1750tbi i 2.0jtd 16v su euro 5. Trebalo bi da moze. 2009+ godina_BataZiv_0809 wrote: ↑12/11/2020 16:31 Da ako ces je trajno ostaviti onda definitivno Brera. Samo se to vise ne moze uvesti kod nas.
Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sparky
#5726 Re: Alfa Romeo
- ElRe
#5727 Re: Alfa Romeo
Na benzince u 159 najbolje zaboravi. Možda ti je sa stanovišta namjene auta i najbolji 1.8 iz Opel Vectre, ali njih ima malo i išli su uz najniži paket opreme.cove41 wrote: ↑12/11/2020 13:45
Ja sam uvjerenja da je dizel prevaziđen i da ćemo i mi (region) prije ili kasnije stići EU mentalitet u tom pogledu. Moja namjera je uzeti ovaj auto 'za svoju dušu', po potrebi srediti i ne prodavati dalje, dakle zadržati trajno za sebe (nakon nekog vremena vjerovatno kao drugo auto). Zato i gledam prvenstveno benzin - međutim, taj turbo benzinac i nije bio tako čest i nisam do sada vidio neki primjerak s tim motorom. U pravilu kod nas imaju 2.2. JTS benzinci.
JTS motori nisu bas bili pouzdani, a Holdenov je egzotika u svakom smislu.
1750 TBI moze dobiti prolaznu ocjenu.
Kod Multijet motora ostavi cca 2000 KM sa strane za saniranje eventualnih tipičnih kvarova koji idu uz TD motore.
159 je proizvedena u oko 240.000 primjeraka a benzinci su učestvovali sa 15% udjela u prodaji tako da ti je jasno koliko teško će biti naći dobrog benzinca, jer se 1750 ugradjivao nakon facelifta, a prodaja je bila mizerna.
Takodje, do 2009g problematična je bila letva volana, ovjes je robustan ali ne jeftin za održavanje.
-
cove41
#5728 Re: Alfa Romeo
Zanimljivo je da sam u pravilu na regionalnim forumima naišao na slična mišljenja (mada u manjini), dok na međunarodnim (npr. UK) nemaju toliko zamjerki na JTS motore, štaviše zamjerka je u pravilu da motor nije 'dovoljno zabavan' odnosno da se u stvarnosti ne ponaša kao na papiru i da mu nedostaje to nešto karakteristično za Alfe.ElRe wrote: ↑13/11/2020 08:05Na benzince u 159 najbolje zaboravi. Možda ti je sa stanovišta namjene auta i najbolji 1.8 iz Opel Vectre, ali njih ima malo i išli su uz najniži paket opreme.cove41 wrote: ↑12/11/2020 13:45
Ja sam uvjerenja da je dizel prevaziđen i da ćemo i mi (region) prije ili kasnije stići EU mentalitet u tom pogledu. Moja namjera je uzeti ovaj auto 'za svoju dušu', po potrebi srediti i ne prodavati dalje, dakle zadržati trajno za sebe (nakon nekog vremena vjerovatno kao drugo auto). Zato i gledam prvenstveno benzin - međutim, taj turbo benzinac i nije bio tako čest i nisam do sada vidio neki primjerak s tim motorom. U pravilu kod nas imaju 2.2. JTS benzinci.
Kod Multijet motora ostavi cca 2000 KM sa strane za saniranje eventualnih tipičnih kvarova koji idu uz TD motore.
159 je proizvedena u oko 240.000 primjeraka a benzinci su učestvovali sa 15% udjela u prodaji tako da ti je jasno koliko teško će biti naći dobrog benzinca, jer se 1750 ugradjivao nakon facelifta, a prodaja je bila mizerna.
Takodje, do 2009g problematična je bila letva volana, ovjes je robustan ali ne jeftin za održavanje.
Od primjeraka koje gledam, na raspolaganju imam više benzinaca koji su u boljem stanju (uredna historija održavanja, manja kilometraža), nego dizela. Eh sad, ne znam zašto se kod nas i dalje toliko insistira na dizelima - dizel je prošlost, benzin/hybrid sadašnjost, struja budućnost.
Ali evo pitanje, ako za JTD treba ostaviti 2.000 KM za eventualne tipične kvarove, koliko treba ostaviti za JTS (2.2)?
Istovremeno gledam i Breru/Spyder, koja dijeli motore i mnogo čega sa 159 i nju je također lakše naći pristojnog benzinca nego dizela.
- sparky
#5729 Re: Alfa Romeo
Nije do nas i opsjednutosti dizelima. Svakako gledas auto koje je prošlost. Problem je u tome što su to auta iz perioda kad su dizeli dominirali. Uporedis karakteristike jts i jtd i sve ti bude jasno. Jtd je sportski motor u odnosu na taj jts. Ako vec kupujes alfu zbog cejfa ,onda valjda ocekujes od nje i neki lijep odgovor u voznji, a toga sa jts nema. Ja sam inace zagovornik benzina, ali u toj usporedbi nema dvojbe. Prije 4 godine sam mislio da alfa mora biti benzin. Sad vise to ne mislim.cove41 wrote: ↑13/11/2020 12:26Zanimljivo je da sam u pravilu na regionalnim forumima naišao na slična mišljenja (mada u manjini), dok na međunarodnim (npr. UK) nemaju toliko zamjerki na JTS motore, štaviše zamjerka je u pravilu da motor nije 'dovoljno zabavan' odnosno da se u stvarnosti ne ponaša kao na papiru i da mu nedostaje to nešto karakteristično za Alfe.ElRe wrote: ↑13/11/2020 08:05Na benzince u 159 najbolje zaboravi. Možda ti je sa stanovišta namjene auta i najbolji 1.8 iz Opel Vectre, ali njih ima malo i išli su uz najniži paket opreme.cove41 wrote: ↑12/11/2020 13:45
Od primjeraka koje gledam, na raspolaganju imam više benzinaca koji su u boljem stanju (uredna historija održavanja, manja kilometraža), nego dizela. Eh sad, ne znam zašto se kod nas i dalje toliko insistira na dizelima - dizel je prošlost, benzin/hybrid sadašnjost, struja budućnost.
Ali evo pitanje, ako za JTD treba ostaviti 2.000 KM za eventualne tipične kvarove, koliko treba ostaviti za JTS (2.2)?
Istovremeno gledam i Breru/Spyder, koja dijeli motore i mnogo čega sa 159 i nju je također lakše naći pristojnog benzinca nego dizela.
Još nešto, ne znam o kakve dvije hiljade priča Elre. Auto u koje se možda mora uložiti 2 hiljade nakon kupovine je leš i bježi od toga jer ćeš za godinu srati po forumu kako alfa(neka druga marka) ne valja.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#5730 Re: Alfa Romeo
Ovo sto ti @cove41 ocekujes od 159 neces nikad dobiti. Kakav jbn klasik
ni za 100 godina, jer auto nicim nije poseban da bi nekada u budućnosti bio pozeljan.
Onda Kupi 147/156/GT sa 3.2 motorom
Onda Kupi 147/156/GT sa 3.2 motorom
-
Throttle
#5731 Re: Alfa Romeo
Sta to fali opelovom 2.2 jts motoru, u opelu nema nekih problema koliko znam
- ElRe
#5732 Re: Alfa Romeo
https://www.alvolante.it/news/alfa-rome ... one-371382
Motori i paketi opreme za 2021. godinu.
Koliko vidim uspjeli su da ne komplikuju stvari sa hibridima, ostaju čisti ice motori 2.0 TBI i 2.2 Multijet.
Motori i paketi opreme za 2021. godinu.
Koliko vidim uspjeli su da ne komplikuju stvari sa hibridima, ostaju čisti ice motori 2.0 TBI i 2.2 Multijet.
-
artur morgan
#5733 Re: Alfa Romeo
U planu je već duže vrijeme za posjetiti.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Rockefeller
#5736 Re: Alfa Romeo
Ne valja ti link Habibe.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#5739 Re: Alfa Romeo
S obzirom na aktuelna dešavanja vezano za udruživanje koncerna Fiat sa PSA grupom i osnivanjem Stelantisa, zanima me imate li kakvih konkretnih informacija oko budućnosti Alfa Romea i poslovne politike kojom će se rukovodstvo voditi u budućnosti?
Meni se sve više čini da će buduće Alfe biti preoblikovani Peugeoti sa francuskom tehnologijom i prednjim pogonom
Koliko god volio da Alfa stane na zdrave noge, ne mogu se oteti dojmu da bih više volio da junački propadne, nego da sa tehnološki tako naprednih rješenja u vozačkom i dinamičkom smislu postane "tetkica friendly" sa Peugeotovom motorizacijom i platformom i gay dizajnom unutrašnjosti
Meni se sve više čini da će buduće Alfe biti preoblikovani Peugeoti sa francuskom tehnologijom i prednjim pogonom
Koliko god volio da Alfa stane na zdrave noge, ne mogu se oteti dojmu da bih više volio da junački propadne, nego da sa tehnološki tako naprednih rješenja u vozačkom i dinamičkom smislu postane "tetkica friendly" sa Peugeotovom motorizacijom i platformom i gay dizajnom unutrašnjosti
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#5740 Re: Alfa Romeo
to ce se i desiti ko i sa opelom
polako ali sigurno globalizacija unistava sve pred sobom,sljedeca na meti mazda,cekam dan da je otkupi toyota i da pocnu pravit vecinom dosadna auta sa CVT skulama

polako ali sigurno globalizacija unistava sve pred sobom,sljedeca na meti mazda,cekam dan da je otkupi toyota i da pocnu pravit vecinom dosadna auta sa CVT skulama

- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#5741 Re: Alfa Romeo
evo vam malo da krepate

- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#5742 Re: Alfa Romeo
Nikad vise takvih auta! 
-
530i
#5743 Re: Alfa Romeo
Nema kupaca za tu robu, svi bi nešto povoljno-polovno, na plin ili maksimalno dizel.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5744 Re: Alfa Romeo
Auta iz nekih drugih vremena. Druge cijene goriva, drugih sigurnosnih i ekoloskih propisa. Ali nemojmo se zavaravati da su ovim autima svojevremeno kupci bili oni koji bi povoljno-polovno. Takvi su kupovali Fiat Uno.
-
530i
#5745 Re: Alfa Romeo
Govorim o malo novijim vremenima. Periodu Alfi 147, 156, 159 i novije. Koliko ih je novih kupljeno kod nas? I u okruženju? Jednostavno veoma mali broj...ali brdo ljubitelja ili bolje rečeno "ljubitelja" koji kupuju polovnjake reda veličine 10 hiljada maraka. Auta koja su nova 40-50 hiljada i više...
Za napredna rješenja i dinamiku u vožnji potrebno je kupovati ta nova auta, a ne kukati kako će postati pežo ili opel.
Za napredna rješenja i dinamiku u vožnji potrebno je kupovati ta nova auta, a ne kukati kako će postati pežo ili opel.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5746 Re: Alfa Romeo
Sta fali ljubiteljima polovnih alfi?? Pa kad se nema za novu, i polovna je uspjeh...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5747 Re: Alfa Romeo
Govoris o autima koja su bila nova u periodu kad su se ljudi krpali poslije 4 godine rata. Doduse nije pomogla ni cinjenica da je Fiat angazaovao neozbiljne i lopovske firme kao zastupnike.
Da se razumijemo i meni idu na kurac likovi koji kupe Alfu za 2 i po hiljade pa onda idu price nedo bog rata i fiata, vjencani kum mehanicar i ostale seljacke doskocice. Kupi je novu ili staru par godina pa onda pricaj. Ali nisu svi takvi i ti po obicaju ides u krajnost. Ja prvi sam ih se sit navozao (doduse vise Lancia i Fiata, ali poenta je tu) svaku kupio staru 5 do 6 godina, a postoji i ozbiljan Alfa Romeo klub.
Da se razumijemo i meni idu na kurac likovi koji kupe Alfu za 2 i po hiljade pa onda idu price nedo bog rata i fiata, vjencani kum mehanicar i ostale seljacke doskocice. Kupi je novu ili staru par godina pa onda pricaj. Ali nisu svi takvi i ti po obicaju ides u krajnost. Ja prvi sam ih se sit navozao (doduse vise Lancia i Fiata, ali poenta je tu) svaku kupio staru 5 do 6 godina, a postoji i ozbiljan Alfa Romeo klub.
-
530i
#5748 Re: Alfa Romeo
Ne, radi se o tipovima koji kupe polovnu alfu pa onda se ide priča kako je to ljubav, nešto posebno, cuore sportivo, a auto se krpi polovnim dijelovima, voze se neki pregaženi dizeli, a ako je benzin obavezno ide plin. Na prste jedne ruke možeš izbrojati pristojne recimo alfe 156 2.5 v6 u bilo kojem vremenskom periodu, i kad su bile nove, i relativno mlade i danas. Isto vrijedi i za 159 3.2. I druge neke modele. A navozati se može sa svakim pristojno održavanim autom.
Hoću da kažem, meni je to prilično ublehaška priča. Što se kaže stavi pare đe su ti usta - kupi novu Stelvio, Giuliu, Giuliettu 1750, makar Mito 1.4 turbo...uvezi neko auto serije 105/110, to su dobri i cijenjeni oldtimeri...kao što vidimo toga uglavnom nema. I nikakava šteta što će sutra to biti opel ili pežo.
Hoću da kažem, meni je to prilično ublehaška priča. Što se kaže stavi pare đe su ti usta - kupi novu Stelvio, Giuliu, Giuliettu 1750, makar Mito 1.4 turbo...uvezi neko auto serije 105/110, to su dobri i cijenjeni oldtimeri...kao što vidimo toga uglavnom nema. I nikakava šteta što će sutra to biti opel ili pežo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5749 Re: Alfa Romeo
Samo cu ti reci da treba imati puno ljubavi i strpljenja i natprosjecno para za vozit bilo kakvu Alfu u BiH, pa i onu sa najosnovnijim motorom.
A i danas je stanje tek ponesto bolje nego recimo 2006. kad ti auto stoji u defektu radi jebenih grafitnih kablova od svjecica kojih nema nigdje kupiti osim 100% avansne uplate i roka isporuke od 3 do 4 mjeseca iz Italije koja je tu na par sati voznje.
Prema tome mislim da ti prica bas i ne drzi vodu, iako razumijem sta hoces reci, ali ne mozes sve u zivotu gledat samo kroz pare. Znas i onaj koji ih nema ima pravo na ljubav, zelje i mastanja.
A i danas je stanje tek ponesto bolje nego recimo 2006. kad ti auto stoji u defektu radi jebenih grafitnih kablova od svjecica kojih nema nigdje kupiti osim 100% avansne uplate i roka isporuke od 3 do 4 mjeseca iz Italije koja je tu na par sati voznje.
Prema tome mislim da ti prica bas i ne drzi vodu, iako razumijem sta hoces reci, ali ne mozes sve u zivotu gledat samo kroz pare. Znas i onaj koji ih nema ima pravo na ljubav, zelje i mastanja.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#5750 Re: Alfa Romeo
Poslije 156 i nema puno Alfi benzinaca da bi covjek nesto spomenuo. Pogotovo u 159, jer nijedan nije Alfin osim 1.8 TBi i svakako su u % prodaje ucevtvovali cca 5%. Ostalo sve sami dizel. Jedino vrijedno spomena da je 2010 ili novije je Giulietta QV. Dobro, mozda jos i MiTo 1.4T sa 155 KS ili QV sa 170.
Ne racunam Stelvio i Giuliu. Oni su i kao polovni jos uvijek nedostižni vecini.
Ne racunam Stelvio i Giuliu. Oni su i kao polovni jos uvijek nedostižni vecini.