Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#20501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sve je to uzrocno-posljedicno povezano. Ovakva drzava te jednostavno tjera da joj ebeš mater. Jer te iskorištava, oporezuje, a ništa ti ne daje.
Dotle da je postao PATRIOTSKI čin NE platiti porez. Jer time otežavaš finansiranje antidržavne klike na vlasti.

Ovdje je odavno sve zrelo za ulice, ali nema ko da potjera i podmetne glavu.
Da imamo sindikate kako treba odavno je trebalo generalnu obustavu rada napraviti. Komplet drzava.
Ovako podjeljeni, posvađani, ucjenjeni mozemo samo lajat po forumima.
RJ57

#20502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

dr_Evil wrote: 10/12/2020 10:01
RJ57 wrote: 10/12/2020 09:58
dr_Evil wrote: 09/12/2020 17:01
Ma narod jedva docekao da neka aferica ispliva. Toliko je afera od ovih kriminalaca koje ne vidimo, da se i za male stvari lozimo. Respiratori 10miliona, a oni pokrali 100 milijardi, svaki dan nas hebu a mi mozemo samo gledati. Mediji traze citanost, rezimski mediji sve kriju i traze opravdanje i tako u nedogled

Bjez prave autoput, drzavni projekat od drzavnih para, za drzavnu firmu, uzimaju podizvodjaca radova koji zaposljava radnike na crno (Dionica prema Pocitelju), bez ikakvog osiguranja 60KM dnevnica.

Daleko smo mi od europe i svijeta jos
ne bi ja reko da je narod išta jedva dočekao, mi jednostavno znamo da smo dno dna i ništa nas više ne može iznenaditi. ovo sa autoputom kod zenice (i ne samo kod zenice) je samo još jedan u nizu dokaza koji su to ********* (stavi ovde negativni epitet koji god hoćeš, svi pašu)

ali barem se nešto pravi i dok se pravi bolje je nego kad sve stoji. jasno je nama da se prije 2030 nećemo provozati gotovim Vc ali koliko god to izgleda daleko za buduće generacije je to veliko. samo da se nešto ne desi pa da se stane
Druze 2030 ako bude gotovo pola ja cu te poljubiti u dupe. Nego slazem se da je bolje da se nesto pravi, i ja sam za to da se odma podigne kredit postavi dionica od pocetka do kraja ili makar 3 vece i da se uradi u komadu.

Ali nije bolje kada znamo da se preuvelicava cijena 10 puta, da se namjerno prave male dionice, da se radi na crno, a o kvaliteti radova ne znam nista pa necu reci. Sta ocekivati od direktora autoputa koje je postavio sejh, i to pored svih afera.
tako nekako. kod mene u proširenoj familiji ide žestoka opklada hoće li se do 2030 od sarajeva do svilaja autoputem a kamoli na jug , mišljena su jako podijeljena :mrgreen:
nezavisno od toga, ja lično mislim da ako ne bude prekida i ako se nastavi pa makar i ovim kornjača tempom da bi se do 2030 moglo doći do doboja, a za RS ne znam
dr_Evil

#20503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dr_Evil »

Samo za par sati neko zadje, i pobrisat ce nam sve postove. Ovde se na ovoj temi moze pisat samo o pohvalama, osim ako promijenise u zadnjih mjesec nesto
kurty

#20504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

dr_Evil wrote: 10/12/2020 09:20
Nivelacija wrote: 09/12/2020 22:09
drug_profi wrote: 09/12/2020 19:40 Kako ba 23 miliona za 1400 metara brze ceste?
Ako se ne varam neki dan je u Sloveniji izasao tender 80 miliona eura za 800 metara..

Mislim da bi So What znao nesto u vezi toga.
Nedavno kad se pravio kruzni tok na ulazu u Mostar, HP Investing (Haso Pekusic) posalji Ljubi Beslicu ponudu na milion km i kaze mozemo poceti sutra, Ljubo mu prekrizi i kaze moze ovo Haso za 600.000 KM, i eto moze.

Znaci realno moze i za 300.000KM, dakle, ne mozemo mi natipkat, koliko se moze nakrast od ovog napacenog naroda, vise stete(materijalne i osjecaja izdaje) su nam nanijeli SDA tajkuni, nego Karadzic za 5 godina genocida.
e jbg sad...
nije pregovaracki bio, sigurno
tender, E-aukcija...
ima oko Mostara jaki firmi, da se to tako "avlijanerski" zavrsi... nisu avliju dogovarali, za keš, jbt

mozda je HP isao sa 1 000 000 ponudu... pa se na Eaukciji stjerali na 600 000

bezze idu spinovi, nije ovo neki pregovaracki/direktni ugovor za do 6 000 KM
So What!

#20505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Zenička obilaznica [petlja Zenica Sjever - Donaj Gračanica] - 08. 12. 2020. @ JaSamKralj (Skyscrapercity forum)

Image

Image

Image

Image
So What!

#20506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote: 09/12/2020 19:40 Kako ba 23 miliona za 1400 metara brze ceste?
Idu dva vijadukta od po 150 metara, što je odmah i povećalo cijenu izgradnje.

Kada smo kod tih kratkih, a skupih dionica, evo jedna zanimljiva priča iz Slovenije:

The construction of the third development axis begins
Image

Today, Dars in Gaberke will commission a selected contractor on the route of the future expressway on the Velenje-Slovenj Gradec section and thus begin construction of the long-awaited third development axis in Carinthia. The construction start ceremony is scheduled for Thursday.

After more than a year of selection process, Dars, together with the companies CGP from Novo mesto and Voc Celje, selected a consortium of the leading partner Kolektor CPG for the first work at the Gaberka site in the municipality of Šoštanj, which is included in Part D – Gaberka. According to the STA, the value of the work is 8.5 million euros excluding VAT.

14 months to build the section

The first work includes the arrangement of the construction site, the cleaning of the site or Felling trees and preparatory work for the access road to the Velenje coal mine landfill. Roughly speaking, the work on this section includes the construction of a 200-meter four-lane expressway and the relocation of the Velenje-Škale and Škale-Graška Gora-Šmiklavž regional roads, including the arrangement of all associated road links. The selected consortium has 14 months to carry out all work from today’s commissioning, reports STA.
Sahifa
dr_Evil

#20507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dr_Evil »

selma 83 wrote: 11/12/2020 21:50
dr_Evil wrote: 10/12/2020 09:34
mk ultra wrote: 10/12/2020 09:24

prije bih rekao da se krade od prevrtanerskog naroda :mrgreen:
odnosno krade se jednako, samo na različitim pozicijama i prilikama
Fadile oprosti, nisam te prepoznao. Ovde ima samo jedna istina sto je otpjevao Brega:" Ovdje nikad hljeba nece imati ko ne nauci urlati". Ali to ne znaci da je narod prevarantski. Narod zivi zakone koje ima, a oni su tako napravljeni da je BiH praonica para za domace i svjetske tajkune, oni napravili sebi, a nas odrzavaju u zivotu tako da i ti mozes nesto na crno uradit, da ti je lakse.
pozz. al pazi nešto on nije napisao prevarantski, već prevrtanerski. narod nešto znači prevrnuo. možda vlast u kantonu :wink: ili :?:
Uh, upravu si, u detaljima lezi zeko :bih:
nineinchnails

#20508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Ova sramota od Zeničke zaobilaznice je još uvijek zatvorena. Mislim da će to uvijek biti problematična dionica i da će na njoj biti više posla, nego što će biti u funkciji. Trebalo je ići dolinom kako je nekada prvobitno bilo planirano.
Haris.ba

#20509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

nineinchnails wrote: 17/12/2020 09:49 Ova sramota od zeničk ezaobilaznice je još uvijek zatvorena. Mislim da će to uvijek biti problematična dionica i da će na njoj biti više posla, nego što će biti u funkciji. Teren je toliko nepovoljan da se tu nije smjelo graditi. Ne vjerujem da se ta klizišt amogu dobro sanirati da budu sigurna. Trebalo je ići dolinom kako je nekada prvobitno bilo planirano.
Tada, 70ih kada je planirano bilo je normalno da ti tranzitni autoput prodje kroz grad. Danas se to izbjegava.

Glavni protivnik autoputa putem magistrale osim onih kojima se vise isplati gradnja u brdima jeste bila lokalna zajednica.
Q_Line

#20510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Dionica Zvirovići - Počitelj, video snimak načinjen negdje na polovini dionice između petlje Zvirovići i tunela Počitelj, iznad čapljinskog naselja Trebižat.

Tipicoti

#20511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tipicoti »

Zna li neko koja je sljedeca dionica koja ce biti otvorena i kada ?
Nivelacija

#20512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

nineinchnails wrote: 17/12/2020 09:49 Ova sramota od Zeničke zaobilaznice je još uvijek zatvorena. Mislim da će to uvijek biti problematična dionica i da će na njoj biti više posla, nego što će biti u funkciji. Trebalo je ići dolinom kako je nekada prvobitno bilo planirano.
Drugar one resetke i kosine su napravljene ima 3 godine..
Vec 2017 prije svih radova su prvo kosine i resetke napravljene pa ne vidim evo za 3 godine da ima kakav problem.

Problem su napravili otvorivši dionicu a nisu zavrsili cut cover Klopce, nisu predali zahtjev za dozvolu mediji bombardirali i to je to.

Ok pljuj ali nemoj klizista spominjati kada kosine stoje mirno vec 3 godine.
costacurta

#20513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

Nivelacija wrote: 18/12/2020 16:30
nineinchnails wrote: 17/12/2020 09:49 Ova sramota od Zeničke zaobilaznice je još uvijek zatvorena. Mislim da će to uvijek biti problematična dionica i da će na njoj biti više posla, nego što će biti u funkciji. Trebalo je ići dolinom kako je nekada prvobitno bilo planirano.
Vec 2017 prije svih radova su prvo kosine i resetke napravljene pa ne vidim evo za 3 godine da ima kakav problem.

Problem su napravili otvorivši dionicu a nisu zavrsili cut cover Klopce, nisu predali zahtjev za dozvolu mediji bombardirali i to je to.

:lol:
Kakvo klizište inžinjerU?!
Čovjek nije spomenuo ni roštilj i klizište nego komplet dionica je krš :lol:
Da te podsjetim kako se ti isšprda kad onomad rekoh za dunđeraj i fušeraj. Ali evo, tvoja teorija je da su mediji krivi i za ovu sramotu u režiji JP ACFBiH :lol:
Nivelacija

#20514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Pa ja sam prvi rekao da je ne treba otvoriti jos minimalno mjesec jer toliko radova ima sto se vidi golim okom.

To ne znaci da je fuseraj nego jako kvalitetno uradjena dionica. Kada prodje koji mjesec i sve zavrse svi ce biti woooow za konkretnu dionicu.

A od Zepca do Lasve dionica ce biti pa usuditi cu se reci najatraktivnija u Evropi za voznju.
archi_a

#20515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

archi_a wrote: 24/11/2020 14:20 Ovo nije gotovo, bar još mjesec!!!!! Zašto, ali zašto im ovo treba? Nije nikakav problem bio da se izađe i kaže:" ljudi, građani, iako smo silno htjeli završiti do dana Državnosti, jednostavno nismo stigli, bilo problema, neplaniranih intervencija. Treba nam još par radnih dana! "
Bilo bi pošteno, puno poštenije! Ako se čekalo ovako dugo, može još par sedmica. Naravno, bilo bi onih koji bi ih prozvali, ismijali, pokušali poniziti. Ovako će svi da ih prozovu. Pa nije narod lud, a zar nam treba da budemo kao neki smiješni režimi? Zašto silite nešto uhljupi neozbiljni? :oops:
Reporter "Avaza" se prvi provozao Zeničkom zaobilaznicom: BiH dobija novih 12 kilometara autoputa!
Kompanija "Autoceste" s Adnanom Terzićem na čelu, uspješno je završila radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C
I onda, sami sebe videom demantuju! :-)
24.11.2020
:wink: :bih:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Pajdo jebo atrakcije, mi 25 godina i dalje putujemo prosjecnom brzinom od 40-50kmh :mrgreen:
moa

#20517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moa »

Nivelacija wrote: 18/12/2020 18:49 Pa ja sam prvi rekao da je ne treba otvoriti jos minimalno mjesec jer toliko radova ima sto se vidi golim okom.

To ne znaci da je fuseraj nego jako kvalitetno uradjena dionica. Kada prodje koji mjesec i sve zavrse svi ce biti woooow za konkretnu dionicu.

A od Zepca do Lasve dionica ce biti pa usuditi cu se reci najatraktivnija u Evropi za voznju.
Ja ti kazem bit ce jedan od najljepsih autoputeva bolan, pun mostova, tunela, planina, krsa... ma bit ce fantazija samo da ga ovi nasi gurbeti zavrse za 10tak godina.
emirolini

#20518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by emirolini »

Nivelacija wrote: 18/12/2020 16:30

Mediji ih bombarduju???

Neduzne? Mislis?

Ljudi doveli u opasnost sve i do jednog putnika koji je se namjerno, slucajno i zbunjeno provozao tom sionicom.

- dionica nezavrsena i uzasna
- nije prosla tehnicki
- nije niti predat zahtjev za prijem
- nikakve komunikacije sa krucijalnim
- kasnjenje u rokovima

Hoces li jos? I mediji ih bombarduju. Ma da je iole pravna drzava oni bi u zatvor za ovo, ne otkaz vec pravna odgovornost.
mayab

#20519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

Definitivno bi neko trebao odgovarati
RJ57

#20520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

interesantno je da tunela prenj nema ni na engleskoj ni na njemačkoj wikipediji, na stranici sa listama najdužih tunela (gotovi/izgradnja/planiranje), a ima nekih tunela na jako dugom štapu
Nivelacija

#20521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

mayab wrote: 19/12/2020 08:24 Definitivno bi neko trebao odgovarati
:mrgreen:

Svi nivoi vlasti su pod istom kapom
Ko da ga tuzi kolega iz stranke?
Isto ko za aspiratore, nista od toga, a ovdje su pare 100x vece :run:
So What!

#20523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote: 19/12/2020 21:19 :mrgreen:

Svi nivoi vlasti su pod istom kapom
Ko da ga tuzi kolega iz stranke?
Isto ko za aspiratore, nista od toga, a ovdje su pare 100x vece :run:
Za respiratore će najvjerovatnije i biti optužnica, a za ovo po osnovu čega bi nekog tužio, osim kašnjenja, što je isto teško dobiti na sudu.

Zenička obilaznica će se ponovo pustiti u promet i ljudi će kao i što su zaboravili Sarajevsku obilaznicu i Karaulu, zaboraviti da se i ovo gradilo.
So What!

#20524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Zenička zaobilaznica (ne)spremna za promet?
Image

Nedavno završenih 11 kilometara autoputa u našoj zemlji, dionica Zenica-jug – Zenica-sjever, i dalje je zatvorena za saobraćaj. Samo nekoliko dana nakon puštanja u saobraćaj zbog, kako je tada navedeno, radova na jednom od mostova, saobraćaj je obustavljen.

Prema najavama iz Autocesta Federacije, nakon završetka svih tehničkih, ali i administrativnih procedura koje se odnose na neophodne dozvole, u narednih deset dana očekuje se puštanje saobraćaja na zeničkoj zaobilaznici.

Radovi na sanaciji diletacije mosta „Klopče“, na poddionici autoceste A1 Zenica – jug – Zenica-sjever, uspješno su završeni. Prema tvrdnjama izvođača radova, sidra koja su oštećena prilikom instalacije pokazala su anomalije odmah nakon puštanja saobraćaja u promet. Frekvencija vozila bila je mala tako da nije došlo do nezgoda na tom dijelu puta koji je zatvoren već dvije sedmice zbog sanacionih radova.

“Po proceduri su zamijenjena i poslije toga smo izvršili testiranje, naravno najviše što smo mogli uraditi i opteretiti sa što je maksimalno mogućim osovinskim opterećenjem koje je dalo vrlo dobre rezultate”, navodi predstavnik izvođača radova Alen Evlić.

Osim diletacije na mostu Klopče, obustava saobraćaja na cijeloj poddionici iskorištena je za detaljan pregled preostalih diletacija, ali i svega onoga što bi moglo predstavljati smetnju normalnom odvijanju saobraćaja. Iz Autocesta Federacije još jednom su naglasili da je sve urađeno uz poštovanje najviših standarda u cestogradnji s posebnim akcentom na sigurnosni aspekt.

“Što se tiče sigurnog aspekta samih konstrukcija to je urađeno na visokom nivou što je potvrđeno. Sve konstrukcije su izvedene u skladu sa projektom, dokazana je njihova stabilnost kroz monitoring i dalje se vrši monitoring da vidimo šta se dešava tokom eksploatacije”, kazao je Reuf Kadrić, JP „Autoceste FBiH“.

Prema onome što su nam kazali u Autocestama Federacije u narednih nekoliko dana slijede inspekcijski nadzori zeničke zaobilaznice, a nakon toga i puštanje saobračaja u promet. Sve bi se trebalo to završiti narednih 7 do 10 dana kada se očekuju ponovo vozila na 11 kilometara novoizgrađene ceste kroz BiH, odnosno poddionici Zenica-jug – Zenica-sjever.
BHRT
Post Reply