Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post Reply

Da li ce USA ukinuti entitete i diskriminatornu konstitutivnost naroda u BiH?

DA
55
31%
NE
123
69%

Total votes: 178

Dozer

#151 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

General War wrote: 16/12/2020 21:02
I da je tako, sta da ti dodje situacija kao u Ukrajini, gdje dodje neki proruski kandidat za predsjednika? Vracaj opet veto?
Pa neka ga. Sta ce...? Pripojiti nas Rusiji?

A, s obzirom da se za to (1 preCjednik) moraju prvo stvoriti ustavni uslovi, onda se i te stvari mogu preduprijediti u tim promjenama, putem limitiranja nadleznosti.
zavrzlama

#152 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by zavrzlama »

Poznavajuci srbe i njihovu ideologiju,ne postoje svjetski pritisci da bi oni mogli prihvatiti reforme koje jacaju BIH,a entitetima trajno eliminisu sansu za secesiju...

Po meni nakon Bidenove akcije pravljenja BIH samoodrzivom drzavom,srbi ce se totalno povuci iz svih institucija BIH i proglasiti nezavisnost od BIH,gdje ce rusi i srbija iste podrzati,dok ce ameri i zapad uvesti istim sankcije i vratiti BIH ustav iz doba RBIH... ameri ce pojacat vojno prisustvo pogotovo u distriktu i mrcvariti secesioniste....u srbije ce nakon odredjenog vremena pod sankcijama doci do pobune koja ce rezultirat,pustanjem srpske stvari u BIH niz vodu...

Velikosrbi idu do kraja,povratka nema.
Last edited by zavrzlama on 16/12/2020 23:11, edited 1 time in total.
Dozer

#153 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

high_volume wrote: 16/12/2020 22:01 Sad gledam ovu mapu na koju je neko nalijepio EU zastavu, valjda s namjerom da je ozvaniči. I još piše "ekonomske regije" :D
Neko se igrao ili ubijao slobodno vrijeme, povlačeći "ekonomske" linije, neko ko veze s vezom nema, posebno sa "ekonomijom", neko ko iz "EU" kancelarije nije izašao, osim na doručak.. Ali nije mi on tema, taj neko dokoličar.

Kad je već pokrenuta tema o ukidanju entiteta u BiH, da mi ova "ekonomska" mapa bude osnov za razmišljanje. Npr.

- Ukinuti oba entiteta
- Poništiti svako planiranje o regijama, bilo koje vrste, ekonomske, demografske, političke, kulturolopke, itd
- Sadašnje granice općina/opština, kroz javnu raspravu i učešće stručnjaka, prekrojiti i uskladiti sa prirodnim stanjem na terenu i ekonomskim interesima. Npr. besmisleno je da općina Ravno ima svoju teritoriju Trebinju na par kilometara, ili Bihać da je Petrovcu, itd.

Dakle, uspostaviti samo dva nivoa vlasti - lokalni, općine i mjesne zajednice, i državni, u kojem bi parlament odlučivao o izvršnoj i sudskoj, delegiran od predstavnika lokalne vlasti, shodno njihovoj demografskoj i ekonomskoj snazi. Predsjedništvu BiH prava i odlučivanja svesti isključivo na protokolarno, inokosno.

Lokalni nivo vlasti urediti identično državnom, što znači da lokalno vijeće bira načelnike, a ovaj dalje svoje saradnike.

Takođe, finansiranje višeg - državnog nivoa vlasti uspostaviti sa nižeg, što znači da lokalne zajednice upućuju novac naviše, a ne obrnuto, kako je sada.

Itd. :D
Ja sam ovo, kao i jos nesto slicno, ovdje detaljno opisivao jos prije 10-12 godina. Nama ovolisnima apsolutno ne treba nikakav srednji nivo vlasti izmedju drzavnog i opstinskog nivoa. To je samo nepotrebni trosak i jedna stepenica za zapinjanje.

Da ne pricamo o milionima godisnje koji bi se oslobodili ukidanjem entiteta i kantona, i koji bi mogli biti preusmjereni u razvoj ekonomije.
Da, znam...ide pitanje - a sta cemo s trenutno zaposlenima u svemu tome?
I to se moze rijesiti vrlo jednostavno - idu na cekanje, uz placanje 50% trenutnih primanja na rok od godinu-dvije, tj. do momenta kada se pocnu otvarati nova radna mjesta u realnom sektoru, a na koja ce oni imati pravo prvenstva. Ako odbiju, onda gube i primanja od 50% koja su imali do tada, i pravac biro.

Ljudi ovdje moraju shvatiti da svaka sustinska promjena zahtijeva i bolne rezove. Ali, svaka promjena koja iskljucuje rat svakako je blaza varijanta tih rezova, i podnosljlivija, a i lakse je prezivjeti.
Dozer

#154 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

zavrzlama wrote: 16/12/2020 23:05 Poznavajuci srbe i njihovu ideologiju,ne postoje svjetski pritisci da bi oni mogli prihvatuti reforme koje jacaju BIH,a entitetima trajno eliminisu sansu za secesiju...

Po meni nakon Bidenove akcije pravljenja BIH samoodrzivom drzavom,srbi ce se totalno povuci iz svih institucija BIH i proglasiti nezavisnost id BIH,gdhe ce rusi i srbija iste podrzati,dok ce ameri i zapad uvesti ustim sankcije i vratiti BIH ustav iz doba RBIH... ameri ce pojacat vojno prisustvo pogotovo u distriktu i mrcvariti secesioniste....u srbije ce nakon odredjenog vremena pod sankcijama doci do pobune koja ce rezultirat,pustanjem srpske stvari u BIH niz vodu...

I ovo je jedan sasvim realan scenario, koji se i meni vrzma po glavi kao moguca varijanta. Slabljenje etno-nacionalista je pocelo na ovim izborima, trenutno se nastavlja kroz ove pritiske, a zakucace se 2022. na izborima.

A sve mi se cini da su ovakvog scenarija svjesni i u Srbiji, i u RS, ali i u Rusiji. Radi toga cisto sumnjam da ce se Rusi tu nesto pretjerano mijesati i zatezati (citaj: kao i za Kosovo).
Ova "podrska" ce ici samo do momenta kada dodje do pravog zatezanja situacije, a koju ce sigurno zapoceti Dodick, jer on sad naprosto mora igrati na sve ili nista.
Pri tome mu ne igra nikakvu ulogu u zivotu sto ce to na kraju biti nista, jer on ce u ocima svojih ispasti narodni heroj. Jos ako uspije zadrzati sve pokradeno, ih... njegovoj sreci nigdje kraja.
high_volume

#155 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by high_volume »

Dozer wrote: 16/12/2020 23:05
Da ne pricamo o milionima godisnje koji bi se oslobodili ukidanjem entiteta i kantona, i koji bi mogli biti preusmjereni u razvoj ekonomije.
A šta ćemo sa trenutno zaposlenim u svemu tome?
Da, znam...ide pitanje - a sta cemo s trenutno zaposlenima u svemu tome?
I to se moze rijesiti vrlo jednostavno - idu na cekanje, uz placanje 50% trenutnih primanja na rok od godinu-dvije, tj. do momenta kada se pocnu otvarati nova radna mjesta u realnom sektoru, a na koja ce oni imati pravo prvenstva. Ako odbiju, onda gube i primanja od 50% koja su imali do tada, i pravac biro.
Ogroman je broj ljudi koji bi ostali bez posla prekrajanjem sadašnjeg političkog uređenja, svođenjem novoa vlasti na dva. Zapravo, i nije problem imati tri novoa, entitete i svu upravljačku skalameriju, kakvu su nam nametnuli rješavajući rat, problem je njihovo finansiranje. A u načinu finansiranja, ključnu ulogu odigrali su 3-4 moćne politilke organizacije u nas, SDA i HDZ u Federaciji, SNSD i SDS u RS. Kako? Finansiranjem zaposlenih u javnom sektoru, u organima i institucijama novcima iz budžeta potrošnje, ne iz budžeta razvoja, i novcima iz međunarodnih kredita i pozajmica domaćih banaka i sl. Zato već dvije decenije, i više, imamo pomamu za radnim mjestima u budžetskim organizacijama, jer su plaće osigurane, a rad i nije toliko obavezan, pa i kad dobije otkaz, sud će ga vratiti...

Ako nađemo način da plaće i javne troškove budžetskih korisnika prate razvoj realnog sektora, da realni sektor finansira i sebe i budžetske, preko noći bi se budžetska potrošnja rasteretila i otvorile bi se mogućnosti razvoja realnog sektora, industrijske proizvodnje, javnih radova, itd. Plus ako bi bankama bio oduzet domaći platni promet, i sva njihova naknada provizija usmjerila u punjenje budžeta, itd.
Dozer

#156 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

Ne postoji nacin da se ekonomija i realni sektor razvijaju u ovakvoj konstelaciji odnosa prihoda i rashoda, gdje u rashodima troglava administracija pojede pola.

Modelom kakav ukratko gore opisah, dio tih otpustenih iz administracije bi ostao u njoj, ali na opstinskim nivoima, koji bi se morali malo pojacati radi preuzimanja obaveza i poslova koji su sada na kantonima.
Drugi dio koji bi dobio otkaz bi usao u navedeni program od 50% finansiranja do prve ponude za novi posao.

Da ne govorimo o trenutnim kreditnim zaduzenjima koja se i dizu kako bi se popunile budzetske rupe, a te budzetske rupe su kod nas namirivane amidnistracije i cuvanje socijalnog mira. A to je besmisleno jer ne vodi nicemu osim daljnjem propadanju, posto na kraju uvijek postoji granica moguceg zaduzivanja.
Podrazumijeva se da rasprodaja prirodnih resursa ne smije niposto biti opcija kojom bi se namirivala dugovanja.
zlajaBHF

#157 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by zlajaBHF »

Dozer wrote: 16/12/2020 23:07
zavrzlama wrote: 16/12/2020 23:05 Poznavajuci srbe i njihovu ideologiju,ne postoje svjetski pritisci da bi oni mogli prihvatuti reforme koje jacaju BIH,a entitetima trajno eliminisu sansu za secesiju...

Po meni nakon Bidenove akcije pravljenja BIH samoodrzivom drzavom,srbi ce se totalno povuci iz svih institucija BIH i proglasiti nezavisnost id BIH,gdhe ce rusi i srbija iste podrzati,dok ce ameri i zapad uvesti ustim sankcije i vratiti BIH ustav iz doba RBIH... ameri ce pojacat vojno prisustvo pogotovo u distriktu i mrcvariti secesioniste....u srbije ce nakon odredjenog vremena pod sankcijama doci do pobune koja ce rezultirat,pustanjem srpske stvari u BIH niz vodu...

I ovo je jedan sasvim realan scenario, koji se i meni vrzma po glavi kao moguca varijanta. Slabljenje etno-nacionalista je pocelo na ovim izborima, trenutno se nastavlja kroz ove pritiske, a zakucace se 2022. na izborima.

A sve mi se cini da su ovakvog scenarija svjesni i u Srbiji, i u RS, ali i u Rusiji. Radi toga cisto sumnjam da ce se Rusi tu nesto pretjerano mijesati i zatezati (citaj: kao i za Kosovo).
Ova "podrska" ce ici samo do momenta kada dodje do pravog zatezanja situacije, a koju ce sigurno zapoceti Dodick, jer on sad naprosto mora igrati na sve ili nista.
Pri tome mu ne igra nikakvu ulogu u zivotu sto ce to na kraju biti nista, jer on ce u ocima svojih ispasti narodni heroj. Jos ako uspije zadrzati sve pokradeno, ih... njegovoj sreci nigdje kraja.
Ja kad cujem da neko sve svodi na "ukrasti" i "obogatiti se", ja se najezim.

Moguce je da politicari kradu, ali srpske vodje od 1990 do danas kradju nisu imali kao svoj prioritet, nego cijepanje BiH.
Tom zadatku su bili i vise nego odani.

Kao Dodik ovo radi zbog kradje je toliko plitka prica, da mi se povraca.....

Volim Sarajevo, ali ta vasa carsijska malogradjanska prica mi toliko ie na k.....
Ova borba oko vlasti u KS me podsjeca na to....Sve se svodi na ba ovo, ba ono..... Ima ljudi kojima je ideologija mnogo vaznija od €
Srpski politicari su primjer toga......Srpska politika radi na ovom prijektu vec 150 godina, a ti o pokreadenim stvarima pricas :evil:
sportman1

#158 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by sportman1 »

Hilary Clinton je bila ministrica vanjskih poslova pa se nije potrudila oko BIH.
Obama je ahbab sa Billom i Clintonovima a Clintonovi prijatelji BIH, pa se nije potrudio oko BIH!!!!
Bio je i Komso kod nje u posjeti.

Zasto bi se Biden potrudio oko BIH?
Razlog moze biti ruski uticaj ali je tako bilo i prije 10 i 20 godina tako.
Drugi razlog moze biti da je dobro poznavao situaciju prije i da je to jasno govorio!
Da ,ali sada je predsjednik. A predsjednik nije isto sto i kongresmen. To je bilo prije 26 godina itd itd.

Po meni ce ostati ovako jos godina a prepucavanja ce se nastaviti.
General War

#159 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by General War »

Dozer wrote: 16/12/2020 22:56
General War wrote: 16/12/2020 21:02
I da je tako, sta da ti dodje situacija kao u Ukrajini, gdje dodje neki proruski kandidat za predsjednika? Vracaj opet veto?
Pa neka ga. Sta ce...? Pripojiti nas Rusiji?

A, s obzirom da se za to (1 preCjednik) moraju prvo stvoriti ustavni uslovi, onda se i te stvari mogu preduprijediti u tim promjenama, putem limitiranja nadleznosti.
Pa ne rusiji, vec srbiji...ali nemora ni to...nece opet NATO,, specijalne veze, sudstvo opet pod kontrolom stranaka...sve sto imamo sada problem, mozemo imati i sa jednim predsjednikom i bez entiteta....ne vidim demokratski nacin da se to osujeti.
Sa_u_srcu

#160 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Sa_u_srcu »

Pa nije Lavrov slucajno dosao u RS i to prvo kod Dodika, dosao je da mu pruzi podrsku i da mu da snage da izdrzi jer su svi svijesni pogotovo Rusi da se nesto sprema.
Ali mene je iznenadila poruka Bidena i to isti dan servirana i izgovorena na dan dolaska Lavrova...to nije slucajna poruka. Isto kao sto ni Komsic i Dzavke nisu u 8:30 dobiili poziv iz Americke ambasade i dobili instrukcije da ga odjebu ko zadnje smece.

Sve u svemu mogu Russi srati sta hoce ali mislim da ce u sutini uvijek Srbi najebati najvise zbog tog odnosa sa njima, imam osjecaj da nemaju Russe u blizini da bi im pozicija bila komfornija...

Uglavnom bice kao sto je uvijek i bilo...kako Ameri kazu bice...pa da su Russi toliko jaki vratili bi Kosovo ali vratit ce al kurcu...nikad.
Loki2k9

#161 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Loki2k9 »

Da Evropa nadje alternativu ruskom gasu, ta drzava bi mogla jos svoju "moc" sprovoditi u dijelovima Kazahstana i Ukrajine gdje su Rusi vecina. Oni su nikakav privredni gigant na drugim poljima, osim na energetskom.
Sa_u_srcu

#162 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Sa_u_srcu »

Al kad gledas ono Brcko i taj distrikt dodje ti da se zapitas kako je neko prije 25 godina...sumnjam da su nasi nego Ameri instalirali taj distrikt tacno tu da cijepa RS i da niko nema nadleznost od entiteta nego u sustini samo medjunarodna zajednica. I tacno tu ako dodje do sranja mogu dovesti sta hoce i presjeci taj koridor. Neko je u Dejtonu ipak mislio i o secesiji RS i napravio taj komadic odnosno veliki problem za RS
hatemondays

#163 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by hatemondays »

zlajaBHF wrote: 16/12/2020 23:43
Dozer wrote: 16/12/2020 23:07

Ja kad cujem da neko sve svodi na "ukrasti" i "obogatiti se", ja se najezim.

Moguce je da politicari kradu, ali srpske vodje od 1990 do danas kradju nisu imali kao svoj prioritet, nego cijepanje BiH.

Volim Sarajevo, ali ta vasa carsijska malogradjanska prica mi toliko ie na k.....
Ova borba oko vlasti u KS me podsjeca na to....Sve se svodi na ba ovo, ba ono..... Ima ljudi kojima je ideologija mnogo vaznija od €
Srpski politicari su primjer toga......Srpska politika radi na ovom prijektu vec 150 godina, a ti o pokreadenim stvarima pricas :evil:
Eh da pojasnim koliko je Srbima vazna pljacka ispricacu ti nekoliko dogodovstina koje sam dozivo dok sam proveo prvih 6 mjeseca rata na okupiranoj Grbavici kao Musliman. Dakle krenimo redom, prvu stvar sto su cetnici radili je kad su osvojili teritoriju je da pljackaju sve sto je prazno od ljudi pa cak i stanove i kuce napustene od familija srpskog porijekla. Ako se borimo za ideju koji cemo racku pljackati kucu onoga koji pripada istom narodu. Mnogi nikogovici koji su bili dovedeni sa selendri u Sarajevo da osvajaju imali su kao prvi cilj odvuci sto vise ratnog plijena u svoju vukojebinu. Klasicni primjer o kakvoj zelji i brzini sa pljahom se radi odveli su nase 2 porodice u Pajaco u Batkove ruke, proveli smo tamo DVA sata, u povratku u nase gajbe masa vrijednih stvari fali i ono iznenadjeni u jebote zivi se vratise sto ne uzesmo vise. Kao vrhunac sam svojim ocima gledao ispraznili su kucu Salke Curica (poginuo na nasoj strani pocetkom rata), na kraju vidi ovo cupaju u 8 mjesecu mu pod a ispod poda Salko zastekao 20000 neobradjenih kljuceva, jao srece da vidis odmah trpaj u golf i pravac Beges jacapi.
Ja nisam vidio da je neki cetnik zapalio muslimansku kucu a da je PRVO nije ispraznio, dakle prvo pljacka pa onda guslanje. Nemoj me pogresno shvatiti i kod nas je bilo toga ko govana ali moram ti reci da na kraju rata sam docekao i to da moj Komandant kaze kad smo cistili srpska sela je naredio da ce licno ubiti onga ko uzme nesto pa cak i kokos iz tog sela, naravno svi objekti su se palili da se ne lazemo.
Pricamo o srpskoj politici 150 godina sto ne ostase na Kosovu kad je toliko vazna ta zemlja, nego sirotinja se zadovoljila sa opljacaknim a jebiga koji cemo racku ginuti za "svetu zemlju" ali eto uzelo se hajmo sad pravac nazad fataj se noge. Eto toliko o guslanju, guslanje bez pratece pljacke za Srbina nema smisla. Uostalom pustili su sve niz vodu cim je guzica dosla u pitanje nikome nije palo napamet da jede lisce i ostala sranja i bori se za fantomske ciljeve kad glava visi o koncu tu prica o guslanju ne prolazi hint-traktorijada. Eno i Jermeni sveta zemlja kurac palac kad dron spuca poselami ko uspita fataj se noge i cekaj vizu za Svabiju.
Eto toliko od mene covjeka koji je vidio zivih cetnika nego sto si ti na TV a znam volis Rajvosa ali ti ova mozda i ova prica ide na racku...
Za kraj Srpske vodje su imale za cilj da UNISTE nas Muslimane a ne cijepanje Bosne a svojim vojnicima je naravno obecana pljacka kao nagrada a Srbin ne ide u rat bez te nagrade.E sad sto je mahniti balija digao glavu to je druga stvar...
Sad zamisli ovaj scenario da su Srbi drzali Dubrovnik a Hrvati okruzili, ili Sarajevo a okruzeni Muslimanima da li ti vjerujes da bi ti isti ljudi izdrzali sto su ljudi izdrzali ljudi u Dubrovniku, Sarajevu, Gorazdu, Bihacu itd odgovor je ne a primjeri su ti traktorijada i Kosovo cim je jaci pripucao odose gusle u jarak i eno ih jos tamo niko ne dolazi da i pokupi a njihovi politicari ce plakati za vekovnim ognjistima.
problemnatravunu

#164 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by problemnatravunu »

zavrzlama wrote: 16/12/2020 23:05 Poznavajuci srbe i njihovu ideologiju,ne postoje svjetski pritisci da bi oni mogli prihvatiti reforme koje jacaju BIH,a entitetima trajno eliminisu sansu za secesiju...

Po meni nakon Bidenove akcije pravljenja BIH samoodrzivom drzavom,srbi ce se totalno povuci iz svih institucija BIH i proglasiti nezavisnost od BIH,gdje ce rusi i srbija iste podrzati,dok ce ameri i zapad uvesti istim sankcije i vratiti BIH ustav iz doba RBIH... ameri ce pojacat vojno prisustvo pogotovo u distriktu i mrcvariti secesioniste....u srbije ce nakon odredjenog vremena pod sankcijama doci do pobune koja ce rezultirat,pustanjem srpske stvari u BIH niz vodu...

Iskreno, čak i u tom slučaju, sumnjam da bi ih podržala Srbija, mali su oni i bijedni realno , pa nisu baš toliko ludi da sebi time pucaju u glavu, Rusi su već druga priča!
A da će Biden i Amerika nešto mijenjati, prilično sam siguran, ipak je ovo njihov projakat, i nisu oni spali na to da im ga šaka lopovskih nacionalista već godinama sjebava i stvara prostor za svakojake uticaje Rusije ili Kine....
Hajmo reći da Ameriku boli curac za nama, ali ih itekako zanima da ovde ne zavladaju Rusi ili Kinezi
lajkujMe

#165 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by lajkujMe »

Nece i zasto bi?
Entiteti nisu nama nametnuti nego rezultat dogovora da bi se ostvario mir.
Nikome pa cak nama u BIH nije u interesu ukidanje istih jer je to potencijalna pandorina kutija.
Nisu entiteti i kantoni krivi zasto nista ne funkcionise u BIH.
Krivi su ljudi koji su izabrani na te pozicije i ustav koji je apartheidski.

Sta kod nas treba ukinuti je segregacija na ove i one. Ukinuti konstitutivnost, uvesti cistu demokraciju.
Ukinuti 1-2-3 sistem vladavine.
Ojacati drzavne organe ali samo dovoljno za EU.
I nekako otjerati tkz stranacki uredjenu zemlju.
Svidjelo se to nekome ili ne ali realnost zasto je nasa drzava banana drzava je sto se sve dogovara unutar stranaka i izmedju stranaka a ne u parlamentu i vladi.
Dok god su vlade pijun stranaka i njenih lidera necemo ni imati dobru zemlju.
Ovo gore nije toliko tesko sprovesti bez vecih drustvenih nemira.
Sem zadnje stavke to ne znam ni odakle poceti.

I naravno treba nam jedna dobra cistka unutar drzave.

Ima tu dosta posla.

Najdrasticnija mjera koju bih ja uradio jeste prekajanje unutrasnjih granica.
Problem je sto su podrucja etnicki homogena stp stvara osjecaj da zive u sopstvenim mini drzavama.
Izmjeniti entitete tako da ima previse ovih ostalih da bi se samo 1 narod profilisao politicki.
sumirprimus

#166 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by sumirprimus »

srednji nivo vlasti mora postojati, u nekom obliku, inace je centralizacija, a opstine kao opstine same za sebe nikad nece imati tu ekonomsku moc da same napreduju i izgradjuju se.
centralizacije je losa sama po sebi i zbog naseg svijeta, st abriga onog u sarajevu kako zivi neko u kladnju, ili u banjaluci kako zivi onaj u trebinju. treba da ovisis kako ce se nekom dignut u sarajevu da ti radi nesto u tuzli, bas ce rdit ko i dosad sto smo vidili haha
regije su i evropski model oganizaciej i ustroja drustava, naravno ne u ovom obliku u kom to ispoljava rs mislec da je fakticki drzava,ili u onom u kom hrvati zele treci entitet.
pa cak i trecu regiju sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom ali bez mehanizama kocenja ostatka drzave.
i neke stvar ise moraju uredit da bi bili normalno drustvo, ministarstva zdravstva, poljoprivrede i mup moraju biti i na drzavnom nivou. jbes 1001 agenciju.
sumirprimus

#167 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by sumirprimus »

primjera radi, dobije sda izbore, koalicije vako nako, i sad mi u tuzliu treba da sjedimo i da cekamo da nas se opet ne sjete ko i zadnjih 30 godina.
jednu investiciju samo jednu od strane drzave i sda u tuzli? sve sto su mogli zaobic zaobisli su nas,pa cak i sa faking bukvalno tuzlanskom zaobilaznicom, ovde nikad i nista nije bio prioritet.
bukvalno smo kaznjeni 30' godina jer nismo "zeleni".i da ja budem za centralizovanu vlast, da mi otac bude u toj vlati ne bih mu vjerovo.
onda vjerovatno isto moze ocekivat i o srba u rs. i hrvata u hercegovini jos gore nepovjerenje. realno.
Dozer

#168 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

zlajaBHF wrote: 16/12/2020 23:43 Ja kad cujem da neko sve svodi na "ukrasti" i "obogatiti se", ja se najezim.

Srpska politika prije 150 ili 100 godina, kao i ljudi koji su je predvodili i koji je predvode danas - to su dvije razlicite stvari. I to upravo zbog ljudi.
Onda to sigurno jeste bila primarno ideoloska prica, ali danas je taj aspekt podredjen interesnom, i ta ideoloska prica se danas koristi samo kako bi se zadrzalo materijalno steceno na toj prici.

I ne samo kod Srba, nego kod svakoga. Ovo ne vidi samo neko totalno slijep i/ili zadojen upravo tom ideoloskom pricom. Jebe se Dodiku i za Srbe i za RS, vjeruj mi. To su price koje su mu posluzile da postane multimilioner, ako ne i milijarder. On je samo jos jedan u nizu pragmaticara koji su shvatili na koji nacin da najbolje izmanipulisu svoj narod s cijlem svog licnog blagostanja.
I dok se narod vrlo neinteligentno bavi tim ideoloskim budalastinama, on i njemu slicni na vrhu uzivaju sve materijalne blagodeti te narodne neinteligencije.

I sad mu se sve to zatreslo, sad se odjednom pojavljuje situacija i mogucnost da izgubi sve te privilegije. I radi toga on ovoliko pjeni, a ne radi Srba i RS.
Dozer

#169 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Dozer »

sumirprimus wrote: 17/12/2020 09:36 primjera radi, dobije sda izbore, koalicije vako nako, i sad mi u tuzliu treba da sjedimo i da cekamo da nas se opet ne sjete ko i zadnjih 30 godina.
jednu investiciju samo jednu od strane drzave i sda u tuzli? sve sto su mogli zaobic zaobisli su nas,pa cak i sa faking bukvalno tuzlanskom zaobilaznicom, ovde nikad i nista nije bio prioritet.
bukvalno smo kaznjeni 30' godina jer nismo "zeleni".i da ja budem za centralizovanu vlast, da mi otac bude u toj vlati ne bih mu vjerovo.
onda vjerovatno isto moze ocekivat i o srba u rs. i hrvata u hercegovini jos gore nepovjerenje. realno.
Regionalizacija je jedno, i to je OK, ali samo ekonomska.
4-6 regija, koje bi imale guvernerske kancelarije kao sponu izmedju drzavne i lokalne vlasti, te koordinaciju unutar regije, i to je OK.

Ali, vlast mora biti centralizovana. Moraju postojati glava i rep, i mora se znati ko pije, a ko vodu nosi. Pa zar RS nema centralizovanu vlast? Entitetska vlada i opstine. I vozdra. Zar kompletna BiH nije i prije '92 imala isto takvo ustrojstvo?
A u ovakvoj BiH nema sanse da npr. SDA pobijedi sama na dravnom nivou, pogotovo ako se sistem Ustavom uredi tako da drzavnu vladu moraju sacinjavati predstavnici svake regije.

Da se sve srediti, problem je da li postoji volja da se to zaista sredi kako treba, ili ce se uvijek ganjati stranacko-ahbabaski i nepotisticki interesi.
sumirprimus

#170 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by sumirprimus »

samo u smislu koordinacije i vanjskog nastupa.
naravno i krovne vlade. ali regionalizacija i po pitanju raspodjele finansija.
raspodjela sredstava iz zajednicke kase mora biti pravednija.
zna se sta se ovde misli pod centralnom vlascu, nikad pod drukcijom nismo ni zivjeli.
koliko god se sarajlije srdile, na sam spomen toga, nista pravednije niti ravnomjernije nisu bile od beograda prije 92. samim tim namece se pitanje sto ce nam onda i drzava kad je nama isto?
ako se razumijemo.
don vito

#171 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by don vito »

Bezveze mi špekuliramo kad je Bakirovo duboko grlo "Reufon" na vezi za Bidenom i ima info iz prve ruke:

BAJROVIĆ IMA LOŠE VIJESTI ZA DODIKA I ČOVIĆA: „Jedan od prvih poteza Bidena bit će jačanje uloge OHR-a!"

:lol: :lol: :lol:
Scopio

#172 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by Scopio »

Samo jednim potezom Angela može riješiti BiH.
Samo najavi da od 2022. Ko god iz BiH udje u Njemačku,nadje posao, dobiva njemačku radnu dozvolu...akcija traje do juna 2022.
Doslovno bi BiH u momentu izgubila 50% stanovnika. Ostali bi zaposleni u državnim ustanovama
155_mm

#173 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by 155_mm »

nikvih teritorijalnih promjena nece biti. to se bez sile i neke vrste sukoba ne moze napraviti.

promjene ce biti u smislu da drzava BiH moze da prati intrukcije sa zapada. to znaci smanjenje blokada na neki razuman nivo. ali upravo to sanjenje blokada je bolno i za zagreb i za beograd. te blokade su im bila utjeha jer su progutali zabu da BiH postsne mrdjunarodno priznata drzava i punopravna clanica UN.

ako im uzmu te blokade ostade im gola cuna u rukama.
155_mm

#174 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by 155_mm »

za ocekivati je da se direktno biraju oba doma parlamenta i da oni biraju vladu i presjednika i zamjenike.

vlada bi trebala imati ovlastenja kao i druge u okruzenju a presjednistvo bi bilo protokolarno.

predtstavnicki dom bi dobio vise ovlascenja a dom naroda bi se bavio strogo definisanim temama u vezi zastite interesa naroda.

mada bi se moglo biti zadovoljno i sa manje od ovoga.
155_mm

#175 Re: Da li ce USA ukinuti entitete u BiH?

Post by 155_mm »

mislim da iniciativa za BiH nije slucajna. jednostavno su se ispunili uslovi. iako BiH dozivljava demografsku katastrofu kao i ostali u okruzenju ta demografska katastrofa je u BiH dovela do demografske vecine jedne grupe i to je bio preduslov za ovu inicijativu.

drugi faktor je duznicko robstvo kako unutar BiH tako i u njenom okruzenju sto ce se koristiti kao sredstvo pritiska.
Post Reply