Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Blizanac

#20251 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

:lol:
Koliko gluposti i neznanja elementarnih činjenica u samo jednom postu...
Znači, postoji antibošnjački savez. Hvala za info, nismo to znali :D

Otišli ste totalno u off topic. Sinoć je moderator upozoravao. Mogli bi neki i u banoviće na odmor :D
Last edited by Blizanac on 17/12/2020 09:05, edited 1 time in total.
VonBismarck91

#20252 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VonBismarck91 »

Blizanac wrote: 17/12/2020 08:58
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 08:43
Iako je tvoj post bio vrlo zanimljiv za čitanje i štošta toga je objasnio meni iz HR koji ne razumijem dubinski sve nivoe vlasti BiH, kao i to što si mi objasnio bošnjačku poziciju koja zvuči smisleno kad tako postaviš stvari da je određen kontingent populacije podzastupljen opet se ne može na taj način racionalizirati da jedan dio populacije, Hrvate iz BiH naprosto smatraš da su "protiv BiH" samo zato što imaju drugačiji pogled na njeno uređenje.

Hrvati su protiv unitarizacije i centralizacije a ne protiv BiH. A zašto su protiv? Ne zato jer su jako jako genetski zli nego jer bi se time sasvim izgubili jer su malobrojniji.
Hrvatima ćete morati nešto dati, jbg, iako su sva nastojanja da ih se prebriše gumicom jer bi FBiH Bošnjacima bila potaman, samo Hrvate, koji žive na većem, slabije naseljenom teritoriju, treba maknuti.

Nema nikakve koristi od pozivanja na građansku BiH, umjesto toga treba za početak dati prijedlog na nivou FBiH koji bi istovremeno uvažio Bošnjačku brojnost i dao Hrvatima autonomiju. Ima primjera takvih puno u Europi, oćemo Englesku-Škotsku, Španjolska-Baskija, Njemačka-Bavarska, Švicarska, Belgija itd. Ali ne, fetiš o unitarističkoj BiH.
Kao prvo, nike ne smatra da su Hrvati kao narod protiv BiH ali njihova vodeća stranka očito radi protiv jer koristi sve moguće intrumente za blokade i ima stratešku saradnju sa onima koji otvoreno pozivaju na secesiju i nestanak ove države
Drugo, nisu Bošnjaci za centralizaciju (to je propagandni spin iz separatističkih medijskih kuća) već normalnu državu gdje se neće moći blokirati odluke od sveopćeg interesa radi interesa neke skupine ljudi. Zato treba ulogu i nadležnosti Doma naroda veoma jasno i precizno definisati.
Treće, ne mogu Bošnjaci nikome ništa davati jer ovo nije samo njihova zemlja. Stvari se moraju rješavati dogovorima i kompromisima a ne ultaimatumima, prijetnjama, blokadama itd.
Četvrto, priča oko izmjena IZ i traženje virtulne izborne jedinice nije ništa drugo već samo zavjesa za mnogo opasnije namjere stvaranjatj reinkarnacije tzv HR HB. Ne vidim načina da se Bošnjake na prilvoli da ga prihvate u tom obliku osim sirove sile.
I naravno, ako se Hrvati toliko bore za princip etničke autonomije, zašto nisu Srbima u Hrvatskoj dali entitet?
Zato jer su izgubili rat. A u BiH nema niti pobjednika niti gubitnika...
Nikola Testa

#20253 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nikola Testa »

Par stvari mi nije jasno, odkud ti 60% bosnjaka u BiH?
Drugo, svjedoci smo koliko je puta cak bi rekao konstantno bosnjacki faktor bio taj koji je sam sebi pucao u nogu dajuci instrumente drugoj strani da moze blokirati sta joj padne na pamet ili sto smo vidili da budu taj faktor gubitka pozicija u PC kao npr. U Srebrenici.
Bosnjacki faktor je taj koji daje legitimnost vlasti u PC svih ovih godina a tako i u kantonima gdje HDZ vlada. Da ne pricam o zakonima o entitetskom drzavljanstvu, i mjestu boravka.
Jesi ti uopšte pročitao makar površno ovo sto sam napisao? Da jesi razumio bi na koga se odnosi 60% i na osnovu čega to tvrdim. Entitetsko državljanstvo postoji u Dejton, samo otvoriš ustav, nema veze sa popuštanjem. Instrumenti postoje samim Dejtonskim sporazumom. Prije 2001 i nametnutih odluka o Domu naroda Federacije BiH od strane VP bili su još gori.
VonBismarck91

#20254 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VonBismarck91 »

Blizanac wrote: 17/12/2020 09:03 :lol:
Oprosti da li sam nesto slagao...!?
Blizanac

#20255 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 09:04 Zato jer su izgubili rat. A u BiH nema niti pobjednika niti gubitnika...
Aha, znači protjeraj, poubijaj, popali i onda vladaj.
Jesu li to te europske vrijednosti?
Etitet su im mogli dati prije "Oluje". Pitam: Zašto nisu, ako se zalažu za princip etničke autonomije?
Blizanac

#20256 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 09:05
Blizanac wrote: 17/12/2020 09:03 :lol:
Oprosti da li sam nesto slagao...!?
Ma jok, gdje biste vi to radili...
Sve gole činjenice
:lol:
Blizanac

#20257 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

Evo malo na temu "Kad su HDZ i SNSD pokušali uništiti državu BiH?".
Doduše, ovdje se ne spominje SNSD, ali politika koju ta stranka danas vode je identična onoj koja se spominje:

VonBismarck91

#20258 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VonBismarck91 »

Blizanac wrote: 17/12/2020 09:08
VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 09:04 Zato jer su izgubili rat. A u BiH nema niti pobjednika niti gubitnika...
Aha, znači protjeraj, poubijaj, popali i onda vladaj.
Jesu li to te europske vrijednosti?
Etitet su im mogli dati prije "Oluje". Pitam: Zašto nisu, ako se zalažu za princip etničke autonomije?
Znaci isto ono sto su i ostala 2 naroda radila.
PA TI NEMAS POJMA O CEMU PRICAS! :-)
Da imas imas imalo pojma znao bi da im je NUDENO...
Googlaj plan "Z4"

Sta kazes ne znam elementrne cinjenice.. :-)
I da, to su te Europske vrijednosti... :D
Blizanac

#20259 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 09:13 Znaci isto ono sto su i ostala 2 naroda radila.
Googlaj plan "Z4"

Da, doista ne znaš elementarne činjenice.
Po pitanju plana Z4, proguglaj malo o tim vremenima pa ćeš vidjeti da je taj dokument namjerno napravljen tako da ga Srbi ne prihvate i da Hr ima izgovor da sprovede etničko čišćenje.
Bošnjaci nikada nisu imali plan niti namjere za etničko čišćenje drugih, za razliku od druga dva naroda.

Evo još malo materijala o ulozi Tuđmana (prvog čovjeka HDZ-a i Hrvatske) u podjeli BiH:

Cassius Longinus

#20260 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Cassius Longinus »

Iako je tvoj post bio vrlo zanimljiv za čitanje i štošta toga je objasnio meni iz HR koji ne razumijem dubinski sve nivoe vlasti BiH, kao i to što si mi objasnio bošnjačku poziciju koja zvuči smisleno kad tako postaviš stvari da je određen kontingent populacije podzastupljen opet se ne može na taj način racionalizirati da jedan dio populacije, Hrvate iz BiH naprosto smatraš da su "protiv BiH" samo zato što imaju drugačiji pogled na njeno uređenje.

Hrvati su protiv unitarizacije i centralizacije a ne protiv BiH. A zašto su protiv? Ne zato jer su jako jako genetski zli nego jer bi se time sasvim izgubili jer su malobrojniji.
Hrvatima ćete morati nešto dati, jbg, iako su sva nastojanja da ih se prebriše gumicom jer bi FBiH Bošnjacima bila potaman, samo Hrvate, koji žive na većem, slabije naseljenom teritoriju, treba maknuti.

Nema nikakve koristi od pozivanja na građansku BiH, umjesto toga treba za početak dati prijedlog na nivou FBiH koji bi istovremeno uvažio Bošnjačku brojnost i dao Hrvatima autonomiju. Ima primjera takvih puno u Europi, oćemo Englesku-Škotsku, Španjolska-Baskija, Njemačka-Bavarska, Švicarska, Belgija itd. Ali ne, fetiš o unitarističkoj BiH.
Kao prvo, nike ne smatra da su Hrvati kao narod protiv BiH ali njihova vodeća stranka očito radi protiv jer koristi sve moguće intrumente za blokade i ima stratešku saradnju sa onima koji otvoreno pozivaju na secesiju i nestanak ove države
Drugo, nisu Bošnjaci za centralizaciju (to je propagandni spin iz separatističkih medijskih kuća) već normalnu državu gdje se neće moći blokirati odluke od sveopćeg interesa radi interesa neke skupine ljudi. Zato treba ulogu i nadležnosti Doma naroda veoma jasno i precizno definisati.
Treće, ne mogu Bošnjaci nikome ništa davati jer ovo nije samo njihova zemlja. Stvari se moraju rješavati dogovorima i kompromisima a ne ultaimatumima, prijetnjama, blokadama itd.
Četvrto, priča oko izmjena IZ i traženje virtulne izborne jedinice nije ništa drugo već samo zavjesa za mnogo opasnije namjere stvaranjatj reinkarnacije tzv HR HB. Ne vidim načina da se Bošnjake na prilvoli da ga prihvate u tom obliku osim sirove sile.
I naravno, ako se Hrvati toliko bore za princip etničke autonomije, zašto nisu Srbima u Hrvatskoj dali entitet?
Slažem se da se sve treba riješiti dogovorom i kompromisom.

Što se tiče Srba u Hr, nuđeno im je bilo svašta po izmjenama Ustava RH iz 1992. ako se ne varam(autonomni kotari) pa do plana Z4 gdje bi dobili vrlo široku autonomiju, sa vlastitom valutom, policijom i sl, međutim to nisu htjeli ni uzeti u razmatranje a da jesu, Hrvatskoj bi bilo vrlo teško politički ići u vojnu akciju.

Prema tome, to da Srbima nije ništa nuđeno naprosto ne stoji. Stoji to da Hrvatskoj nije bilo u interesu da Srbi išta dobiju i da su Srbi svojom kratkovidnošću i ekstremizmom nama pomogli.

Što se tiče Hrvatske politike u BiH, bojim se da tu gledaš samo jednu stranu, zato sam i rekao da se mutavo nametanje Komšića od 2006. a koji je općenito beskoristan, naprosto Bošnjacima-ne isplati. Tj više štete nego koristi. Da se nije išlo u to, ne bi Hrvati vjerojatno ni tražili izmjene IZ, mada kronologiju toga ne znam detaljno.
Blizanac

#20261 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 09:36 Slažem se da se sve treba riješiti dogovorom i kompromisom.

Što se tiče Srba u Hr, nuđeno im je bilo svašta po izmjenama Ustava RH iz 1992. ako se ne varam(autonomni kotari) pa do plana Z4 gdje bi dobili vrlo široku autonomiju, sa vlastitom valutom, policijom i sl, međutim to nisu htjeli ni uzeti u razmatranje a da jesu, Hrvatskoj bi bilo vrlo teško politički ići u vojnu akciju.

Prema tome, to da Srbima nije ništa nuđeno naprosto ne stoji. Stoji to da Hrvatskoj nije bilo u interesu da Srbi išta dobiju i da su Srbi svojom kratkovidnošću i ekstremizmom nama pomogli.

Što se tiče Hrvatske politike u BiH, bojim se da tu gledaš samo jednu stranu, zato sam i rekao da se mutavo nametanje Komšića od 2006. a koji je općenito beskoristan, naprosto Bošnjacima-ne isplati. Tj više štete nego koristi. Da se nije išlo u to, ne bi Hrvati vjerojatno ni tražili izmjene IZ, mada kronologiju toga ne znam detaljno.
Srbi u Hr jesu bili osokoljeni Miloševićevom politikom ali za plan Z4 koji spominješ unaprijed se znalo da će ga Srbi odbiti i da će krenuti "Oluja".
Pitanje komšića samo glupom i neupućenom čovjeku može biti nejasno. Pročitati Ustav i vidjeti koga i šta predstavljaju članovi Predsjedništva BiH. Razuman čovjek će shvatiti, nerazumnom ne pomažu ni crteži.
Hrvatska politika u BiH nastavka je iste one politike koju je vodio Tuđman, samo je sada prilagođena trenutnim okolnostima. U prethodnim postovima postavio sam nekoliko snimaka Tuđmana i njegove vizije za rješenje bh pitanja. U principu se ista rješenja od SH strana nude i danas, samo su malo modifikovana.
Evo ti još malo, ako ti ono nije dovoljno.
Posebnu pažnju obrati od 17:25:

VonBismarck91

#20262 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VonBismarck91 »

Blizanac wrote: 17/12/2020 09:24
VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 09:13 Znaci isto ono sto su i ostala 2 naroda radila.
Googlaj plan "Z4"

Da, doista ne znaš elementarne činjenice.
Po pitanju plana Z4, proguglaj malo o tim vremenima pa ćeš vidjeti da je taj dokument namjerno napravljen tako da ga Srbi ne prihvate i da Hr ima izgovor da sprovede etničko čišćenje.
Bošnjaci nikada nisu imali plan niti namjere za etničko čišćenje drugih, za razliku od druga dva naroda.

Evo još malo materijala o ulozi Tuđmana (prvog čovjeka HDZ-a i Hrvatske) u podjeli BiH:

Prvi put cujes za Z4 i sada govoris da ja malo progooglam... :-)
Da Hrvatska ima izgovor.... hahaha :lol: :-)

Jesi li ikad cuo za Islamsku deklaraciju.. :D
Imas li video o tome :D
Last edited by VonBismarck91 on 17/12/2020 10:14, edited 1 time in total.
Cassius Longinus

#20263 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Blizanac wrote: 17/12/2020 09:47
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 09:36 Slažem se da se sve treba riješiti dogovorom i kompromisom.

Srbi u Hr jesu bili osokoljeni Miloševićevom politikom ali za plan Z4 koji spominješ unaprijed se znalo da će ga Srbi odbiti i da će krenuti "Oluja".
Pitanje komšića samo glupom i neupućenom čovjeku može biti nejasno. Pročitati Ustav i vidjeti koga i šta predtsvaljaju članovi Predsjedništva BiH. Razuman čovjek će shvatiti, nerazumnom ne pomažu ni crteži.
Hrvatska politika u BiH nastavka je iste one politike koju je vodio Tuđman, samo je sada prilagođena trenutnim okolnostima. U prethodnim postovima postavio sam nekoliko snimaka Tuđmana i njegove vizije za rješenje bh pitanja. U principu se ista rješenja od SH strana nude i danas, samo su malo modifikovana.
Evo ti još malo, ako ti ono nije dovoljno.
Posebnu pažnju obrati od 17:40:

Gledaj, nema sada nikakve koristi od povijesnih lekcija i Stipe Mesića, Franje Tuđmana ili Slobe. Sada je 2020 i sad se treba dogovarati za budućnost a akteri su već mrtvi osim vječnog i debelo umirovljenog Mesića. Sada to da su se Tuđman i Milošević "dogovarali oko Bosne" treba biti relevantno za šta? A Washingtonski sporazum trebamo zaboraviti, kao i Maestral 95 i Južni Potez..Možemo se onda vraćati i na Kutiljerov ili Vens Ovenov plan godinu ipo prije, nema vajde.

Hrvatima dakle treba maksimalno spočitavati tamo gdje su objektivno pogriješili a zaboraviti tamo gdje su pomogli.

Ko je kriv Srbima što su apriori odbili Z4? "Znalo se", vraga se znalo, lako ti je tako, ispada da su Hrvati imali sve servirano. Nuđeno im je, nisu zapravo ni pokušali pregovarati.

Što se tiče Komšića, možemo okrenuti pilu naopako pa reći da je samo "glupom i neupućenom" čovjeku nejasno zašto HDZ blokira sastavljanje vlade FBiH i sl..nema vajde ni od toga.
Blizanac

#20264 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

VonBismarck91 wrote: 17/12/2020 10:12 Prvi put cujes za Z4 i sada govoris da ja malo progooglam... :-)
Da Hrvatska ima izgovor.... hahaha :lol: :-)

Jesi li ikad cuo za Islamsku deklaraciju.. :D
Da, prvi put sam od tebe čuo za Z4.
Da, čuo sam za Islamsku deklaraciju i imam je uokvirenu na zidu spavaće sobe. To je obavezan inventar u svakoj bošnjačkoj kući.
:-)

Isuviše si nezreo, neupućen i nedovoljno inteligentan da bih na tebe trošio svoje vrijeme.
Vrati se na hb forume i guslaj o turcima i zulumu.
Vozdra
Last edited by Blizanac on 17/12/2020 10:32, edited 1 time in total.
Blizanac

#20265 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 10:13 Gledaj, nema sada nikakve koristi od povijesnih lekcija i Stipe Mesića, Franje Tuđmana ili Slobe. Sada je 2020 i sad se treba dogovarati za budućnost a akteri su već mrtvi osim vječnog i debelo umirovljenog Mesića. Sada to da su se Tuđman i Milošević "dogovarali oko Bosne" treba biti relevantno za šta? A Washingtonski sporazum trebamo zaboraviti, kao i Maestral 95 i Južni Potez..Možemo se onda vraćati i na Kutiljerov ili Vens Ovenov plan godinu ipo prije, nema vajde.

Hrvatima dakle treba maksimalno spočitavati tamo gdje su objektivno pogriješili a zaboraviti tamo gdje su pomogli.

Ko je kriv Srbima što su apriori odbili Z4? "Znalo se", vraga se znalo, lako ti je tako, ispada da su Hrvati imali sve servirano. Nuđeno im je, nisu zapravo ni pokušali pregovarati.

Što se tiče Komšića, možemo okrenuti pilu naopako pa reći da je samo "glupom i neupućenom" čovjeku nejasno zašto HDZ blokira sastavljanje vlade FBiH i sl..nema vajde ni od toga.
Ako ne vidiš da se Tuđmanova i Miloševićeva politika i danas sprovodi, samo drugim sredstvima, onda si zaista kratkovid. Priča oko Izbornog zakona je samo zamaskirana priča o ostvarivanju čisto hrvatskog entiteta a to i jeste bio HDZ/Tuđmanov ratni cilj.
Što se tiče pitanja Komšića odgovor ti je dijelom dat u prethodnoj rečenici.
Smatram da si dovoljno pametan i da znaš razlučiti šta znači predstavljati multietničku državu a šta samo jednu etničku skupinu.
Ustav BiH, mada nakaradan kakav jeste, ovo pitanje je veoma precizno i nedvosmisleno definisao:
3. Ovlaštenja
Predsjedništvo je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član.
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora.
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje.
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini.
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti, koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
Dakle, sve jasno kao dan. To što ga hadezeovci namjerno krivo tumače, a njihovi simpatizeri puše tu priču, opet je povezano sa mojom prvom rečenicom u ovom postu.
Cassius Longinus

#20266 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Blizanac wrote: 17/12/2020 10:28
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 10:13 Gledaj, nema sada nikakve koristi od povijesnih lekcija i Stipe Mesića, Franje Tuđmana ili Slobe. Sada je 2020 i sad se treba dogovarati za budućnost a akteri su već mrtvi osim vječnog i debelo umirovljenog Mesića. Sada to da su se Tuđman i Milošević "dogovarali oko Bosne" treba biti relevantno za šta? A Washingtonski sporazum trebamo zaboraviti, kao i Maestral 95 i Južni Potez..Možemo se onda vraćati i na Kutiljerov ili Vens Ovenov plan godinu ipo prije, nema vajde.

Ako ne vidiš da se Tuđmanova i Miloševićeva politika i danas sprovodi, samo drugim sredstvima, onda si zaista kratkovid. Priča oko Izbornog zakona je samo zamaskirana priča o ostvarivanju čisto hrvatskog entiteta a to i jeste bio HDZ/Tuđmanov ratni cilj.
Što se tiče pitanja Komšića odgovor ti je dijelom dat u prethodnoj rečenici.
Smatram da si dovoljno pametan i da znaš razlučiti šta znači predstavljati multietničku državu a šta samo jednu etničku skupinu.
Ustav BiH, mada nakaradan kakav jeste, ovo pitanje je veoma precizno i nedvosmisleno definisao:
3. Ovlaštenja
Predsjedništvo je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član.
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora.
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje.
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini.
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti, koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
Dakle, sve jasno kao dan. To što ga hadezeovci namjerno krivo tumače, a njihovi simpatizeri puše tu priču, opet je povezano sa mojom prvom rečenicom u ovom postu.
Vezano za Tuđ. i Slobinu politiku, ne, žao mi je ali to je prvenstveno tvoje tumačenje. To a priori ne može biti objektivna rabota. Moje tumačenje je da Hrvati žele preko IZ osigurati da ih se ne preglasava i da onda žele osigurati vid autonomije na neki način. Treći entitet u Hr više nitko i ne spominje, i ne vjerujem da bi se išlo u tom smjeru. Ali opet, ovo je moje mišljenje, ne naturam ga tebi.

Isto tako, ovo boldano, ne vidim kako je činjenica da Hrvati idu za tim da ih se ne preglasava u Predsjedništvu
povezana sa ovom točkom..opet se na neki način svodi na to da Hrvati a priori neće zastupati BiH i tražiti članstvo u EU i Nato. Tj. monopolistički se gleda na BiH, ono što Komšić/Džaferović kaže je "Za Bosnu" a ono što kaže Čović je "protiv Bosne". A zapravo je samo riječ o različitom gledištu na Bosnu gdje su razlike uglavnom na unutrašnjem uređenju gdje gle čuda Hrvati nisu baš oduševljeni perspektivom gdje ih se ništa ni o čemu ne bi pitalo i gdje bi imali jedinu opciju da budu politički objekt ili da odu u Hr ili dalje. Opet, moje gledište..

Mislim da se Bošnjaci i Hrvati u bitnome slažu oko BiH i da nema nikakve realne opasnosti da Hrvati hoće dezintegrirati Bih, a hoće i u EU i u NATO, hoće i standard, hoće i borbu protiv korupcije, infrastrukturu, prikupljanje poreza, dobro sudstvo, školstvo. Jedino jbg neće da ostanu bez autonomije koja je jbg izborena u ratu i potpisana nakon mukotrpnih pregovora. Ali to ne znači da se ne može dogovoriti neko preuređenje.
Point.

#20267 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 10:13 Što se tiče Komšića, možemo okrenuti pilu naopako pa reći da je samo "glupom i neupućenom" čovjeku nejasno zašto HDZ blokira sastavljanje vlade FBiH i sl..nema vajde ni od toga.
Ova politika HDZ u BiH me podsjeća na Trumpa. Kada pobijedi e onda su izbori fer i korektni, a kada zijani onda ne valja izborni zakon, krađa itd. I Čović i Donald su u ovom slučaju ko razmažena djeca koja odmah krenu cmizdriti kad ne dobiju šta žele.

Pa ne može se voditi bilo kakav politički razgovor sa jednom strankom koja ucjenama i blokadama želi da vodi svoju politiku. I tu dolazimo do apsurda, jer kako neko može pričati da je ugrožen i majoriziran a pripada 15% ukupnog stanovništva i ima u rukama moć da blokira pola države jer mu je qurcu čejf.

I namjerno uporno tumače pogrešno. Ne postoji ni legitimni predstavnik ni hrvatski član predsjedništva, nego član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Također, nigdje ne piše da se član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dobija isključivo hrvatskim glasovima, nego iz izborne jedinice Federacija BiH. I tu se sva priča završava. Pitaj i Venecijsku komisiju.

Ova dreka hinje Dragana oko IZ nije ništa drugo no pokušaj daljnjeg zapišivanja teritorija te reinkaracije HB.. To pod jedan.

Pod dva, igrajmo se alternative da dobije ono što želi. Kako to u praksi izvesti? Kojim mehanizmom podvući granice te treće IJ? U koju jedinicu staviti etnički mješane gradove poput Mostara, Stolca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Žepča itd itd. Već tu imaš problem. Evo recimo Stolac pripada toj hrvatskoj IJ. Šta sa glasovima stolačkih bošnjačkih glasača? Njihov glas bude bezvrijedan. Ili obratno, recimo Travnik. Šta sa raznim Goranima, Zoranima, Draženima, Sašama iz bošnjačkih bivših komunističkih porodica, oni moraju prvo da dokažu svoju etničku pripadnost i da bazirano po tome dobiju listić sa Husom, Hasom a ne Antom, Lukom. Šta ako ja kao Bošnjak ne želim da glasam za Bošnjaka, nego nekog druge etnije? Ne mogu, jer će Dragan kmečati o ugrozbi. Hajte, molim vas.

To što HDZ želi meni smrdi na diskriminaciju i aparthejd i u praksi gotovo pa nemoguće izvesti.
Blizanac

#20268 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blizanac »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:12 Vezano za Tuđ. i Slobinu politiku, ne, žao mi je ali to je prvenstveno tvoje tumačenje. To a priori ne može biti objektivna rabota. Moje tumačenje je da Hrvati žele preko IZ osigurati da ih se ne preglasava i da onda žele osigurati vid autonomije na neki način. Treći entitet u Hr više nitko i ne spominje, i ne vjerujem da bi se išlo u tom smjeru. Ali opet, ovo je moje mišljenje, ne naturam ga tebi.
Ako ti i pored svih materijalnih dokaza, audio i video snimaka, sudskih presuda i svjedočenja opet treba neko tumačenje o ulozi Tuđmana i miloševića u podjeli moje države, onda imaš problem sa razumijevanjem elementarnih činjenica. I žao mi je što si u tom stadiju.
Ne vidim gdje su Hrvati preglasani? Postavio sam ti jasno definisane nadležnosti u Ustavu BiH. Ne znam zaista šta se tu ima dodatno pojašnjavati. Ako ne razumiješ, opet imaš problem. Određeni vid autonomije već je dat kroz kantonalno uređenje (npr. Bošnjaci se u ZH kantonu pitaju otprilike kao i Mađari na Islandu), Hrvati imaju pravo na svoj jezik, kulturu, obrazovanje itd. Problem je što se pored navedenog, a zamaskirano pričom o IZ i virtualnoj izbornoj jedinici, nastoji dobiti i entitet po uzoru na RS.
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:12 Isto tako, ovo boldano, ne vidim kako je činjenica da Hrvati idu za tim da ih se ne preglasava u Predsjedništvu
povezana sa ovom točkom..opet se na neki način svodi na to da Hrvati a priori neće zastupati BiH i tražiti članstvo u EU i Nato. Tj. monopolistički se gleda na BiH, ono što Komšić/Džaferović kaže je "Za Bosnu" a ono što kaže Čović je "protiv Bosne". A zapravo je samo riječ o različitom gledištu na Bosnu gdje su razlike uglavnom na unutrašnjem uređenju gdje gle čuda Hrvati nisu baš oduševljeni perspektivom gdje ih se ništa ni o čemu ne bi pitalo i gdje bi imali jedinu opciju da budu politički objekt ili da odu u Hr ili dalje. Opet, moje gledište..
Da si upoznat sa načinom donošenja odluka u PBiH znao bi da postoji instrument koji omogućava da nijedan član ne bude preglasan. Dakle, ovdje nije problem Predsjedništvo. Za koga radi Čović i čije interese štiti imali smo priliku uvjeriti se u posljednje vrijeme.
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:12 Mislim da se Bošnjaci i Hrvati u bitnome slažu oko BiH i da nema nikakve realne opasnosti da Hrvati hoće dezintegrirati Bih, a hoće i u EU i u NATO, hoće i standard, hoće i borbu protiv korupcije, infrastrukturu, prikupljanje poreza, dobro sudstvo, školstvo. Jedino jbg neće da ostanu bez autonomije koja je jbg izborena u ratu i potpisana nakon mukotrpnih pregovora. Ali to ne znači da se ne može dogovoriti neko preuređenje.
Autonomija kakvu HDZ želi (etnonacionalna) nije izborena u ratu pa se pokušavaju ratni ciljevi ostvariti sada u miru, koristeći se ucjenama, prijetnjama, pritiscima, blokadama itd.
Da si malo bolje upućen, znao bi da je takva autonomija postojala (tzv. HR HB) ali je pregovorima u Vašingtonu 1994. Tuđman pristao na njeno ukidanje a zauzvrat je (prvenstveno od SAD-a) dobio signal da može osloboditi SAO Krajinu (što je i dobio). Sad imaš situaciju da HDZ hoće nazad ono što je dao u zamjenu za etnički čistu Hr.
I na kraju, mislim da je HDZ napravio grešku u startu ove priče oko IZ. Naime, oslonjeni na podršku Hrvatske i SNSD-a, izborni zakon predstavili su ultimativno, u smislu ovo će biti ovako i tačka. Poslije toga uslijedila je neviđena medijska hajka na bošnjački narod, na sve moguće načine nastojalo ih se ocrniti i popljuvati, cijeli je narod dovođen u vezu sa islamskim terorizmom itd. To je, očekivano, proizvelo reakciju druge strane i zato smo tu gdje jesmo. Mislim da zbog toga IZ kakav želi HDZ nikad neće biti dogovoren. On se u ovom obliku i u ovoj situaciji može samo nametnuti silom-npr. da SAD kaže usvojite ovo i tačka.
Last edited by Blizanac on 17/12/2020 11:57, edited 1 time in total.
Cassius Longinus

#20269 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Point. wrote: 17/12/2020 11:17
Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 10:13 Što se tiče Komšića, možemo okrenuti pilu naopako pa reći da je samo "glupom i neupućenom" čovjeku nejasno zašto HDZ blokira sastavljanje vlade FBiH i sl..nema vajde ni od toga.
Ova politika HDZ u BiH me podsjeća na Trumpa. Kada pobijedi e onda su izbori fer i korektni, a kada zijani onda ne valja izborni zakon, krađa itd. I Čović i Donald su u ovom slučaju ko razmažena djeca koja odmah krenu cmizdriti kad ne dobiju šta žele.

Pa ne može se voditi bilo kakav politički razgovor sa jednom strankom koja ucjenama i blokadama želi da vodi svoju politiku. I tu dolazimo do apsurda, jer kako neko može pričati da je ugrožen i majoriziran a pripada 15% ukupnog stanovništva i ima u rukama moć da blokira pola države jer mu je qurcu čejf.

I namjerno uporno tumače pogrešno. Ne postoji ni legitimni predstavnik ni hrvatski član predsjedništva, nego član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Također, nigdje ne piše da se član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dobija isključivo hrvatskim glasovima, nego iz izborne jedinice Federacija BiH. I tu se sva priča završava. Pitaj i Venecijsku komisiju.

Ova dreka hinje Dragana oko IZ nije ništa drugo no pokušaj daljnjeg zapišivanja teritorija te reinkaracije HB.. To pod jedan.

Pod dva, igrajmo se alternative da dobije ono što želi. Kako to u praksi izvesti? Kojim mehanizmom podvući granice te treće IJ? U koju jedinicu staviti etnički mješane gradove poput Mostara, Stolca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Žepča itd itd. Već tu imaš problem. Evo recimo Stolac pripada toj hrvatskoj IJ. Šta sa glasovima stolačkih bošnjačkih glasača? Njihov glas bude bezvrijedan. Ili obratno, recimo Travnik. Šta sa raznim Goranima, Zoranima, Draženima, Sašama iz bošnjačkih bivših komunističkih porodica, oni moraju prvo da dokažu svoju etničku pripadnost i da bazirano po tome dobiju listić sa Husom, Hasom a ne Antom, Lukom. Šta ako ja kao Bošnjak ne želim da glasam za Bošnjaka, nego nekog druge etnije? Ne mogu, jer će Dragan kmečati o ugrozbi. Hajte, molim vas.

To što HDZ želi meni smrdi na diskriminaciju i aparthejd i u praksi gotovo pa nemoguće izvesti.
Ček, možda sam ja neupućen. Zapravo sigurno da sam neupućen.

Šta se ne bi mogla napraviti za izbore Predsjedništva BiH jedna izborna jedinica na razini FBiH, dakle situacija Stolac; dobar dan vaše ime molim vas? Emir..okej izvolite listu, dobar dan vaše ime molim vas? Jozo..okej izvolite listu..Naravno da ne bi tako bilo ali ako se netko izjasni kao Hrvat na nivou cijele FBih glasa na svojoj listi a Bošnjak na svojoj. Čemu ta filozofija oko izbornih jedinica? Naravno, ako ti kao Bošnjak želiš glasati za ne Bošnjaka nitko ne sprječava recimo Komšića da se kandidira i na hr. i na boš. listi, ako bi Komšić recimo pokupio više glasova na nekoj od tih lista od drugog kandidata-bio bi izabran.
Point.

#20270 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Point. »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:57

Šta se ne bi mogla napraviti za izbore Predsjedništva BiH jedna izborna jedinica na razini FBiH, dakle situacija Stolac; dobar dan vaše ime molim vas? Emir..okej izvolite listu, dobar dan vaše ime molim vas? Jozo..okej izvolite listu..Naravno da ne bi tako bilo ali ako se netko izjasni kao Hrvat na nivou cijele FBih glasa na svojoj listi a Bošnjak na svojoj. Čemu ta filozofija oko izbornih jedinica? Naravno, ako ti kao Bošnjak želiš glasati za ne Bošnjaka nitko ne sprječava recimo Komšića da se kandidira i na hr. i na boš. listi, ako bi Komšić recimo pokupio više glasova na nekoj od tih lista od drugog kandidata-bio bi izabran.
To je po meni diskriminacija. Zašto bi ja, samo po imenu i kojoj etniji pripadam, bio ograničen za koga da glasam? Podsjeća na južnoafrički aparthejd, ti si crn evo tebi jedna lista, ti si bijel evo tebi druga lista. A živite u istom haustoru.

Znači, ovim prijedlogom bi samo nečije ime odlučivalo koju listu da birač dobije i za koga da glasa? Šta ako dođe neki Emir i kaže ja sam Hrvat. Hoće li neka posebna komisija odlučivati da li Emir zajebava ili se stvarno osjeća kao Hrvat? Šta sa Vanjom, Goranom, Sašom, Miranom, Zlatkom, Zlatanom imenima koja mogu biti bilo ko?
detroit-mercy

#20271 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by detroit-mercy »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:57

Postoji li I jedna drzava u svijetu da se glasa na ovakav nacin. Sta ako ljudi zive u npr. mijesanom braku, jedan supruznik na ovu, drugi supruznik na onu stranu. Sta sa njihovom djecom. Zrela si osoba da vidis da ovo sto ti predlazes je davno prevazidjen koncept.
Zasto nije problem kad HDZovog nacelnika u Varesu izaberu i Bosnjaci jer je svojim radom to zasluzio.
Ne misli sada da branim Komsica jer on svojim radom nije zasluzio da bude izabran, ali ovdje ne govorimo o licnostima nego konceptima
Veigar

#20272 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Veigar »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 09:36

Komšić pored svih svojih mahana dokazuje jednu klrucijalnu stvar a to je da bi bošnjaci vrlo rado dali glas i Hrvatu ili Srbinu koji voli Bosnu i Hercegovinu. Ne znam da li je to slučaj sa hrvatskom a pogotovo srpskom komponetom u BiH. U prevodu, Dragan Čović bi bio predsjednik BiH da je pro bosanski orijentisan i izabrali bi ga većinom Bošnjaci. Što opet pokazuje da su Bošnjaci politički mnogo više osvješćeniji od ostala dva naroda koji samo žele dobro svom narodu. Haugh.
detroit-mercy

#20273 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by detroit-mercy »

Veigar wrote: 17/12/2020 14:32

Komšić pored svih svojih mahana dokazuje jednu klrucijalnu stvar a to je da bi bošnjaci vrlo rado dali glas i Hrvatu ili Srbinu koji voli Bosnu i Hercegovinu. Ne znam da li je to slučaj sa hrvatskom a pogotovo srpskom komponetom u BiH. U prevodu, Dragan Čović bi bio predsjednik BiH da je pro bosanski orijentisan i izabrali bi ga većinom Bošnjaci. Što opet pokazuje da su Bošnjaci politički mnogo više osvješćeniji od ostala dva naroda koji samo žele dobro svom narodu. Haugh.
Nije pitanje naroda nego odnosa prema drzavi BiH, to je najbolje definisao Dodo, "BiH dok mora".
Veigar

#20274 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Veigar »

detroit-mercy wrote: 17/12/2020 14:40
Veigar wrote: 17/12/2020 14:32

Nije pitanje naroda nego odnosa prema drzavi BiH, to je najbolje definisao Dodo, "BiH dok mora".
Kako sada stvari stoje pitanje je naroda itekako, jedina nada leži u ovih 50% u svakom od tri naroda a koji ne izađu na izbore da su kao drugačiji od ovih koji izađu. jer ovi što izlaze sa Hrvatske i Srpske strane su 100% secesionisti koji na 90te gledaju sa ushićenjem i žaljenjem što su prošle.
A_A_AKCIJA

#20275 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by A_A_AKCIJA »

Cassius Longinus wrote: 17/12/2020 11:57 Šta se ne bi mogla napraviti za izbore Predsjedništva BiH jedna izborna jedinica na razini FBiH, dakle situacija Stolac; dobar dan vaše ime molim vas? Emir..okej izvolite listu, dobar dan vaše ime molim vas? Jozo..okej izvolite listu..Naravno da ne bi tako bilo ali ako se netko izjasni kao Hrvat na nivou cijele FBih glasa na svojoj listi a Bošnjak na svojoj. Čemu ta filozofija oko izbornih jedinica?

Naravno, ako ti kao Bošnjak želiš glasati za ne Bošnjaka nitko ne sprječava recimo Komšića da se kandidira i na hr. i na boš. listi, ako bi Komšić recimo pokupio više glasova na nekoj od tih lista od drugog kandidata-bio bi izabran.
Ovo bi bio aparthejd i ne postoji nigdje ni u jednoj državi. Država koja želi ići ka EU ne može imati ovakva rješenja.
Na kraju, kako bi to izveo? Ko mene može spriječiti da se na biračkom mjestu izjasnim kao Srbin ili Hrvat? Ko bi izdavao certifikate o autentičnosti :) ?

Pokušaj sebi odgovoriti na jedno pitanje koje daje odgovore na suštinu samog problema:

Kako to da pro-bosanske snage (koje se često maliciozno predstavljaju kao bošnjačke), u principu i po defaultu podržavaju sva rješenja koja se sugeriraju iz EU i USA? Odnosno, da okrenem pitanje, kako to da USA i EU podržavaju pro-bosansku stranu? Kada sebi uspiješ ovo pojasniti, sve će ti biti jasno.

Na primjer, presude suda u Starzburu koje se odnose na mogućnost kandidiranja svih građana BiH na njenoj teritoriji su apsolutno u suprotnosti sa zahtjevima HDZ-a. Govorimo o presudama:

Sejdić-Finci
Pilav
Pudarić...

Svaka od njih nalaže da se promijeni izborni zakon i omogući kandidatura manjina, ostalih, ali i konstitutivnih naroda u cijeloj BiH. I svaku od njih podržavaju pro-bosanske snage, a osporavaju HDZ i SNSD.

U čemu je problem sa stranim sudijama u Sudu BiH? To nisu sudije iz Afganistana, Pakistana i Turske, nego uglavnom sudije iz zapadnih zemalja? Zašto opet pro-bosanske snage, koje su većinom muslimani, podržavaju odluke ovih sudija, a zašto jedan HDZ ne vjeruje sudiji iz Njemačke?

Valentin Inzko je Austrijanac i nije neki Abu Inzkawi iz Kandahara, pa u svakom izvještaju UN ima iste stavove kao pro-bosanska strana.

Odgovor je očigledan i jasan. HDZ i SNSD su anticivilizacijske snage koje žele zadržati svoju poziciju apsolutnih vladara a koja je ugrožena ne od strane Bošnjaka ili Bosanaca, nego od zapadne civilizacije, za koju se te iste pro-bosanske snage zalažu.
U toj normalnoj BiH Dodikov sin ne bi mogao uzimati lopatom milionske tendere širom (dakle pod kontrolom HDZ i SDA) BiH, niti bi sudski dokazi o Čovićevom kriminalu misteriozno nestajali iz kombija na putu.

Hrvatski narod je itekako zaštićen u BiH. Pripada mu 5 puta više vlasti u odnosu na Bošnjake, ako gledamo brojnost. U Domu naroda mogu pokrenuti pitanje nacionalnog interesa za svaku sitnicu. Isto to mogu uraditi na nivou kantona.

Ogromna moć i vlast, koja odlučuje o 90% pitanja je na nivou općina i kantona, tako da o tome svakako odlučuju zadnjih 30ak godina. Pa opet, gledam ministra vanjskih poslova Hr koji mrtav hladan izvali neku noć, da se Hrvati iz graničnih kantona iseljavaju zbog podređenog položaja! A tamo HDZ vlada tri decenije u komadu.

Na nivou Federacije, nije bilo vlade bez HDZ-a. HDZovi ministri upravljaju finansijama BiH i Federacije posljednjih 30 godina. Evo i sada HDZ koči formiranje Vlade, treću godinu poslije izbora. To bi bilo nemoguće da su Hrvati obezvlašćeni ili ugroženi.

Na kraju, jako bitno, HDZ se ne bori za Hrvate, nego samo za lojalne Hrvate unutar određenog teritorija. Hrvati Sarajeva, Tuzle, Zenice... za njih ne postoje i modeli za koje se zalažu, nemaju nikakav plan za njih. U Sarajevu živi više Hrvata nego u Posušju. Kako misle njima ponuditi išta sa ovim etno-teritorijalnim konceptom?

HDZ i SNSD imaju listu želja koja nigdje na planeti ne može biti ostvarena, bar ne u državama koje pripadaju 21. vijeku. Na njima insistiraju samo da produže agoniju i svoju vladavinu, koja im omogućava da uživaju u plodovima lopovluka. Ništa više.
Post Reply