Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
cove41

#6001 Re: Alfa Romeo

Post by cove41 »

liaar wrote: 11/11/2020 15:29
cove41 wrote: 11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).

Prateći cijene, tj. da se između 10k - 15k može naći naizgled dobar primjerak, ozbiljno razmišljam da si ispunim tu želju. Moje pitanje svima koji imaju/su imali ili vozili ovo auto, da li je vrijedno toga, odnosno kakav je život sa ovim autom? Da li se isplati ispuniti sebi ovaj hir ili je ipak bolje držati se podalje?

Ne zanimaju me toliko tehnički detalji (većinu sam već istraživao, do sada se pokazala kao jedna od pouzdanijih AR, letva volana i sl.), nego me više zanima neki subjektivni doživljaj auta i života s njim. Prednost bih dao benzincu (dizel dolazi u obzir samo ako bih našao nevjerovatan primjerak).
Alfa i nema neke benzince koji su vrijedni pomena a da te neće glava zaboljeti... Možda jedino TBI (1750 TBi) sa oko 200-ak KS.
Ja sam uvjerenja da je dizel prevaziđen i da ćemo i mi (region) prije ili kasnije stići EU mentalitet u tom pogledu. Moja namjera je uzeti ovaj auto 'za svoju dušu', po potrebi srediti i ne prodavati dalje, dakle zadržati trajno za sebe (nakon nekog vremena vjerovatno kao drugo auto). Zato i gledam prvenstveno benzin - međutim, taj turbo benzinac i nije bio tako čest i nisam do sada vidio neki primjerak s tim motorom. U pravilu kod nas imaju 2.2. JTS benzinci.
cove41

#6002 Re: Alfa Romeo

Post by cove41 »

sparky wrote: 11/11/2020 22:38
cove41 wrote: 11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).

Prateći cijene, tj. da se između 10k - 15k može naći naizgled dobar primjerak, ozbiljno razmišljam da si ispunim tu želju. Moje pitanje svima koji imaju/su imali ili vozili ovo auto, da li je vrijedno toga, odnosno kakav je život sa ovim autom? Da li se isplati ispuniti sebi ovaj hir ili je ipak bolje držati se podalje?

Ne zanimaju me toliko tehnički detalji (većinu sam već istraživao, do sada se pokazala kao jedna od pouzdanijih AR, letva volana i sl.), nego me više zanima neki subjektivni doživljaj auta i života s njim. Prednost bih dao benzincu (dizel dolazi u obzir samo ako bih našao nevjerovatan primjerak).
4 godine imam 159sw 1.9 16v. Ako ti naleti primjerak koji je uredno odrzavan, mislim da neces imati problema. Ne znam sta ocekujes od auta, ali ako zelis auto sa kojim mozes otici na pijacu, na put od 1000km ili negdje na neku vijugavu brdovitu cestu da se ispuses onda kupi 159. Na oko pravo velik auto, sirok, ali ustvari na zadnjoj klupi vrlo uzak i kratak (meni ne smeta, sjedim lijevo naprijed) 😁 Drzanje u krivinama, međuubrzanje, 200km/h-3500 o/m, u kombinaciji sa relativno normalnom potrosnjom, dizajn koji nece zastariti jos dugo vremena. U odnosu na neku konkurenciju, oprema i u najlosije opremljenim je odlicna. Ako naletis na ocuvan Ti vjerovatno ces je ostaviti sebi dok bude mogla da se pomjeri sa mjesta. 19" felge, 235/40 gume, koza, tamna stakla, navigacija, 11cm visina auta... Ako ti previse ne igra ulogu, moj savjet svakako je da kupis dizela.
Hvala na postu. Tako nekako planiram, ostaviti je sebi trajno, zato bi radije gledao benzin.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6003 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Htio ili ne, kad kupiš alfu, ostaje trajno u tvom vlasnistvu.. :mrgreen:
Šala of kors.. :mrgreen: :thumbup:
530i

#6004 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Kupi onda Breru ili Spidera iz te generacije, još sa 3.2 motorom i zdravo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6005 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

Da ako ces je trajno ostaviti onda definitivno Brera. Samo se to vise ne moze uvesti kod nas.
sparky

#6006 Re: Alfa Romeo

Post by sparky »

_BataZiv_0809 wrote: 12/11/2020 16:31 Da ako ces je trajno ostaviti onda definitivno Brera. Samo se to vise ne moze uvesti kod nas.
1750tbi i 2.0jtd 16v su euro 5. Trebalo bi da moze. 2009+ godina
ElRe

#6007 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

cove41 wrote: 12/11/2020 13:45
Ja sam uvjerenja da je dizel prevaziđen i da ćemo i mi (region) prije ili kasnije stići EU mentalitet u tom pogledu. Moja namjera je uzeti ovaj auto 'za svoju dušu', po potrebi srediti i ne prodavati dalje, dakle zadržati trajno za sebe (nakon nekog vremena vjerovatno kao drugo auto). Zato i gledam prvenstveno benzin - međutim, taj turbo benzinac i nije bio tako čest i nisam do sada vidio neki primjerak s tim motorom. U pravilu kod nas imaju 2.2. JTS benzinci.
Na benzince u 159 najbolje zaboravi. Možda ti je sa stanovišta namjene auta i najbolji 1.8 iz Opel Vectre, ali njih ima malo i išli su uz najniži paket opreme.
JTS motori nisu bas bili pouzdani, a Holdenov je egzotika u svakom smislu.
1750 TBI moze dobiti prolaznu ocjenu.

Kod Multijet motora ostavi cca 2000 KM sa strane za saniranje eventualnih tipičnih kvarova koji idu uz TD motore.

159 je proizvedena u oko 240.000 primjeraka a benzinci su učestvovali sa 15% udjela u prodaji tako da ti je jasno koliko teško će biti naći dobrog benzinca, jer se 1750 ugradjivao nakon facelifta, a prodaja je bila mizerna.

Takodje, do 2009g problematična je bila letva volana, ovjes je robustan ali ne jeftin za održavanje.
cove41

#6008 Re: Alfa Romeo

Post by cove41 »

ElRe wrote: 13/11/2020 08:05
Na benzince u 159 najbolje zaboravi. Možda ti je sa stanovišta namjene auta i najbolji 1.8 iz Opel Vectre, ali njih ima malo i išli su uz najniži paket opreme.

Kod Multijet motora ostavi cca 2000 KM sa strane za saniranje eventualnih tipičnih kvarova koji idu uz TD motore.

159 je proizvedena u oko 240.000 primjeraka a benzinci su učestvovali sa 15% udjela u prodaji tako da ti je jasno koliko teško će biti naći dobrog benzinca, jer se 1750 ugradjivao nakon facelifta, a prodaja je bila mizerna.

Takodje, do 2009g problematična je bila letva volana, ovjes je robustan ali ne jeftin za održavanje.
Zanimljivo je da sam u pravilu na regionalnim forumima naišao na slična mišljenja (mada u manjini), dok na međunarodnim (npr. UK) nemaju toliko zamjerki na JTS motore, štaviše zamjerka je u pravilu da motor nije 'dovoljno zabavan' odnosno da se u stvarnosti ne ponaša kao na papiru i da mu nedostaje to nešto karakteristično za Alfe.

Od primjeraka koje gledam, na raspolaganju imam više benzinaca koji su u boljem stanju (uredna historija održavanja, manja kilometraža), nego dizela. Eh sad, ne znam zašto se kod nas i dalje toliko insistira na dizelima - dizel je prošlost, benzin/hybrid sadašnjost, struja budućnost.

Ali evo pitanje, ako za JTD treba ostaviti 2.000 KM za eventualne tipične kvarove, koliko treba ostaviti za JTS (2.2)?

Istovremeno gledam i Breru/Spyder, koja dijeli motore i mnogo čega sa 159 i nju je također lakše naći pristojnog benzinca nego dizela.
sparky

#6009 Re: Alfa Romeo

Post by sparky »

cove41 wrote: 13/11/2020 12:26
ElRe wrote: 13/11/2020 08:05

Zanimljivo je da sam u pravilu na regionalnim forumima naišao na slična mišljenja (mada u manjini), dok na međunarodnim (npr. UK) nemaju toliko zamjerki na JTS motore, štaviše zamjerka je u pravilu da motor nije 'dovoljno zabavan' odnosno da se u stvarnosti ne ponaša kao na papiru i da mu nedostaje to nešto karakteristično za Alfe.

Od primjeraka koje gledam, na raspolaganju imam više benzinaca koji su u boljem stanju (uredna historija održavanja, manja kilometraža), nego dizela. Eh sad, ne znam zašto se kod nas i dalje toliko insistira na dizelima - dizel je prošlost, benzin/hybrid sadašnjost, struja budućnost.

Ali evo pitanje, ako za JTD treba ostaviti 2.000 KM za eventualne tipične kvarove, koliko treba ostaviti za JTS (2.2)?

Istovremeno gledam i Breru/Spyder, koja dijeli motore i mnogo čega sa 159 i nju je također lakše naći pristojnog benzinca nego dizela.
Nije do nas i opsjednutosti dizelima. Svakako gledas auto koje je prošlost. Problem je u tome što su to auta iz perioda kad su dizeli dominirali. Uporedis karakteristike jts i jtd i sve ti bude jasno. Jtd je sportski motor u odnosu na taj jts. Ako vec kupujes alfu zbog cejfa ,onda valjda ocekujes od nje i neki lijep odgovor u voznji, a toga sa jts nema. Ja sam inace zagovornik benzina, ali u toj usporedbi nema dvojbe. Prije 4 godine sam mislio da alfa mora biti benzin. Sad vise to ne mislim.
Još nešto, ne znam o kakve dvije hiljade priča Elre. Auto u koje se možda mora uložiti 2 hiljade nakon kupovine je leš i bježi od toga jer ćeš za godinu srati po forumu kako alfa(neka druga marka) ne valja.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6010 Re: Alfa Romeo

Post by sime_cipol »

Ovo sto ti @cove41 ocekujes od 159 neces nikad dobiti. Kakav jbn klasik :-) ni za 100 godina, jer auto nicim nije poseban da bi nekada u budućnosti bio pozeljan.
Onda Kupi 147/156/GT sa 3.2 motorom
Throttle

#6011 Re: Alfa Romeo

Post by Throttle »

Sta to fali opelovom 2.2 jts motoru, u opelu nema nekih problema koliko znam
ElRe

#6012 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

https://www.alvolante.it/news/alfa-rome ... one-371382

Motori i paketi opreme za 2021. godinu.
Koliko vidim uspjeli su da ne komplikuju stvari sa hibridima, ostaju čisti ice motori 2.0 TBI i 2.2 Multijet.
artur morgan

#6013 Re: Alfa Romeo

Post by artur morgan »

U planu je već duže vrijeme za posjetiti.

artur morgan

#6014 Re: Alfa Romeo

Post by artur morgan »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6015 Re: Alfa Romeo

Post by bitanga_sa_otesa »

Rockefeller

#6016 Re: Alfa Romeo

Post by Rockefeller »

Ne valja ti link Habibe.
c0de

#6017 Re: Alfa Romeo

Post by c0de »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6018 Re: Alfa Romeo

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6019 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

S obzirom na aktuelna dešavanja vezano za udruživanje koncerna Fiat sa PSA grupom i osnivanjem Stelantisa, zanima me imate li kakvih konkretnih informacija oko budućnosti Alfa Romea i poslovne politike kojom će se rukovodstvo voditi u budućnosti?
Meni se sve više čini da će buduće Alfe biti preoblikovani Peugeoti sa francuskom tehnologijom i prednjim pogonom :(

Koliko god volio da Alfa stane na zdrave noge, ne mogu se oteti dojmu da bih više volio da junački propadne, nego da sa tehnološki tako naprednih rješenja u vozačkom i dinamičkom smislu postane "tetkica friendly" sa Peugeotovom motorizacijom i platformom i gay dizajnom unutrašnjosti :skoljka:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#6020 Re: Alfa Romeo

Post by Evolution_IV »

to ce se i desiti ko i sa opelom :roll: :-)

polako ali sigurno globalizacija unistava sve pred sobom,sljedeca na meti mazda,cekam dan da je otkupi toyota i da pocnu pravit vecinom dosadna auta sa CVT skulama :run:

Image
Image
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#6021 Re: Alfa Romeo

Post by Evolution_IV »

evo vam malo da krepate :D

Image
Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6022 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Nikad vise takvih auta! :(
530i

#6023 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Nema kupaca za tu robu, svi bi nešto povoljno-polovno, na plin ili maksimalno dizel.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6024 Re: Alfa Romeo

Post by _BataZiv_0809 »

Auta iz nekih drugih vremena. Druge cijene goriva, drugih sigurnosnih i ekoloskih propisa. Ali nemojmo se zavaravati da su ovim autima svojevremeno kupci bili oni koji bi povoljno-polovno. Takvi su kupovali Fiat Uno.
530i

#6025 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Govorim o malo novijim vremenima. Periodu Alfi 147, 156, 159 i novije. Koliko ih je novih kupljeno kod nas? I u okruženju? Jednostavno veoma mali broj...ali brdo ljubitelja ili bolje rečeno "ljubitelja" koji kupuju polovnjake reda veličine 10 hiljada maraka. Auta koja su nova 40-50 hiljada i više...
Za napredna rješenja i dinamiku u vožnji potrebno je kupovati ta nova auta, a ne kukati kako će postati pežo ili opel.
Post Reply