Danasnji "feminizam"
-
belfy
#13976 Re: Danasnji "feminizam"
ja odavno nisam vidio suptilniji i duzi uvod za poziv na kafu...
dupli lajk za oboje! 
-
Hakiz
- wewa
#13978 Re: Danasnji "feminizam"
mizoginija nije rezervisana samo za muskarce. brojni su primjeri internalizirane mizoginije svuda oko nas, a toliko je ta pojava ukorijenjena da imamo i uzrecicu: 'zena je zeni vuk'.
mizoginiju nastavljaju, multipliciraju zene koje najcesce nisu svjesne da to cine, jer su naucene da to tako treba, 'to je oduvijek tako', dio je tradicije - iako nema razumnog objasnjenja zasto je nesto neprimjereno, nedozvoljeno, 'ruzno' ili 'sramotno' za zenu, a za muskarca nije. tu su i zene koje zele podrsku muskaraca, pa ih svesrdno podrzavaju, tzv 'pick me' populacija. drustvene mreze su ih prepune. imate i zene koje su uspjele ostvariti karijeru unatoc tome sto su zene, one sto vele da nisu nikad osjetile negativne posljedice toga sto su zene, nikad nisu bile drugacije tretirane. divno ako je tako. no, to ne znaci da je njihovo iskustvo mjera svijeta, a posebno ne znaci da je njihov uspjeh samo njihov: da su se rodile samo koju deceniju ranije iskustvo im ne bi bilo ni nalik danasnjem.
imam ove godine prvacica pa pomnije analiziram udzbenike. primijetim da smo presli velik put ka standardizovanju barem nacelne ravnopravnosti: majka se vise ne prikazuje kao kraljica domacinstva, u nekakvom idealiziranom obliku koji postoji samo da usreci supruznika i bude na raspolaganju djeci. naglasava se pravicna podjela porodicnih i drugih obaveza i duznosti na sve clanove kucanstva i jako sam sretna sto to vidim. kad dodje red na ovu generaciju da poducava nove generacije, mislim da ce i drustvo lakse disati. nadam se bar.
mizoginiju nastavljaju, multipliciraju zene koje najcesce nisu svjesne da to cine, jer su naucene da to tako treba, 'to je oduvijek tako', dio je tradicije - iako nema razumnog objasnjenja zasto je nesto neprimjereno, nedozvoljeno, 'ruzno' ili 'sramotno' za zenu, a za muskarca nije. tu su i zene koje zele podrsku muskaraca, pa ih svesrdno podrzavaju, tzv 'pick me' populacija. drustvene mreze su ih prepune. imate i zene koje su uspjele ostvariti karijeru unatoc tome sto su zene, one sto vele da nisu nikad osjetile negativne posljedice toga sto su zene, nikad nisu bile drugacije tretirane. divno ako je tako. no, to ne znaci da je njihovo iskustvo mjera svijeta, a posebno ne znaci da je njihov uspjeh samo njihov: da su se rodile samo koju deceniju ranije iskustvo im ne bi bilo ni nalik danasnjem.
imam ove godine prvacica pa pomnije analiziram udzbenike. primijetim da smo presli velik put ka standardizovanju barem nacelne ravnopravnosti: majka se vise ne prikazuje kao kraljica domacinstva, u nekakvom idealiziranom obliku koji postoji samo da usreci supruznika i bude na raspolaganju djeci. naglasava se pravicna podjela porodicnih i drugih obaveza i duznosti na sve clanove kucanstva i jako sam sretna sto to vidim. kad dodje red na ovu generaciju da poducava nove generacije, mislim da ce i drustvo lakse disati. nadam se bar.
- vjeshalica
#13979 Re: Danasnji "feminizam"
Homo homini lupus est
Covjek je covjeku vuk stara izreka, a prvi put cujem za zena je zeni vuk
Ostalo se slazem..
- dale cooper
#13980 Re: Danasnji "feminizam"
@wewa Sjajni postovi kao i uvijek. 
- wewa
#13981 Re: Danasnji "feminizam"
hvala ti, i ja uzivam u tvom pisanju
- Haris.ba
-
Hakiz
#13983 Re: Danasnji "feminizam"
Žene su kao ljevaci. Tek ako ste rođeni kao ljevak, ili to postali silom prilika shvatite da je svijet napravljen za dešnjake. I to, vjetovatno, nije namjerno nego po inerciji.
Osim u islamu, tu je namjerno, tamo je lijevo prljavo (kojom rukom se jede a kojom briše poslije nužde?)
Izazov: pronađite džezvu kojoj je lijevak na mjestu da više odgovara ljevorukoj osobi.
Tako da ne treba plakati nego se snalaziti u realnosti. Ko uspije sposobniji je od ostalih, bili to dešnjaci ili muškarci.
Osim u islamu, tu je namjerno, tamo je lijevo prljavo (kojom rukom se jede a kojom briše poslije nužde?)
Izazov: pronađite džezvu kojoj je lijevak na mjestu da više odgovara ljevorukoj osobi.
Tako da ne treba plakati nego se snalaziti u realnosti. Ko uspije sposobniji je od ostalih, bili to dešnjaci ili muškarci.
- madner
#13985 Re: Danasnji "feminizam"
Nevjerovatnto kako ljudi svoju ideologiju smatraju toliko ispravnom da sve koji se ne slazu sa istom smatraju mrziteljem ni manje ni vise nego cijelog roda. 
- Haris.ba
-
Hakiz
- Haris.ba
-
Hakiz
#13989 Re: Danasnji "feminizam"
U raju je možda mirno, ali u paklu je bolja raja. I bolja zabava.
-
Hakiz
- S4mpion
#13991 Re: Danasnji "feminizam"
Evo ga, feministice, koje su zažmirile i odbile pomoći svojoj komšinici, koju je muž zatukao čekićem, pričaju o mizoginiji, jer valja steći forumsku slavu i uzdignuti vlastiti ego, pa, pošto je propala karta feminizma, idu na kartu mizoginije:
wewa wrote: ↑21/12/2020 10:17 mizoginija nije rezervisana samo za muskarce. brojni su primjeri internalizirane mizoginije svuda oko nas, a toliko je ta pojava ukorijenjena da imamo i uzrecicu: 'zena je zeni vuk'.
- S4mpion
#13992 Re: Danasnji "feminizam"
Mogla je wewa i njene drugarice reći "Pomogle smo toj sirotoj ženi, spasili smo je od muža nasilnika, njega smo prijavili nadležnim, a nju smo smjestili na sigurno mjesto, obezbijedili joj krov nad glavom, trenutno je dobro, živa i zdrava."
Međutim, wewa to nije uradila, baš kao što to nisu uradile ni njene drugarice koje se kite feminizmom. Ta sirota žena, čije mrtvo tijelo vuku po ovoj temi u korist vlastitog ega, nije dobila njihovu pomoć, nisu joj pomogla njihova forumska tipkanja i pričanja.
Nažalost, žena je stradala, što klix-ove feministice nije spriječilo da je, onako mrtvu, iskoriste za svoju kampanju tipkanja.
Kako wewa reče, nije njeno da pomogne, njeno je da predlaže, njeno je da svjedoči, njeno je da tipka na forumu:
Međutim, wewa to nije uradila, baš kao što to nisu uradile ni njene drugarice koje se kite feminizmom. Ta sirota žena, čije mrtvo tijelo vuku po ovoj temi u korist vlastitog ega, nije dobila njihovu pomoć, nisu joj pomogla njihova forumska tipkanja i pričanja.
Nažalost, žena je stradala, što klix-ove feministice nije spriječilo da je, onako mrtvu, iskoriste za svoju kampanju tipkanja.
Kako wewa reče, nije njeno da pomogne, njeno je da predlaže, njeno je da svjedoči, njeno je da tipka na forumu:
wewa wrote: ↑18/12/2020 19:53Najkonkretnije, za obične građane i građanke predlažem ...sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07 Koje konkretne radnje predlazes?
Jer realno, te zene nemaju apsolutno nikakve koristi od konstantnog iznosenja ovih statistika po forumu
Kako ti konkretno djelujes?
Kako itko s ove besmislene teme djeluje na problem putem tipkovnice iz svoje sigurne i komforne zone?
Sad pojedinačno. Žrtvama nasilja ja ne mogu pomoći, ...
Nasuprot tome, svakodnevno i godinama svjedočim ...
...reagujem i na forumu....
- vjeshalica
#13993 Re: Danasnji "feminizam"
Da li je wewa bila uopce upoznata sa slucajem zene koja je ubijena cekicem?
- Nowicki
#13994 Re: Danasnji "feminizam"
Bit ovih današnjih feministica nije ništa drugo doli presipanje iz praznog u šuplje. Guranje narativa o sopstvenoj i kolektivnoj viktimizaciji. A motivi su razni od ličnog nezadovoljstva pa do onih koji naprave akademske karijere na tome.
- Nowicki
#13995 Re: Danasnji "feminizam"
Po čemu smatraš da je drugačiji svjetonazor žena od tvog pogrešan i proglašavaš ga mizigonim. Ne misliš li da time negiraš pravo na slobodu ličnog uvjerenja i izbora. Smatraš li da je domaćica društveno neravnopravna žena i ako da zašto?wewa wrote: ↑21/12/2020 10:17 mizoginija nije rezervisana samo za muskarce. brojni su primjeri internalizirane mizoginije svuda oko nas, a toliko je ta pojava ukorijenjena da imamo i uzrecicu: 'zena je zeni vuk'.
-
Hakiz
#13996 Re: Danasnji "feminizam"
Rekao bih da nije problem ako je žena domaćica, problem je kada se žena posmatra po automatizmu kao domaćica. Dakle kulturološki stereotip nametnut patrijarhatom je problem.
Vješalice, valjal ova?
Vješalice, valjal ova?
- Nowicki
#13997 Re: Danasnji "feminizam"
Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše. 
-
Juni
#13998 Re: Danasnji "feminizam"
rodila me je i odgojila majka, koja je domacica, tako da nikako ne mogu gledqti na domacicu kao na nesto lose po automatizmu.Medjutim odrastala sam uz tiradu da ona nikad ne bi trpila ono sto trpi da je finansijski nezavisna.Zaklela me je da nikad ne budem finansijski ovisna o muskarcu, to mi se urezalo. Dakle, veliki respekt i ljubav za moju mamu, ali upravo mi je ona usadila averziju prema statusu domacice, ne prema domacicama kao takvima.Nowicki wrote: ↑21/12/2020 22:44 Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše.![]()
- hadzinicasa
#13999 Re: Danasnji "feminizam"
Zena nije manje vrijedna. Tacka.Nowicki wrote: ↑21/12/2020 22:44 Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše.![]()
No, ukoliko joj se zbog predubjedjenja njene manje vrijednosti od strane pozicije moci, a dok smo djeca to su roditelji, uskrati mogucnost izbora ili se favorizira drugo dijete na osnovu ne intelektualnih vec rodnih predispozicija - npr. posalje se/finansira skolovanje muskog djeteta jer „ona ce se svakako udati“, onda imamo nametnutu poziciju koja nije rezultat slobodnog misljenja i izbora osobe te ona citav zivot provodi u ulozi koja joj je nametnuta, a koju nije ili mozda ne bi izabrala. No mogucnost izbora nije imala. Nije imala slobodu.
Cak i kad je zena domacica kao posljedica ove nametnute joj uloge, a ne slobodnog izbora, ni tada ne mozemo govoriti o njoj kao manje vrijednoj. Ne treba nipodastavati ni jedno ljudsko bice.
Ako govorimo o slobodi uvjerenja - apsolutno sam za. Medjutim ona prestaje, kao i nasa prava tamo gdje narusava slobodu ili pravo drugog covjeka generalno.
Feministice, bar na ovoj temi, jasno govore od stranice 1 sta zagovaraju. To nije nikakva „nova“ zena. Nema potrebe za interpretacijom kad jasno kazem(o): jednake prilike, tretman za zene i muskarce. Nekoliko sam puta napisala - uskracivanje privilegija (koje muskarci odredjenim dijelom imaju) nije isto kao uskracivanje im bilo kakvih prava.
Jedino sto je moralno superiorno opcenito jeste zagovarati jednaka prava. I ako si u povlastenoj poziciji u drustvu, stititi i zalagati se za one manje povlastene. Brinuti se za ugrozene.
Last edited by hadzinicasa on 22/12/2020 00:25, edited 1 time in total.
- Nowicki
#14000 Re: Danasnji "feminizam"
Načelno se mogu složiti s ovim što si napisala i nemam problema dok se stvari zadržavaju u takvim okvirima. Međutim, problemi nastaju kada se izlazi iz tih okvira i određeni ideološki normativ se nameće kao jedini društveno prihvatljivi standard. Tu nastaju problemi. Kada se određeni koncepti nameću silom kao jedini ispravni a sve ono suprotno tome se proglašava nazadnim, zaostalim i sl. Ako se govori o nekim terminima kao npr. "domćica" kao o necemu nužno retrogradnom to nas vodi u prisilu nametanja društvene norme i ideologizaciju društva a to je opet u koliziji sa određenjem slobode. Nadam se da me razumiješhadzinicasa wrote: ↑21/12/2020 23:10Zena nije manje vrijedna. Tacka.Nowicki wrote: ↑21/12/2020 22:44 Problem je u tome što se određeni ideološki sistem vrijednosti proglašava moralno superiornim i jedinim istinitim pa iz samoga sebe daju vrijedonosne sudove o svemu drugome. Naše društvo zasniva se na filozofsko-političkom postulatu slobode pojedinca iz kojega izvodimo slobobdu mišljenja, govora, djelovanja itd. Ono što je problematično je što "nova" žena, nasuprot toj "patrijarhalnoj" ženi, kakvu zagovaraju feministice, je također kulturološki stereotip svijeta u kojem živimo. Patrijarhalna domaćica nije ništa manje vrijedna ukoliko sloboda uvjerenja postoji kao važeća maksima. Prema tome, ako je posmatranje žene po autaomatizmu kao domaćice je nešto loše, onda je i posmatranje domaćice kao nečega lošeg po automatizmu, također, loše.![]()
No, ukoliko joj se zbog predubjedjenja njene manje vrijednosti od strane pozicije moci, a dok smo djeca to su roditelji, uskrati mogucnost izbora ili se favorizira drugo dijete na osnovu ne intelektualnih vec rodnih predispozicija - npr. posalje se/finansira skolovanje muskog djeteta jer „ona ce se svakako udati“, onda imamo nametnutu poziciju koja nije rezultat slobodnog misljenja i izbora osobe te ona citav zivot provodi u ulozi koja joj je nametnuta, a koju nije ili mozda ne bi izabrala. No mogucnost izbora nije imala.
Cak i kad je zena domacica kao posljedica ove nametnute joj uloge, a ne slobodnog izbora, ni tada ne mozemo govoriti o njoj kao manje vrijednoj. Ne treba nipodastavati ni jedno ljudsko bice.
Ako govorimo o slobodi uvjerenja - apsolutno sam za. Medjutim ona prestaje, kao i nasa prava tamo gdje narusava slobodu ili pravo drugog covjeka generalno.
Feministice, bar na ovoj temi, jasno govore od stranice 1 sta zagovaraju. To nije nikakva „nova“ zena. Nema potrebe za interpretacijom kad jasno kazem(o): jednake prilike, tretman za zene i muskarce. Nekoliko sam puta napisala - uskracivanje privilegija nije isto kao uskracivanje prava.
Jedino sto je moralno superiorno opcenito jeste zalagati se za jednaka prava. I ako si u povlastenoj poziciji u drustvu, stititi i zalagati se za one manje povlastene. Brinuti se za ugrozene.