Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Johnny_x

#1 Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by Johnny_x »

Jeste li svjedoci da u zadnjem periodu policija pise veliki broj kazni za sve i svasta?Meni su pisali kaznu za masku bukvalno ispred haustora, prijatelj mi kaze da u njegovo naselje juce dosli i napisali svakom nepropisnom parkiranom autu kaznu, a nisu dosli u naselje jedno 5 godina da pisu kazne. Takodjer policajac me zaustavio dok sam vozio auto, sve mi trazio, sve je bilo u redu i onda htio da mi kaznu pise zato sto mi zadnji pneumatici nisu isti, po zakonu gume vam moraju biti iste i na jednoj i drugoj strani, prednje se mogu razlikovati od zadnjih, ali lijeva i desna moraju biti iste. Ja ovo nisam znao, ali postoji u zakonu i nikad u mojih 10 godina voznje mi nijedan policajc nije htio da pise kaznu za ovo. Ja policajcu pokazao onu kaznu za masku i racun od majstora sto sam radio nesto na autu i covjek se izgleda sazalio i nije htio pisati kaznu koja je 100 KM, izvukao sam se. Komsija kaze njemu provjeravali da li mu je prva pomoc starija od 5 godina, a nikad do sada to nisu radili.
Svi smo svjesni da je novca malo u budjetu, da su uplate poreza itekako umanjene, ali ne mora se nedostatak novca u budjetu krpiti sa kaznjavanjem naroda. Ne vjerujem ni da je onaj obicni policajac koji pise kazne nesto tu kriv, on je vjerovatno dobio naredbu da mora ispuniti neku kvotu kazni. Kako gradjani mogu uticati na ovo masovno kaznjavanje, kaznjavaju ljude za maske, a vlada FBiH nije uplatila novac za vakcinu, niti ga je obezbjedila, da li ovo ima smisla?
Last edited by Johnny_x on 20/12/2020 16:13, edited 1 time in total.
BijesniPuz

#2 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by BijesniPuz »

Nisam svjedok..
Ako krsis zakon i dobijes kaznu za to, kazna je opravdana.. Bilo za parkiranje, bilo za ovo ili za ono..

Prva pomoc ima rok trajanja koji je istaknut na njoj.. Ako je rok trajanja istekao, ista je neupotrebljiva i samim tim je isto kao da je i nemas, i zato kaznjavaju ako je istekao rok trajanja.

Ne krsis zakon nema kazne... Cisto ko suza...
hopi

#3 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by hopi »

to za prvu pomoć su i prije kažnjavali
jest da je glupost iskreno, i ima vrlo malo uticaja njen rok isteka i u praksi vrlo malo znači, i jeste traženje dlake u jajetu
JThomas

#4 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by JThomas »

pokušaj da more napuniš šoljom, i to sa par rupa...
Snake Eyes

#5 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by Snake Eyes »

A oni dušebrižnici se ubiše brigom da posječen prst ne omotam flasterom kojem je istekao rok pa me zbog toga kažnjavaju. :lol:
Policajci su odavno hajduci u uniformi koji ti na ovaj ili onaj način naplaćuju harač za prolazak.

Sigurno je da pune budžet, sigurno je i da se isfrustirani policajci svete narodu zbog onih 17 palih što u zatvoru truhnu i zato što je "cvaja" izgubila svoju moć na drumovima.
vjeshalica

#6 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by vjeshalica »

E cuj ti lika razlicit profil gume ima na vozilu i nesto se zali....
kakavdanakneiskustvu

#7 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by kakavdanakneiskustvu »

BijesniPuz wrote: 20/12/2020 14:19 Nisam svjedok..
Ako krsis zakon i dobijes kaznu za to, kazna je opravdana.. Bilo za parkiranje, bilo za ovo ili za ono..

Prva pomoc ima rok trajanja koji je istaknut na njoj.. Ako je rok trajanja istekao, ista je neupotrebljiva i samim tim je isto kao da je i nemas, i zato kaznjavaju ako je istekao rok trajanja.

Ne krsis zakon nema kazne... Cisto ko suza...
:thumbup:
Dope_Man

#8 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by Dope_Man »

Ni ja nisam svjedok. Imam masku od auta do posla i nazad, i nikad me nijedan nije zaustavio nit pogledao. U autu drzim ono sto moram imati od opreme i kad pogleda nema mi sta naci. Dobio jednom kaznu za parkiranje prije par godina, pazim od tad jos vise gdje sam parkiran

Tako da, ako krsis zakon i zakon ima smisla, plati kaznu. Nisam za izmisljanje novih zakona koji nemaju smisla, i tad bih protestvovao protiv toga (npr. da probaju uvesti da moras imati gume stare max dvije godine ili da svake godine moras novu prvu pomoc). Sa uredbom da gume na istoj osovini budu iste se itekako slazem. Zna velika razlika biti medju dvije gume, pa kad udjes u krivinu bas bude lijepo.
avijon

#9 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by avijon »

Korona - prazan budzet - ko ce nadoknadit? obicni narod. Kroz kazne ili akcize nadomjestice oni za sebe :thumbup:
TDK-90

#10 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by TDK-90 »

Veliki broj prekrsajniH kazni u zadnjem periodu :-x

Samo novcano kaznjavat marvu , za svaku zakonsko regulisanu "sitnicu" - samo po dzepu
Johnny_x

#11 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by Johnny_x »

Nije problem u prekrsaju ako ga napravis, plati kaznu i cao, nego sto meni nikad nije nijedan policajac pisao kaznu za razlicote pneumatike, konkretno zamjenio sam zadnju desnu gumu u martu mjesecu, do sada me zaustavila policija barem 5-6 puta i niko nije nikad spomeno to, vec prije nekoliko dana policajac mi spomenu to. Ili ovo za pisanje kazni za nepropisno parkirana vozila, nisu usli u naselje 5 godina i prosle sedmice dosli i pisali kazne.
Svojim debilnim mjerama su unistili ekonomiju, zabranili cijelo ljeto turistima da dolaze i ostavljaju pare, mogli su dopustit ulazak u BiH sa negativnim testom.
Pare u budjetu zele nadoknaditi pisanjem kazni narodu, a nikako ne zele nadoknaditi ukdanjem privilegija za sebe. Je li se sjecate da je Novalic u martu govorio da ce smanjiti plate sebi, ja nisam vidio nijedno odluku o tome da smanjuju sebi place, ostalo je samo na pustom obecanju. Fahrudin Solak i dalje prima platu 2400 KM, a nista ne radi od maja mjeseca. Za njegovu platu policija mora napisati 5 kazni za masku.
dorkcic

#12 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by dorkcic »

E pa eto, sve do jednom. I neka. :thumbup:
vjeshalica

#13 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by vjeshalica »

Johnny_x wrote: 20/12/2020 16:10 Nije problem u prekrsaju ako ga napravis, plati kaznu i cao, nego sto meni nikad nije nijedan policajac pisao kaznu za razlicote pneumatike, konkretno zamjenio sam zadnju desnu gumu u martu mjesecu, do sada me zaustavila policija barem 5-6 puta i niko nije nikad spomeno to, vec prije nekoliko dana policajac mi spomenu to.
zasto si uporan da ti neko nije ranije pisao? pisao ti jer je uocio prekršaj,a drugi nisu jer ih nije bilo briga ili nisu znali????
procitaj pravilnik pa ce ti biti jasnije sto ne mogu biti razlicite gume i ti dosao ovdje da trazis opravdanje za svoje gluposti
da su ti pisali koliko si uporan u prekršajima imao bi dosad hiljade neplacenih kazni
Snake Eyes

#14 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by Snake Eyes »

A sta znaci razlicit pneumatik? Iste dimenzije, razlicit proizvodjac? Razlicita potrosenost? Razlicite dimenzije? Ljeto zima?
Johnny_x

#15 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by Johnny_x »

vjeshalica wrote: 20/12/2020 16:24
Johnny_x wrote: 20/12/2020 16:10 Nije problem u prekrsaju ako ga napravis, plati kaznu i cao, nego sto meni nikad nije nijedan policajac pisao kaznu za razlicote pneumatike, konkretno zamjenio sam zadnju desnu gumu u martu mjesecu, do sada me zaustavila policija barem 5-6 puta i niko nije nikad spomeno to, vec prije nekoliko dana policajac mi spomenu to.
zasto si uporan da ti neko nije ranije pisao? pisao ti jer je uocio prekršaj,a drugi nisu jer ih nije bilo briga ili nisu znali????
procitaj pravilnik pa ce ti biti jasnije sto ne mogu biti razlicite gume i ti dosao ovdje da trazis opravdanje za svoje gluposti
da su ti pisali koliko si uporan u prekršajima imao bi dosad hiljade neplacenih kazni
Pa zato sto mi nikad nije nijedan policajac to spomeno nikad, a vozim vec 10 godina. U martu sam zamjenio jednu gumu koja je savina, a druga je mischelin. Od tada me je zaustavila policija 5-6 puta i nijednom nije policajac provjeravao, a kamoli pisao kaznu, a mogli su to svaki put kada su me zaustavili. Nije problem ako sam napravio prekrsaj i ako me kazni, ali sto to nisu radili i prije za isti prekrsaj?
Svima je jasno da su ove kazne sluze za punjenje budjeta, ali nece uspjeti jer je nas budjet rupa bez dna, previse je tu stranackih uhljeba koji traze regrese, bonuse, nezasluzene plate
vjeshalica

#16 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by vjeshalica »

Udari se nogom u guzicu za gume jer da su ti svaki put pisali dosad bi za te kazne mogao kupiti za dva auta komplet set guma
I u pravu si sto nisu zaradili plate i regrese za godisnji odmor...znas li sta je regres uopce...
mirsek

#17 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by mirsek »

Sta bi bilo da sam puknutu gumu 17 zamijenio sa rezervnom gumom 16 i tako vozio ?
I jel kaznjivo voziti sa razlicitim markama/modelima guma ali istih dimenzija i istih godisnjih doba i sa dobrim sarama ?
Snake Eyes

#18 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by Snake Eyes »

Kupim nove savine gume rjeđe dimenzije negdje u oktobru, u januaru naletim na armaturu i totalno poderem jednu gumu. Hajde što nema prvi vulkanizer na kojeg sam naišao istu gumu od istog proizvođača nego je nema ni kod distributera. Budući da sam prisiljen kupiti istu dimenziju ali od drugog proizvođača ja bih sada trebao kupiti minimalno dvije gume, ako sam dobro razumio. Čini mi se da je sličan scenario kod pokretača teme.
Johnny_x

#19 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by Johnny_x »

mirsek wrote: 20/12/2020 18:53 Sta bi bilo da sam puknutu gumu 17 zamijenio sa rezervnom gumom 16 i tako vozio ?
I jel kaznjivo voziti sa razlicitim markama/modelima guma ali istih dimenzija i istih godisnjih doba i sa dobrim sarama ?
Kod mene je jedna Michelin, jedna Sava i za to mi je htio pisati kaznu. A ovo sad puknuta guma, mislim da bi tolerisali to ako te zaustave nakon sto si zamjenio, jer mozes pokazati tu puknutu
kakavdanakneiskustvu

#20 Re: Veliki broj prekrsajni kazni u zadnjem periodu

Post by kakavdanakneiskustvu »

Johnny_x wrote: 20/12/2020 17:03
vjeshalica wrote: 20/12/2020 16:24
Pa zato sto mi nikad nije nijedan policajac to spomeno nikad, a vozim vec 10 godina. U martu sam zamjenio jednu gumu koja je savina, a druga je mischelin. Od tada me je zaustavila policija 5-6 puta i nijednom nije policajac provjeravao, a kamoli pisao kaznu, a mogli su to svaki put kada su me zaustavili. Nije problem ako sam napravio prekrsaj i ako me kazni, ali sto to nisu radili i prije za isti prekrsaj?
Svima je jasno da su ove kazne sluze za punjenje budjeta, ali nece uspjeti jer je nas budjet rupa bez dna, previse je tu stranackih uhljeba koji traze regrese, bonuse, nezasluzene plate

to znaci da si imao velike srece jer bi ti svaki put mogli napisati prek. nalog,zasto nisu,to moras konkretno pisati te osobe koje su tad bile u toj patroli
Johnny_x

#21 Re: Veliki broj prekrsajnih kazni u zadnjem periodu

Post by Johnny_x »

Izgleda da ce se budjet morati samo puniti preko saobracajnih prekrsaja, kazne za maske su neustavne, sva srreca pa sam otisao na sudsko odlucivanje.
Post Reply