Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- Nekako s proljeća
- Repetitor
#3527 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Vidis ovu kucu u donjem lijevom cosku, pola crveni pola sivi blokovi?
E to je kuca odakle je njihov snajper iz podkrovlja s vremena na vrijeme znao da ponekog zaganja.
Vidis ostatke zapaljenog kombija ispred kuce? To je kombi u kojem su oni pokusali da udju u naselje 17tog,pa sve do jedan u njemu zijanili. Preko puta ulice ulijevo, ne vidi se na slici bili su ostaci od golfa, ista situacija, svi zijanili u njemu.
Mala kuca, skroz desno na slici, to je danas kafana Bistro ili Kod Avde.
Par postova prije onaj mali bankar, upita o onoj akciji iz 93ce,kad je Lasta zakazala, i nisu odradili tu kucu (crveno-sivu) jer nisu navodno dobili lanc pakete bili.
Pisao sam ranije, znam lično lika koji je duzio snajper i s vremena na vrijeme odatle nas maltretirao. Brat mu radi danas u jednoj firmi na Ilidzi, inace su iz Nedzarica a danas zive u Tilavi, ono njihovo novo naselje.
Znao sam satima i danima da cekam da se oglasi iz podkrovlja pa sam znao poslati rafala i rafala iz PKTa gore, gdje bi prestali da se javljaju jedan period pa sve nanovo.
Jednom sam mu i RPG spržio gore, medjutim nismo mu mogli konkretno nista jer je pucao iz dubine kuce, pa je bilo vise prepadanje. Inače sto znam, i 100% istina jeste da ih je dobar broj pogodjen okolo te kuce zbog prilaska liniji, dok nisu iskopali transeje.
Bio je jedan cak toliko hrabar da je izasao da nas gadja RBom u po bijela dana, i onda ga je pogodilo nesto
Oni su pak, ubili jednog naseg borca koji se nalazio kod te male srusene kuce bez krova. Krenuo lik da ubere tresanja u po bijela dana, popeo se na istu i ovaj ga vidio i nije fulio.
-
jefff
#3528 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sta bi sa Vasom Sarovicem?
-
Valter Gustav
#3529 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Napisi ime i prezime tog snajperiste,ako ti ga nije zao.Kakav je bio susret sa tim cetnikom?Repetitor wrote: ↑19/12/2020 20:33Vidis ovu kucu u donjem lijevom cosku, pola crveni pola sivi blokovi?
E to je kuca odakle je njihov snajper iz podkrovlja s vremena na vrijeme znao da ponekog zaganja.
Vidis ostatke zapaljenog kombija ispred kuce? To je kombi u kojem su oni pokusali da udju u naselje 17tog,pa sve do jedan u njemu zijanili. Preko puta ulice ulijevo, ne vidi se na slici bili su ostaci od golfa, ista situacija, svi zijanili u njemu.
Par postova prije onaj mali bankar, upita o onoj akciji iz 93ce,kad je Lasta zakazala, i nisu odradili tu kucu (crveno-sivu) jer nisu navodno dobili lanc pakete bili.
Pisao sam ranije, znam lično lika koji je duzio snajper i s vremena na vrijeme odatle nas maltretirao. Brat mu radi danas u jednoj firmi na Ilidzi, inace su iz Nedzarica a danas zive u Tilavi, ono njihovo novo naselje.
Znao sam satima i danima da cekam da se oglasi iz podkrovlja pa sam znao poslati rafala i rafala iz PKTa gore, gdje bi prestali da se javljaju jedan period pa sve nanovo.
Jednom sam mu i RPG spržio gore, medjutim nismo mu mogli konkretno nista jer je pucao iz dubine kuce, pa je bilo vise prepadanje. Inače sto znam, i 100% istina jeste da ih je dobar broj pogodjen okolo te kuce zbog prilaska liniji, dok nisu iskopali transeje.
Bio je jedan cak toliko hrabar da je izasao da nas gadja RBom u po bijela dana, i onda ga je pogodilo nesto.
Oni su pak, ubili jednog naseg borca koji se nalazio kod te male srusene kuce bez krova. Krenuo lik da ubere tresanja u po bijela dana, popeo se na istu i ovaj ga vidio i nije fulio.
-
aldinjo
#3530 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Skraćena verzija snimka.
- Repetitor
#3531 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Haj zini da ti kažemValter Gustav wrote: ↑19/12/2020 22:25
Napisi ime i prezime tog snajperiste,ako ti ga nije zao.Kakav je bio susret sa tim cetnikom?
-
Valter Gustav
#3532 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zao ti je njega sto je ubijo nase vojnike, a nije ti zao nasih vojnika koje je ubio.Sta bi ti oni rekli da su zivi?Repetitor wrote: ↑20/12/2020 11:53Haj zini da ti kažemValter Gustav wrote: ↑19/12/2020 22:25
Napisi ime i prezime tog snajperiste,ako ti ga nije zao.Kakav je bio susret sa tim cetnikom?
- Nekako s proljeća
- Repetitor
#3534 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Rekli bi, da smo znali kakvi ce glupani doći iza nas da komentarišu po forumu, pobjegli bi u Njemačku, ne bi Bosnu braniliValter Gustav wrote: ↑20/12/2020 14:36Zao ti je njega sto je ubijo nase vojnike, a nije ti zao nasih vojnika koje je ubio.Sta bi ti oni rekli da su zivi?Repetitor wrote: ↑20/12/2020 11:53Haj zini da ti kažemValter Gustav wrote: ↑19/12/2020 22:25
-
Valter Gustav
#3535 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pokazao si koliko si pametan kada za 25 godina nisi mogao skontati da se rat nije mogao izbjeci.Evo tvoga "pametnog"posta.Repetitor wrote: ↑20/12/2020 21:17Rekli bi, da smo znali kakvi ce glupani doći iza nas da komentarišu po forumu, pobjegli bi u Njemačku, ne bi Bosnu braniliValter Gustav wrote: ↑20/12/2020 14:36Zao ti je njega sto je ubijo nase vojnike, a nije ti zao nasih vojnika koje je ubio.Sta bi ti oni rekli da su zivi?
Repetitor wrote: ↑15/12/2020 10:01
Najveći grobari Bošnjaka i BiH su Alijica i njegova fašistička SDA.
Ko to neće da shvati, nek se yebe.
Ha ja.
Zar je bila potrebna neka iznimno velika inteligencija da se srpske snage proglase teroristima od zvanično priznate države?
A kad se jedna strana proglasi i prihvati u medjunarodnim krugovima kao teroristička, onda sa takvim nema pregovora i mogućnosti da se bilo šta legalizuje (kao sto su legalizovali RS).
Mozes li nam navesti nesto detaljnije sta je Alija trebao uraditi i sta nije trebao uraditi po tvom misljenju.
Spamamo temu, ali eto nek izbrisu ako smeta.
Alijica je prije svega trebao da bude drzavnik, politicar a ne dzamijski miš, minderaš.
Srbi su htjeli rat, furali se na to i generalno bili jači. Alijica je prihvatio izazov i rekao zrtvovat ce mir zbog nezavisnosti. Usao je u ring da plasi ježa golom guzicom, i svoj narod odveo ko kurbane pod nož.
Gdje god su stigli, druga dva naroda su nas satrala( pricam o egzikucijama civila).
Alijica je aminovao da nas vode podobni a ne sposobni.
Alijica je povukao svoj potpis sa kakvog takvog mirovnog plana, da bi nakon 3,5 godine i stotine hiljada mrtvih, i razrusene zemlje, rekao bolje nepravedan mir nego nastavak rata. A mogao je da ima
(ne)pravedan mir i bez rata i ubijanja, pa barem dok se ne naoruza.
Alijica je izdao Srebrenicu i Zepu, a po njemu ista sudbina bi i zadesila Bihac da tamo nisu bili ljudi od borbe, prkosa i inata.
Alijica je precutno aminovao pokusaj islamizacije Armije.
Alijica je legalizirao RS prihvatanjem iste, i tako doveo u polozaj svoj narod da budu tlačeni u istoj do dana danasnjeg.
Alijica je iza sebe ostavio temelje fasizma, koje je mene koji sam krvario za tu Bosnu, nakon rata otjeralo preko 7 mora i 7 gora trbuhom za kruhom, nakon sto sam kao viseprocentni invalid, dobio invalidninu od 7 maraka tadasnjih. Oni koji su se krili po podrumima i stabovima, dobili su poslove po kojekakvim drzavnim firmama i ministarstvima.
Alijica je napravio Bakira. A Bakir je personifikacija zla u danasnjem vaktu.
Hoces da nastavim?
- Repetitor
#3536 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ima li neko od administratora da upozori ovog klovna da prestane sa mongoloidnim ponašanjem?
- Nekako s proljeća
#3537 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Specifično je bilo to nedzaričko ratište, svaka kuća nam se nekako nametala kao meta,naročito one veće spratnosti. Sa druge strane njihovi, bar domicilni borci su branili sopstvene kućne pragove, što bi se reklo. Puno problema su nam pravili u području ulaza i izlaza iz Dobrinje nekoliko prvih mjeseci. Pješadijskom i artiljerijskom municijom po barikadi, a tenkovima, pragama i boforsom od škole ''Aleksa Šantić'' i ''Teologije'' po položajima u zgradama. Vjerujem da su se naši i njihovi snajperisti lovili non-stop, a nekoliko desetina zapaljenih kuća neprijatelja u Nedzarićima je siguran sam dosta pomoglo da na tom polju ostvarimo prednost. Realno govoreći, izdržali su veliki pritisak sa naše strane i uspjeli da se odbrane. Moje zadnje iskustvo za taj dio dobrinjskog ratišta se veže također za decembar '92. Sa nekoliko PO grupa smo im istovremeno udarili na prvu borbenu liniju a onda upali u nju sa pješadijom. Faktor iznenađenja je bio potpun, dosta MTS-a se zaplijenilo. U ono vrijeme mi je bilo krivo što se to nije eksploatisalo i išlo dalje, bar do škole, ali danas mislim da bi nas vrlo malo preko čistina i desetina kuća dobacilo do tamo. Kada pogledam Trebević iza naših leđa, i bez Gavrića brda bi nas preorali artiljerijom. Iz svog iskustva znaš šta znači povlačenje ili zbrinjavanje ranjenih u takvim okolnostima. Jednostavno rečeno, bili smo tada inferiorni na polju artiljerije i to je to.Repetitor wrote: ↑19/12/2020 20:33Vidis ovu kucu u donjem lijevom cosku, pola crveni pola sivi blokovi?
-
PM72
#3538 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako mogu da se nadovežem..
Nedzarići se nisu mogli zauzeti bez artiljerije i upada sa više strana.Lično mislim da nije bio problem upasti u nekoliko rovova ali trebalo se odrzati na dostignutom.
Imamo svjedocenja da jedna grupa upadne,ovi sa strane zakažu i onda si najebo kad te provale.
Imali smo mi dobrih i hrabrih momaka ali 15 ili 30 ljudi ne rješava problem.Bez prave artiljerijske podrske iz grada i Butmira,Igmana da lupa po Kasindolskoj cesti i da tako sprijecava ispomoć sa Ilidze nista se nije moglo uraditi.
Nista nisi postigao ako iz Dobrinje V upadnes u par rovova ako nisi to isto uradio u Vojnickom,Stupskom brdu,kod kasarne,u aerodromskom naselju i presjecanju kasindolske...
Mi to nismo mogli jer je bila vrlo losa koordinacija između jedinica Armije i MUP-a,što bi rekao narod-svak za se travu pase...
Nedzarići se nisu mogli zauzeti bez artiljerije i upada sa više strana.Lično mislim da nije bio problem upasti u nekoliko rovova ali trebalo se odrzati na dostignutom.
Imamo svjedocenja da jedna grupa upadne,ovi sa strane zakažu i onda si najebo kad te provale.
Imali smo mi dobrih i hrabrih momaka ali 15 ili 30 ljudi ne rješava problem.Bez prave artiljerijske podrske iz grada i Butmira,Igmana da lupa po Kasindolskoj cesti i da tako sprijecava ispomoć sa Ilidze nista se nije moglo uraditi.
Nista nisi postigao ako iz Dobrinje V upadnes u par rovova ako nisi to isto uradio u Vojnickom,Stupskom brdu,kod kasarne,u aerodromskom naselju i presjecanju kasindolske...
Mi to nismo mogli jer je bila vrlo losa koordinacija između jedinica Armije i MUP-a,što bi rekao narod-svak za se travu pase...
-
tempuser
#3539 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Imao sam priliku više puta da osmatram Nedžariće, žive duše vidio nisam, sve je to nekim tranšejama oko kuća bauljalo po naselju i to bi baš bilo gutavo uzeti i održati...
-
goshpar
#3540 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
pratim dugo ove ratne teme, bio sam i direktni ucesnik na nekim mjestima, pa da ne ispadne da se pravim pametan...PM72 wrote: ↑21/12/2020 18:33 Ako mogu da se nadovežem..
ali kad se pricalo o otesu, bilo je kao da je to bilo neodbranjivo jer se nalazilo "u klinu", a ista stvar je bila i sa cetnicima u nedzaricima, ako ne i teza. kako mi nismo uspjeli to iskoristiti...
-
tempuser
#3541 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako zanemarimo da su se neđarički četnici aktivnospremili za rat i da su u startu imali bolju statnu poziciju po pitanju organizacije, utvrđenja, naoružanja itd, da je u sred naselja bila aktivna kasarna JNA sa MTS-om, oklopom itd itd itd, da su imali mogućnost dotura MTS-a i ljudi sa Ilidže ako zagusti i na kraju da si mogao da biraš odakle su mogli dobiti artiljerijsku poršku da nas sataru. S druge strane imao si slabo naoružan i utvrđen Otes i iza njega nimalo bolju situaciju u Sarajevu.
-
aldinjo
#3542 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jesu bili na početku rata uveliko u klinu, a poslije kada su se povukli sa položaja pored 10 transferzale do iza Lukavičke ceste, a kasnije i sa onog "ćoška" gdje su se spajale ulice Lukavička cesta i Bore Draškovića bili su u boljem položaju jer su znatno izravnali liniju, pogotovo jer su imali artiljerije i granata za iste u dovoljnom broju cijeli rat.goshpar wrote: ↑21/12/2020 22:32pratim dugo ove ratne teme, bio sam i direktni ucesnik na nekim mjestima, pa da ne ispadne da se pravim pametan...PM72 wrote: ↑21/12/2020 18:33 Ako mogu da se nadovežem..
ali kad se pricalo o otesu, bilo je kao da je to bilo neodbranjivo jer se nalazilo "u klinu", a ista stvar je bila i sa cetnicima u nedzaricima, ako ne i teza. kako mi nismo uspjeli to iskoristiti...
- Nekako s proljeća
#3543 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Naravno, danas se sa vremenske distance stvari mogu tumačiti drugačije. Međutim, prostorni i vremenski okvir teme je uslovljen i bilo bi korektno da svoja mišljenja prilagodimo retrospektivno i u ono vrijeme i okolnosti. Konkretno u decembar 1992. i poduzimanje borbenih aktivnosti da se snage neprijatelja vežu i razvlače kako se ne bi mogle usmjeriti na drugom ili susjednom ratištu. Par puta sam to već naglasio, to je bio osnovni smisao akcije od 8.12.1992 i napada na prvu borbenu liniju neprijatelja u Nedzarićima , frontalno sa Dobrinje 5. To da se ništa nije postiglo je nepotreban komentar, jer ja znam da jeste, ali zbog dva poginula borca (Đedović i Selmanović) i desetina njih ranjenih, nema puno prostora za neki veliki slavljenički osjećaj. Zadatak je izvršen.PM72 wrote: ↑21/12/2020 18:33 Ako mogu da se nadovežem..
Ako imaš volje i saznanja, ti se nadoveži na prozivanje da jedinica ''Lasta'' nije izvršila naređenje tj dodijeljeni joj zadatak u jednoj drugoj kasnijoj akciji koju su pomenuli @shalla i @Repetitor.
Znamo i mi a i forumaši iz neprijateljske vojske su to potvrdili, da su Nedzarići ostali u defanzivi od vremena kada smo zaustavili njihov nalet sredinom juna 1992. To je i onda bilo jasno i nama i njima, a naravno da nismo prihvatali činjenicu da se neće stvoriti uslovi da jednom i Nedzariće ili jedan njegov dio zauzmemo. Govorim o 1992., već 1993 i nama je bilo jasnije da je to puno tvrđi orah za naše tadašnje zube, mislim iz ovog pravca. Možda se nešto još kasnije radilo iz Vojničkog polja ili Stupskog brda...ali to je već za druge teme.
-
Emiremir33
#3544 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Oskudijevali smo u svemu i opet je to uspjeh,jer su bili spremni i utvrđeni po pričama još 1991 godine,sad nezn jeli istina da su imali i plin razveden pošto je svaka kuća bunker bilaNekako s proljeća wrote: ↑22/12/2020 17:57Naravno, danas se sa vremenske distance stvari mogu tumačiti drugačije. Međutim, prostorni i vremenski okvir teme je uslovljen i bilo bi korektno da svoja mišljenja prilagodimo retrospektivno i u ono vrijeme i okolnosti. Konkretno u decembar 1992. i poduzimanje borbenih aktivnosti da se snage neprijatelja vežu i razvlače kako se ne bi mogle usmjeriti na drugom ili susjednom ratištu. Par puta sam to već naglasio, to je bio osnovni smisao akcije od 8.12.1992 i napada na prvu borbenu liniju neprijatelja u Nedzarićima , frontalno sa Dobrinje 5. To da se ništa nije postiglo je nepotreban komentar, jer ja znam da jeste, ali zbog dva poginula borca (Đedović i Selmanović) i desetina njih ranjenih, nema puno prostora za neki veliki slavljenički osjećaj. Zadatak je izvršen.PM72 wrote: ↑21/12/2020 18:33 Ako mogu da se nadovežem..
Ako imaš volje i saznanja, ti se nadoveži na prozivanje da jedinica ''Lasta'' nije izvršila naređenje tj dodijeljeni joj zadatak u jednoj drugoj kasnijoj akciji koju su pomenuli @shalla i @Repetitor.
Znamo i mi a i forumaši iz neprijateljske vojske su to potvrdili, da su Nedzarići ostali u defanzivi od vremena kada smo zaustavili njihov nalet sredinom juna 1992. To je i onda bilo jasno i nama i njima, a naravno da nismo prihvatali činjenicu da se neće stvoriti uslovi da jednom i Nedzariće ili jedan njegov dio zauzmemo. Govorim o 1992., već 1993 i nama je bilo jasnije da je to puno tvrđi orah za naše tadašnje zube, mislim iz ovog pravca. Možda se nešto još kasnije radilo iz Vojničkog polja ili Stupskog brda...ali to je već za druge teme.
-
PM72
#3545 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Lasta je početkom decembra bila na Otesu i kasnije u utvrđivanju linije oko Energoinvesta,Pijačnoj i Azićima tako da nije mogla učestvovati u punom sastavu u tom vašem internom upadu u prvi red kuća u Nedzaricima.Koliko se sjećam,tih dana decembra bila je tarapana i na Žuči i na Trebeviću.
Fino sam napisao da 15 ili 30 hrabrih momaka nije moglo zauzeti više od prvih rovova i stotinjak metara unutrasnjosti.Dobro se sjecam rahmetli Dzeme (bio zlatan momak) i njegovog oca (ne bih da se izjasnjavam o njemu jer kažu o mrtvima sve najbolje).
Licno sam proveo pola decembra kao i čitav januar,februar,mart i april 1993 (sa manjim odlascima kuci da se okupam kako treba) na podrucju Pijacne a zatim Stupskog brda na potezu od kasindolske do zgrade Oslobođenja i za to vrijeme vidio sam ukupno 3 vojnika kako pretrcavaju i jedan tenk (koji nam je potprasio guzicu).I sad se sjecam zvuka ispaljenja njihovih minobacaca kod Teologije ,brojali smo do 20 i onda sastavi oko nas...
Neđariće smo mogli zauzeti jedino krajem 1995 jer smo imali s čim i s kim.Zajebavali smo se mjesec dana oko betonare,nema ko se nije izmjenio umjesto koordinisanog napada sa pet strana...
Sto ti reko...sad je lako naprđivat.
Fino sam napisao da 15 ili 30 hrabrih momaka nije moglo zauzeti više od prvih rovova i stotinjak metara unutrasnjosti.Dobro se sjecam rahmetli Dzeme (bio zlatan momak) i njegovog oca (ne bih da se izjasnjavam o njemu jer kažu o mrtvima sve najbolje).
Licno sam proveo pola decembra kao i čitav januar,februar,mart i april 1993 (sa manjim odlascima kuci da se okupam kako treba) na podrucju Pijacne a zatim Stupskog brda na potezu od kasindolske do zgrade Oslobođenja i za to vrijeme vidio sam ukupno 3 vojnika kako pretrcavaju i jedan tenk (koji nam je potprasio guzicu).I sad se sjecam zvuka ispaljenja njihovih minobacaca kod Teologije ,brojali smo do 20 i onda sastavi oko nas...
Neđariće smo mogli zauzeti jedino krajem 1995 jer smo imali s čim i s kim.Zajebavali smo se mjesec dana oko betonare,nema ko se nije izmjenio umjesto koordinisanog napada sa pet strana...
Sto ti reko...sad je lako naprđivat.
- Nekako s proljeća
#3546 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Kontam. Moguće je da su umjesto ''Lasta''-e bili pripadnici ''Delta''-e, a vjerovatno @Repetitor bolje zna mjesto i vrijeme akcije, pa ćemo vidjeti ima li šta u arhivu oko te akcije zabilježeno. Mada i dalje mislim da smo se nje nekad' prije na temi doticali, @Doz i neke mape šiljenja prilagao...
-
PM72
#3547 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Napisao sam da Lasta nije mogla tamo biti u punom sastavu (3 čete ) jer su bili razvučeni na nekoliko strana...mozda je učestvovao jedan vod...kazem-možda jer neću da tvrdim.
- shalla
#3548 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne vjerujte meni junioru ali ko da mi je u sjećanju da mi je rođak tad rekao da su Delte te koje su zakazale...
-
dudlov
- Repetitor