Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
artur morgan wrote: ↑16/12/2020 12:18
Kad voziš auto sa 250 hiljada km na satu, ti osjećaji da će se nešto ubrzo pokvarit su očekivani i normalni
S 250 k ako hoces da se rijesis belaja, prodas auto. Problem je sto vecina ni ne kupi s 250.
Ovdje se pravi od muhe slon, rijesis jednom i miran si bar 100 hiljada ako je ostatak auta ok i ako sebi stavis u glavu da dizel vec ionako malo trosi i da nemas potrebe da dalje 'umanjujes' potrosnju handreci motor. Vecina ni ne zadrzi auto toliko dugo.
Dobro hajde recite gdje onda cistit dpf? I ja cu vjerovatno to morati radit, rekli mi Neskovicu ali meni ima smisla jedino “ispeci” pepeo u peci ali to kod nas niko ne radi.
Kad voziš auto sa 250 hiljada km na satu, ti osjećaji da će se nešto ubrzo pokvarit su očekivani i normalni
S 250 k ako hoces da se rijesis belaja, prodas auto. Problem je sto vecina ni ne kupi s 250.
Taj 1.6 tdi je dieselgate motor, dobro je dogurao
Kod tih pogođenih dieselgate motora, kažu da je nakon updatea regeneracija puno češća ima puno više dpf posla ...jedan od glavnih strahova vlasnika je bio da će zbog toga dpf prije stradati zbog čestih regeneracija....taj 1.6 tdi radi regeneraciju dpf-a u prosjeku svakih pređenih oko 200 km. Ali, izdržao je dobro...a mislim da je i dalje ok, jer se ugasila žuta lampica. Moguće da se upalila jer je prekidao regeneraciju koja je bila u toku, i to više puta.
Taj 1.6 tdi je dieselgate motor, dobro je dogurao
Kod tih pogođenih dieselgate motora, kažu da je nakon updatea regeneracija puno češća ima puno više dpf posla ...jedan od glavnih strahova vlasnika je bio da će zbog toga dpf prije stradati zbog čestih regeneracija....taj 1.6 tdi radi regeneraciju dpf-a u prosjeku svakih pređenih oko 200 km. Ali, izdržao je dobro...a mislim da je i dalje ok, jer se ugasila žuta lampica. Moguće da se upalila jer je prekidao regeneraciju koja je bila u toku, i to više puta.
Ovo je tacno, jaran mi se nedavno kutarisao auta s takvim motorom, kod njega je bas bio ovaj dieselgate 2.0 TDI DPF + SCR. Bio na update, posle updatea AdBlue trosi ko je pojeftinio. Kad su poceli problemi, ni u VWu ne znaju kako da ga naprave.
Tu postoji rjesenje da se kupuje benzinac, ali jbg nisu zastupljeni na trzistu, a raja kad kupuje bitno koliko on moze preci s rezervoarom, nebitno koliko mu se isplati dugorocno. DPF odmah zna da ce odrezat. Dodaj tome da se uglavnom kupuju dizeli koji su vraceni i to puno = recept za katastrofu.
lavic wrote: ↑16/12/2020 13:59
Dobro hajde recite gdje onda cistit dpf? I ja cu vjerovatno to morati radit, rekli mi Neskovicu ali meni ima smisla jedino “ispeci” pepeo u peci ali to kod nas niko ne radi.
Istina najbkize u HR/SLO za te peci,ja bi odnio u tesanj,kako reko drug je zadovoljan vec 3god...mozda treba imat i srece jbg,nisam pametan..
šta je više sa zagrijavanjem vozila u mjestu zimi? Prvo vidiš članaka nemoj to raditi, počni odmah voziti, bolje je za motor i mjenjač itd.
Onda vidim članak na nekom portalu bolje je zagrijati auto koliko toliko u mjestu, bolje je za turbo da je nakon paljenja na nižim obrtajima.
pa šta je tačno više na tim portalima što pišu "stručnjaci"
"Ne bih znao kasti".
Ja sam zadnjih godina atmo benzinac i plinas tako da stvarno ne znam.
Bitanga, sta ti je s drugom, on sigurno zna, nema ga na forumu mjesecima?
hopi wrote: ↑16/12/2020 15:04
šta je više sa zagrijavanjem vozila u mjestu zimi? Prvo vidiš članaka nemoj to raditi, počni odmah voziti, bolje je za motor i mjenjač itd.
Onda vidim članak na nekom portalu bolje je zagrijati auto koliko toliko u mjestu, bolje je za turbo da je nakon paljenja na nižim obrtajima.
pa šta je tačno više na tim portalima što pišu "stručnjaci"
Proizvodjac mog auta, inace najjaca autoindustrija na svijetu i neprikosnoveni lider za sve sto ima veze sa autima, kaze da ne treba posebno zagrijavati auto (pustiti ga da radi u leru) prije nego sto krenes. Okrenes kljuc, pustis da se pogase lampice, upalis, dok svezes pojas i smjestis se fino, krenes. Kazu i da treba umjereno voziti dok se ne zagrije (znaci ne odmah ujutro na sabahu na gas i u crveno, nego normalno vozis).
Pozdrav ljudi, uzeo sam 308 2016 eat6 automatik. Desava mi se da se osjeti malo prenos iz 4 u 3 brzinu. Sve ostale brzine su super, P u D, P u R, sve ok. Mjenjac se ne cuje nista, pri ubrzanju mjenja brzine lijepo, a ovaj trzaj mogu opisati kao da u manuelnom prenosu prebacite u nizu kad kocite motorom. Trzaj se ne osjeti dok kocim. Ne smeta mi toliko, ali eto tek sam uzeo pa bolje prevenciju odradit. Predpostavljam da prijasnji vlasnik nije mjenjo ulje (150k na satu) . Jel mi moze neko objasnit sta da prvo provjerim, jel ima nesto sto mogu prije zamjene ulja uraditi, ili trebam obratit paznju na nesto sasvim drugo? Ili je mozda jednostavno mjenjac takav nakon odredjene kilometraze?
Evolution_IV wrote: ↑16/12/2020 14:56
Software ko software,ne moze da zadovolji normu pa namjestili da se regenerise svako malo,a idalje to raja kupuje 🗑
Nije svaki dpf sistem govno
Nije dok je auto novo i u garanciji. To da nije govno, veliko je govno i zna turbo da rikne. Sve ce to na kraju da izadje na isto.
Evolution_IV wrote: ↑16/12/2020 14:56
Software ko software,ne moze da zadovolji normu pa namjestili da se regenerise svako malo,a idalje to raja kupuje 🗑
Nije svaki dpf sistem govno
Nije dok je auto novo i u garanciji. To da nije govno, veliko je govno i zna turbo da rikne. Sve ce to na kraju da izadje na isto.
turbo rikne od povratnog pritiska kad se vozi sa zacepljenim DPF,auto ce do tada milion puta obavjestit vozaca
jbg,samo nek se kupuju izvozane rage,a kad treba pljunut 1000+KM za nov DPF,e onda nevalja inzinjer,skupo,jebo ekologiju,svakako je BiH
Neka dok prestanes vozit porodicno auto pitat cu te ja hoce li ti biti drago da izvalis 750 KM za dpf ili 350-450 KM za egr.
Ne mora znacit da je auto "raga" ako ode dpf
Last edited by kabal1337 on 16/12/2020 19:50, edited 1 time in total.
Ne brini se sve ima svojih caka. I ti zaboravljas da je to "izum" da zadovolji minimum.
I malo ti je glupa prica, drkas na automobilizam a brines se za ekologiju ufff
Pricas ne valja inzinjer, dobro zasto su lanci kao na biciklu, zasto pucaju a prije nisu...
Nemoj te suplje. I tebi su pola mazde rastavljali radi gluposti, jesi rekao jao drkam na ovaj inzinjering