Care ... nova godina jahorinaLao Ce wrote: ↑18/12/2020 18:29 Kako su samo ustrajni da proturaju ovakve nebuloze i bolesne ideje. Ovo nije ni fašizam, ni totalitairzam, nego jedno jako ispiranje mozga ljudima i poigravanje sa njihovim emocijama i sa njihovom inteligencijom. Ali će ih večina ljudi odjebati, neki odobriti, a petokolonaši podržati.
![]()
Teorije zavjera, bre.... pa opletite
-
vatreni__poljubac
#3876 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
- Dozer
#3877 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
GAU, Mogy, Industrijalac, itd.... Imate li ikakvo suvislo objasnjenje potrebe nosenja maske nekoga i nakon vakcinacije....?
A - jer se i dalje moze zaraziti?
B- jer i dalje moze biti prenosnik?
C- oboje pod A i B?
A - jer se i dalje moze zaraziti?
B- jer i dalje moze biti prenosnik?
C- oboje pod A i B?
- escobar__
-
Mogy87
#3879 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Pisala sam na drugoj temi
Klinicka ispitivanja nisu bila usmjerena na provjeru sterilizirajuceg imuniteta (to je onaj da ne siris virus dalje, nema veze sa sterilitetom), a taj se podatak ne zna ni za preboljevanje bolesti. Bila su fokusirana na sprjecavanje tezih oblika.
Stvar je u tajmingu: zarazen si ili si primio vakcinu. Imas kontakt sa zarazenom osobom. Koliko vremena treba da antitijela "obracunaju" s virusom i da li ce se u tom periodu virus replicirati dovoljno puta da se ostvari viral load dovoljan da zarazi nekog drugog.
Proizvodjaci vakcina ne smiju tvrditi nesto sto nisu dokazali, ali postoje implikacije da Modernina vakcina sprjecava asimptomatski prenos
But there is also evidence suggesting that just one dose of Moderna's may stop the virus's spread. A second document published on the FDA website Tuesday shows asymptomatic infection was reduced by 63 percent after the first shot.
More data are needed to fully understand that finding.
"We're holding our breath," said Dr. William Schaffner, an infectious disease expert at Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee.
"If we also reduce transmission — make people much less apt to be contagious — as well as protecting them from serious disease, that would be a double bonus," Schaffner, who is not involved with the Moderna vaccine research, said.
Klinicka ispitivanja nisu bila usmjerena na provjeru sterilizirajuceg imuniteta (to je onaj da ne siris virus dalje, nema veze sa sterilitetom), a taj se podatak ne zna ni za preboljevanje bolesti. Bila su fokusirana na sprjecavanje tezih oblika.
Stvar je u tajmingu: zarazen si ili si primio vakcinu. Imas kontakt sa zarazenom osobom. Koliko vremena treba da antitijela "obracunaju" s virusom i da li ce se u tom periodu virus replicirati dovoljno puta da se ostvari viral load dovoljan da zarazi nekog drugog.
Proizvodjaci vakcina ne smiju tvrditi nesto sto nisu dokazali, ali postoje implikacije da Modernina vakcina sprjecava asimptomatski prenos
But there is also evidence suggesting that just one dose of Moderna's may stop the virus's spread. A second document published on the FDA website Tuesday shows asymptomatic infection was reduced by 63 percent after the first shot.
More data are needed to fully understand that finding.
"We're holding our breath," said Dr. William Schaffner, an infectious disease expert at Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee.
"If we also reduce transmission — make people much less apt to be contagious — as well as protecting them from serious disease, that would be a double bonus," Schaffner, who is not involved with the Moderna vaccine research, said.
- escobar__
#3880 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ok, korektno. Sačekat ćemo onda koji mjesec od početka vakcinacije da vidimo šta će nam tada reći.
- spinel_
#3881 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Moderna?
Moderna vaccine ‘may not stop people spreading Covid’
-
Mogy87
-
splinter
#3883 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
A - može kao i kod svake vakcine sve dok se ne razviju antitjela što je i cilj vakcine. Taj period navodi svaki proizvođač. Nakon toga ovisi o efikasnosti vakcine, moguće da nekih 10-20% vakcinisanih ne razvije imunitet. Npr kod vakicna protiv gripe taj procenat je oko 30%.
B- prenosnik nakon što se razviju antitjela hipotetički može biti jer antitjela ne spriječavaju ulazak virusa u organizam, već u ćelije u organizmu, a virus je već ušao u organizam. Hipotetički određena količina virusa može biti prisutna jedno vrijeme u organizmu i izlučivati se u okolinu. U manjoj mjeri. To ovisi o nizu preduslova.
C- zaključak se vidi iz prethodnih odgovora.
- Dozer
#3884 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
Dakle, zakljucak - vakcina ce samo sprijeciti (ako) razvoj tezih simptoma, tj. tezeg oblika bolesti, a nece sprijeciti samu infekciju/zarazu, kao ni dalje sirenje virusa.
Logicna pitanje nakon ovoga glase:
1. Na koji nacin ce onda ova vakcina suzbiti epidemiju?
2. Koja je poenta primanja iste, a znajuci da je neispitana i da se uopste ne znaju stvarni moguci negativni ucinci iste (pogotovo na ljude koji vec imaju neku bolest ili infekciju, poput raka, HIVa/SIDE, hepatitisa, neko psihicko oboljenje, itd.), te da 90% ljudi i bez nje ne razvijaju ozbiljnije simptome?
Dodatak na ovo:
3. Zasto i ljudi pozitvni na gripu A i B ne nose i nikada nisu nosili maske, a kako bi zsstitili druge od zaraze?
300-700.000 umrlih od gripe godisnje, sirom svijeta, nisu dovoljan broj za to?
Dakle, zakljucak - vakcina ce samo sprijeciti (ako) razvoj tezih simptoma, tj. tezeg oblika bolesti, a nece sprijeciti samu infekciju/zarazu, kao ni dalje sirenje virusa.
2. Koja je poenta primanja iste, a znajuci da je neispitana i da se uopste ne znaju stvarni moguci negativni ucinci iste (pogotovo na ljude koji vec imaju neku bolest ili infekciju, poput raka, HIVa/SIDE, hepatitisa, neko psihicko oboljenje, itd.), te da 90% ljudi i bez nje ne razvijaju ozbiljnije simptome?
Dodatak na ovo:
3. Zasto i ljudi pozitvni na gripu A i B ne nose i nikada nisu nosili maske, a kako bi zsstitili druge od zaraze?
-
Mogy87
#3885 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Boldirano jos ne znamo. Procitaj jos jednom moj post. Bilo ko ko kaze da zna jedno ili drugo nije u pravu jer niko ne zna. Proizvodjaci samo ne smiju tvrditi nesto sto nije dokazano.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
A onda pokusaj procitati i Splinterov tekst s razumijevanjem. Hint: ne pise ono sto ti mislis da pise. Mala pomoc: fokusiraj se na rijec hipoteticki
Ali hipoteticki da znamo da ne sprjecava prenos:
1. Nece suzbiti epidemiju. Kolektivni imunitet nije moguc. Ali svaka osoba koja ne razvije ozbiljne simptome jer se vakcinisala ce rasteretiti zdr sistem i to je ogromna pomoc. U ovom slucaju postoji mogucnost da kolektivni imunitet nije moguc ni preboljevanjem.
2.Vakcina je ispitana. Konkretno BioNtech/Pfizer na 44.000 ispitanika koji su vakcinu primili u julu (4 mjeseca). Nuspojave se javljaju unutar 2 mjeseca. Plus vakcinu je primilo 138.000 ljudi u VB i odredjen broj ljudi u USA (desetine, ako ne i stotine hiljada). Od nuspojava bile su se 4 (CETIRI) alergijske reakcije. Ostalo bol ruke, glavobolja i eventualno temperatura.
Znaju se nuspojave jer su navedene ugrozene kategorije (osim kancera) bile ukljucene u klinicka ispitivanja. I gle cuda: nije bilo ozbiljnih nuspojava.
A zasto se vakcinisati: pa da se zastitis (i svoje najmilije) od ozbiljnog oblika bolesti. Ja znam kako to izgleda i kod mladih, zdravih i ne pozeljela ni najgorem neprijatelju.
Ti ne znas, vise te strah vakcine, nemoj.
Last edited by Mogy87 on 18/12/2020 22:16, edited 1 time in total.
- spinel_
#3886 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Jah, a Wuhanci njih 11 miliona njima ne treba? Sram ih bilo!
- Dozer
#3887 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Mogy.... hajde, pliz, procitaj sama svoj post 3-4x, i pokusaj pronaci sve kontradiktornosti...Mogy87 wrote: ↑18/12/2020 22:08Boldirano jos ne znamo. Procitaj jos jednom moj post. Bilo ko ko kaze da zna jedno ili drugo nije u pravu jer niko ne zna. Proizvodjaci samo ne smiju tvrditi nesto sto nije dokazano.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
A onda pokusaj procitati i Splinterov tekst s razumijevanjem. Hint: ne pise ono sto ti mislis da pise. Mala pomoc: fokusiraj se na rijec hipoteticki
1. Nece suzbiti epidemiju. Kolektivni imunitet nije moguc. Ali svaka osoba koja ne razvije ozbiljne simptome jer se vakcinisala ce rasteretiti zdr sistem i to je ogromna pomoc. U ovom slucaju postoji mogucnost da kolektivni imunitet nije moguc ni preboljevanjem.
2.Vakcina je ispitana. Konkretno BioNtech/Pfizer na 44.000 ispitanika koji su vakcinu primili u julu (4 mjeseca). Nuspojave se javljaju unutar 2 mjeseca. Plus vakcinu je primilo 138.000 ljudi u VB i odredjen broj ljudi u USA (desetine, ako ne i stotine hiljada). Od nuspojava bile su se 4 (CETIRI) alergijske reakcije. Ostalo bol ruke, glavobolja i eventualno temperatura.
Znaju se nuspojave jer su navedene ugrozene kategorije (osim kancera) bile ukljucene u klinicka ispitivanja. I gle cuda: nije bilo ozbiljnih nuspojava.
A zasto se vakcinisati: pa da se zastitis (i svoje najmilije) od ozbiljnog oblika bolesti. Ja znam kako to izgleda i kod mladih, zdravih i ne pozeljela ni najgorem neprijatelju.
Za pocetak - Kako nesto ne znaju, a vakcina ispitana... ?
Regularni period ispitivanja jedne vakcine, a pogotovo mogucih dugorocnih nus pojava, ili posljedica, traje godinama, i to minimalno 5 godina da bi se moglo ispratiti i testirati sto vise mogucih i nus pojava i benefita, a najcesce to traje duze od 10 godina. Oni su sve ovo zgurali u 3-4 mjeseca. Po svim mogucim medicinskim i farmakoloskim pravilima i protoklima - ovo je neprihvaltjiv period testiranja da bi se s bilo kakvom sigurnoscu moglo tvrditi bilo sta.
Ok, znam sta ces reci - napredovala farmacija i medicina, imali su vec nesto od Sarsa 1, itd..
Medjutim, ako procitas svoj post, a onda i SPlinterov, s razumijevanjem naravno, shvatices da je ova vakcina - budi bog s nama. I, vjeruj mi na rijec, nisu samo medicinari vani skepticni prema njoj, nego i nasi ovdje. Od njih 10-ak s kojima sam pricao, a neki od njih imaju i po 30+ godina staza, samo je jedan, i to mladji, rekao da ce se dobrovoljno vakcinisati cim dodje vakcina. Svi ostali klimnu glavom, stistu usta, i samo kazu - neka, sacekacemo malo...
A na sve ovo postoji jos jedno pitanje - ako vec ovaj virus napada i ostale organe pored respiratornih, da li je to onda zaista Sars? Da li je uopste virus?
Men strah vakcine...eh, curice moja draga...
Last edited by Dozer on 18/12/2020 22:25, edited 1 time in total.
-
splinter
#3888 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Vakcine proizvode farmaceutske kuće, one bi trebale odgovarati za njihovu efikasnost i sigurnost.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
Dodatak na ovo:
Programe imunizacije planiraju, organizuju i provode epidemiološke službe u okviru ministarstava zdravstva.
I najbolja vakcina usljed loše organizacije programa imunizacije može zakazati.
Kako će sve ovo na kraju ispasti sa Covidom ostaje da se vidi. Mislim da su ljudi generalno na kraju strpljenja (ja prvi) ali jbg ovu zimu nekako moramo pregrmiti.
Još sam nekad u februaru napisao da ćemo tek nekad u martu naredne godine moći podvući neke crte i vidjeti gdje smo i šta smo sa ovom pandemijom.
Vezano za gripu mislim da je u Kini i općenito na dalekom istoku već tradicija i kulturološki fenomen to nosanje maski što zbog viroza što zbog maski.
Preporuka je da se i u peakovima sezona gripa ljudi zaštite na razne načine.
-
Mogy87
#3889 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Dugujes ti meni odgovore od ranije za vakcinu, posebno kako mijenja genetski kodDozer wrote: ↑18/12/2020 22:19Mogy.... hajde, pliz, pcitaj sam svoj post 3-4x, i pokusaj poronaci sve kontradiktornosti...Mogy87 wrote: ↑18/12/2020 22:08Boldirano jos ne znamo. Procitaj jos jednom moj post. Bilo ko ko kaze da zna jedno ili drugo nije u pravu jer niko ne zna. Proizvodjaci samo ne smiju tvrditi nesto sto nije dokazano.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
Kako nesto ne znaju, a vakcina ispitana... ?![]()
Regularni period ispitivanja jedne vakcine, a pogotovo mogucih dugorocnih nus pojava, ili posljedica, traje godinama, i to minimalno 5 godina da bi se moglo ispratiti i testirati sto vise mogucih i nus pojava i benefita, a najcesce to traje duze od 10 godina.
Ok, znam sta ces reci - napredovala farmacija i medicina, imali su vec nesto od Sarsa 1, itd..
Medjutim, ako procitas svoj post, a onda i SPlinterov, s razumijevanjem naravno, shvatices da je ova vakcina - budi bog s nama. I, vjeruj mi na rijec, nisu samo medicinari vani skepticni prema njoj, nego i nasi ovdje. OD njih 10-ak s kojima sam pricao, a neki od njih imaju i po 30+ godina staza, samo je jedan, i to mladji, rekao da ce se doborovljno vakcinisati cim dodje vakcina. Svi ostali klimnu glavom, stistu usta, i samo kazu - neka, sacekacemo malo...
A na sve ovo posotji jos jendo pitanje - ako vec ovaj virus napada i ostale organe pored respiratornih, da li je to onda zaista Sars?
Prva je recenica mog posta kojeg ocigledno nisi ni procitao da cilj vakcine nije sprijeciti transmisiju vec zaustaviti razvoj tezeg oblika bolesti pa su to i testirali.
A kakve su to dugorocne nuspojave o kojim pricas? I ne traje proces (o kom opet ne znas nista) toliko dugo radi pracenja nuspojava vec dokazivanja efikasnosti, a posebno administrativnih i drugih prepreka. Ali gle cuda lakse se zaraziti za vrijeme pandemije. A znam da uzaludno pisem jer ti ne znas citati. Vec samo interpretirati pogresno, kako tebi odgovara.
I zasto tebe toliko zulja sto ce se drugi ljudi vakcinisati? Svi ljudi iz struke koje ja znam jedva cekaju vakcinu, a mnogi ce je primiti vec ove godine. Ti nemoj. I mirna Bosna.
- spinel_
#3890 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Bolest burazeru gora od Covida19.boy_zelenski wrote: ↑18/12/2020 22:25 Zna li neko cime se bave ovi ljudi koji nikako ne silaze s ovih tema?
Bukvalno sam prije par mjeseci citao nesto oko korone na forumu i vidio iste likove, sad vidim da im nijedan odgovor ne promakne. Razumijem da ne mogu svi imati drustvo i prijatelje, ali ovo je patologija.
- Dozer
#3891 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Upravo se iradi o svemu ovome....splinter wrote: ↑18/12/2020 22:23Vakcine proizvode farmaceutske kuće, one bi trebale odgovarati za njihovu efikasnost i sigurnost.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
Dodatak na ovo:
Programe imunizacije planiraju, organizuju i provode epidemiološke službe u okviru ministarstava zdravstva.
I najbolja vakcina usljed loše organizacije programa imunizacije može zakazati.
Kako će sve ovo na kraju ispasti sa Covidom ostaje da se vidi. Mislim da su ljudi generalno na kraju strpljenja (ja prvi) ali jbg ovu zimu nekako moramo pregrmiti.
Još sam nekad u februaru napisao da ćemo tek nekad u martu naredne godine moći podvući neke crte i vidjeti gdje smo i šta smo sa ovom pandemijom.
Vezano za gripu mislim da je u Kini i općenito na dalekom istoku već tradicija i kulturološki fenomen to nosanje maski što zbog viroza što zbog maski.
Preporuka je da se i u peakovima sezona gripa ljudi zaštite na razne načine.
Da, farmaceutske kuce bi trebale biti odgovorne, ali vec sad se pojavljuju info da se pri vakcinaciji mora potpisati papir kojim se one oslobadjaju odgovornosti....
U Kini maske nosaju vise radi enormnog zagadjenja (sto sad vec mozemo komotno i mi ovdje...), ali za gripu sam pitao vrlo ciljano - svake godine umre toliko ljudi od nje, tj. pretpostavlja se da je toliko, sto ne znaci da nije i vise, ali nikad se ne proglasi pandemija. Proglasi se tu i tamo lokalna epidemija, ali cak ni tada ne postoji uvodjenje nikakvih mjera, nema kriznih stabova, nema maski na licima, nema testiranja, nema kaznjavanja ljudi na ulicama ako ne nose maske (cak ni oni ocito zarazenih)...
To je naprosto "normalna godisnja epidemija", jbg, navikli smo na nju, proci ce... Lezi kuci, poij caj i C vitamin, odmaraj, i to je to. Ako predje na pluca, ides u bolnicu, i to je to. Ako umres od toga, jbg...to je to.
Jesam li pogrijesio negdje...?
-
Mogy87
#3892 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
@Dozer nisam ti ja postavljala informacijski formular za sve vakcine koji se potpisuje u Njemackoj, a ima cak i na nasim jezicima? Ili si to samo preskocio?
- Dozer
#3893 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Nisam geneticar, ali, koliko vidim, neki strucniji ljudi tvrde da je i to moguce.Mogy87 wrote: ↑18/12/2020 22:28 Dugujes ti meni odgovore od ranije za vakcinu, posebno kako mijenja genetski kod![]()
Prva je recenica mog posta kojeg ocigledno nisi ni procitao da cilj vakcine nije sprijeciti transmisiju vec zaustaviti razvoj tezeg oblika bolesti pa su to i testirali.
A kakve su to dugorocne nuspojave o kojim pricas? I ne traje proces (o kom opet ne znas nista) toliko dugo radi pracenja nuspojava vec dokazivanja efikasnosti, a posebno administrativnih i drugih prepreka. Ali gle cuda lakse se zaraziti za vrijeme pandemije. A znam da uzaludno pisem jer ti ne znas citati. Vec samo interpretirati pogresno, kako tebi odgovara.
I zasto tebe toliko zulja sto ce se drugi ljudi vakcinisati? Svi ljudi iz struke koje ja znam jedva cekaju vakcinu, a mnogi ce je primiti vec ove godine. Ti nemoj. I mirna Bosna.
Tvoj post sam pcoitao, sto si mogla zakljuciti iz mojih pitanja, ali ocito je da ti zapravo ne citas moje postove, ili ih uopste ne razumijes...
Na to tvoje o cilju zaustavljanja bolesti ja sam pitanje postavio prije ko zna koliko stranica, Glasilo je - ako 90% ljudi razvija blage ili nikakve simptome, kako ce se znati kome da se daje vakcina? I da li ce vakcina djelovati ukoliko neko ima srednje simptome, pa tada primi vakcinu?
Kakve su dugorocne nus pojave... Eto, vidis da nisi shvatila sta sam napisao.
PA NE ZNAJU da li vakcina ima ikave dugorocne nus pojave. NE ZNAJU cak ni da li ima benefite o kojima pricaju. Nemaju blage veze kako ce ona djelovati na nekoga s rakom, s MS-om, ili bilo kakvom drugom infekcijom ili bolescu.
Stvarno, ali stvarno moras prestati lupetati...
Mene ne zulja sto se bilo ko vakcinise jaranice... Kako rekoh vec ranije - i ja i sva moja djeca smo vakcinisani svim vakcinama kojima je trebalo da budemo vakcinisani. Dakle - ne, nisam ti ja nikakav antivaxer, sto mi ti uporno podmeces. Ovdje je konkretan problem SAMO sada i S OVOM vakcinom, a sve iz svih navedenih razloga.
Ako imas neki nacin da pobijes razloge i argumente koje sam naveo, bujrum. Ali pusti se konacno spinovanja, ziva bila... Ne znam kako ti ne dodije stalno izvrtati ono sto se napise...
Last edited by Dozer on 18/12/2020 22:45, edited 1 time in total.
- spinel_
#3894 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/ne-bih ... 64268/vest
Molim bez citiranja.
Hvala
DA LI ĆE NESTOROVIĆ OPET BITI RAZAPET? Ne bih primio vakcine protiv koronavirusa koje su proizveli “Fajzer” i “Moderna”! One menjaju GENE
________________________– Ja ne bih primio vakcine protiv koronavirusa koje su proizveli “Fajzer” i “Moderna”. Te dve vakcine, za razliku od drugih, menjaju gensku strukturu – poručuje doktor Branimir Nestorović, doskorašnji član kriznog štaba i čovek koji je svojim ponekad kontroverznim izjavama podelio srpsku javnost.
Kako objašnjava Nestorović, ima mnogo nepoznanica vezanih za vakcine.
– Pošteno govoreći, prvo se postavlja pitanje ko da se vakciniše. Ne znamo koliko ljudi je preležalo, oni koju su preležali, zašto bi se vakcinisali. Mi znamo da je imunitet tih koji su preležali izuzetno dobar, ne znam zašto se priča ta priča kao ne znamo koliki je imunitet. Znamo da oni koji su preležali SARS 2003. i dalje imaju imunitet, znači 17 godina nakon toga. Ovaj virus je isti tip, prema tome, imunitet je odličan – navodi doktor.
VRAĆANJE U NORMALU
Druga stvar je, kaže, kojom vakcinom se vakcinisati jer ima četiri tipa.
vakcina
vakcina, Foto: Tanjug
– To je najvažnije pitanje u svetu, ali je malo postalo i političko pitanje, a to se vezuje za povratak u normalu. Kao, kad se budemo vakcinisali, vratićemo se u normalnost. Ja nešto nisam ubeđen u to, to je ogromna količina vakcina, ogroman broj ljudi. Imate četiri tipa vakcina. Najviše kontroverze izazivaju “Modernina” i “Fajzerova”, takozvane informacione RNK vakcine. Gde se daje informacioni RNK, čija je ideja da, u stvari, praktično, u našem genomu izazove stvaranje jednog praktično novog gena koji će nositi otpornost prema virusu. Samo ove dve vakcine menjaju gensku strukturu – objašnjava Nestorović.
Molim bez citiranja.
Hvala
-
Mogy87
#3895 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Pa postavi radove tih strucnijih. Nisam ni mislila da sam pises.Dozer wrote: ↑18/12/2020 22:41Nisam geneticar, ali, koliko vidim, neki strucniji ljudi tvrde da je i to moguce.Mogy87 wrote: ↑18/12/2020 22:28 Dugujes ti meni odgovore od ranije za vakcinu, posebno kako mijenja genetski kod![]()
Tvoj post sam pcoitao, sto si mogla zakljuciti iz mojih pitanja, ali ocito je da ti zapravo ne citas moje postove, ili ih uopste ne razumijes...
Na to tvoje o cilju zaustavljanja bolesti ja sam pitanje postavio prije ko zna koliko stranica, GLasilo je - ako 90% ljudi razvija blage ili nikakve simptome, kako ce se znati kome da se daje vakcina? I da li ce vakcina djelovati ukoliko neko ima srednje simptome, pa tada primi vakcinu?
Kakve su dugorocne nus pojave... Eto, vidis da nisi shvatila sta sam napisao.PA NE ZNAJU da li vkacina ima ikave dugorocne us pojave. NE ZNAJU cak ni da li ima benefite o kojima pricaju.
Stvarno, ali stvarno moras prestati lupetati...
Men ne zulja sto se bilo ko vakcinise jaranice... Kako rekoh vec ranije - i ja i sva moja djeca smo vakcinisani svim vakcinama kojima je trebalo da budemo vakcinisani. Dakle - ne, nisam ti ja nikakav antivaxer, sto mi ti uporno podmeces. Ovdje je konkretan problem SAMO sada i S OVOM vakcinom, a sve iz svih navedenih razloga.
Ako imas neki nacin da pobijes razloge i argumente koje sam naveo, bujrum. Ali pusti se konacno spinovanja, ziva bila... Ne znam kako ti ne dodije stalno izvrtati ono sto se napise...
Znaci niko na svijetu u ovom trenutku ne zna da li zaustavlja prijenos. Jer nije dokazano ni jedno ni drugo. A ti uporno tvrdis da ne zaustavlja.
Sto se tice drugog dijela: sve u zivotu je procjena rizika. Ljudi su dokazali (ovo jesu) da sprjecava razvoj ozbiljnog oblika bolesti. Meni je to dovoljno. Tebi nije. Ti se nemoj vakcinisati, ja hocu.
Sigurnost vakcine koja se daje djeci je provjerena na 30.000 ispitanika. Ovdje ih je bilo 14.000 vise. I procjena struke je da se nuspojave javljaju unutar 2 mjeseca.
A ako je problem nova tehnologija ona se ispituje oz 2008 godine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18481387/
Usput, jutros si forumasu napisao da je potrebno da prodju 2-3 mjeseca da budes uvjeren u sigurnost. Moliko je proslo od jula?
Moj savjet tebi je: nemoj se vakcinisati (sto znam da i ne namjeravas niti je to svrha ove diskusije). Vrijeme ce proci i pokazati ko je bio u pravu. I to je to.
-
adsubzero
#3896 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ne pricamo valjda sa duhovima? Pa ima neko i sa druge strane, koliko smo mi bolesni i vi ste. Glupa mi je ova "analiza" ko se cime bavi u zivotu i koliko slobodnog vremena ima. Kladim se da ima stotinu puta vise onih koji su ovisni o forumu i po cijeli dan listaju forum nadugo i nasiroko, nego nas koji uglavnom posjecujemo 1-2 pdf-a i tu pisemo.spinel_ wrote: ↑18/12/2020 22:31Bolest burazeru gora od Covida19.boy_zelenski wrote: ↑18/12/2020 22:25 Zna li neko cime se bave ovi ljudi koji nikako ne silaze s ovih tema?
Bukvalno sam prije par mjeseci citao nesto oko korone na forumu i vidio iste likove, sad vidim da im nijedan odgovor ne promakne. Razumijem da ne mogu svi imati drustvo i prijatelje, ali ovo je patologija.
-
Mogy87
#3897 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Opet Nestor ne zna osnove biologije. Ma zna on, ali ovako pali masu praznoglavih. Ko i sa Teslinom zrakomspinel_ wrote: ↑18/12/2020 22:44 https://www.alo.rs/vesti/drustvo/ne-bih ... 64268/vest
DA LI ĆE NESTOROVIĆ OPET BITI RAZAPET? Ne bih primio vakcine protiv koronavirusa koje su proizveli “Fajzer” i “Moderna”! One menjaju GENE
________________________– Ja ne bih primio vakcine protiv koronavirusa koje su proizveli “Fajzer” i “Moderna”. Te dve vakcine, za razliku od drugih, menjaju gensku strukturu – poručuje doktor Branimir Nestorović, doskorašnji član kriznog štaba i čovek koji je svojim ponekad kontroverznim izjavama podelio srpsku javnost.
Kako objašnjava Nestorović, ima mnogo nepoznanica vezanih za vakcine.
– Pošteno govoreći, prvo se postavlja pitanje ko da se vakciniše. Ne znamo koliko ljudi je preležalo, oni koju su preležali, zašto bi se vakcinisali. Mi znamo da je imunitet tih koji su preležali izuzetno dobar, ne znam zašto se priča ta priča kao ne znamo koliki je imunitet. Znamo da oni koji su preležali SARS 2003. i dalje imaju imunitet, znači 17 godina nakon toga. Ovaj virus je isti tip, prema tome, imunitet je odličan – navodi doktor.
VRAĆANJE U NORMALU
Druga stvar je, kaže, kojom vakcinom se vakcinisati jer ima četiri tipa.
vakcina
vakcina, Foto: Tanjug
– To je najvažnije pitanje u svetu, ali je malo postalo i političko pitanje, a to se vezuje za povratak u normalu. Kao, kad se budemo vakcinisali, vratićemo se u normalnost. Ja nešto nisam ubeđen u to, to je ogromna količina vakcina, ogroman broj ljudi. Imate četiri tipa vakcina. Najviše kontroverze izazivaju “Modernina” i “Fajzerova”, takozvane informacione RNK vakcine. Gde se daje informacioni RNK, čija je ideja da, u stvari, praktično, u našem genomu izazove stvaranje jednog praktično novog gena koji će nositi otpornost prema virusu. Samo ove dve vakcine menjaju gensku strukturu – objašnjava Nestorović.
Molim bez citiranja.
Hvala
RNK virusi se desetinama hiljada godina upisuju u našu DNK, i te dijelove našeg genoma zovemo endogeni retrovirusi. To je zapravo „knjiga sjećanja“ na prethodne infekcije RNK virusa koje su se dogodile u toku evolucije naše vrste.
Ovo nije moguće s RNK vakcinama. Da bi neki RNK virus „upisao“, transkribovao svoj genetički kod u našu DNK, mora koristiti enzim reverznu transkriptazu. Ovaj enzim proizvode samo RNK virusi. Ako nema ovog tipa virusa ili specifičnog potrebnog enzima – a nema ih u vakcini – onda to nije moguće. Naš organizam nema sposobnost stvaranja te molekule koja omogućava ubacivanje RNK virusa u našu DNK.
Sama RNK nije jako stabilna i u našem organizmu se brzo raspada na sastavne komponente – nukleotide. A nukleotidi su isti za sve organizmi i organizam ih ne prepoznaje kao neko „strano tijelo“.
https://ba.voanews.com/a/pfizer-i-moder ... 95599.html
Last edited by Mogy87 on 18/12/2020 23:14, edited 1 time in total.
- Dozer
#3898 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Nema te namjeru vrijedjati, ali sad sam vec prilicno siguran da ti nisi bas u vinklu... Citiraj mi gdje sam ja TVRDIO da zaustavlja prenos. Hvala unaprijed. Posto to neces naci, pa se ne moras ni truditi, ovo je opet samo jos jedan od tvojih poglupih spinova, kojima drugima nameces da su rekli nesto sto nisu. A sve jer ti nisi shvatila napisano.Mogy87 wrote: ↑18/12/2020 22:53 Pa postavi radove tih strucnijih. Nisam ni mislila da sam pises.
Znaci niko na svijetu u ovom trenutku ne zna da li zaustavlja prijenos. Jer nije dokazano ni jedno ni drugo. A ti uporno tvrdis da ne zaustavlja.
Sto se tice drugog dijela: sve u zivotu je procjena rizika. Ljudi su dokazali (ovo jesu) da sprjecava razvoj ozbiljnog oblika bolesti. Meni je to dovoljno. Tebi nije. Ti se nemoj vakcinisati, ja hocu.
Sigurnost vakcine koja se daje djeci je provjerena na 30.000 ispitanika. Ovdje ih je bilo 14.000 vise. I procjena struke je da se nuspojave javljaju unutar 2 mjeseca.
A ako je problem nova tehnologija ona se ispituje oz 2008 godine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18481387/
Usput, jutros si forumasu napisao da je potrebno da prodju 2-3 mjeseca da budes uvjeren u sigurnost. Moliko je proslo od jula?
Moj savjet tebi je: nemoj se vakcinisati (sto znam da i ne namjeravas niti je to svrha ove diskusije). Vrijeme ce proci i pokazati ko je bio u pravu. I to je to.
Na kome su dokazali da vakcina sprijeava razvoj tezeg oblika bolesti? Daj nam tu studiju u kojoj su precizno navedene vrste pacijenata i stadij oboljenja u kojem su bili kada su primili vakcinu.
Ako su to utvrdili na onima sa srednjom i tezom klinickom slikom u momentu vakcinacije - OK, prihvatam.
Ali, ako su to "utvrdili" na onima s blagom klinickom slikom, ili cak i na simptomatskim, a koji su bili samo pozitivni na bazi totalno nepuzdanog PCR testa, onda....jbg... Kako su uopste mogli znati ko ce od njih razviti srednju i tesku klinicku sliku, pa da mogu tvrditi da su je sprijecili...?
Ja je, naravno, necu primiti. Bar ne sve dok ne vidim ovdje i na onima koji je prime kakve ce sve biti reakcije na nju. To sto neko tamo negdje napise (ili ne napise) da 2-3 mjeseca nakon primanja nema nikakvih problema, to macku o rep. Tek kad se uvjerim na tebi i drugima ovdje koji je prime, onda cu razmisljati o sebi. Naravno, prije toga su provjeriti antitijela, cisto da vidim imam li ih jos. Ako ih imam, onda ni nemam potrebu da se vakcinisem, zar ne?
Last edited by Dozer on 18/12/2020 23:05, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#3899 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
@Dozer jasno si napisao da nece sprijeciti zarazu.Dozer wrote: ↑18/12/2020 21:53 Posteno. I ovo sam znao, tacnije znam sta trvrde proizvodjaci, ali su me zanimali odgovori nabrojanih.
Dodatak na ovo:
- Dozer
#3900 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Pa jer su proizvodjaci tako rekli, tj. jer NE ZNAJU!!! Mati mila... 
Mozes li ti uopste shvatiti da sve sto napisem, napisem na bazi onoga sto se zvanicno tvrdi...? Iz toga onda izvlacim sasvim logicna pitanja koja se sama postavljaju.
Mozes li ti uopste shvatiti da sve sto napisem, napisem na bazi onoga sto se zvanicno tvrdi...? Iz toga onda izvlacim sasvim logicna pitanja koja se sama postavljaju.