Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Prebranac2
#35876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Taj 1.5M se upravo dobije sa ta dva klika ... sta je u pozadini tog broja mozemo nagadjati a mozemo i vjerovati medijima.
-
Mogy87
#35877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ponavljam, nismo razgovarali o tom milionu i po i sta ga je prouzrokovalo vec o cinjenici da je smrtnost na nivou svijeta veca, a Radman tvrdi da nije.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 22:33 Taj 1.5M se upravo dobije sa ta dva klika ... sta je u pozadini tog broja mozemo nagadjati a mozemo i vjerovati medijima.
Kako mu bilo sta vjerovati nakon toga kad je ovo toliko jednostavno za provjeriti. I tu nema laziranja podataka. Ili neko sahranjuje prazne sanduke?
-
biglebovski
#35878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Navikli smo na tvoja ponavljanja, de nam loma njemačke patologe, BitteMogy87 wrote: ↑29/11/2020 21:45Vakcina za gripu je elektivna. Ljudima na izbor, ne obavezna. I imaju puno pravo da se ne vakcinisu, ali je obaveza drustva da ih zastiti prestala fime sto im je omogucila da se vakcinisu.biglebovski wrote: ↑29/11/2020 21:40Pa kad gripa sa vakcinom povalja isto kao i korona bez vakcine, normalno da je opasna. Meni jedino žao što, izgleda, te vakcine protiv gripe i nisu nešto efikasne, nadam se da će ove protiv korone biti efikasnije.
Kada vidim koliko isprepadanih ljudi piše po forumu, veselim se što skorijoj vakcinaciji, kako bi se spriječilo dalje stresiranje preplašenih jedinki. Stres može svašta nešto izazvati.
A Lauc, priča čovjek onako kako je.
"Danas sam naučio nešto zanimljivo u čemu do sada nisam razmišljao. Svi znamo da tijekom zime respiratorni virusi uzrokuju brojne bolesti, a ubiju i puno ljudi. Veliko istraživanje provedeno u Brazilu pokazalo je da su kod oko 3 posto virusnih pneumonija od kojih su umrli ljudi bez komorbiditeta (i bez jasnog uzročnika bolesti) jedini izolirani uzročnik bili koronavirusi koji kod većine ljudi uzrokuju vrlo blage simptome. Dakle ono što zovemo prehlada također može ubiti neke ljude i ti drugi koronavirusi uopće nisu bezazleni.
Dakle i po tome SARS-CoV-2 nije ništa poseban virus. Čak i na vrhuncu pandemije SARS-CoV-2 virusa u Zagrebu kada procjenjujemo da je možda i više od 10 posto ljudi aktivno zaraženo, kod većine ljudi sa simptomima koji dođu na testiranje bolest su uzrokovali neki drugi virusi, a ne SARS-CoV-2.
Ne umanjujem težinu problema koji imamo. SARS-CoV-2 danas prijeti kolapsom našeg zdravstvenog sustava i svi moramo aktivno sudjelovati u naporima da suzbijemo širenje pandemije. S dolaskom zime sve više ljudi ima jako teške simptome, te ih nažalost trenutno svakodnevno puno previše i umire. No pandemiju trebamo suzbiti tako da pri tome sačuvamo zdrav razum. Ovo je samo jedan od stotina virusa koji uzrokuju bolesti kod čovjeka i ne možemo ga eliminirati, kao što ne možemo eliminirati niti druge viruse. Kao i kod svih drugih virusa, najbolja obrana je metaboličko zdravlje i jak imuni sustav. Stres i strah izravno inaktiviraju imuni sustav. Ako se jako bojite da ćete se razboljeti, svojim strahom samo povećavate vjerojatnost da ćete se doista razboljeti, no ne samo od covida-19, već i od drugih metaboličkih bolesti, tumora i drugih bolesti od čega se zdrav organizam može uspješno obraniti", zaključio je Lauc.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... 34512.aspx
Ah izgleda da moramo sve ponovo.
Izjava Lauca iz septembra
![]()
Da si toliko ponavljala gradivo, mogla si i prava naučnica postat
Izjava Lauca iz novembra:
SARS-CoV-2 nije ništa poseban virus.

-
Prebranac2
#35879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si iznijela podatak o razvijenim EU zemljama ... on o svjetskom nivou.
Ti si iznijela podatak o 1.5 M umrlih od covida. Ne zaboravi da tu ulazi i zvanicni podatak za Kinu 4600 umrlih
Ti si iznijela podatak o 1.5 M umrlih od covida. Ne zaboravi da tu ulazi i zvanicni podatak za Kinu 4600 umrlih
-
Mogy87
#35880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jer je realno da se manje umire od COVIDA u Africi nego u Zapadnoj Evropi.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 22:39 Ti si iznijela podatak o razvijenim EU zemljama ... on o svjetskom nivou.
Ti si iznijela podatak o 1.5 M umrlih od covida. Ne zaboravi da tu ulazi i zvanicni podatak za Kinu 4600 umrlih![]()
Evo podatak za drzave sirom svijeta. Znaci ovo su dodatne smrti PORED milion i po ljudi umrlih od COVIDA
412,000 Missing Deaths:
Tracking the True Toll of the Coronavirus Outbreak
At least 412,000 more people have died during the coronavirus pandemic than the official Covid-19 death counts report, a review of mortality data in 35 countries shows — providing a clearer, if still incomplete, picture of the toll of the crisis.
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... eaths.html
-
Mogy87
#35881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A nije najgori virus s kojim se susreo u zivotu kao je tvrdio u septembru? Prevrtljivac neki, nije ni cudo da ti lezi.biglebovski wrote: ↑29/11/2020 22:39Navikli smo na tvoja ponavljanja, de nam loma njemačke patologe, BitteMogy87 wrote: ↑29/11/2020 21:45Vakcina za gripu je elektivna. Ljudima na izbor, ne obavezna. I imaju puno pravo da se ne vakcinisu, ali je obaveza drustva da ih zastiti prestala fime sto im je omogucila da se vakcinisu.biglebovski wrote: ↑29/11/2020 21:40
Pa kad gripa sa vakcinom povalja isto kao i korona bez vakcine, normalno da je opasna. Meni jedino žao što, izgleda, te vakcine protiv gripe i nisu nešto efikasne, nadam se da će ove protiv korone biti efikasnije.
Kada vidim koliko isprepadanih ljudi piše po forumu, veselim se što skorijoj vakcinaciji, kako bi se spriječilo dalje stresiranje preplašenih jedinki. Stres može svašta nešto izazvati.
A Lauc, priča čovjek onako kako je.
"Danas sam naučio nešto zanimljivo u čemu do sada nisam razmišljao. Svi znamo da tijekom zime respiratorni virusi uzrokuju brojne bolesti, a ubiju i puno ljudi. Veliko istraživanje provedeno u Brazilu pokazalo je da su kod oko 3 posto virusnih pneumonija od kojih su umrli ljudi bez komorbiditeta (i bez jasnog uzročnika bolesti) jedini izolirani uzročnik bili koronavirusi koji kod većine ljudi uzrokuju vrlo blage simptome. Dakle ono što zovemo prehlada također može ubiti neke ljude i ti drugi koronavirusi uopće nisu bezazleni.
Dakle i po tome SARS-CoV-2 nije ništa poseban virus. Čak i na vrhuncu pandemije SARS-CoV-2 virusa u Zagrebu kada procjenjujemo da je možda i više od 10 posto ljudi aktivno zaraženo, kod većine ljudi sa simptomima koji dođu na testiranje bolest su uzrokovali neki drugi virusi, a ne SARS-CoV-2.
Ne umanjujem težinu problema koji imamo. SARS-CoV-2 danas prijeti kolapsom našeg zdravstvenog sustava i svi moramo aktivno sudjelovati u naporima da suzbijemo širenje pandemije. S dolaskom zime sve više ljudi ima jako teške simptome, te ih nažalost trenutno svakodnevno puno previše i umire. No pandemiju trebamo suzbiti tako da pri tome sačuvamo zdrav razum. Ovo je samo jedan od stotina virusa koji uzrokuju bolesti kod čovjeka i ne možemo ga eliminirati, kao što ne možemo eliminirati niti druge viruse. Kao i kod svih drugih virusa, najbolja obrana je metaboličko zdravlje i jak imuni sustav. Stres i strah izravno inaktiviraju imuni sustav. Ako se jako bojite da ćete se razboljeti, svojim strahom samo povećavate vjerojatnost da ćete se doista razboljeti, no ne samo od covida-19, već i od drugih metaboličkih bolesti, tumora i drugih bolesti od čega se zdrav organizam može uspješno obraniti", zaključio je Lauc.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... 34512.aspx
Ah izgleda da moramo sve ponovo.
Izjava Lauca iz septembra
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da si toliko ponavljala gradivo, mogla si i prava naučnica postat![]()
![]()
![]()
Izjava Lauca iz novembra:
SARS-CoV-2 nije ništa poseban virus.
![]()
-
Mogy87
#35882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja Radmanov eliksir mladosti vise ne smijem spominjati, kazu diskreditujem ga bez osnovasplinter wrote: ↑29/11/2020 21:57 Početkom novembra Đikić je ovo izjavio:
"Prema predviđanjima, prosječni broj umrlih po danu u studenom je 32 (puta 31 dan + 546 umrlih do studenog) što će do kraja mjeseca iznositi 1538 umrlih, kaže Đikić".
Mislim da je sa današnjim danom bilo malo više od 1700 umrlih .
Čovjek je dosta toga pogodio za razliku od ovog izumitelja eliksira mladosti.
- zubi
-
Prebranac2
#35884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Referiras se na zutu stampu? Koja jos iznosi procjene? Ok. Laku noc. Razgovor zavrsen za mene.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 22:47Jer je realno da se manje umire od COVIDA u Africi nego u Zapadnoj Evropi.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 22:39 Ti si iznijela podatak o razvijenim EU zemljama ... on o svjetskom nivou.
Ti si iznijela podatak o 1.5 M umrlih od covida. Ne zaboravi da tu ulazi i zvanicni podatak za Kinu 4600 umrlih![]()
Brojevi na koje aludiras mogu biti samo gori
Evo podatak za drzave sirom svijeta. Znaci ovo su dodatne smrti PORED milion i po ljudi umrlih od COVIDA
412,000 Missing Deaths:
At least 412,000 more people have died during the coronavirus pandemic than the official Covid-19 death counts report, a review of mortality data in 35 countries shows — providing a clearer, if still incomplete, picture of the toll of the crisis.
-
kox
#35885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja koliko pročitah ovdje i malo vidjeh kod Hadžifejzovića čovjek nije rekao da je smrtnost ista, nego da nije mnogo veća:
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 29149.html
"Kao u brojnim zemljama, globalna smrtnost nije znatno veća nego prošle godine kad nije bilo COVID-a. Jedini način da to interpretiram bilo bi da COVID ubija one ljude koji bi i tako bili umrli u toj godini, ali možda mjesec, dva, tri kasnije, da pogađa, bez obzira na dob, i smrtonosan je za one koji su fragilni. Može se biti fragilan sa 30 ili 40 godina, ali je puno češća fragilnost sa 70, 80 i 90."
Mislim da je dao i primjer SAD-a gdje je očekivani broj umrlih 3 miliona a ove godine se očekuje 3.3 miliona, tj. 10 % veća smrtnost. I koliko ga shvatih da bi se to u nekom dužem periodu (godina dana ili malo više) trebalo smanjiti jer prema njegovom mišljenju uglavnom umiru ljudi koji bi i bez Covida umrli u narednih par mjeseci.
Može se sad čovjeku hvatati svaki zarez u novinskom intervjuu ili Centralnom dnevniku
ali meni je ono što sam pročitao i vidio zvučalo sasvim OK.
Ne poriče postojanje virusa, ne umanjuje opasnost, poziva na oprez ali čini mi se misli da su mjere pretjerane.
"Kao u brojnim zemljama, globalna smrtnost nije znatno veća nego prošle godine kad nije bilo COVID-a. Jedini način da to interpretiram bilo bi da COVID ubija one ljude koji bi i tako bili umrli u toj godini, ali možda mjesec, dva, tri kasnije, da pogađa, bez obzira na dob, i smrtonosan je za one koji su fragilni. Može se biti fragilan sa 30 ili 40 godina, ali je puno češća fragilnost sa 70, 80 i 90."
Mislim da je dao i primjer SAD-a gdje je očekivani broj umrlih 3 miliona a ove godine se očekuje 3.3 miliona, tj. 10 % veća smrtnost. I koliko ga shvatih da bi se to u nekom dužem periodu (godina dana ili malo više) trebalo smanjiti jer prema njegovom mišljenju uglavnom umiru ljudi koji bi i bez Covida umrli u narednih par mjeseci.
Može se sad čovjeku hvatati svaki zarez u novinskom intervjuu ili Centralnom dnevniku
Ne poriče postojanje virusa, ne umanjuje opasnost, poziva na oprez ali čini mi se misli da su mjere pretjerane.
-
biglebovski
-
Mogy87
#35887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
New York Times je zuta stampa?Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:14Referiras se na zutu stampu? Koja jos iznosi procjene? Ok. Laku noc. Razgovor zavrsen za mene.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 22:47Jer je realno da se manje umire od COVIDA u Africi nego u Zapadnoj Evropi.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 22:39 Ti si iznijela podatak o razvijenim EU zemljama ... on o svjetskom nivou.
Brojevi na koje aludiras mogu biti samo gori
412,000 Missing Deaths:
Barem ne podvaljujem projekciju iz 2019. godine kao stvarni podatak iz 2020. godine. Bez uracunatog efekta pandemije.
Nego da li je realno da tvrdis da je manje ljudi umrlo u Africi, Aziji, Juznoj i Sjevernoj Americi nego u Zapadnoj Evropi gdje su najbolji zdravstveni sistemi na svijetu?
Sta sve ljudi nece izjaviti samo da ocuvaju bajku u svojoj glavi
- zubi
#35888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
hvalabogu da necebiglebovski wrote: ↑29/11/2020 23:31Pa neće mi valjda naki Zubi ležat... Dajte onaj "odričemseodrespiratora" formular, bitte.![]()
-
Mogy87
#35889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
10% nije znatno vece? Ma da 300.000 ljudi, sve je to semantika.kox wrote: ↑29/11/2020 23:19 Ja koliko pročitah ovdje i malo vidjeh kod Hadžifejzovića čovjek nije rekao da je smrtnost ista, nego da nije mnogo veća:
Može se sad čovjeku hvatati svaki zarez u novinskom intervjuu ili Centralnom dnevnikuali meni je ono što sam pročitao i vidio zvučalo sasvim OK.
A i 250 hiljada je tu negdje s 50, necemo sitnicariti
- zubi
#35890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nista on ne tvrdi, on je tu da trola, registrovao se da malo baci kosku...Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:32 New York Times je zuta stampa?
Barem ne podvaljujem projekciju iz 2019. godine kao stvarni podatak iz 2020. godine. Bez uracunatog efekta pandemije.
Nego da li je realno da tvrdis da je manje ljudi umrlo u Africi, Aziji, Juznoj i Sjevernoj Americi nego u Zapadnoj Evropi gdje su najbolji zdravstveni sistemi na svijetu?
Sta sve ljudi nece izjaviti samo da ocuvaju bajku u svojoj glavi![]()
-
Prebranac2
#35891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dojavi faktografu laznu vijest.
Tuga koliko forumasa ima koji demantuju i negiraju svjetsku struku. Posljedice pandemije su sve ocitije.
Tuga koliko forumasa ima koji demantuju i negiraju svjetsku struku. Posljedice pandemije su sve ocitije.
-
daddy-kool
#35892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo ne razumijem zašto se on izolovao, ako mu nije vrijeme neće ni umrijeti. Jedno govori, drugo radi -> licemjer.kox wrote: ↑29/11/2020 23:19 Ja koliko pročitah ovdje i malo vidjeh kod Hadžifejzovića čovjek nije rekao da je smrtnost ista, nego da nije mnogo veća:
Može se sad čovjeku hvatati svaki zarez u novinskom intervjuu ili Centralnom dnevnikuali meni je ono što sam pročitao i vidio zvučalo sasvim OK.
"Meni je drago da sam ovdje izoliran dok ne prođe ta vatra. Nikakve infekcije u prošlosti nisu ubijale stoljećima. Idem na elementarne stvari; uzimati cink, vitamine C, D i E, disati duboko, oksigenacija, hidracija, dobro se hraniti i zdravo spavati... To radim da ne umrem od COVID-a", kazao je i dodao da je izoliran po prirodi svog posla jer je njegov MEDILS smješten na Marjanu.
-
Prebranac2
#35893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvinjavam se. Od sad biram vas da slusam a ne svjetske naucnike.zubi wrote: ↑29/11/2020 23:39Nista on ne tvrdi, on je tu da trola, registrovao se da malo baci kosku...Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:32 New York Times je zuta stampa?
Sta sve ljudi nece izjaviti samo da ocuvaju bajku u svojoj glavi![]()
-
daddy-kool
-
Mogy87
#35895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znam da je tebi sve ovo novo, ali nauka bas tako funkcionise. Zato i imamo sve blagodati modernog vremena zahvaljujuci nauci. Ako neki naucnik iznese neistine njegov rad je predmet kritike. I njegove neistinite tvrdnje se demantuju. Kazem ti nema svetih krava. Tako kao vrsta idemo naprijed.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:40 Dojavi faktografu laznu vijest.
-
Prebranac2
#35896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok cekamo faktograf da ga demantuje pozivajuci se na NYTMogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:44Znam da je tebi sve ovo novo, ali nauka bas tako funkcionise. Zato i imamo sve blagodati modernog vremena zahvaljujuci nauci. Ako neki naucnik iznese neistine njegov rad je predmet kritike. I njegove neistinite tvrdnje se demantuju. Kazem ti nema svetih krava. Tako kao vrsta idemo naprijed.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:40 Dojavi faktografu laznu vijest.
-
Mogy87
#35897 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerujem da jeste bolje stanje, ali tesko da moze nadoknaditi visak smrtnosti u ostatku svijeta.
Covjek tvrdi da je na nivou svijeta ukupna smrtnost tu negdje s proslom godinom. I ocijenjuje moj podatak kao nepotpun jer sam dala informaciju za Zapadnu Evropu.
Znaci komparira ovu i proslu godinu.
-
Mogy87
#35898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Joj jesi ubio argumentimaPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:46Ok cekamo faktograf da ga demantuje pozivajuci se na NYTMogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:44Znam da je tebi sve ovo novo, ali nauka bas tako funkcionise. Zato i imamo sve blagodati modernog vremena zahvaljujuci nauci. Ako neki naucnik iznese neistine njegov rad je predmet kritike. I njegove neistinite tvrdnje se demantuju. Kazem ti nema svetih krava. Tako kao vrsta idemo naprijed.Prebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:40 Dojavi faktografu laznu vijest.
- zubi
#35899 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidis da trola, mani se corava poslaMogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:49Joj jesi ubio argumentimaPrebranac2 wrote: ↑29/11/2020 23:46Ok cekamo faktograf da ga demantuje pozivajuci se na NYTMogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:44
Znam da je tebi sve ovo novo, ali nauka bas tako funkcionise. Zato i imamo sve blagodati modernog vremena zahvaljujuci nauci. Ako neki naucnik iznese neistine njegov rad je predmet kritike. I njegove neistinite tvrdnje se demantuju. Kazem ti nema svetih krava. Tako kao vrsta idemo naprijed.![]()
-
daddy-kool
#35900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne sporim ukupnu poentu, sa kojom se naravno slažem, čisto da neke detalje stavimo na drugu stranu.Mogy87 wrote: ↑29/11/2020 23:47Vjerujem da jeste bolje stanje, ali tesko da moze nadiknaditi visak smrtnosti u ostatku svijeta.
Covjek tvrdi da je na nivou svijeta ukupna smrtnost tu negdje s proslom godinom. I ocijenjuje moj podatak kao nepotpun jer sam dala informaciju za Zapadnu Evropu.
Znaci komparira ovu i proslu godinu.
Pola ove teme je dokazivanje da je voda mokra i nebo plavo.