Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Nivelacija
#36226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Njemackoj nema nikakvog lockdowna i policijskih satova ne znam odakle vam to..
Nesto sitno je zatvoreno ali i to radi dostava a pola ih na crno radi iza zatvorenih vrata.
Ima li neko iz Minhena da baci sliku hajmo reci veceras iz setnje gradom i centrom.
Masa ljudi kao da se nista ne desava.
Jedini lockdown je kod nas dovoljno je proci gradovima poslije 18 sati. Nema ni miseva.
Nesto sitno je zatvoreno ali i to radi dostava a pola ih na crno radi iza zatvorenih vrata.
Ima li neko iz Minhena da baci sliku hajmo reci veceras iz setnje gradom i centrom.
Jedini lockdown je kod nas dovoljno je proci gradovima poslije 18 sati. Nema ni miseva.
- GAU8
- GAU8
#36228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta tacno mislis pod: "nema nikakvog lockdowna"...Nivelacija wrote: ↑10/12/2020 11:30 U Njemackoj nema nikakvog lockdowna i policijskih satova ne znam odakle vam to..
Pa stroziji rezim vlada u Njemackoj nego trenutno u BiH. Jedina razlika je da u BiH moras nositi maske bas svuda u javnosti
-
laik1981
#36229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..Mogy87 wrote: ↑10/12/2020 11:23Ponavljam: nije to Njemackoj s neba palo vec su se gradjani trudili i radili na tome da dodju u taj polozaj.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:17Trpi sva ekonomija samo te drzave imaju mehanizme da to pokriju.. Kada imas trilione eura i kontrolises banke i fondove onda se nemas razloga sikirati.. U ovoj krizi ce biti pregazene male ekonomije i ljudi u tim ekonomijama koji ovise o realnom sektoru.. Kada pomenes horeku i njen udio u ekonomiji nemoj samo gledati kafice i restorane.. Postoji kompletna industrija proizvodnje koja ovisi o horeki..Mogy87 wrote: ↑10/12/2020 11:09
Trpi ekonomija, ali ne sva. A posto je drzava takva (jer su se gradjani izborili da bude takva) ovi koji su osteceni ce dobiti nadoknadu da prezive ova teska vremena.
Lako ce Svabe jer je njima njihova borba to dala...a nama nasa ovo sto imamo. Samo nije to do korone vec do nas. Bilo i prije korone, a bit ce i poslije.
-
laik1981
#36230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kao sto rekoh, tebi je tesko objasniti neke stvari.. A oko naroda smo vec imali dovoljno rasprava.. To "narod", kao neko stado, je samo floskula kojom se pravdaju licni neuspjesi i bjezi od individualne odgovornosti.. Opet imas primjer ovih nasih prostora.. Prije 50-60 i vise godina besplatno radili i gradili drzavu i industriju koja je bila konkurentna na svjetskom nivou, a danas imamo to sto imamo.. Isti narod je zivio i tad kao i sad.. I mi smo nasljednici tog naroda, nismo pali s marsa.. Jedina razlika je u sistemu.. Ni tad, kao ni sad, nismo imali nekog izbora, niti smo nesto birali..Mogy87 wrote: ↑10/12/2020 11:42Procitaj ti malo o razaranju i pustosi kao i ekonomskim sankcijama koje je Njemacka imala nakon svjetskih ratova. I gdje su bili 25 godina nakon zavrsetka najveceg i najrazornijeg oruzanog sukoba u istoriji covjecanstva. Bez donacija kojim su nas zasipali.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:36Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..
Slazem se da nikad necemo biti na istoj "valnoj duzini" jer ja cvrsto vjerujem da su ljudi krojaci svoje sudbine i trebaju biti odgovorni za svoje postupke. Jer i ti politicari koji su pokrali i doveli ovu drzavu tu gdje jeste su dio naroda. Ne neka mitska bica koja su dosla iz svemira. A ostatak naroda im je to omogucio, sto indolentnoscu sto direktnim saucesnistvom.
Kako god, ekonomski pad ce kod nas uzrokovati jos slabiji standard zivota, jos losije skolstvo, jos kriticnije zdravstvo.. Posljedice koje ce proizaci iz toga mozes i samo pretpostavljati.. Njemacka i ostale velesile ce rupe popuniti trilionima koje kontrolisu na razne nacine, dok cemo mi imati jos vise socijalnih slucajeva, jos vise neobrazovanih ljudi i jos vise stresa, bolesti i preuranjenih smrti..
-
Mogy87
#36231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slazem se da se vrtimo u krug jer imamo potpuno razlicito shvatanje zivota i svijeta. I to je ok.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:57Kao sto rekoh, tebi je tesko objasniti neke stvari.. A oko naroda smo vec imali dovoljno rasprava.. To "narod", kao neko stado, je samo floskula kojom se pravdaju licni neuspjesi i bjezi od individualne odgovornosti.. Opet imas primjer ovih nasih prostora.. Prije 50-60 i vise godina besplatno radili i gradili drzavu i industriju koja je bila konkurentna na svjetskom nivou, a danas imamo to sto imamo.. Isti narod je zivio i tad kao i sad.. I mi smo nasljednici tog naroda, nismo pali s marsa.. Jedina razlika je u sistemu.. Ni tad, kao ni sad, nismo imali nekog izbora, niti smo nesto birali..Mogy87 wrote: ↑10/12/2020 11:42Procitaj ti malo o razaranju i pustosi kao i ekonomskim sankcijama koje je Njemacka imala nakon svjetskih ratova. I gdje su bili 25 godina nakon zavrsetka najveceg i najrazornijeg oruzanog sukoba u istoriji covjecanstva. Bez donacija kojim su nas zasipali.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:36
Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..
Slazem se da nikad necemo biti na istoj "valnoj duzini" jer ja cvrsto vjerujem da su ljudi krojaci svoje sudbine i trebaju biti odgovorni za svoje postupke. Jer i ti politicari koji su pokrali i doveli ovu drzavu tu gdje jeste su dio naroda. Ne neka mitska bica koja su dosla iz svemira. A ostatak naroda im je to omogucio, sto indolentnoscu sto direktnim saucesnistvom.
Kako god, ekonomski pad ce kod nas uzrokovati jos slabiji standard zivota, jos losije skolstvo, jos kriticnije zdravstvo.. Posljedice koje ce proizaci iz toga mozes i samo pretpostavljati.. Njemacka i ostale velesile ce rupe popuniti trilionima koje kontrolisu na razne nacine, dok cemo mi imati jos vise socijalnih slucajeva, jos vise neobrazovanih ljudi i jos vise stresa, bolesti i preuranjenih smrti..
Samo bi dala komentar na ovaj drugi dio s kojim se apsolutno slazem:
Mozda nas sve to konacno podstakne da se pokrenemo. Jer valjda smo vidjeli da su promjene moguce. Ako ove ne upale treba traziti druge. Jer samo tako ce nam biti bolje.
Last edited by Mogy87 on 10/12/2020 12:02, edited 1 time in total.
-
laik1981
#36232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A danas ne pravis ni sibice, nego izvezes drvo, pa uvozis gotov proizvod.. Zeleni, zajedno sa svojim koalicionim partnerima ostalih boja, potpomognuti vanjskim krimosima su sebi napravili dobru podlogu za pljacku i bogacenje.. Vazda je bilo "nekom rat, nekom brat"..
-
laik1981
#36233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Nekom rat, nekom brat", pa tako i tebi direktore.. Prosjecna plata dobijena uhljebljivanjem parazita premazanih nacionalnim bojama.. Doci ce i tome kraj..
-
vatreni__poljubac
#36234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
danas imas parlamentarca koji ima 5000 KM platu ... na njega dodaj 11 radnika iz realnog sektora sa minimalnom platom od 406 KM i statistički dobiješ prosječnu platu.DinoL wrote: ↑10/12/2020 12:11vidi, opet pojma nemašlaik1981 wrote: ↑10/12/2020 12:07 A danas ne pravis ni sibice, nego izvezes drvo, pa uvozis gotov proizvod.. Zeleni, zajedno sa svojim koalicionim partnerima ostalih boja, potpomognuti vanjskim krimosima su sebi napravili dobru podlogu za pljacku i bogacenje.. Vazda je bilo "nekom rat, nekom brat"..
pravi Muja
prosječna plata je 1000 KM
znaš li kolika je bila u najbolje vrijeme Ante Markovića? 483 DM
čak i uz korekcije kupovne moći za tu svotu tada i sada, ona-kupovna moć je sada veča
to što je danas većina nezadovoljna sama od sebe je jedan par opanaka
a drugi par opanaka je idealizovanje kurčevog socijalsitičkog sistema od strane jugonostalgičara
![]()
Neke čudi da je prosječna plata za vrijeme covida u FBiH rasla ... kako su otkaze dobijali uglavnom oni sa ispodprosječnom platom, imas takvu situaciju.
A vrijeme Markovića nisi imao ovakve razlike jer je tada realni sektor bio zanemariv. Plete us isplaćivane po koeficijentu.
-
laik1981
- O'zone
- Globalni moderator
#36236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Banned user for reason “Mujo odmori malo”
» DinoL
Mjesec
» DinoL
Mjesec
-
BadBoy
#36237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pun je forum strašno labilnih ličnosti koji i na najmanju teškoću padaju u depresiju. Za svoje zdravlje, ne bi trebali čitati forum jer im škodi.
-
BadBoy
#36238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Može se postaviti vrlo dobar argument da na ovim prostorima apsolutno nije isti narod kao i prije 50 godina, da čak nije ni ista kultura. Ako si spreman za normalnu diskusiju u kojoj si otvoren za mogućnost promjene stava, možemo razgovarati.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:36 Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..
-
Zoya
#36239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pročitah juče da se očekuje treći talas korone. TREĆI!!!! I kako će još milion ljudi umrijeti.
Ako se desi da se i to preživi, sigurno će se od vakcine krepati. I tako... Ne isplati se penziono uplaćivati
Treba početi piti
i drogirati se.
Ako se desi da se i to preživi, sigurno će se od vakcine krepati. I tako... Ne isplati se penziono uplaćivati
Treba početi piti
-
laik1981
#36240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa eto reci. Koji je sad to narod, a koji je bio prije 50 godina?BadBoy wrote: ↑10/12/2020 21:34Može se postaviti vrlo dobar argument da na ovim prostorima apsolutno nije isti narod kao i prije 50 godina, da čak nije ni ista kultura. Ako si spreman za normalnu diskusiju u kojoj si otvoren za mogućnost promjene stava, možemo razgovarati.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:36 Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..
- Bloo
- Globalna šefica
#36241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Bavarskoj u gradovima koja su zarista od jucer uveden policijski sat od 21 do 5.Nivelacija wrote: ↑10/12/2020 11:30 U Njemackoj nema nikakvog lockdowna i policijskih satova ne znam odakle vam to..
https://www.bayern.de/wp-content//uploa ... x297mm.pdf
- Lao Ce
#36242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je psihološki rat protiv ljudi. Covid je samo paravan i podloga, a osnovna stvar je obezglavljivanje ljudi, stavranje osječaja beznađa, straha, stresa, depresije itd.
-
Zoya
#36243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Lao Ce
#36244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svako od nas mora naći modus kako da se nosi sa ovom situacijom. Sam virus je najmanji problem, ali ova psihička tortura je mnogo veći. Odlazak u prirodu, joga, vjera, sport, druženje sa pravim prijateljima i stvaranje zadravog okruženja, rad i uposlenost, posvećenost nekim hobijima, bilo šta što može pomoći da se čovjek ne bavi vskodnvnicom koja ga okružuje. Sistem, država ti neće pomoći, nego moramo sami. Isljučiti um i psihu od ovog zvaničnog narativa kojim nas truju.
- 512MB
#36245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Španska gripa se također još jednom pojavila u obliku "trećeg vala" prije nego je nestala.
-
daddy-kool
#36246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gledam malo ove švedske novine (sad sam se navadio i na to) pa mi zapade za oko sljedeća slika:

Da ih malo pohvalim ovdje, mislim da je ovo odličan pristup zaštite na radu: gas maska koja potpuno prekriva lice i ne otežava disanje, gumene rukavice i najlonski ogrtač. Naši se džaba kuhaju u onim odijelima, a čini mi se da su ove maske mnogo efikasnije i bolje od ffp2 + vizir/naočale.

Da ih malo pohvalim ovdje, mislim da je ovo odličan pristup zaštite na radu: gas maska koja potpuno prekriva lice i ne otežava disanje, gumene rukavice i najlonski ogrtač. Naši se džaba kuhaju u onim odijelima, a čini mi se da su ove maske mnogo efikasnije i bolje od ffp2 + vizir/naočale.
-
freelancerBIH
#36247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da nemoj da te ista iznenadi..Uglavnom cuvaj se.. Ja namjeravam svoje sklonuti u izolaciju cijeli januar i pola februara - jer mislim da ce tad opet biti najgore nazalost...
Pamet u glavu. Kod nas je zarazeno tek mozda 1/3 stanovnistva, a mozda i manje... Puno jos ima ljudi koji cs se tek prvi put zarazit...
-
ja71
#36248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koji zatucani klerikalisti, pazi sta pise na kraju :Bloo wrote: ↑10/12/2020 21:53
U Bavarskoj u gradovima koja su zarista od jucer uveden policijski sat od 21 do 5.
https://www.bayern.de/wp-content//uploa ... x297mm.pdf
"Gott schütze Bayern weiterhin!"
u prevodu
"Neka Bog i dalje cuva Bavarsku!"
-
daddy-kool
#36249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.msn.com/en-us/health/medica ... uxbndlbing
Newsweek
More Americans Have Died From Coronavirus Than in Combat During WWII
Newsweek
More Americans Have Died From Coronavirus Than in Combat During WWII
-
BadBoy
#36250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tako što je od tada prošlo 50 godina i što smo od tada preživjeli rat. Demografska slika ovog područja se totalno izmijenila. Dosta ljudi je iselilo vani, dosta ljudi je ubijeno ili raseljeno, dosta ljudi je jednostavno umrlo od starosti (smjena generacija). Uzmi samo današnje Sarajevo i strukturu stanovništva koju možeš svakodnevno viđati i strukturu stanovništva Sarajeva prije 50 godina.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 21:44Pa eto reci. Koji je sad to narod, a koji je bio prije 50 godina?BadBoy wrote: ↑10/12/2020 21:34Može se postaviti vrlo dobar argument da na ovim prostorima apsolutno nije isti narod kao i prije 50 godina, da čak nije ni ista kultura. Ako si spreman za normalnu diskusiju u kojoj si otvoren za mogućnost promjene stava, možemo razgovarati.laik1981 wrote: ↑10/12/2020 11:36 Ocito se nikad dublje nisu bavila tim pitanjima.. Procitaj malo o istoriji ekonomske ekspanzije tih bogatih i mocnih drzava.. I mi smo isti narod kao i onaj koji je ovdje zivio prije 50 godina.. Pa pogledaj malo gdje smo bili tad, a gdje smo sad.. Nikakve to veze nema sa narodom, mada je tebe nemoguce ubijediti u to, al hajde tvoj problem..