haso hasic wrote: ↑09/12/2020 17:50
Sto se tice vakumiranja evo da pokusam objasniti primjerom.
Stavite na sporet posudu u kojoj ima par kapi vode i pocnite zagrijavati.Cim se serpa ugrije tih par kapi vode ce ispariti.
E sad nalijete pola te serpe sa vodom i stavite na sporet i ukljucite.Voda ce poceti kuhati na 100 stepeni i pocet ce isparavati.
Trebat ce dosta vremena dok sva voda ispari.Vi to vizuelno mozete vidjeti i pratiti.
Kod freonske instalacije se radi maltene isto,samo umjesto da se zagrijava,uz pomoc vakum pumpe u sistemu se pravi vakum odnosno spusta tlak.
Voda na sporetu pocne isparavati na 100 stepeni i normalnom atmosferskom tlaku.
A ako smanjite taj tlak odnosno napravite vakum voda ce poceti vriti i na 10-20 stepeni.
Znaci nije dovoljno samo upaliti vakum pumpu i dovesti sistem u vakum.Potrebno je ostaviti pumpu da radi,da moze izvuci vlagu ako je ima u sistemu.
Ja uvijek prvo skopcam cijevi i odmah nakacim pumpu da radi.Dok ja skopam kablove i uradim odvod i vakum je napravljen.
I ovdje ne mozete vizuelno vidjeti vlagu u sistemu ,kao sto vidite u serpi voda da isparava ,nego pratite na vakummetru.Kad se sistem dovede na ispod 200 mikrona vakuma,ugasite pumpu i pratite na uredjaju ,ako stoji ista brojka ,ne raste ,znaci sistem je ok,nepropustan i nema vlage.
Ovo je po ps-u i vecina mojih kolega meni kaze da sam budala sto gubim vrijeme na tome.Ja idem tom logikom ako se moram vratiti na neku klimu to me vise kosta nego to malo vise vremena koje sam izgubio.