Nova dilema i sta izabrati
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#26 Re: Nova dilema i sta izabrati
A zamislite ovu situaciju... Limarija ok, nema trulezi, nije izudaran. Ali raniji vlasnik je usrao auto sa wrap folijama. Sjednes u auto i skontas da nije ocistio unutrasnjoat makar dvije godine. Podignes pogled a ono nebo visi i poderano je. Kontas kad je ovako unutra onda je mehanika katastrofa. Pogledas tockove i vidis da je neko ulozio dobre pare u felge. Pogledas gume a one su dotrajale. Opet pomislis da je sve krs ali odlucis da ipak probas auto kad si vec dosao. Upalis...radi sve ok. Provozas...mjenjac radi ok, nista ne lupka. I sad se zamislis...mnogo jeftiniji od konkurenata, mehanicki dobar, vizuelno uzas.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#27 Re: Nova dilema i sta izabrati
pa tako chunneri rade,samo sredjuju ono sto se vidi,a kad udjes u auto ,štala...
pokupi neku ofajlu,odvede je na hamburger u mek ,onda se provozaju do trebevica i zguzi je i to je bit njegovog postojanja
pokupi neku ofajlu,odvede je na hamburger u mek ,onda se provozaju do trebevica i zguzi je i to je bit njegovog postojanja
-
citroen xm
#28 Re: Nova dilema i sta izabrati
To su ipak neke druge stvari. Folije poskidaš za male pare, uradiš dubinsko za 100 KM, presvučeš nebo za 150 KM, gume u većini slučajeva kupuješ nove. Ako je limarija u osnovi dobra, ako je krupna mehanika ok to nije loša kupovina.
-
vindfaker
#29 Re: Nova dilema i sta izabrati
Eh, upravo to. Tetak mi ima Golfa 4 1.9 TDI, kupljen nov, redovno održavan, auto paženo i maženo i garažirano sve vrijeme, izgleda kao da je sad iz fabrike izašao. Kaže nikad ga ne bi prodao, a nije nešto previše ni prešao, umjereno. Isto tako, rođak jedan ima Golfa 5, kupljen nov 2008. godine ako se ne varam, prešao 50.000km, garažiran, redovno održavan, nema šanse da ga prodaMlad i Nevin wrote: ↑19/12/2020 16:15 Daj bolan, kod nas je svaki auto stariji od 15 god u prodaji vise nego zapusten, kad mi kazu utegnut ko mina a na njemu odmah vidim bar milju zavale, hoce mi nesto bit. Ljudi kupe uvezen auto koji je jos relativno utegnut, drkaju ga po nasim rupama od puteva 5-6 godina i ulazu minimalno samo sto moraju, tako da kad kupis auto od njih dobijes pravog groba. Kocnice potrosene, vrijeme za veliki servis, ulje staro, amortizeri losi, gume stare, trapovi razjebani itd, sve su to stvari koje treba mijenjat na starijem autu a nisu bas jeftine, a da ne pominjem kad prdne koja dizna, turbina ili zamajac.
Nece ba niko prodat auto ako je ulozio mnogo u njega, nije niko lud . Postoje izuzuzetci ali rijetko. Znam dosta primjera gdje ljudi voze jedan auto 10+ godina, upravo zato jer odrzavaju i svaki kvar na vrijeme poprave, nisu ludi prodati takav auto i uzeti mladji ali razvaljen krš. Nazalost vecina bošnji auto ne odrzava vec krpi, a to je zato sto smo generalno sirotinja al mora se vozat golf 5-6 ili Passat.
U svakom slucaju mislim da zapusten auto treba izbjeci pa makar ga dobio u pola cijene....mnogo vise kostaju dijelovi da sve promijenis nego cijeli auto star 15 i kusur god. Takvi primjerci bi isli na autootpad da smo mi normalni, ali posto nismo i dalje je truhla cetvorka 5 milja.
-
Mlad i Nevin
#30 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ili uzet novo i vozit ga cijeli zivot, ili uzet groba za 2 milje i tandrkat ga do prvog veceg kvara pa tako ukrug, zlatne sredine izgleda nema 
-
Mlad i Nevin
#31 Re: Nova dilema i sta izabrati
A jbg ako ti se sviđa i ako je tako jeftin uzmi, i da trehneš milju u njega mogao bi dobro posluzit.preludezalude wrote: ↑20/12/2020 21:06 A zamislite ovu situaciju... Limarija ok, nema trulezi, nije izudaran. Ali raniji vlasnik je usrao auto sa wrap folijama. Sjednes u auto i skontas da nije ocistio unutrasnjoat makar dvije godine. Podignes pogled a ono nebo visi i poderano je. Kontas kad je ovako unutra onda je mehanika katastrofa. Pogledas tockove i vidis da je neko ulozio dobre pare u felge. Pogledas gume a one su dotrajale. Opet pomislis da je sve krs ali odlucis da ipak probas auto kad si vec dosao. Upalis...radi sve ok. Provozas...mjenjac radi ok, nista ne lupka. I sad se zamislis...mnogo jeftiniji od konkurenata, mehanicki dobar, vizuelno uzas.
-
Me_again
#32 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ima zlatna sredina, kupiš domaćinsko auto koje ima cca 50.000 km od prvog vlasnika. Može imati i koju godinu više, tim prije je jeftiniji.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:45 Ili uzet novo i vozit ga cijeli zivot, ili uzet groba za 2 milje i tandrkat ga do prvog veceg kvara pa tako ukrug, zlatne sredine izgleda nema![]()
On je več izgubio 30 do 40% cijene, u zavisnosti od marke i modela, a ti imaš dobar ili čak odličan auto kome eventualno treba kupiti gume.
Jebo ta presvačenja neba i slična sranja, odmah mi je to fuj nad fujevima
-
Mlad i Nevin
#33 Re: Nova dilema i sta izabrati
Nema bas mnogo takvih auta, kao sto sam reko ljudi tesko prodaju dobra auta sa malo km, a i kad izleti ode preko noci.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#34 Re: Nova dilema i sta izabrati
i kad su dobri nece niko da plati,mozel zamjena,dajem lesh izjebani uz doplatu

-
Me_again
#35 Re: Nova dilema i sta izabrati
Bude ih, vjeruj mi. Samo treba biti spreman i reagovati na vrijeme. I ne gledati cijenu "u hiljadu" jer je to laganje samog sebe.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:55 Nema bas mnogo takvih auta, kao sto sam reko ljudi tesko prodaju dobra auta sa malo km, a i kad izleti ode preko noci.
-
Me_again
#36 Re: Nova dilema i sta izabrati
Največi problem je prodati auto, kupiti je "piece of cake"Evolution_IV wrote: ↑20/12/2020 21:56 i kad su dobri nece niko da plati,mozel zamjena,dajem lesh izjebani uz doplatu![]()
![]()
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#37 Re: Nova dilema i sta izabrati
Me_again wrote: ↑20/12/2020 21:58Največi problem je prodati auto, kupiti je "piece of cake"Evolution_IV wrote: ↑20/12/2020 21:56 i kad su dobri nece niko da plati,mozel zamjena,dajem lesh izjebani uz doplatu![]()
![]()
![]()
zato i necu prodavat ovoga,jedina opcija staro za novo pa makar popusio par hiljada,a vrlo vjerovatno vozit dok ide il dok ne zabrane
-
citroen xm
#38 Re: Nova dilema i sta izabrati
Malo ste sada otišli od naslova teme, a i odosmo u krajnost.
Ima itekako dobrih auta iz uvoza koji se ne uklapaju ni u zapušteno auto, a ni u auto od prvog vlasnika sa smiješnom kilometražom. Problem je što kod nas ljudi nikako da realno sagledaju svoje mogućnosti i da iskoče iz zabluda da dobro auto mogu dobiti ispod realne cijene. Da se te dvije realno sagledavaju ne bi se ni vozilo ovoliko krševa niti bi se uvozili ušminkani grobovi u količini u kojoj se uvoze.
Uopšte nisu bitne ni godine auta, ni model, ni gorivo. Bitno je znati koliko to auto realno vrijedi. Za tipa 5000 KM ja ću uvijek kupiti 15 godina starog i očuvanog benzinca nego dizela starog 10 godina sa dušom u nosu.
Jbg, kod nas čovjek prelazi 10 000 km godišnje, od toga 9000 u gradu, većinom sam i hoće Pasata dizela, a neće Astru benzinca ili recimo Grande Punto ni puškom da ga tjeraš.
Ima itekako dobrih auta iz uvoza koji se ne uklapaju ni u zapušteno auto, a ni u auto od prvog vlasnika sa smiješnom kilometražom. Problem je što kod nas ljudi nikako da realno sagledaju svoje mogućnosti i da iskoče iz zabluda da dobro auto mogu dobiti ispod realne cijene. Da se te dvije realno sagledavaju ne bi se ni vozilo ovoliko krševa niti bi se uvozili ušminkani grobovi u količini u kojoj se uvoze.
Uopšte nisu bitne ni godine auta, ni model, ni gorivo. Bitno je znati koliko to auto realno vrijedi. Za tipa 5000 KM ja ću uvijek kupiti 15 godina starog i očuvanog benzinca nego dizela starog 10 godina sa dušom u nosu.
Jbg, kod nas čovjek prelazi 10 000 km godišnje, od toga 9000 u gradu, većinom sam i hoće Pasata dizela, a neće Astru benzinca ili recimo Grande Punto ni puškom da ga tjeraš.
-
Me_again
#39 Re: Nova dilema i sta izabrati
Nije krajnost nego zlatna sredina. A da ma dobrih auta iz uvoza, ima. Ja sam ih kupovao nekoliko komada, kao "radne" i nisam se pokajao ni sekunde.citroen xm wrote: ↑20/12/2020 22:17 Malo ste sada otišli od naslova teme, a i odosmo u krajnost.
Samo nisu bili Pasati
- mirsek
#40 Re: Nova dilema i sta izabrati
Radije manje ocuvan, sa ispravnim motorom i da imam 4.000-5.000 KM da ga sredim nego vise ocuvan a da imam 1000-2000 KM za uredjivanje.
Jer je tesko sve kvarove predvidjeti i vidjeti.
Ovako zamijenim pola dijelova na autu za 5000 KM i znam da je to sad novo i ne moram razmisljati koliko ce trajati.
Jer je tesko sve kvarove predvidjeti i vidjeti.
Ovako zamijenim pola dijelova na autu za 5000 KM i znam da je to sad novo i ne moram razmisljati koliko ce trajati.
Last edited by mirsek on 20/12/2020 23:03, edited 1 time in total.
- basicm
#41 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ako je ovako, onda uzmi.preludezalude wrote: ↑20/12/2020 21:06 A zamislite ovu situaciju... Limarija ok, nema trulezi, nije izudaran. Ali raniji vlasnik je usrao auto sa wrap folijama. Sjednes u auto i skontas da nije ocistio unutrasnjoat makar dvije godine. Podignes pogled a ono nebo visi i poderano je. Kontas kad je ovako unutra onda je mehanika katastrofa. Pogledas tockove i vidis da je neko ulozio dobre pare u felge. Pogledas gume a one su dotrajale. Opet pomislis da je sve krs ali odlucis da ipak probas auto kad si vec dosao. Upalis...radi sve ok. Provozas...mjenjac radi ok, nista ne lupka. I sad se zamislis...mnogo jeftiniji od konkurenata, mehanicki dobar, vizuelno uzas.
-
preludezalude
#42 Re: Nova dilema i sta izabrati
Prijatelju moj, cijenim tvoje misljenje ali ocito nemamo isti pogled na ocuvanost auta. Za mene ako treba uloziti 1000 KM u auto onda je to solidno stanje auta i daleeeeeko je od zapustenog auta.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:48A jbg ako ti se sviđa i ako je tako jeftin uzmi, i da trehneš milju u njega mogao bi dobro posluzit.preludezalude wrote: ↑20/12/2020 21:06 A zamislite ovu situaciju... Limarija ok, nema trulezi, nije izudaran. Ali raniji vlasnik je usrao auto sa wrap folijama. Sjednes u auto i skontas da nije ocistio unutrasnjoat makar dvije godine. Podignes pogled a ono nebo visi i poderano je. Kontas kad je ovako unutra onda je mehanika katastrofa. Pogledas tockove i vidis da je neko ulozio dobre pare u felge. Pogledas gume a one su dotrajale. Opet pomislis da je sve krs ali odlucis da ipak probas auto kad si vec dosao. Upalis...radi sve ok. Provozas...mjenjac radi ok, nista ne lupka. I sad se zamislis...mnogo jeftiniji od konkurenata, mehanicki dobar, vizuelno uzas.
-
preludezalude
#43 Re: Nova dilema i sta izabrati
Jako je malo takvih vozila ali ih je moguce pronaci i u pravilu su skuplja od ostatka konkurenata. Ali cak i takvo vozilo moze imati skorih ulaganja. Slabo ko radi servis vozila pa ga onda prodaje. Ja sam takav megan nasao. Trazio dok nisam nasao. Za te pare sam mogao kupiti 2-3 godine mladje iz uvoza ali mnogo losijeg stanja. I opet sam u ovaj megan morao ugraditi nove zadnje diskove i disk plocice i stabilizatore promijeniti.Me_again wrote: ↑20/12/2020 21:53Ima zlatna sredina, kupiš domaćinsko auto koje ima cca 50.000 km od prvog vlasnika. Može imati i koju godinu više, tim prije je jeftiniji.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:45 Ili uzet novo i vozit ga cijeli zivot, ili uzet groba za 2 milje i tandrkat ga do prvog veceg kvara pa tako ukrug, zlatne sredine izgleda nema![]()
On je več izgubio 30 do 40% cijene, u zavisnosti od marke i modela, a ti imaš dobar ili čak odličan auto kome eventualno treba kupiti gume.
Jebo ta presvačenja neba i slična sranja, odmah mi je to fuj nad fujevima![]()
U principu se radi o tome da li dati vise novca za trenutno jako dobro vozilo ili dati 4000-5000 KM manje novca za lose isto vozilo.
-
Me_again
#44 Re: Nova dilema i sta izabrati
U svako polovno vozilo je neophodno nesto uloziti.preludezalude wrote: ↑21/12/2020 00:48Jako je malo takvih vozila ali ih je moguce pronaci i u pravilu su skuplja od ostatka konkurenata. Ali cak i takvo vozilo moze imati skorih ulaganja. Slabo ko radi servis vozila pa ga onda prodaje. Ja sam takav megan nasao. Trazio dok nisam nasao. Za te pare sam mogao kupiti 2-3 godine mladje iz uvoza ali mnogo losijeg stanja. I opet sam u ovaj megan morao ugraditi nove zadnje diskove i disk plocice i stabilizatore promijeniti.Me_again wrote: ↑20/12/2020 21:53Ima zlatna sredina, kupiš domaćinsko auto koje ima cca 50.000 km od prvog vlasnika. Može imati i koju godinu više, tim prije je jeftiniji.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:45 Ili uzet novo i vozit ga cijeli zivot, ili uzet groba za 2 milje i tandrkat ga do prvog veceg kvara pa tako ukrug, zlatne sredine izgleda nema![]()
Jebo ta presvačenja neba i slična sranja, odmah mi je to fuj nad fujevima![]()
U principu se radi o tome da li dati vise novca za trenutno jako dobro vozilo ili dati 4000-5000 KM manje novca za lose isto vozilo.
Ja sam radije za drugu varijantu. Ipak su na tom autu jos originalni dijelovi, a ovi zamjenski sto se danas ugradjuju nerijetko su lose kvalitete. Plus sto izgubis svog vremena bruku da tog kvarnjaka dovedes u dobro stanje.
- beco
#45 Re: Nova dilema i sta izabrati
Mislim da većina ljudi bira više nasminkano nego mehanički ispravno auto. Recimo mom autu će sad 10 godina (benzin+plin) redovni servisi benzina na 10 Kkm i Plina isto tako, 180000 km ukupno prešao, nemam namjeru prodavati jer znam da je auto 100% mehanički ispravno. Sve promjenim kad treba a to do sada nije bilo puno (svjećice, kočnice, kaiš alternatora). Dva seta 2 godine starih gume Hankook/Uniroyl, alu i čelični set felgi. Ali šta mi to vrijedi kad znam da bi mi pri prodaji počeli likovi govoriti o boji koja je na nekoliko mjesta oštećena ili braniku prednjem koji je sekundu malo otišao. Iskreno neda mi se sad bacati 1500 KM na farbanje i novi branik imam precih stvari (zovite to sitnicarenjem ako želite). Tako sam odlučio ostaviti auto koja je radna mazga i dok se kotrlja nek bude tako.
-
Mlad i Nevin
#46 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ako uzmes auto od 5000, milju ulozit je sasvim normalno, al kad uzmes nesto od 2000 onda je milja puno ( ne racunam registraciju i ulje), bar po meni.preludezalude wrote: ↑21/12/2020 00:35Prijatelju moj, cijenim tvoje misljenje ali ocito nemamo isti pogled na ocuvanost auta. Za mene ako treba uloziti 1000 KM u auto onda je to solidno stanje auta i daleeeeeko je od zapustenog auta.Mlad i Nevin wrote: ↑20/12/2020 21:48A jbg ako ti se sviđa i ako je tako jeftin uzmi, i da trehneš milju u njega mogao bi dobro posluzit.preludezalude wrote: ↑20/12/2020 21:06 A zamislite ovu situaciju... Limarija ok, nema trulezi, nije izudaran. Ali raniji vlasnik je usrao auto sa wrap folijama. Sjednes u auto i skontas da nije ocistio unutrasnjoat makar dvije godine. Podignes pogled a ono nebo visi i poderano je. Kontas kad je ovako unutra onda je mehanika katastrofa. Pogledas tockove i vidis da je neko ulozio dobre pare u felge. Pogledas gume a one su dotrajale. Opet pomislis da je sve krs ali odlucis da ipak probas auto kad si vec dosao. Upalis...radi sve ok. Provozas...mjenjac radi ok, nista ne lupka. I sad se zamislis...mnogo jeftiniji od konkurenata, mehanicki dobar, vizuelno uzas.
-
preludezalude
#47 Re: Nova dilema i sta izabrati
A ako uzmes auto od 5000 i ulozis u auto 4000, ti bii vjerovatno rekao da je to puno. I ja bih to rekao. Ali ako drugo takvo isto auto koje je u jako dobrom stanju na trzistu vrijedi 9000? Ovo je pravo poredjenje.
-
Me_again
#48 Re: Nova dilema i sta izabrati
Baš tako. Ja bih, ponavljam, onog drugog od 9 milja, a ne onog govnjivog za kojeg je pitanje da li će i nakon te investicije biti ok.preludezalude wrote: ↑21/12/2020 19:44 A ako uzmes auto od 5000 i ulozis u auto 4000, ti bii vjerovatno rekao da je to puno. I ja bih to rekao. Ali ako drugo takvo isto auto koje je u jako dobrom stanju na trzistu vrijedi 9000? Ovo je pravo poredjenje.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#49 Re: Nova dilema i sta izabrati
Logično mi je uzeti taj od 5000, pa da ulozis 2-3k pa da bude ko onaj od 9000, da se ustine 1000-2000. U protivnom ne vrijedi zafrkancije, gubljenja vremena...
-
Me_again
#50 Re: Nova dilema i sta izabrati
Ovo nije zemlja logikesime_cipol wrote: ↑21/12/2020 20:45 Logično mi je uzeti taj od 5000, pa da ulozis 2-3k pa da bude ko onaj od 9000, da se ustine 1000-2000. U protivnom ne vrijedi zafrkancije, gubljenja vremena...
Kod nas plate auto 5 milja, ulože još 5 milja, bude na kraju slabije od onog od 9 milja, ali kažu dobro sam prošao, pravo sam ga jeftino kupio