Sarajevski S-bahn

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Realni

#1 Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

Evo nesto sam poce da sanjarim.

Vec dosta godina kruzi prica o izmjestanju zeljeznicke stanice negdje van grada.

Zasto ne ostavimo sve kako jeste i iskoristimo skupu prugu i pruzni pojas, sa par dodatno izbetoniranih stanica u urbanoj sredini grada (Od Zeljeznicke Stanice- Do Stupa) npr. Buca Potok, Pofalici, Stup, Buljakovo, pa dalje Pejton/Otes, Osijek ..... Tarcin ili Brijesce, Rajlovac, Vogoscanska petlja .... Visoko. Smatram da je za ovaj projekat posjedujemo vec 80%+ izgradenu infrastrukturu.

1. Linija
Voz Tarcin- Zeljeznicka moze ici svakih 30-60 minuta i bez ovisnosti o saobracuju (sudari na pruznim prelazima, guzve i sl).
2. Linija
Zeljeznicka-Visoko, linija je moguca, ali dosta se treba raditi jer ima pruznih prelaza.

Da li je projekat Sarajevskog S-Bahna moguc.

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2 Re: Sarajevski S-bahn

Post by bitanga_sa_otesa »

sanjaj i dalje :lol:
jazzer

#3 Re: Sarajevski S-bahn

Post by jazzer »

Pa mi se vozimo tramvajima na kojima jos stoje naljepnice ''Sretno zmajevima u Brazilu'' a ti pricas o S-banu.
tomhagen

#4 Re: Sarajevski S-bahn

Post by tomhagen »

Ideja je super i nadam se da ce nekad na čelo ove kasabe doci ljudi s vizijom kao sto je bio E. Blum i da ce i jedna ovakva ideja zazivjeti. :bih:
dr_Evil

#5 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dr_Evil »

Realni wrote: 17/12/2020 14:55 Evo nesto sam poce da sanjarim.

Vec dosta godina kruzi prica o izmjestanju zeljeznicke stanice negdje van grada.

Zasto ne ostavimo sve kako jeste i iskoristimo skupu prugu i pruzni pojas, sa par dodatno izbetoniranih stanica u urbanoj sredini grada (Od Zeljeznicke Stanice- Do Stupa) npr. Buca Potok, Pofalici, Stup, Buljakovo, pa dalje Pejton/Otes, Osijek ..... Tarcin ili Brijesce, Rajlovac, Vogoscanska petlja .... Visoko. Smatram da je za ovaj projekat posjedujemo vec 80%+ izgradenu infrastrukturu.

1. Linija
Voz Tarcin- Zeljeznicka moze ici svakih 30-60 minuta i bez ovisnosti o saobracuju (sudari na pruznim prelazima, guzve i sl).
2. Linija
Zeljeznicka-Visoko, linija je moguca, ali dosta se treba raditi jer ima pruznih prelaza.

Image
A zasto bi izmjestio stanicu van grada, e to jos nisam vidio nigdje :S
Van Halen

#6 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Van Halen »

Super ideja , naravno uvijek ce se u diskusiji naci 90% onih koji bi se na svakoj temi zajebavali i nikad neces naci temu gdje ce ljudi raspravljati pro et contra. Valjda zato teme i sluze da ljudi sa slicnim zanimacijama razmjenjuju misljenja. Ne kvarite bezveznim kreveljenjem svaku mogucu temu. Covjek se potrudio , postavio temu,stavio par zanimljivih ideja i onda neko dođe i u jednoj bezveznoj zajebanciji koja nikom nije bitna se posere na neciju ideju.
detroit-mercy

#7 Re: Sarajevski S-bahn

Post by detroit-mercy »

jazzer wrote: 17/12/2020 15:02 Pa mi se vozimo tramvajima na kojima jos stoje naljepnice ''Sretno zmajevima u Brazilu'' a ti pricas o S-banu.
Ti su jos mladi, ja vidjo naljepnice "See you in Calgary" :mrgreen:
detroit-mercy

#8 Re: Sarajevski S-bahn

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 17/12/2020 15:08

1. Linija
2. Linija

Image
A zasto bi izmjestio stanicu van grada, e to jos nisam vidio nigdje :S
Moze se dobar shopping centar napravit a i da taxisti sta zarade na voznji do grada.
jazzer

#9 Re: Sarajevski S-bahn

Post by jazzer »

detroit-mercy wrote: 17/12/2020 15:26
jazzer wrote: 17/12/2020 15:02 Pa mi se vozimo tramvajima na kojima jos stoje naljepnice ''Sretno zmajevima u Brazilu'' a ti pricas o S-banu.
Ti su jos mladi, ja vidjo naljepnice "See you in Calgary" :mrgreen:
Tramvaj olimpijac :)
dr_Evil

#10 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 17/12/2020 15:28
Moze se dobar shopping centar napravit a i da taxisti sta zarade na voznji do grada.
Taman tako :) voznja od stanice do danasnje stanice 50KM, a bbi malezijska linija napravit dobar trzni :D

Sta bi da ova vlast mora pravit prugu, morali bi zvat titove pionire iz 50 i neke upomoc, nema druge opcije
dr_Evil

#11 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dr_Evil »

Van Halen wrote: 17/12/2020 15:22 Super ideja , naravno uvijek ce se u diskusiji naci 90% onih koji bi se na svakoj temi zajebavali i nikad neces naci temu gdje ce ljudi raspravljati pro et contra. Valjda zato teme i sluze da ljudi sa slicnim zanimacijama razmjenjuju misljenja. Ne kvarite bezveznim kreveljenjem svaku mogucu temu. Covjek se potrudio , postavio temu,stavio par zanimljivih ideja i onda neko dođe i u jednoj bezveznoj zajebanciji koja nikom nije bitna se posere na neciju ideju.
De bolan, otpusti uhljebe iz bh telecoma, od viska novca mozes napravi 15 tramvajskih linija. Sasvim je normalno da grad ima stanicu u centru grada, nisam jos nigdje vidio (ne kazem da nema) da je van grada
Van Halen

#12 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Van Halen »

Nisu dzaba vicevi o glupim Bosancima , kako kazu znas nas jebo nas. Valja pametovat i glumit neku visinu pa drugog ismijavat glupim folovima. Covjek nije napisao da se izmjesti,rekao je zasto ne ostsviti kako sada stoji
karanana

#13 Re: Sarajevski S-bahn

Post by karanana »

ne trebam ni da gledam brojke o tome koliko ljudi iz pravca tarcina ide za grad i obrnuto na dnevnoj bazi i koliko od njih bi koristilo ovaj transport, a da odmah kazem da je ovo bespotrebno i neisplativo da se voz krece svakih 30-60 minuta i da bi stalo nakon dvije sedmice.
dr_Evil

#14 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dr_Evil »

Van Halen wrote: 17/12/2020 15:46 Nisu dzaba vicevi o glupim Bosancima , kako kazu znas nas jebo nas. Valja pametovat i glumit neku visinu pa drugog ismijavat glupim folovima. Covjek nije napisao da se izmjesti,rekao je zasto ne ostsviti kako sada stoji
Kakvu crnu visinu i niko ga nije ismijao to sto ga ne podrzavam ne znaci da ga ismijavam postavio je temu da se prica o njoj znaci moze ocekivati da sve svi ili vecina ne slozi sa njim, hocemo da koristimo prugu kao tramvaj ili gradski metro(mislim da kod nas nema dobra rijec za to), onda cemo da pustimo voz da prolazi istom prugom i naravno da se na kraju ide na izmjestanje jer to ne ide.

Druga stvar zivimo u drzavi gdje je mentalitet da si fukaraa ako koristis tramvaj ili bus, jos ce neretva govana pronijet dok se to promijeni.

Zasto da unistivamo nesto sta vec imamo, kao da nemamo dovoljno sredstava da gradimo novo. Krasti manje i sve ce biti bolje. Ova drzava ima para, samo nestaju u stranackim i tajkunskim crnim fondovima.
Haris.ba

#15 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Haris.ba »

Ovo je jedna od ideja prijasnje kantonalne vlade u onim njihovim mjerama.

Prakticni pocetni problemi su sto to mora da se subvencionira. Ko ce to raditi? Kanton? Zeljeznicama je subvencioniran putnicki saobracaj.

Onda, ko se napraviti stanice? Neke moraju od temelja. Evo, vidimo kako ide sa najobicnijom tramvajskom stanicom na Otoci.
Kanton ne rjesava pruzne prelaze, a da pravi zeljeznicke stanice?

I najbitnije, kada se pogleda koliko se miliona mora uloziti odmah grasovci izmigolje i kazu odakle lova frajeru, a kantonalna firma od koje zavisi javni saobracaj na izdisaju.
dr_Evil

#16 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 17/12/2020 15:54 Ovo je jedna od ideja prijasnje kantonalne vlade u onim njihovim mjerama.

Prakticni pocetni problemi su sto to mora da se subvencionira. Ko ce to raditi? Kanton? Zeljeznicama je subvencioniran putnicki saobracaj.

Onda, ko se napraviti stanice? Neke moraju od temelja. Evo, vidimo kako ide sa najobicnijom tramvajskom stanicom na Otoci.
Kanton ne rjesava pruzne prelaze, a da pravi zeljeznicke stanice?

I najbitnije, kada se pogleda koliko se miliona mora uloziti odmah grasovci izmigolje i kazu odakle lova frajeru, a kantonalna firma od koje zavisi javni saobracaj na izdisaju.
Taj GRAS je davno trebalo ugasit, isto kao i sve ostale drzavne firme pa nek svima bude isto. Kada napises sto politicari ne otvaraju fabrike umjesto trotoara odma te botovi zalijepe da je ovo kapitalizam i da gradjani treba da otvaraju fabrike. Pa dobro onda da ugasimo sve javno pa da vidimo ko otvara radna mjesta. Bla..

I kakva je ovo drzava gdje ne mozes nekoga otpustit iz javne firme, visak radnih mjesta, hajd cao.. Nije valjao tite evo ga bujrum. Njihovim clanovima socijalizam, nama kapitalizam
Milenkov buraz

#17 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Milenkov buraz »

1. Linija
2. Linija

Image
Što onda ne bi mogli i iznad miljacke ovako nešto kao u Wupertalu napraviti, kada sanjamo da baš sanjamo hadžijski

Image
Haris.ba

#18 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Haris.ba »

A sta ce nam tramvaj iznad Miljacke kada ima tramvaj haman uz Miljacku?

I zamislimo nase odrzavanje te konstrukcije. Sreca je kako nema mrtvih na postojecoj tramvajskoj prugi.
freelancerusk

#19 Re: Sarajevski S-bahn

Post by freelancerusk »

Milenkov buraz wrote: 17/12/2020 16:01

1. Linija
2. Linija

Image
Što onda ne bi mogli i iznad miljacke ovako nešto kao u Wupertalu napraviti, kada sanjamo da baš sanjamo hadžijski

Image
Može li kakav (super brzi) S-Bahn do Bihaća? :roll: :lol:
united bosnae

#20 Re: Sarajevski S-bahn

Post by united bosnae »

Upravo tako... ideja koja vrijedi paznje i koja vec postoji od ranije. Koristiti postojecu infrastrukturu, postojece Talgo vozove i povezati Kanton Sarajevo sa istoka prema zapadu.
Tarcin, Hadzici, Binjezevo, Ilidza, Bojnik, Stup, Alipasin Most, M. Dvor.
U Bojniku, pored autoputa napraviti ogromni parking koji ce biti besplatan i gdje ce ljudi koji zive u drugim prigradskim naseljima a rade u gradu moci da ostave auto i nastave zeljeznicom put prema gradu. Isti parking bi mogli koristiti za buvlju pijacu koja je trenutno na Stupu uz cestu (nedjeljom), te bi to mogao biti dodatni izvor prihoda za podmirenje troskova.
Smanjile bi se gradske saobracajne guzve, smanjilo zagadjenje, iskoristila postojeca infrastruktura, ozivila prigradska naselja.

I ne znam sto bi sanjali o ovome kad nam je ovo kao i mnogo sta drugo tu, na dohvat ruke. Podsjeca me na reakciju skeptika kada se prvi put pojavila ideja o Panonskim jezerima u Tuzli. Kako mi inace volimo da ismijavama sve sto je drugacije tako je i ta ideja bila docekana na noz.
Last edited by united bosnae on 17/12/2020 16:47, edited 2 times in total.
united bosnae

#21 Re: Sarajevski S-bahn

Post by united bosnae »

Takodjer, nije mi jasno zasto je ideja stelista sa juzne strane Miljacke jos uvijek san... realno, to bi trebalo da bude jedan od prioriteta opstinskih vlasti.
Nastaviti setaliste od Čobanije (gdje prestaje "Obala Mak Dizdar") pa do Drvenije i dalje sve do parka Atmejdan.
Trebalo bi porusiti par stracara uz Miljacku i imali bi prvoklasnu setnicu duz rijeke.
Realni

#22 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

united bosnae wrote: 17/12/2020 16:26 Upravo tako... ideja koja vrijedi paznje i koja vec postoji od ranije. Koristiti postojecu insfrastrukturu, postojece Talgo vozove i povezati KS sarajevo sa istoka prema zapadu.
Tarcin, Hadzici, Binjezevo, Ilidza, Bojnik, Stup, Alipasin Most, M. Dvor.
U Bojniku, pored autoputa napraviti ogromni parking koji ce biti besplatan i gdje ce ljudi koji zive u drugim prigradskim naseljima a rade u gradu moci da ostave auto i nastave zeljeznicom put prema gradu.
Smanjile bi se gradske saobracajne guzve, smanjilo zagadjenej, iskoristila postojeca infrastruktura, ozivila prigradska naselja.

I ne znam sto bi sanjali o ovome kad nam je ovo kao i mnogo sta drugo tu, na dohvat ruke. Podsjeca me na reakciju skeptika kada se prvi put pojavila ideja o Panonskim jezerima u Tuzli. Kako mi inace volimo da ismijavama sve sto je drugacije tako je i ta ideja bila docekana na noz.
Slazem se da je ovo na dohvat ruke, kao sto sam napisao 80% infrastrukture je vec gotovo.

1. Mozda postoji neki Ilidzanski lobi koje ce pogoditi to sto ce biti preskoceni. :?
Haris.ba

#23 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Haris.ba »

Realni wrote: 17/12/2020 16:44 1. Mozda postoji neki Ilidzanski lobi koje ce pogoditi to sto ce biti preskoceni.
Na Ilidzi bi bile stanice Blazuj i Otes. Mozda cak Osjek i Stup. Kako to zaobilazi Ilidzu?
Realni

#24 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

Haris.ba wrote: 17/12/2020 16:52
Realni wrote: 17/12/2020 16:44 1. Mozda postoji neki Ilidzanski lobi koje ce pogoditi to sto ce biti preskoceni.
Na Ilidzi bi bile stanice Blazuj i Otes. Mozda cak Osjek i Stup. Kako to zaobilazi Ilidzu?
Mislim na sve one prodavnice oko autobuske/tramvajske stanice Ilidza koji mozda nesto zarade od putnika.
Realni

#25 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

freelancerusk wrote: 17/12/2020 16:05
Milenkov buraz wrote: 17/12/2020 16:01

1. Linija
2. Linija

Image

Image
Može li kakav (super brzi) S-Bahn do Bihaća? :roll: :lol:
Mislim da je ovo trenutno puno puno punoo skuplje od mojih snova. :lol: Ali moram priznati vjerovatno bi izgledalo bolje.
Post Reply