usled visoke spoljašnje temperature. "1.Preopterećenje ili visoka temperatura vazduha. 2.Nedovoljno freona
3.Neispravan EXV."
PH DC napon suviše visok "1. Napon napajanja veći od 265V.
2. Proveriti vrednost elektrolitskog kondenzatora na ploči AP1.
3.Neispravna ploča AP1. "
U5 Prevelika struja na uređaju Neispravna el ploča AP1.
H1 Odmrzavanje Normalno stanje rada.
H2 Zaštita statičkog otprašivanja
H3 Opterećenje kompresora Loš kontakt na OVC-COMP. U normalnom stanju otpor treba da je manji od 1Ohm.
H4 Neispravan sistem
H5 IPM zaštita "1.IP modul
2.Izgubljena sinhronizacija."
HC Zaštita PFC
H7 Desinhronizovan kompresor "1.IP modul
2.Izgubljena sinhronizacija."
U1 Detekcija neispravne struje na kompresoru Zameniti ploču na spoljašnjoj jedinici.
EE Neispravan EEPROM Zameniti ploču na spoljašnjoj jedinici.
PU Neispravno punjenje el kondenzatora
P7 Neispravan modul temp senzora Zameniti ploču na spoljašnjoj jedinici.
P8 Neispravan modul za zaštitu od visoke temperature 20min nakon gašenja uređaja proveriti da li su termo mast na IPM modulu i hladnjak na mestu. Zameniti el ploču sp jedinice.
U3 Pad DC napona Napon napajanja nestabilan.
PL DC napon suviše nizak "1. Napajanje mora biti veće od 150V.
2.Proveriti napon na elektrolitskom kondenzatoru na el ploči.
3.Zameniti el ploču na sp jedinici."
EU Smanjenje frekvencije rada usled pregrevanja modula 20min nakon gašenja uređaja proveriti da li je termo mast na IPM modulu i hladnjak na mestu. Zameniti el ploču sp jedinice.
U7 Greška u četverokrakom ventilu "1.Napon napajanja je manji od 175V.
2.Terminal 4V nema dobar kontakt. 3. Terminal 4V je oštećen."
U9 Zero crossing spoljašnje jedinice Zameniti ploču na spoljašnjoj jedinici.
FH Smanjenje frekvencije rada kompresora usled zaštite od smrzavanja. Mali protok vazduha ili mali broj obrtaja ventilatora.
Kod tebe je zastita ipm modula ili je izgubila komunikaciju sa unutrasnjom.
Mada u praksi se znalo desavati da pali ovu gresku i zbog nedostatka freona ili napon nije bio uredu.
Prvo je probaj iskljuciti iz napona jedan minut pa probaj.Ako ne krene moras zvati nekog servisera da pogleda.
-
romim
#12793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve je to isto sranje samo drugo pakovanje.
Odgovorio sam ti zato sto peckas na taj nacin.
Nego ebo to, sta je sa racunom?
Nisi se valjda postidio, neces prekinuti tradiciju?
Taman sam postao tvoj fan
Svaki dan ulazim na forum da vidim kad ce novi rekord, a ono nista.
- -Chesterfield-
#12794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da ti je ovo najljepši nick koji si imao.
-
romim
#12795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moze biti al ne vidim ni sta je pogresno rekao.
Klima mi radi od 07 00 do 18 00 i ovih dana kad je vani oko 0c potrosi oko 6kwh.
Da radi 24h potrosila bi sigurno 12kwh a mozda i vise.
Prostor je izolovan, stolarija je dobra.
Naravno zavisno od podrucja, orjentacije prostorije i slicno, razlikuje se i, potrosnja.
Da grijem dva sprata sa 4 klime, na temperaturama oko 0c upitno bi bilo da li je isplativije od peleta.
- -Chesterfield-
#12796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma zezam se.romim wrote: ↑18/12/2020 22:43Moze biti al ne vidim ni sta je pogresno rekao.
Klima mi radi od 07 00 do 18 00 i ovih dana kad je vani oko 0c potrosi oko 6kwh.
Da radi 24h potrosila bi sigurno 12kwh a mozda i vise.
Prostor je izolovan, stolarija je dobra.
Naravno zavisno od podrucja, orjentacije prostorije i slicno, razlikuje se i, potrosnja.
Da grijem dva sprata sa 4 klime, na temperaturama oko 0c upitno bi bilo da li je isplativije od peleta.
Najveći nedostatak grijanjem na klimu, po meni je strujanje zraka. Imam osjećaj da puše kroz zid i zatvorena vrata. Smanjim ja na minimum, ali opet mi smeta. Bez obzira na to što većinu vremena provodim u drugoj prostoriji, odnosno klima ne puše direktno u tu prostoriju.
Razmišljam da uzmem neki konvektor od 1000 W ili 500 W pa da kombinujem.
- -Chesterfield-
#12797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ja sam naštimao krilca na dole, odnosno pokušavao sam razne kombinacije.Patak na lancu+ wrote: ↑19/12/2020 07:26Kakvo strujanje zraka?-Chesterfield- wrote: ↑19/12/2020 07:21
Najveći nedostatak grijanjem na klimu, po meni je strujanje zraka.
Ja to ne osjetim dok se ne približim klima uređaju, krilca su postavljena na dole i ovamo gdje sjedim ne osjetim strujanje zraka nikako!
Nismo svi isti. Znam da to većini ljudi ne predstavlja problem. Ja i u autu postavim da puše u noge ili desno od mene.
A možda se nisam navikao. Jer ja tu boravim povremeno. Navečer, kada hoću spavati ugasim je. Jutros ustao nije hladno. Sumnjam da ću tako moći kada vani bude - 10
-
romim
#12798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@-Chesterfield-
Zaboravio sam koja ti je klima.
Vidi sve je pitanje koju klimu imas i na koji nacin radi.
U sustini nema idealne.
Kod mene klima radi nisko i ne gasi se al zato imas osjecaj svjezine kad je na izduvu 27c.
Medjutim kod brata klima kad radi onda bukvalno przi i osjecaj je puno bolji sto se tice topline, al se klima cesto gasi i pali.
Koliko sam mogao zakljuciti kod toplijeg izduva manje je izrazen taj osjecaj strujanja vazduha.
U sustini nema idealne.
Kod mene klima radi nisko i ne gasi se al zato imas osjecaj svjezine kad je na izduvu 27c.
Medjutim kod brata klima kad radi onda bukvalno przi i osjecaj je puno bolji sto se tice topline, al se klima cesto gasi i pali.
Koliko sam mogao zakljuciti kod toplijeg izduva manje je izrazen taj osjecaj strujanja vazduha.
- -Chesterfield-
#12799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gree Lomo regular.romim wrote: ↑19/12/2020 09:49 @-Chesterfield-
U sustini nema idealne.
Zadam temperaturu na 29 ili 30
Upalim je preko mobitela prije nego ću doći u stan. Nisam je često ni koristio, tako da nemam nekog iskustva. Ako stavim 22 ili 23 onda se više puta gasi.
-
romim
#12800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod tebe sunce zato i curi 
Da si ovde ne bi ti curilo nego ledilo
Vec tri dana minus i magla, ne vidi se dalje od 20 metara.
Da si ovde ne bi ti curilo nego ledilo
Vec tri dana minus i magla, ne vidi se dalje od 20 metara.