Stari Grad u periodu 1992.-1995.
-
jefff
#1126 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Na danasnji dan 1992. na Borijama, Mojmilu brdu, Trebevicu, Brusuljama, Alipasinom i Nedzaricima zivot je izgubilo 19. pripadnika ZB i 1. pripadnik ZB na danasnji dan 1993. Zivot su također, u neutvrdjenom broju izgubili i ostali pripadnici ARBiH, MUPa kao i veliki broj civila.
Imena i biografije.
Imena i biografije.
-
dasistwalter
#1127 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli
,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav 
I još bih pitao ako mi korisnik koji je gore crtao mapu Borija i linije odbrane,može eventualno ucrtati linije od tih Babića kuća i rezervoara preko škole do hladivoda,te famozni Brezik odakle je dejstvovao tenk dok ga naši nisu uništili.Jos jednom srdačan poz
I još bih pitao ako mi korisnik koji je gore crtao mapu Borija i linije odbrane,može eventualno ucrtati linije od tih Babića kuća i rezervoara preko škole do hladivoda,te famozni Brezik odakle je dejstvovao tenk dok ga naši nisu uništili.Jos jednom srdačan poz
-
high_volume
#1128 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Tužne su to priče i događaji, mnogi ih se nerado prisjećaju, jer nose tegobu i sjećanja na vrlo teško vrijeme.dasistwalter wrote: ↑17/12/2020 23:13 Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav
I još bih pitao ako mi korisnik koji je gore crtao mapu Borija i linije odbrane,može eventualno ucrtati linije od tih Babića kuća i rezervoara preko škole do hladivoda,te famozni Brezik odakle je dejstvovao tenk dok ga naši nisu uništili.Jos jednom srdačan poz![]()
Nije bilo linije oko Babića kuća. Samo nekad, povremeno, silazila je "patrola" niz cestu, pa nekad i do Kozje ćuprije. Od sredine rata, ovamo je dolazilo stanovništvo u sječu drva, bilo je i poginulih u koritu Miljacke i području ispod Babića kuća.
Ja ne znam gdje je "Brezik", a prvi put čujem za uništen tenk u zoni 2. bb. Možda i jeste, sve palo u zaborav, ipak je prošlo skoro 3 decenije od tada
-
dasistwalter
#1129 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Tako sam bar u knjizi pročitao za Brezik,a Babića kuće su bile neke na Brusuljama kod "rezervoara".Kažem nisam bio učesnik samo sam znatiželjan tako da ćeš mi greške i oprostitihigh_volume wrote: ↑17/12/2020 23:43Tužne su to priče i događaji, mnogi ih se nerado prisjećaju, jer nose tegobu i sjećanja na vrlo teško vrijeme.dasistwalter wrote: ↑17/12/2020 23:13 Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav
I još bih pitao ako mi korisnik koji je gore crtao mapu Borija i linije odbrane,može eventualno ucrtati linije od tih Babića kuća i rezervoara preko škole do hladivoda,te famozni Brezik odakle je dejstvovao tenk dok ga naši nisu uništili.Jos jednom srdačan poz![]()
Nije bilo linije oko Babića kuća. Samo nekad, povremeno, silazila je "patrola" niz cestu, pa nekad i do Kozje ćuprije. Od sredine rata, ovamo je dolazilo stanovništvo u sječu drva, bilo je i poginulih u koritu Miljacke i području ispod Babića kuća.
Ja ne znam gdje je "Brezik", a prvi put čujem za uništen tenk u zoni 2. bb. Možda i jeste, sve palo u zaborav, ipak je prošlo skoro 3 decenije od tada
-
PM72
#1130 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Tenk je uništen u breziku na Hladovodama.Tenk je dugo vremena bio u tom breziku ,ispod pravoslavnog groblja i zadavao je velike probleme na Brusuljama.Kažu da je pogađao smjenu u tranšeju.high_volume wrote: ↑17/12/2020 23:43Tužne su to priče i događaji, mnogi ih se nerado prisjećaju, jer nose tegobu i sjećanja na vrlo teško vrijeme.dasistwalter wrote: ↑17/12/2020 23:13 Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav
Uništen je Crvenom strijelom sa Borija.Prva raketa je podbacila ,posada se prepala i nisu izlazili iz zaklona par dana.Momci sa drugom raketom su čekali.Tek nakon par dana je izašao da dejstvuje jer su ga sa stijena provocirali PAM-om. Kad su ga pogodili - kupolu su izvalili i posada je stradala.Tenk su izvukli ,opravili ali više nije bio na tom dijelu...
-
jefff
#1131 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Ma nisu trebali. Trebali su buket svjezeg rosnoga cvijeca baciti na nj
Last edited by jefff on 18/12/2020 13:00, edited 1 time in total.
-
jefff
#1132 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Dobrodosao. Ima par knjiga koje govore o ratnim desavanjima u SG tako da i taj materijal moze pomoci pored svjedocenja zivih svjedoka. Sve se nalazi na prethodnim stranicama.dasistwalter wrote: ↑17/12/2020 23:13 Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav
-
dasistwalter
#1133 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Jel biste se složili sa jednom konstatacijom koju sam pročitao,a to je da je naša vojska jedino na žuči i borijama uspjela da otjera neprijatelja "preko brda" tako da bar nije snajperom mogao olako djelovati po gradu?
-
PM72
#1134 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Na početku rata srpskih snajperista bilo je po čitavom gradu,od Dobrinje,Vojnickog,Alipasinog polja pa preko Otoke,Malte do Koševskog.Svuda ih je bilo.Plus 13 kasarni JNA krcatih rezervistima,oficirima,oružjem...dasistwalter wrote: ↑18/12/2020 13:59 Jel biste se složili sa jednom konstatacijom koju sam pročitao,a to je da je naša vojska jedino na žuči i borijama uspjela da otjera neprijatelja "preko brda" tako da bar nije snajperom mogao olako djelovati po gradu?
Znači,najdalje gdje su otjerani iz grada je Žuč i Borije...
Ja to tako posmatram.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1135 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
A, ja ovako: "Da, otjeralo ih je sa Borija i Žuči (dijelom) "preko brda", ali ih je ostalo dovoljno na Jevrejskom, Neđarićima, Mojmilu, Mrkovićima, Kromolju, Špicastoj, Ilidži, Grbavici... tako da ove deložacije sa Žuči i Borija nešta nismo ni osjetili ni primjetili, zar ne? Kako onda, tako i sve do Dayton-a"dasistwalter wrote: ↑18/12/2020 13:59 Jel biste se složili sa jednom konstatacijom koju sam pročitao,a to je da je naša vojska jedino na žuči i borijama uspjela da otjera neprijatelja "preko brda" tako da bar nije snajperom mogao olako djelovati po gradu?
-
PM72
#1136 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Svako gleda iz svog ugla.Da smo mogli-otjerali bi ih i odatle ali nismo imali volje ni znanja.
Jos bi tamo bili da nije Dejtona.
Jos bi tamo bili da nije Dejtona.
-
dasistwalter
#1137 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
To jeste,i dalje ih je bilo dovoljno da i ne osjete "nedostatak" snajperanja sa Žuči i BorijaWoody wrote: ↑18/12/2020 16:03A, ja ovako: "Da, otjeralo ih je sa Borija i Žuči (dijelom) "preko brda", ali ih je ostalo dovoljno na Jevrejskom, Neđarićima, Mojmilu, Mrkovićima, Kromolju, Špicastoj, Ilidži, Grbavici... tako da ove deložacije sa Žuči i Borija nešta nismo ni osjetili ni primjetili, zar ne? Kako onda, tako i sve do Dayton-a"dasistwalter wrote: ↑18/12/2020 13:59 Jel biste se složili sa jednom konstatacijom koju sam pročitao,a to je da je naša vojska jedino na žuči i borijama uspjela da otjera neprijatelja "preko brda" tako da bar nije snajperom mogao olako djelovati po gradu?
-
dasistwalter
#1138 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Slažem se,to je neko realno razmišljanje,ne toliko i bitno jer ih je i dalje svugdje bilo ali eto čisto radi malo tematike..Poz PM72 vidio sam dosta tvojih poruka na temi Zuc itd...PM72 wrote: ↑18/12/2020 15:58Na početku rata srpskih snajperista bilo je po čitavom gradu,od Dobrinje,Vojnickog,Alipasinog polja pa preko Otoke,Malte do Koševskog.Svuda ih je bilo.Plus 13 kasarni JNA krcatih rezervistima,oficirima,oružjem...dasistwalter wrote: ↑18/12/2020 13:59 Jel biste se složili sa jednom konstatacijom koju sam pročitao,a to je da je naša vojska jedino na žuči i borijama uspjela da otjera neprijatelja "preko brda" tako da bar nije snajperom mogao olako djelovati po gradu?
Znači,najdalje gdje su otjerani iz grada je Žuč i Borije...
Ja to tako posmatram.
-
jefff
#1139 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Moje je misljenje da su linije bile i ostale ondje gdje su Zelene Beretke uspostavile odbranu grada uz nesto asistencije, uglavnom rezervnog sastava MUPa kao i jedinice specijalne namjene MUP RBiH.
-
PM72
-
jefff
#1141 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Svaka ti vuce scapa
-
PM72
#1142 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Opisi nam desavanja oko Hadzica ,mani se Starog grada,šatrovačkog i maljotki
-
jefff
#1143 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Imam mjesto rodjenja, tu je i sada moj dom a drugi moj dom je Stari Grad, i moj treci dom je Otes. Na sva ta tri mjesta ja sam kao kod svoje kuce zato sto tu imam najblize srodnike i zato sto imam tu svoje jarane a i zbog mojih ZB. Tako je srce odlucilo.
Ne moram biti neposredni ocevidac da bi o necemu mogao da diskutiram i izvodim zakljucake.
Diskutirati cemo i o Hadzickom ratistu.
Ne moram biti neposredni ocevidac da bi o necemu mogao da diskutiram i izvodim zakljucake.
-
Emiremir33
#1144 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Mogao bi i otvoriti temu Hadžićko ratištejefff wrote: ↑18/12/2020 21:56 Imam mjesto rodjenja, tu je i sada moj dom a drugi moj dom je Stari Grad, i moj treci dom je Otes. Na sva ta tri mjesta ja sam kao kod svoje kuce zato sto tu imam najblize srodnike i zato sto imam tu svoje jarane a i zbog mojih ZB. Tako je srce odlucilo.
-
high_volume
#1145 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Ja sam ovdje bio do kraja '93. godine, do tada nijedan tenk nije bio uništen. Poslije ne znam. Tenk T-34 bio je u D. Biosku, i granatirao je kuće po Hladivodama i Brusuljama, sve do V. Hana. Krajem zime '93. jedna granata probila je zid kuće na liniji u Hladivodama, prizemni dio, prošla iznad glava vojnika koji su u tom trenutku spavali, i izašla kroz drugi zid, i zabila se u nešto, nije eksplodirala. Bilo oko 4-5 vojnika, odmarali sa straže.PM72 wrote: ↑18/12/2020 09:37Tenk je uništen u breziku na Hladovodama.Tenk je dugo vremena bio u tom breziku ,ispod pravoslavnog groblja i zadavao je velike probleme na Brusuljama.Kažu da je pogađao smjenu u tranšeju.high_volume wrote: ↑17/12/2020 23:43Tužne su to priče i događaji, mnogi ih se nerado prisjećaju, jer nose tegobu i sjećanja na vrlo teško vrijeme.dasistwalter wrote: ↑17/12/2020 23:13 Nisam ulazio mjesec dana na temu,i padne mi na pamet da se javim i pitam vas učesnike i znalce oko ratišta na borijama i generalno ZO 2.BBR.(mladja sam generacija rodjena nakon rata živim na Vasinom ili Gazinom Hanu kako ko zeli,pročitao sam Pospankovu knjigu više puta ali uvijek želim da čujem priče drugih aktera u mišljenja o tom dijelu ratišta).I tako ulazim kad ono iznenadjenje,baš u ovih par dana je i ta tema došla na red,vidim lijepu kartu uz objašnjenja linija položaja itd.Pozdravljam vas zahvaljujem se i ako može još neko nekih priča ,dogadjaja i dogodovština da preprica bio bih zahvalan.Pozdrav
Uništen je Crvenom strijelom sa Borija.Prva raketa je podbacila ,posada se prepala i nisu izlazili iz zaklona par dana.Momci sa drugom raketom su čekali.Tek nakon par dana je izašao da dejstvuje jer su ga sa stijena provocirali PAM-om. Kad su ga pogodili - kupolu su izvalili i posada je stradala.Tenk su izvukli ,opravili ali više nije bio na tom dijelu...
Po sjećanju, linija ratišta 2.bb u Hladivodama

- Nekako s proljeća
#1146 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
U vezi tenka tj tenkova...
Borci 2 bbr su 15.decembra 1993. djelovanjem protivoklopnim sredstvima oštetili kupolu neprijateljskog tenka T-55 u rejonu Gradina (Donje Biosko). Dva dana kasnije sa drugog položaja oštetili su tenk T-72 u rejonu Brezika (Donje Biosko) koji je neprijatelj tokom naredne noći (18.12.1992) tenkom za izvlačenje odvezao prema Hreši.
Druga brdska brigada je formirana 28 septembra 1992. od 12. pješadijske brigade ''Hadži Lojo'', a 4 februara 1993. u Drugu bbr ulazi i 4 protivdiverzantski odred ''Gazin Han'' a 26 februara 1993 i protivdiverzantski odred ''Vratnik''.Zona odgovornosti 2bbr je bila sljedeća: Kozija Ćuprija-Ophodža-Ćopinica-Emirovica-Hladivode- Pašino brdo (trig tač.914), a po dubini Baščaršija i Katedrala.
Borci 2 bbr su 15.decembra 1993. djelovanjem protivoklopnim sredstvima oštetili kupolu neprijateljskog tenka T-55 u rejonu Gradina (Donje Biosko). Dva dana kasnije sa drugog položaja oštetili su tenk T-72 u rejonu Brezika (Donje Biosko) koji je neprijatelj tokom naredne noći (18.12.1992) tenkom za izvlačenje odvezao prema Hreši.
Druga brdska brigada je formirana 28 septembra 1992. od 12. pješadijske brigade ''Hadži Lojo'', a 4 februara 1993. u Drugu bbr ulazi i 4 protivdiverzantski odred ''Gazin Han'' a 26 februara 1993 i protivdiverzantski odred ''Vratnik''.Zona odgovornosti 2bbr je bila sljedeća: Kozija Ćuprija-Ophodža-Ćopinica-Emirovica-Hladivode- Pašino brdo (trig tač.914), a po dubini Baščaršija i Katedrala.
-
dasistwalter
#1147 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Ta četa paljana kad je osnovana,koliko ih je bilo,i jesu odatle onoliki pravoslavci u brigadi ili su bili mještani Vasinog Hana i prije agresije?par ih je položilo život laka im zemljaNekako s proljeća wrote: ↑20/12/2020 17:45 U vezi tenka tj tenkova...
-
PM72
#1148 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Jedini tenk koji je unisten u zoni Puškine brigade jeste onaj u Breziku preko puta Hladivoda.Bio je tačno ispod rezervoara Hladivode i mjesnog pravoslavnog groblja.Bio je to tenk T55 a opisao sam način na koji je uništen.Apsolutno je netačna tvrdnja da je nakon dva dana unisten i T72.
Paljani jesu imali ”svoju” četu a radilo se o Bošnjacima protjeranih sa Pala -jula 1992.Postrojeni su kod opštine Stari grad gdje im je đeneral Bahto održao govor i podjelio 50-tak cijevi.Usput ih je ložio pričom da oni neće sami oslobađati Pale nego će im pomoći još dvije brigade...
živa istina.
Pravoslavaca sa Pala u toj četi nije bilo a bilo je par domaćih sa Vasinog hana od kojih lično poznajem Novu koji je bio jako dobar borac i čovjek.
Paljani jesu imali ”svoju” četu a radilo se o Bošnjacima protjeranih sa Pala -jula 1992.Postrojeni su kod opštine Stari grad gdje im je đeneral Bahto održao govor i podjelio 50-tak cijevi.Usput ih je ložio pričom da oni neće sami oslobađati Pale nego će im pomoći još dvije brigade...
Pravoslavaca sa Pala u toj četi nije bilo a bilo je par domaćih sa Vasinog hana od kojih lično poznajem Novu koji je bio jako dobar borac i čovjek.
-
dasistwalter
#1149 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Vjerujem da su ih baš lozili da će zauzeti Pale,jadni ljudi,još ih zavalili na položaje ka Palama da se uzalud nadaju... nažalost...Poznajem Novu dobar je čovjek a vjerujem i da je bio dobar borac.PM72 wrote: ↑20/12/2020 18:36 Jedini tenk koji je unisten u zoni Puškine brigade jeste onaj u Breziku preko puta Hladivoda.Bio je tačno ispod rezervoara Hladivode i mjesnog pravoslavnog groblja.Bio je to tenk T55 a opisao sam način na koji je uništen.Apsolutno je netačna tvrdnja da je nakon dva dana unisten i T72.
Paljani jesu imali ”svoju” četu a radilo se o Bošnjacima protjeranih sa Pala -jula 1992.Postrojeni su kod opštine Stari grad gdje im je đeneral Bahto održao govor i podjelio 50-tak cijevi.Usput ih je ložio pričom da oni neće sami oslobađati Pale nego će im pomoći još dvije brigade...živa istina.
-
dasistwalter
#1150 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.
Kako da najlakše ubacim par slika iz telefona koje se tiču opisa uništenja tenka u Breziku u knjizi Bore oko očiju,slikao sam stranice medjutim ne baratam ovim forumom ne kontam ovaj Imgur šta li je već...