Jeste, dobre Bošnje će baš kao i 'Rvati i Srbende imati love da svaki dan prelaze 300 kilometara autom na posao iz Gruda do Sarajeva, sve za platu 8 stoja plus topliGuadalajara wrote: ↑21/12/2020 14:24Čekaj da se poveže cestom Sarajevo-Mostar, kao sto je sad sa Zenicom...Za sat kad se bude stizalo iz Mostara u Sarajevo...vidjet ces kako se može promijeniti demografska struktura u Hercegovini...TRANCE wrote: ↑21/12/2020 13:55 A šta i da Hrvata padne u Federaciji s 22% na 1%? Opet ćeš imati kantone i dom naroda bez kojeg nijedan zakon ne može proći, a koje ne možeš ukinuti bez njihovog pristanka, jer neće ti Bošnjaci ići da žive u Posušje, Tomislavgrad, Grude, pa da budu većina u tim kantonima. A da probaš nešto na silu, iza njih stoji Hrvatska, Njemačka, Italija... A i da ukineš kantone i dom naroda, misliš da ćeš nešto bolje živjeti? Nećeš, samo ćeš živjeti u rupčagi bez kantona i doma naroda![]()
![]()
![]()
Demografija
-
TRANCE
#1701 Re: Demografija
- Haris.ba
#1702 Re: Demografija
Pa po toj logici mozemo odmah sve ukinuti, sta ce danas kantoni ako ce i za 20 godina biti isto.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 13:55
A šta i da Hrvata padne u Federaciji s 22% na 1%? Opet ćeš imati kantone i dom naroda bez kojeg nijedan zakon ne može proći, a koje ne možeš ukinuti bez njihovog pristanka, jer neće ti Bošnjaci ići da žive u Posušje, Tomislavgrad, Grude, pa da budu većina u tim kantonima. A da probaš nešto na silu, iza njih stoji Hrvatska, Njemačka, Italija... A i da ukineš kantone i dom naroda, misliš da ćeš nešto bolje živjeti? Nećeš, samo ćeš živjeti u rupčagi bez kantona i doma naroda![]()
Ako ce biti rupcaga i za 20 godina, onda hajde da barem bude bez kantona od danas.
Nije stvar kantona. Sumnjam da ce njih iko ukidati. Niti dom naroda.
Ako se Hrvatima drasticno smanji broj, to otvara mogucnost da izgube trenutni zastitni mehanizam u domu naroda. Tada biras predsjednika federacije i premijera bez HDZ. Mozes mijenjati ustav, donositi zakone kakve hoces. Promjenis ustav gdje se recimo ukida specijalni status SBK da mora biti dvotrecinska vlada u kantonu, a to ostavis u HNK. Promjenis nadleznost doma naroda da bude ko vijece naroda u RS.
Ja to ne smatram pozeljnim. Ali, ovo je sasvim izgledna situacija. Bosnjaci su poslije rata u skupstini RS uticali na vladu entiteta. A danas ne mogu ni sijalicu zamjeniti. To znaci kada te malo ima.
-
Guadalajara
#1703 Re: Demografija
Haris.ba wrote: ↑21/12/2020 14:31 Pa po toj logici mozemo odmah sve ukinuti, sta ce danas kantoni ako ce i za 20 godina biti isto.
Ako ce biti rupcaga i za 20 godina, onda hajde da barem bude bez kantona od danas.
Ako se Hrvatima drasticno smanji broj, to otvara mogucnost da izgube trenutni zastitni mehanizam u domu naroda. Tada biras predsjednika federacije i premijera bez HDZ. Mozes mijenjati ustav, donositi zakone kakve hoces. Promjenis ustav gdje se recimo ukida specijalni status SBK da mora biti dvotrecinska vlada u kantonu, a to ostavis u HNK. Promjenis nadleznost doma naroda da bude ko vijece naroda u RS.
Ja to ne smatram pozeljnim. Ali, ovo je sasvim izgledna situacija. Bosnjaci su poslije rata u skupstini RS uticali na vladu entiteta. A danas ne mogu ni sijalicu zamjeniti. To znaci kada te malo ima.
-
TRANCE
#1704 Re: Demografija
Optimistična projekcija Federalnog zavoda za statistiku, pa vi vidite i kad Hrvata manje bude ko će za 50 godina penzije, školstvo i zdravstvo finansirati

-
Loki2k9
#1705 Re: Demografija
Crna statistika je i u RH i Srbiji. I niko tamo ne kmeci "kad Srba", kad "Madjara bude manje" ko će finansirati budžete. Mnogo vas je nešto ova statistika pogodila, da po glavi stanovnika najviše je ipak otišlo Hrvata. A što se tiče EU, ko zna kad će BiH ući. Vaše radovanje potencijalnom odlivu Bošnjaka tada... Mnogo govori.
-
Loki2k9
#1706 Re: Demografija
Haris.ba wrote: ↑21/12/2020 14:31Pa po toj logici mozemo odmah sve ukinuti, sta ce danas kantoni ako ce i za 20 godina biti isto.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 13:55
A šta i da Hrvata padne u Federaciji s 22% na 1%? Opet ćeš imati kantone i dom naroda bez kojeg nijedan zakon ne može proći, a koje ne možeš ukinuti bez njihovog pristanka, jer neće ti Bošnjaci ići da žive u Posušje, Tomislavgrad, Grude, pa da budu većina u tim kantonima. A da probaš nešto na silu, iza njih stoji Hrvatska, Njemačka, Italija... A i da ukineš kantone i dom naroda, misliš da ćeš nešto bolje živjeti? Nećeš, samo ćeš živjeti u rupčagi bez kantona i doma naroda![]()
- Haris.ba
#1707 Re: Demografija
Pa nista onda. Nek svaki Bosnjo zatoci po jednog Hrvata da mu ne da iz drzave da ide da bi imao penziju, skolstvo i obrazovanje.
Glupa prica.
Svi nestajemo. Citav region, citava Evropa ce imati problem sa finansiranjem. 2025.u Americi ce po prvi put morati uzeti lovu za penzije iz glavnice. Ako nista ne urade do 2040.citav njihov drzavni fond ce bankrotirati.
-
Dzematlija
#1708 Re: Demografija
Preuzeo sa jednog profila, čovjek objavljivao podatke. Mit o tome da Bošnjaci stoje nešto bolje od drugih je obična glupost. Pazite razlike u periodu 1999-2019.

-
TRANCE
#1709 Re: Demografija
Bolan ne bio, Hrvatska je prošle godine izdala 49 hiljada radnih dozvola strancima, ove godine nešto manje zbog korone, 39 hiljada, plus dolaze im penzioneri iz EU s penzijama 1500-2000 eura kojima ne trebaju dozvole da žive u Hrvatskoj zbog lijepe klime koji troše lovu i sami plaćaju zdravstvo... Za 10 godina to je oko pola miliona novih stanovnika. S druge strane Federacija izda 2 hiljade godišnje radnih dozvola (većinom Sandžak), a o EU penzionerima možemo samo sanjati, pa ti vidi ko bolje stoji demografski.Loki2k9 wrote: ↑21/12/2020 15:13![]()
![]()
Crna statistika je i u RH i Srbiji. I niko tamo ne kmeci "kad Srba", kad "Madjara bude manje" ko će finansirati budžete. Mnogo vas je nešto ova statistika pogodila, da po glavi stanovnika najviše je ipak otišlo Hrvata. A što se tiče EU, ko zna kad će BiH ući. Vaše radovanje potencijalnom odlivu Bošnjaka tada... Mnogo govori.
Last edited by TRANCE on 21/12/2020 15:36, edited 2 times in total.
-
orbita12
#1710 Re: Demografija
ma pusti ih dzematlija, sta raspravljas sa budalama, ja otisao na taj njihov forum, i napisao da je najveci krivac za poslijeratno iseljavanje bosnjaka stranka SDA, odmah mi izbrisali post, vjerovatno su me i blokirali, ne zalazim tamo vise. Tamo da odes , ko da sa teladima raspravljas. U mojoj okolini u nekom krugu od 200 metara, otislo, sigurno 10-tak osoba izmedju 20 i 27 godina, doslovno samo starci ostaju ali ko da to njih briga , samo broje hrvate
Slabi su to mumini tamo , jer bi znali da je nacionalizam u islamu stetan i nije pozeljan, dok je pravda najuzviseniji pojam , jedina dova koja se prima cak i od nevjernika je dova kad mu je ucinjena nepravda. Pa nek se guse i dalje u svojim lazima, jedino im to ostalo
Slabi su to mumini tamo , jer bi znali da je nacionalizam u islamu stetan i nije pozeljan, dok je pravda najuzviseniji pojam , jedina dova koja se prima cak i od nevjernika je dova kad mu je ucinjena nepravda. Pa nek se guse i dalje u svojim lazima, jedino im to ostalo
-
Guadalajara
#1711 Re: Demografija
Davno ste bolan UZPovci provaljeni na ovom forumu. Neki tamo u RL Ivani, Milani...a ovdje nekakve dzematlije... 
- So What!
#1712 Koliko su veliki gradovi u BiH?
Statistika je kao disciplina gotovo neizvodiva u Bosni i Hercegovini, gotovo nikakav realan prikaz kroz statistike nemamo, u pravilu smo jedna jako siromašna zemlja, ali sa mnogo sive ekonomije, koju nikako ne možemo uvrstiti u statisike jer njen obim ne znamo, pa tako i ustvari mi imamo jedan nestvaran prikaz ekonomski statistika.
Slično je i sa prosječnom platom, jer mnogo iznosa se daje na ruke, mnogo je i neprijavljenih radnika, kao i gomila transakcija koje ustvari niko ne vidi.
Jedan od najvećih statističkih problema jeste prikaz broja stanovnika u zemlji. Popis izvršen 1991. godine je govorio da smo imali 4.377.033 stanovnika, a popis iz 2013. godine 3.531.159 stanovnika.
Razlika je gotovo u 800.000 ljudi, ali najveći je problem što popisu iz 1991. više niko ne vjeruje. Prvo zato što je popisan gotovo svako ko ima veze s ovom zemljom, gomila dijaspore, ljudi koji uveliko žive u susjednim zemljama i oni koji se nikada više neće vratiti tamo gdje su se popisali.
Još veći je problem što je 2013. bila prije sedam godina, a u međuvremenu je Njemačka otvorila dodatno granice, te je zemlju napustilo još mnogo, uglavnom mlađih ljudi.
Ono što je također problem jeste što se prečesto kroz prikaz veličine nekih mjesta, prikazuje ukupan broj stanovnika u toj opštini, a dobar dio opština ustvari je iznimno ruralno i dosta ljudi ustvari doživljava neke gradove kao velike, iako se radi o minijaturnim čaršijama.
Opština iz koje dolazim, Tešanj ima 43.063 stanovnika, i time zauzima 17. poziciju u cijeloj zemlji po broju stanovnika, pa bi tako neko ko nikada nije bio u Tešnju, pomislio da se tu radi o velegradu, no međutim istina je da sam grad ima 5.257 stanovnika, što bi značilo da jedva šestina stanovnika ove opštine živi u samom gradu.
Slično je i sa prosječnom platom, jer mnogo iznosa se daje na ruke, mnogo je i neprijavljenih radnika, kao i gomila transakcija koje ustvari niko ne vidi.
Jedan od najvećih statističkih problema jeste prikaz broja stanovnika u zemlji. Popis izvršen 1991. godine je govorio da smo imali 4.377.033 stanovnika, a popis iz 2013. godine 3.531.159 stanovnika.
Razlika je gotovo u 800.000 ljudi, ali najveći je problem što popisu iz 1991. više niko ne vjeruje. Prvo zato što je popisan gotovo svako ko ima veze s ovom zemljom, gomila dijaspore, ljudi koji uveliko žive u susjednim zemljama i oni koji se nikada više neće vratiti tamo gdje su se popisali.
Još veći je problem što je 2013. bila prije sedam godina, a u međuvremenu je Njemačka otvorila dodatno granice, te je zemlju napustilo još mnogo, uglavnom mlađih ljudi.
Ono što je također problem jeste što se prečesto kroz prikaz veličine nekih mjesta, prikazuje ukupan broj stanovnika u toj opštini, a dobar dio opština ustvari je iznimno ruralno i dosta ljudi ustvari doživljava neke gradove kao velike, iako se radi o minijaturnim čaršijama.
Opština iz koje dolazim, Tešanj ima 43.063 stanovnika, i time zauzima 17. poziciju u cijeloj zemlji po broju stanovnika, pa bi tako neko ko nikada nije bio u Tešnju, pomislio da se tu radi o velegradu, no međutim istina je da sam grad ima 5.257 stanovnika, što bi značilo da jedva šestina stanovnika ove opštine živi u samom gradu.
- Haris.ba
#1713 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
demografija-t134627.html
Ima tema o demografiji.
A, to sto ljudi ne znaju razliku od naselja Tesanj i opcine Tesanj, sta ima veze.
Ima tema o demografiji.
A, to sto ljudi ne znaju razliku od naselja Tesanj i opcine Tesanj, sta ima veze.
- So What!
#1714 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
Tako sam ja odlučio da prođem kroz popis iz 2013. godine i vidim koliko stanovnika broje naši gradovi, kao i sjedišta opština, uglavnom novonastalih, te da uporedim podatke iz 1991. godine i 2013. godine.
Podatke sam uzimao sa službene stranice popisa: statistika.ba, gdje su prikazane sve opštine, kao i detaljan prikaz stanovnika za svako naselje pa tako i za gradska područja.
Postoji mogućnost da su se neki gradovi proširili i urbanizovali na područja izvan formalnih granica, ali su izrazito male mogućnosti za tako nešto.
Izuzetak je napravljen za Sarajevo, gdje je su kombinovani podaci iz 4 opštine + Ilidža u FBiH i 3 opštine + Ilidža u RS, za područje samog grada.
Statistika kaže da je velika petorka Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica i Mostar, a samo Sarajevo i Banja Luka imaju preko 100 hiljada stanovnika.
Također je zanimljiv podatak koji kaže da Domaljevac, sjedište novoformirane opštine Domaljevac-Šamac ima više stanovnika od Orašja i mnogo drugih manjih gradova u BiH.
Sličan slučaj je i sa Klokotnicom, sjedištem opštine Doboj Istok koji je po broju stanovniku, brojniji od Kalesije.
Kreševo i Kalinovik su ubjedljivo najslabije naseljena mjesta, koja se formalno smatraju gradićima. Pogotovo je zanimljiva činjenica da je Kreševo kontinuirano naseljeno još od Srednjeg vijeka, a pored toga je i razvijena opština.
Podatke sam uzimao sa službene stranice popisa: statistika.ba, gdje su prikazane sve opštine, kao i detaljan prikaz stanovnika za svako naselje pa tako i za gradska područja.
Postoji mogućnost da su se neki gradovi proširili i urbanizovali na područja izvan formalnih granica, ali su izrazito male mogućnosti za tako nešto.
Izuzetak je napravljen za Sarajevo, gdje je su kombinovani podaci iz 4 opštine + Ilidža u FBiH i 3 opštine + Ilidža u RS, za područje samog grada.
Statistika kaže da je velika petorka Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica i Mostar, a samo Sarajevo i Banja Luka imaju preko 100 hiljada stanovnika.
Također je zanimljiv podatak koji kaže da Domaljevac, sjedište novoformirane opštine Domaljevac-Šamac ima više stanovnika od Orašja i mnogo drugih manjih gradova u BiH.
Sličan slučaj je i sa Klokotnicom, sjedištem opštine Doboj Istok koji je po broju stanovniku, brojniji od Kalesije.
Kreševo i Kalinovik su ubjedljivo najslabije naseljena mjesta, koja se formalno smatraju gradićima. Pogotovo je zanimljiva činjenica da je Kreševo kontinuirano naseljeno još od Srednjeg vijeka, a pored toga je i razvijena opština.
- So What!
#1715 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
Rang lista je zaista i mene iznenadila, barem u ovom dijelu nakon prvih 6-7 gradova po veličini.
Recimo Opština Cazin ima skoro 10.000 stanovnika više od Bihaća, ali sami grad Bihać ima skoro tri puta više stanovnika od Cazina.
Postoji jedan dio gradova, koji su povećali broj stanovnika, ali veći dio je naravno pretrpio gubitak stanovništva.

Recimo Opština Cazin ima skoro 10.000 stanovnika više od Bihaća, ali sami grad Bihać ima skoro tri puta više stanovnika od Cazina.
Postoji jedan dio gradova, koji su povećali broj stanovnika, ali veći dio je naravno pretrpio gubitak stanovništva.

- So What!
#1716 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
Može merge, što se mene tiče sa demografijom, ali nisi sačekao da završim izlaganjem, poenta je u tome, koliko su velike bosanskohercegovačke čaršije.Haris.ba wrote: ↑21/12/2020 16:17 demografija-t134627.html
Ima tema o demografiji.
Odgovor je, mnogo su manje, nego što se misli, inače ...
-
Loki2k9
#1717 Re: Demografija
Dečkooo, saberi se. Masa tih radnih dozvola je za radnike iz zemalja Trećeg svijeta jer im te iste poslove neće da rade Hrvati. Oni odoše u napredne zemlje EU. Sad si sam sebi uskočio u usta.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 15:34Bolan ne bio, Hrvatska je prošle godine izdala 49 hiljada radnih dozvola strancima, ove godine nešto manje zbog korone, 39 hiljada, plus dolaze im penzioneri iz EU s penzijama 1500-2000 eura kojima ne trebaju dozvole da žive u Hrvatskoj zbog lijepe klime koji troše lovu i sami plaćaju zdravstvo... Za 10 godina to je oko pola miliona novih stanovnika. S druge strane Federacija izda 2 hiljade godišnje radnih dozvola (većinom Sandžak), a o EU penzionerima možemo samo sanjati, pa ti vidi ko bolje stoji demografski.Loki2k9 wrote: ↑21/12/2020 15:13![]()
![]()
-
Loki2k9
#1718 Re: Demografija
Ovdje su Bošnjaci, Bošnjaci koji to ne žele biti, već Bosanci itd.Guadalajara wrote: ↑21/12/2020 15:42 Davno ste bolan UZPovci provaljeni na ovom forumu. Neki tamo u RL Ivani, Milani...a ovdje nekakve dzematlije...![]()
Poznata je njihova najezda na portal Klixa dole u komentarima. Ovdje se mahom okupljaju da temi o demografiji i eventualno onoj o antigolovima HDZ-a ili kako je već naslovljena.
-
TRANCE
#1719 Re: Demografija
Opet ti ne valja logika, jer ti iz trećeg svijeta će raditi decenijama i plaćati poreze i doprinose od čega se finansiraju penzije, zdravstvo, školstvo. Iz Hrvatske idu Hrvati, ali i dođe 40 hiljada novih radnika godišnje, iz BiH idu i Bošnje i Rvati i Srbende i Ostali, a dođe 2 hiljade novih radnika godišnje iz drugih zemalja, kontaš sad razliku i ko će teže penzije, zdravstvo, školstvo finansirati u budućnosti, Hrvatska ili mi?Loki2k9 wrote: ↑21/12/2020 16:58Dečkooo, saberi se. Masa tih radnih dozvola je za radnike iz zemalja Trećeg svijeta jer im te iste poslove neće da rade Hrvati. Oni odoše u napredne zemlje EU. Sad si sam sebi uskočio u usta.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 15:34Bolan ne bio, Hrvatska je prošle godine izdala 49 hiljada radnih dozvola strancima, ove godine nešto manje zbog korone, 39 hiljada, plus dolaze im penzioneri iz EU s penzijama 1500-2000 eura kojima ne trebaju dozvole da žive u Hrvatskoj zbog lijepe klime koji troše lovu i sami plaćaju zdravstvo... Za 10 godina to je oko pola miliona novih stanovnika. S druge strane Federacija izda 2 hiljade godišnje radnih dozvola (većinom Sandžak), a o EU penzionerima možemo samo sanjati, pa ti vidi ko bolje stoji demografski.Loki2k9 wrote: ↑21/12/2020 15:13
![]()
![]()
Crna statistika je i u RH i Srbiji. I niko tamo ne kmeci "kad Srba", kad "Madjara bude manje" ko će finansirati budžete. Mnogo vas je nešto ova statistika pogodila, da po glavi stanovnika najviše je ipak otišlo Hrvata. A što se tiče EU, ko zna kad će BiH ući. Vaše radovanje potencijalnom odlivu Bošnjaka tada... Mnogo govori.![]()
-
Loki2k9
#1720 Re: Demografija
Dobro ba, majstore, šta si se toliko upalio? Sam namećeš temu o Hrvatskoj, ja je nisam prvi spomenuo. Tema je Demografija, pretpostavljam u BiH i tu spada i statistika osnovnih škola. Ja sam komentarisao informacije s terena, a vi već danima kmečite kako se i Bošnjaci iseljavaju. Ono, đizs krajst, saberite se. Ja znam da vi s tzv. HB foruma u Hrvatsku gledate kao u Luksemburg, ali ja je ne gledam tako. Ona je za mene smeće, kvalitetnije od BiH, ali i dalje smeće zemlja. Slovenija je bog za Hr.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 17:04Opet ti ne valja logika, jer ti iz trećeg svijeta će raditi decenijama i plaćati poreze i doprinose od čega se finansiraju penzije, zdravstvo, školstvo. Iz Hrvatske idu Hrvati, ali i dođe 40 hiljada novih radnika godišnje, iz BiH idu i Bošnje i Rvati i Srbende i Ostali, a dođe 2 hiljade novih radnika godišnje iz drugih zemalja, kontaš sad razliku i ko će teže penzije, zdravstvo, školstvo finansirati u budućnosti, Hrvatska ili mi?Loki2k9 wrote: ↑21/12/2020 16:58Dečkooo, saberi se. Masa tih radnih dozvola je za radnike iz zemalja Trećeg svijeta jer im te iste poslove neće da rade Hrvati. Oni odoše u napredne zemlje EU. Sad si sam sebi uskočio u usta.TRANCE wrote: ↑21/12/2020 15:34
Bolan ne bio, Hrvatska je prošle godine izdala 49 hiljada radnih dozvola strancima, ove godine nešto manje zbog korone, 39 hiljada, plus dolaze im penzioneri iz EU s penzijama 1500-2000 eura kojima ne trebaju dozvole da žive u Hrvatskoj zbog lijepe klime koji troše lovu i sami plaćaju zdravstvo... Za 10 godina to je oko pola miliona novih stanovnika. S druge strane Federacija izda 2 hiljade godišnje radnih dozvola (većinom Sandžak), a o EU penzionerima možemo samo sanjati, pa ti vidi ko bolje stoji demografski.![]()
-
Guadalajara
#1721 Re: Demografija
Znam...hahaLoki2k9 wrote: ↑21/12/2020 17:00Ovdje su Bošnjaci, Bošnjaci koji to ne žele biti, već Bosanci itd.Guadalajara wrote: ↑21/12/2020 15:42 Davno ste bolan UZPovci provaljeni na ovom forumu. Neki tamo u RL Ivani, Milani...a ovdje nekakve dzematlije...![]()
![]()
Poznata je njihova najezda na portal Klixa dole u komentarima. Ovdje se mahom okupljaju da temi o demografiji i eventualno onoj o antigolovima HDZ-a ili kako je već naslovljena.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1722 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
Popis iz 2013. je jos manje relevantan od popisa iz 1991. Razlozi su jasni i poznati i najmanje imaju veze sa demografijom a najvise sa politizacijom. Moja neka procjena je da u drzavi zivi od 2.7 do 3 maksimalno 3 miliona ljudi.
- Sveti Ivan Krstitelj
#1723 Re: Demografija
Živorođeni iz 1999. ne pokazuju stvarni pad Hrvata, jer se veliki broj Hrvata rađao u Hrvatskoj.
Hrvati su u periodu 1999-2009. imali +2.000 prvačića više od rođenih.
Koliko je zapravo Hrvata rođeno 1999. pokazuje broj krštenih, a to je 6.736 krštenih.
Hrvati danas imaju -300 prvačića manje, nego rođenih od prije 6 godina.
Pazite sa +2.000 na -300 prvačića, manje od rođenih.
Pad Hrvata je preko -60%, vjerovatno i više, jer danas imaju manje prvačića nego rođenih prije 6 godina.
Kod Bošnjaka je obrnuta situacija: Ostali, Nepoznati i Neizjašnjeni, kao i Regionalna pripadnost su 99% Bošnjaci.
Pad kod Bošnjaka je oko -30%.
Broj krštenih u BiH:

Hrvati su u periodu 1999-2009. imali +2.000 prvačića više od rođenih.
Koliko je zapravo Hrvata rođeno 1999. pokazuje broj krštenih, a to je 6.736 krštenih.
Hrvati danas imaju -300 prvačića manje, nego rođenih od prije 6 godina.
Pazite sa +2.000 na -300 prvačića, manje od rođenih.
Pad Hrvata je preko -60%, vjerovatno i više, jer danas imaju manje prvačića nego rođenih prije 6 godina.
Kod Bošnjaka je obrnuta situacija: Ostali, Nepoznati i Neizjašnjeni, kao i Regionalna pripadnost su 99% Bošnjaci.
Pad kod Bošnjaka je oko -30%.
Broj krštenih u BiH:

-
Dzematlija
#1724 Re: Demografija
Smrdljivi nacionalisti. Ne znaju beknuti iz Kur'ana, ja im postavio riječ koja se koristi na 2.stranici najveće sure, veze nemaju šta znači. Kladim se da ne znaju sufaru niti osnove vjere, a predstavljaju se kao autohtoni zaštitnici. Sufeha - tako ih Kur'an opisuje.orbita12 wrote: ↑21/12/2020 15:34 ma pusti ih dzematlija, sta raspravljas sa budalama, ja otisao na taj njihov forum, i napisao da je najveci krivac za poslijeratno iseljavanje bosnjaka stranka SDA, odmah mi izbrisali post, vjerovatno su me i blokirali, ne zalazim tamo vise. Tamo da odes , ko da sa teladima raspravljas. U mojoj okolini u nekom krugu od 200 metara, otislo, sigurno 10-tak osoba izmedju 20 i 27 godina, doslovno samo starci ostaju ali ko da to njih briga , samo broje hrvate
- Haris.ba
#1725 Re: Koliko su veliki gradovi u BiH?
Govoris o stepenu urbanizacije. Treba ti povrsina podrucja i broj stanovnika. Ali, opet nedovoljno.
Veoma kompleksna tema. Recimo Menhetn u Nju Jorku je 1930. imao vise stanovnika nego danas. Danasnji Nju Jork sa svim neboderima ima manji broj prosjecno stanovnika po km2 nego Pariz sa svojim sestopratnicama.
P.S.
Mozda i bolje da se ne spoji. Na demografiji broje krstene.